În premieră, citește AZI pe iPad ce instituție a statului a lucrat împreună cu lotul Ridzi ca să dispară banii sportului!

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

joi, 2 iunie 2011, 11:55

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Știm. V-a plictisit cazul Ridzi. Și pe noi, într-un fel! La scara României, „prejudiciul de 2.531.384,86 RON”, citat din dosarul public trimis de DNA în instanță, este minor.

Dincolo însă de cei 600.000 de euro dispăruți din banii sportului, despre care  Gazeta a scris încă de acum doi ani, și care acum sînt confirmați de o expertiză contabilă și de procurori, există în dosare numeroase aspecte spectaculoase.

O paranteza: dupa investigatia Gazetei, o parte din bani au fost blocati si ar putea reintra la buget, dupa proces, daca judecatorii confirma prin verdictul lor faptele si prejudiciul. 250.000 de euro au fost blocati in conturile firmelor Artisan si Mark, iar pe imobile in valoare de 70.000 de euro ale Monicai Ridzi a fost aplicat sechestru asigurator. Fostul ministru a reusit sa mute pe alte nume restul de proprietati.


Acum cîteva zile, Ion Cristoiu spunea că jurnaliștii preferă adevărurile mărunte unor speculații gigantice. Mergem pe firul miilor de pagini din dosarul lotului Ridzi și publicăm AZI, în premieră pe ediția de iPad a Gazetei, o descoperire șocantă, bine ascunsă în dosare și căreia nici procurorii anticorupție nu i-au dat o atenție specială.

O instituție pusă să ocrotească legalitatea a participat, împreună cu cei din lotul Ridzi, la falsificarea contractelor care poartă simbolurile Guvernului României și pe baza cărora s-au deturnat banii sportului! Nu mai puțin de 19 documente oficiale au fost falsificate în acest dosar, conform DNA.

Printre acestea sînt ordinul ministrului, caietele de sarcini, notele de fundamentare și contractele prin care s-a organizat evenimentul de Ziua Tineretului din 2 Mai 2009. La dosar, care este public și poate fi consultat în arhivă, apar mailuri și descrieri ale convorbirilor dintre angajați ai MTS și cei ai ANRMAP, instituție care are ca sarcină, conform legii, „monitorizarea, analiza, evaluarea și supravegherea modului de atribuire a contractelor de achiziție publică”. Ce a făcut ANRMAP în cazul Ridzi?

În urma unei discuții dintre Monica Ridzi și colega ei din PD-L, Cristina Trăilă, președintele ANRMAP, un coleg al ei, personaj important din ANRMAP, al cărui nume vi-l dezvăluim pe iPad, i-a sfătuit in scris în datele 26 si 27 aprilie 2009 pe cei din MTS cum să întocmească caietele de sarcini, notele de fundamentare, nota de oportunitate și contractele. Deși el văzuse că e vorba de un eveniment care urma să se deruleze pe 2 mai, doar cîteva zile mai tîrziu. Ar fi trebuit, așadar, să-i fie clar că participă la o trucare a unei atribuiri de contracte. Și în declarația lui, dată către DNA, acest angajat cu funcție de conducere spune că a știut că face „consiliere metodologică” pentru caiete de sarcini referitoare la Ziua Tineretului, 2 Mai. Pe 26 si 27 aprilie pentru 2 mai! Cert e că el a continuat să-i sfătuiască cum să întocmească aceste caiete de sarcini, care în mod normal se fac cu o lună sau două înainte de eveniment!

După ce Gazeta a pornit, în iunie 2009, investigația despre 2 Mai, Monica Ridzi a adus la ziar și a făcut publice, inclusiv la comisia parlamentară de anchetă și, mai apoi, la DNA, contracte încheiate la 22 aprilie 2009. Ca și cum contractele ar fi fost semnate de MTS și cele două firme, Mark și Artisan, înainte ca ele să fi fost întocmite cu ajutorul ANRMAP.

De fapt, așa cum demonstrează procurorii, contractele au fost fasificate. Ele, și alte acte, au fost întocmite după discuțiile cu ANRMAP și apoi antedatate. Unele dintre acte au fost antedatate cu peste o lună în urmă față de data reală a fabricării! Si mai clar: după ce MTS a dat contractele celor două firme care trebuiau să cîștige a incercat sa se acopere apelind la sprijinul ANRMAP!

Iar ANRMAP, instituție care veghează la legalitatea cheltuirii a zeci de miliarde de euro pe an, ce a făcut mai departe, dupa ce a participat la falsificarea atribuirii? Cînd Ridzi a cerut un control de la colega ei Cristina Trăilă, ANRMAP a răspuns cererii, a efectuat controlul în mai 2009 și a concluzionat rapid că „evenimentele de la 2 Mai au fost atribuite legal”! Lucru pe care, în duet, Ridzi și Trăilă l-au susținut public luni de zile, în fața publicului, a presei și a Parlamentului. După ce parcurgi mailurile și declarațiile de la dosar înțelegi mai bine: prin acel control, ANRMAP nu a încercat să o albească doar pe Ridzi, ci și pe sine! Chiar daca DNA nu a vazut sau n-a dorit sa vada aceste lucruri, implicarea ANRMAP in afacere este evidenta!

Din documentele pe care Gazeta le publică AZI pe iPad și care sînt inregistrate la dosar, rezultă că toată atribuirea a fost o făcătură, ceea ce susțin și procurorii. Ce nu au sesizat procurorii este că e ilogic ca ANRMAP să declare, în luna mai, drept legal un proces de atribuire finalizat pe 22 aprilie 2009, în condițiile în care același ANRMAP a consiliat pe 26 si pe 27 aprilie 2009, în culise, întocmirea acestor documente! Și, după ce a a făcut toate acestea, instituția condusă de Cristina Trăilă nu-și asuma nici o răspundere si refuza sa raspunda de o saptamina la intrebarea Gazetei, „Cine a intocmit raportul din mai 2009?”.

Trailă si ANRMAP se comporta ca si cum speră ca scheletele din dulap sa se dizolve in acidul resemnarii generale.

Toate probele spectaculoase  în premieră AZI, pe ediția de iPad a Gazetei.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

marius  •  2 iunie 2011, 12:10

Se pare ca pana la urma chiar se intampla ceva in cazul asta… Bravo!

cezar prusac  •  2 iunie 2011, 12:15

cumva institutia prezidentiala?!
@marius – si cam ce anume se intampla?! eram tanar cand duduia a faptuit, ai auzit tu ca ar fi patit ceva intre timp?! ar fi fost INCHISA desigur PREVENTIV 1 min? – evident ca e o prostie dar e la moda pentru oricine e impotriva puterii – ai zis ceva pac te arestez preventiv. eu unul n-am auzit nimic si stii ce – SUNT SIGUR ca duduia Ridzi nu va pati absolut nimic.

Luca  •  2 iunie 2011, 12:24

Nu, nu ne-am plictisit ! Chiar daca ati sesizat un caz de „doar” cateva sute de mii de euro , probabil ca ati salvat alte milioane ! Iar alti colegi de-ai lui Ritzi s-au mai temperat putin . Avand nevoie de fonduri pentru „comisioane” , guvernul a impus o impozitare excesiva si niste pedepse enorme , destinate in special firmelor mici. Lucrul acesta mi se pare f periculos ! Boc anunta ca un succes 200000 de noi angajari . Un succes , da ! Dar pt pusculita PDL ! Pt cei 200000 e un esec … oamenii acestia vor fi si mai saraci .

cezar prusac  •  2 iunie 2011, 12:40

@Luca – sper sa nu te superi de intrebare – dar esti baiatul ala din reclama Delaco – la cum gandesti cam el ai fi.
ce au facut?! au salvat cateva milioane?! OAMENI buni in ce tara traiti? pe cine-a temperat? poate pe gergel din colt – fura mai cu bun simt – pe astia de la putere nu-i tempereaza nici procuratura …
acesti infractori (nedovediti) ajunsi pe post de MINISTRI nu au limita – nu’i sperie nimic si nu se opresc pana probabil vor ajunge sa aiba soarta lu’ ceausesc.

daca te-ai simtit lezat, @Luca, iti cer scuze…

Gooner  •  2 iunie 2011, 12:41

FELICITARI !!! super fundamentat materialul, asa cum ne-a obisnuit Catalin Tolontan.

Gooner  •  2 iunie 2011, 12:46

Cesar, sunt de acord cu Luca. Sa stii ca s-au salvat niste bani… eu stiu un caz concret de la Jud Dambovita. Am prieteni acolo in PDL. nu zic ca nu se mai intampla, dar sunt muuult mai retinuti. Crede-ma!

zetu  •  2 iunie 2011, 13:31

Gsp-ul e de felicitat pentru incapatanarea cu care se agata de acest caz. Problema e prejudiciul, care e unul minor in comparatie cu alte cazuri. Sa luam cazul alro spre exemplu, in care e vorba de zeci, poate sute de milioane de euro. Si multe alte cazuri. Din pacate presa din Romania nu mai pune accent pe investigatii. Poate si din simplul motiv ca odata facute niste dezvaluiri, nu se-ntampla absolut nimic. Sa ne amintim cata vreme, dupa dezvaluirile gazetei, ministreasa ridzi a ramas in functie sustinandu-si sus si tare nevinovatia. Intr-o tara normala, dupa niste materiale de presa in care se demonstreaza fara tagada ca un ministru si-a bagat mainile in borcanu cu miere, el ar trebui sa zboare a doua zi. In schimb, noi ne-am obisnuit cu astfel de practici, am ajuns sa le consideram normale, asa cum consideram normal si faptul ca respectivul nu-si prezinta demisia a 2-a zi, asa cum s-ar intampla in orice tare normala de pe planeta. Nu mai departe de declaratiile unui om din fotbal, presedintele Gloriei, Padureanu pe numele lui, care declara cu nonsalanta ca el nu mai face blaturi de cel putin 4 ani. Ei bine, in orice tara normala de pe planeta a 2-a zi parchetu s-ar sesiza si l-ar chema la declaratii pe respectivul individ.

Emil  •  2 iunie 2011, 14:11

De la
http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/cine-a-lucrat-o-pe-ridzi-curtea-de-conturi-spulbera-acuzatiile-dna-potrivit-carora-fostul-ministru-ar-fi-dispus-plati-abuzive-la-evenimentele-tineretului-document
Eu cred ca AICI sunt lucrurile GRACE care controleaza tara; Ridzi si altii (in timpurile noastre si inainte) sunt doar acoperire…

„Decizia nr 10 a Curtii de Conturi, din 27 august 2010, privind abaterile de la legalitate si regularitate asupra situatiilor financiare intocmite in anul fiscal 2009 de catre fostul Minister al Tineretului si Sportului (MTS) scoate la iveala o situatie diametral opusa celei retinute pana in prezent de DNA in sarcina fostului ministru Monica Iacob Ridzi. Si anume ca toate platile legate de evenimentele Zilei Tineretului din mai 2009 au fost facute „fara aprobarea ordonatorului principal de credite”. Adica, fara semnatura Monicai Ridzi care, prin rezolutia de incepere a urmaririi penale data in august 2009 de procuroarea Mariana Alexandru de la DNA a fost acuzata de urmatoarele: “Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre cele doua firme (n.n. – SC Artisan Consulting SRL si SC Mark SRL) pe baza unor documente justificative intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale, ceea ce a avut drept rezultate plati pentru servicii neprestate, mai mari decat pretul de piata al serviciilor ori triple, pentru o singura prestatie” – (vezi facsimil).

mihaic3001  •  2 iunie 2011, 15:07

Subscriu în totalitate cu comentariile d.lui Cezar Prusac. Nu păţeşte nimic nici Ritzi, nici Udrea care fură de rupe, nici Băsescu , nici Boc nici pedelacii ăştia care fură fără să se mai oprească. Atât timp cât un popor întreg stă „muribund” privind cum ne extermină ştia de ne conduc acum, NE MERITĂM SOARTA. Nu vreau d.le Tolontan să-ţi diminuez cu ceva eforturile pe care sunt sigur că le-ai făcut în această anchetă, sunt doar SCÂRBIT de această ţară, de aceşti hoţi care ne conduc. Şi NOI (eu, tu, el, voi), stăm ca proştii şi ne uităm cum ne impun mâine-poimâine, taxă şi pe respiraţie.

canadianu  •  2 iunie 2011, 15:39

va felicit pentru insistenta dvs. va rog insa, nu uitati gala din 9 iulie cu Lucian Bute. Sper ca interventia Hidroelectrica in peisaj nu a trecut neobservata

adrian  •  2 iunie 2011, 16:50

dar 600.000 de euro sunt un nimic

unde sunt miliardele furate din falimentarea industriei, a cfr-ului, tuturor companiilor de stat… aia sunt bani de cautat, astia sunt un mizilic pentru presa…

koskutim  •  2 iunie 2011, 16:51

dle Tolontan, cum privesc sponsorii care cumpara spatiu publicitar pe acest site, faptul ca ati transformat gsp.ro intr-un mijloc media de rangul ,iar stirile si articolele cele mai bune apar doar in forma tiparita sau ipad?

Sorin  •  2 iunie 2011, 17:07

Nu ne-ati plictisit si va felicitam pentru aceasta ancheta, cu adevarat o premiere in Romania. Sunteti adevarati profesionisti si suntem alaturi de voi. Stim ce presiuni au fost facut si va admiram pentru munca depusa.

Fita Lovin- Galati  •  2 iunie 2011, 17:41

Felicitari pentru aceste dezvaluiri socante… este foarte, foarte… adevarat de ce s-a intamplat. Dar va rugam in continuare, salvati sportul romanesc din mainile acestor hoti, care fura si putina bruma care a mai ramas sportului. Dezvaluiti cat mai repede cum vor sa ne fure patrimoniul sportului toti interlopii PDL -ului. Sunt pe tapet ; 1) Hotelul Restaurantul Sport din Cluj- Napoca, sa se inchirieze cu 0.65 euro centi,
2) Hotelul si Restaurantul Sport din Galati si Braila,
3), Poligonul de tir de la Baneasa
4), Restaurantul Sport de la cLubul Sportiv Olimpia Bucuresti
deja s-a dat in inchiriere
5) Hotelul Sport de la Baia Mare, se pare ca DNA-ul a intrat pe rol… si altele care inca nu a rasuflat…SALVATI SPORTUL !!!

Fita Lovin- Galati  •  2 iunie 2011, 17:44

La Cluj- Napoca, 0, 65 euro centi pe metru patrat cam in medie putin peste o mie de euro pe luna chiria , ditamai hotelul si restaurantul cu toate dotarile si locatie in inima Cclujului !!

Smart O  •  2 iunie 2011, 18:12

Ursul trece , ciinii latra . Mizerie ca in tara asta si jigodii in special la conducere nu exista niciunde . Atita lipsa de respect pentru banul public , deci pentru om , dovedeste lipsa de educatie a celor pusi sa dea legi drepte , sa respecte legile si sa ceara sa fie respectate de toti . In realitate s-au coalizat toti sacalii si in apararea faradelegilor au transformat legea in faradelege .De aceea cine fura o piine face inchisoare pe viata schimbind un lagar cu altul in timp ce jefuitorii aparati de alti jefuitori au transformat aceasta lume in iad.

Alt Dan  •  2 iunie 2011, 20:34

Ce se mai aude cu stadionul national?

GentleGiant  •  2 iunie 2011, 20:51

Sint total in asentimentul lui koskutim, comentariul 12.

Mie de la bun inceput mi s-a parut ca prin migrarea calitatii pe aplicatia iPad ne-ati transformat in cetateni de rangul II, mai ales ca e vorba de un device pe care destul de putini il au (iar ziarul de hirtie poate nu am timp sa-l iau, nemaivorbind ca mi se pare comparativ destul de scump). Sigur ca exista aspectul sponsorilor care pot fi pe buna dreptate frustrati (ei v-au vazut [si v-au remunerat] ca pe un vehicul de continut premium, asa cum acum ma intreb daca mai sinteti, din moment ce crema ati urcat-o pe iPad). La fel de clar e ca si noi, cititorii de online, platim deja lasandu-ne bombardati de tot soiul de reclame smechere, de prost gust sau care nu vor sa dispara. Nu mai avem dreptul la continut sub-premium (de aia ne momiti cu iPad, fiindca e continut mai bun, nu?) fiindca platim astfel prea putin??

Catalin, daca ai si un raspuns, altfel decit unul cinic, te rog sa-mi spui si mie cum ati gindit miscarea. Pe mine unul m-ai surprins foarte tare cu decizia asta. Dupa ce te citesc de atitia ani, mi s-a parut o aroganta neasteptata, dar tot mai cred ca ma insel.

Altfel, mult succes cu ancheta, apreciez foarte mult.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2011, 23:30

GentleGiant: nu e vorba de defavorizarea cuiva, ci de repartizarea continutului in functie de caracteristicile fiecarei platforme. Pe ziar nu putem pune imagini in miscare ca pe site, pe iPad imaginile sint puse in valoare mai bine ca pe site, iar textele ample se citesc mai bine pe hirtie decit pe site. Dar site-ul beneficiaza de grafica interactiva (vezi cea cu National Arena), care nu e potrivita pentru iPad si e imposibila pe ziar. In concluzie, continut premium e pe toate suporturile noastre. Si eu apreciez intrebarea, sper sa-ti fi raspuns. Multumesc!

GentleGiant  •  3 iunie 2011, 8:45

E un raspuns care tine seama mai mult de partea tehnica a lucrurilor (de ex., eu unul n-am probleme sa citesc texte ample online), dar pot sa il accept. Multumesc si eu.

nita george  •  3 iunie 2011, 10:58

Domnule tolontan nici macar nu am citit articolul,nici macar nu ma intereseaza ce scrieti acolo,insa vreau sa stiti ca sunt profund dezamagit ca pana si un ziar de sport face campanie mascata acestor nemernici de la psd, pebune este pe fata ceea ce faceti.normal ca sunt de acord cu pedepsirea acestei ridzi sau cum o cheama, dar cred ca dumneavoastra nu ar trebui sa faceti jocurile acestui om care detine trustul antenelor si gsp

Cătălin Tolontan  •  3 iunie 2011, 11:08

nita george: genial mesajul dumneavoastra. N-ati citit, dar sinteti dezamagit. Dati-i inainte tot asa!

Comentează