Realitatea TV, PSD şi generaţia lui Sebastian Ghiţă în cinci fapte reale

FAPTA NR 1. Transmisie de 1 Decembrie la Realitatea TV. Se anunţă o legătură la Alba Iulia. Prezentatoarea din Bucureşti recită ştirea. „Reprezentanţii PD-L au fost huiduiţi de mulţime, în timp ce Victor Ponta şi delegaţia PSD au fost aplaudaţi. Chiar aşa a fost?”, o întreabă colega din studio pe corespondenta locală.

joi, 2 decembrie 2010, 1:40

FAPTA NR 1. Transmisie de 1 Decembrie la Realitatea TV. Se anunţă o legătură la Alba Iulia. Prezentatoarea din Bucureşti recită ştirea. „Reprezentanţii PD-L au fost huiduiţi de mulţime, în timp ce Victor Ponta şi delegaţia PSD au fost aplaudaţi. Chiar aşa a fost?”, o întreabă colega din studio pe corespondenta locală.

Pe ecran, apar imagini live şi figura reporterei din Alba. Jurnalista din teren răspunde „Da” şi, apoi, repetă grăbită informaţia formulată la Bucureşti: PD-L huiduit, Ponta aplaudat.

Apoi, reportera de la faţa locului îşi creşte tonusul vocii şi continuă: „Dar, dincolo de acestea, aici la Alba Iulia…”. Vorbeşte, de data asta cu un timbru sigur şi familiar, despre defilare, despre oameni, adică despre ceea ce-şi pregătise în corespondenţă.

Pentru un insider în jurnalism, episodul este clar. Cu mare probabilitate, selecţia subiectelor şi, aproape sigur, ierarhizarea lor, nu au fost rodul discernămîntului reporterului de pe teren, ci al redacţiei centrale. Ceea ce nu reprezintă, în principiu, o eroare, ci deseori o practică normală.

Întrebarea e următoarea: de ce contrapunerea „huiduieli PD-L – aplauze PSD” a primit prioritate şi, mai ales, de ce nu s-a difuzat întreaga ştire?

FAPTA NR 2. Mediafax oferise la 11:42, pe flux, informaţia completă. „Reprezentanţii PD-L huiduiţi de mulţime, Victor Ponta aplaudat zgomotos de membrii şi simpatizanţii PSD„. Agenţia a scris că s-au văzut la faţa locului steaguri şi bannere ale organizaţiilor PSD din Olt şi Caracal.

Realitatea TV a furnizat corect doar partea cu huduielile la adresa PD-L, care proveniseră din mulţime, dar a ocultat informaţia că aplauzele PSD au venit dinspre simpatizanţi declaraţi. Dacă vedeai doar ştirea de la RTV aflai că mulţimea a huduit PD-L şi l-a aplaudat pe Ponta.

Da, e un detaliu, o nuanţă, un subiect infim. Dar ceea ce urmează nu e.

FAPTA NR 3. Luni, 29 noiembrie, cu două zile înainte de difuzarea ştirii de la Alba Iulia, noul investitor/manager al Realitatea TV, denumirea exactă poate fi studiu de caz pentru economişti, noul şef – mai clar, aşadar Sebastian Ghiţă oferă un interviu Evenimentului Zilei.

El prezice evacuarea istorică a „emanaţiilor Revoluţiei”, de la politicieni, la ONG-işti i realizatori TV, şi instalarea la putere „a generaţiei mele, cea cu 3 în faţă”. Ghiţă, 31 de ani, un campion al afacerilor cu statul, admite că „oamenii de afaceri nu au simpatii, au interese”, dar promite că Realitatea TV va fi echidistantă.

Formula echidistanţei are ceva original în definiţia lui Sebastian Ghiţă, care aminteşte că au fost perioade în care postul „i-a sprijinit şi criticat pe Năstase şi a profitat Băsescu, pe Băsescu şi a profitat Tăriceanu, pe Tăriceanu şi a profitat Geoană” şi tot aşa.

O echidistanţă obţinută din media compromisurilor, un echilibru rezultat din compensarea favorurilor pe intervale succesive de timp, asta pare a fi definiţia obiectivităţii conform noului finanţator al postului. După propria expresie, Realitatea a fost doi ani populară, doi ani liberală şi doi ani social-democrată. Dacă aşa stau lucrurile, ca la pictorii care trec de la perioada roz la cea albastră, în ce epocă şi în ce culoare a intrat acum Realitatea TV?

FAPTA NR 4. Informaţii despre Realitatea TV, obţinute din mai multe surse, unele interne şi aflate la „talpa ţării”, acolo unde semnalul ajunge dezgolit de „motivaţii strategice”, altele externe postului, dar relevante, indică noua orientare a televiziunii: PSD.

Mai mult decît atît: accentul se pune pe promovarea lui Victor Ponta, Adrian Năstase şi a altor cîteva figuri cheie ale social democraţilor. Prietenii afirmaţi ai lui Ghiţă, cei pe vremea cărora şi-a crescut afacerea.

Ghiţă este instinctiv şi are un potenţional de intervenţie care creşte pe măsură ce îşi dă seama că deţine o televiziune„, a mărturisit un reporter. Riscul de a avea reporteri inteligenti! Maladia „jucăriei TV” a făcut deja carieră în România. Ghiţă se află la începutul simptomelor. Setea de control creşte proporţional cu numărul telefoanelor primite de la amici, aliaţi, parteneri, adversari şi cu banii pe care-i cheltuieşti. Deocamdată, a băgat doar cîteva milioane de euro. E chiar la început.

FAPTA NR 5. În cazuri de acest gen, finanţatorul, care, personal, discută mai departe doar cu cîţiva oameni, se miră că lucrurile se află. Eroare!

Nu ia în calcul că, aşa cum singur a spus în interviul EvZ, „o televiziune nu e o unitate militară” şi că, pe cealaltă parte, de la SOV sau alţi prieteni comuni şi pînă la politicienii intraţi sau excluşi din graţii, trecînd prin firmele de PR care deservesc partide şi personaje politice, toţi vorbesc şi brodează despre schimbările care apar într-un asemenea moment.

Noii favoriţi se laudă, cei căzuţi în dizgraţie se agită, informaţia circulă în bucle infinite, uneori distorsionate. În acest timp, deşi asiguraţi public de Ghiţă că „toţi jurnaliştii sînt responsabili pentru cariera lor şi trebuie să-şi facă treaba”, oamenii din Realitatea TV, care în sfîrşit şi-au luat ultimele salarii la timp, „nu mai ştiam cum e să fii sigur de banii de pe card!”, se pregătesc pentru o nouă adaptare, de data asta potrivit intereselor şi nivelului de cunoaştere al „generaţiei cu 3 în faţă”.

Chiar. Cum înţelege el libertatea? Dar profesia? De ce deţii o televiziune şi în ce naiba constă jurnalismul? Ce înseamnă o afacere?  Deocamdată, ceva e clar. În materie de reputaţie şi de branding, lucrurile sînt simple după părerea lui Sebastian Ghiţă: „Etichetele se schimbă. Lipeşti altele peste ele, nu e o chestiune complicată”.

Comentarii (60)Adaugă comentariu

Dan  •  3 decembrie 2010, 11:51

Nu stiu daca are legatura cu asta, am facut acum cateva zile poze in sectorul 5 in zona de impozitare A (centrul adica, dupa toate definitiile geografice) – zic de poze cu gunoaie, colibe de oameni ai strazii si alte balarii. Le-am trimis pe rand la primarie, la garda de mediu, la hotnews si la realitatea. La Hotnews au aparut, la realitatea…… stai, cine e primar la 5 ?? (anyway – enjoy: http://www.hotnews.ro/hotreporter-2010-11-8085430-1km-casa-poporului.htm )

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2010, 11:59

dan: nu are nici o legatura, chiar nu cred ca are

Loreta  •  3 decembrie 2010, 12:23

Si eu fac parte din generatia cu 3 in fatza, dar eu nu o vad deloc in culorile rosii lipite pe eticheta televiziunilor care controleaza subtil sau fara perdea Romania actuala. Generatia mea dimpotriva isi plange inca cate un parinte, bunic ucis de comunistii deveniti brusc social democrati sau populari, in egala masura amestecati peste tot in mizeria numita politica si afaceri din politica. Iar comunismul nu a murit si nu este apanajul unei generatii, e un stil de gandire care inca exista si conduce din umbra acest popor.
Generatia mea insa nu are prea multe optiuni, decat una simpla dar dureroasa – plecarea din tara si stransul din dinti pana la intoarcere.
Nesimtirea si coruptia insa nu au nevoie de prefixe in fatza, de aceea ce scrii tu nu ma mira si nici nu stiu ce s-ar mai putea face.
Singura solutie demna este sa inchidem televizorul si sa ne cautam alte surse de informatie si sa pastram sufletele curate dincolo de mizeriile zilnice.

Bafta Catalin, e o lupta si un curaj deosebit ce faci tu si cativa ca tine. Bafta multa!
L

ciavistu  •  3 decembrie 2010, 12:43

acest post are culoarea textului gresita, trebuia folosit portocaliul. ah, dar stai ca nici Partidul nu mai foloseste totdeauna aceasta culoare – vezi campania pentru alegerile dintr-un colegiu din judetul fam. Ridzi.

Realitatea TV sub un alt management! O analiza la “sange”. « Ioanavram's Blog  •  3 decembrie 2010, 18:00

[…] Tolontan face o analiza  la “sange”(https://www.tolo.ro/2010/12/02/realitatea-tv-si-generatia-lui-sebastian-ghita/) a   a  postului susnumit  plecand de la programul anuntat de  Sebastian […]

CristianZ  •  4 decembrie 2010, 3:32

Este trist să constat că avem presa pe care o merităm. Dacă Tolontan critică ceva ce ţine de PDL este aplaudat de pro-PSDPNL şi înjurat de pro-pedelişti. Dacă în aceeaşi zi şi pe acelaşi blog critică ceva legat de PSDPNL este făcut portocaliu şi aplaudat de pro-pedelişti.
Trist pentru ambele tabere.

Dacă mai vrem presă în România ar trebui să ne bucurăm de fiecare jurnalist care scrie articole critice despre ambele tabere. Rara avis …

open mind  •  4 decembrie 2010, 8:31

Realitatea TV are asemenea practici constant de mult timp. O perioada de cativa ani, Realitatea mergea non-stop la mine in casa. La un moment dat, am observat ca au inceput s-o cam ia pe langa carare. Tot am sperat ca e vorba doar de erori si lipsa de profesionism. Cand m-am prins si eu ca e vorba de manipulare, dezamagirea a fost foarte mare. Din decembrie 2009 am renuntat sa mai citesc, privesc, ascult orice ziar, sait, tv, radio, care tine de Grupul Realitatea.
In prezent ma informez de la cateva agentii de presa (Mediafax, Hotnews).

Generaţia cu 3 în faţă. Comentarii pentru un şef « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  4 decembrie 2010, 17:48

[…] a apărut şi observaţia justă a lui Tolontan despre pesedizarea unei ştiri la Realitatea de 1 decembrie. E momentul să vedem, cred, că […]

alex  •  4 decembrie 2010, 20:50

Eu sunt curios cum comentati premiul acordat de realitatea lui emil boc…
Probabil ca acum realitatea e pro PDL…

laur  •  4 decembrie 2010, 21:07

am ajuns ca pe vremea lui Ceausescu..daca vrem sa fim informati corecti trebuie sa cautam surse de informatii alternative. spre norocul nostru acum exista internetul si putem gasi relativ usor o informare corecta. iar stirile externe le luam de pe CNN sau Euronews. pe vremuri, cu Europa Libera, era mai greu si mai periculos.
spunea cineva ca si in America posturile TV sunt partizane. asa este…dar este o deosebire fata de cele romanesti. in timp ce in America ele fac imagine candidatului favorit, iar daca au ceva de criticat, critica pe baza de probe, la noi, obiectivul principal este calomnierea adversarului.
ceea ce ma surprinde insa cel mai mult este incrancenarea unora dintre comentatori. asemenea atitudini, asemanatoare extremismului de dreapta din perioada anilor 30-40 sau a celui de stanga din anii 50-60 imi intaraste convingerea ca dupa 20 de ani de democratie mentalitatea oamenilor a batut pasul pe loc. oameni buni, numai prin alegeri se obtine puterea, asa ca la viitoarele alegeri cascati ochii ca lumea si puneti stampila cu simt de raspundere. daca nu iese cum ati dorit voi, asta este, supuneti-va majoritatii si mai incercati si data viitoare. si nu uitati..un mandat are 4 sau 5 ani.

Comentează