Două minute

O sală comună şi mitocăniile obişnuite. Pe jos se tîrîie cabluri. La mese, aşezate ca la şedinţa cu părinţii, stau angajatii Ligii si, in fata lor, cîţiva oameni de la care Liga Profesionistă de Fotbal vrea peste 100 de milioane de euro pe trei ani de zile. Dumitru Dragomir rîde.

luni, 4 aprilie 2011, 5:25

O sală comună şi mitocăniile obişnuite. Pe jos se tîrîie cabluri. La mese, aşezate ca la şedinţa cu părinţii, stau angajatii Ligii si, in fata lor, cîţiva oameni de la care Liga Profesionistă de Fotbal vrea peste 100 de milioane de euro pe trei ani de zile. Dumitru Dragomir rîde.

„Hai, tată, să începem!”, zice şeful Ligii. E „fără două sau fără trei”, îi şopteşte cineva. Mitică vorbeşte tare, vorbeşte despre „ciocane”, iar angajaţii Ligii il insotesc glumind gros şi, tocmai în aceste două minute de dinainte de începerea licitaţiei drepturilor TV, colegul meu Dan Udrea găseşte explicaţia deznodămîntului. Se simte atîta derizoriu în aer, atîta improvizaţie încît tot ce trebuie să facă un ziarist e să surprindă autenticul, dialogurile, mimica şi costumaţia personajelor. Nu e nevoie de nimic mai mult. Reportajul din Gazeta de azi spune tot.  

Cînd porneşte licitaţia, bîlbîită, se vede limpede că televiziunile şi cabliştii refuză să mai finanţeze fotbalul românesc cu propriile credite şi pierderi. Vreme de trei ani au pierdut bani grei. Oamenii le-au fost umiliti la meicuri. Au filmat meciurile de pe acoperisuri de tabla. Ligii nu i-a păsat. „Treaba lor!”. Cu „treaba lor!” nu faci afaceri. Cu plus la tine si minus etern la celalat nu se naste o piata, nu se dezvolta o industrie, ci doar supravietuieste o smecherie.

Acum, RCS, Romtelecom şi Antena cumpără doar trei meciuri pe etapă. Restul rămîn în aer. Ziaristul îl surprinde pe Dragomir sprijinit cu greu pe scările care merg spre biroul său. Lipsesc mai bine de 50 de milioane de euro din ceea ce spera să vîndă azi. Şi totul s-a decis în cele două minute derizorii descrise în reportaj, minute devenite simbolul, sinteza şi spuma celor douăzeci de ani de golăneală.

Comentarii (154)Adaugă comentariu

DD  •  5 aprilie 2011, 16:09

Sa nu ne imbatam cu apa rece ! Mai devreme sau mai tarziu, televiziunile si mitica o sa isi dea mana din nou ! O mana se spala pe alta ! Asta e o mascarada ieftina, sa faca prostimea sa mai taca !

Eugen Borbely  •  5 aprilie 2011, 16:59

Stimate domnule Tolontan,
Ce mare pierdere ar fi daca nu vedem vreun meci din Liga 1? Terenurile sunt ca vai de ele (in primavara timpurie si toamna tarzie), arbitrajele si ele urmeaza un trend descendent…Pana si crainicii adorm de plictiseala…Noi jucam fotbal romanesc, altii joaca fotbal international, sau daca vreti, noi jucam ceva ce nici noi nu intelegem iar altii joaca fotbal adevarat. Si atunci de ce sa ma chinui in fiecare week-end sa le mai dau o sansa, comutand pe un canal unde se transmite un meci? Sa se uite Dragomir, salvatorul fotbalului romanesc, Borcea si Becali!

cris  •  6 aprilie 2011, 20:23

Foarte bine ! Barbatii au si alte treburi…traiesc telenovelele !!!

Atacantul  •  7 aprilie 2011, 9:04

Cei 1400 de fosti angajati de la Romtel vor fi foarte fericiti sa afle ca din economia cu salariul lor au fost achizitionate 10 min de miuta in liga lui Mitica.
La fel si tinerii de pe plantatia RCS care intind cable si fibra optica cu salariu minim, fara echipament de protectie si carte de munca vor fi foarte fericiti ca Mitica si pitici lui au bani de tigari de foi.
Sa fim seriosi 12 milioane este pretul corect pentru toate pachetele nu doar pentru un pachet

Comentează