Patriciu, esenţial despre presă

Daca tot vorbim de provocarile carora presa le face fata, Hotnews a rezumat azi afirmatiile despre jurnalism ale lui Dinu Patriciu, continute de interviul pe care patronul „Adevarul Holding” i l-a acordat Sabinei Fati in „Romania libera”.

joi, 20 ianuarie 2011, 1:59

Daca tot vorbim de provocarile carora presa le face fata, Hotnews a rezumat azi afirmatiile despre jurnalism ale lui Dinu Patriciu, continute de interviul pe care patronul „Adevarul Holding” i l-a acordat Sabinei Fati in „Romania libera”.

Din rezumat lipseste secventa pe care o consider esentiala si pe care o gasiti in interviu:

Sabina Fati: Vă daţi avizul asupra conducerii editoriale a ziarului?
Dinu Patriciu:  Nu, aici este vorba despre politicile comerciale şi politicile editoriale. Între ele există o legătură naturală, care subordonează politica editorială, politicilor comerciale ale ziarului. Aşa e peste tot în lume, presa este o afacere, deci politicile comerciale au o influenţă asupra politicii editoriale.

Este o declaratie deschisa si onesta din perspectiva patronului Dinu Patriciu, el asa gindeste! Dar, in opinia mea, Dinu Patriciu porneste de la o teorie gresita: intelege libertatatea editoriala drept o libertate conditionata economic.

Poate ca interviul dezvaluie, in aceasta fraza cheie, motivele deficitului de incredere al presei romanesti. De ce? Pentru ca jurnalistii trebuie sa fie independenti fata de cei despre care scriu, chiar daca acestia sint patronii, interesele comerciale ale lor, ale asociatilor si partenerilor sau interesele comerciale ale trusturilor de presa.

Ceea ce consider cel mai interesant in toata povestea este nu doar ca Patriciu, si alti patroni romani, spun „Asa fac eu presa!”, ci si faptul ca transmit „Asa e presa peste tot in lume!”. Rezulta ca restul sint himere.

Din fericire, nu sint! In presa civilizata, regula de fier a ramas aceeasi de sute de ani: articolele se publica din vointa redactiei, si nu din vointe externe acesteia.

Sigur, e o lupta continua, teoretica si practica, o dezbatere despre zona etica, insa studiile de caz, exemplele marilor ziare ale lumii libere, cartile si ceea ce se intimpla zi de zi in redactiile din Vest ne arata ca fiecarei afirmatii precum cea din interviu ii corespund zeci de cazuri care o contrazic prin felul in care jurnalistii isi fac meseria.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Arhi  •  20 ianuarie 2011, 14:31

probabil nu ai cunostinta despre imperiul media al lui berlusconi, de te avanti in asemenea afirmatii. sau de ce nu, despre apropiatul caz wikileaks.

tinta_pistol  •  20 ianuarie 2011, 14:37

Mai interesant ar fi sa ne spui daca in negocierile pe care le-ai avut cu Patriciu ati discutat si despre asa ceva. Despre independenta si dependenta. Este unul dintre motivele pentru care ai ales sa ramai la Voiculescu?

bingo!  •  20 ianuarie 2011, 14:53

Citisem si eu interviul cu Patriciu si am ramas masca. Dupa Vintu, acum si Patriciu spune cam acelasi lucru. Iti convin regulile impuse de mine, lucrezi in trustul meu. Nu, du-te cu Dumnezeu. Chiar daca vorbele sale sunt mestesugite si fac apel la experienta, vezi, Doamne, internationala, practic e acelasi lucru: publici doar ce nu este incomod pentru mine! Atunci, cum naiba sa mai credem in articolele voastre?

Cătălin Tolontan  •  20 ianuarie 2011, 15:05

arhi: berlusconi e la „asa nu” in relatia politica – media – afaceri

Basencu  •  20 ianuarie 2011, 16:31

Articolul despre presa trebuie afisat in toate redactiile.
In legătura cu Patriciu ești un bugetar la particular.Dați demisia de la GSP ,schimbăti putin Look ul,si o sa vezi ce tratament are un nimeni,nici nu plânge cineva după tine. La Patriciu e încă democrație. Am făcut meditatii cu el acum 35 de ani, era capitalist,pusese deatunci la punct un sistem capitalism.

Pandele  •  20 ianuarie 2011, 17:21

Cataline,
Regret sa te dezamagesc, dar exista un anumit tip de subordonare, legitima, a editorialului fata de strategia comerciala. E mai vizibila in televiziune. E vorba de demografia publicului-tinta urmarit din punct de vedere comercial. Editorialul se adapteaza in functie de aceasta demografie, in sensul ca selectia subiectelor si unghiurile de abordare merg catre atragerea si mentinerea unui anumit tip de public. E vorba de acel public valorors din punct de vedere comercial.
E adevarat ca nu e clar daca asta vrea sa spuna Patriciu, dar se pare ca atunci cand vorbeste despre asa ceva, orice ar spune suna rau.
Recunosc ca nici eu nu pot sa il cred cand vorbeste despre jurnalism. Banuiesc ca de-asta nici n-ati batut palma, ca nici tu nu te-ai nascut chiar alaltaieri.
Mai recunosc ca uneori imi pari un pic taliban cand e vorba de principiile mass media, ceea ce te face uneori sa reactionezi mai dur decat pot eu sa suport, dar in ansamblu esti pe directia buna si te apreciez mult pentru asta. Pacat ca sunt foarte putini ca tine.
Si ma mai bucur ca ai ajuns la un modus vivendi cu Voiculescu. Banuiesc ca nu a fost usor. Sper ca relatia (sau lipsa ei) e stabila acum.

Cătălin Tolontan  •  20 ianuarie 2011, 17:42

pandele: e corect ce spui, dar realizezi ca nu despre asa ceva e vorba cind este invocata preeminenta interesului comercial in fata editorialului. Cit despre discursul meu, si aici sint de acord cu tine, pun prea mult tus din patima. Cit despre reguli insa, ele sint clare

Petrisor  •  20 ianuarie 2011, 22:52

Cataline, pe bune acum, doar esti un jurnalist cu experienta: Dinu Patriciu are habar de jurnalism? Interviul cu Sabina Fati mi se pare putin ( mai mult) cumparat.

rogo  •  20 ianuarie 2011, 23:19

imi plac foarte tare exemplele de tip „asa se procedeaza si afara”, exemple de care abuzeaza si Patriciu. Adica atunci cind avem un caz de abuz afara, de manipulare din partea patronului, atunci e de la sine inteles ca la noi n-ar mai trebui sa se discute chestiunea. Argumentul „Vest” functioneaza doar prin simpla invocare.

presa a stat dintotdeauna intr-o ambiguitate etica teribila. dar niciodata in cei 200 de ani de existenta nu s-a renuntat la lupta.

de ce? pentru ca presa e un soi de jungla care cuprinde, pe linga jurnalisti pur singe care culeg stiri si relateaza neutru: politicieni, intelectuali de toate felurile, hoti, afaceristi, lobbysti, oameni ai serviciilor si cite si mai cite soiuri.

presa e societatea la scara mica. in societatea asta miniaturala care e presa, daca spui ca banul e peste regulile jurnalistice e echivalent cu a spune in societatea macro ca banul e deasupra legii. Or Patriciu, Vintu, Paunescu, Voiculescu, Murdoch, Berlusconi etc se remarca tocmai prin aceasta filozofie. Lupta nu e romaneasca. e lupta cot la cot cu oameni din moscova pina-n americi, trecind prin Europa.

Leo  •  21 ianuarie 2011, 0:23

Pacat ca Patriciu se tot lauda ca se intalneste cu Murdoch dar nu stie ce se intampla cu preluarea BSkyB de catre acesta.
Tolo, cred ca prin articolul asta ai explicat de ce ai refuzat oferta de la Adevarul.
Eu nu as lua declaratia lui Patriciu ca pe un moment de sinceritate, e foarte bine gandita. In felul asta el, Vantu, Vociulescu, nu vor sa spuna decat ca e normal ce se intampla in presa din Romania, ca asa trebuie sa fie. Si ca trebuie sa credem tot ce ne spun ei.
Tolo, ramai jurnalist. Si cand te intalnesti data viitoare cu Patriciu arata-i si ce opozitie are are Murdoch in Marea Britanie din partea a tot felul de asociatii, presa si jurnalisti. O fi prea ocupat sa-si inrameze pozele de la intlnirile la care participa.

sile  •  21 ianuarie 2011, 1:43

bre tolo, sint tot sile ala de acum cteva zile, cind cu plecarea legendarului…
1. mi-as fi dorit sa te duci la (pleonastic) marele mogul, prietenii stiu de ce…
2.m-a amuzat ‘tinta_pistol’, cred ca mai corect era ‘tinta piept 1’, prietenii iarasi stiu de ce…
3. what if… ce ati fi facut amindoi, toader si cu tine, oameni care ar lucrat, dupa stiinta mea, pt prima data impreuna la virf, in cazul de fata la ADH?

m-am exprimat gresit…: ce ati fi putut face!?

sile  •  21 ianuarie 2011, 1:49

caca–t, am fost lax si redundant, dar, ma rog, asta e drama vietii mele…

am vrut sa spun: TU ITI DAI SEAMA CE ATI FI PUTUT FACE TU SI TOADER LA ADH?!

Stiri de ultima ora si ziare online din Romaina » Tolontan despre filozofia de presa a lui Patriciu: Greseste spunand ca editorialul e subordonat comercialului  •  21 ianuarie 2011, 7:25

[…] Tolontan, redactorul-sef de la Gazeta Sporturilor, comenteaza pe blogul sau un interviu acordat de Dinu Patriciu in "Romania Libera", fiind de parere ca acesta […]

Cristina Simion  •  21 ianuarie 2011, 10:44

Nu putem vorbi despre independenta editoriala in lipsa performantei comerciale. Daca redactia reuseste, prin articolele sale, sa atraga o masa critica de audienta care e gata sa plateasca pentru informatia pe care o consuma (cu sau fara aportul publicitatii; sunt destule modele de business media sustinute exclusiv de consumatori) intr-atat incat sa acopere costurile si sa mai faca si un profit actionarilor, atunci ar fi cea mai mare prostie ca actionarul sa ‘calce’ in domeniul editorial. Daca insa produsul editorial nu e profitabil (nu intru in discutia despre cauze si motive), atunci actionarii il inchid sau… il folosesc ca parghie de profit (tangibil sau nu) in alta parte (politica, afaceri). Afirmatia din interviul lui Dinu Patriciu sta foarte bine in picioare, atat timp cat conducerea editoriala nu i-a demonstrat patronului ca face un produs profitabil si ca tocmai o eventuala subordonare comerciala ar putea pune in pericol acest profit.

Patriciu are dreptate. S-a terminat cu boemia presei » subiectiv.ro  •  21 ianuarie 2011, 12:04

[…] independenţa presei e relativă. Cătălin Tolontan, şeful GSP, vrea să explice că, de fapt, nu-i aşa, că politica editorială nu se subordonează politicilor comerciale, după cum spune mogulul. […]

greenisthenewred  •  21 ianuarie 2011, 18:57

Catalin, felicitari pentru ca nu te-ai dus la „Adevarul”.

Tiberiu Cazacioc  •  21 ianuarie 2011, 20:03

Salut,

As remarca faptul ca Dinu Patriciu a lansat o cerere de oferta, este dispus sa sustina, sa finanteze, un nou partid. Inca din 2009 se simte nevoia de a gasi o alternativa la combinatia de actori politici de astazi, care se unesc unii cu altii in diverse combinatii curioase, aiurea, in functie de interese pe termen scurt, pentru niste grupuri de persoane, pe care le intuim uneori, alteori nu. Daca nu isi reprezinta alegatorii, intr-un sistem democratic, daca alegatorii nu sunt capabile sa darame sistemtul nici macar o data la patru ani, peste vreo 2 ani, cu cine votam ? Un nou partid ar fi necesar si in opinia altor figuri publice si in anul 2010 au fost cateva puncte de vedere in aceasta directie. Acesta este semnalul dat de dl. Patriciu, care vine pe o agenda publica interesat de un nou partid.

Ana  •  21 ianuarie 2011, 21:45

„Ziarul de Cluj” a fost atunci o utopie…

cezar  •  21 ianuarie 2011, 23:12

Majoritatea ziarelor trebuie sa fie un business si de aceea primeaza politica comerciala. Totusi, cine poate sa gaseasca un format potrivit si publicul tinta potrivit, isi poate permite sa faca presa „libera”

a  •  23 ianuarie 2011, 9:56

Tolo, am si eu o rugaminte, spune-mi, te rog, ce parere ai despre acest citat al lui Dinu Patriciu, aparut in revista Tango din decembrie: „Presa nu e cu nimic diferita, nu e nicio diferenta intre presa si a vinde castraveti”.

Cătălin Tolontan  •  23 ianuarie 2011, 11:52

a: cred ca exista puncte comune ale afacerii de castraveti si de presa si puncte care le diferentiaza net. Daca faci presa ai un gen de responsabilitate fata de public care nu poate fi reglementata intotdeauna, dar care te apasa. De ce? Pentru ca, in calitatea de vinzator de castraveti, nu poti sa-i rogi pe oameni sa-ti povesteasca intimplarile lor. Ca ziarist, o faci.

Marius Comper  •  23 ianuarie 2011, 17:37

Din păcate nici afară nu e atât de roz situaţia pe cât pare. Exemplu Franţa:

Les Echos, the top business daily, is owned by a luxury-goods magnate, Bernard Arnault. Le Figaro is owned by a defence baron, Serge Dassault. Le Monde’s three new investors are a banker, a web billionaire and another seller of luxury goods. Such proprietorial interests trouble some journalists, particularly given the papers’ weak finances. “How could I write about banks at Le Monde?” says one who turned down an offer to work there.

http://www.economist.com/node/17906019

Apoi, scandalul din Marea Britanie care a dus la demisia lui Andy Coulson a fost ignorat voit de elementele de presă deţinute de Rupert Murdoch. A fost nevoie de o investigaţie peste ocean, în New York Times, ca problema să revină în atenţia autorităţilor.

Din fericire există şi exemple pozitive, mai ales în Statele Unite şi Marea Britanie. Dar când Patriciu transmite mesajul „Asa e presa peste tot in lume”, în 90% din cazuri are dreptate. Din nefericire.

Patriciu, esenţial despre presă | Blogul lui Farcash  •  25 ianuarie 2011, 11:16

[…] “20 January, 2011 | 22 comentarii […]

Despre presă și adevăr | Anglofil  •  25 ianuarie 2011, 12:09

[…] a hotărât să fluiere în biserică, lehămetisit de direcția în care o luase meseria lui.Patriciu spune că politica editorială e subordonată de cea comercială, Tolontan îl trage de mâ… Bănuim că jurnalismul ar trebui să fie altfel decât e acum, dar, nu-i aşa, ASTA SE CERE! E o […]

Cătălin Tolontan  •  25 ianuarie 2011, 12:48

marius comper: masi, eu cred in alt procent. Acest 90% al tau mi se pare mult, prea mult!

Highlander  •  25 ianuarie 2011, 17:31

Ar fi ideal sa fie cum zici, tu, Cataline, dar din pacate presa nu o mai fac ziaristii. Si s-a vazut asta si in cazul wikileaks. Materialele respective au stat luni intregi si in redactiile marilor ziare europene si din State. Si n-au scris nimic.

Dl. Patriciu spune ca independenta presei este relativa | ecogastronomica.RO  •  1 mai 2015, 20:48

[…] readby admin Din toate opiniile publicate intr-un articol publicat de Catalin Tolontan, ma regasesc in cea rationala a Cristinei Simion si o sustin. Plecand de la reactia d-lui Tolontan si afirmatiile d-lui Dinu Patriciu intr-un interviu din […]

Dl. Patriciu spune ca independenta presei este relativa | ecogastronomica.RO  •  8 mai 2015, 12:15

[…] Cazacioc Din toate opiniile publicate intr-un articol publicat de Catalin Tolontan, ma regasesc in cea rationala a Cristinei Simion si o sustin. Plecand de la reactia d-lui Tolontan si afirmatiile d-lui Dinu Patriciu intr-un interviu din […]

Comentează