Politicul vrea sa puna televiziunile la discretia cablistilor

Citeva persoane din CNA, in special cele numite de partidul de la guvernare, au initiat o modificare in legea care ii obliga acum pe cablisti sa includa in oferta cele mai audiate posturi TV din tara. Practic, CNA se gindeste sa permita cablistilor sa introduca doar pe cine vor ei in lista de televiziuni oferita publicului.

marți, 23 noiembrie 2010, 4:49

Citeva persoane din CNA, in special cele numite de partidul de la guvernare, au initiat o modificare in legea care ii obliga acum pe cablisti sa includa in oferta cele mai audiate posturi TV din tara. Practic, CNA se gindeste sa permita cablistilor sa introduca doar pe cine vor ei in lista de televiziuni oferita publicului.

Televiziunile au protestat public, dar ce nu spun ele in mod deschis este intelesul miscarii, vizibil in derularea urmatorului scenariu: daca Parlamentul va vota forma propusa de CNA, atunci statiile TV vor ajunge la mina retelelor de cablu, care tocmai isi fondeaza propriile televiziuni. Cablistii vor deveni astfel atit jucatori pe piata de TV, cit si decidenti ai distributiei.

Pentru acest favor economic pe care Puterea il face gigantilor din cablu, acestia ar putea, la rindu-le, sa faca servicii politicienilor, scotind din grila canalele incomode si promovindu-si propriile televiziuni si pe cele atasate Puterii, indiferent care ar fi aceasta de-a lungul timpului!

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Leo  •  23 noiembrie 2010, 17:03

Tolo, nu te cam grabesti? De ce sa fie obligata o forma de cablu sa includa cele mai urmarite posturi TV? Cred ca obligatia ar trebui sa se refere doar la televiziunea nationala. In rest firmele de cablu pot face pachete de programe: Stiri, Sport, Documentare, etc. Cine vrea sa vada plateste. E o competitie intre firme private, de ce sa fie obligate RCS, UPC, Dolce si care mai sunt sa transmita gratuit alte televizuni private? E vorba de concurenta Tolo. Sunt firme private, daca unii o sa considere ca pot scoate bani buni transmitand Realitatea, Antena, OTV sau ce mai vor ei atunci sigur o sa aiba canalele astea in oferta.
Sa nu cumva sa-mi spui de rolul educational al televiziunilor! 🙂

Cătălin Tolontan  •  23 noiembrie 2010, 17:16

leo: ba exact asta o sa-ti raspund 🙂 Cablistii detin un oligopol pe o piata care nu inseamna doar business, ci si informare. Nu e ca la un contract intre hipermarketuri si producatorii de unt, chiar si acolo exista niste reglementari, magazinele nu pot atit de simplu sa excluda brandurile externe si sa vinda numai pe cele ale lor. In conditiile pe care le vizeaza CNA, piata s-ar dezechilibra, cablistii ar avea o forta disproportionata pentru o competitie libera

turisticus  •  23 noiembrie 2010, 17:21

Apropo de TV.
Cum isi permite postul public sa transmita in format 16:9 ?
Oare Romania este asa avansata incat majoritatea cetatenilor au plasme si televizoare HD ?
Unde ar trebui sa reclamam abuzul asta?

ovidiu  •  23 noiembrie 2010, 17:52

@turisticus
deci, cei care deja au, sa nu poata beneficia de imagine de calitate? Sa vezi meciuri de CL in format 4:3 doar pentru ca asa au multi? De ce sa nu fie maximum de calitate? La asta nu te gandesti?

bogdan  •  23 noiembrie 2010, 19:06

tolo, exagerezi cam mult cu influenta televiziunilor si cu canalele incomode. in cativa ani, sper cat mai putini, sper sa dispara genul acesta de televiziune care latra. cat despre cablisti, ei vor cauta intotdeauna profitul si se indreapta spre sistemul de pay per view prin faptul ca isi creeaza propriile televiziuni/canale.

Andrei  •  23 noiembrie 2010, 21:36

Abia astept momentul in care cablistii sa nu mai fie obligati sa dea toate laturile gen OTV, DDTV, manele si alte posturi pentru oameni care nu vor/nu pot sa gandeasca. Astept pachete separate in asa fel incat sa pot alege sa nu am pe cablu incultura asa cum e acum in proportie de 90%. Si mai bine ar fi in cazul in care cablistii ar cere o anumita suma pentru fiecare post in parte. Sa vezi atunci caderi de audiente pentru unele dintre cele care sunt umflate cu pompa.

Dodo  •  23 noiembrie 2010, 21:39

Catalin eu cred ca ceea ce se intampal poate fi o miscare destul de inteligenta impotriva trusturilor.
pai in urm acu ceva timp CNA anunta ca va scoate posturile gruplui intact din lista must carry deoarece Intactul conditioneaza transmiterea programelor a1 a3, a2 de obligatia includerii in pachetul de baza a postului Euforia TV care ar fi cu plata. In acelasi timp RCS-ul anunta ca tocmai va lansa un post generalist si unul de stiri.

Cine stie, poate daca se voteaza legea, va treziti ca RCS-ul scoate din grila programele trustului Intact. si in acest fel uite cum scapa lumea de mogulii cei rai si televiziunile toxice.

P.S.
Sa nu uitam ca RCS&RDS are f multe datorii la stat deci e loc de santaj.

Narcisa Iorga, membru CNA  •  24 noiembrie 2010, 16:50

Domnule Tolontan, iata-ma din nou nevoita sa spun ca sunteti in eroare! Si iata de ce:
1. Semnatarii scrisorii catre Comisiile de cultura ale Parlamentului sunt 6, dintre cei 10 actuali membri ai CNA. Asadar, nicidecum acele persoane „numite de partidul de la guvernare”, care este doar una.
2. Propunerea noastra nu vizeaza modificarea legii care obliga cablistii sa includa in oferta cele mai audiate posturi tv, ci vizeaza modificarea Legii audiovizualului, care obliga inclusiv GSP TV sa nu foloseasca limbajul injurios si sa protejeze interesul superior al copilului, ceea ce nu s-a vazut in cazul „dialogului” Piturca-Iancu. Conform acestei legi, societatile de cablu sunt obligate sa retransmita gratuit si neconditionat 36 de posturi de televiziune, care sunt urmatoarele:
1. TVR 1
2. TVR 2
3. TVR 3
4. TV ROMANIA CULTURAL
5. TVR INFO
6. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (JUD.CLUJ, JUD.BISTRITA –NASAUD, JUD.SALAJ, JUD.BIHOR, JUD.SIBIU, JUD.MARAMURES, JUD.SATU-MARE)
7. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (JUD.OLT, JUD.VALCEA, JUD.GORJ, JUD.MEHEDINTI, JUD.ARGES, JUD.DOLJ, JUD.TELEORMAN)
8. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (JUD.IASI, JUD.VASLUI, JUD.NEAMT, JUD.VRANCEA, JUD.GALATI, JUD.BOTOSANI, JUD.SUCEAVA, JUD.BACAU)
9. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (JUD.MURES, JUD.ALBA, JUD.BRASOV, JUD.HARGHITA, JUD.COVASNA)
10. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (JUD.TIMIS, JUD.ARAD, JUD.HUNEDOARA, JUD.CARAS-SEVERIN)

II. Programe stabilite prin acorduri internaţionale: TV 5

III. Servicii de programe – în ordinea indicelui anual de audienţă
1. PRO TV
2. ANTENA 1
3. REALITATEA TV
4. KANAL D
5. PRIMA TV
6. ANTENA 3
7. OTV
8. NAŢIONAL TV
9. TARAF TV
10. FAVORIT TV
11. KISS TV
12. N24 PLUS
13. U TELEVIZIUNE INTERACTIVĂ
14. MYNELE TV
15. DDTV
16. TRINITAS TV
17. MUSIC CHANNEL
18. TV NEPTUN
19. ALFA OMEGA TV
20. PARTY TV
21. THE MONEY CHANNEL
22. TVRM EDUCAŢIONAL
23. SPERANŢA TV
24. CANAL TELESHOP
25. ALPHA TV

Asadar, CNA nu isi propune sa aduca „statiile TV la mina retelelor de cablu, care tocmai isi fondeaza propriile televiziuni” – care retele de cablu, la urma urmei, au incheiat contracte monopol pe difuzarea meciurilor de fotbal chiar cu trustul Intact. Opinia noastra este ca atata vreme cat posturile enumerate mai sus nu corespund unor criterii bine determinate ale interesului public, ele nu trebuie transportate gratuit si neconditionat de catre cablisti. Asta se cheama interventie a statului, prin intermediul CNA, pe o piata libera, a audiovizualului. Or, transmiterea obligatorie si gratuita de catre cablisti a unor posturi TV trebuie limitata doar la acelea care indeplinesc criteriile interesului public. Am solicitat Parlamentului sa defineasca aceste criterii si apoi sa rediscutam principiul must carry. Puteti sa-mi spuneti in ce fel raspund interesului public posturile Taraf, Favorit, Mynele, Party, Kiss, U, Canal Teleshop s.a.? Atentie, interesul public nu este acelasi lucru cu interesul publicului!
Poate ar mai fi important de confirmat, pentru cititorii Dvs., ceea ce posteaza Dodo. Trustul Intact incalca prevederile Legii audiovizualului in ceea ce priveste principiul must carry, conditionand preluarea Antenei 1 si Antenei 3 de transportarea Antenei 2 si Euforia TV. Legea spune ca nu poate fi conditionata in niciun fel preluarea posturilor din must carry. Ca urmare a mai multor sesizari primite, CNA a adoptat o decizie conform careia nu mai este nevoie de acordul Antenei 1 si Antenei 3 pentru a fi preluate de societatile cablu. In zadar insa pentru ca Antenele au semnalul codat, asa incat cablistii sunt la mana Intact chiar daca legea ii obliga si sanctioneaza in consecinta daca nu retransmit Antenele. As putea sa intreb oare ce societate de cablu si-ar permite sa scoata din oferta sa un post cu audienta, fie el si Taraf TV? Si-ar pierde imediat clientii, in dauna concurentei.
Am postat acestea doar de dragul informarii corecte!

Dodo  •  24 noiembrie 2010, 17:19

Stimata doamna Narcisa Iorga aceasta lista de programe este cunoscuta de mult timp si trezeste mari suspiciuni; cum a fost masurata audienta programului DDTV in anul 2009 daca acest program nu a fost retransmis de niciunul dintre marii operatori ( nu a fost inclus nici in grila UPC Romnaia, Romtelecom Dolce, Boom, si RCS) cum apare acest program in lista de must carry in functie de audienta daca el nu s-a regasit in grila, acelasi lucru in legatura cu Speranta TV, Alpha TV si Mynele( care doar de curand intrat in grila „terestra” a operatorilor de cablu)

In legatura cu cei de la Intact sunt deacord cu cele spuse de dumneavoastra, un program din lista must carry nu trebuie conditionat de retransmiterea unui program cu plata si dupa parerea mea ar trebui sanctionati sau scosi din lista ramanand la libera alegere a operatorilor transmiterea acestor programe.

Marius  •  26 noiembrie 2010, 15:17

Foarte buna ideea. Poate asa dispar din grila Antena 3 si Realitatea.

Comentează