Fotbalul ca pretext al morţii

Bărbatul iese în canicula de afară. Are în mînă o pungă de hîrtie „în care-mi pusesem sticla goală de bere cehească Pilsner”. „Avem de gînd s-o arunc”, povesteşte el. Aici, în Egipt, mai ales sub conducerea regimului musulman, băutura nu era văzută cu ochi buni. Mai bine scăpa de sticlă decît s-o găsească cineva în camera de hotel.

joi, 2 februarie 2012, 5:05

Bărbatul iese în canicula de afară. Are în mînă o pungă de hîrtie „în care-mi pusesem sticla goală de bere cehească Pilsner”. „Avem de gînd s-o arunc”, povesteşte el. Aici, în Egipt, mai ales sub conducerea regimului musulman, băutura nu era văzută cu ochi buni. Mai bine scăpa de sticlă decît s-o găsească cineva în camera de hotel.

La colţul străzii, un om îl priveşte atent. E un agent în civil. Renunţă să pună sticla în coşul care l-ar trăda imediat. Merge cîteva minute ca să găsească o clipă de solitudine. Se simte mereu urmărit; pe străzi întîlneşte oameni care-l fixează. Nu sînt toţi poliţişti sau agenţi, ci şi informatori voluntari „de care Cairo e plin şi care creează un mediu ermetic, în care totul se află imediat”. Nici să arunci o amărîtă de sticlă de bere nu poţi.

Aşa funcţionează un regim totalitar, prin vigilenţa, neîncrederea şi laşitatea mulţimii, explică reporterul şi scriitorul polonez Ryszard Kapuscinski în această amintire despre Egiptul anului 1960, cînd ţara era condusă de colonelul Nasser. Au trecut 50 de ani. Egiptul a trecut prin altă dictatură, cea a generalului Mubarak, spulberată de primăvara arabă.

Egiptul s-a întors pe ecranul televiziunilor din toată lumea după ce miercuri noapte au murit 79 de oameni şi 1.000 au fost răniţi cînd suporterii rivali s-au încăierat la meciul de campionat dintre Al Masri şi Al Ahli. La final, galeria gazdelor din Port Said a atacat echipa adversă şi pe susţinătorii sosiţi din Cairo.

Cele două echipe cunosc o rivalitate istorică, dar date despre carnagiu adunate în ultimele ore vorbesc despre o răfuială pe baze politice, în care stadionul n-a fost decît locul de întîlnire a unor reglaje sîngeroase între diverse facţiuni din societatea egipteană. Poate că a fost o luptă pro şi contra Mubarak, poate că e mai complicat de atît, oricum, e limpede că fotbalul decontează un haos social care fierbe pe locul unei dictaturi vechi de decenii.

Cînd un regim despotic colapsează, regulile se pulverizează, dar suspiciunea, agresivitatea şi relaţiile umane tensionate rămîn exact acolo, la colţul străzii, și-l privesc cu ochi goi pe străinul care vrea să arunce o sticlă de Pilsner.

La Port Said, fotbalul a fost pretextul şi victima.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

drummer  •  2 februarie 2012, 17:21

excelent !!

iulian  •  2 februarie 2012, 17:31

mai degraba nu mai scriai articolul asta dupa ce timp de cateva zile insinuai ca animalele care au vandalizat bucurestiul nu sunt suporteri decat in mica masura.raul este la ultrasi,daca nu va fi stopat vor urma multe tragedii.ce suporter e ala care nu doreste aplicarea legilor care previn violenta?mai degraba taceai cateva zile,nu esti acum cel mai in masura…

Room  •  2 februarie 2012, 17:36

Tolo esti iremediabil pierdut. Pacat!!

dan  •  2 februarie 2012, 17:42

Cam bati campii Cataline..daca deschideai o pagina de internet aflai ca nu exista nimic politic in acest masacru…absolut..sunt niste pusti frustrati (de care sunt pline si stadioanele noastre) fara viitor constienti de statutul lor care se refuleaza pe stadioane..luati un parte sunt niste fraieri ei sunt „puternici” numai in grup…de curiozitate poti sa trimiti un cameraman sa filmeze o galerie de asa zisi ultrasi..ce te va frapa este ca 75% din meci ei se uita in alta directie..la cei din jurul lor dupa fortele de ordine oriunde altundeva decat spre gazon..90% nici nu inteleg fotbalul si sunt acolo pt ca acolo se simt puternici..cele cateva ore dinainte si de dupa meci sunt pentru ei supremul,maximul ce il pot obtine de la viata..apoi devin aceleasi personaje insignifiante,nebagate in seama de nimeni..cum poti sa crezi ca asemenea caricaturi pot distinge diferenta dinte 2 partide politice,dintre douua doctrine?? noi suntyem vinovati ca ii bagam in seama pe acesti ….nu stiu nu-mi vine nici un cuvant care sa exprime ce sunt ei cu adevarat..sau poate viermi?? da cred ca am gasit ACESTI VIERMI>>

nicudogaru  •  2 februarie 2012, 17:46

Mare atentie politicienilor care incurajeaza si sustin manifestarile violente ale unor suporteri. Discursurile demagogice indreptate impotriva fortelor de ordine nu fac decat sa incurajeje violenta.
Hotararile abuzive ale Comisiilor FRF si LPF, stabilirea pe cai administrative a invingatorilor in sport precum si pozitiile partinitoare ale ziarelor de specialitate, nu fac decat sa ofere motive celor predispusi la violenta.

florin.b  •  2 februarie 2012, 17:49

Catalin,mai mult ca sigur iti amintesti despre incidentele de acum 20 de ani de la meciul dintre Steaua Rosie Belgrad si Dinamo Zagreb,sper sa nu ma insel.Acea lupta dintre cele doua galerii rivale,la care au participat si fotbalistii,a fost scinteia care a declansat razboiul civil din fosta Igoslavie.Si nu e singurul caz in care sportul a fost vectorul unor teribile conflicte.Ai dreptate,ce s-a intimplat aseara in Egipt depaseste granita rivalitatii sportive.Tragedia de la Port Said nu a fost provocata doar de rivalitatea prosteasca dintre doua grupuri de ” Ultrasi ” ci o reglare politica intre niste factiuni rivale.Un episod trist de care se vor folosi politicienii,o tragedie care a prins fotbalul la mijloc .Si la insingerat nemeritat.

Narcis  •  2 februarie 2012, 17:53

A şi început securistul ăla de Dragomir să abereze că legea 4 e întemeiată! Nu-mi vine să cred cum asemenea idioţi sunt lăsaţi să ucidă cele mai elementare legi ale logicii.

Alex  •  2 februarie 2012, 17:54

In mod cert meciul de fotbal nu a fost decat un pretext.

Ce s-a intamplat acolo aduce cumva cu 13-15 iunie 1990 la noi. Totul a fost organizat, o mare masa de idioti a fost folosita pentru a linisti vocile care deranjau puterea.

Egiptul este intr-un haos aproape total, vor mai fi astfel de violente pentru ca sunt in pragul unui razboi civil. Ca lovitura de stat in mod cert a fost deja.

Ovidiu  •  2 februarie 2012, 18:01

eu zic ca preventiv sa ii bagam la parnaie pe toti ultrasii nostri intre 5-10 ani ca sa nu se intample si la noi asa ceva…

iar familiile lor sa fie decazute din drepturi si sa lucreze pe jumatatea salariului minim ca si sclavi la cei care comenteaza pe internet de genul „v-am spus eu”

de asemenea pentru ca a reusit sa previna un asemenea carnagiu in Romania, era inevitabil sa se ajunga asa si la noi propun ca Mitica Dragomir sa fie decorat cu toate decoratiile existente si sa candideze default la presedentia Romania cu un avand de 50% fata de urmatorul candidat…

Alex  •  2 februarie 2012, 18:08

@ dan

Vezi sa nu gasesti un vierme in fata cand te uiti in oglinda. Si asa cum a spus florin.b in comentariul lui uita-te un pic pe youtube la ce s-a intamplat la Dinamo Zagreb – Crvena Zvezda in ’91 pe Maksimir. Ce s-a intamplat pe stadion e irelevant si nu are legatura cu huliganismul sau ultraseria. Poti intelege? Uite la Prosinecki si Boban cum se bat cu jandarmii sarbi. Ai idee de ce? Ai idee ce a urmat?

Singurul eveniment regretabil care-l vei gasi in istorie e Heysell, insa si acela a fost provocat de italieni(daca nu crezi cauta finala CCE din 84 de la Roma si vezi ce au patit suporterii englezi acolo). In rest huliganii nu-s de vina ca o tribuna de lemn se prabuseste(Ibrox Park), ia foc(Bradford), ca publicul se inghesuie la iesiri(America de Sud) sau ca se creeaza panica(Africa).

Si inainte sa sari ca ars ca nu a fost nimic regizat si ca pustii ultras sunt de vina pentru ce a fost in Egipt mai uita-te la imagini, mai vezi reactia fortelor de ordine(sau lipsa ei) si mai vezi care e situatia si starea de fapt in Egipt.
Cat despre ultrasii nostri cam multa ignoranta in ceea ce zici. Probabil te simti insignifiant si nebagat in seama de nimeni?

GSP = CALITATE » Cele mai bune 10 articole ale zilei: Chivu, Duckadam, Dacia Duster, Djokovici | DinSport Network  •  2 februarie 2012, 18:49

[…] 5. Egiptul s-a întors pe ecranul televiziunilor din toată lumea după ce miercuri noapte au murit 79 de oameni şi 1.000 au fost răniţi cînd suporterii rivali s-au încăierat la meciul de campionat dintre Al Masri şi Al Ahli. La final, galeria gazdelor din Port Said a atacat echipa adversă şi pe susţinătorii sosiţi din Cairo.CITEŞTE AICI editorialul lui Cătălin Tolontan, “Fotbalul ca pretext al morţii” […]

c  •  2 februarie 2012, 18:53

cand zici ultrasi te referi la coregrafii, la torte, fumigene, role de hartie, placute colorate, steaguri, f multa lumina si culoare, un veritabil spectacol. cand te referi la violente automoat te gandesti la huligani. e o mare diferenta, de aceea nu trebuiesc confundate lucrurile si de aceea legea 4 in proportie de 90% este o aberatie.

Alex  •  2 februarie 2012, 18:53

@ narcis

Pai uite ca au cu cine. Citeste comentariile lui dan si iulian precum si altele de la alte articole. Au cu cine. Natia asta a fost indobitocita in 45 de ani de comunism si 20 de tranzitie.

Si ultrasii gresesc in destule randuri, nu-i vorba. Eu insa nu ma tem de ei, ma tem de aia care voteaza odata la 4 ani si dupaia stau si aplauda furturi dovedite. Ei se simt in siguranta cand Jandarmeria a depasit fortele terestre ale Armatei in efective, desi scopul e tocmai acela de a-i reduce la tacere. Ei se simt in siguranta cand miss Anastase numara voturi. Chiar si cand li se propune o taxa retroactiva le place. Culmea ca in zi de meci siguranta le dispare dintr-o data se simt amenintati si le e frica. Adevarul simplu e ca le e frica de ceea ce nu pot intelege, ca in fond asta e natura umana.
Culmea ca unor profesori universitari nu le este frica. De ce oare?

Singurul motiv pentru care dragomir a dat legea aia si a schimbat statutele(in caz ca unii nu stiti meciurile pot fi oprite daca oficialii ligii si ai federatiei sunt ijnurati), singurul motiv pentru care iese tot timpul in fata e pentru ca sufera cand imaginea ii este stirbita. Dupa el si altii ca el(sandu, becali) noi ar trebui sa le multumim pentru activitatea depusa, ba sa dezvoltam si cultul personalitatii daca se poate.

Sunt prea multi orbi in tara asta. Sunt dornici sa dea vina pe un golan pentru situatia fotbalului romanesc. Insa ei sunt incapabili sa priceapa de ce a ajuns acel copil golan. Incapabili sa vada cate familii s-au destramat din cauza situatiei din tara, incapabili sa vada ce se petrece in scolile din Romania. La fel cand vine vorba de fotbal dau vina pe acelasi golan pentru ca e usor si pentru ca presa il scoate in fata. Niciodata nu vor da vina pe cei care spala bani si comit fraude, pe cei care desfiinteaza baze de copii si juniori, pe cei care-si ingroapa echipele(vezi cazurile Craiova si Timisoara), pe cei care sustin coruptia in arbitraj sau pe cei care stabilesc rezultate, ierarhii si castigatoare de trofee in birourile de la Casa Fotbalului(probabil au vrut sa fie ironici cand au ales titlul).

Lui dragomir si celor care gandesc ca el si se tem de un huligan pe doresc sa stea in Logan cand vine Huidu pe contrasens…

GSP = CALITATE » Cele mai bune 10 articole ale zilei: Chivu, Duckadam, Dacia Duster, Djokovici – InfoStiri.eu  •  2 februarie 2012, 19:06

[…] 5. Egiptul s-a întors pe ecranul televiziunilor din toată lumea după ce miercuri noapte au murit 79 de oameni şi 1.000 au fost răniţi cînd suporterii rivali s-au încăierat la meciul de campionat dintre Al Masri şi Al Ahli. La final, galeria gazdelor din Port Said a atacat echipa adversă şi pe susţinătorii sosiţi din Cairo.CITEŞTE AICI editorialul lui Cătălin Tolontan, “Fotbalul ca pretext al morţii” […]

harley davidson fairings  •  2 februarie 2012, 19:18

incredibil…… pacat de vietile curmate…

Ovidiu  •  2 februarie 2012, 19:49

Pentru Dan si Iulian si altii ca ei, Radu Chirita despre legea 4, un profesor universitar de drept constitutional la Universitatea Babes bolyai in Cluj si cea mai cunoscuta voce in domeniul drepturilor omului din Romania.

http://raduchirita.ro/despre-legea-4-legea-mitica-sau-legea-ultrasilor/

Despre legea 4, legea Mitică sau legea ultraşilor

Posted by Radu Chirita on 29/01/2012

Posted in: drept constitutional. 14 comments

Personal, mă bucură nespus faptul că, odată cu protestele de stradă din ultima vreme, lumea a început să discute despre suporterii echipelor de fotbal şi despre nemulţumirile lor legate de legea 4/2008, cunoscută şi sub numele de legea lui Mitică. Ultima denumire e mai adecvată pentru a cuprinde în ea suma de aberaţii juridice ori logice şi texte cumplit de neconstituţionale însumate în această lege, adoptată şi modificată după metoda Mitică.

Înainte de a lua la rând dispoziţiile acestei legi, trebuie să plec de la o constatare personală în care cred cu tărie. Până foarte recent singura societate civilă din România era reprezentată de câteva mii de suporteri – ultraşi, ca să folosesc cuvântul la modă şi ca să nu îi confundăm cu mâncătorii de seminţe de pe stadioane şi cu cei care sunt suporteri doar la televizor. Asta s-a văzut cu exactitate şi cu ocazia protestelor de acum, când 200 de utraşi s-au articulat mai bine decât tonele de ong-uri intelectuale care se bat cu cărămida în pieptul societăţii civile. Toate aceste asociaţii, fundaţii şi societăţi care se bat pe finanţări pentru proiecte aiuristice nu au fost în stare să spună nici 10% din ceea ce au spus huliganii din peluze. Până recent, ani de zile singurele mesaje de protest împotriva a orice au fost afişate sau strigate pe stadioane. Unii or să acuze violenţa unora dintre mesaje sau manifestări, inclusiv cea de pe străzile din Bucureşti, dar ca să faci omletă mai trebuie să spargi şi nişte ouă. Cu dansul pinguinului, berete roşii şi pensionari necăjiţi nu o să te bage nimeni în seamă, iar un pumn în masă este de regulă mai convingător decât de o floare atunci când ceri ceva de la cei care te reprezintă. În plus, ca să fim serioşi, ceea ce s-a întâmplat nu sunt chiar violenţe. Copiind o glumă citită pe net, ceea ce au făcut violenţii huligani români este la nivelul unei grecoaice divorţate, cu trei copii care o rămas fără ţigări….

Bun, revenind la legea Mitică sunt câteva puncte asupra cărora orice om fără loc gol între urechi ar trebui să mediteze serios. Le iau pe rând, oarecum aleatoriu şi fără pretenţia de a le epuiza acum, urmând probabil să mai revin.

1. Legea Mitică instituie una dintre cele mai grave forme de cenzură posibilă. Potrivit legii, orice mesaj ce urmează să fie afişat pe un stadion trebuie să treacă de ochiul vigilent al unui jandarm care poate decide interzicerea afişării lui, dacă de la înălţimea caşchetei lui hotăreşte că mesajul incită la violenţă, ură sau este injurios. Oamenii de bine ar spune că aşa şi trebuie ca să nu mai afişeze ăia tot felul de spurcăciuni pe stadioane. Oare? În primul rând, potrivit Constituţiei, cenzura de orice fel este interzisă. Interzisă. În niciun alt domeniu al vieţii în România nu mai există aşa ceva. Sigur, nu e normal să fie afişate mesaje insultătoare sau violente sau care lezează societatea în vreun fel, dar asta nu înseamnă că un jandarm poate să îmi interzică să intru cu el la meci. Asta înseamnă că, dacă afişez un astfel de mesaj, pot fi sancţionat contravenţional sau penal, în urma unei proceduri în care ajung la un judecător. Un mesaj de genul “m… X” nu are ce căuta pe un stadion, dar asta se face prin sancţionarea celui sau celor care le afişează. La televizor nu stă CNA-ul să aprobe ce urmează să se debiteze prin emisiuni, ci, dacă s-a debitat ceva aiurea, postul tv va fi sancţionat. În ziare poţi publica orice, că nu te sancţionează nimeni, dacă nu te dă în judecată cineva. Pe net poţi scrie orice, fără să te cenzureze un jandarm înainte. Atunci, pe stadioane de ce o face? Unde e interdicţia cenzurii?

2. Legea Mitică stabileşte sancțiune complementară în caz de încălcare a dispoziţiilor din lege interdicția de a mai participa la evenimente sportive. Sancțiunea o aplică zeul de la jandarmerie. Potrivit legii, plângerea contravenţională împotriva procesului verbal de contravenţie nu suspendă aplicarea sancțiunii complementare. Asta e aberant din mai multe motive. În primul rând, aştept să îmi explice şi mie cineva cum dracu se poate suspenda aplicarea sancţiunii principale – amenda – şi nu se suspendă sancţiunea complementară. În al doilea rând, caracterul suspensiv al plângerii contravenţionale decurge din faptul că nu putem să avem încredere într-un poliţist, agent al executivului, predispus la abuzuri. De aceea, dacă îmi ia unu’ permisul pentru că am depăşit pe linie continuă şi contest procesul verbal de contravenţie, măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce se suspendă şi am dreptul să conduc până la data la care se pronunţă instanţa de judecată. Chiar şi în cazul infracţiunilor se întâmplă la fel. Dacă depăşesc pe linie continuă şi omor doi oameni, am dreptul să conduc până când voi fi condamnat. În schimb, dacă înjur pe un stadion şi un jandarm îmi dă interdicţie, nu am dreptul să intru la meciuri, chiar dacă atac procesul verbal de contravenţie. În condiţiile în care termenele de judecată în materie contravenţională sunt de peste şase luni în imensa parte a cazurilor sancţiunea complementară încetează înainte ca instanţa să se pronunţe pe plângerea contravenţională. Mai este ăsta acces la justiţie? Este jandarmul garantul imparţialităţii, independenţei, cunoaşterii legii şi a corectitudini în România? Să fim serioşi….

3. Am vorbit mai sus despre interdicţie. Hai să vedem pentru ce fapte grave şi antisociale îmi poate da un jandarm o astfel de interdicţie. Iau nişte exemple la întâmplare. Iei interdicţie dacă pătrunzi în incinta arenei sportive în stare de ebrietate. Dincolo de faptul că în state mai normale la cap pe stadioane poţi să bei o bere, e aberant. Adică, pot să mă duc beat în cârciumă, pe stradă, în clădirea primăriei sau la o emisiune tv, fără să risc să mi se interzică să mai intru acolo, dar la meci nu pot să mă duc beat că risc să nu mai văd stadionul 6 luni. Vin şi eu şi întreb: câte incidente din cauza alcoolului s-au produs pe stadioane? O calculat cineva, ca să ştim de ce fapta e atât de gravă? De ce nu interzicem dreptul omului de a mai circula pe tren pentru 6 luni, dacă îl prindem beat în tren? Sau în cinematografe ori în alimentare. De ce, dacă este unul beat în gară, nu primeşte interdicţie de a mai intra în gară 6 luni? Pentru că e stupid, de aia. În schimb, pe stadioane, e voie. Şi toate astea le stabileşte după miros jandarmul, care te citeşte că eşti beat folosind experienţa sa, că altfel nu are cum. Sau, dacă e supărat pe tine, poate să scrie că eşti beat şi şase luni te uiţi la meciuri la tv. La fel se sancţionează şi încercarea de a introduce alcool pe stadioane, alcoliştii dracu… Apoi, rişti aceeaşi sancţiune dacă refuzi să prezinţi actele de identitate sau biletul la meci la cererea justificată a forţelor de ordine. Ce dracu e aia cerere justificată? Şi, dacă mă întreabă nenea de intrare de bilet şi eu îi spun că nu am, sigur că nu o să mă lase să intru, dar de ce să primesc interdicţie? Nu mai continui cu toate că sunt prea stupide, se poate consulta cu încredere legea care stabileşte în cârca ăluia care vrea să meargă la meci mai multe obligaţii decât are călătorul cu avionul în SUA.

4. Torţele sunt subiect special. Potrivit ultimelor modificări ale legii lui Mitică, sancţiunile pentru deţinerea ori folosirea unei torţe sunt penale. La propriu şi la figurat. Ele sunt mai mari decât pentru deţinerea unor categorii de arme. Dar hai să facem abstracţie de severitatea pedepsei. De ce legea penală interzice torţele? Io la şcoală am învăţat că societatea crează infracţiuni pentru a se proteja de anumite acte care o pot aduce o atingere serioasă valorilor pe care legea penală le protejează. Din ştiinţa mea, până acum în ultimii 10 ani de când se folosesc torţele pentru a colora mai frumos un stadion, au fost maxim 10 persoane vătămate ca urmare a acestora. Plus vreo trei mici incendii. Nu am o statistică, dar cred că mai multe persoane au fost vătămate prin folosirea unor acizi pentru decolorarea părului şi nu am auzit să fie interzise aceste substanţe şi nici să te duci la puşcărie ani grei pentru asta. Sunt mult mai multe persoane vătămate de petardele şi artificiile de Revelion, dar nu mergi la puşcărie dacă dai cu artificii în spatele blocului. Însă, dacă dai pe stadion, te mănâncă puşcăria. Destul de logic, nu? Pe de altă parte, dacă cineva foloseşte torţa pe post de armă şi răneşte pe altcineva, nu cumva avem deja norme penale care sancţionează aceste fapte? Ca dacă ne apucăm să interzicem folosirea tuturor obiectelor care au fost folosite de 10 ori în 10 ani pe post de armă, ar trebui să interzicem prea multe….

5. Alte pedepse aberante apr pentru tot felul de acte complet lipsite de importanţă. O înjurătură pe stadion este de sute ori mai gravă decât oriunde altunde, după legea lui Mitică. A intra pe terenul de joc este echivalent cu puşcăria. Sigur, nu e frumos să intri pe teren, dar asta e faptă penală????? Nu e frumos nici să traversezi prin loc nepermis şi uneori se produc accidente grave din cauza asta, dar nu mergi la puşcărie pentru că ai traversat aiurea. Şi nici nu ţi se interzice să mai intri pe strada cu pricina timp de doi ani. Pentru că un ultras din ăsta periculos o dat un pumn unui fotbalist, s-o ajuns la concluzia că intratul pe teren este extrem de periculos. Păi, ar trebui să sancţionăm penal şi intratul în discoteci, pentru că se dau mai mulţi pumni acolo decât pe stadioane. Plus că mă tem că dacă unul îi dă altuia un pumn în cap într-o discotecă nu este arestat cu entuziasm.

6. Despre obligarea celor cu interdicţii de a merge la poliţie în timpul meciurilor, nici nu mai povestesc, că până şi Guvernul a scris un punct de vedere în care susţine că e neconstituţional aşa ceva. Potrivit Constituţiei, o persoană poate fi privată de libertate numai prin decizia unui judecător şi numai dacă a comis infracţiuni. Nu e cazul. Nici nu mai intru în alte detalii, că nu are rost.

Punctele astea pot continua şi vor continua. În curând sper să pot produce şi un material ştiinţific despre această lege aberantă şi nu simple postări pe un blog. Ceea ce mi se pare mai grav nu sunt însă tâmpeniile din lege. În fond, un text scris de jandarmi şi de un fost conducător de club al Securităţii nici nu putea să arate altfel. Ceea ce este îngrijorător este unanimitatea cu care Parlamentul a acceptat asta. Tăcerea completă a intelectualei societăţi civile, a ONG-urilor de protecţia a drepturilor fundamentale. Deciziile Curţi Constituţionale, mai atentă la drepturile fundamentale ale căinilor decât la cele ale oamenilor. Isteria fericită a presei sportive privind această lege. Acceptarea fără discuţi de masele largi de oameni, care nu pricep în ruptul capului că limitarea unor drepturi ale unor persoane este primul pas spre o societate în care un jandarm o să ne spună ce avem voie să facem şi ce nu. Dragi jurnalişti, cum ar fi ca la intrarea în fiecare redacţie să fie un teştos care să aprobe tot ce vreţi să scrieţi, care să vă controleze să nu aveţi la voi alcool, sticle de suc, umbrele, ruj sau brichete? Cum ar fi avem aşa ceva la fiecare miting autorizat? Cum ar fi iei amendă în autobuz dacă nu te aşezi pe locul înscris pe bilet? Cum ar fi nu mai ai dreptul să călătoreşti cu avionul 6 luni dacă bei o votcă? Cum ar fi să mergi la puşcărie dacă te sui pe scenă la un concert? Cum ar fi să nu mai ai voie să scrii 2 ani dacă publici un articol în care scrii un articol în care spui că jandarmii sunt de rahat? Cum ar fi?

Dani  •  2 februarie 2012, 20:11

@dan
1. Spui :”…daca deschideai o pagina de internet aflai ca nu exista…bla bla bla”. Deschide o pagina de internet, eventual chiar celebra Wikipedia, si vezi cum ne este terfelita in noroi istoria nationala si cum ne sint jigniti eroii, cind vine vorba de interese evreiesti. Internetul a ajuns o mare forta demagogica, iar cea mai moderna arma este Facebook-ul.
2.”…cum poti sa crezi ca asemenea caricaturi pot distinge diferenta dinte 2 partide politice,dintre doua doctrine?” De acord, majoritatea celor din galerii habar nu au de ei. Inteleg „spiritul de turma”, ei simt ca forta lor vine doar din numarul persoanelor, nu si din calitatea lor. Dar atit si nimic mai mult. Nu-i intreba de ce dau foc la fumigene ori arunca aiurea cu petarde, de ce se bat cu jandarmii…stiu ca vin pe stadion pentru aceste lucruri si gata, nu-si mai incarca memoria cu intrebari inutile…Dar tocmai aici este cheia. Intrucit ei nu pot intelege nici macar motivul prezentei lor la stadion, cu atit mai putin diferenta dintre doua idei ori doctine, sint cea mai buna masa de manevra. De aceea tara ne vrea prosti, oamenii needucati nu pun intrebari cind nu inteleg , nici macar nu se chinuie sa inteleaga ceva…ei executa si gata. Ii spui unui sef de galerie „striga asta”, si el o face pentru o naveta de bere. Restul se iau dupa seful de galerie, indiferent de scandare. Daca vreunul isi da seama ce-a strigat, oricum este prea tirziu, scopul deja a fost atins. Alexandru Macedon spunea: „Nu imi e teama de o armata de lei condusa de o oaie; imi e teama de o armata de oi condusa de un leu.” Ei bine, dreseaza bine berbecul din fruntea turmei si vei avea o armata perfecta, tocmai pentru ca ei nu inteleg diferentele dintre doua doctrine.

meciurihd.com | Toate meciurile de azi le gasesti aici in format HD!  •  2 februarie 2012, 20:26

GSP = CALITATE » Cele mai bune 10 articole ale zilei: Chivu, Duckadam, Dacia Duster, Djokovici…

De ce este Gazeta Sporturilor un produs de calitate? Pentru că furnizăm zilnic, în ediţia tipărită sau pe gsp.ro, zeci de articole scrise de cei mai buni jurnalişti de sport din România şi opinii ale celor mai apreciaţi editorialişti din presa sportivă…

CODITA  •  2 februarie 2012, 22:44

….IN PRIMUL RAND VREAU SA READUC AMINTE CA IN TARA NOASTRA NU SUNT ULTRASI CU VIOLENTA MARE RAU DE TOT. EU MA DUC PE STADION SI NU MIE RUSINE CA MA DUC SA INCURAJEZ RAPIDULETU MEU SFANT…INTRADEVAR AU FOST MOMENTE CAND IMI VENEA SA SAR PE TEREN SA IMI BAT JUCATORI DE NERVI DAR CU UN ASA FOTBAL URAT…CU UN BECALI ZI DE ZI LA TV SI CU BLATURILE ASTEA ORDINARE ESTE ADEVARAT CA NUMAI ESTE MULT SI VOM ASISTA SI LA NOI CU VIOLENTE URATE …DRAGOMIR SA TACA SI SA NU MAI LATRE ATATA CA MIE RUSINE CAND IL VAD UN COMUNIST SI UN BOSOROG PLIN DE BANI DIN MUNCA LUI CINSTITA DE LA FEDERATIE. BAI NENE ASTIA CARE ZICE CA SAI BAGAM PE ULTRASI ROMANIEI LA PUSCARIE….PAI BAI OAMENI BUN OAMENI AIA SE DUC PE STADION ISI INCURAJEAZA ECHIPA SI CE MULTUMIRE ARE CA SE KCA PATRONI PE NOI. EU UNU VREAU DREPTATE SI TIN CU URATI NOSTRI ULTRASI SI DE LA STEAUA …SI DE LA DINAMO SI DE LA RAPID…ETC. NUI DUJMANIE ACUMA DAR SI EU SI EI VOR UN CAMPIONAT CURAT SI FOARTE SPECTACULOS FARA BLATURI SI ALTE NENOROCIRI SI AS MAI VREA CEVA…SPORTIVI BUNI AI ROMANIEI LA FEDERATIE NU COMUNISTI ASTIA CARE NAU REALIZAT NIMICA PE PLAN SPORTIV DECAT PE PLAN PERSONAL AU REALIZAT. RESPECT ULTRASI ROMANI SI NU JUDECATI VOI OAMENI CARE SE DUCE IN VANT SI PLOAIA PE STADION CU TOATE CA NUI SUPORT PE STELISTI ….SI PE DINAMOVISTI DAR NU SE MAI POATE ASA CEVA. PACAT DE CE SA INTAMPLAT LA UN SIMPLU MECI DE FOTBAL SI CARE AU GRESIT SAI RETINA SI SAI TINA UNDE LE ESTE LOCUL

Ramon  •  3 februarie 2012, 10:48

violente pe stadioane au existat si in Europa, Heysel 1985 este celebru, dar si la noi cretinii se bat cu jandarmii care le interzic nush ce banner. Exista un sambure de violenta sau de frica in noi toti si la unii se transforma in batai, altii sunt folositi sa compromita un miting. Nimeni nu a rezolvat aceasta problema si, pentru ca in capitalism totul costa, mai nimeni nu se grabeste sa educe pe cei care n-au fost educati indeajuns de parinti. Pana la urma este bine sa stim cum sa ne ferim, daca vrem sa nu o incasam. Daca sarim la bataie, ne asumam riscurile! Restul e vorbaraie goala.

Ovidiu  •  4 februarie 2012, 16:25

Corect, Cataline! Fotbalul a fost pretext, victima si…context, as adauga eu. Pentru ca pana la urma asta e „ghinionul” fotbalului (sau al sportului)…ca aduce lumea la un loc, intr-un spatiu public si deschis.

De-aici incolo, daca lumea aflata la un loc, intr-un spatiu deschis, simte nevoia sa-si regleze anumite tensiuni mocnite, asta e problema societatii, nu a fotbalului! Societatea ar trebui sa-si puna probleme de ce se ajunge la asa ceva…pentru ca daca interzici spectatorii la meciurile de fotbal, urmeaza festivalurile berii, concertele si intr-un final spectacolele de teatru.

P.S. Am fost absolut convins, de la bun inceput, ca ce s-a intamplat in Egipt a avut foarte putina legatura cu fotbalul.

Link-urile săptămânii #6 – Blogul lui Bogdan | Blogul lui Bogdan  •  6 februarie 2012, 18:02

[…] 74 de morți la un meci de fotbal din campionatul Egiptului. […]

Comentează