Descopera Animal Planet la Cotroceni

UPDATE: Tiberiu Lovin e in dezacord cu textul de mai jos. Foarte bine! O singura remarca dinspre cineva care nu dispretuieste politica, ci doar o observa: intr-o buna declaratie oferita dupa ce a cistigat alegerile, Traian Basescu a admis ca „oamenii care nu m-au votat mi-au dat o lectie”. Intrebare retorica: care sint concluziile acestei lectii si cum se vad ele in atitudinea presedintelui din acest mandat?

sâmbătă, 25 septembrie 2010, 2:42

UPDATE: Tiberiu Lovin e in dezacord cu textul de mai jos. Foarte bine! O singura remarca dinspre cineva care nu dispretuieste politica, ci doar o observa: intr-o buna declaratie oferita dupa ce a cistigat alegerile, Traian Basescu a admis ca „oamenii care nu m-au votat mi-au dat o lectie”. Intrebare retorica: care sint concluziile acestei lectii si cum se vad ele in atitudinea presedintelui din acest mandat?

Nu asa se vorbeste cu presedintele tarii tale. „Iesi afara, javra ordinara!”, au strigat poltistii in fata Palatului Cotroceni. Nu asa se vorbeste, ci asa cum o suportera a presedintelui Obama i s-a adresat acestuia, spunindu-i ca a obosit sa-l sustina, ca e extenuata si ca-si dorestea sa inteleaga ce se petrece cu viata sa.  

O observatie de microbist si de jurnalist sportiv deopotriva. Melodiile si scandarile stadioanelor au insotit din 1989 si pina azi protestele din Romania. De la acel  „Ole, ole, ole, Ceausescu nu mai e!”, mereu multimile s-au folosit de tonul si de mitologia sportului pentru a-si cere drepturile.  „Iesi afara, javra ordinara!” se striga pe stadion atunci cind un fotbalist mimeaza accidentarea si refuza sa iasa de pe teren, intirziind reluarea jocului.

Revenind. Nu asa se vorbeste cu presedintele Romaniei! Dar nici presedintele Romaniei nu se poate pretinde politete de la semenii sai atit timp cit, nu mai devreme de acum citeva zile, el il facea „maimutica” pe unul dintre liderii Opozitiei si pretindea ca ii citeste acestuia pe fata infantilitatea. Cind ajungi sa judeci oamenii dupa infatisarea lor de la inaltimea functiei de sef al statului, cobori functia! Mai multe a scris CTP pe aceasta tema.

Mai e insa ceva de spus. Privind Realitatea si Antena 3, care inghesuie fara nici o vointa de impartialitate opinii impotriva Guvernului, fara a incerca macar sa echilibreze ponderea argumentelor, iti vine sa crezi ca nimic din ceea ce spune Traian Basescu nu e adevarat. Ca bugetul se poate redresa comod si ca doar incompetenta si hotia actualilor guvernanti e cauza crizei. Ceea ce e complet fals!

Basescu greseste cind, dupa o expresie a Alinei Mungiu-Pippidi, ii cearta pe cetateni ca au fost rau guvernati, dar si adversarii lui gresesc fundamental atunci cind continua sa grupeze toate defectele in prezent si intr-o singura parte a spectrului politic.

Un lucru pare clar: cu 85% cetateni impotriva ta, ai pierdut consimtamintul societatii si nu poti opera nici o reforma. Mai ales ca nu repari nimic in privinta comunicarii, ci iti perpetuezi tonul sever, nu empatizezi, nu oferi decit termene vagi si sperante imposibil de aderat la ele. Oamenii ar intelege ca e greu, dar ii irita cine si cum le spune asta! Poate ar accepta o reforma, oricum trebuie facuta, dar nu cu cei de acum!

Cind populezi „Cotroceniul” nu cu viziuni despre politici publice, ci cu fantezii despre plante medicinale, cind ii insulti pe toti cei care te critica, la gramada, risti ca bumerangul sa poarte forma unui chipiu de politist aruncat peste gard, chipiu in care sa fiarba scandari fotbalistice.

Nu asa se vorbeste cu presedintele tarii tale, dar nici asa nu comunica presedintele cu criticii sai! La finalul emisiunii de la „Nasul”, Traian Basescu a ironizat, fara s-o numeasca, evident, investigatia despre patinoarul de la Brasov, spunind ca „ati vazut, unii incearca sa faca praf patinoarul”, asta in timp ce forfeca aerul cu miinile, mimind distructivitatea ziaristilor.

Ce poti sa mai spui cind vezi ca asta intelege presedintele din munca unor ziaristi? Un presedinte care, dupa propriile marturisiri, nu citeste ziarele, ci primeste doar  „sublinierile cu rosu, unde consilierii cred ca trebuie sa ripostam”. Va dati seama? Practic, de la 8 dimineata, la „Cotroceni” se intra intr-o stare de razboi! Lui Traian Basescu i se prezinta o Romanie ostila, complice in adversitati si pornita din senin pe el. Pacat ca acest stil de informare a primului om din stat a trecut neobservat in media, merita o analiza mai ampla.

Ziua se incheie apoteotic, cu presedintele uitindu-se, tot conform spuselor sale, „doar la Discovery si la Animal Planet”. Si uite ca, intr-o zi, Animal Planet a venit in persoana si in multime la „Cotroceni”.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Vă ţine, domnule preşedinte Traian Băsescu? | Paul-Sorin Tiţa  •  25 septembrie 2010, 15:18

[…] forţelor de ordine îi strigă Preşedintelui României „Ieşi afară, javră ordinară!” Eu nu mă simt prea bine. Şi mai rău mă simt atunci când mă bate gândul […]

Cristina  •  25 septembrie 2010, 15:20

Poate ca tensiunile au inceput sa apara de mult timp, acutizandu-se din ce in ce mai mult pe masura ce problemele populatiei cresteau. S-au luat masuri cu totul nepopulare in ultimul timp, masuri care produc scaderea nivelului de trai (si in continuare nivelul de trai al celor multi va scadea din ce in ce mai tare), iar masurile au fost asociate cu cel ce le-a anuntat(sau mai bine pus „puse in carca” acestuia), in speta presedintele tarii. S-a inradacinat in mintea oamenilor ideea ca tocmai presedintele ar fi initiat aceste masuri nepopulare, ca acesta s-ar afla in spatele guvernului, chiar ca presedintele ar conduce de fapt guvernul, iar aceasta pare sa nu faca altceva decat sa inrautateasca relatiile dintre presedinte si populatie, cu atat mai mult cu cat nici reactiile presedintelui fata de nemultumirile populatiei par destul de dure.

adriang  •  25 septembrie 2010, 15:27

Mda, dar cel mai tare aspect a fost că marşul poliţiştilor către Cotroceni era neautorizat!

corco  •  25 septembrie 2010, 15:58

Am o intrebare care e offtopic si nici macar legata de subiect : e normal ca un meci de handbal la care joaca Romania sa fie transmis pe un canal care de abia a aparut pe piata? E totusi Romania si se stie ca la handbal suntem buni. Meciurile nationalei de fotbal transmise pe Digi turneul de handbal pe la Dolce. Sanatate sa fie ca papagali sunt in Romania. Si astia mai pun si stampila unde trebuie ca de aia suntem asa de inaintati cu nivelul de trai. Eu zic ca ne meritam soarta si melodia Parazitilor cu amanetatul tarii incepe sa isi gasesca loc si in realitate. Caci in momentul de fata suntem amanetati la FMI si mai stiu eu pe unde.

liv.livadaru  •  25 septembrie 2010, 16:33

am cautat insistent sa gasesc o alta propozitie in loc de:” NU ASA SE VORBESTE CU PRESEDINTELE TAU „si crede-ma ,n-am gasit .In tot articalul tau n-ai facut decit sa spui realitatea,dar ce trebuie de intreprins ai spus ?. Dr,TOLONTANE ,ti-as da salarul sau pensia celui care a swtrigat disperat”IESI AFARA JAV……..” sa vad ,d-ta cam ce-ai striga?ALTMINTERI< te apreciez,si stimez urindu-ti succes.

cățelul alpha  •  25 septembrie 2010, 16:48

Cauză pierdută. Păcat că nu v-ați trezit cu un an mai devreme. Voi toți din presă ce l-ați susținut, mai înfundat sau pe față.

cosmin  •  25 septembrie 2010, 19:11

de acord, per ansamblu. totusi, in momentul in care singurele 2 televiziuni de stiri reale poarta 24/7 un razboi impotriva presedintelui, mi se pare normal ca la 8 dimineata la cotroceni sa se intre in stare de razboi. e doar un raspuns logic. razboiul a fost inceput de televiziuni, deci ele sunt vinovate, inclusiv pentru victimele colaterale. si nu, nu accept un raspuns de tipul „presedintele nu trebuia sa sa coboare la nivelul lor”. base a facut odata greseala sa n-o faca si a fost suspendat. in plus, prsedintele este al poporului. un popor retardat ca al nostru ar trebui sa fie extrem de multumit cu un presedinte care e DOAR mojic.

m  •  25 septembrie 2010, 20:09

ai dreptate

Gianna  •  25 septembrie 2010, 21:34

Nu stiu in cate tari democratice europene,civilizate,se intampla ceva asemanator ca la noi.Romania este inca bezmetica,ingrijorator de salbatica,parca nu se mai gaseste calea de dialog civilizat,de intrare in normal si atunci cand lucrurile nu merg bine.Este adevarat ca presedintele nostru,al Romaniei,este o persoana care reactioneaza imediat si de aceea de foarte multe ori este provocat,iar ce este de condamnat la dansul este inadmisibil sa coboare chiar atat de jos cu afirmatiile(speram sa faca cat mai putine greseli de acest gen).Dar sunt persoane politice si din alt palier ca de ex.domnul Ponta care declara ca tara este condusa de un „derbedeu”,un Antonescu arogant care nu sta la discutie cu presedintele ca este mincinos.Acum catva timp citeam intr-un ziar si apoi am auzit si la tv.asocierea numelui de familie al ministrului Seican ca ar insemna diavol parca nu stiu in ce limba -ma intreb ca fel de ziaristi profesionisti-deontologi or fi?Strigatul politistilor catre presedinte „iesi afara javra ordinara” , arata gradul de cultura,de civilizatie a purtatorilor hainei statului pe care trebuie sa-l apere cu onoare si demnitate.RUSINE LOR.Sa speram ca lucrurile se vor aseza odata,ca vom ajunge sa privim la REALITATEA si ANTENE dezbateri ce pun fata in fata fiecare parte a politicii,sa mai inceteze doar sa improaste cu noroi,sa fie impartiali si buni profesionisti.

Paul-Sorin Tița  •  25 septembrie 2010, 22:55

Păcat de Palatul Cotroceni, că, în rest, este aproape o grădină zoologică, cu atâţia lupi, sconcşi, hiene, etc. pe acolo…

Valhalla  •  26 septembrie 2010, 8:56

Da.problema cu poliţiştii,funcţionarii publici,doctorii,profesorii ar fi in principal cam aceeaşi:mai mult de Jumatate dintre ei nu au nevoie de salariul de pe card.corect?

criticul  •  26 septembrie 2010, 15:25

@d-l.Tolontan:

Nu-i mai tineti partea presedintelui Basescu fiindca nu merita!La alegerile prezidentiale mereu va duceati la Realitatea TV si spuneati ca-l veti vota pe el(de ce mergeati acolo?,cine va punea sa spuneti asa ceva?).Acest om grobian,fara maniere,fara educatie,primeste ceea ce merita dupa vrajba pe care a cultivat-o cu obstinatie in acesti sase ani de zile de cand este la Cotroceni.Deci acel(i) politist(i) care a(u) spus,citez:,,–Iesi afara,javra ordinara!”la manifestatia politistilor de ieri,25.09.2010,are(au)tot respectul meu!

P.S.As dori ca acest comentariu sa-mi fie publicat nu sters ca celelalte pe care le-am postat pwe blogul d.-voastra si sa-mi raspundeti la el,daca puteti!

criticul  •  26 septembrie 2010, 15:27

pe,scuze,nu pwe!

criticul  •  26 septembrie 2010, 15:32

@Gianna:

Pe fostul ministru al muncii il chema Şeitan şi nu Şeican,cum greşit ai scris!Într-adevăr,acest cuvânt care-i numele de familie al acestui fost ministru,înseamnă drac,diavol,satana.Dacă nu crezi,poţi căuta într-un dicţionar sau pe Google.Deci acei jurnalişti care au făcut acea asociere sunt profesionişti dacă au procedat aşa şi chiar nu merită luaţi la rost degeaba.

Tolontan, tigrul Amnéziei « Alexandru Mitache's Blog  •  26 septembrie 2010, 16:52

[…] Efectuez lectura „recomandării” făcute de cineva și anume a articolului intitulat „Animal Planet la Cotroceni” – semnat de Cătălin Tolontan pe blogul său – și o comentez (vai mie!), punct cu punct, […]

bravo01  •  26 septembrie 2010, 20:39

@cosmin nu presa a inceput razboiul cu presedintele, ci cel din urma, in momentul in care protejatilor sai au inceput sa le fie desconspirate afacerile. cat despre suspendare, aceasta a fost indreptatita, avand in vedere incalcarile repetate ale Constitutiei Romaniei (buna, proasta – cum o fi ea), ceea ce denota ca s-a injosit mult prea mult inainte ca opozitia sa-i devina ‘nociva’…
@gianna: proteste au loc in toate tarile europene, democratice, chiar pentru masuri mult mai putin drastice decat cele din tara noastra. atat doar ca, in statele cu adevarat democratice, poporul da dovada de SOLIDARITATE. La noi, oamenii sunt manipulati si intorsi unii impotriva altora (profesori vs medici, bugetari vs privat, presa vs putere etc)
@tolo: masurile necesare pentru redresarea tarii ar fi mult mai usor acceptate daca ar fi suportate si de catre cei care le enunta. din pacate insa, numai ‘prostimea’ plateste deciziile proaste ale conducatorilor care se imbuiba mai departe, si duc de rapa toata societatea romaneasca. eu nu am vazut nicio arma la televizor. desi nu neg existenta lor, imi rezerv dreptul sa consider ca anuntata lor prezenta este doar o intoxicare menita sa discrediteze breasla… presedintele incalca in mod repetat legea fundamentala (nemaivorbind de afirmatiile total incompatibile cu institutia pe care o reprezinta), insa nu are cine sa-l traga la raspundere.

bella  •  26 septembrie 2010, 21:27

postarea asta e ca o replica la ce a zis presedintele de marea ta „ancheta”patinoarul?

nivol  •  27 septembrie 2010, 7:23

„Şi poate aş fi trecut cu vederea, dar m-au iritat opiniile lui Tolontan şi Cristian Tudor Popescu. Primul zice că nu aşa se vorbeşte cu preşedintele, dar le găseşte scuze sindicaliştilor pe baza unor afirmaţii ale lui Băsescu şi susţine că este posibil ca oamenii să accepte crunta reformă, dar nu cu cei de acum. Mai clar, gazetarul spune direct: să fie schimbată puterea. Discursul său este similar cu al lui Mircea Badea. ” – iata Cataline si parerea unui”independent, Tiberiu Lovin!

fotbal  •  27 septembrie 2010, 11:04

traiasca romania isterica! se ingroasa comunitatea, bat la usa ei reportervirtual si basescu. dar daca jurnalistul isi poate permite, este raspunzator doar pentru propria persoana, basescu raspunde pentru calitatea vietii a 22 de milioane, inclusiv a lui lovin.
in calitate de presedinte, traian basescu are obligatia sa nu conduca umoral la segregatie, in toate domeniile vietii soiale, profesionale, culturale,etc. de niciun tip! asta cer de la presedintele meu in deriva

lucian  •  27 septembrie 2010, 23:23

Puneti un link in care apare presedintele si-l face maimuta pe Ponta. Una e sa afirme „Ponta e o maimutica” si alta ca „Ponta era ca o maimutica”…sesizati diferenta, domnul deontolog?

vaprost  •  28 septembrie 2010, 6:19

domnu tolo, fiecare are partea lui de vina, dar reactiile lui basescu fata de felul in care se comporta o anumita parte a presei (nu toti ziaristii, ci ******* directe ale 3-4 patroni de presa) este net mai blanda decat ati fi trait pe vremea lui nastase. nu uitati episodul ciuvica (ciudatenia asta de om care nu stiu de fapt cu ce se ocupa). nu uitati ziaristii batuti si teroarea din anii 2003-2004 pe care alde nastase, cu ponta (as fi fost mai violent ca ei) si alti mari democrati de televizor au instituit-o asupra presei.

critica e binevenita, politicienii nu au ce sa se amestece sa judece presa, dar ceea ce se intampla pe antene, realitatea si alte ziare, este demn de un roman horror scris de caragiale. iar manipularea cu tinta santajul are efect, deci e normal ca intr-un fel mai rudimentar sau mai putin rudimentar, puterea sa reactioneze.

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2010, 11:25

vaprost: inteleg ce spuneti, dar, va rog, nu scrieti „daca ati fi trait pe vremea lui nastase” pt k am trait, stim ce ni s-a intimplat atunci, l-am atacat de nenumarate ori. Si am obosit sa ma gindesc ca „e rau, dar putea fi si mai rau”

Liviu  •  28 septembrie 2010, 12:55

Catalin, cred ca democratia este , in general, raul cel mai mic, cum Churchil, parca, spunea. Asa ca probabil Basescu este raul cel mai mic, cred ca iti e greu sa recomanzi un politician, probabil cind esti obosit te gandesti la rege, ca la o virtuala solutie.
Poate ne-ar fi mai usor daca am sti ca Romania a fost cam pe ultimele locuri in toate clasamentele economice de la infiintare.
Poate ar trebui sa ne impacam cu noi, sa incercam sa schimbam ceva acolo unde suntem.
Incerc o intrebare, aproape jumatate din populatia tarii traieste la sat, se ocupa cu agricultura, a incercat cineva Academie, Universitati de orice fel sa faca un studiu econumic privind viabilitatea economica a acestei entitati, apoi la ce standard de sanatate ne putem ridica, cum putem face aceasta microcomunitate sa fie viabila economic, sa furnizeze un profit?

Alexandru Mitache  •  29 septembrie 2010, 3:59

@ Cătălin Tolontan – Nu-i nimic, vă veți odihni gândindu-vă că „e rău, dar va fi și mai rău”.

mihai  •  6 octombrie 2010, 10:35

Dl. Tolontan „nu tine” cu Basescu sau Institutia Presedentiei. Doar arata o optiune de exprimare, una civilizata. Una care ne face onoare si noua.

Vulgaritate in sine nu face onoare decat in momente restranse. Sunt sigur, exista „civil” in fiecare dar nu vad decat ceace este mai usor de exprimat : vulgaritatea.

Doamna din SUA arata totusi existenta unei civilizatii, nu a unei haite de oi fara minte.

Urmaresc blog-ul acesta numai pentru aceste momente.
Felicitari Dvs. si Dl Cristian Tudor Popescu pentru reamintirile dese.

O zi placuta,
Mihai

Comentează