Despre complexul nostru de inferioritate

Nu, nu e o poveste veche. E o prejudecată permanentă.

duminică, 3 octombrie 2010, 6:40

Nu, nu e o poveste veche. E o prejudecată permanentă.

Vineri dimineaţa, pasagerii curselor care plecau din Otopeni spre întreaga Europă s-au îmbarcat cu mîna la nas. Un martor ocular povesteşte că a văzut mizerie, geamuri sparte şi a simţit şi un miros de sticle prăbuşite dinspre bar, ca atunci cînd intră pistolarul cel dibaci în Saloon.

Simplu. Joi noaptea, fanii lui Napoli s-au retras din România, după meciul cu Steaua,  otrăvind sticlele de Martini şi pîrjolind toaletele. „Ne-au luat prins surprindere şi au afişat o furie necontrolată”, povesteau angajaţii. Ultraşii italieni au fost violenţi şi s-au îmbrîncit cu personalul de pe „Henri Coandă”.  Desigur, ştirea nu va face turul agenţiilor internaţionale şi nu e nici o victimizare provincială cînd observăm asta. Pur şi simplu, ştirea va rămîne aici, între noi.

Huliganii aparţin unui singur popor. Bătăuşii lui Napoli sînt egali în perspective lor rudimentară cu cei din România. „Ne-au alergat cu bîtele prin taxiuri”, au spus ziariştii italieni. Să povestească reporterii televiziunilor româneşti ce au păţit în Croaţia, la Split! Cei care nu s-au pus sub protectţia poliţiei au ajuns la un pas de lapidare.

O diferenţă există. Totuşi. Dacă suporterii Stelei ar fi produs evenimente asemănătoare pe orice aeroport din Peninsulă, informaţia s-ar fi prelins, groasă şi stereotipă, în valul de confirmări al faptului că românii fac numai porcării.

Să ne înfuriem că avem această imagine, dar să ne bucurăm că putem încă privi lucrurile cu nuanţe şi cu echilibru. Steaua va juca un stadion cu porţile închise, asta e, să nu fie mai mult de atît!, iar fanii lui Napoli s-au făcut de rîs pe Otopeni. Cam un million de oameni, ziar plus net, vor citi această informaţie.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

marius  •  3 octombrie 2010, 18:54

mai mult de un milion de oameni vor citi, pentru ca informatia ramane permanent pe net si se indexeaza in motoarele de cautare. deci va fi gasita si peste 2 zile, si peste o saptamana, si peste un an.

Rivera  •  3 octombrie 2010, 18:58

Ai dreptate. Eu imi aduc aminte de incidentele de la Roma de acum cativa ani, cand au distrus garniturile de tren si au provocat pagube de sute de mii de euro. Liderii galeriei napoletane au organizat atunci o conferinta de presa pentru a explica ce s-a intamplat de fapt si cum ei nu au facut absolut nimic, ba mai mult, sunt niste victime. Nu am vazut de mult asemenea minciuni si tentativa de prostire in fata a audientei. In loc sa afiseze bannere ca „Maroni bastardo”, ar trebui sa isi dea seama cat de penibili sunt.

gica  •  3 octombrie 2010, 19:03

Domnule Tolontan, de ce nu pasezi informatia celor de la TV ? Aici o citim numai noi ,microbistii,acolo ar fi preluata si de alte televiziuni, banuiesc ca exista inregistrari si marturii ale celor de la aeroport. Hai sa le aratam totusi ca ei nu-s deloc mai breji decat noi. De fapt noi romanii suntem pe jumatate italieni daca stam bine sa ne gindim.

nicu medias  •  3 octombrie 2010, 19:24

Nu stiu de ce televiziuniile din romania nu acorda mai multa atentie si spatiu acestor manifestari huliganice ale italieniilor cand vin la noi.Ei se cred civilizati,dar nu e asa,cele mai multe crime de la italiena au inceput(vezi mafia siciliana care s-a intins pana in SUA).In schimb daca un roman (TIGAN) fura ceva pe la ei e gata scandalul.Daca se intampla la noi ce s-a intamplat la Roma cu Chivu cred ca aveau subiect o saptamana televiziunile si ziarele din peninsula.Dar asa santem noi romanii,nu stim sa ne aparam,sa ne scoatem valoriile in fata,mai bine ii tragem in jos.

Remi Online  •  3 octombrie 2010, 20:22

Eu cred ca aceasta informatie ar trebui raspandita in toata lumea, daca am fi facut noi asemenea lucruri eram deja celebri si batjocuriti de posturile de televiziune din alte tari.

dak  •  3 octombrie 2010, 21:27

Felicitari,de la Cluj.

ovidiu  •  3 octombrie 2010, 22:14

Asa este , d-le Tolontan…Trist dar adevarat: presa in loc sa scrie despre nelegiuirile facute de straini in tara noastra(acuzatii grave despre asa zisi turisti care vin si isi arata adevarata fata de pedofili, traficanti de droguri, acte de barbarism ca si acesta ultimul , etc. ) scriu despre suspendarea lui T.Basescu , ce purta d-na E.Udrea la nu stiu ce intalnire , ca divorteaza ministrii etc…
Chiar zilele trecute presa din Peninsula scria despre – ATENTIE – ” un atac asupra unor homosexuali efectuat de POSIBIL romani. Ca este sau nu adevarat, nu mai conteaza , impactul asupre cetatenilor Italiei a fost facut !

Satyricon  •  3 octombrie 2010, 23:51

Aici e vorba tot de imagine, de marketing, de cum vreti sa-i spuneti. De ce presa din Italia poate sa ne faca imagine proasta si sa se planga de „vai ce le-au facut huliganii din Romania”, iar presa noastra trece sub tacere, „pune batista pe tambal” la ceea ce au facut italienii. Daca noi vom tacea in continuare si vom inghiti galusca credeti ca vom fi apreciati pentru finete si civilizatie? Sau mai curand vom fi luati de fraieri?! Daca italienii aveau un astfel de arbitraj, ar fi vuit Europa de indignarea lor! Asa cum acum pozeaza in victimele romanilor violenti. Presa din Romania cred ca ar trebui sa isi asume un pic si acest rol de a ne apara, sau a face lobby pentru noi nu doar impotriva noastra.

IO  •  3 octombrie 2010, 23:53

Good point !

Pacuiul lui Soare  •  4 octombrie 2010, 0:00

in sfirsit pune cineva degetul pe rana. Noi ne facem in pantaloni pt nu stiu ce acte de vandalism, iar strainii nu au nici o greatza.
Suporterii croati si sirbi dau lectii la vandalism, dar mass-media din acele tari nu raporteaza de parca ar fi compromisa intreaga natiune. La fel italienii, de englezi nu mai vorbesc iar in Franta violenta e la moda chiar si la scoala, nu doar pe linga stadion (unii profesori nici nu mai vor sa-si preia postul prin cartierel marginase din orasul luminilor.
La Germani ca de obicei e mai multa disciplina, acolo se altoiesc doar in ligile inferioare unde galeriile fostelor cluburi comuniste au devenit skinheads.

fane  •  4 octombrie 2010, 0:08

pai in acest caz domnule tolontan, trebuie ca media romaneasca sa faca exact ce ar face media italiana intr-o situatie asemanatoare. Daca ramane doar „intre noi” e doar pentru ca asa considera aceeasi medie romaneasca. Desigur, e mai important ca presa romaneasca sa ilustreze demonstratiile bietilor politisti si ale napastuitilor vamesi romani, sau pantofii cu toc ai doamnei udrea.

miorita_laie  •  4 octombrie 2010, 0:17

Aeroportul are sistem de televiziune cu circuit inchis si camere de supraveghere … restul e doar o chestiune de vointa

Cosmin  •  4 octombrie 2010, 0:46

Faptul ca exista uscaturi si in padurea vesticilor nu inseamna ca nu trebuie sa ne facem noi insine ordine in propria ograda. Cum le dam mai eficient peste nas? Daca ei se poarta ca niste barbari, asta inseamna ca si noi trebuie sa procedam la fel? Mai bine ne comportam noi OK si ei vor parea, prin comparatie, niste barbari.

Scuza ca „nici ei nu sunt mai breji” ne-a tinut mult prea mult timp in loc, pentru ca continuarea este „atunci de ce sa ne mai agitam sa iesim din mocirla?”

Personal, eu unul nu cred ca aceasta este atitudinea potrivita.

bababoom  •  4 octombrie 2010, 1:18

cunosc pe cineva care lucreaza la aeroport si mi-a spus ca au si furat din magazine dupa care au fost scosi ca sobolanii afara si au asteptat cateva ore bune imbarcarea 😉

Christiansen  •  4 octombrie 2010, 1:28

Heh, tocmai m-am intors de la Napoli de la meciul pe care ROma l-a disputat acolo.

M-am dus la meci mai mult sa vad orasul Napoli.Cred ca napoletani ar trebui sa stea cu fermoarul tras la gura multa vreme.Atita timp cit un oras de dimensiunea lui Napoli detine un relief nemaivazut in nici un oras din lume: Muntii ******** in plin oras Napoli.Iar turistii care plec in drumetii pe acesti munti sint rude cu Jerry din desenul animat ” Tom si jerry” sau din filmul horror ” Rats”

toni  •  4 octombrie 2010, 2:24

doar o vizita prin napoli si te dumiresti de ce si cum s-au putut intampla acestea.

gelu  •  4 octombrie 2010, 4:51

nu cred ca-i o surpriza pt nimeni ca italienii sint un popor *******

ciupi  •  4 octombrie 2010, 6:38

cei care in urma cu vreo doua mii de ani au ramas pe-aici de pe unde or fi fost?!

Craiovean  •  4 octombrie 2010, 7:44

Acum cativa ani s-a facut un scandal international monstru cand un pastor ungur nus’ ce-a patit prin vama romaneasca. In acelasi an sora mea rezindenta in Olanda n-a putut intra in tara din cauza vamesilor unguri pana n-a platit spaga 100 euro (pe motiv ca n-a avut viza de Romania !!!), cu toate ca are pasaport romanesc. Unde sa reclamam asa ceva ? NE apara pe noi statul impotriva acestor abuzuri ? E statul roman capabil sa faca tam-tam pe tema asta ? Eu cand m-am intors din concediu, tot vamesi unguri, dupa ce au lasat o duba dubioasa cu tigani si femei sa treaca prin vama (in toiul noptii) dupa ce au primit ceva pe geam, m-au oprit me mine si pe sotia mea sa ne controleze masina. M-am uitat la ei ca la niste gunoaie, dar imi era frica sa nu patim ceva, pt ca eram singuri, in toiul noptii cu niste derbedei inarmati care isi bagau mainile jegoase in bagajele noastre. Ar trebui ca presa noastra safaca aceeasi valva ca si cea ungureasca. SA existe un telefon de urgenta al turistului roman care sa aduca la cunostinta presei mizeriile la care este supus. DE ce sa nu se mediatizeze scandalul golanilor italieni ?!

Kendo  •  4 octombrie 2010, 8:03

Ce pretentii poti avea de la niste maimute? (Din pacate, vad ca fotbalul, in general, e tot mai plin de animale din astea…)

stefan  •  4 octombrie 2010, 8:22

Ai dreptate in general…numai ca la noi,in Romania,oamenii rai au intrecut ca si numar pe cei buni.

Pandele  •  4 octombrie 2010, 10:15

E un adevar atit de universal incit nu mai are nevoie de nici un argument sau dovada in plus. Huliganii lor nu sint mai breji decit ai nostri, si atit. Intrebarea e ce facem cu aceasta informatie? Ne foloseste la ceva? Ne atenueaza complexul de inferioritate? Ne face sa ne simtim mai bine? O s-o folosim drept scuza data viitoare cind ai nostri vor mai devasta o benzinarie, un aeroport sau mai stiu eu ce? Daca da, atunci e destul de penibil.

california  •  4 octombrie 2010, 10:45

daca am avea singe unde trebuie, atunci:
-ar fi fost chemati mascatii si ridicati toti, ca doar avionul acela nu putea pleca daca nu i se dadea liber la decolare; sau daca totusi a plecat, ma intreb cum cu atitia betivani, din moment ce e suficient un sigur pasager recalcitrant ca sa nu plece
-ianuli ar trebui dat afara de la steaua daca s-a dus dupa meci la arbitru cu daruri ca sa-i ceara iertare
-clubul steaua ar fi trebuit sa depuna plingere la uefa pt. maniera de arbitraj care a incitat la violenta
si de asemenea daca am avea ce am pomenit mai sus, nu ar fi aparut dupa meci atit de multe postari prin care respectivii se repezeau sa linga dreapta arbitrului si sa-l spurce pe bietul kapetanos care …ati ghicit, e balcanic
pe timpul comunismului eram tara de turism sexual pt. toti tiganii din sudul italiei care erau priviti la noi ca niste mari domni, in timp ce la ei erau muncitori cu spatele; curios ca desi s-au schimbat generatiile, tot asa am ramas
as vrea si eu sa-i vad pe durii napoletani suparindu-se pe toalete in us de exemplu!

Florin  •  4 octombrie 2010, 11:52

E perfect adevarat ca au si altii huligani si cretini, dar noi avem multi HOTI si CRIMINALI!

Asta nu inseamna ca trebuie sa fim pasivi in fata strainilor si as vrea ca romanii mei acum sa lupte pentru cel mai important tel:

******* SA RAMANA IN UE!!!!!!!!

Franta, Italia, rusine, popoare intolerante si retrograde, tineti ****** acolo si dati-le de mancare!

provinzial  •  4 octombrie 2010, 12:22

un milion unu cu tot cu mine..de cititori adica!!!! pai se intampla asta, fiindca presa din romania nu stie sa faca scandal decat pe la realitatea si antena 3..basexu, basexu, basexu…iar cand vin niste huligani cu doo clase primare, din italia, sau niste betivani de pe acolo, nu se vede nu se spune…ia sa fi venit acolo niste televiziuni de pe la noi si sa transmita non-stop, sa vezi cum afla lumea; dar presa de la noi, se ocupa de bashelile clasei politice de la noi, promovandu-l pe maimutoiul ponta si uitandu-se in chilotii lui udrea….eu acum aflu de magariile astea! daca televiziunile ar fi insistat, stiam….

de_pe_tarnave  •  4 octombrie 2010, 12:27

@Cata’ T.
Sa vezi ca acelas lucru il vor face si ignorantii de francezi inainte si dupa meciul de sambata.

Genica Marius  •  4 octombrie 2010, 12:39

Domnule Tolontan, am informatii exacte ca in Napoli, imediat dupa terminarea partidei, cetatenii romani au fost batuti cu bestialitate de catre macaronarii aia imputiti! In Napoli si in Italia, in general!

alec  •  4 octombrie 2010, 12:50

Hai, frate, cine a fost in Italia, cunoaste ce fel de tara e. Chiar in zonele bogate din nord e mizerie pe strazi. Asta am vazut ca turist. In plus sunt italieni(nu tigani romani) care fura portofele chiar de la turistii japonezi. Politia doarme pe ea si omul ramane pagubit. Ei au nu de 10 ci de 20 ani un basescu al lor, numit berlusconi si nu mai se da dus de la putere.

Sergiu  •  4 octombrie 2010, 13:18

E pertinent articolul tau,însa as avea o simpla corectie de facut:daca ziaristii,prin natura meseriei lor, sunt obligati sa ofere asemenea stiri(daca la ei sunt stiri, la noi de ce nu ar fi?),în schimb cititorul de buna credinta ar trebui sa le ignore pe principiul ”vezi bârna din ochiul tau” si sa-si corecteze încontinuu comportamentul în spatiul public!În rest numai de bine!
P.S. V-ati gândit ca ei fac asa si ca sa demonstreze cât de mult ne desconsidera,iar ca noi ne simtim inferiori?Ar fi cazul sa avem o legislatie severa promovata de la ministerul mediului si pe care politistii si jandarmii sa o aplice LA SÂNGE, sa vedem daca atunci vreun necioplit venit din lumea civilizata va mai avea tupeul sa urmeze exemplul acelor italieni…dar nieînteles va trebui sa ÎNCEPEM CU NOI ÎNSINE !!

GARDA VECHE,STIINTAe  •  4 octombrie 2010, 13:34

Complexul de inferioritate,face parte din raspunsul real, dat tertei persoane, unde si Romanu-si are parte, daca-i corect!.

Eugen DELCEA  •  4 octombrie 2010, 14:39

Ianuarie 2007.După Revelion la Viena, tur nordic Austria,reveneam de la Munchen, via Innsbruck,cu destinaţia Venezia.Prima escală,la Verona,seara.Şoc!”Conversaţii” de 50 m,coşurile de gunoi rasturnate şi golite,piaţeta acoperită de chiştoace.Iar asta la Colosseum…Am concluzionat imediat că un austriac ar muri pe loc,de inimă!

DV  •  4 octombrie 2010, 14:46

Intrebari retorice:

1. As sintetiza articolul cu un nume: Teo Peter
Dece nu a platit ********* aici in Ro?

2. De fapt in Ro cine plateste?

3. Cand nu ai spate (justitie care sa mearga si popor unit) cum sa te simti superior?

gilos  •  4 octombrie 2010, 14:53

Cataline,
Complexul de inferioritate vine din atitudine. Daca citesti comentariile observi ca nu se mai sesizeaza nuanta,si anume ca era vorba, totusi, despre supoterii-problema ai unei echipe de fotbal si nu despre italieni sau poporul italian.
Tocmai nemultumirile si frustrarile care ies la suprafata din aceste postari tradeaza un complex de inferioritate pe care n-ar fi rau sa ni-l asumam.

thord  •  4 octombrie 2010, 14:59

complexul de inferioritate tine de fiecare in parte.ca natiune,romania are toate motivele sa se simta asa.e singura tara din lume care,de la statutul de stat in curs de dezvoltare,avut pe vremuri,victorios in razboi,factor de decizie in sude-estul europei-balcanic-a ajuns trib de golani si ratati,promovati asiduu in mass-media.in sport,de pilda,au romanii vreun motiv de mandrie?gimnastica a cazut,tenisul e praf,boxul traieste la nivelul mediu printr-un singur campion,iar fotbalul este mort si ingropat.va simtiti mandri,sau ar trebui sa va simtiti superiori cand reprezentantii fotbalului sunt specimene gen mitica,ori becalienii?ca sa nu mai vorbim de partide,miliardari,politica..
chiar si presa,ziaristii romani sunt evident complexati de nivelul lor foarte slab,comparativ cu cel al semenilor straini.va puteti compara,cumva cu jurnalistii de la Clarin,Gazetta dello sport,ori El mundo deportivo?(doar 3 exemple,de fapt sunt peste 30).nu prea cred ca am citit in ziarele straine de sport despre ce fac cutare sau cutare in viata privata,ori nu am vazut tot felul de ratate,autointitulate si preamarite de voi cu supranume gen „bombe sexy”,etc.voi,presa,aveti toate motivele sa fiti complexati,pentru ca,dincolo de cateva aspecte pozitive ale activitatii promovati,in rest, numai calamitati care indobitocesc romania si pe multi cititori.da,fanii,asa ziselor galerii sa se simta complexati,pentru ca,nu se pot compora nici in visele lor cu fanii si galeriile unor echipe gen lazio,napoli,fenerbahce,galata,boca,celtic,ori liverpool.exemplele pot continua.fanii din bucuresti au ajuns sa vandalizeze sa fure si,apoi sa ia bataie prin bulgaria si,acum ,presa,se oripileaza la glumele facute de cativa fani napoletani.
daca dvs,domnule tolontan,aveti impresia ca s-au facut fanii napoletani de ras,gresiti.mergeti la mciurile lui napoli,de pe san paolo si o sa vedeti ce inseamna atmosfera si fotbal adevarat.
forza napoli si „u”craiova”

Leo  •  4 octombrie 2010, 19:52

pai de ce nu transmitem si noi stirea pe flux-ul international
Reuters,APTN….

victor L  •  4 octombrie 2010, 20:45

„Despre complexul nostru de inferioritate”.
Pardon, despre complexul vostru de inferioritate: vedeti ce scrie si dl Ioanitoaia.
Acusi ii sfatuieste pe fotbalisti nici sa nu se mai duca la Paris.

roman  •  6 octombrie 2010, 13:54

mai multi ziaristi italieni au fost snopoti in bataie de suporteri ai stelei, la nici 500 de metri de stadion, la aproximativ o ora de la terminarea meciului. urmeaza returul. ce tratament credeti ca vor primi ziaristii romnani, la napoli? mergeti la meci, domnule tolontan?

ICANSEE  •  6 februarie 2014, 10:07

Asa se intampla cand esti mic si nu reprezinti nimic. Esti luat in barca de toata lumea chiar si cand faci ceva bine, si „nu prea”(-ul proverbial al lui nea Marin) ai mijloace sa protestezi!
Sunt de acord si cu @thord cand spune ca ne mai sabotam si singurei: voi jurnalistii cu ce promovati si noi cu faptul ca acceptam mizeriile promovate de voi si luam o atitudine mai…oricum, ca acum realizez ca pe la noi nu se prea poarta atitudinea!

Comentează