Ridzi: „Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu’, mila!”

de Mirela Neag, Marius Margarit si Catalin Tolontan

vineri, 13 mai 2011, 12:19

de Mirela Neag, Marius Margarit si Catalin Tolontan

Gazeta vă prezintă primele fragmente din cele 35 de volume ale dosarului ”2 Mai”

3271 pe 2011. Acesta este numărul dosarului devenit azi public prin care 12 oameni au fost trimiși în judecată de către DNA. Conform variantei procurorilor, Monica Iacob Ridzi, încă 8 angajați ai MTS și 3 proprietari ai unor firme au complotat pentru a deturna banii sportului românesc.

La sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, jurnaliștii Gazetei au consultat astăzi dimineață o parte a celor 35 de volume. Descîlcirea dosarului și prezentarea lui către public va continua pînă în septembrie, cînd este programat primul termen. Apoi vom acoperi procesul pe întreaga sa desfășurare, indiferent cît va dura.

Potrivit rechizitoriului, care numai el are 171 de pagini, sute de mii de euro din cei aproximativ 650.000 cheltuiți urmau să rămînă „la decizia Monicăi Ridzi” restul, după acoperirea costurilor reale, fiind „profitul firmelor” Mark și Artisan. Pînă în acest moment nu am descoperit în dosar ce înseamnă din perspectiva procurorilor ca banii să rămînă la decizia lui Ridzi.

Totodată, DNA susține că Ridzi a cerut explicit ca 2 Mai să însemne și promovarea sa ca om politic.

Printre probele la această afirmație, procurorii au pus la dosar declarațiile mai multor martori. Unul dintre ei este jurnalistul de la TVR Claudiu Lucaci (apare în dosar cu numele Lukaci), fost purtător de cuvînt al MTS pe vremea lui Ridzi. În declarația lui, Lucaci descrie cum Monica Ridzi s-a ocupat să apară în spotul de 2 Mai și l-a convins pe Dan Bitman să fie filmat alături de ea. Fostul angajat al MTS povestește pe larg ce s-a întîmplat la Costinești și cum, susține el, s-a contrat cu Ridzi, care insista ca filmările, interviurile și reportajele să o scoată în evidență, în detrimentul ministerului și al acțiunii în sine.De altfel, Ridzi s-a implicat personal în discuțiile cu televiziunile care au luat bani pentru filmari si stiri, lucru care este recunoscut chiar de catre reprezentantii televiziunilor in declaratiile aflate la dosar si vazute azi de jurnalistii Gazetei.

Din dosarele conspectate pînă acum, procurorii susțin că totul a fost pus la punct de Ridzi și de consiliera ei, Ioana Vârstă, pe care ministrul PD-L o cunoscuse în perioada 2007-2008, pe cînd era europarlamentar. La începutul anului 2009, Vârstă consilia mai mulți oameni politici, printre care și pe colegul de cabinet al Monicăi Ridzi, ministrul de externe din partea PSD, Cristian Diaconescu.

Iată, foarte succint, filmul alcătuit de procurori: Ridzi a căutat-o pe Vârstă în martie 2009 și i-a spus că are de cheltuit foarte mulți bani din minister, cerîndu-i să găsească oameni și firme „de încredere” astfel încît ele să facă profit, o parte din bani să ajungă la decizia lui Ridzi, plus ca ministrul să-și promoveze imaginea de politician. Vârstă i-a găsit pe cei de la Mark și Artisan, iar oamenii din MTS au fost complici sau siliți de Ridzi, de Vârstă sau de alți acuzați să dea contractele celor două firme pentru acțiunea 2 Mai.

După dezvăluirile Gazetei, pornite în iunie de la sesizarea umflării costurilor și a propagandei politice, lucrurile s-au complicat, DNA a pornit ancheta și Ridzi plus ceilalți s-au speriat. Există la dosar numeroase discuții, printre care una purtată pe 13 iulie 2009, cu o zi înainte de demisia lui Ridzi. Procurorii au pus un microfon mobil la unul dintre angajații MTS. În birou se vorbește despre apropierea anchetei DNA. E prezent și soțul ministrului, primarul de Petroșani Tiberiu Iacob-Ridzi.

Se discută despre cum pot fi șterse mailurile prin care, susțin procurorii, Monica Ridzi și angajații MTS, falsificaseră licitațiiile. Monica Ridzi întreabă: „Se poate pune ceva peste?”. Răspunde „Da” Mihai Mărcuță, directorul de achiziții. El îl sună pe loc pe Dan Paul Meșină, omul de la IT. Telefonul e înregistrat. „Vrea să schimbe ceva la calculator. Ca să nu mai existe”, îi explică Marcuta lui Meșină, invocînd dorința lui Ridzi. Meșină întreabă de ce. Mărcuță îi spune ca (mailurile) „să nu fie văzute de alții”. Meșină întreabă de cine. „DNA-ul de exemplu”, exemplifică Mărcuță. Ridzi asistă la discuție și, cînd se rostește DNA, zice, rîzînd: „Doamne ferește!”. După cîteva ore, precipitat și speriat deopotrivă, directorul economic, Paul Diaconu, îi zice omului de la IT: „Dă DELETE, DELETE!”.

În altă discuție, Ridzi află că este înregistrată și folosește următoarea frază referitoare la viitoarele acțiuni ale MTS: „Să fim atenți cum cheltuim banii pentru alte acțiuni! La televizor se vede că profesorii nu au bani, pensionarii mor de foame și în spitale e dezastru. Să dăm bani doar la acțiuni sociale”. „Cum adică?”, întreabă un angajat MTS. „Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu, mila!„, explică Ridzi.

În perioada următoare, Gazeta va publica și alte fragmente din dosarul care acum este public.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Ciolanus  •  13 mai 2011, 12:37

Si care e neadevarul? Toata lumea moare dupa handicapati, oameni ai strazii si caine comunitari. Dar pentru oamenii normali cand se face ceva? Pentru mine ce face statul, in afara faptului ca mi-a platit scolarizarea? Locuri de munca zero, la spital platesti ca nu esti asigurat neavand loc de munca sau spitalul nefiind dotat esti trimis la privat, taxe si impozite cu galeata.

Mitel  •  13 mai 2011, 12:45

te mai miri de ce unii au totul, iar altii nimic

ion  •  13 mai 2011, 12:53

ar cam trebui facut un ghid de bune practici despre cum se face o ancheta jurnalistica, bazat pe ce faceti voi acum. si in care includem si „romania te iubesc” si ce face carmen avram. doar ca voi ati fi cam singurii pe presa scrisa. 😉

cel mai trist este insa nivelul acestor oameni. 🙁

zilele trecute m-am aflat in acelasi avion cu adrian nastase si primul impuls a fost sa-l intreb: „cum ati facut privatizarea RODIPET?” (cred ca ma va obseda multa vreme cazul rodipet). 🙂

fuhrer  •  13 mai 2011, 12:55

eu m-am cam saturat sa se cheltuiasca banii cu oameni ce nu pot fi de folos societatii.intelg ca e greu,dar aceste persoane doar consuma,fara a aduce vreun benficiu societatii,iar aici NU ma refer la handicapatii fizici care isi po folosi creierul(vezi S. Hawking),ma refer la cei mental care nu-si recunosc proprii parinti,etc.

manymany  •  13 mai 2011, 13:39

Dle. Tolontan, sunteti prea bun in meseria de ziarist sportiv ca sa bagati in cocina politicii, stiu ca munciti de cand se crapa de ziua si pana se intuneca, nu va mai murdariti cu politica, ca o sa va coste cariera mai tarziu.
Pt. ce??? ca aveti tot ce va trebuie, doar asa de plictis!
Va veni momentul cand lumea va afla multe, de ce sa va regasiti pe o lista de ziaristi cu emailurile burdusite cu informatii trimise de oamenii portocalii?

mihaic3001  •  13 mai 2011, 13:43

ÎCCJ, „marea instituţie deontologică”, prin angajaţii săi, tocmai ce au repus-o în drepturi pe judecătoarea aia de la Dâmboviţa beţivă. Cu bani retroactivi, cu tot „arsenalul” de drepturi ce i se „cuvin”. Şi asta, Ritzi, la ce este prezentat aici, e clar că-s infracţiuni de câţiva ani buni la „răcoare”, dar fiindcă e „copilul pdl-ului” şi a mai făcut-o, pe de altă parte şi ptr. fiica prezidenţială, nimeni şi nimic nu mă fac să cred că va ajunge asta vreo clipă după gratii. Cu toate anchetele făcute şi parafăcute , DE BUNĂ CREDINŢĂ, domnule Tolontan. Şi ştiţi de ce ? Ptr. că totul a fost făcut pe bază de … pdl, şi … eba.

mario  •  13 mai 2011, 13:45

Tu fuhrer daca ai avea un copil cu probleme de handicap ce iai face copilului tau sau paritilor cand fac un accident vascular …

asd  •  13 mai 2011, 14:04

“Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu, mila!“ – Sa dam banii la PDL atunci. :))

PS: bun articol

Snobis  •  13 mai 2011, 14:29

Stimabililor!!! Nu ne prezentati nimic nou aici. Noi stim deja ca se fura la nivel inalt. O stire adevarata este „Dupa doi ani de detentie, Ridzi face primele declaratii”. Cand va aparea asa ceva despre: Ridzi, Basescu, Vantu, Diaconescu, Patriciu etc…atunci sunteti(suntem) tari.

iancu jianu  •  13 mai 2011, 16:15

Tocmai in septembrie apar in instanta ? Vai, dar ce-o mai lungesc si astia…
Probabil ca ei mizeaza ca se va uita si musamaliza asa ca trebuie sa urmarim indeaproape subiectul . Felicitari pt perseverenta cu care ati abordat acest caz si care poate fi un bun punct de plecare pentru viitor !

bogdan  •  13 mai 2011, 16:26

Da 100 de milioane euro a bagat in plus fata de pretul initial……Oprescu primarul vostru iubit.

D(r)acImpielitzat  •  13 mai 2011, 17:20

Tolontane! RESPECT TATA! Sa nu te opresti, sa nu te lasi!
Multumim pentru tot ceea ce faci sa-i demasci pe hotii astia!
Domnul sa-ti dea putere, sanatate, intelepciune, luciditate.

antasiuc florentin  •  13 mai 2011, 17:36

dumitale stiu ca-ti pasa.si eu l-am intalnit pe nesu. mi s-a parut atat de firav incat i-am strans cu atentie mana pe care mi-a intins-o.n-am sa-l uit cum citea hary potter si cum s-a ridicat de pe scaun spunandu-mi din respect pt. haina ce o purtam;sarut mana parinte… Bunul Dumnezeu sa aiba grija ce el.sa te faci bine copile…

anonim  •  13 mai 2011, 17:42

Un om sanatos nu are nimik in tara asta,handilaii zi de zi luna de luna ani la rind primesc medicamente scumpe,consultai gratuite,refaceri in centre,reduceri incepind de la curent,caldura,reduceri pe orice transport si un om sanatos are odata la 15-20 de ani o urgenta si iti spun ca nu au foduri sa mergi la privat.Propun sa-i lasati 5 ani fara ajutore asa scapam de 99% din ei.

shampang  •  13 mai 2011, 18:06

actiunile MTS si ale monicai i. ridzi au fost facute cu un scop …campania pupilei zbatacioase a lui base …”EBA”…

dl. Tolontan crede-ti ca daca , monica ridzi va fi condamnata, va face dezvaluiri senzationale cu privire la sprijinul in campania EBA ??

sau poate nu stiti ca sotul monicai ridzi …iacob ridzi, primar in petrosani, a primit de la udrea milioane de euro pt. un proiect controversat in muntii Parang … oare de ce ??? se cumpara tacerea prin intermediul milioanelor de euro de la ministerul dezvoltarii ??

wowboy  •  13 mai 2011, 19:49

ceva e putred aici … ma indoiesc un pic de faptul ca o organizatie ca MTS nu are un server de mail IMAP. Ori pe un server de tip IMAP, copii ale toate e-mailurilor raman pe server. Daca IT-istul stergea mail-uri din PC-ul Monicai, asta nu avea decat efect local(stergea copiile downloadate sau stocate de clientul ei de e-mail). In plus, o organizatie ca MTS probabil are un backup solid la serverul de mail, nu cred ca isi permit sa lucreze fara, eventualele consecinte ar fi prea grave.

Domnule Tolontan, poate investigati ce tip de server exista la MTS, un server IMAP ar tb sa aiba inca toate mailurile respective(daca ele exista si daca nu au fost sterse de tot de pe server). Plus de serverul de backup.

@anonim: Sper orice suparari ai acum in viata ta sa se rezolve cat mai repede, banuiesc ca suferi rau altfel nu imi pot explica frustrarea pe niste oameni deja suficient de napastuiti.

kokosel  •  13 mai 2011, 19:57

o jigodie ce sai faci astia trebuiesc exterminati ca si gandacii niste comunistii in haine noi creati de ilici si psd care acum sunt in toate partidele este o mafie adevarata o caracatita si pot fi starpiti dar nicidecum de aceasta justitie putreda si acest partid corupt la fel ca si celelalta cred ca trebuie sa mai asteptam vreo 20 ani sa moara si fosilele astea comuniste gen hrebenciuc, voicu ,voiculescu,tariceanu,vantu,multi altii care corup tot si sunt in tot si in toate de tara asta parca este blestemata sa aiba parte de cei mai hoti si corupti politicieni

nn  •  13 mai 2011, 20:40

Handicapatii sunt ei,pentru ca toti banii astia intra in buzunarele lor de hoti.

Heisenberg  •  13 mai 2011, 20:42

Pentru anonimul care si-a aratat limitele la 5:42 PM…

Sunt un „handilau”. Primesc 230 RON pe luna si circul gratuit cu RATB-ul si cu metroul. Nu primesc medicamente scumpe si nu am parte de consultari gratuite. Refaceri in centre? Prietene, tu stii despre ce vorbesti? Centrele exista doar pe hartie. In realitate, ti se pune la dispozitie o camera cu doua gantere si aer conditionat. Reducerile la curent sau caldura se primesc in functie de venituri. Ia-ti eugenia si darwinismul social si spala-te cu ele pe cap. Esti un nimic.

cristiano severin  •  13 mai 2011, 21:56

bine oamenii bunii da despre un adevarat om al natiunii asteia facem un articol adica despre TUNARUL DE PE CENTRAL

mieusa  •  13 mai 2011, 22:11

Pana aici n-ati aratat nimic penal,doar ceva abuz. Suma ramasa la discretie, inseamna ca se pot folosi de Minister pentru ceva care n-a fost planificat inca. Nu insemna in niciu-un caz Gucci pentru uz personal. Pana la urma unde e frauda si cat ? V-ati luat si interpret cand v-ati uitat la documentele alea? Vedeti ca nu e ca la Arici Pogonici.

Mos Ene  •  13 mai 2011, 23:32

“Să dăm bani la handicapați, la chestii care te apucă plânsu, mila!“.
Fraza in sine e atit de stingace si „schioapa” ca pare a fi scrisa de cineva care ori nu stapineste limba ori are deficite intelectuale. Pe baza de eba sau pe criterii asemanatoare, ajung oameni mediocri in pozitii de decizie si „administreaza” banii publici -si asa putini- in folosul unei minoritati. Pt. asemenea delicte ar trebui date pedepse grele. Caracatita portocalie a infiltrat statul transformindu-l intr-o masinarie de procurat fonduri electorale! Multi ar trebui pusi la zid, nu numai functionarii publici. Se pare nu sint multi cei dispusi sa dezvaluie aceste abuzuri si ca e necesar ca un jurnalist sportiv sa se ocupe de asemenea subiecte vorbeste de la sine!

vlad  •  14 mai 2011, 2:12

ce caracter infect…..

dan  •  14 mai 2011, 5:34

LA PUSCARIE!!!!!!! Acolo ete locul lor!!! Din pacate pt ca asta e Romania va fii achitata…

Cătălin Tolontan  •  14 mai 2011, 8:28

manymany: ati citit atent, va rog? dosarul este public,acum l-am vazut si noi. Si nu, nu justitia ne-a dat noua ponturi, ci ea a inceput cercetarile dupa ce am scris noi. Sau vrti sa spuneti ca nu DNA, ci PD-L ne da informatiile despre Ridzi? 🙂 Uneori e greu de inteles cum mixati teoria conspiratiei

marco  •  14 mai 2011, 8:29

bv tolo…tine o tot asa

Cornel Enoaie  •  14 mai 2011, 9:13

Mai e mult pana departe….De la aceste dezvaluiri al caror rol este mai degraba comercial pentru GSP, pana la momentul in care o instanta din Romania va da o hotarare definitiva si irevocabila va mai curge multa apa pe Dambovita si…cerneala din stilouri…Avand in vedere
„impartialitatea”justitiei (vezi cazul judecatoarei din Dambovita repusa in drepturi)cred ca exministrul va iesii basma curata si nimeni probabil nu va face o secunda de inchisoare…Probabil vor fi date sentinte cu suspendare….care vor fii atacate in justitie si…anulate…

allosaur  •  14 mai 2011, 11:32

Cata lume naiva pe siteul asta, ce conteaza ca aia nu au ce manca, ce conteaza ca oamenii aia au contrubuit candva la bugetul de stat , ce daca majoritatea angajatilor de la guvern si mai sus fura ca niste nesimtit si ne cred pe noi oamenii care intodeauna o sa deschida gura suficient de larg incat sa nu ii zgariem. Ghici ce PE NIMENI NU INTERESEAZA si nimeni nu are CUM SA FACA CEVA IN PRIVINTA ASTA, imi pare rau ca zic asta… dar astept prima ocazie sa plec… sper sa fie si ultima…

666  •  14 mai 2011, 12:15

I-ati votat, muriti de mana lor 😀

Eminescu  •  14 mai 2011, 12:49

Domnule Tolontan, mi-ati putea recomanda (da-n privat) un ziarist (redactie entitate necompromisa, nemasonica si ne pedelista etc) ce s-ar putea ocupa de un caz Ritzi da-n cazul culturii, nu al sportului (pe care al trebui sa-l practice si batranii, nu doar tinerii…) ?
Va multumesc!

Emil  •  14 mai 2011, 14:34

Penibilul temei este IMENS. Desigur, sunt comentarii care il depasesc (desi ar parea ca nu se poate). O intrebare am si eu
de ce nu exista dezbatere pe tema Raportului Curtii de Conturi a Romaniei, condusa de catre Vacaroiu? Gasiti la http://www.luju.ro (cautand in dreapta sus Ridzi si alegand penultimul rezultat, gasiti:
„Senzationala decizie a Curtii de Conturi

Decizia nr. 10/2010 a Curtii de Conturi constata urmatoarele aspecte:

– referitor la evenimentul organizat in Parcul Al. Ioan Cuza, din Bucuresti in data de 2 mai 2009 (…) au fost efectuate plati in valoare totala de 18.856, 48 lei “fara ca documentele premergatoare acestora sa fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite (angajamente bugetare, propuneri de angajare a unei cheltuieli, decont de cheltuieli, ordonanta de plata), iar din aceasta, pentru suma de 2.008,60 lei nu au fost intocmite documente justificative prevazute atat de legislatia in vigoare, cat si de metodologia aprobata prin OMTS nr. 456/02.04.2009 prin care sa se confirme ca fondurile publice au fost cheltuite conform destinatiei stabilite prin nota de fundamentare”;

– acelasi lucru a fost constatat de Curtea de Conturi si in cazul actiunii “De 2 ori mai tanar”, desfasurata la Costinesti in perioada 29.04.- 03.05.2009. Astfel, plata sumei de 40.925, 56 lei din capitolul bugetar 65.01.59.22 s-a realizat fara ca “documentele premergatoare sa fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite”, iar pentru suma de 19.385,65 lei nu au fost intocmite documente justitifcative prevazute de legislatia in vigoare si de metodologie. Auditorii mentioneaza ca aceasta actiune nu a fost prevazuta in programul de achizitii publice, nici anterior desfasurarii acesteia si nu s-a regasit nici in forma actualizata intocmita in 16.12.2009;

– in perioada aprilie – iunie 2009 au fost efectuate plati pentru cheltuielile curente ale institutiei “fara ca angajarea si ordonantarea la plata sa fi fost aprobata in prealabil de ordonatorul principal de credite si nici de alte persoane care ar fi putut fi imputernicite in acest sens;”
Importanta acestor lucruri trece cu mult dincolo de partide si persoane (pe astea le schimbam ba le mai trecem -de cand e Basescu in frunte – si prin justitie)! Oare ce se intampla acolo? Oare, ca tot e Tolontan mare investigator (asa il considera unii, pot sa neg?)de ce nu ne spune si cine era in spatele firmelor care au fost platite?
Vorba reclamei: Oare de ce?
Emil
PS
Mai multe la
http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/cine-a-lucrat-o-pe-ridzi-curtea-de-conturi-spulbera-acuzatiile-dna-potrivit-carora-fostul-ministru-ar-fi-dispus-plati-abuzive-la-evenimentele-tineretului-document
iar http://www.luju.ro este DEPARTE de a fi alaturi de Basescu&Co.

utaaradan  •  14 mai 2011, 18:28

d-le tolontan,pe cind dezvaluiri despre cazul bricheta ? in legatura cu cazul ridzi, eu cred ca ea a procedat corect,adica la fel ca si ceilalti politicieni din ’89 pina astazi, adica indiferent de dezvaluiri,pe mine nu ma impresioneaza articolele politice, intr-un ziar de sport.sint destule magarii in sport,de care va feriti.

o portocala  •  15 mai 2011, 13:11

pai, pe mine m-apuca (rasu-)plansu’ cand vad cum fura ei si se jura ca nu fura. asta inseamna ca sunt caz social si trebuie sa le dau bani? sau se presupune ca le-am dat deja atunci cand mi-am platit darile la stat?
Mirela, Marius si Catalin, felicitari pentru ancheta!

Cristi  •  16 mai 2011, 17:46

Ce putem sa facem sa scapam de clasa politica actuala ? Ce putem sa facem sa repunem in drepturi monarhia ? Se poate cumva sa ‘importam’ niste politicieni capabili, seriosi si nu in ultimul rand necorupti ?
Ma gandesc cu groaza la viitoarele alegeri..cat parvenism, milogie, miselie va fi…
Din pacate, este exact ca-n reclama aceea: ‘N-avem cu cine, toti sunt niste incompetenti corupti!’

Marcel  •  17 mai 2011, 17:18

NU putem sa facem sa scapam de clasa politica actuala … pentru ca toata clasa politica e murdara si corupta …
pleaca ei si vin altii

Comentează