Noul salut în Japonia: „Capul sus!”

Cătălin Tolontan şi Mirela Neag

duminică, 13 martie 2011, 12:19

Cătălin Tolontan şi Mirela Neag

Liviu Şimon, soţul maratonistei Lidia Şimon povesteşte cum şi-au schimbat japonezii salutul obişnuit, în aceste zile dramatice. În loc să spună „Konnichiwa”, salutul obişnuit şi omologul lui „Bună ziua” din limba română,  ei se adresează acum pe stradă cu „Dai togo” „Daijoubu” (se citeste Daigiobu; conform corecturii lui DragosN – multumim!) – „Capul sus!”.

„Simţim atît de multă durere demnă şi îngrijorare aici, după cutremurele care par că nu se mai sfîrşesc! Încă nu este cunoscut numărul morţilor. Urcă spre 2.000, dar alţi mii de oameni sînt daţi dispăruţi. Se estimează un posibil bilanţ de 10.000 de morţi. Plus că a apărut şi pericolul extinderii exploziilor la centralele nucleare despre care televiziunile oferă minut de minut ştiri”, povesteşte Liviu Şimon. El se află în Nagoya, oraş la sud de Tokyo, acolo unde soţia sa Lidia urma să alerge chiar azi la un maraton, între timp anulat.

„Ce mă impresionează cel mai mult este solidaritatea calmă prin care încearcă să treacă împreună prin durere şi prin pericolele care deocamdată nu s-au sfîrşit. Pentru că mai toţi sînt îngrijoraţi, trişti şi au capul plecat pe stradă, au început să se salute în loc de «Bună ziua» cu formula «Capul sus!». Mergi printre ei şi auzi din toate părţile «Dai togo!». E ca şi cum ai auzi «Capul sus, Japonia!»” venit de peste tot. Şi eu şi Lidia sîntem foarte emoţionaţi”, descrie Liviu.

Fără să romanţeze, el mai povesteşte că „în toată nebunia, au rămas extrem de politicoşi şi ospitalieri. Faţă de noi au făcut toate eforturile să nu ne simţim singuri sau ameninţaţi”.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

Dragos  •  13 martie 2011, 12:50

Senzational… Este incredibil ce spirit de solidaritate poate sa apara in momente dificile. De-a dreptul emotionant!

Elvira  •  13 martie 2011, 13:06

Hmmm… Nu au zis nimic, dar observ ca 33 de oameni au recomandat deja, in liniste, pe Facebook, acest articol. Capul sus, Japonia!

Macy  •  13 martie 2011, 13:07

imi plac aceste articole, se vede ca esti impresionat de drama japoneza si de reactia lor. Imi place sa vad dorinta de a exemplifica, doar doar invatam si noi ceva…Top!

ba(la)nel  •  13 martie 2011, 13:13

Superba pilda de solidaritate…curaj, japonezi, ati trecut prin multe incercari si niciuna nu v-a daramat…
Cate n-am putea invata de la acesti oameni ajunsi atat de sus dar care au ramas tot simplu si modesti…cinste lor!

momo  •  13 martie 2011, 13:19

Impresionant…Off topic, si la noi ar trebui schimbat salutul in „Romania, trezeste-te” sau ceva asemanator. Japonia a trecut peste bombardamente nucleare. Cutremurul nu va face altceva decat sa ii uneasca si mai tare, sa ii faca mai muncitori, mai civilizati…Probabil, acum spun despre bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki „un fleac, ne-au bombardat”. Peste cativa ani, vor spune despre acest cutremur, „un fleac, ne-am cutremurat”…Cel mai greu va fi pentru cei care au pierdut pe cineva drag si se pare ca vor fi destui…

adi  •  13 martie 2011, 13:26

daca japonezii aveau ca si limba oficiala engleza …de acum toata planeta ar fi folosit „dai togo” in loc de „ok”

popescu ioana  •  13 martie 2011, 14:04

Dau o lectie intregii lumi de disciplina calm si solidaritate,isi plang rudele intr-o durere surda ,dandu-si putere unul celuilalt printr-un simplu salut,,,dai togo,,, DUMNEZEU sa fie cu ei .

cristi  •  13 martie 2011, 14:36

osu japonia,love japonia

nicu  •  13 martie 2011, 15:19

pur si simplu extraordinar…capul sus…si noi credem in dumnezeu…

Daniel  •  13 martie 2011, 15:32

Bravo lor si multa sanatate tuturor japonezilor. Sunt convins ca in maxim un an nici n-o sa se mai simta urma acestui cataclism. Ma alatur si eu salutului
„CAPUL SUS NIPONI”!!!!!!!!!!!!!

adi  •  13 martie 2011, 15:53

DAI TOGO

calin  •  13 martie 2011, 15:55

o sa-mi pun si la status DAI TOGO…desi nu ajuta la ceva,,dar o sa pun..

Elena  •  13 martie 2011, 15:55

Dai togo

gabi  •  13 martie 2011, 17:19

cutremurator…

diss  •  13 martie 2011, 17:46

Ma bucur ca pentru Tolontan,cutremurul din Japonia nu a ramas o simpla stire de presa!
Despre poporul japonez eu v-am mai povestit ce s-a intamplat cu intentia americanilor de prin ani `70, sunt sigur ca isi vor reveni si vor fi si mai puternici!
Ceea ce ma impresioneaza este grija pentru straini, atentia cu care sunt tratati in aceste clipe tragice!
Multumim Tolo!

nea_vau  •  13 martie 2011, 17:52

Nu c-as fi vreun cusurgiu(si da, sunt de-acord,e un pic off-topic), da’ eu nu consider ca Nagoya s-ar situa „la sud de Tokyo”. In rest, da, sunt de-acord cu ceea ce se spune despre japonezi, cunosc indeajuns situatia, avand sotia japoneza.

DANY  •  13 martie 2011, 18:20

CE POPOR, CE CULTURA,CE MENTALITATE…!!!
INCREDIBIL!!!

myhaytza  •  13 martie 2011, 18:45

Vaiiiii ce sa intamplat acolo daca se intampla in romania ??

GELU  •  13 martie 2011, 18:45

un popor atat de disciplinat si de educat… un popor pentru care am tot respectul.. o natie care a mai fost odata jos la finalul celui de-al doilea razboi maondial, dar care prin puterea lor extraordinara de munca si prin educatia lor s-au ridicat si sunt un exemplu pentru o lume intreaga . se vor ridica din nou singuri ,neajutati si vor fi mai puternici ca inainte de acest dezastru. prin comparatie cu ei , noi romanii traim o drama…. nu ne putem depasi conditia de cenusareasa a europei desi suntem „ajutati”. -trist-

Kati  •  13 martie 2011, 19:31

Un popor care da dovada de curaj, disciplina, demnitate si solidaritate! Cultura lor isi spune cuvantul. Vor depasi din nou aceasta grea incercare fiind foarte bine organizati. Totul pare a functiona si in aceste conditii ca un mecanism bine coordonat si pus la punct. Merita toata admiratia noastra! Multe am putea invata din comportamentul lor daca am avea ,,curajul,, si responsabilitatea sa ne recunoastem propriile slabiciuni, atat ca indivizi, cat si ca intreaga societate, fara sa mai vorbim de cei care au putere de decizie si se afla la conducere.

Jow  •  13 martie 2011, 19:58

asta ii diferenta de cultura ,se simt uniti si in durere nu doar in bucuri efemere.

beraru  •  13 martie 2011, 20:34

am revazut saptamana trecuta filmul shogun. Chiar daca este o poveste ceva adevar exista in acel film. Este explicabila reactia japonezilor. Nici o alta natie de pe Terra nu cred ca ar fi reactionat la un asemenea cataclism asa cum au reactionat japonezii. Poate doar nemtii.
Organizarea, spiritul de sacrificiu, constiinciozitatea sunt trasaturi ale japonezilor care le sunt insuflate de sute sau mii de ani.
Ma distreaza intrebarile… oare cum ne-om comporta noi in cazuri asemanatoare.
Nu cred ca exista asemanari intre noi si japonezi, cum nu cred ca exista nici intre alte natii si ei. Poate doar nemtii.

florin.b  •  13 martie 2011, 21:03

Sint convins ca japonezii vor trece si peste aceasta teribila tragedie,care ar fi ingenunchiat multe ,extrem de multe tari din lume ,cu demintate si curaj.Japonezii sint obisnuiti cu dezastrele ,sint obisnuiti sa lupte ,sa invinga ,sa mearga mai departe.Asa vor face si acum,isi vor ridica capul ,sint sigur.

Link-uri ce mi-au placut: 7martie-13martie | Catalin PETRU – jurnalul meu online  •  13 martie 2011, 21:12

[…] salut in Japonia, dupa necazurile ce le au “Capul sus!”. Sa-i ajute Dumnezeu!: Tolo Articol din categoria Link-uri interesante – revista NET-ului, Super eroi: oameni cu actiuni […]

alexadius  •  13 martie 2011, 23:54

Pt. „nea_vau” de la pozitia 16:
„Nu c-as fi vreun cusurgiu”
dar Nagoya chiar se afla „mai la sud”
de Tokyo: Tokyo 35°41’N, 139°45’E,
Nagoya: 35°10’N 136°52’E; ori tu ori sotia ta
japoneza nu prea stiti ori geografie
ori cum sa cautati pe google maps.

woodstock69  •  14 martie 2011, 0:17

Toata compasiunea si admiratia pentru acest popor.Inevitabil,dezastre naturale vor mai fi in lume,poate din ce in ce mai dese,dar lectia pe care ne-o dau japonezii in aceste zile ar trebui sa ne-o insusim cu totii, pentru a supravietui ca civilizatie si chiar ca specie.

gest  •  14 martie 2011, 0:28

Poporul japonez ne da o noua lectie de viata! Dai togo! Si… felicitari pentru articol!

Timisoreanu  •  14 martie 2011, 0:57

Nihon Daisuki Desu!

Horea  •  14 martie 2011, 1:14

Dai togo, Japan!!

NAGOYA  •  14 martie 2011, 2:01

Pronuntarea cuvantului „DAI TOGO” aratat de dv.se pronunta corect DAIGIOBU

orlando  •  14 martie 2011, 5:12

Noi suntem latini, ce sa ne comparam cu altii? Pt noi conteaza Spania, Mexic, America de Sud si altele… acolo ne este locul si veti vedea ca si popoarele astea sunt ca noi.
In loc sa invatam din DAI TOGO noi raminem la Noroc Bun ca asta ne caracterizeaza si se potriveste la spiritul nostru, eventual mai pot mentiona , etc.
Numai de bine sa auzim

stelistul51  •  14 martie 2011, 9:15

de mic am urat aceasta tehnologie nucleara cu urmarile ei catastrofale,iti da impresia ca lupti cu invizibilul,cu infinitul,am trezit un monstru din somn cand l-am descoperit ca omenire,l-am subjugat,l-am pus in slujba noastra,ne am bucurat de realizari dimpreuna cu el dar ,dar ,el ne poate aduce si sfarsitul ca civilizatie.Capul sus japonezi,capul sus omenire,doamne ocroteste-ne .

cristi_v  •  14 martie 2011, 10:04

off topic, oarecum…
la transmisia unui meci, weekendul acesta, din Spania,Real-Hercules, inaintea partidei s-a tinut un minut de reculegere pentru memoria victimelor din Japonia, iar spectatorii aratau pancarde pe care scria „ANIMA TOGO”. Reactia, incredibila, de altfel, a comentatorului roman….”spectatorii isi exprima sprijinul pentru jucatorul Togo, care este accidentat ” !!! citat aproximativ

yaruk  •  14 martie 2011, 11:03

Catalin,
Hai sa-i ajutam si noi cum putem pentru ca in astfel de momente orice ajutor conteaza.Suntem multi care iubim Japonia si cred ca daca am dona cativa euro fiecare, japonezii nu s-ar supara pe noi chiar daca ei sunt foarte mandri de ei dar astfel ar vedea ca oameni din alta parte a planetei ii admira si se inspira din forta si puterea lor.
DAI TOGO

mircea_deca  •  14 martie 2011, 12:54

japonia -o natie de poveste………trece prin atatea morti ….si invie
intotdeauna….daca asemenea cataclism,avea loc la noi….romania nu ar mai fi existat……..

cezar  •  14 martie 2011, 19:19

Nimeni nu poate infrunta asta, oricum. Si nu are alta sansa, oricum. Ramane speranta si demnitatea.

baixinho  •  15 martie 2011, 1:22

Cătă, daijobu înseamnă „sunt bine”.

nea_vau  •  15 martie 2011, 21:48

Pt Alexadius:
Mea culpa! Sunt perfect de-acord cu tine ca sunt mai ” à la vanghelie” asa, fara sa le am cu Goagle. Nu toti am avut sansa de-a ne naste c-un IQ ce bate spre 300. Nu contest nimic. Am doar o mica obiectie: nu cred sa fi zis pe undeva c-am citit articolu’ impreuna cu ea sau ca mi-ar fi atras ea ca Nagoya nu-i la sud de Tokyo. Pluralul nu-si avea loc in replica ta. Am spus doar ca am ceva referinte suplimentare in ceea-i priveste pe japonezi, daca e sa ma refer la mentalitate.
ps: de-acum o sa respect mot-a-mot sfatul tau si, mergand pe-acelasi principiu, o sa sustin sus si tare ca Tulcea e la sud de Timisoara.
Ganbatte kudasai!

Marian Manolache  •  2 aprilie 2011, 11:47

“Daijoubo” si voua si hai prin ridicarea capului sa ne dam seama ca situatia de astazi se datoreaza lipsei noastre de atitudine si actiune. Dati curaj oamenilor din jurul vostru, zambiti-le si fii eficienti.

Eficient pentru cariera ta, pentru viata ta, pentru viitorul tau si al oamenilor din jurul tau.

Daijoubo Romania!

Comentează