Mesaj la naşterea unei alianţe

„Nu mă bag!”, i-a spus Dan Voiculescu lui Crin Antonescu, cînd liderul liberal i-a reproşat zilele trecute, în glumă, că nici nu s-au aliat bine PC şi PNL, că a şi fost atacat pe blogul Tolo.ro.

luni, 10 ianuarie 2011, 4:54

„Nu mă bag!”, i-a spus Dan Voiculescu lui Crin Antonescu, cînd liderul liberal i-a reproşat zilele trecute, în glumă, că nici nu s-au aliat bine PC şi PNL, că a şi fost atacat pe blogul Tolo.ro.

Nu de la Dan Voiculescu cunosc episodul, petrecut la negocieri. De cînd s-a trezit într-o bună dimineaţă, acum un an şi jumătate, cu poza pe pagina 1 a Gazetei şi amestecat în cazul Ridzi, patronul a ales să rupem orice relaţie. Am însă o descriere corectă a dialogului dintre cei doi, aşa încît cred, şi după tonul folosit de liberal, că protestul lui Crin Antonescu a fost o glumă. Voiculescu a tăcut o secundă şi a răspuns serios. Abia apoi a realizat că partenerul său e ghiduş. Sau poate nu.

Am trăit, alături de Crin Antonescu, în istoria comună politician – ziarist, cîteva episoade reciproc dureroase. În perioada 1997 – 2000, a ocupat funcţia de ministrul Tineretului şi Sportului, prima şi singura lui responsabilitate guvernamentală de pînă azi.

Ne-am intersectat în mai multe investigaţii de presă, precum cazul cabanei Piatra Arsă, care s-a lăsat cu un raport cu delapidare de miliarde şi trimiteri penale ale Curţii de Conturi la adresa mai multor subordonaţi ai lui Crin Antonescu.
Lucram, pe atunci, în trustul lui Adrian Sîrbu şi e adevărat că am fost de o violenţă aproape extremă în scris cu Crin Antonescu, după cum e la fel de adevărat că ministrul a răspuns identic în conferinţele de presă. Au urmat vizitele secrete, insistente şi inutile pe care liberalul le făcea, însoţit uneori de Mona Muscă, în cabinetul şefului Pro.  „Atenţie, tipul are mania persecuţiei!”, mi-a spus cineva care asistase la reclamaţiile lui Antonescu în faţa lui Sârbu.

Au trecut 12 ani. Poate că ne-am crescut şi noi acurateţea jurnalistică, poate şi-a modificat şi cel ajuns preşedinte PNL rezistenţa la critici şi dezvăluiri de presă. Vom vedea.

În ceea ce ne priveşte, alianţa PC plus PNL nu schimbă nimic în felul în care ne vom face treaba. Un ziar de sport nu se amestecă în politică, însă experienţa a arătat că politicul are un apetit aparte de a năvăli buimac în sport, clătinîdu-se după bani şi imagine, şi sfîrşind aproape întotdeauna prin a fi îngropat în scandaluri epice.

Gazeta a preferat să facă limpede atitudinea sa. E un mesaj către public, nu către proprietarul media Dan Voiculescu sau către Crin Antonescu, ale căror alianţe şi interese. economice şi politice,  nu e treaba noastră să le menajăm. Pentru noi, regulile rămîn aceleaşi, aşa cum sînt însemnate în cultura meseriei (The Elements of Journalism, Kovach and Rosenstiel, 2001) şi cum încercăm să le practicăm:

1. Prima obligaţie a jurnalismului e adevărul.
2. Prima sa loialitate este cetăţeanul.
3. Esenţa jurnalismului constă în disciplina de a verifica.
4. Ziariştii sînt independenţi faţă de cei despre care scriu.
5. Ei funcţionează ca verificatori independenţi ai Puterii.
6. Ei asigură un forum public pentru critică, dar şi pentru compromis.
7. Ei se străduiesc să facă lucrurile importante interesante şi relevante.
8. Ei trebuie să conceapă inteligibil ştirile şi să respecte proporţia lor.
9. Ziariştii sînt liberi să-şi exercite propria conştiinţă.

Da, ştiu, sună teoretic şi patetic. Şi ce dacă.

Comentarii (72)Adaugă comentariu

Principii  •  11 ianuarie 2011, 12:38

[…] principiile jurnalismului pe care Catalin Tolontan ni le aminteste pe blogul sau in contextul unui episod care, in trecere, ma vizeaza si pe […]

Dori  •  11 ianuarie 2011, 12:55

Observ cat de comentata este stirea despre alianta PNL-PC in toata presa, iar mesajul general este de dezamagire. Orice roman,cu putina carte a respectat ideea de liberalism si memoraia Bratienilor.Poate multi au asteptat toti acesti ani renasterea acelui partd liberal ,de aici dezamagirea.

Precupetul  •  11 ianuarie 2011, 13:40

Tolontane, trimite regulile astea jurnalistice si ziaristilor care lucreaza in slujba lui Basescu!!!

CristiT  •  11 ianuarie 2011, 13:41

Din pacate nu toti jurnalisti respecta aceste reguli…dupa parerea mea multi au jobul (sau asa il inteleg ei) de a manipula masele dupa interesele patronilor.

Sper sa fie cat mai multi cei care sunt adevarati jurnalisti …iar despre cazul Ridzi (pintzi)…respectele mele ! stau si ma gandesc daca nu aveai curajul sa scri si sa faci acea ancheta cat se mai fura si cum arata scena politica de azi…nu ca acum ar arata grozav dar… :))

aaa…si pentru ca intru prima data anu asta…La Multi Ani !

Pret a Porter  •  11 ianuarie 2011, 13:41

Mai Tolo, hai sa-ti spun eu o regula simpla, si demna de urmat: ba daca nu-ti place seful si il injuri, e simpu, nu mai lucrezi pentru el!!!!E tot o chestiune de etica profesionala.

Leo  •  11 ianuarie 2011, 13:58

Tolo, nu e patetic, mie mi se pare ca suna a testament.

Jiji B. Good  •  11 ianuarie 2011, 14:56

Mai in toate comentariile scrise de „teenies” este folosit adj. patetic intr-un context fals. Patetic vine de la patos! Ca si un jurnalist cu pretentii se lasa furat de „mode” lingvistice mi se pare un semnal de alarma in privinta nivelului mediu de cultura in Romania. As mai putea mentiona locutiunea „ca si” folosita des in mod eronat, dar asta e alta mincare de „fish”! Poate cineva sa-mi explice cum pot fi „Elements of jurnalism” patetice? Multumesc anticipat.

Cristi  •  11 ianuarie 2011, 15:54

Am avut o parere destul de proasta despre tine dar trebuie sa recunosc ca mi-ai schimbat-o.Multumesc,felicitari si fii tare,nu te schimba.

Victor Ciutacu – Vorbe Grele » Blog Archive » Parteneriat strategic de sex oral cu SUA  •  11 ianuarie 2011, 16:29

[…] Voiculescu îi răspunde jurnalistic lui Tolontan pe partea de alianţe. Am eu nişte vagi bănuieli că o să iasă curând o frumuseţe de foc de […]

ilpadrino  •  11 ianuarie 2011, 16:38

NU MAI INTELEG NIMIC!CHIAR MI-AI CENZURAT COMENTARIUL?!?1

1. Prima obligaţie a jurnalismului e adevărul.
2. Prima sa loialitate este cetăţeanul.
ADEVARUL ESTE CA ERA OPINIA UNUI CETATEAN. AI INCALCAT PRIMELE DOUA PORUNCI. MA AMUZI!

Cătălin Tolontan  •  11 ianuarie 2011, 17:28

Pret a Porter : iar eu iti spun ca seful meu nu este voiculescu, ci publicul, asa cum scrie la punctul 2 al regulilor despre care vorbim. Unde vezi tu ca-l injur? Avem opinii diferite in destule chestiuni, asta-i tot.

Mircea  •  11 ianuarie 2011, 18:04

http://danvoiculescu.net/blog/2011/01/principii/
Buna Catalin, se pare ca mogulu’ ti-a raspuns. Iar Ciudatu’ zice ca o sa iasa scantei …

Tavi  •  11 ianuarie 2011, 18:25

Tolo sayd: „iar eu iti spun ca seful meu nu este voiculescu, ci publicul”. Daca asa stau lucrurile de ce nu lasi publicul sa vada si opinia postata de mine in urma cu cateva ore? Nu continea expresii vulgare, care a fost motivul scoaterii mesajului meu?

Nu ma astept sa apara nici acest mesaj.

Voiculescu nu o fi seful tau, se pare insa ca ai furat ceva meserie de la el…

pretender  •  11 ianuarie 2011, 19:31

Faptul ca iesi public si-ti critici seful e probabil cu dus intors pentru unii.
Pentru mine e numai cu dus. Adica nu vad nimic deontologic sa il critici si apoi sa mai si treci pe la casierie sa ii iei banii. Parerea mea.
Sau ai si tu o clauza de reziliere a contractului (precum fotbalistii) si nu poti pleca la Dinu daca nu te da mai intai Felix afara.
Porumbacul siliconat la suflet si la minte e greu de inghitit uneori si nici Felix nu e mai dezirabil, dar de aici si pana unde ai ajuns matale…

Beclai 24/24 la gsptv  •  11 ianuarie 2011, 20:01

De parcă ar mai da cineva un colţ de pâine mucegăită pe Dan Voiculescu, Crin Antonescu, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi pe cei din marea lor gaşcă. Aceşti oameni beneficiază de o apreciere egală cu credibilitatea dumneavoastră, ca ziarişti. Adică zero.

Dreamtheater  •  11 ianuarie 2011, 22:17

Aceasta alianta mi-a lasat un gust amar. Aveam (si inca mai am simpatii liberale). Se pare ca Antonescu se straduieste ca aduca credibilitatea Partidului Liberal la 0.

db  •  11 ianuarie 2011, 22:52

cataline, tu inca mai crezi ce-ti servesc „sursele”? n-ai aflat nici pana acum ca „sursele” sunt instelate, ca au ochi mai spre blue si ca sunt in totalitate aservite (nu spun cui… ca… mi-e teama :D)? ma uit la voi cum le haliti pe tava fara sa vedeti si substratul… deh, iq promitator…

Urmatorul dictator | Byubay's blog  •  12 ianuarie 2011, 9:55

[…] i-a atras atentia mogulului, in gluma,  ca nici nu s-a uscat cerneala pe pact si Tolontan deja l-a atacat. Tolontan a crezut ca e o gluma, la fel am crezut si eu, dar punctele doi si trei ma fac sa cred ca […]

ETC  •  12 ianuarie 2011, 10:38

Basescu de 6 ani nu a avut absolut nimic prezidential in el. A fost un om politic fals, dar care s-a comportat mereu ca un candidat politic, nu ca un presedinte. Nu are nimic de-a face cu un sef de stat. Basescu a facut tara de ras. Romania a reusit sa intre in NATO si in Uniunea Europeana. Meritul acestor performante poate fi pus in seama regimului Constantinescu, a guvernarii, in general bune, a lui Adrian Nastase si, in fine, in sarcina Guvernului Tariceanu. Odata cu alegerile parlamentare si apoi prezidentiale fraudate a fost instalat regimul Traian Basescu. Sub regimul/risipa Basescu, Romania s-a consolidat pe ultimul loc in Europa, la cele mai semnificative capitole. Basescu va asigura ca in Romania exista doi premieri, nu unu. Capabili de orice, incapabili sa conduca tara. Nu exista o planificare strategica, nu exista prioritati, nu exista un proiect de viitor. O avea Ion Iliescu problemele lui dupa ce a scapat de un dictator in ’89. Dar mie mi-a provoacat greata statul de 6 ani, instinctul de profit si jaf si mentalitatea de pirat, dupa chipul si asemanarea lui Traian Basescu. Macar cel construit de Ion Iliescu semana cu statele occidentale, chiar daca nu functiona totalmente ca ele, un inceput. Asta de-l construieste Basescu seamana cu Transnistria, mai degraba, sau cu Congo… Facut din metalul fostei flote romanesti si al vagoanelor si locomotivelor CFR dupa ce a urcat minerii si i-a ametit prin Bucuresti. Stim cam toti de ce … credibilitatea regimului Basescu, atat cea interna, cat si cea externa, s-a prabusit. A fost cea mai dezastruoasa guvernare din istoria recenta. Mai lipsita de coerenta, chiar si decat guvernarea comunista. Ceea ce diferentiaza insa marxismul de toate celelalte doctrine este ura „de clasa” pusa in practica „reforma” in scopul declarat al reformei societatii. Ura fata de Dumnezeu, de lume si de Romania.

Shotgun  •  12 ianuarie 2011, 18:23

Am vazut reactiile anti-basistilor Ciutacu, Badea si Felix. Si mi se pare ca in anti-basismul lor, ei adopta o atitudine tipic basista, de sorginte stalinista:
Cine nu e cu noi e impotriva noastra….
Basescu e o jigodie, dar din pacate pentru biata tara, are oponenti pe masura

Sabin  •  16 ianuarie 2011, 23:59

jurnalistii nu trebuie sa aiba caluse la gura

marius  •  22 ianuarie 2011, 3:15

la Antena 3 si la Realitatea TV prima regula e incalcata zilnic

de fapt angajatii de acolo nu sunt jurnalisti

Comentează