Proprietate și toamnă la Realitatea TV

Doi milionari se luptă pentru o companie cu pierderi.

vineri, 7 octombrie 2011, 2:18

Doi milionari se luptă pentru o companie cu pierderi.

Mari pierderi. În anii buni, Realitatea TV a produs un minus de cinci milioane de euro. În anii proști, aproape 25. În total, undeva spre 80 de milioane de euro pierduți în 6 ani; totalul e greu de calculat chiar cu Registrul Comerțului în față pentru că Realitatea Media a făcut parte, la un moment dat, dintr-un trust complicat, cu ziare precum Cotidianul sau Academia Cațavencu.

Dar Elan și Ghiță își dispută salvarea companiei, spun amîndoi. Excelent! E o lecție amară peste timp pe care o primește însuși președintele României. O lecție despre proprietate și sensul ei.

În 2007, prins în cușca strălucitoare a reflectoarelor TV chiar înainte de referendumul care l-a salvat de suspendare, Traian Băsescu a fost întrebat într-o emisiune: ”Ok, mogulii sînt răi. Dar de ce vorbiți doar despre lucrurile rele? De ce nu amintiți și companiile de succes din economia românească?”. La care, răsuflînd ușurat și redevenind brusc jovial, președintele a oferit cu sinceritate ceea ce i se părea a fi răspunsul perfect și, culmea!, chiar corect: ”Dar eu n-am nimic împotriva companiilor cinstite!”. Capitalismul s-a crispat nițel, pentru că un președinte de țară e mîndru de companiile care fac profit, se bucură pentru ele, pentru proprietari, pentru angajați și pentru economie, nu doar le îngăduie pur și simplu, să-fie-mulțumite-că-nu-și-o-fură!

Episodul a trecut nebăgat în seamă pentru că totul creștea, iar România părea că se dezvoltă de la sine, fără stratul subțire al antreprenorilor și al ideilor celor cam 4,6 milioane de angajați care băgau mare, cum se zice prin ”uzinele” corporatiste,  taman cînd președintele glăsuia la TV. Doar atîți salariați erau în economia românească, nu mai mulți, de fapt între timp ne-am făcut și mai puțini, spre 4,1 milioane.

Ei bine, am ajuns în 2011 și am aflat cu toții, inclusiv primul angajat de la Cotroceni, asta este în fond președintele unei țări, primul angajat al cetățenilor săi, că nimic nu vine de la sine. Fără companii profitabile, mărci bune, rezultate și oameni, fără efort cum ar veni, tremurăm cînd o companie dispare în ceața văii Someșului Mic, care se deschide între Cluj și Dej, luînd cu ea mai bine de 1% din PIB-ul țării.

Și nu, necazul nu vine de la capitalism, ci de la pervertirea capitalismului, așa cum curajos a explicat Sarkozy într-un discurs pe care Sever Voinescu l-a recuperat pentru ”Dilema veche”.   Capitalismul înseamnă inițiativă, durată și respect pentru proprietate. ”Capitalismul nu duce la diluarea proprietăţii şi la iresponsabilitate generalizată”, spune președintele Franței.

Nu suferim de prea mult capitalism, ci de prea puțin. Asta e posibil să se întîmple acum și la Realitatea TV: încercarea de diluare a proprietății și invitație la o iresponsabilitate generalizată.

Elan și Ghiță au bani și intenții, fac declarații și-și încordează mușchii în fața unor jurnaliști buimăciți, a zis-o foarte bine Ciutacu.

În același tim, Elan și Ghiță sînt tipi de succes și caraghioși cum ne vînd ei, niciodată pe față, niciodată ei înșiși, ci mereu prin apropiați în cafenelele din Dorobanți, ideea că i-au trimis serviciile secrete pe Pămînt ca să pună oleacă de ordine în haosul muritorilor fără informații privilegiate.

Numai că, pînă la SIE sau SRI, aripa patrioți, și Mossad, departamentul afaceriști fără frontiere, aștia care trăim în economia reală știm că te mănîncă raportul dintre venituri și costuri, scăderea consumului, ”oamenii nu ai scot bani din buzunar”, strigă lanțurile de magazine, întîrzierile din încasări, nesiguranța angajaților și alte chestii prozaice, uite așa, chiar așa, clare și necodateMult mai importantă decît serviciile secrete este contabilitatea. 10 generali SRI nu fac cît o prognoză decentă de buget al unei companii pe 2012, decentă nu altfel, că oricum toată lumea va rebugeta în martie cel tîrziu!

Restul e ficțiune demnă de John le Carre și omul său din Panama, pentru că așa apar Ghiță și Elan, doi spioni de business care raportează ficțiuni superiorilor lor, vă dați seama cum exagerează ăia mai departe!, și tot așa, pînă la Cupola care stăpînește lumea. Să mori de rîs!

Așadar, Elan și Ghiță inventează. Dar nu produse sau branduri, ci scenarii. Ei cică livrează, prin Realitatea TV, servicii care nu există, așa cum nu există, la scara despre care se pretinde în aceste cercuri înalte, influențele media care ar justifica războiul pentru controlul postului. La un moment dat însă, favorurile eterice făcute unor oameni politici sau cercuri de afaceri, care servicii nu mai stă nimeni să le comensureze, se decontează din bani publici. E posibil ca așa de ridicol să meargă lucrurile într-o țară ca a noastră? Mda, cam așa merg!

Pe scurt, nu Elan sau Ghiță sînt interesanți în suferințele lor de 007 rămași fără frîne la Aston Martin în plină urmărire reciprocă, ci proprietatea.

Există un proprietar la Realitatea Media? Da, există. O societate a lui Elan. Realitatea Media și-a declarat incapacitatea financiară și a intrat în reorganizare judiciară. Un tribunal a decis că, pentru a apăra drepturile proprietarului, dar și pe cele ale creditorilor, inclusiv bugetul de stat statul intră aici, la conducere trece un administrator judiciar. El se ocupă de viitorul companiei și încearcă să vadă dacă va putea fi salvată.

Deocamdată, nu e primit în sediu, dar la un moment dat tot va fi, pentru că poliția și justiția se vor dezmetici și vor realiza că, oricîte Servicii Secrete sînt băgate pe fir, capitalismul e încăpățînat și-ți arată mereu actele de proprietate.  Din acest exercițiu al proprietății s-a născut marca Realitatea TV și, pentru unii culmea, pentru cei care cred în meseria de jurnalist e doar o confirmare, uite că postul emite, unii oameni lucrează, alții se uită la ei, viața merge înainte.

Vrea Ghiță o nouă televiziune cu alt nume? Foarte bine, să-și facă, va crea mai multe locuri de muncă, angajații vor alege unde să meargă, cei de la Digi mai fac și ei un post de știri, iau oameni de peste tot, din Pro și pînă-n Antene.

Se ambiționează Elan și Ghiță să arate care e mai bun? Poftim pe piață, e loc pentru toți și, uite, publicul va fi chiar bucuros dacă mai multe posturi vor încerca să lămurească, fiecare cu investigatorii săi, cum au reușit Luca și SOV, conform procurorilor, să facă să dispară 150 de milioane de euro din Petromservice. Dacă scapă și din asta, îi punem direct președinte și premier. Dar mai bine nu-i punem.

Apropo de SOV. Probabil că-și mușcă mîinile să nu intervină cu vreo declarație în conflict. Pentru că, dincolo de orice, Realitatea TV n-ar fi ajuns niciodată ceea ce este fără nebunia lui, cu bune și rele. Asta nu-l scutește, evident, de chestia de la Petromservice, un subiect senzațional, imaginați-vă cum o societate sindicală îmbogățită cu peste 150 de milioane de euro din privatizarea Petrom a ajuns falită!

Despre Petromservice, deocamdată au scris doar ziarele, ceva mai liniștite de cînd au sărăcit și nu mai prezintă interes pentru spionii amatori care se înghesuie pe bloguri, pe net și la televiziuni. Și, uite așa, ești liber să tragi cu ochiul la ceea ce se întîmplă la Realitatea TV, dar în altă stare, mai lipsit de nevroze după ce ai citit două articole calde în ”Adevărul” de azi, unul de Petre Barbu și altul de Andrei Crăciun, doi agenți nedepistați, permiteți să raportez, doi agenți care au scrijelit hîrtia cu emoție taman acum, în ultima zi a acestei toamne splendide, nu poate fi o coincidență, e un plan, categoric Serviciile o să-și ia credit pentru că vine frigul.

SRI și Mossad au filat vara indiană pînă au pus octombrie în drepturi!

 

Comentarii (13)Adaugă comentariu

mircea  •  7 octombrie 2011, 15:15

Cataline stii care e treaba cu capitalistii din Romania,pentru care i se inclesteaza falcile presedintelui?
Aici e vorba de capitalistii facuti din creditele „nerambursabile” de la Bancorex.
Vorba nezisa a presedintelui:”V-am facut gratis capitalisti,v-am dat pe draku ,v-am dat pe lacu’,e timpul sa mai da-ti si inapoi.”

fotbal  •  7 octombrie 2011, 15:39

ooo daa!! e perfect! putin cam patimas dar perfect!

Cristi  •  7 octombrie 2011, 15:43

Uitati cu toti ca brandul Realitatea TV a fost creat de fapt de „Regele gunoielor” – Prigoana. El a creat brandul si televiziunea, el a facut profit din ea. Vantu a cumparat-o si a facut din ea un instrument de lupta politica, santaj si rafuiala cu cei care il calcau pe bec. A utilizat brandul si firma pentru spalari masive de bani. A incercat sa isi apere propriile interese cu ajutorul unor jurnalisti si asa zisi analisti politici corupti si vanduti pentru un pumn de „arginti”, pe spatele imaginii si muncii jurnalistilor onesti, in detrimentul intregii bresle.

Cristi  •  7 octombrie 2011, 16:13

Pentru ca am vb de spalare de bani si prigoana ai preferat sa nu imi publici comentariul! Incredibil! Un om pe care l-am admirat si care isi da arama pe fata. Nu conteaza daca imi publici acest comentariu. Important este sa stii ca mai suntem cativa in tara asta care ne dam seama ce fel de oameni sunteti. Nu am crezut ca o sa am parte de cenzura tocmai la Tolo. Incet incet imi dau seama ca nu mai avem ce cauta aici. Nu mai exista presa libera (si nu din cauza dicaturii lui Basescu, ci din cauza jurnalistilor corupti de care vb in comentariul anterior). Daca libertate de exprimare nu mai e … nimic nu e! Au murit degeaba „fraierii” la revolutie.

Cătălin Tolontan  •  7 octombrie 2011, 16:29

cristi: ai ambele comentarii 🙂 iar primul aparuse deja cind tu erai atit de furios incit nu mai aveai timp sa verifici sau sa citesti. Ni se intimpla tuturor, iti va trece furia daca spui un simplu „Scuze, m-am inselat!” 🙂

george  •  7 octombrie 2011, 22:20

Cataline, e a doua oara cand insinuezi ca Ghita ar fi omul SRI, daca imi aduc bine aminte. E o presupunere sau o certitudine pentru tine?

Cristi  •  8 octombrie 2011, 8:43

Scuze, m-am inselat! 🙁 Mea culpa!

cabrera  •  8 octombrie 2011, 19:41

de ce atata preocupare pt un trust in care toate opiniile se confunda cu cele ale lui nus ?

Leo  •  11 octombrie 2011, 15:14

Tolo, frumos articol, as vrea insa sa scrii si despre ziaristi. Iti dai seama ca daca nu ar fi fost o turma de lasi nici Ghita, nici Elan, nimeni nu ar fi putut sa faca asta.
Te gandesti ca daca macar jumatate nu ar fi acceptat sa-si dea demisia gandindu-se doar la salariu si eventual niste computere mai bune nu ar fi fost asa de simplu pentru Ghita?
Cum e Tolo sa-ti dai seama ca meseria asta frumoasa a voastra, care presupune curaj si onestitate, e facuta de niste lasi? De o turma! Cum te simti, Tolo?

dracu  •  12 octombrie 2011, 8:54

numai ca SOV nu-si poate tine gura, asa ca un interviu in adevarul pe tema asta 😀 chair sunt curios sa vad ce tampenii mai zice.

Cu Tolo despre capitalism. Şi Valentin Lazea | Critic Atac  •  12 octombrie 2011, 12:37

[…] cît îl respect pe tip, dar iată că sînt undeva acele lucruri care ne despart). Nu ţine de partea din articolul ăsta care se referă la Ghiţă & Schwartzenberg. Acolo-s de acord că oamenii trăiesc în filmul […]

Bianca  •  12 octombrie 2011, 13:31

Sa fim seriosi ca altele sunt jocurile din spatele acestei piese cel Ghita ce Elan….sa vedem daca irealitatea face o emisiune pe tema acestor treburi murdare

loslos  •  17 octombrie 2011, 13:26

subscriu … total de acord cu bianca …………. suntem mult prea mici pentru tot ce se intampla

Comentează