Aburul respiratiei democratice

UPDATE: Tocmai pentru ca e un site pe care-l urmaresc, cred ca e ilogic ceea ce afirma Realitatea.net, cind pretinde ca  judecatoarea Iulia Motoc s-a antepronuntat in privinta pensiilor magistratilor, atunci cind a postat in mai pe blogul sau un punct de vedere, ea fiind numita in iunie la Curtea Constitutionala. In toate tarile din lume, punctele de vedere ale magistratilor anterioare numirii in functie, sint cuprinse in dosarul profesional, devin parte a analizei celor care ii propun si voteaza, dar in nici un caz nu pot fi considerate antepronuntare.

vineri, 25 iunie 2010, 1:12

UPDATE: Tocmai pentru ca e un site pe care-l urmaresc, cred ca e ilogic ceea ce afirma Realitatea.net, cind pretinde ca  judecatoarea Iulia Motoc s-a antepronuntat in privinta pensiilor magistratilor, atunci cind a postat in mai pe blogul sau un punct de vedere, ea fiind numita in iunie la Curtea Constitutionala. In toate tarile din lume, punctele de vedere ale magistratilor anterioare numirii in functie, sint cuprinse in dosarul profesional, devin parte a analizei celor care ii propun si voteaza, dar in nici un caz nu pot fi considerate antepronuntare.

Televiziunile si Internetul repeta vestea. „Curtea Constitutionala respinge scaderea pensiilor”. Sa discutam la cald si fara exaltare. Dincolo de aspectul uman, stiam cu totii ca scaderea pensiilor celor mai mici din Europa ar fi fost insuportabila, avem astazi stirea ca in Romania s-a nascut o institutie. Ca puterea judecatoreasca isi restaureaza reputatia la cel mai inalt nivel. Si, deopotriva, restaureaza autoritatea ratiunii. Cea mai fragila dintre puterile statului, conform fondatorilor constitutiilor moderne, cea pentru a carei aparare s-au batut cele mai stralucite minti ale lumii in ultimii doua sute de ani, a facut azi dovada ca are un cuvint de spus si in democratiile mereu in pericol de neconsolidare.

Cei 9 judecatori au fost supusi unei presiuni logice din partea sferei publice, pe care au asumat-o insa. Intr-un stat in care executivul a ajuns sa prevaleze asupra legislativului si asupra puterii judecatoresti, s-a intimplat ceva! In sfirsit, decizia Curtii  a depasit numirile politice ale fiecaruia dintre oamenii din Curte, lasindu-ne speranta ca democratia e cu adevarat un animal ciudat, care continua sa-si echilibreze misterios functiile interne, armonizindu-le cu suferintele si cu aburul respiratiei sale, niciodata perfecta si niciodata definitiv pierduta.

PS: Foarte tare inspiratia lui Costi Rogozanu de ieri privitoare la decizia de azi, chiar daca ma despart partial de el in concluzii. Mai exact, acolo unde vede un reglaj farmaceutic premeditat al situatiei. Eu cred ca, pina la urma, s-a ajuns la solutia initial sugerata de FMI pentru ca societatea romaneasca, CCR face parte din ea, are mecanisme de autoreglare, fie si cu un cost urias. Dezbaterea publica, protestele sindicale, unele fisiite, lipsa de consimtamint a cetatenilor, totul, in ambele sensuri, a cintarit pina la urma.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Mircea  •  25 iunie 2010, 13:18

Cred ca exagerezi cu faptul ca s-a nascut o institutie. La fel cum ai facut mare tamtam ce bine lucreaza procurii in cazul Ritzi si ea voteaza bine mersi in Parlament. E o decizie asteptata, chiar si Boc a zis ca sunt pregatiti in cazul in care pensiile nu se reduc. Ce spui tu e la o iluzie la fel de mare precum cea in care procurorii lucreaza independent 😉

Vlad Razvan  •  25 iunie 2010, 13:22

Catalin, stai linistit, calm. Nu s-a terminat. Ai folosit prea usor cuvantul democratie aici… sa vedem ce va fi pana la urma. Eu sunt oarecum sceptic.

Cătălin Tolontan  •  25 iunie 2010, 13:26

mircea: asta e, putem avea opinii diferite, nu? 🙂 Eu nu am spus ca DNA lucreaza bine, ci ca lucreaza. Daca au lucrat bine sau nu, asta o va spune instanta. Pentru ca eu spun si acum ca Ridzi va ajunge in fata instantei si nu cu un dosar, ci cu mai multe.

Vali  •  25 iunie 2010, 13:26

Nu te grabi Cataline ! Au declarat aceste masuri ca neconstitutionale, pentru a putea justifica urmatoarele masuri DURE: cresterea cotei unice, a TVA si cine stie ce le mai **** mintea lor bolnava…

Daniel  •  25 iunie 2010, 13:37

E ciudat sa citesti pe blogul unui ziarist ca justitia isi restaureaza autoritatea printr-un conflict de interese. Oare o fi constitutional? Pai ce judecator ar fi decis sa-si taie viitoarea pensie? Nu cred ca exista vreunul capabil sa faca asa ceva. Din pacate, cu toata restaurarea asta justitia nu o sa devina functionala si taxele vor creste iar cei care produc ceva vor fi obligati sa-si inchida afacerea sau sa faca evaziune fiscala. Da, nu e vina pensionarilor si nici a judecatorilor, dar mi se pare aiurea ca in timp de criza sa mentii privilegii pentru ca poti. Si cum ai putea sa astepti dreptate de la oameni privilegiati?

edux  •  25 iunie 2010, 14:07

adica Basescu nu si-a numit lachei la CC? adica vrei sa spui ca toata campania de pe televiziuni pe tema asta a fost o dezinformare? ca Basescu nu e dictator? oh, dear! ce „vulnerabilitate”…

andrei  •  25 iunie 2010, 14:25

din pacate aceasta decizie ne-a aruncat in aer: euro a crescut fulgerator la nivelul din toamna lui 2009, bursa a picat cu apropae -10% pe sif-uri, dolarul a crescut si el instantaneu(desi creste constant de o buata buna timp lucru reflectat cel mai clar in scumpirile saptamanale de carburant). iar acum cu siguranta vor creste taxe, impozite, posibil chiar TVA. asa ca decat sa sufere o parte din populatie, vom suferi crunt cu totii. perfect! la ce ajuta ca nu ti-a redus pensia daca iti cresc impozitele si TVA-ul? tot mai putin castigi!!!
sigur problema se pune si altfel- poate ca guvernantii ar fi trebuit sa umble pt inceput la mecanisme de colectare a taxelor si impozitelor. la noi media e 32% din PIB in vest 45%, cei 13% dif procentuala, ar insemna, la un calcul sper nu cu mult gresit 13 mld euro!!! sau se putea verifica si impozita cum trebuie o gramada de domenii care sunt aproape total la negru: flori (piata probabil de 30-40 mil euro care nu plateste niciun impozit); agricultura, turism, restaurante, frizerii, fructele din piata (cre ca piata fructelor din piete e de zeci de mil euro total la negru). din pacate cei care ne guverneaza e ani de zile chiar sunt praf!

gunti  •  25 iunie 2010, 14:55

faptul ca a doua cea mai hulita casta di romania sia restaurat partial reputatia este putin relevant si putin important ptr. noi si ptr. democratie.poate vor trebui sa faca mult mai multe ptr. asi recastiga reputatia si greutatea in fata societatii romanesti.dar ce este cu adevarat important este ca in sfarsit o institutie de stat de cel mai inalt nivel a luat o hotarire grea in cunostiinta de cauza si SIA ASUMAT RESPONSABILITATEA ACESTEI HOTARARI TRECIND PESTE PUTEREA POLITICA.

George  •  25 iunie 2010, 14:59

Aiureli!
Cat priveste „democratia”… Atata vreme cat cenzurati comentarii care nu va sunt pe plac mi se pare ipocrizie pura sa vorbiti despre „democratie”. Am impresia ca nici macar nu-i intelegeti sensul cu adevarat. M-ati lamurit definitiv pe ce parte a baricadei va pozitionati. Cat despre subiect… bateti campii cu nonsalanta. CC isi apara privilegiile de casta si dumnevoastra vorbiti de democratie? Sunteti ridicol d-le Tolontan?

alexut  •  25 iunie 2010, 15:46

As vrea sa fiu atat de optimist ca dvs domnule Tolontan… dar eu cred ca justitia in romania e putreda, exista si exceptii, dar perceptia generala nu se poate schimba cu o decizie luata „de ochii lumii”, cred ca, Costi Rogozanu are dreptate.

Mai e mult pana departe.

alexa  •  25 iunie 2010, 15:59

Te admir

dan  •  25 iunie 2010, 17:34

@tolo
„executivul a ajuns sa prevaleze asupra legislativului si asupra puterii judecatoresti” ?
daca prima parte a afirmatiei as putea-o intelege avand in vedere multitudiniea de ordonante de urgenta… te-as ruga sa o dezvolti pe a doua, pt ca mie mi se pare ca e tocmai invers puterea judecatoreasca prevaleaza asupra executivului (vezi toate deciziile apropos de sporurile salariale ale magistratilor)

precaut  •  25 iunie 2010, 18:36

@andrei. Indiferent ce culoare politica a avut guvernul, gradul de colectare a fost cam acelasi, pt. ca gradul de colectare depinde de modelul de stat social. Impozite cat mai mici de la populatie, subventii cat mai multe si la cat mai multi, dereglarea TUTUROR mecanismelor economice. Si demonstrez: este extrem de facil sa maresti toate pensiile cu 16% si sa le impozitezi tot cu 16% si maresti gradul de colectare cu vreo 2 puncte. Si ce-ai realizat? Mai dam cate o subventie de 100 de lei si percepem de la fiecare 100 lei pt. sanatate: iar am marit gradul de colectare fara a realiza nimic. Pana nu rezolvam dilema: cat stat social vrem si cat ne permitem de fapt vor „scarpina” simptomele acestei dileme. PS. Sa nu crezi ca marile partide politice nu inteleg problema, dar primul care deschide aceasta dezbatere e marele perdant electoral! Capisci?

DANIELA  •  25 iunie 2010, 19:42

It revived BASESCU. You DO NOT CUT PENSIONS.

Sergiu  •  26 iunie 2010, 1:38

Cataline nu te-ai trezit, înca ! Nici la 20 de ani de la presupusa schimbare de sistem politic…sau poate cei care afirma ca scrii la comanda nu sunt prea departe de adevar…cine stie ! Eu unul recunosc ca, nu…Curtea Constitutionala este un instrument politic în România si cât timp nu se va schimba acest statut nu putem vorbi de o institutie democratica…justitie în adevaratul sens al cuvântului nu se face în nicio tara,în România cu atât mai putin…În contextul mondial,noi suntem niste marionete ale caracatitei globalizarii,iar România cu toate jalnicele ei guverne este doar un fir de nisip la discretia celor care au cu adevarat puterea.

Comentează