Valul doi al crizei

Minutul 1 o găseşte pe Steaua căţărată în terenul advers. Chestie de obişnuinţă. Steliştii au cîştigat 40% dintre meciurile directe de campionat cu giuleştenii, cedîndu-le acestora doar un sfert dintre partide. Restul au rămas remize. „Jucăm la siguranţă”, anunţase Răzvan, o ştire veche pentru cel supranumit Mister Egal. Echipa stă bine în teren, e totuşi formidabil cît de repede a schimbat Lucescu stilistica jocului, făcînd din „albii” săi nişte luptători disciplinaţi, chiar dacă pe teren sînt temperamente şi experienţe atît de diferite.

luni, 24 octombrie 2011, 10:05

Minutul 1 o găseşte pe Steaua căţărată în terenul advers. Chestie de obişnuinţă. Steliştii au cîştigat 40% dintre meciurile directe de campionat cu giuleştenii, cedîndu-le acestora doar un sfert dintre partide. Restul au rămas remize. „Jucăm la siguranţă”, anunţase Răzvan, o ştire veche pentru cel supranumit Mister Egal. Echipa stă bine în teren, e totuşi formidabil cît de repede a schimbat Lucescu stilistica jocului, făcînd din „albii” săi nişte luptători disciplinaţi, chiar dacă pe teren sînt temperamente şi experienţe atît de diferite.

Pe contră, giuleştenii produc şi primele ocazii ale meciului. În minutul 7, Teixeira îi trînteşte cu fente-croşeu pe Geraldo şi Brandan, dar trage slab cu stîngul, din coţul careului, pasă la portar pentru Stanca. Apoi, în minutul 14, în plină presiune moderată a Stelei, tot Rapid schiţează o nouă şansă, după ce Sburlea intră perpendicular pe poartă la 20 de metri, dar trage peste.

Efortul de construcţie al Stelei e răsplătit printr-o ocazie clară, clară în minutul 26. Gazdele cos cîteva pase precise, de sus faza se vede ca un atac la mînă la rugby, excelentă transmisia Dolce Sport!, şi finalul îl găseşte pe Prepeliţă singur pe linia de 16 metri. Ce şansă! Ilie Stan tresaltă pe bancă, galeria Rapidului soarbe aer în piept pregătindu-se de pufăitul resemnării, dar Prepeliţă pune latul şi mingea se duce tare, sus şi departe. Ce şansă!

Vine apoi un sfert de oră de trîntă, genul de joc care ţi se pare încordat la stadion şi pur şi simplu prost la televizor. „Echipele atacă subnumeric”, explică Emil Grădinescu, vocea inteligentă care a lipsit de la marile transmisii ale ultimilor ani şi de la care aflăm că s-a apucat să meargă pe bicicletă.

Apoi, ritmul creşte niţel. Giuleştenii creează pericol în minutul 39, dar pasa decisivă a lui Rui Duarte este absorbită de miezul roşu al apărării steliste. Repriza se termină cu dominarea rapidistă, unde Teixeira e ubicuu, iar Herea reuşeşte o cursă pe stînga şi un şut la colţul scurt, blocat atent de Stanca. Tot Herea ratează un „cap” ideal, la un corner. Houston avem o problemă, spune Stan, privind nesincronizările lui Iliev şi Geraldo. Final stresant pentru Steaua care iese de sub reflectoare şi se grăbeşte să se  adăpostească sub promisiunea părţii a doua.

Jocul se reia şi mai încîlcit, na că se poate! Pancu şi Tatu sînt, ambii, izolaţi şi neinspiraţi. La 10 minute de la reluare, Stan se plictiseşte de lipsa de consistenţă a atacului şi-l schimbă pe Mihai Costea cu Bălan. Olteanul a părut dornic, dar blocat într-o ambiţie solitară. Minutele se scurg anost. Lucescu stă umăr la umăr cu Rada, spiritul său tăcut şi grav. Ilie Stan dă din mîini ca un antrenor de nataţie care-şi grăbeşte elevul intrat în monotonie. Plictis total şi chiar şi publicul începe să fluiere, folosindu-l pe Tănase, un ţap ispăşitor perfect din cauza aerului său parcă absent. 

 Un corner al Stelei în minutul 61 devine un eveniment în acest şah etern. Răzvan îl aruncă în iarbă pe Surdu, fostul stelist scoţînd un huruit îndelung din partea galeriei adverse. Tot e ceva!

În minutul 66 Prepeliţă îl loveşte gratuit pe Dani Coman, genul de fază la care un fotbalist fair îl ferea pe portar. Nervos, Alexa îl altoieşte pe Prepeliţă. Începe o trînteală generală, la care Tudor asistă de pe margine şi apoi decide doar expulzarea lui Prepeliţă de la Steaua şi a lui Alexa de la Rapid. Arbitrul a ales soluţia de a nu decima trupele, deşi ar fi putut lăsa echipele în cel mult 9 la 9. Din cauza loviturii, Coman iese şi intră rezerva sa, Straton. În tensiunea creată, Ezequias îi pune o talpă aiurea lui Bălan şi Rapid se trezeşte în inferioritate după ce arbitrul de rezervă Radu Petrescu îşi dovedeşte utilitatea, semnalîndu-i gravitatea lui Tudor.

Sînt 10 la 9 pentru ultimul sfert de oră. Calculele acestea au devenit mai importante decît meciul şi, într-un fel dezamăgitor, sînt şi alibiul perfect pentru neputinţa colectivă. Se simte o frică de zici că se joacă pe locuri de muncă, nu pe puncte. Nimeni nu riscă, nimeni nu investeşte în ofensivă, e o recesiune pe Naţional Arena de te apucă disperarea! Plîng ruinele vechiului „23 August”, care au văzut cuplaje unde Steaua-Rapid se juca mai iute, fie şi pe vremea lui Dan Spătaru.

E frig în tribune, oamenii sînt dezamăgiţi, jucătorii par ei înşişi nedumeriţi de acest joc care le iese din picioare. E fotbal sau ce?!!! Ultimele minute sînt de-a dreptul patetice, băieţii cad la orice contact, zeci de miorlăieli umplu aerul, scorul rămîne 0-0 şi, pe bune, între două proteste împotriva Wall Street, hai să ocupăm şi vestiarele!

Nici o exagerare. Dacă slăbim şi bem bere mai cu măsură facem o echipă cît de cît. Încasăm drepturile TV, aşteptăm să se certe Mititelu cu Sandu şi rămînem în Liga 1. Măcar ne distrăm. Pentru asta se presupune că e fotbalul.

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Marius  •  25 octombrie 2011, 1:55

Ce mai puteti zice de aceste mizerii de echipe? ce mai puteti zice?….asta este fotbalul romanesc? oare asta vom vedea de acum inainte…?, eu sper ca am trecut de al doilea razboi mondial….asa caracterizez eu evolutia jucatorilor din seara asta…imi pare rau ca nu m-am uitat la narcisa salbatica pe antena 1, decat sa vad balciul din seara asta…

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2011, 8:29

andu: am explicat de foarte multe ori, gsptv are propria conducere si nu, gazeta sau altcineva de aici nu are actiuni la gsptv, asa cum spuneti

muraru dan  •  25 octombrie 2011, 8:48

talpa lui coman nu ati vazut-o nu?el e primul care trebuie sa ia rosu si apoi prepelita si alexa care nici macar nu s-au lovit(daca in faza erau implicati doar ei doi nu luau rosu niciodata)

vlad  •  25 octombrie 2011, 9:43

O cronica excelenta, am reusit sa „vad” ce s-a intamplat chiar daca nu am vazut meciul. Felicitari si multumesc. Pacat ca nu mai scrieti atat de des despre sport.

jalemare  •  25 octombrie 2011, 10:09

foarte realista analiza si totusi ingaduitoare.
Stimate domnule Catalin, incepand cu ziua de azi promit sa nu beau mai mult de doua beri pe zi si renunt la slaninuta pana la Craciun dar va rog din suflet sa ma aveti in vedere macar pentru lotul largit al echipei dvs. Si va mai rog, pentru un bun prieten care munceste 12h/zi si caruia nu-i ajung banii pentru el, sotie si cei trei copii pe care-i au, sa-l puneti portar in echipa noastra ca oricum, la cat de des ajung adversarii la poarta, cred ca se descurca desi are 120kg la 1,65m inaltime; nu va rugam, dar din drepturile de televiziune ar putea sa-si faca o masa decenta de sarbatori. sper sa nu fim acuzati ca facem echipa pe interese dar noi fiind amatori nu cred ca putem fi judecati dupa regulamentele FRF; daca nu stiti regulamentele sunt hartiutele alea care prevad ca iei amenda daca vorbesti despre conducatori dar in schimb nu patesti nimic daca ii rupi picioarele vreunui ins in tricou si pantaloni scurti. daca investim 1% din drepturile tv in bere gratis la meciurile noastre de acasa sunt convins ca vom avea o galerie mai numeroasa decat cea a lui Dinamo.
Asa ca hai sa nu mai pierdem vremea si sa dam drumul la treaba ca avem la sanse,,,ah, era sa uit, te rog ca dupa infiintarea echipei sa nu aducem in discutie la clubul nostru cu sediul pe terasa prostii de genul marketing sau management sau orice alte lucruri de genul asta ca pana afla astia de la frf si liga ce inseamna ne aresteaza pe toti.
Va pup pe toti viitorii coechipieri si abia astept sa ne cunoastem, macar cu o zi inainte de intrarea pe teren.
Ps: 1.te rog sa-mi spui si mie numele viitoarei echipe ca stadion avem: National Arena; dai 30.000E/meci si nu conteaza cine esti,cat valorezi, intri si joci ca doar a costat 240 mil.E, ce mai conteaza valoarea sau amanunte d’astea stupide.
2.sper ca nu mergi la chermeze cu mitica si mircica ca eu ma retrag din echipa cu doua zile inainte sa ma legitimez.
3.asa ca strategie pe termen lung, daca merge bine echipa in prima saptamana, putem sa ne facem si o echipa nationala, paralela cu cea existenta. ma gandeam ca in lume sunt mai putine tari decat localitati, asa ca nu avem cum sa ne clasam la mai mult de 100 de locuri mai jos decat nationala actuala. poate ne iese ceva si de aici si salvam si masa de Paste 2012.

Cristian  •  25 octombrie 2011, 11:18

Daca va uitati la clasament, steaua se bate pentru locul 8 cu vasluiul si otelul…deci tare mi-e ca va fi pe locul 10 la sfarsitul turului! O singura concluzie : degeaba baga bani aiurea in echipa,becali pana nu pleaca ca sa nu mai strice atmosfera,Steaua nu va mai face niciodata performanta,chiar daca ar veni Mourinho sau C.Ronaldo!!!

George  •  25 octombrie 2011, 11:26

Meciul slab … foarte slab. Sincer eu sunt stelist insa imi era teama de meciul asta pana la meciul Rapidului cu Legia. Stateam de vorba cu suporterii polonezi si nici unu nu credea ca Legia o sa faca mai mult de un egal si cand colo… ce sa vezi. Asta ne e valoarea !
Pe de alta parte as vrea sa aduc aminte si de siteul dolcetv – caruia i-ati facut reclama ca fiind singurul pe care se poate vedea meciul. Mi-am facut cont – am platit 1 euro – si aseara surpriza – siteul nu mi-a incarcat meciul… Am stat juma de ora asteptand si asteptand. Pana la urma l-am vazut pe un alt site – GRATUIT ! Oare cati sunt ca mine care au dat 1 euro si nu au vazut nimic ? Asa intelege dolce tv, respectiv romtelecom sa mai faca un ban furat ? Eu unu imi vreau banii inapoi ….

Marius  •  25 octombrie 2011, 11:29

Am citit cateva comentarii si am ramas perplex de cei care tipa ca Steaua a avut penaltysi ca trebuiau 4 jukatori eliminati de la Rapid. Sunt stelist dar prefer sa vad ca echipa nu a jukat nimik aseara si doar faptul ca Rapid a ales sa nu joace ofensiv ne-a salvat de un nou episod Haifa. Ilie Stan este limitat, are un vocabular mai sarac decat al ciobanului, nu stie sa organizeze tehnico-tactic un jok important. Era sa uit de ziaristii penibili care in continuare ii dau apa la moara ciobanului; este incredibil gradul de slugarnicie la care au ajuns foarte multi asa zisi ”ziaristi”.
P.S.: Stie cineva vreun Derby arbitrat de Tudor si in care sa nu fi existat eliminare? Insa la un meci execrabil ce mai poti cere de la arbitru; este dificl sa te ridici peste marasmul degajat de cele 2 echipe.

Cata  •  25 octombrie 2011, 12:07

In sfarsit un comentariu impartial la meciul Steaua-Rapid. Felicitari si tot respectul!!!!!

ioan  •  25 octombrie 2011, 12:54

noi suntem in criza de cand ne-am nascut .

Radu  •  25 octombrie 2011, 13:42

Bravo Catalin,

Nu m-am uitat la meci pentru era de asteptat dar totusi parca e prea mult.
Imi este din ce in ce mai greu sa ma uit (atunci cand o mai fac) la campionatul nostru , sa ma uit la niste oameni care castiga mai mult decat 3 sferturi din populatia tarii ( poate chiar mai mult), nu isi respecta munca ( unde dintre cele mai frumoase din lume), nu isi doresc sa si depaseasca conditia, nu-si doresc sa fie cei mai buni, isi bat joc de noi in mod constant.

Asa cum ai spus si tu la final, daca stau bine sa ma gandesc iau 11-12 prieteni , fac o echipa si ,cu toata ca avem servici ,tot terminam pe un loc 10 – 14 iar cu un antrenor bun prindem si Europa :)). Niste bani de la liga, de la UEFA , simplu. Iesim la bere, mai fumam, mai tigare , mai o pizza, asa ne simtim bine catre intre prieteni.
Hmmm… dar stai ca asta fac cu prietenii mei in fiecare vineri seara. Si e mai fain decat sa ma uit la un meci din Liga lor.
Dar niste bani pe ochi frumosi nu strica :))))! Prea usor castigati banii astia …

E trist …

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni !

Toata stima,

Radu

BONANO  •  25 octombrie 2011, 13:54

Cataline,
Atentie la violenta !

…am fost la meci , pe stadion, si inainte de toate, am fost surprins neplacut, sa descopar un comentator la statia de amplificare (Safta), care nu facea altceva decat sa incite la violenta. Asmutea incontinuu spectatorii ce simpatizau cu Steaua impotriva celor ce simpatizau Rapidul (-eu si inca 16 persoane eram la tribuna I – zona vip si nu ne venea sa credem ce auzeam).
Retine Cataline, acest SAFTA, incitata la violenta prin ceea ce scotea din gura. Nu am auzit niciodata, asa ceva , pe vreun stadion. Nu mi-a venit sa cred . Daca-l alaturi pe acest Safta lui Gigi Becali , violenta poarta un nume si acesta este STEAUA .
.
La televizor Gigi incita (cei ce-i pun intrebari sunt la fel de vinovati), pe stadion Safta incita, evident ca cei tineri si foarte tineri devin violenti.
Dupa meci, la tv( ora 23), Mihai Mironica, un tip educat de altfel, parca pierzandu-si mintiile,( nu l-am vazut niciodata intr-o asa stare de surescitare) varsa venin (tot violenta se numeste) impotriva echipei Rapid si nu-l intelegeam , de ce face asa ceva si nu este impartial ?!
.
De unde vine aceasta dorinta teribila, a dumneavoastra (ziaristi si comentatori tv), a celor care simpatizati cu Steaua , ca aceasta echipa sa castige meciul( meciurile) cu orice pret? Mihai Mironica, spunea (surescitat de neputinta Stelei), ca cel putin 5-6 jucatori ai echipei Rapid trebuiau eliminati ,ca si cum ei s-ar fi batut intre ei, si Steaua sa castige meciul la masa verde.
Tot violenta se numeste Cataline si tare imi este teama ca aceasta violenta ,imbracata in ziare si televiziuni, poarta numele de STEAUA.
.
Te rog, analizeaza acest aspect, al violentei din ziare si televiziuni si scrie un comentariu; daca poti face asa ceva, in conditiile in care peste tot se vorbeste doar de Steaua .

niculae  •  25 octombrie 2011, 14:46

acesta este cuvantul care o caracterizeaza pe STEAUA! de mult nu am mai vazut o echipa atat de slaba…:( ma bucur ca nu am fost la meci.imi pare rau de Piturca…nici nu are de unde sa aleaga jucatori ca sa incropeasca o echipa…sau poate ca o sa ii luam pe toti strainezi si ii inrolam in „armata” noastra !

socului  •  25 octombrie 2011, 15:24

Mersi pentru rezumat Tolo . N-am putut merge la stadion , n-am dolce… deci este binevenit acest review pe care cu talent l-ai publicat 🙂 . Acum sa strigam cu totii: ” La puscarie, Mitica ,la puscarie…” !!!

ucluj2011  •  25 octombrie 2011, 19:58

Dupa cum mai spuneau si vreo doi stelisti mai jos , Steaua a avut NOROC ca Rapidul a ales sa nu joace ofensiv , ca altfel se repeta episodiul din meciul din Liga Europeana (5-0). Altfel NICI VORBA de penalty. Rezultat echitabil , dar Steaua CHIAR NU JOACA NIMIC. Mult respect pentru incredibilii fani si unica galerie a Rapidului.
Forza „U”. La anul in E.L.

Comentează