Mihai Răzvan Ungureanu: „Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul”

Acesta este titlul interviului pe care Mihai Răzvan Ungureanu, șeful Serviciului de Informații Externe și premierul desemnat al României în această seară, l-a acordat ziarului ”Adevărul” în 11 noiembrie 2011. Găsiți interviul integral pe siteul SIE, alături de alte intervenții publice ale spionului șef al României.

luni, 6 februarie 2012, 9:36

Acesta este titlul interviului pe care Mihai Răzvan Ungureanu, șeful Serviciului de Informații Externe și premierul desemnat al României în această seară, l-a acordat ziarului ”Adevărul” în 11 noiembrie 2011. Găsiți interviul integral pe siteul SIE, alături de alte intervenții publice ale spionului șef al României.

Nu e nici o ironie. Pînă la confirmarea Parlamentului, iată funcția lui Ungureanu: șeful spionilor. Interviul reprezintă o excelentă și onestă oglindă a bărbatului de succes de 43 de ani.

1. Ungureanu este educat, inteligent și vorbește limba modernă a oamenilor cu acces la elita universală. El apare drept o figură aparte în tabloul politicii noastre. Nu unică, desigur, dar rarisimă. Integru, neamestecat în scandaluri de corupție și cu un aer european inseparabil.

2. Ca orice  șef de serviciu secret, Ungureanu începe să fie formatat de perspectiva subterană asupra lucrurilor. Știe multe lucruri și, inevitabil, ajunge să creadă în cabale. Precum personajele lui John le Carre, care au senzația că viața vibrează conform reglajulului fin din culise, un șef de serviciu secret vede lumea ca o fîntînă a iluziilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care nicăieri în Europa un spion nu ajunge direct premier. Pentru că perspectiva lui este diferită decît cea a oamenilor pe care ar trebui să-i guverneze.
În primul său discurs, din această seară, Răzvan Ungureanu a avut o fermitate impecabilă. A fost convins că a reformat, la persoana întîi singular, două instituții: Ministerul de Externe și Serviciul Român de Informații. Măcar George Smiley avea o umanitate venită din infinitele dezamăgiri ale manifestării puterii.

3. Dovada viziunii aparte a lui Ungureanu stă în titlul interviului din Adevărul. „Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul”, spune Mihai Răzvan Ungureanu, argumentînd că în România e bine pentru cît de multe amenințări ne pîndesc în jur.

Așa e. Nu știm cît de amplu e răul și nici nu vrem să știm! E treaba altora să știe. Ca în filmele se spionaj. E treaba celor care stau pe ziduri, ”pentru ca voi să dormiți liniștiți”.

Și ne întrebăm dacă e util ca un premier să fie măcinat de ideile culisei mondiale și de practica de zi cu zi a stăpînirii maselor de către o elită luminată? Poate că, în loc să-l preocupe răul, ar fi mai util să-l intereseze binele și transparența.

Cei de la Hotnews au arătat deja că doar în Egipt și în Ucraina s-a întîmplat ca un șef de servicii să plonjeze în executiv. Desigur, documentarea este rapidă și, probabil, incompletă.

Dar, fie și incompletă, ea nu poate să rateze această nuanță: vom trăi în continuare într-o viață construită sub amenințarea răului? Răul crizei economice, răul puterilor străine, răul terorismului. Sau, de ce nu, răul destabilizării României prin alegeri anticipate. Nu cumva am asistat, azi, la o tentativă politică a versiunii românești a lui Patriot Act?
E o ipoteză, desigur, dar cînd ai un prim ministru spion te lași purtat, de dragul jocului, de logica din Spooks.

4. Există în finalul interviului din noiembrie 2011 un episod care m-a făcut să tresar în acel moment. Și pe care l-am păstrat în memoria curioasă de jurnalist. Mihai Răzvan Ungureanu spune că nu înțelege de ce, întrebați la recensămînt, mulți dintre români au refuzat să-și ofere CNP-ul. Șeful SIE nu găsește nimic anormal în ceea ce zeci de ONG-uri acuzau drept o procedură ilegală și nedemocratică! Motivele protestului civic împotriva culegerii CNP-ului la recensămînt au fost multiple. De pildă, nu e normal ca Institutul Național de Statistică să știe ce boli are un anume cetățean român. Sau să colecteze alte date personale, nominal exprimate, despre oricare dintre noi. Lui Mihai Răzvan Ungureanu i se părea normal ca această imixtiune să se producă, iar oamenii să se supună.

E un detaliu. Sau poate nu.

 

Comentarii (36)Adaugă comentariu

Laurentiu  •  6 februarie 2012, 22:52

Domnule Tolontan aveti in mod surprinzator tendinta de a vedea mult rau in jur, cel putin in ultimul timp. Il cautati insistent chiar. Va rog sa reveniti la obiectivitatea care v-a consacrat si sa va departati de gloata care practica jurnalism cu spume la gura(gen ctp).

Ciprian Ciocan  •  6 februarie 2012, 23:24

E vorba de „Patriot Act”, nu „Patriotic Act”.

Cătălin Tolontan  •  6 februarie 2012, 23:39

ciprian ciocan: la noi e patriotic, dar ai dreptate, am modificat

Impotriva securistilor si presa  •  7 februarie 2012, 0:17

Am vazut ca ma banezi dar finalul art tau e delirant: Statistica colectioneaza bolile din CNP? sau din buletinul statistic? Si daca afla ca sunt un milion de psihopati, e rau?
Sau ii foloseste Ungureanu ca spioni? Hai ca esti tacanit rau.
“Patriotic Act”
facem un generator aleator de postari corecte?
sa fie dreptate in lume. si fara securisti mascati ca tolontan!

bogdan  •  7 februarie 2012, 7:44

a mai fost un sef al sef al spionilor care a devenit conducatorul tarii – Stefan Cantacuzino

Michael  •  7 februarie 2012, 7:58

Sunt doua bile negre care atarna de gatul noului prim ministru: nu s-a remarcat cat a fost ministru de externe prin absolut nimic spectaculos ca idei sau prezenta publica, iar apoi cand a fost demis de Tariceanu si-a creat ca ministru un post pe la Viena remunerat de MAE, foarte consistent cu mii de euro pe luna, pe care l-a ocupat apoi tot el cand nu a mai fost ministru.

Dan  •  7 februarie 2012, 9:37

„Ai dreptate, dar si eu am” vrei tu sa spui mai Tolo. Dar hotaraste-te, ori e engleza ori e romana.
In rest, a devenit clar ca ti-ai pierdut obiectivitatea, care pentru mine cel putin era principalul atu, dupa stilul de a scrie.
A condamna o alegere politica apriori te apropie de ctp, si intr-adevar jurnalism nu se poate face cu spume la gura.
Pentru mase, e cel mai usor sa arati o persoana (una singura!) vinovata de tot raul – se inscrie in logica simplitatii mintii umane. De aici si constructia ‘Boc si Basescu e aceeasi persoana’. Aceasta constructie nu mai merge cu Ungureanu, o personalitate mult mai puternica, si atunci se da asta cu ‘spionul sef’. Este el ‘spionul sef’ asa cum esti ‘jurnalistul sef’. Mai ‘spionul sef’ ar putea fi considerat Maior, ca doar e la intern, nu la extern ca Ungureanu.
Eu zic sa-ti pastrezi tunurile pentru Udrea de exemplu si alte figuri triste de prin conducerea tarii si opozitie (da, si opozitie!), si veniti mai repede cu constructia aia politica ‘alternativa’, nu de alta dar daca totusi ii vine lui Basescu ideea sa aprobe anticipatele?

Cătălin Tolontan  •  7 februarie 2012, 9:49

Impotriva securistilor si presa: Permiteti sa raportez tov general. Si eu sint nervos, dar astia zic ca intr-o tara democratica statistica poate afla ca sint 1 milion de „psihopati”, dar nu are voie sa stie ca X este „psihopat”. Si inca ceva: se pare ca e mai greu sa determini un om sa declare in formularul statistic ca e psihopat si asta sa fie chiar adevarat. Traiti! 🙂

dan: spui „veniti mai repede cu constructia aia alternativa”. Nu stiu despre ce vorbesti si am spus, limpede, de mai multe ori, ca nu vreau sa intru in politica, ca nu incurajez nici o miscare politica (am facut-o in 2004 si 2007 pentru Traian Basescu si a fost suficient). Asta nu inseamna ca-i consider pe cei care intra in politica automat murdari, nici vorba, chiar ma bucur sa intre mai multi oameni valorosi, ci doar ca nu ma simt capabil sa fac asta si ca imi place sa fiu jurnalist si, in cazul acestui post, blogger.

Dan  •  7 februarie 2012, 10:25

Acum vad de unde e si asta cu ‘spionul sef’ – ai preluat impreuna cu jurnalul.ro de pe BBc News expresia ‘Romania spy chief’.
Numai ca nu ati tradus-o bine, va mai trebuia un ‘the’ pe acolo, ‘chief’ e sef doar in traducerea de balta, iar ordinea cuvintelor se inverseaza.
‘Romania spy chief’ in traducere corecta ar putea fi cel mult ‘un sef al spionajului romanesc’.
Degeaba esti tu ‘jurnalistul sef’, va cam trebuie si un ‘englez sef’ pe acolo.

dec  •  7 februarie 2012, 10:45

ati uitat sa mentionati ca in 89 era membru supleant in CC al UTC
ce e interesant e ca si Boc a fost activist in UTC, asa ca schimbarea aste se poate numi un fel de rotire a cadrelor

Cătălin Tolontan  •  7 februarie 2012, 10:52

dan: n-am preluat de nicaieri si nu o spun pentru ca, daca as fi preluat, ar fi fost o rusine.

Daca citesti inca o data ce-am scris te lamuresti. Smiley este un personaj fictiv din MI6 in cartile de spionaj ale lui John le Carre. MI6 este serviciul omolog britanic al romanescului SIE. Acestia sint numiti, conventional, spioni, pentru ca opereaza pe teritoriu strain, sub acoperire. Intra, te rog pe siteul SIE si vezi exact ce spune, in multe interviuri, Ungureanu despre calitatea de spioni a oamenilor sai.

Seful SRI nu e seful spionilor pentru ca ei au treaba pe teritoriul Romaniei.

Asadar, seful spionilor este Ungureanu, nu Maior. Ungureanu nu e unul dintre seful spionilor este chiar Seful Spionilor. Alti sefi ai spionilor pot fi considerati adjunctii sai, sa zicem. Dar Seful e unul singur.

Acestea sint argumentele mele, dar poate gresesc. Ale tale care sint?

jiji  •  7 februarie 2012, 11:22

FELIX securistul- sef,seful tau este cel mai indicat pt conducerea tarii .
Ca si colegii tai de la Sinteza, T.R Ungureanu, nu este un individ competent, erudit,inteligent,corupt,etc.;el este SPIONUL SEF.
Daca imi accepti o sugestie; nu mai face comentarii politice! Lipseste obiectivitatea jurnalistului independent care a fost Catalin Tolontan. Nu spun ca nu poti avea optiuni politice, dar nu lipseste mult si o sa le publici si in Gazeta S.

Dan  •  7 februarie 2012, 11:48

In planul acesta, nepreluat de pe BBcNews si Jurnalul.ro (mi se pare prea mare concidenta totusi!), amestecand personaje fictive cu reale, probabil ca ‘spionul sef’ al lui Romaniei poate fi considerat Ungureanu.
‘Fostul spion sef’ era mai corect spus.
Oamenii totusi nu se pot identifica cu functia lor decat in logica comunista (mai stii cum se prezentau unii ‘sunt domnul inginer cutare’).
Imi place insa ca asociezi bine notiunea de ‘sef’ cu laudarosenia lui Ungureanu de pe siteul SIE si din discursul lui, unde a reformat institutii de unul singur.
Sintagma ‘spionul sef’ ramane totusi o rautate, ca doar noi romanii stim sa fim rai in cerul gurii cu ‘ceilalti’.

Cătălin Tolontan  •  7 februarie 2012, 11:53

jiji: toata presa internationala scrie despre „Spionul sef”. Nu va inteleg pornirea si cu atit mai putin inteleg de ce spuneti ca acest post atesta optiuni politice.
Eu ma refer la situatia deloc obisnuita ca un sef al serviciilor secrete sa devina premier. De aceea nu voi urma sfatul dumneavoastra. Va multumesc pentru el, dar daca sesisez lucruri care ma contrariaza le voi povesti aici, pe blog.

PS: Dan Voiculescu nu este seful meu. Deloc. Familia lui detine actiuni la acest ziar, dar patronul nu e seful unui redactor-sef in presa normala. Noi facem o presa normala.

Iar despre partidul lui, am spus de foarte multa vreme ca nu as vrea sa traiesc intr-o tara condusa de Dan Voiculescu, dar nici intr-o companie condusa de Traian Basescu. Intre timp, mi-am schimbat opinia si in privinta tarii conduse de Traian Basescu. Probabil insa ca tu n-ai citit asta, de aceea am reamintit-o acum. Multumesc.

Dan  •  7 februarie 2012, 12:13

Tolo, nu toata presa internationala scrie despre ‘spionul sef’; asta e traducerea colegilor tai de la Jurnalul si antenele prietene (daca tu zici ca ai propria logica din leCarre si ce ai citit tu (obiectiv bineinteles!) pe siteul SIE).
Pentru ca totusi BBC face jurnalism, ei au scris despre ‘un conducator al serviciilor de spionaj din Romania’ ca prim-ministru desemnat, nu le mai traduceti voi spusele in mod rauvoitor ca sa-i bagati in aceeasi oala cu tipul de jurnalism facut de voi – pe principiul ca oricum ‘microbistul nu stie engleza’.
Nu mi-e clar in logica ta cum 4 ani de sef de serviciu te transforma in ‘seful’. E probabil din aceeasi logica ca Basescu e seful suprem dupa atatia ani de mandat.
Atunci e plina Romania de sefi absoluti – seful medicilor, seful profesorilor, seful politistilor, etc…
Asta e limbaj de manelist, parerea mea (poate sunt prea dur).

Maria  •  7 februarie 2012, 13:23

Numele George W. Bush spune ceva?
CIA este chiar ceva mai mult decat SIE 🙂

Cătălin Tolontan  •  7 februarie 2012, 13:53

dan:

nu e vorba de Jurnalul, ci de Der Spiegel, BBC, Le Monde, AFP

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11443992-presa-internationala-despre-mihai-razvan-ungureanu-seful-spionilor-care-studiat-oxford-devine-prim-ministru.htm

panpage  •  7 februarie 2012, 14:04

Fara prea mare legatura cu subiectul, dar parafrazindu-l pe Catalin intr-o postare mai veche: de ce este Mihnea Maruta un ziarist mare? De asta:
http://mihneamaruta.ro/2012/02/07/istoria-lui-emil-boc/

REAlista  •  7 februarie 2012, 20:22

Evident ca nu e normal ca un sef SIE sa sara direct in scaunul de premier, dar sa nu uitam ca Romania e tara tuturor posibilitatilor. Totusi eu am multa incredere in MRU. Chiar cred ca poate da o alta „fata” Romaniei. Si Putin a fost in KGB si uite ca Rusia „conduce” lumea

PiticulProno  •  7 februarie 2012, 21:41

Traian Basescu a inlocuit un instrument (Boc) cu o arma (Ungureanu). Doar a spus clar ca se va lupta, nu ? Pana la capat. A scos la atac echipa de elita. Tinerii sunt usor de fanatizat.

Sper ca ambasadorul Gittenstein, neamtul asta de treaba, sa nu fi facut o trista prevestire: puteti manifesta fara teama ca veti fi impuscati de lunetisti de pe acoperisuri.

Never say never.

Byby  •  8 februarie 2012, 10:01

Intreb si eu:Acest om (spion sau nu) poate sa stie ce pensiei poate avea un om care de exemplu a muncit onest 40 de ani pe salariu de , sa zicem 600 lei (actuali)? Va spun eu , calculati si o sa vedeti ca dupa noua lege a pensiilor rezulta o pensie de 240 lei/luna.Apoi faceti calcule pentru un profesor cu 850 lei/luna salariu si o sa vedeti pensia lui dupa 40 de ani de munca in credinta si o sa vedeti ca rezulta o pensie de 340 lei/luna.Calculati pentru un caz fericit la un salariu de 1200 lei /luna (timp de 40 de ani de munca cinstita)si o sa vedeti ca pensia rezultata este de 480 lei/luna.Domnule Tolontan ati scris despre fel si fel de probleme.Poate va ganditi si la PENSIONARI.Sanatate!

livulik  •  8 februarie 2012, 10:18

Draga Tolo,
fac acest comentariu (parere personala!) la postarea aceasta dar este valabil pentru multe dintre ultimile tale postari/aparitii…
in spatiul jurnalistic romanesc sunt MAXIM o duzina de ziaristi care merita luati in seama; tu faceai parte din aceasta duzina si din cauza asta pretentiile sunt mari! dupa cum se poate observa am scris ”faceai” deoarece ti-ai pierdut ceea ce apreciam CEL MAI MULT la un jurnalist: OBIECTIVITATEA! imi plac jurnalistii care in momentul cand apare o baricada (sa zicem politica in acest caz) ei se situeaza in dreptul baricadei, nu de o parte sau cealalta! eu cred ca numai obiectivitatea/impartialitatea pot duce la credibilitate! spui ca in 2004-2007 ai sustinut (oarecum indirect si nu ai fost singurul jurnalist de calibru care a facut asta!) campaniile lui Traian Basescu…acum, vazand situatia actuala, ai o urma de regret ca ai facut asta si, tot indirect, sustii schimbarea! ce vei face daca peste alti 2-3 ani ne vei da de inteles ca iti pare rau ca ai facut asta???!!! unde va fi increderea cititorilor in opinia/judecata ta? eu personal nu voi mai lua in seama opiniile tale…vor trece la nivel de can-can!
incet-incet intri in categoria jurnalistilor buni dar fara coloana… personal sunt pt. schimbare DAR nu schimbarea personajelor politice de acum cu cei ce au fost acum 4 ani si peste alti 4 ani schimbarea lor cu cei de acum…
Thinck! 😉
Toate cele bune!

Roro  •  8 februarie 2012, 11:56

Inainte se spunea ca din 10 cetateni,unul este securist sau informator, astazi,doar unul este cetatean si 9 securisti sau informatori. Domnul Ungureanu daca raminea doar istoric,ar fi fost un om de isprava. Numai ca in ultimii cinci a demonstrat ca se poate compromite usor,devenind o simpla unealta. Amin!

Vlad  •  8 februarie 2012, 12:09

Tolo, nu prea ai de ce sa te agati in ceea ce il priveste pe Ungureanu, pete negre nu are in cariera deocamdata, si o dai pe o combinatie de interpretari ca are minte de spion si fantezii din romane de spionaj.
E Ungureanu spion cat esti si tu sau eu, ca deja tot de prin ziare si siteuri isi iau si ei informatiile.
De ce te antepronunti si nu-l lasi sa faca ceva treaba impreuna cu cabinetul lui? Sunt convins ca vei avea mult mai mult de scris odata ce intra in paine.
Noi ca si cetateni ne bazam pe voi ca jurnalisti sa ne prezentati derapajele politicienilor, furtul, risipa si proasta intrebuintare a fondurilor publice, adica a banilor nostri.
Dar daca nici macar nu incercati! sa fiti obiectivi, deveniti foarte putini credibili.

Morris  •  8 februarie 2012, 12:51

Ce trecere brusca de la „excesul de echidistanta” uneori enervant al lui Tolo la acest portret „jenibil”. Adica si jenant si penibil deopotriva. Interpretarea subiectiva a unei parti de biografi, chiar si fara scopuri ascunse, nu o banuiam posibila la dl. Tolontan. Dar a venit… Pacat!

Cătălin Tolontan  •  8 februarie 2012, 13:31

livulik: inteleg ce spui, dar nu ai dreptate: unde ai vazut tu in ultimele mele articole, asa cum zici, sustinere la adresa vreunui partid sau politician?! Nu exista asa ceva, te gasesti intr-un cliseu si atunci astept sa admiti ca ai gresit. Nu sustin pe nimeni, pe absolut nimeni, nici din partidele existente, nici dintre cei vehiculati sa apara.

morris, liviulik: Sint ceea ce sint, cu erorile mele, unele mari, altele zilnice, raspund mesajelor cititorilor fie ca sint de acord cu ei sau nu, dar ceea ce nu fac este urmatorul lucru: nu iau lectii de obiectivitate sau de curaj. Nu pentru ca sint perfect, ci pentru ca atunci cind gresesc o fac pe mina mea. Nu-mi conduce nimeni opiniile, nu-mi comanda gindirea, nu am sefi ai propriilor idei. Mi-am criticat mereu patronii cind asa am crezut, si azi cred acelasi lucru despre PC-ul lui Dan Voiculescu, ca e un partid-fictiune, deci nu simt nevoia sa dovedesc nimic sau sa par mai bun decit sint. Vreti sa aveti un partener imperfect de dialog? OK, asta sint. Un jurnalist care incearca sa-si faca treaba. Cautati omul model? Nu aici este locul, scuze!

vlad: de acord, meseria noastra consta in primul rind in fapte

livulik  •  8 februarie 2012, 15:05

@Catalin: ADMIT faptul ca este posibil doar sa AM SENZATIA ca te-ai afla de o parte sau alta a ”baricadei”!
dar vreau sa iti spun si DE CE am aceasta senzatie: in zilele protestului din Pta. Universitatii m-am simtit foarte reprezentat de cei care criticau partidele aflate ACUM la putere in aceeasi masura cu cele aflate ACUM in opozitie! am capitalizat ACUM pt. ca am convingerea ca situatia actuala a tarii se datoreaza TUTUROR guvernantilor din ultimii 22 ani, nu doar celor de zi! FARA EXCEPTIE!

nu imi place sa vad pensionari saraci care sunt amagiti cu ideea ca dupa alegeri vor avea pensii mai mari, bugetari care din vina sistemului vechi de 20 de ani au ramas fara job-uri si nu-si gasesc un loc de munca in mediul privat pt. ca practic ”nu stiu sa faca nimic”, etc…ei sunt victimele TUTUROR guvernarilor, nu doar a acestei guvernari!

Bineinteles ca sunt impotriva contractelor clientelare, dar nu voi fi niciodata impotriva investitiilor! Consider ca singura sansa ca pensiile/salariile bugetarilor/ajutoarele sociale sa poata fi acordate si peste un an sau doi, este sa fie ajutat mediul privat!
mediul privat trebuie ajutat/incurajat de stat pentru ca doar acolo isi pot gasi de munca cei disponibilizati si doar prin dezvoltarea lui vor fi bani de pensii pe viitor! Asta cred ca trebuie sa stie oamenii!

Asadar, imi permit sa iti fac o propunere: pentru a micsora numarul celor ce cadem victime cliseului numit de tine, incearca sa amintesti din cand in cand, la finalul cate unei anchete facute de gsp, de acelasi tip de matrapazlacuri facute pe vremea altei guvernari (nastase de exemplu!)! ca lumea sa nu uite ca vor schimba niste ”baieti destepti” cu alti ”baieti destepti”

p.s. faptul ca raspunzi mesajelor cititorilor, indiferent de opinia lor, face parte din farmecul tau si esti apreciat pt. asta! daca ai inceta sa faci asta vei pierde din farmec si din apreciere! 😉

Toate cele bune!

mitica  •  8 februarie 2012, 16:19

D-le Tolontan, daca voiai sa-l numesti pe MRU altfel decit titulatura oficiala puteai sa ai ca model o denumire din domeniul care-ti este familiar: sportul, si mai exact fotbalul.Cind vorbiti de presedintele Comisiei de arbitraj spuneti „seful arbitrilor” si nu „arbitrul sef”, pt. ca respectivul nu(mai) arbitreaza.MRU nu a fost niciodata „spion”, asa ca poate fi numit cel mult „seful spionilor”.Daca mai luam in considerare ca alaturi de Comisia parlamentara de control al serviciilor secrete, directorul (CIVIL) validat de parlament al SIE constituie un mod in care societatea civila contoleaza structurile militare sau militarizate, se ajunge la concluzia ca titulatura de „spion sef” constituie o mare eroare jurnalistica.Da’ poate fi si o eroare neintentionata….

Cătălin Tolontan  •  8 februarie 2012, 17:07

mitica: da, sigur ca este un serviciu sub control parlamentar, dar pentru ca sinteti avizat, va ofer un citat din directorul MI6, apropo de felul in care inteleg cei din serviciul similar din UK datoria lor fata de cetateni:

„In today’s open society, no government institution is given the
benefit of the doubt all of the time. There are new expectations of
public – and legal – accountability that have developed.”

„I am not going to use today to tantalise you with hints of sensitive
operations or intelligence successes. Instead I want to answer two
important questions:
What value do we get from a secret overseas intelligence effort in
the modern era?
How can the public have confidence that work done in secret is
lawful, ethical, and in their interests”.

Discursul il gasiti pe siteul SIS.
https://www.sis.gov.uk/about-us/the-chief/the-chief%27s-speech-28th-october-2010.html

Retineti, va rog! Pe sefii din MI6 ii intereseaza nu doar ca activitatile lor sa fie legale, etice si in interesul cetatenilor, ci si cum sa convinga publicul ca se intimpla asa!

Cred ca diferenta fata de Romania este limpede. La noi se spune, e secret, aveti incredere ca le facem bine!

Inteleg nevoia acestor servicii, sint convins ca banii cistigati, jenant de putini!, nu pot recompensa riscul pe care si-l iau acesti oameni si, mai ales, deformarea ireversibila a vietii lor, dar aici discutam despre altceva. Despre un sef de serviciu secret numit premier si care nici macar n-a demisionat desi desfasoara activitati politice. Sa presupunem ca parlamentul nu voteaza guvernul si el ramine la SIE. Nu vi se pare ca va putea fi privit drept un apropiat al partidelor cu care a incercat sa formeze guvernul si cu care a negociat?

livulik  •  8 februarie 2012, 21:47

gata, Catalin, posibilul viitor premier si-a dat demisia din functia de la SIE… 🙂

lupta pentru imaginaţia lumii  •  9 februarie 2012, 10:46

captivant de imperfect

Daniel B  •  9 februarie 2012, 13:01

Seful tuturor „organelor” cu atributii referitoare la siguranta nationala este de drept Presedintele. Cititi atent constitutia. Pt cine nu are rabdare, o singura intrebare: Cam cine credeti ca pupa mana cui, atunci cand Seful SIE se intalneste cu Presedintele tarii?

elevul-nimanui  •  9 februarie 2012, 22:55

Domnule Tolontan, as fi curios sa aflu ce parere aveti despre fostul ministru al educatiei, domnul Funeriu. O parere obiectiva, sincera…pentru ca dvs. , cu siguranta, ati vazut si rezultatele fostilor ministrii. Cu respect, un elev cu bacalaureatul la usa. 😛

Gabriel  •  13 februarie 2012, 8:58

FMI si “baietii destepti” – Pana le-a venit vremea de “modernizare”, adica privatizare in folosul globalistilor, FMI n-a avut nici o problema cu furtul capitalistilor locali. Acum nu-si mai permit sa imparta cu “oamenii de substanta” locali, asa ca vor energia fata mare, fara obligatii !

“Este inadmisibil” şi alte dubii despre #MRU #riscograma  •  14 februarie 2012, 17:09

[…] ca această imixtiune să se producă, iar oamenii să se supună. E un detaliu. Sau poate nu. Tolontan: “Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul” Sigur ca MIhai Razvan Ungureanu a facut un tur de forta vinerea trecuta, atunci cand a mers la […]

Emil  •  15 februarie 2012, 11:48

Cineva care l-a citit şi îl apreciază pe John LeCarre. Inclusiv din punctul ăsta de vedere, sunteţi o Rara Avis în presa românească, domnule Tolontan. Felicitări!

Comentează