Ultimatum AIBA » „Dacă Obreja rămîne şef, nu veţi avea boxeri români la Olimpiadă!”

de Mirela Neag si Catalin Tolontan

joi, 18 august 2011, 8:38

de Mirela Neag si Catalin Tolontan

FRB si COSR au primit acum o saptamina un document-ultimatum pe care nu l-au facut public pina cind Gazeta nu a aflat de existenta lui 

Federaţia Internaţională de Box a transmis FRB că dacă nu-şi schimbă preşedintele pînă pe 31 august, sportivii români nu vor putea concura în nici o competiţie, nici la Olimpiada din 2012.

Pe 9 august, FR Box a primit o adresă din partea AIBA prin care este anunţată că dacă nu-şi alege un nou preşedinte pînă la data de 31 august, aceasta va fi dezafiliată, iar pugiliştii români nu vor mai fi acceptaţi deloc în concursurile internaţionale începînd cu 1 septembrie.

În prezent, FRB este suspendată provizoriu, decizie luată de forul internaţional în luna martie a acestui an ca urmare a faptului că preşedintele Rudel Obreja, suspendat la rîndul său, este păstrat în funcţie.

Pentru ca pugiliştii români să nu sufere din cauza acestui conflict, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a obţinut în luna mai o derogare de la AIBA şi a reuşit să preia sub controlul său pregătirea lotului naţional de box.

„De data aceasta, AIBA este foarte fermă şi ne-a anunţat că această clauză va dispărea în cazul în care federaţia de box nu-şi alege o nouă conducere”, a declarat pentru Gazetă secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. Aceasta înseamnă că sportivii români vor rata Campionatele Mondiale din Coreea de Sud, ce vor debuta pe 16 septembrie, şi care reprezintă criteriu de calificare la JO Londra 2012.

Obreja nu se retrage
Forul olimpic român a răspuns către AIBA imediat. „I-am anunţat că vom respecta deciziile lor, dar în acelaşi timp vom apăra drepturile sportivilor. Nu este corect ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. În urma înţelegerii din luna mai am investit bani şi timp în aceşti sportivi şi nu putem să le spunem acum că s-au pregătit degeaba”, a mai declarat oficialul COSR.

Practic, FRB  are cum să organizeze alegeri pînă pe 31 august dacă va convoaca Adunarea Generală extraordinară, susţin contestatarii lui Obreja, care îl acuză că a păstrat în sertar somaţia de la AIBA şi că „scufundă un întreg sport pentru interesul lui”. Preşedintele FRB Rudel Obreja spune că nu e posibilă nici Adunarea extraordinară „pentru că e nevoie de 45 de zile de la convocare” si ca nu va respecta somatia AIBA pe care o considera „un abuz grosolan”.

Dobrescu încearcă să rămînă neutru: „Prin suspendarea sportivilor din competiţii, AIBA pune o presiune suplimentară şi forţează lucrurile pentru că este puţin probabil ca FRB să-şi aleagă o nouă conducere într-un timp atît de scurt”.

Scrisoarea AIBA a ajuns şi la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. „Am luat legătura cu Rudel Obreja şi i-am spus că nu este normal ca sportivii să fie sacrificaţi pentru o persoană. Acesta mi-a zis că nu se va retrage din funcţie pînă cînd nu se va termina procesul cu AIBA„, a mărturisit Doina Melinte, preşedintele ANST. Adica pina dupa Campionatul Mondial, unde Romania va fi fortata sa nu aiba participanti.

Martor împotriva lui Obreja
Rudel Obreja se judecă cu AIBA din 2009, de cînd a fost suspendat prima dată. Pe 21 septembrie este programată judecata la TAS. Printre martorii citaţi la proces de către AIBA şi care vor depune mărturie împotriva lui Obreja se numără şi fostul pugilist Vasile Cîtea, care a fost suspendat de către Obreja din funcţia de vicepreşedinte în 2010 pentru a nu putea candida la funcţia de preşedinte al FRB.

– Domnule Cîtea, mergeţi la Lausanne?
– Sînt invitat de federaţia internaţională de box şi voi merge.

– Aveţi calitatea de martor?
– Da. Voi prezenta toate abuzurile din Federaţia Română de Box şi nu sînt puţine deloc!

– Ştiţi despre somaţia trimisă de AIBA către FRB?
– Am auzit de ea şi ştiu că Rudel Obreja a ascuns acest document.

– Şi ce schimbări aduce această adresă?
– Federaţia Română de Box era deja suspendată. Nici un oficial român nu putea însoţi sportivii la concursuri, excepţie făcînd antrenorii. Acum vor fi excluşi şi sportivii. Nu vor putea participa la Mondiale, deci nici la Jocurile Olimpice. Va fi o premieră tristă pentru sportul românesc.

– Aţi vorbit cu Obreja?
– L-am rugat să lase în pace boxul de amatori şi să se dea la o parte şi i-am spus că o să-l susţinem la boxul profesionist, unde şi-a făcut relaţii….

– Şi a răspuns!?
– Nu a reacţionat. De fapt, nimeni nu reacţionează, nici măcar la nivel de autoritate sportivă….

Poziţia preşedintelui
Rudel Obreja, seful FR Box, a confirmat pentru Gazeta existenta documentului si a insistat pe ideea ca nu va respecta cererea AIBA si ca nu se va retrage pentru ca că „AIBA comite un abuz grosolan şi un amestec în treburile interne ale federaţiei naţionale. Plus că face totul fără să aibă nici o bază legală şi fără să precizeze care sînt prevederile regulamentare pe care se bazează. Mai mult, comite şi o eroare logică şi de lege: dacă m-ai suspendat ca federaţie, mi-ai luat drepturile, dar şi obligaţiile. De ce mă mai pui să fac alegeri cînd vrei tu şi, de fapt, cu ce drept decizi tu, AIBA, să nu mai fiu eu preşedinte la Federaţia de Box dacă am fost ales de oameni?”.

13 sportivi (5 fete şi 8 băieţi) compun loturile olimpice de box aflate sub egida COSR

Ioan Dobrescu, secretar general COSR, a explicat cine sint vitimele ultime ale luptei oficialilor: „Avem patru, cinci boxeri care se pot califica la Londra 2012, dar chiar şi dacă vor putea merge la Mondiale, din cauza conflictului dintre Obreja şi AIBA, aceşti sportivi au şansele compromise”.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Cipri P.  •  18 august 2011, 21:42

Unde Dumnezeu ati vazut roman sa isi dea demisia dintr-o functie de conducere? La noi nu exista demnitate! Ceausescu a plecat omorit, altfel eram si acum cu el pe cap. Acest recuperator analfabet nu isi va da demisia. E un fel de Mircea Sandu, Mitica Dragomir sau Traian Basescu. Mai bine moare cu FRB-ul in brate decat sa arate ca are demnitate si ca ii pasa de box-ul romanesc.

ioan  •  18 august 2011, 23:12

nu conteaza ca distruge viitorul la o gramada de tineri el se tine de scaun…
la o gramada daca le iei functiile sunt 0 barat, niste golanashi

Trustee  •  19 august 2011, 1:50

Cand a fost pus in situatii polemice, ca in cateva emisiuni TV recente, am vazut un Obreja obraznic, agresiv – dar ca la periferie, parea ca se trezeste in el mardeiasul adormit. Indiferent de detaliile confictului cu AIBA, chiar nu se gaseste un om evoluat pt. a conduce Federatia – chiar daca e de box?

Gioni  •  19 august 2011, 3:09

Muncim degeaba antrenam degeaba daca la finale suntem furati s-au din nestinta arbitrilor la Bacau toata sala a fluierat indelung decizia lui Tarau Veronel de la Gorj dar bineinteles decizia a fost pentru Ploiesti cum era si normal doar era a lui Stelica de la clubul lui.Pai vi se pare corect toti spectatori aia erau prosti nu prosti erau arbitri cu delegatul geberal SILVIU MURESAN de la Zalau si cu cine a delegat arbitri.Delegati fratilor arbitri competenti nu toate ciurucurile platiti arbitri daca vreti arbitraj asa vin toti care nu au traaba cu boxul si isi bat joc de munca noastra.Pacat pt ca cu cava timp in urma se formase o brigada de arbitri buni si au fost decizi bune dar in ultimul timp sa ales prafu nu stiu de ce nu sunt delegati arb care trebuie si care merita PACAT.

geo  •  19 august 2011, 6:49

Alo, mai Mitica Dragomir al boxului, ce te retine sa te judeci cu AIBA in calitate de FOST presedinte ?

eugen  •  19 august 2011, 14:27

Tot boxul romanesc are de suferit din cauza acestui individ fost…. Oricum zilele la conducerea federatiei de box ii sunt numarate si el stie asta. II jigniti pe Mitica Dragormir si Mircea Sandu daca ii comparati cu Obreja!

Martiniuc  •  19 august 2011, 20:51

Fac un apel la marii campioni ai boxului romanesc,sa lase tacera ,sa ia atitudine,deoarece boxul este in pericol.Tacerea lor prelungita poate fi interpretata ca o complicitate cu actiunile celor care au adus boxul in situatia in care este acum.Haideti sa punem mana de la mana sa salvam boxul.Cu ce o sa va luadam,cu titluri la un sport care nu mai exista?

Noi succesuri internationale « six's Weblog  •  30 august 2011, 23:35

[…] ascunse in sertar si au fost facute publice doar cand niste “nenorociti” de jurnalisti, de-alde Tolontan, au pus problema pe tapet, nimanui nu i-a trecut prin cap sa puna problema alegerii unui alt […]

Obreja s-a autosuspendat. Ne va permite AIBA să avem boxeri la Olimpiada de la Londra? | Sport de la A la Z , stiri sport , stiri football  •  7 septembrie 2011, 16:25

[…] CIteşte aici amănunte despre scandalul în caring FRB a fost implicată hubbub cauza lui Rudel ObrejaCiteşte aici ULTIMATUMUL dat de AIBA federaţiei hubbub România […]

Doroftei la Radio GSP: "Vaştag trebuie să fie preşedinte la FRB" | Sport de la A la Z , stiri sport , stiri football  •  7 septembrie 2011, 16:26

[…] DACĂ RUDEL OBREJA NU PLEACĂ DE LA FRB, ROMÂNIA NU VA AVEA SPORTIVI LA OLIMPIADĂ! […]

ioane  •  27 aprilie 2012, 15:11

Obrej a facut ce nu a fcaut nici un presedinte de federatie de frica sa nu isi piarda scaunul. Este cel mai curajos presedinte. Punetil pe Doroftei ca el se pierde prin Ploiesti. Vu poate comunica nici cu sotoa lui. Dar sa sustina o conferinta de presa .S au pe Simion Gheorghe care a fost suspendat doi ani ca a fost prins la furat. Si cersea pe la biserici. Ati fost la adunarea fostilor boxieri de la Braila?95% sint oamei care scot betivi din restaurante. nu au o meserie de abia scot o vorba din gura din cauza pumnilor si vreti sa ii puneti in fucti de presedinte.

Comentează