Maratonul

O casă cu doar cîteva ochiuri intacte. Restul geamurilor sînt sparte, iar gardul n-are poartă. Povesteşte Ionuţ Balaban, ziarist de la Adevărul de Seară din Vaslui. În casă, din pat chicoteşte Paul Ciobanu.E cel mai bun elev al nostru, nebun după română şi franceză”, îl descrie profesoara sa.

vineri, 17 decembrie 2010, 1:00

O casă cu doar cîteva ochiuri intacte. Restul geamurilor sînt sparte, iar gardul n-are poartă. Povesteşte Ionuţ Balaban, ziarist de la Adevărul de Seară din Vaslui. În casă, din pat chicoteşte Paul Ciobanu.E cel mai bun elev al nostru, nebun după română şi franceză”, îl descrie profesoara sa.

La 14 ani, Paul a scurtcircuitat ieri, pentru cîteva minute, site-urile de ştiri. Alături de încă 40 de copii din satul vasluian Băleşti, Paul a plecat pe jos spre şcoala din Deleşti. Au făcut aproape 4 kilometri pe un drum judeţean încrustat în zăpadă. Miercuri noapte, în Vaslui fuseseră minus 23 de grade, mai frig decît la Tampere, în Finlanda.

Dimineaţa, la 7, erau minus 15 grade. Motorul maşinii firmei plătite de inspectoratul judeţean a îngheţat, iar elevii au pornit spre şcoală în grup. Paul avea încălţări vai de ele, familia lui e săracă. Cînd a ajuns în clasă, n-a zis nimic nimănui, şi-a deschis caietul şi s-a apucat să scrie, dar profesoara l-a văzut ameţit, cuprins de un roşu încins. Degerase.

L-au dus la spital, cu degetele de la mîini şi de la picioare aproape imobile. Medicii l-au tratat, medicamente, unguente şi repaus, spre seară puştiul a cerut să meargă acasă, iar acum stă în pat, zîmbind către ziarist şi şoptindu-i că nu va sta liniştit cîteva zile, cum i-au recomandat doctorii, „pentru că-i place şcoala„.

Nu va pătrunde pe podiumul nici unei anchete de final de an. Maratonul celor 40 de copii e însă tot ce am aflat mai ciudat şi mai straniu în 2010. Nimeni nu i-a filmat, dar îi văd mergînd, gureşi şi deloc patetici, pe drumul alb, precum Luminile Nordului coborîte printre noi ca să ne dea un semn încă nedescifrat .

Comentarii (32)Adaugă comentariu

hfedynl  •  17 decembrie 2010, 1:34

alesii poporului timp de 20 de ani au dus la aceasta situatie nicaieri intalnita.nici nu prea ai ce spune,e halucinant ce se intampla in tara asta ordinara.

bine,macar ca acest copil a fost salvat,poate asa vor remedia ,intrucatva gangsterii politici,situatia cu ceilalti copii.

bilu  •  17 decembrie 2010, 1:48

Maratonul in desert.Desertul in care se invirt parintii si bunicii lui Paul.

gery76  •  17 decembrie 2010, 3:01

Din pacate este din ce in ce mai evident ca acesta este maratonul Romaniei catre….nicaieri!

gabriel  •  17 decembrie 2010, 3:03

Merci pt aceste secvente de viata pe care in lumea asta nebuna nimeni nu mai are timp sa le observe….

Scrieti atit de mult despre adulti iremediabili si atit de putin despre copii inocenti…

Insa schimbarea acestei tari nenorocite nu poate veni decit daca lor le dam importanta si le acordam din timpul si rabdarea noastra…

Traiesc de ceva vreme in afara si incercind sa-i inteleg pe occidentali alaturi de care muncesc, am ajuns la copiii mei…ei sint plamada societatii viitoare, dar nimeni nu are timp de ei…

Merci pt aceste altfel de rinduri….

bogdan  •  17 decembrie 2010, 3:14

trist

florin  •  17 decembrie 2010, 3:15

salut Catalin,

imi poti face rost de adresa lui?
Multumesc,
Florin

mniezo’  •  17 decembrie 2010, 3:30

Superb! Avem nevoie de eroi in presa. 🙂 bravo!

Asker  •  17 decembrie 2010, 8:12

@mniezo, avem nevoie nu doar de unul… ar trebui sa se implice mai multi

rapidist de cand ma stiu  •  17 decembrie 2010, 8:13

Trist,foarte trist,dar asta-i adevarul!Si stati linistiti,abia e inceputul!In legea aia tampita a educatiei ,,conceputa”de ilustrul funeriu or sa dispara sute de scoli,iar bietii copii vor face naveta nu la 4 km de casa ci poate la 20!Sa traiti bine!

Alt fel de maraton « Catalin Petru  •  17 decembrie 2010, 9:56

[…] Multumesc Catalin Tolontan […]

Bibi  •  17 decembrie 2010, 11:35

Catalin, multumesc !

Cătălin Tolontan  •  17 decembrie 2010, 11:51

all: eu va multumesc!

florin: 0235-346067 este numarul de telefon al Primariei comunei Cozmesti, de care apartine satul Balesti. Cred ca asa il gasesti cel mai repede pentru ca familia lui Paul nu are telefon

polimedia.us/fain/  •  17 decembrie 2010, 12:54

Maratonul – Catalin Tolontan…

„Cînd a ajuns în clasă, n-a zis nimic nimănui, şi-a deschis caietul şi s-a apucat să scrie, dar profesoara l-a văzut ameţit, cuprins de un roşu încins. Degerase. L-au dus la spital, cu degetele de la mîini şi de la picioare aproape imobile. Medicii l-…

stelica  •  17 decembrie 2010, 12:57

nota zece cu felicitari , Catalin…

Danny  •  17 decembrie 2010, 15:49

bravo pentru articol, ne-ai infatisat o poveste de viata absolut impresionanta!

B00G  •  17 decembrie 2010, 16:10

Esti tentat sa spui ca este incredibil, de neinaginat asa ceva in anul 2010; intr-o tara membra UE, dar este adevarat, trist si dureros ce se intampla…

Sergiu  •  17 decembrie 2010, 16:36

Decât sa dam vina pe politicieni ar trebui ca natia asta sa mai faca si altceva decât sa-si plânga de mila.

1.)Lipsa masiva de la vot – le ofera certitudinea politicienilor ca sunt în tara nimanui si pot face ce doresc cumparând câteva voturi (putine dar folositoare în lipsa simtului civic) cu niste gratare cu mici si câteva pahare de alcool.
2.)”Lasa ca merge si asa” – este conceptul dupa care ne ghidam ca natie de prea multi ani si ne-a adus la marginea prapastiei.
3.)”Si asa nu se poate schimba nimic, de ce sa ma zbat eu singur?” – este scuza perfecta a celor învinsi.

Daca fiecare în parte contribuie cu o gândire sanatoasa, daca fiecare dintre noi învata sa gândeasca pozitiv si sa actioneze în consecinta, daca fiecare nu si-ar mai calca constiinta în picioare pt. avantaje materiale marunte, daca fiecare…lista e mult prea lunga ! Daca, asa cum spuneam, am progresa la nivel individual, poate ca am învata sa traim în COMUNITATE, sa întelegem ca ÎMPREUNA ne va fi mai usor sa ne usuram viata si astfel de tragedii prezentate zi de zi, ora de ora la programele de stiri sa nu fie decât evenimente rare si pùr întâmplatoare…

Toti spun ca avem politicienii pe care îi meritam dar nimeni nu explica si mai ales nu accepta ce înseamna aceasta !!!

gilos  •  17 decembrie 2010, 17:59

Cataline, mi-au dat lacrimile cand am citit articolul…
Nu este totul pierdut in tara asta atata vreme cat exista copii ca el.

Mircea  •  17 decembrie 2010, 18:24

Frumos si impresionant… Unii degera pe munte in incercarea de a cuceri un varf., altii in drum spre scoala, tot un varf de fapt.

DAN  •  17 decembrie 2010, 18:54

Cataline, pentru articolul asta meriti un premiu, iar cei ce au adus viitorul Romaniei in ipostaza asta socanta nu merita nici macar un cuvant!

costel  •  17 decembrie 2010, 19:45

Catalin, ma bucur mult ca mai exista oameni ca tine, care au timp si spirit de observatie, pentru a surprinde viata adevarata, a oamenilor simpli, curati, cu frica de Dumnezeu. Oameni care au trairi interioare mult mai apropriate de Dumnezeu, decat toti parvenitii acestei societati de consum.

marcel zadda  •  17 decembrie 2010, 20:55

mulţumesc, tolo!

costel  •  17 decembrie 2010, 21:36

Aceasta „societate de consum” va transforma acest copil curat, istet, cu dragoste pentru invatatura, intr-un viitor adult pus pe capatuiala, a carui morala va fi: eu sa traiesc bine, restul nu mai conteaza.
Aceasta „societate de consum” a reusit sa ne transforme, in douazeci de ani, in niste „animale feroce” la care stim cu totii ca functioneaza doar instinctul de conservare.

lilu  •  17 decembrie 2010, 21:58

tocmai ce am venit din complex.am mancat si am baut bine. cu prietenii mei.ce pot sa-mi doresc mai mult? am citit articolul. am inceput sa plang. oare e normal ca un barbat de 33 de ani sa planga? ce tara de kkt

uzu  •  17 decembrie 2010, 22:03

locuiesc in canada.
nici macar nu stiu despre ce vorbeste tolontan aici …
de unde stiti toti povestea asta ?
e absolut vina presei scrise ca eu nu o stiu.
bine ca o stiti voi care nu puteti face nimic si nu o stiu eu si altii ca si mine de aici care ar putea pune laolata un ban si am putea ajuta …

ibici  •  17 decembrie 2010, 23:54

Felicitari pentru articol!
http://www.petitieonline.ro/petitie-promo-35790052.html

Cătălin Tolontan  •  18 decembrie 2010, 10:51

dan: jurnalistii din vaslui merita laudele, au n-am facut decit sa vad cazul pe net si sa vorbesc cu ei ca sa adun mai multe detalii

Alex  •  18 decembrie 2010, 11:01

Felicitari Catalin. Probabil unul dintre cele mai bune articole care au fost publicate in ultimii ani….
Nu stiu daca exista vreun premiu pentru articolul anului….dar eu l-as vota pe acesta…
….dincolo de asta insa….ramane povestea…

prudent  •  18 decembrie 2010, 12:56

elevul in cauza merita toate aprecierile pt. perseverenta pt… De ce primaria in cauza,in ziua aceia, nu a facut transportul merita o discutie separata. De aici, a da vina pe Maresalul Antonescu (care n-ar fi trebuit sa intre in Transnistria) sau pe Stalin (care n-a anexat judetul Vaslui la RSS Moldoveneasca) e cale lunga chiar si pt. postacii de meserie. Nu cred ca diseminarea scolii (scoala DE CALITATE in fiecare catun) este o solutie, si nu o gasim in vreo tzara civilizata.

eugen  •  18 decembrie 2010, 13:14

Miscator articol,mascatoare situatia acelui copil ca si a altora mii ca el…..din pacate unul ca el nu o sa ne conduca niciodata,au grija de asta cei bine imbracati si descurcareti…..

paul cristian stefanescu  •  23 decembrie 2010, 16:48

felicitari pentru acest articol!
felicitari pentru decizia de a aloca spatiul meritat handbalistelor, in detrimentul lui printu’ cristea & bianca lu’ bote.
la multi ani!

kla2005  •  7 ianuarie 2011, 12:03

si noi, in conformitate cu noua lege a educatiei, le facem ungurilor scoala oriunde ar fi, iar copii nostri ingheata mergand spre scoala…

Comentează