Mihai Neşu: „Am un nou job. Îmi contract bicepsul stîng!”

2012 se deschide cu un semn bun. Mihai Neşu simte contracții la bicepsul mîinii stîngi. Pînă acum, el putea mișca doar mîna dreaptă, în timp ce partea stîngă a corpului era complet paralizată și toți se întrebau dacă nu cumva este afectată iremediabil.

luni, 9 ianuarie 2012, 12:07

2012 se deschide cu un semn bun. Mihai Neşu simte contracții la bicepsul mîinii stîngi. Pînă acum, el putea mișca doar mîna dreaptă, în timp ce partea stîngă a corpului era complet paralizată și toți se întrebau dacă nu cumva este afectată iremediabil.

Era octombrie 2011 şi vorbeam la telefon. Mihai Neşu era încă în clinica De Hoogstraat, înregistrat sub numele unui bărbat cu rezonanţe olandeze, ca să-şi conserve anonimatul recuperării chinuitoare. Fotbalistul îşi mişca doar puţin mîna dreaptă. Ambele picioare şi mîna stîngă erau inerte.

MAI
E adevărat, traversase zile şi nopţi mai dramatice. Pe 10 mai 2011, imediat după accidentul de la antrenamentul lui FC Utrecht, “medicii nu mi-au dat mari şanse să respir singur”. Viaţa lui a fost în pericol săptămîni în şir, săptămîni petrecute la terapie intensivă, pînă cînd a reuşit să respire neasistat, să mănînce, să vorbească.  Împreună cu Maria au improvizat un sistem de comunicaţie, apoi cuvintele lui s-au lăsat purtate de către invenţia lui Steve Jobs.

OCTOMBRIE
În toamna anului trecut, începuse să se folosească de mobilitatea parţială a mîinii drepte ca să se plimbe cu scaunul în clinică şi pe străzile din apropiere. “Zi-mi ceva din ţară!”, mă somează el, folosindu-şi iPhone-ul ţinut la nivelul feţei de un dispozitiv special.

Apoi o pauză. “Stai niţel că am o problemă”. Aud dialogul în engleză. “Vă rog, ajutaţi-mă să-mi pun braţul la loc pe scaun!”. Tăcere pe faţa întunecată a Lunii.

Revine la discuţia cu mine. “Îmi căzuse antebraţul drept de pe scaun şi nu mai puteam manevra scaunul. M-a ajutat cineva care era pe aici şi l-a pus la loc”. Aceasta era mîna dreaptă, cea bună, de 5 sau 6 ori mai slabă ca forţă faţă de o mînă normală.

DECEMBRIE
Despre mîna stîngă, nici o părere. Doar o pulsaţie incontrolabilă, cînd stătea la orizontală. Marea temere: nu cumva partea stîngă s-a decuplat total nervos în momentul fracturii coloanei?

“Am ajuns la nivelul despre care mi-au vorbit medicii cînd mi-au evaluat perspectivele după cîteva luni. Dar eu i-am mai infirmat o dată, aşa că sper că mă voi reface mai mult de atît”, spunea Mihai în decembrie, chiar înainte de Crăciun.

Cifrele mîinii drepte evoluaseră. 63 de newtoni forţă faţă de 119 cît are braţul Mariei. Plecase de la mult mai puţin. Totuşi, nu-şi controlează încă toate degetele şi pe cel mic nu şi-l simte.

Despre mîna stîngă, liniştea celor 20 de newtoni. Pînă într-o dimineaţă oarecare.


INTERVIU. Fotbalistul descrie fără patetism mica minune a organismului său. Este stilul Neşu, îl cunoaşteţi deja.

–  Cum ai simţit, Mihai?

(Rîde). Într-o zi, aşa am simţit.

– ?
– Am simţit ceva deosebit faţă de starea obişnuită. Într-o dimineaţă, am avut senzaţia că pot să contract puţin ceva la mîna stîngă. Nu mi-am dat seama ce anume se contracta. Am chemat un fizioterapeut. Mi-a spus că e bicepsul. Ceea ce eu

simt ca o contracţie e mişcarea bicepsului.

“Am chemat un fizioterapeut, apoi încă unul şi încă unul ca să fiu atît de sigur cît se poate. Toţi mi-au spus că bicepsul stîng se contractă”

–  Şi poţi mişca mîna stîngă?
– Nu. Va dura trei sau patru luni pînă cînd sper să o pot muta de pe spătarul scaunului, aşa cum fac acum cu mîna dreaptă. Nimeni nu ştie exact, îţi dai seama. Aşa că mi-am obţinut un nou job. Să-mi contract bicepsul stîng. Oricum altceva n-am de făcut.

(Oamenii sînt obişnuiţi să citească articole despre instrumente minunate din slujba bolnavilor, precum scaunul electric pus de Primăria din Utrecht la dispoziţia lui Neşu, care costă 20.000 de euro, atinge o viteză de 10 km pe oră şi are o autonomie de 25 de km. Dar adevărul e că recuperarea lui Mihai şi a oricărui om în situaţia sa înseamnă infinite momente în care sprijinul îi vine de la el sau de Sus. Nu e misticism, ci opinia medicilor care îngrijesc de zeci de ani bărbaţii şi femeile paralizate din toată lumea).

– Şi altceva ce faci?
–  Pregătesc lansarea fundaţiei, împreună cu prietenii mei şi cu cei de la FC Utrecht. Pe 16 ianuarie organizăm o conferinţă de presă aici, în Olanda. Cei de la club vor invita şi presa din România. Sper să aveţi loc toţi. (Zîmbeşte)

– Vorbeşti şi tu?
– Da. O să explic cum intenţionez să ajutăm copiii suferinzi din România. O să trimitem în ţară nu doar scaune şi alte lucruri. Vreau mai mult. Voi începe în Bihor, zona mea, și sper să ne putem extinde.

– Eşti foarte concentrat pe destinul copiilor.
– Ştiu că unele lucruri ar trebui să le facă primăriile din România. Am citit legea, sînt obligaţi să asigure condiţii persoanelor cu dizabilităţi. Nu mai discutăm de ce n-o fac. O să încerc s-o fac prin fundaţie, cu puterile mele, evident. Pe 16 ianuarie facem conferinţa penru presă, apoi, pe 19-20 februarie, lansăm oficial fundaţia, printr-o gală, la Utrecht. Îmi doresc înainte de orice seriozitate şi durată. Mă apuc să fac un lucru sincer, dincolo de orice suspiciuni şi care să folosească oamenilor în situații grele mulți ani de acum înainte.

–  Gala cum va fi?
–  Vor fi aproape 300 de oameni. Se vor cumpăra locurile la mese, sînt 10 locuri la o masă şi costă 290 de euro locul, poate, cine ştie, va cumpăra şi cineva din România o masă. Nu ştii niciodată de unde sare iepurele bun! Mai multe veţi afla pe 16 ianuarie, la conferinţă.

“Ceea ce-mi doresc să realizeze fundaţia mea e să-i ajute pe copiii paralizaţi din ţară să aibă pe cît posibil o viaţă normală. Vreau să instalez lifturi speciale în şcolile din Oradea. Țin la ideea că oamenii paralizați au nevoie de o viață normală”

Comentarii (64)Adaugă comentariu

marian  •  10 ianuarie 2012, 0:14

forza Mihai,putere si tie Maria!

Criss  •  10 ianuarie 2012, 8:30

Cea mai buna veste! Multa multa sanatate si putere in continuare. Asa cum ai spus si in decembrie o sa le emonstrezi medicilor ca esti uunul dintre cazurile care fac diferenta.

Vuieste deja o tara intreaga de fericire ca inca mai ai putere sa ne dai o lectie de viata!

Numai bine!

Cătălin Tolontan  •  10 ianuarie 2012, 9:24

ewe: in astfel de cazuri, exponentiale, se string revelatii penru foarte multi oameni si sprijin pentru cei in situatii asemanatoare. Inteleg ce spui, dar nu ai de sa sa fii furios pe faptul ca scriem despre Mihai. De emotia publica stirnita beneficiaza, indirect, fiecare om paralizat. Dovada e ca insusi Nesu va fonda aceasta fundatie care se sprijina tocmai pe expunerea cazului sau pentru a lucra in favoarea celorlalti oameni paralizati din Romania, in special in favoarea copiilor

vali  •  10 ianuarie 2012, 9:28

Sa dea Dumnezeu sa iti schimbi job-urile cat mai des iar cele vechi sa ramana vindecate.Multa sanatate caci de curaj nu duci lipsa.

Craciunel  •  10 ianuarie 2012, 11:38

Este o veste minunata.Mihai este puternic si poate sa revina treptat la o viata normala!

Dana  •  10 ianuarie 2012, 14:54

Ma bucura enorm aceste noi vesti si abia astept sa ma implic in actiunile fundatiei. Am aproape oameni care au trecut prin ce trece Mihai Nesu acum si, cu siguranta, se vor implica in orice activitate de sprijinire a celor cu probleme identice.
Daca suntem mai multi, vom fi auziti mai bine!

alin  •  10 ianuarie 2012, 16:49

eu plang acum cand iti scriu

alin  •  10 ianuarie 2012, 16:52

eu tin cu dinamo,dar sa iti dea dumnezeu sanatate multa,om ambitios ca tine mai rar.sa ai parte de tot binele si dispozitia la efort ca meriti asta.plang cand iti sciu,pe cuvant.sa fii tare

dan  •  10 ianuarie 2012, 18:45

Fan al Craiovei de vreo 40 de ani, stabilit demult in afara tarii.Mi se pare cea mai tulburatoare poveste din fotbalul romanesc, o lectie de viata care i-a fost data sa fie traita lui M Nesu …eu cred ca in final Mihai va fi mult mai tare decat era cand baga alunecarile lui de kamikaze.Si cel mai important a trezit ”nervii”multor specatori de fotbal care vedeau doar off sideul si hentul.
Sa iti dea dzeu sanatate mihai!

Bogdan  •  11 ianuarie 2012, 11:06

In sfarsit…..! Tot asteptam sa aud ca lucrurile evolueaza in bine, verificam in fiecare zi ziarele de sport si parca eu, o persoana care nu are problemele tale Mihai, incepusem sa fiu revoltat pe soarta si pe faptul ca destinul de multe ori e crud cu cei ce nu ar merita asemenea incercari! Realizez insa, pe zi ce trece, ca tu Mihai lupti cu boala asta, la fel cum o faceai pe terenul de fotbal(si sper din suflet sa o mai poti face),adica fara menajamente, artagos, mereu pregatit si dispus la o noua alunecare. Parca mi te si inchipui bagand o alunecare nemiloasa paraliziei cu care te lupti de data asta! Vei castiga duelul asta, sunt sigur, iar la final te vei putea lauda ca ai castigat duelul cu cel mai tare adversar!

Dodo  •  11 ianuarie 2012, 14:57

O veste mare Mihai!iti doresc multa sanatate si o recuperare usoara!

Mediatorul  •  14 ianuarie 2012, 20:21

Oamenii puternici inving de fiecare data!

Un portar de fotbal feminin a suferit o accidentare asemănătoare cu cea a lui Neşu | DinSport Network  •  21 ianuarie 2012, 18:01

[…] Neşu: “Mi-a revenit şi bicepsul mîinii stîngi” » Citeşte interviul acordat de Miha… […]

Veste minunată din Olanda. Neşu îşi mişcă şi mîna stîngă | DinSport Network  •  8 februarie 2012, 19:30

[…] Mihăiţă a anticipat progresele pe care le va face: “Îmi simt şi bicepsul stîng” […]

Comentează