Ziareeee

UPDATE3: Am tot căutat pentru că mă interesa o informație și am găsit-o în articolele din ziarele străine care narează conferința de presă. Pilotul are 54 de ani, asta așa, pe ideea, atît de vehiculată și în lumea presei de la noi, că e nevoie de sînge proaspăt și că ziariștii vechi sînt deja morți.

miercuri, 2 noiembrie 2011, 2:03

UPDATE3: Am tot căutat pentru că mă interesa o informație și am găsit-o în articolele din ziarele străine care narează conferința de presă. Pilotul are 54 de ani, asta așa, pe ideea, atît de vehiculată și în lumea presei de la noi, că e nevoie de sînge proaspăt și că ziariștii vechi sînt deja morți.

UPDATE2: Apropo de reducerile de personal din presă, de la un nivel în jos se poate continua, dar ceea ce rezultă nu mai e o redacție! Și nu vorbesc de print neapărat, ci de o redacție în sens de colectiv în stare să caute, să găsească și să facă informația relevantă. Sigur că se poate și cu softuri și cu automate și cu jurnalism cetățenesc. Dar, deși și avioanele pot, teoretic, ateriza pe pilot automat, la Varșovia a fost nevoie de un pilot și de un echipaj de 11 meseriași, nu de un calculator sau de un pasager, pentru ca 231 de oameni să trăiască.

UPDATE1: Pentru consilierii lui Crin Antonescu, cei care uită să-i semneleze liderului PNL textele critice ale ”intelectualilor lui Băsescu” la adresa lui Traian Băsescu, în ”Adevărul” de azi Andrei Pleșu numește ”specie de tembelism care frizează prostia” felul în care șeful statului și alți înalți responsabili s-au eschivat de la discursul Regelui. Să vedem acum dacă amenințarea de mahala a președintelui, potrivit căruia dacă Andrei Pleșu va mai vorbi o singură dată atunci se va apuca și Traian Băsescu să spună ceea ce știe, oauuu, vom afla poate că Pleșu mănîncă desertul înaintea fripturii!, va fi pusă în aplicare în binecunoscutul stil prezidențial. Sau nici de amenințarea aceasta nu știau consilierii lui Crin Antonescu?!

Andreea Paul Vass, consiliera lui Emil Boc pe probleme de economie, a invitat cîteva nume importante feminine ale businessului la un dialog informal. La prima întrebare ”Ce putem face pentru dumneavoastră?”, ea a primit un răspuns neașteptat, de la mai multe participante, care și-au înlănțuit opiniile: ”Ne întrebați acum, după ce ne-ați tratat ca pe niște infractori?”, trimitere la felul în care Fiscul s-a comportat în chestiunea drepturilor de proprietate intelectuală. Andreei Vass i s-a explicat de către șefele unor mari companii, unele dintre ele care realizează, fiecare, aproape de 1% din PIB, ce dezavantaj competitiv a produs decizia la nivelul activităților creative.

Discuția mi-a stîrnit o curiozitate apropo de munca creativă din presă. Redacțiile de ziar și-au micșorat dimensiunile. În procesul acesta de contracție, mi-a atras atenția caseta tehnică a unui ziar mai puțin cunoscut.

În acest moment, ”Ziarul Lumina”, cotidianul Patriarhiei, are probabil cea mai numeroasă redacție de cotidian din România, exceptînd ”Adevărul”. De fapt, tirajul ziarului Bisericii este peste cel al ”Evenimentului Zilei”, de pildă, și nu e nimic depreciativ în ceea ce spun, nici pentru Lumina, nici pentru EvZ.

Constat doar că ”Lumina” are cele mai multe abonamente dintre toate ziarele din România, peste 22.000 de bucăți pe zi, nu discutăm acum cum sînt făcute și faptul că nu și-a declarat la timp la BRAT cifrele pe trimestrul 2 al lui 2011. Nu cotidianul Patriarhiei este tema, l-am luat doar ca termen de comparație pentru a arăta restrîngerea fără precedent a ziarelor din România.

Ziarele au rămas în redacții cu un număr mediu de 30-40 de oameni care scriu, iar personalul total, inclusiv DTP, prelucrare de imagine, corectură (unele au desființat-o), grafică, fotoreporteri, caricaturisti, editori foto, șoferi, secretariat, IT se ridică undeva la 70-80 de oameni, incluzînd aici și oamenii de net.

Din acest număr se tot taie. Oamenii realizează zilnic o medie de 24 – 32 de pagini tipărite plus sute de știri pe net, plus bloguri și content de telefonie mobilă,  iPad și tot așa. Încă o dată: mă refer la medie, există încă redacții ceva mai numeroase, dar nu cu mult, poate cu 30%, după cum există redacții de ziare naționale și mai mici. Iar în cazul ziarelor locale cifrele sînt reduse undeva la jumătate față de cele centrale!

În aceste condiții este clar de ce asistăm în ultima vreme la migrarea a tot mai mulți jurnaliști din presa scrisă către posturile naționale de radio și de televiziune. Sau la plecarea pur și simplu către publicitate, PR sau alte industrii. Se pleacă dintr-o profesie nesigură și unde suprasarcina a devenit regulă.

Consecința se vede deja în agenda publică, cea care conține tot mai puține fapte și tot mai multe comentarii. Capacitatea de a aduna informație scade și, cum ziarele erau principalul furnizor de fapte și pentru TV, radiouri și net, ceea ce rezultă este o societate care află tot mai puține lucruri. Pe cele pe care le află, le macină înnebunitor.

Fără să politizez în vreun fel. Am senzația că această agresare, fiscală și nu numai, a presei scrise, care oricum are probleme pretutindeni în lume, dar nicăieri tirajele nu s-au redus la o treime și piața de publicitate la un sfert față de 2008 ca în România, reprezintă o eroare strategică a actualei Puteri. Repet, nu politizez și nu discut partide și oameni! De ce cred că e o eroare strategică? Pentru că, începînd cu 2012, e clar că se va schimba ceva în raportul de forțe. Chiar dacă nu se va face rocada totală Putere – Opoziție, așa cum arată sondajele, unii dintre cei care sînt acum la putere vor pierde lupta.

Iar Opoziția lui 2013 va fi cea mai puțin știutoare Opoziție din ultimii 20 de ani, cea mai puțin susținută de capacitatea interogativă și investigativă a presei! Va rezulta o societate debalansată, unde cetățenii, societatea civilă și opoziția politică nu vor mai avea informații prin care să-i poată controla pe cei de la putere.

Cînd au fost televiziunea publică și radioul public, unde se refugiază tot mai mulți ziariști, deranjante pentru Putere? Aproape niciodată cu adevărat și cu siguranță niciodată pe termen mediu sau lung! Plus că, dacă ne uităm la structura patronală a televiziunilor de știri și la apetența celorlalte posturi comerciale de a fi mereu cu Puterea, realizăm structura opiniei începînd cu 2012. Pentru mine, care-l cunosc pe Crin Antonescu încă de acum 13 ani, de cînd era ministrul Tineretului și Sportului, recenta lui ieșire la adresa unor jurnaliști nu este o surpriză, dar e un indiciu pentru ce poate veni.

Absolut onest: redacții de 25-30 de oameni nu pot acoperi realitatea unei țări în profunzime și consecvent, iar ziare mici sau televiziuni mari, dar neinformate, nu pot lupta cu oameni politici sau corporații tot mai puternice. Se naște o disproporție anormală într-o societate democratică între cîinele de pază, tot mai mic, și cei la care al ar trebui să latre și care umblă cu Hummerul.

Există, desigur, responsabilități masive și în curtea ziarelor. Am scris repetat despre asta.

Astăzi am simțit însă nevoia ca, plecînd de la întrebare venind de la industrii care n-au suferit atît ca presa și de la o casetă tehnică substanțială pentru ziua de azi, să mă întreb cum se va simți Sebastian Lăzăroiu rămas aproape singur, el e oricum deja într-un soi de opoziție, să-l vedem în cea reală și constatînd pe propria piele cum arată democrația care a cîștigat războiul cu presa. Rău arată!

Cît despre Traian Băsescu, am senzația că pentru a găsi prima redacție de ziar puternic la care poate apela, cu acte, dacă se va considera hăituit politic de către Putere va trebui să ia vaporul măcar pînă la Istanbul. Pentru că, protejînd libertatea presei române după cum a promis cînd a devenit președinte, el o va lăsa mai neliberă și mai slabă decît a fost vreodată.

 

Comentarii (27)Adaugă comentariu

dyers_eve  •  2 noiembrie 2011, 14:34

Uite, nu vreau sa fiu rautacios, dar faci o multime de afirmatii si „deductii” discutabile. Una ar fi ca „ziarele erau principalul furnizor de fapte și pentru TV, radiouri și net” si ca o data cu slabirea lor, „rezultă o societate care află tot mai puțin”.
Furnizorul principal de informatii sunt agentiile de stiri, nu ziarele, iar agentiile functioneaza bine-mersi. In plus, pe mine ma intereseaza prea putin de unde imi iau informatiile. Ele exista intr-un numar foarte mare si sunt disponibile, azi mai mult ca oricand, pe internet.
Nevoia de informare, precum si cea de comunicare, cele care au dat nastere presei scrise, sunt mult mai bine satisfacute astazi de internet. Declinul ziarelor, ca print, este asadar inevitabil. Nu inteleg de ce te folosesti de o situatie generala ca pretext pentru a te rafui cu Puterea. Nu din vina lui Basescu dispar ziarele, ci pentru ca nu le mai citeste lumea.

fotbal  •  2 noiembrie 2011, 14:34

ai facut un fel de „inception” scris, superb! recunosc, m-am gandit desi nu m-am gandit :-SS

Alex Tikitakaq  •  2 noiembrie 2011, 14:58

Nu da vina pe Băsescu. Nu el i-a promovat in ziare pe Gigi Becali, Bomba Sexy sau Zavoranca.

Cosmin  •  2 noiembrie 2011, 15:04

Da, daca am intels eu bine, previziunile dvs au un suport in realitatea zilei de azi. Dar, pe principiul, „fa-te frate cu dracul, ca sa treci puntea”, inclin sa cred ca, ignoratii de azi vor fi preferatii de maine. Ok, vine USL, din ciuda atator ani, din frustrarea acumulata pana azi, v-ar mira, dle Tolontan, ca actuala Opozitie, posibil viitoarea Putere din 2013 sa preia atitudinea celor de azi? Pe firul logic, ziarele vor gasi in Basescu prietenul de maine. Altfel, restructurarile si plecarile masive se simt si in grupul dvs. Inclin sa cred ca, macar in proportie de 10%, ziarul online gsp este sustinut de Mysport.

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2011, 15:06

dyers_eve: Imi pare rau, gresesti! Cele trei, patru agentii de stiri din Romania au aproximativ 150 de jurnalisti, probabil, impreuna. Zecile de ziare au mii. Stirile locale si nationale, stirile din Romania, sint culese predominant de ziare. Pe bune, tu vorbesti din ceea ce-ti imaginezi, eu din ceea ce fac zi de zi.

Moromitic  •  2 noiembrie 2011, 15:47

Catalin Tolontan: Asadar nu mi se parea doar mie ca disparuse specia reportajului. Blogarisem despre asta dar fara ecouri. Mie imi e dor de reporteri. De reporterii aia pe care ii stiam din anii ’90.

Insa si specia reportajului trebuie sa se adapteze la noile ambalaje digitale. Iar pana acum doar GSP am vazut ca a reusit sa produca reportaje d-astea moderne, all-inclusive, imbinand hartia cu siteul, cu blogul, cu prezentarea grafica, etc.

Imi lipsesc reportajele. Am sorbit efectiv reportajul PROtv despre autostrazile din Romania. Mi se parea ca ma uit la filme straine ca pe vremuri.

Codru  •  2 noiembrie 2011, 16:04

Tolo,

Tocmai pt ca esti la adapostul acestui „vorbesc din ceea ce fac zi de zi” o sa incerc sa nu cad in capcana de a te contra aiurea-n tramvai; insa ceva tot trebuie sa remarc, si anume felul usor ipocrit in care nu scapi nicio ocazie de a urechea parinteste presa in mai toate articolele in care scrii de felul in care ea este abuzata si naucita in fiecare zi din afara. accepta-mi acelasi disclaimer: nu politizez, ma doare la basca de crin (desi l-am votat) care vbeste o tona de tampenii, la fel ca si restul maimutoilor, dar imi pare ca tu aperi mai degraba notiunea de presa in loc sa mai dai la geoale fatis celor care o prostesc. pierdere de timp, frectie la un picior de lemn. o melancolie din asta ciudata, unde accepti ca presa s-a schimbat bla bla bla, dar uite, nu moare pt ca suntem o mana de oameni buni, care o tinem in viata. ori asta nu e de ajuns. m-am saturat sa citesc despre exemplele de jurnalisti excelenti, care tin presa intreaga la minte.

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2011, 16:17

codru: ”o melancolie din asta ciudata”… ai dreptate, acesta e tonul. Dar nu inteleg ce ar trebui sa fac si nu fac? Nu sint ironic, chiar ai dreptate cu melancolia, explica-mi, te rog, ce ai vrut sa spui in restul mesajului.

Codru  •  2 noiembrie 2011, 16:31

Tolo,
Recitind, cred ca am fost un pic dezordonat, scuze. Sugeram sa incerci sa faci mai mult, sa fii mai agresiv inclusiv cu colegii de breasla, sa denunti mai multe din „curtea ziarelor”, incepand, poate, cu cel pe care il conduci.

Dragos B  •  2 noiembrie 2011, 16:37

Dar Plesu, Patapievici, Liiceanu si alti monrhisti unde-au fost? Ca nu prea-i vazui in timpul asta… Paleologu ăl mic o fi el zăpăcit dar macar are caracter, caracter asa de rar la noi…

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2011, 16:52

codru: am inteles acum ce spui. „Sa denunt” insa nu e potrivit, sa ne recunoastem eroarea, asta facem mereu.

Codru  •  2 noiembrie 2011, 17:30

textul asta nu apare pe gsp, asa-i ? de-aia ne-am lafait noi aici, in comentarii, acum realizez. ce priveliste dezolanta e aceasta, fara stringuri de stelute in comentarii, nu-i asa, dle redactor-sef? 🙂 ma rog, iti bati joc de traficul tau 😀

Homo Ziaristicus  •  2 noiembrie 2011, 18:08

Printul… da, poate suna a istorie… Eu cred insa ca ne grabim cu asta. Multi nu realizeaza ca presa online este facuta de aceeasi oameni care au lucrat sau lucreaza in presa tiparita. Scriitorul ramane scriitor…Cititorii au fost invatzatzi de Putere ca oamenii care combat impotriva ei sunt pusi de patron. Nu se gandesc niciodata ca poate se pricep? Ca poate au acasa parteneri de viata someri, bunici fara pensie, fara asistenta medicala? Ca poate chiar ei, ziaristii, nu au nici o protectie?
In alta ordine de idei, Catalin Tolontan are dreptate – un ziar national(tiparit sau online) cu 20-30 de oameni in total este o fitzuica. Oricum, ziaristii specializati nu mai au loc pe piatza. Acum sunt la moda istericii, paparazzi, etc. Cei care muncesc pentru o stire o saptamana sunt considerati incompetentzi fara insa ca cineva sa le citeasca acea stire. Cei care renuntza la viatza personala ca sa faca reportaje sunt consideratzi „batrani”.Cei care sunt pur si simplu indragostiti de meseria lor sunt niste cretini. Nu mai conteaza nimic, pasiunea este un defect, munca te face prost. Si daca tot arata lumea cu degetul spre ziaristii care „isi merita soarta” -dar spun asta fara sa fi calcat vreodata intr-o redactie- vreau sa atrag atentia ca la un moment dat va veni decontul: vom cauta profesionisti de presa dar vom ajunge sa culegem, cu adevarat, tonomate.

dana  •  2 noiembrie 2011, 19:05

am lucrat in televiziune, la un departament comercial, dar pot sa confirm ca toata redactia de sport citea cu nesat si pe nerasuflate ziarele dimineata devreme. Din ziare isi faceau stirile de seara. Norocul redactiilor tv de sport e ca exista inca ziare de sport.

Multumesc pt observatia cu BAsescu vs Plesu, abia astept sa mai „calce pe bec” dl Plesu ca sa fluture presedintele bezmetic vreun schelet din dulap. Vorba unui prieten vechi: Basescu e ala care a zis ca nu avem nevoie de autostrazi cind era ministrul transporturilor… Avea dreptate, ii multumim si acum, mama ei de viata!

dyers_eve  •  2 noiembrie 2011, 19:24

Catalin: pe bune, eu vorbesc din ceea ce stiu si vad, nu din ce-mi imaginez. Eu iti spun ca cele mai multe stiri (la nivel national) sunt venite pe fluxurile agentiilor de presa, tu imi spui ca ziarele au mai multi angajati. Pai? Daca aia 150 de angajati ai agentiilor reusesc sa dea mai multe stiri decat miile de angajati ai ziarelor, care ar fi concluzia?
Oricum, reporterul ala de tip vechi, care se duce si cauta stirea, pe teren, e pe cale de disparitie. Cei mai multi se descurca altfel: sunt acreditati pe la diverse institutii si isi primesc de acolo stirile, sau le iau direct de pe net si eventual le „ajusteaza” in functie de linia editoriala a ziarului/ trustului.
Tendinta este mutarea in online, din motive cat se poate de obiective, si nu din cauza amestecului puterii.

victor L  •  2 noiembrie 2011, 20:40

dle Tolontan,
dece va place sa mintiti? sau, daca vi se pare ca exagerez: dece dezinformati?
Dictatoru` Basescu nu l-a amenintat pe dl Plesu pentru ca il critica, ci daca mai ” da din casa” unde a fost consilier, atunci va spune si el cite ceva, caci n-o fi dl Plesu perfect.
Doar pentru informare corecta.

Turambar  •  2 noiembrie 2011, 23:41

De ce moare presa? Simplu: pentru ca merita sa moara. Isi merita soarta cu virf si indesat, la 153% turatie.

http://turambarr.blogspot.com/2011/06/simplu-presa-moare-pentru-ca-merita-sa.html

ion  •  3 noiembrie 2011, 0:41

sunt in cultura organizationala a statului roman: teama, ura dar mai ales frica fata de presa. cand plateam ieri intretinerea am auzit despre amenintarea „CHEM ZIARELE” ca inca mai tine printre functionari. 🙂
(ma bucur ca inca mai tine. ma bucur ca mai exista vorba asta.)

in tarile din UE, guvernele!, au luat masuri pentru sprijinirea presei. mai ales a presei scrise. (cel mai la indemana exemplu este franta care a subventionat abonamente la ziare).

pe de alta parte, presa din romania este condusa, in mare parte, de golani.

AlexS  •  3 noiembrie 2011, 7:54

Dragă Tolo,

Print-ul este într-o cădere vertiginoasă din toate punctele de vedere: tiraje, cititori, oameni care lucrează în redacţii, calitatea editorială şi încasări din publicitate.

Peste tot în România citesc despre factorii externi care au dus la această situaţie – de la ascensiunea internetului la scăderea bugetelor în publicitate sau presiuni politice prin schimbări de sistem. Deci, de vină este Internetul, advertiserii zgârciți sau oamenii politici, niciodată nu există o vină în interior. Cred că perspectiva asta face imposibilă o schimbare din interior care să oprească spirala prăbuşirii.

De (prea) multă vreme calitatea editorială e pe plan secund, când ăsta ar trebui să fie obiectivul principal al unei redacţii. Şi, la fel, de prea multă vreme publicaţiile au încetat să inoveze la nivel de conţinut şi încearcă să trăiască doar cu artificii de marketing (oferte de DVD-uri, cărţi etc.) care poate mai cresc vânzările, dar care nu duc, cu adevărat, la mai mulţi oameni care citesc publicaţiile respective cu adevărat. Obiectivul unei redacţii nu trebuie să fie vânzările, trebuie să fie crearea unor materiale care să fie citite.

În afară toţi vorbesc de cauze, dar vorbesc şi de potenţiale soluţii. Noi ce aşteptăm? Să moară printul?

Ştiu că nu este aşa, dar din post-ul tău aş înţelege subvenţiile de la stat şi scutirea de impozite pentru jurnalişti sunt singura cale de salvare…

adi  •  3 noiembrie 2011, 14:13

Nicio legatura cu articolul. Stupefiant este ca Mihai Stoica, atotstiitorul, a ajuns sa isi dea cu parerea si sa fie siderat de gestul huliganului de la Ploiesti. A uitat ce a facut? Presedinte de club sa lovesti un suporter in timpul unui meci… Ar trebui sa stea in umbra acest golan. Fapta lui trebuie cautata in analele fotbalului si probabil nu se regaseste nicaieri. RUSINE!!!

Dan  •  5 noiembrie 2011, 19:25

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/poezie-mihai-nesu-363237.html

Tolontan despre presă. Nişte adnotări | Critic Atac  •  6 noiembrie 2011, 16:48

[…] Tolontan scrie o serie de observaţii bune despre presa românească (şi străină). Şi cred că merită adăugate nişte note. Se naște o disproporție anormală într-o societate democratică între cîinele de pază, tot mai mic, și cei la care al ar trebui să latre și care umblă cu Hummerul. […]

Florin Iaru  •  6 noiembrie 2011, 22:05

🙂
Zadarnic…

Nicu  •  7 noiembrie 2011, 12:18

Presa moare incet dar sigur pentru ca oamenii de presa capabili sa scrie un articol coerent de la cap la coada sunt tot mai putini.In schimb devin formatori de opinie reporteri gen Natalia Mateut 🙁

poweraxxel  •  7 noiembrie 2011, 14:50

& Catalin Tolontan: da-mi si mie niste nume din presa de astazi care merita citite … Ca sa vezi ce greu este cu presa …

kkaciosuldelahamangia  •  7 noiembrie 2011, 18:06

legat de ziare, se potriveste dialogul, de la inceputul unui film vechi, de comedie romanesc:
– voi cititi presa?
– CARE ?

Page One | Anglofil  •  10 noiembrie 2011, 16:32

[…] Tolo deplângea recent agresarea presei de către guvern. “Nicaieri tirajele nu s-au redus la o treime” scrie dânsul. […]

Comentează