Frustrare civilă în şosete de jandarm


Foto: Ioana Moldovan  (www.ioanamoldovan.blogspot.com
)

sâmbătă, 21 ianuarie 2012, 11:43


Foto: Ioana Moldovan  (www.ioanamoldovan.blogspot.com
)

”Ne-a venit să ne aruncăm hainele pe jos în Piață!”. Probabil sînt surd. Sigur sînt surd. Mă uit în jur. Oamenii în uniformă continuă să spună aceleași lucruri. ”Sîntem aproape nedormiți de o săptămînă, sîntem plătiți mizerabil, ni s-au tăiat sporurile, toată țara ne înjură, iar voi, presa, relatați doar ce vă convine! Pe bune acuma!”.

Replicile se rostesc în curtea jandarmeriei, nu la un miting de protest. Sînt aici, în epicentrul de beton al mîndriei acestei arme de bărbați, și alți jurnaliști aud dialogul, deci nu e iluzia mea, iar jandarmii nu se feresc. Niciodată n-am simțit asta din partea lor.

Jurnalist pe linia dintre jandarmi și suporteri

Ajungi să-i cunoști. Și pe ei, și pe suporteri. Ca microbist, înveți raporturile dintre suporteri și forțele de ordine dintotdeauna. Stadionul, stadionul tulburat și entuziast, stadionul scăpat de sub control sau doar deziluzionat, stadionul este cea mai bună lecție de viață despre mulțime. Ajungi să simți suflul masei, să poți adulmeca distanța dintre înjurăturile care descarcă și cele din care pornește furtuna. Te obișnuiești cu diversitatea umană și cu muchiile întunecate din fiecare dintre noi. Și, peste toate, afli că totul e incomplet cînd crezi că ai cunoscut mulțimea.

Ca  jurnalist sportiv, scrii de peste 20 de ani de pe linia subțire, înșelătoare și plină de iluzii civilizatoare dintre ultrași și jandarmi. În timp, ți-o încasezi de la ambele tabere. Și, tot în timp, oamenii încep să-ți înțeleagă profesia și să prindă încredere în tine, fără ca asta să fie o garanție că nu te poți întoarce oricînd la punctul 1.

Cum ajungi să-i cunoști? Sportul este primul care unește. Glumele pe cine va cîștiga titlul. Jucătorii favoriți. Ratările, de la Răducioiu, la Adrian Ilie și Pancu sau echilibristica lui Messi. Dar nu numai.

Jandarmii au aceleași preocupări ca orice tînăr sau ca orice părinte. ”Ai văzut că ăștia au pus olimpiadele pe județ la matematică și la informatică în aceeași zi?! Incredibil, nu le-a trecut prin cap că unii copii vor să meargă la amîndouă?!”. Nu le-a trecut prin cap, mai zice o dată omul în uniformă, stingîndu-și țigara în întunericul străzii de lîngă Universitate.

Cîștigă între 1.200 și 1.500 de lei pe lună ca subofițeri în forțele de ordine publică. Sînt cei pe care îi vedeți în stradă. Acum un an și jumătate, cei mai buni dintre ei cîștigau dublu. ”Da, dublu! Adică am pierdut jumate din bani. Asta cu 25% mai puțin la salarii a fost o păcăleală în ceea ce ne privește”, povestesc ei. Și e doar începutul poveștii.

”Apăr statul pentru 300 de euro pe lună”

Ca militari, aveau soldă. Plus sporuri de intervenție. Le-au fost incluse în salarii. ”Și salut!”, spun jandarmii. Pînă în 2010, șefii de unitate puteau să acorde bani în plus oamenilor lor merituoși. Salut și cu asta.

Cumulate, pierderile lor sînt mult mai mari de un sfert din venituri. Cei din medie aveau undeva la 500 de euro pe lună, au ajuns la 300. Iar frustrarea maximă este la cei buni.

În conferința de presă din primăvara lui 2010 în care a anunțat tăierile de salarii la bugetari, Traian Băsescu a fost întrebat dacă diminuarea de-a valma nu va fi o penalizare pentru cei competenți. Bun, rău, pierzi 25% din salariu.

Președintele s-a oprit o secundă asupra întrebării, încă se străduia să înțeleagă ce vrea să spună celălalt, în sală s-a simțit frustrarea sa, și a răspuns că nu ar fi timp să se facă o evaluare a personalului bugetar, dar că pînă la finalul anului se va face și evaluarea. Și că, pe baza restructurărilor, cei capabili vor putea cîștiga chiar mai mult decît acum.

S-a terminat 2010, a trecut și 2011. Guvernul n-a pomenit nimic despre o evaluare care să repare nedreptatea la adresa angajaților valoroși.

Cît despre restructurare, după doi ani în care s-a străduit epopeic să afle cîți oameni are aparatul de stat și cîți au fost restructurați în mod real, obținînd de la autorități cifre care nu se pupă, Ziarul Financiar nu mai are decît să-și pună xanax în loc de leu pe capul ziarului.

Pile politice la Jandarmerie

Banii nu sînt singura nemulțumire a jandarmilor. Încă de acum un an, ei au acuzat, atunci în surdină, politizarea instituției. ”Noi avem o onoare a armei, o reputație și o carieră. E incredibil cum au ajuns să fie promovați în conducere oameni fără pregătire. Doamne ferește să avem probleme mari sociale în țară!”. Între timp, au apărut și problemele. Și încă nu atît de mari.

”În toată această săptămînă de proteste, au fost ceva erori la comandă, nu vitale, dar se simte cum crește nemulțumirea trupei”, povestesc cei din stradă.

Episodul prezenței vineri, 20 ianuarie, a maiorului Claudiu Gogu la sediul PD-L, demonstrat cu imagini de Antena 3, s-a răspîndit ca un gînd rău printre jandarmi. Din bucătar, Gogu a ajuns șef al Serviciului de Cercetare-Documentare, zona jandarmeriei unde se adună informațiile despre sindicatele violențelor urbane, aceeași zonă căreia i s-au tăiat fondurile pentru a-și plăti sursele din rîndurile grupurilor radicale de pe stadioane.

”Niciodată, dar niciodată, nu a existat o asemenea senzație ca în ultima perioadă că prestigiul instituției a ajuns să fie pătat de oameni sprijiniți politic” spun jandarmii.

Lupte de stradă transmise live

Colonelul Aurel Moise, șeful de la ordine publică și cel care s-a expus public în toate aceste zile, este, potrivit subordonaților, ”un om de birou, un tip civilizat și citit”. În definiția respectuoasă a jandarmilor se citește și nevoia unei comenzi mai ferme, cerința oricărui grup uman solicitat de o presiune pe multe planuri.

”Nimeni nu se gîndește, de pildă, că noi ne aflăm pentru prima oară acum în situația de a gestiona lupte de stradă transmise live pe televizor”, spune unul dintre cei plasaţi mai sus în ierarhie. E o schimbare fundamentală în intervenția jandarmilor și ei simt nevoia unei analize inteligente, făcute la un nivel mai înalt.

”Sincer, transmisia în direct la TV are și un sens OK, pentru că-i potolește pe cei mai brutali dintre noi, dar, în același timp, trebuie modificate niște tactici de intervenție, mai ales că românii trebuie să înțeleagă faptul că alte forțe de ordine din lume intervin mult mai tare decît noi”, zic ei.

Varianta e confirmată de Marius Militaru, fost om în operativul jandarmeriei, ajuns azi purtătorul de cuvînt la ”Interne” al lui Traian Igaș. ”În Germania, de pildă, forțele de stradă intervin cu o duritate care la noi n-a existat”, zice el. E greu, însă, să explici nemulțumiților că ei sînt altoiți cu mai mult discernămînt decît alții. Jandarmii știu că reprezintă, indirect, regimul și că nimeni nu-i iubește. Riscurile meseriei.

”De acord, dar gîndiți-vă cum ar fi ca cei de la criminalistică să fie puși să culeagă probe sub reflectoarele camerelor TV. Se schimbă ceva în profesia noastră”, contrează un alt om din jandarmerie.

Între două lumi

În unele nopți, cei peste 1.000 de jandarmi din București merg acasă. Celelalte mii, aduse în regim de urgență din provincie, îi invidiază, dar bucureștenii au propria problemă. ”Ajungem acasă și familiile ne povestesc ce au văzut la televizor, cum ne detestă oamenii și ce nemulțumire e în toată țara”.

Oscilează între două lumi și pînă și ironiile de pe bannerele din Piață ale revoltaților ”Mai ușor cu gazele lacrimogene, n-avem bani să le plătim!” au început să sape în mințile lor. Clipesc cînd văd fotografia impresionantă a Ioanei Moldovan, cu o fetiță oferind o inimă de balon unui jandarm, imagine care face carieră pe rețelele de socializare.

Altădată, era mai simplu. Se luptau doar cu cei de pe stadioane și cu clanurile de infractori. În privința suporterilor, după atîția ani de coabitare, uneori obraz lîngă obraz la 30 de centimetri, ajunseseră precum Tom și Jerry, cei mai buni dușmani.

De aici a apărut și acea primă declarație, de duminică 15 ianuarie, cînd au spus că suporterii sînt miezul violențelor. Îi recunoscuseră, erau adversarii de serviciu. Între timp, lucrurile s-au complicat, pentru că toate statisticile plasează ultrașii la o pondere de cel mult 10% dintre cei violenți, reținuți sau arestați.

Restul sînt  gherilă urbană puștească, infractorii nopții, exlcușii Capitalei sau oameni picați pur și simplu la mijloc. Dar asta nu-l consolează pe jandarmul lovit în cap cu o bordură sîmbătă seară, a cărui cască a cedat și care e încă în spital. ”Starea e încă destul de gravă, dar i se îmbunătățește, se mișcă, vorbește, să sperăm că nu va rămîne cu nici o urmare”, spune purtătorul de cuvînt al MI, Marius Militaru.

În cealaltă navetă Apollo s-au urcat cei 4 jandarmi care sînt cercetați penal pentru brutalizarea manifestanților.

Lovitură de stat urît mirositoare

Adevărul e că nu procentul suporterilor îi apasă pe ei. Ci faptul că, după o săptămînă de proteste naționale în care doar 2 la mie din manifestanți au creat probleme penale, ceilalți 998 dintr-o mie ”strigă multe lucruri cu care sîntem de acord și noi, jandarmii”.

Pe 18 ianuarie, Cătălin Tache, jurnalist cu surse îndelung exersate în zona forțelor de ordine, scria în ziarul Național că serviciile secrete sînt alertate de ipoteza unei lovituri  paramilitare, în care foști polițiști, jandarmi sau alte cadre, eliberate recent din funcții sau doar trase pe linie moartă, ar dori să răstoarne regimul mînă în mînă cu protestatarii.

Dacă asta fac serviciile, atunci după ce vor termina de ascultat și de filmat totul, vor constata că au nevoie de o reîmprospătare a tehnicii în stilul iMax și chiar mai mult decît atît!

Pentru că doar o cameră 3D, prevăzută cu un senzor olfactiv și plasată discret în mașinile de intervenție, ar putea descoperi complotul: iată cum șosetele protestatare de civili s-au insinuat printre cele aproape putrezite de atîta purtare ale jandarmilor! Austeritatea a redus salariul, fondurile, mîndria și șosetele trupei. Iar acum, ciorapii civili au fraternizat cu cei militari. Sîntem aproape de insurecția șosetelor!

Și unele dintre ele, trase degrabă pe picioare în diminețile reci, nici măcar nu sînt împerecheate. O fi un semn al complotiștilor.

 

Comentarii (64)Adaugă comentariu

cosmin  •  22 ianuarie 2012, 9:46

Felicitari d-le Tolontan,un articol excelent. Jandarmii sunt huliti de cei certati cu legea.In ultimele sondaje de opinie Jandarmeria era pe locul 3 in increderea cetatenilor,acum cu sprijinul unor canale media nu stiu.Jandarmii au actionat gradual in conformitate cu legea iar la o interventie in forta mai sunt si victime colaterale.Sunt convins ca nimeni nu si-a luat-o nevinovat,cine ii injura pe jandarmi sunt infractori.

Room  •  22 ianuarie 2012, 9:47

Mare manifestatie!! Mai Tolo, sunt 10000de oameni in toata tara, despre ce vorbim? Ce alternativa avem ? Asta e problema si nu lefurile jandarmilor. In rest multa sanatate.

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2012, 10:01

cosmin: nu sint de acord. Nu toti cei care ii injura pe jandarmi sint infractori. A injura un jandarm nu te transforma in infractor. Aveti o intelegere cam in pozitie de drepti a situatiei, brrrr… Acum nu o sa ma mai felicitati 🙂 Multumesc, oricum, pentru mesaj

grigore  •  22 ianuarie 2012, 10:19

sunt deacord ca gestionarea veniturilor este o problema, dar aceasta mai depinde si de conducerea jandarmeriei, care ar trebui sa se preocupe si de a face bani, nu doar de la buget, cu care s-ar putea creste veniturile celor mai merituosi,asa ca totul mai depinde si de
manegmentul din conducere.

marian  •  22 ianuarie 2012, 10:51

problema cea mai mare a jandarmilor este ca nu bat pe cine trebuie,bulanele trebuiesc inrosite pe cei din parlament aia sunt adevaratii infractori(TOTI indiferent de culoarea politica si varsta).iar despre aceasta revolta se dovedeste inca o data caracterul pervers al romanului care asteapta in casa sa le rezolve altii treaba .degeaba ne canta imnul in fiecare dimineata ca tot dobitoci o sa murim.

Radu  •  22 ianuarie 2012, 11:07

In mijlocul unui ocean de articole ale unor jurnalisti lenesi intelectual,asemeni guvernantilor,plini de ei si care umplu paginile ziarelor si ale site-urilor de informatii cu pagini amorfe din care nu aflam decat vesnicile lor convingeri si obsesii,articolul de fata nu face decat sa sublinieze prin imaginea radiografiata la rece,dar care emana atata caldura umnana cata nevoie de schimbare este la toate palierele vietii din tara.Realitatea paralela in care se tavalesc laolalta politicieni si jurnalisti,jucandu-se de-a hotii si vardistii virtuali chiar si atunci cand parterul casei este in flacari ,proiectarea ei continua cu speranta ca timpul va rezolva totul este cauza acestei paralizii din viata noastra careia a venit timpul sa-i punem capat,zgaltaind din temelii acest sistem .Un sincer bravo D-lui Tolontan!!!

radu  •  22 ianuarie 2012, 13:18

Bravo Catalin. Ai demonstrat inca o data ca esti unul dintre cei mai obiectivi jurnalisti. Chiar daca in ultima conferinta de presa jandarmii cred ca te au dezamagit putin, ai gasit de cuvinta sa scrii un articol in care prezinti cu ochi si expertiza de ziarist si varianta lor, pe care, sa fim sinceri,ei nu prea au experienta necesara sa o prezinte.

Emil  •  22 ianuarie 2012, 13:52

Cu toată stima, domnule Tolontan (vă iunesc pur şi simplu pentru logica argumentaţiei şi pentru felul cum aţi dus la capăt câteva anchete grele – Scena lui Ridzi), ce scrie Tache ăla pe acolo sunt bălmăjeli ieftine, care nici măcat nu merită citate, în cheie ironică sau nu.

tara hategului contra Basescu  •  22 ianuarie 2012, 14:23

1-Oamenii legii sa-si DEA demisia,sa-l apere cucu pe batausul de copii,Basescu. 2-Putini dintre jandarmi au ceva scoala,creier putin,multa frustare,iar comandanti st cei mai compromisi. 3-Nu exista victime colat in democratie,ci doar abuzuri. 4-Da sunt ziaristi,asa zis analisti mai ales crainicele femei,care habar nu au ce inseamna,,ultras”,iar ei suporterii-ultrasii au aceleasi drepturi ca si ei reporteri si restul poporului,din contra ei îsi asuma riscul unor bastoane pt ca stau in prim randuri,iar alti 17 din 21mil care sustin schimbarea stau la televizor(restul 2,3mil sunt fanatici pro Basescu),asa ca nu ar mai trebui huliti ci laudati! 5-În rest,cei care va puteti mandri ca aveti un sef de stat in mil 3 ca si Basescu si nu va crapa obrazul de rusine in toata EU si America cu comport si caracterul unui astfel de om,at sunteti…puternici,sau…stiti voi!!!

Cătălin Tolontan  •  22 ianuarie 2012, 14:38

emil: nu l-am ironizat, am citat, inteleg ce spuneti, eu am alta opinie despre aticolele lui

radu, Radu: multumesc

Linkătorie 11 – Link-uri de la #revolutie 3 | Cristi Ursut  •  22 ianuarie 2012, 15:21

[…] gandurile, ci doar indatoririle. Bineinteles, exceptam anumite brute. Revenind, iata un articol la Tolontan, care surprinde oarecum ceea ce am spus mai […]

alex  •  22 ianuarie 2012, 20:35

RESPECT!!!!

Mihai  •  23 ianuarie 2012, 11:22

Multumesc. Minunat articol.

Daniel  •  16 februarie 2012, 1:22

GENIAL ARTICOL ! si acele 2 imagini fac cat 10.000 de cuvinte

Comentează