Cîteva gînduri din această presă cam de cacao

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

marți, 11 ianuarie 2011, 6:42

Citiţi-l pe Adrian Georgescu in Gazeta Sporturilor! Vă rog, citiţi-l! E talentat, are umor şi a ajuns la episodul o mie din ciclul „Presa sportivă, în care şi eu scriu, e de rahat!”.

De rahat, de rahat, dar această presă găzduieşte săptămînal critici la adresa ei, făcîndu-şi sieşi doar concesia de a avea, uneori, opinii diferite de cele ale acuzatorilor ei profesionişti. Măcar atît! Această presă produce zilnic ştiri relevante pentru televiziuni, reportaje emoţionante cu foşti mari sportivi, interviuri care stîrnesc dispute şi, în general, o dezbatere despre sport. Această presă sportivă, nu alta!, a luptat împotriva blaturilor şi a mai făcut şi face cîteva investigaţii, ca să se afle în treabă, evident.

E un delict să-ţi susţii cauza, ca ziarist? Sigur că da! În lumea de exemplarităţi pure, vorba lui Radu Cosaşu, un scriitor căruia nu i-a fost niciodată ruşine să scrie în aceleaşi pagini cu Tudor Octavian, Ioaniţoaia, Andrieş, Botezatu, Udrea, Georgescu sau Geambaşu, dimpotrivă, Cosaşu consideră un privilegiu să sune dimineaţa după ce citeşte „ceva tare în Gazeta noastră”, în această lume a impecabilităţii e la modă să deteşti parţialitatea ameţiţilor care mişcă lucrurile în presă, încercînd să întreţină un foc, după cum îi lasă pasiunea şi, mult mai des, puterile.

Nu-mi fac iluzii. Şi acest text, ca oricare altul, va pierde meciul cu inchizitorii netului. Cunoaşteţi refrenul. Tot ce se scrie e o minciună, sportul a murit, felinarele s-au stins, noroc că avem nişte mici Nietzsche ai tastaturii, nişte conştiinţe 2.0 care postează sub nickname, belindu-i pe ziariştii vînduţi spectacolului facil şi anunţîndu-ne că civilizaţia a sfeclit-o; şi ofsaidul o dată cu ea.

A avut ieri Dorin Tudoran într-un ziar, desigur alt ziar de rahat între atîtea foi de rahat, o frază: „Pe net, oamenii te citesc ca să-ţi explice, sub anonimat, că tu, cel care semnezi, nu exişti”.

Nu că ar fi vreo comparaţie între evidenta stîngăcie stilistică a lui Dorin Tudoran şi geniul popular anonim al celor care se oferă să-l înveţe să scrie şi, bonus!, să fie curajos, dar, pe bune, între a culege aplauzele lor precum Adrian Georgescu, apelînd la conformismul de gîndire, camulfat gavrochian, al maselor, în articolul care m-a cam enervat, recunosc!, şi a fi înjurat precum Dorin Tudoran, mă resemnez cu a doua postură.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

banks  •  13 ianuarie 2011, 11:57

Total de acord cu RMN. (si nu numai cu el, dar a fost mai sintetic).
Sunt convins ca doar se face ca nu pricepe Catalin si vorbeste din el mai mult pozitia, functia, decat convingerea lui intima.
As fi vrut sa vad combatut cu argumente macar un punct concret sustinut de AG.
Ca si „consumator”, desi dezbaterile de gen sunt binevenite, m-ar intrista radicalizarea lor, saraca presa sportiva numai de canibalizare nu are nevoie.

Radone  •  13 ianuarie 2011, 12:03

Tolo, are Gazeta resurse pentru un experiment?
Pentru o luna curata, profesionista, 100% sportiva, in editia tiparita si pe net? Ca poate luna aia va demonstra ca se poate si fara tzatze, conferinte la Palat, Pirlo intre Steaua si Dinamo. N-ar fi mai misto sa vii si ne dai cu cifrele in cap?
Sigur, cu conditia sa fiti si in stare, ca echipa, sa faceti un produs bun (te-as ruga sa imi spui si mie in ce an ati publicat ultima cronica, atentie, cronica de meci, dupa un joc din Liga I). De avancronici nu vorbesc. Despre casete facute la misto, sa fie la numar, numai de bine!

fotbal  •  13 ianuarie 2011, 13:09

@radone: buna ideea ta cu exeprimentul. cu amendamentul ca daca noi il comandam, noi ar trebuie sa-l platim, experimentul, nu? o luna de zile platim tiparul si tot ce inseamna resursa pentru a le oferi gazetarilor conditiile sa faca un ziar de cea mai buna calitate.apoi luam cifrele si ii dam noi in cap lui tolo cu ele. da! subscriu. si sa ne dea si profitul pe luna aia

Dan C  •  14 ianuarie 2011, 19:02

Dle Tolontan,

Este primul articol scris de dvs, cu care nimeni, dar absolut nimeni nu e de acord!

Concis, la un asemenea scor, aveti o problema! Atat de mare incat, in locul dvs, pentru a spera sa o remediez, as scormoni bin-ul, as cauta cele doua postari ale mele si le-as publica! Erau de un mult mai mare bun simt decat aceasta!

Altfel, pe asta o lasati?!?

andreea  •  15 ianuarie 2011, 1:17

Subscriu si eu la dorintele banalilor „inchizitori de net” si cer o luna, sau macar o saptamana de sport curat in gazeta. Se poate oare?! Mai stiti sa faceti presa?! M-am intrebat si acum va pot intreba:oare v-ati gandit vreodata de ce emisiunea Replay a fost atat de premitata si de ce ne tine lipiti de ecran in cursul saptamanii pana tarziu in noapte?!

Madalina  •  15 ianuarie 2011, 13:02

A zis bine Dan C, cand TOTI cititorii par sa nu fie de acord poate ca totusi e ceva si de la „autor”… De altfel, o vorba frumoasa dintre actori si care cred sa e aplica si in alte situatii spune ca „spectatorul nu este niciodata vinovat”… Un al treila argument este ceva mai simplu: exista, totusi, si jurnalisti care fac parte din „presa de sport” si care inca mai castiga dueluri cu „inchizitorii netului”: ma refer, da, la Adrian Georgescu, dar si la Maria Andries sau Ovidiu Ioanitoaia. Poate ca acestia sunt singurii jurnalisti adevarati?

rostick  •  16 ianuarie 2011, 5:22

te faci de ras! cu tot respectul, nu as indrazni sa deschid gura.

nu ti-e rusine sa vorbesti tu despre unul din singurii oameni care tind spre jurnalismul adevarat?

rostick  •  16 ianuarie 2011, 5:34

nu va mai victimizati si nu mai faceti publicul ipocrit, deoarece asta este publicul pe care vi l`ati format. in proportie covarsitoare, va mai citesc doar …. degeaba dati un articol serios pentru ca oamenii care ar fi interesati de el nu mai intra aici. daca ati incerca altceva, poate ati avea mai mult succes sau poate ati avea mai putin. nu s`ar masura intr-o luna cum spun niste naivi mai sus, poate intr-un an. dar nu ati incercat, asa ca nu aveti niciun drept sa ne jigniti pe noi. lasati placa cu ipocrizia, asta e doar consolarea voastra.

glicy  •  17 ianuarie 2011, 13:19

Catalin te superi degeaba.
Lucrezi intr-o presa de cacao. Nu „cam de cacao”. Si spun asta cu scuzele de rigoare datorate tie, unora dintre colegii tai si mai ales catorva penite extraordinare care inca scriu in presa de care vorbim. De fapt intreaga dezbatere ce are loc chiar acum se datoreaza acelor catre care se indreapta scuzele mele. Daca nu erati voi nici macar nu mai aveam ce/de ce sa dezbatem. Presa era dincolo de acest prag „de cacao”. Probabil ca si tu si AG ar trebui sa intelegeti ca directia cea buna este, ca de obicei, rezultanta unor opinii corecte amandoua pana la un anumit punct. AG sa inteleaga ca este tare comod sa vorbesti despre mizeria presei scrise, corect de altfel, alegand sa nu mai faci parte din ea si sa scrii cu detasarea ce iti este conferita de acesta lipsa de apartenenta la vreun cotidian sportiv iar tu ar trebui sa intelegi, ca pe langa toate lucrurile bune si bine scrise ale tale si ilustrilor tai colegi, exista o contra-balanta in stiri tabloid, stiri cu ciobani si excroci ai tarii ce pozeaza in finantatori etc, stiri cu aluzii sexuale extrem de explicite si atatea cururi si tate cate nu vezi in ziarele tabloid propriu zise, incat pur si simplu murdareste ideea de sport si mai ales umbreste foarte mult munca depusa de cei voi, cei meritorii. Asa cum ati putut face ceva pentru eradicarea unei parti din mizeria din fotbal, pentru care va multumesc din suflet, poate a sosit timpul sa da-ti dovada de puterea necesara, sa curatati mediul in care profesati, renuntand la ratingul odios pe care il realizeaza.
Si ai sa fii surprins poate sa descoperi ca odata ce albirea formatului sportiv din media noastra va sosi concomitent si curatarea restului de peisaj din sport ramas inca maculat de prezente dubioase, lucru cu care inca ne sunteti datori. Noua celor ce v-am cumparat ziarele ani de zile si din banii de somaj si din cei de salariu.

p.s. am cumparat ziarul… in general generatia pe care o reprezinti, indiferent unde ati profesat. sportul romanesc, pro sport sau gazeta.
de a aproape 1 an am renuntat. din cauza subiectului de azi am renuntat sa o mai fac.

Comentează