Conditiile, banii si obligatiile unui europarlamentar

UPDATE: Teodor Tita a realizat pentru romaniacurata.ro un interviu cu jurnalista care a coordonat investigatia.

luni, 21 martie 2011, 5:04

UPDATE: Teodor Tita a realizat pentru romaniacurata.ro un interviu cu jurnalista care a coordonat investigatia.

Situatia jenanta in care singur s-a pus Adrian Severin provoaca o discutie, pe cifre, nu pe adjective. Europarlamentarul PSD care a facturat cu 12.000 de euro unei false firme de lobby, fondate de ideea jurnalistica a Sunday Times (excelent Ghinea!), interventii pentru depunerea unui amendament de dreapta, beneficiaza de conditii cel putin decente pentru a-si reprezenta la virf electoratul, conditii care se traduc, conform surselor oficiale ale Parlamentului European si conform presei europene, pe care am consultat-o din curiozitate, prin:

1. 6.200 de euro / luna – indemnizatie neta (rezultata din aplicarea unui impozit pe brut de 22%, mai mic decit cel aplicat pe salariu in majoritatea tarilor UE)
2. 4.299 de euro/luna – cheltuieli generale de comunicatii si altele pentru biroul sau de parlamentar
3. Decontarea tuturor calatoriilor la nivel business class pentru avion, clasa 1 pentru tren sau 0,5 euro/km cu masina.
4. Decontarea unor calatorii de an de 4243 de euro / an in afara misiunilor oficiale
5. 304 euro/zi – indemnizatie de sedere la fiecare zi la Parlamentul European sau in misiune, pentru cazare, masa si alte cheltuieli. In medie, un parlamentar poate sta si 24 de zile la Bruxelles intr-o luna.


6. 19.709 de euro/luna pentru personalul angajat la cabinet si alte cheltuieli
7. Decontarea unor servicii medicale sau de alta natura care au stirnit discutia presei internationale: lentile de contact, servicii stomatologice sau pina la 60 de sedinte de acupunctura, hidroterapie si hidromasaj pe an.
8. Plata de cursuri de limbi straine in valoare de 5.000 de euro / an.
9. Plati tranzitorii. In momentul in care parasesc serviciul, parlamentarii primesc un salariu lunar pentru fiecare an cind au activat in PE. Pentru un mandat de 5 ani, ei primesc la final un total de 45.990 euro.
10. Pensie viagera, din momentul retragerii din PE, care merge de la aproximativ  1.500 de euro / luna pentru cei cu un mandat de 5 ani pina la 3.000 de euro / luna pentru cei cu doua mandate. Adrian Severin este europarlamnetar din 2007 si a intrat in al doilea mandat, primul nefiind insa integral. Aceasta suma lunara s-a dublat printr-o pensie suplimentara, denumita si voluntara care ajunge la 6.000 de euro/luna pentru cei cu doua mandate. In urma protestelor cetatenilor europeni, pensia suplimentara a fost eliminata recent, dar nu pentru cei 478 de europarlamentari care o primeau deja.

Acestea sint cifrele si ele merita citite nu intr-o nota proletara, ci realista. Iar Adrian Severin se poate intreba daca el e victima, asa cum pretinde, sau daca furia publica se bazeaza pe dubiul colectiv ca un om care beneficiaza de aceste drepturi financiare, platite din banii contribuabililor, are dreptul sa dea fie si consultanta, desi e clar lobby!, pentru proceduri, legi si amendamente formulate in Parlamentul European. Pina la urma, cetatenii au fost de acord sa ofere acest statut europarlamentarilor pentru ca acestia sa fie independenti financiar si preocupati doar de felul in care sa-i reprezinte! 

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Leo  •  21 martie 2011, 22:39

Hai ma Tolo, 5 cifre maxim? Ce naiba? Prezinti aiurea, exact ca aia de la Sunday Times. Da repede pe Realitatea si Antene sa vezi cum se face presa, nu mai intoxica lumea cu sumele astea derizorii.

Leo  •  21 martie 2011, 22:42

Poate lumea nu stie: http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/mps-expenses/8315893/Jim-Devine-guilty-of-expenses-fraud.html

Severin, demisia! « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET  •  22 martie 2011, 10:03

[…] Iată și cât câștigă “lobby-istul” Severin datorită mandatului la PE. […]

jymmy  •  22 martie 2011, 13:11

Tolo, apropo de ziare din UK, felicitari pentru recunoasterea din The Economist, great stuff! citesc de mult The Economist, dar e prima data cand vad o lauda la adresa unui ziar romanesc!

http://www.economist.com/node/18389155?story_id=18389155

petru  •  22 martie 2011, 13:24

Nu cred ca e intamplator ca unul din cei trei suspecti e roman. Severin este de fapt un Mailat infinit mai nociv pentru Romania. E o iluzie sa ne imaginam ca oamenii care acum 20 ani dadeau din coate alaturi de Iliescu , care infierau invaluiti in nori de fum de tigara , in studiourile TVR , manifestantii din Piata Universitatii si-au reformat profilul moral si au ajuns niste guru respectabili ai democratiei europene.
Probabil ca nu e singurul euruparlamentar corupt sau coruptibil dar, dintre cei trei e cel las si obraznic. Atitudinea e tipica hotilor de buzunare care , prinsi , fac un scandal monstru pentru a deturna atentia si a se face nevazuti. Ce personaj ….Poate ar fi momentul sa-i rememoram cariera politica si sa vedem de fapt cine-i omul si ce-a facut bun pentru noi „la servici”.
O mentiune si pentru mai tanarul si usor narodul Seb Bodu care face lobby fara sa-si dea seama. Daca ne gandim si la alti componenti ai „nationalei” de la Bruxelles , Vadim , Becali , Eba , Tokes……
Sumtem morti complet !

nina  •  22 martie 2011, 14:53

d-nul severin e momentul sa pleci din PE ,lasa locul unui tanar, voi v-ati imbuibat destul pe banii nostri,personal cred ca mai sint si altii ca el rusine. Iata ca nu numai romii fac de ris romania ci si parlamentarii.

Cătălin Tolontan  •  22 martie 2011, 16:47

jymmy: multumim, da, si pe noi ne-a bucurat faptul ca au remarcat ca incercam sa ne multumim publicul, mai ales ca vecinatatea e onoranta: marca, L’equipe…

leo  •  22 martie 2011, 18:35

Costi Rogozanu despre lobby.
Un amanunt din articol: sotia lui Antonescu ia 100.000 de euro pe an de la o firma a lui Patriciu.
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/un-taliban-estic-intreaba-de-ce-e-mai-bun-lobby-ul-destept-decit-lobby-ul-prostesc-60463.html

jymmy  •  22 martie 2011, 19:13

cu placere. de ce nu scrii un scurt articol pe tema asta? ma gandesc ca mai stimulati competitia, pe langa partea de recognition…

aristitel  •  22 martie 2011, 20:58

nu merge linkul lui jymmy.
aveti unu bun ?

anonim  •  22 martie 2011, 21:02

ff interesante comentariile tale Tolo. Ti-as propune o tema de dezbatere pe blog: este remuneratia ridicata solutie eficienta pentru ca un angajat public (functionar, magistrat, demnitar, profesor, medic etc) sa munceasca bine, eficient si corect, sa nu mai fie tentat de mita, spaga, coruptie?

Cătălin Tolontan  •  23 martie 2011, 8:00

anonim: nu stiu daca este eficienta, ai dreptate, dar sigur este necesara, nu si suficienta

Comentează