55.000 de pinguini. Sau mai mulți?

Sorin Oprescu a dat Național Arena în grija celor de la spații verzi, după criteriul cromatic, probabil, de vreme ce și Herăstrăul și stadionul de 190 de milioane de euro au în comun smaraldul ierbii.

miercuri, 8 februarie 2012, 4:16

Sorin Oprescu a dat Național Arena în grija celor de la spații verzi, după criteriul cromatic, probabil, de vreme ce și Herăstrăul și stadionul de 190 de milioane de euro au în comun smaraldul ierbii.

Urmarea? Băieții veseli n-au închis acoperișul care ne-a costat 25 de milioane de euro și în arenă s-au revărsat tone de zăpadă, cînd mai e o săptămînă înaintea meciului de Europa League dintre Steaua și Twente. „N-am avut ce face. Nu erau condiții ca să se închidă acoperișul”, au explicat cei din Primărie.

Niciodată nu sînt condiții, cu asta ne-am lămurit! Tichia stadionului e inutilă, exact cum a comunicat în scris Primăriei consultantul Cătălin Crețu de la Louis Berger, adresă datată 9 aprilie 2008 și descoperită de Gazetă. Dar de ce să asculți sfatul unei firme plătite, la rîndul ei, cu 1,5 milioane de euro cînd poți să crești factura cu 25 de milioane?!

Apropo, cînd toate aceste supracheltuieli se puneau la cale, între noiembrie 2007 și iunie 2008, știți cine era directorul economic al Primăriei conduse de Videanu? Tînărul și eminentul ministrul de finanțe din noul guvern al României, Bogdan Drăgoi, pus să gestioneze azi un buget de criză al întregii țări! „Profesioniști excepționali”, după cum i-a caracterizat premierul. Sigur. Profesioniști excepționali fără realizări profesionale excepționale nici în privat, nici în serviciul public. În privința risipei de la stadion, administrația Videanu a luat decizia, cea a lui Oprescu a semnat contractele, trăiască nașul mare!

Revenind la zilele noastre, pe mușuroiul de zăpadă înghețată din burta Național Arena Spitsbergen s-au înălțat două declarații monumentale. Prima aparține acelorași subordonați ai lui Oprescu care au dat iama în iarbă cu lopețile.

Ei au spus că să nu-i mai batem la cap cu închiderea acoperișului „pentru că dacă nu era deschis, ar fi intrat mai multă zăpadă pe porți și printre inelele stadionului, din cauza curentului”. De fapt, în incompetența lor senină ca noaptea polară, oamenii au dezvăluit adevărul. Românii au plătit cu 190 de milioane de euro singura construcție de pe glob în care plouă, ninge și bate vîntul mai mult cu acoperiș decît fără acoperiș!

Cînd am sesizat, încă înainte de inaugurare, că stadionul de cinci stele, hai, lăsați-ne!, este neînchis și lipsit de izolația care aduce spectatorilor confortul normal al unei arene moderne, ni s-a spus că avem ceva cu Oprescu. Între timp, a început să plouă pe scaunele unor sectoare întregi, iar oamenii suportă, meci de meci, curentul, frigul și vîntul. Pînă la urmă, se va face desigur și izolarea stadionului, asta dacă arena nu va primi numele „Antibiotice Iași”. Dar vor fi cheltuiți alți bani!

A doua declarație a oferit-o Dumitru Dragomir, care a zis că să mai terminăm cu tevatura asta caraghioasă. Șeful Ligii zice că pe 16 februarie, la Steaua – Twente, va fi bine în tribune, pentru că oamenii se vor încălzi unii în alții. Unde mai pui că respirația a 55.000 de români va înmuia aerul de deasupra stadionului.

Președintele Ligii rostește și el un mare adevăr. De la Videanu la Oprescu și de la Dragomir la Dragomir, l-am numit de două ori pentru că are dublul mandatelor oricărui om politic, ei tocmai pe asta se bazează. Ca în multpremiatul film documentar Calea Împăratului, în care migrația pinguinilor regali devine obiectul unei epopei emoționante și dureroase, asta sîntem și noi: niște pinguini disciplinați, mărșăluind eroic, generație după generație, generații crescute greșit, în subcultura sacrificiului, îndreptîndu-ne spre o Antarctică pe care o finanțăm cu firea noastră temperat continentală.

Un rapidist a venit cu un exemplu din Olanda » „Stadionul nostru e amărît, afară sînt condiţii superioare la stadioane din ’95”

 

Un cititor GSP se revoltă în faţa eşecului numit Naţional Arena: „Consideraţi că încă mai putem fi aburiţi cu lucrări «de mîntuială»”

Comentarii (72)Adaugă comentariu

zagna  •  9 februarie 2012, 11:04

ati vazut vreodata un inspector de la curtea de conturi a romaniei? (institutie care verifica alocarea si cheltuirea banilor de la bugete)-varsta MINIMA este 60 de ani, iar pentru sefi 80!? cand aceste institutii de control suprem (inclusiv curtea constitutionala) se vor reforma cu tineri profesionisti si integri atunci se vor termina si la noi cu lucrari de la buget facute de mantuialla si de 10 ori mai scump! a propos, ati vazut vila lui videanu facuta din economii la cafea si tigari, a lui l-a costat de 10 ori mai ieftin…

yaruk  •  9 februarie 2012, 11:14

Partea nasoala e ca daca va mai ninge (asa cum zic astia de la meteo)atunci nu prea vad cum se va putea juca acest meci.

vuvuzela  •  9 februarie 2012, 11:23

Nu inteleg care e scopul acestui articol.
Catalin, care e problema ta? Ca s-a facut acest acoperis si a costat prea mult? Sau ca nu a fost inchis acum cand a nins?
Explicatia pt. faptul ca acoperisul nu a fost inchis e simpla si cred la indemana tuturor: ce acoperis ar putea sa suporte o asemenea cantitate de zapada?
Sau poate vroiati sa se intample ca la Romexpo, cand a cazut tot acoperisul din cauza zapezii? Eventual in timpul meciului :))

Cătălin Tolontan  •  9 februarie 2012, 12:12

andreas: o echipa a gazetei a fost la frankfurt. Aveti aici reportajele lor

http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/comparatia-dintre-stadionul-din-frankfurt-si-cel-din-bucuresti-made-in-romania-pret-de-germania-283100.html

http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/noi-comparatii-intre-stadionul-din-frankfurt-si-cel-din-bucuresti-ei-isi-respecta-fanii-pe-noi-ne-preocupa-vip-urile-283683.html

vuvuzela: problema, dupa opinia consultantului, nu a mea, e ca acoperisul a fost o investitie neeconomica. Iar asta se dovedeste si prin inutilitatea lui in astfel de momente

MIHAI  •  9 februarie 2012, 12:44

D-ul Tolontan !!! Mai bine ai scrie articole de sport fara politica.
Nu ai invatat nimic bun de la comunistul de Iliescu ….. !!! 😀
Foarte bine ca nu au inchis acoperisul, zapada tine de cald gazonului.
Oare ce s-ar fi intamplat cu gazonul la temperaturile foarte scazute (sub – 10 grade)daca nu era zapada deloc pe gazon ?!

lereter  •  9 februarie 2012, 13:22

Este trist ca dl Catalin Tolontan bate campii.Acoperisul stadionului este pentru ploaie,nu pentru zap[ada mare.Spuneti-mi un stadion din lume care are acoperis pentru zapada-asa ca la noi,care sa poata sustune greutate mare.Problema stadionului e legata va tine de Primarie,care nu-l stie intretine.E ca un detinator de Mercedes,care nu-l poate,nu-si permite o intretinere.Pentru ca nu stie,pentru ca costa,pentru ca nu are specialisti.Nu construirea e problema ci intetinerea. Dati-l unei firme care se pricepe,unui club.Sint satul de hotii care striga „Hotii”.Dl Catalin Tolontan o tine pe „a lui”,asa ca sa ne vedem der ale noastre!

Tudor  •  9 februarie 2012, 13:34

vuvuzela:
cum poti spune ca daca era acoperisul inchis, ar fi intrat mai multa zapada decat cu el deschis?
ce fel de constructie e aia?
raspunsul e simplu: una de 250 de milioane, bani publici
noi sa fim sanatosi…

Tv & Online  •  9 februarie 2012, 14:21

In conditiile in care vor fi -10 grade si stadionul ala nici macar nu stie ce e aia protectie pentru spectatori…tot mai bine e in fata TV acasa sau la pc pe vreun site online decat sa ingheti acolo, nu din cauza frigului, ci din incompetenta altora!
PS: de acum urmeaza alte comentarii ca nu sunt suporter adevarat, ca nu indur frigul pentru echipa and so on….PS la PS: sunt suporter si am fost la nenumarate meciuri alte echipei Steaua, cu toate ca vin tocmai din celalalt capat al tarii, doar ca in momentul actual vreau sa raman suporter si nu pinguin!

gigi  •  9 februarie 2012, 16:27

Dle Tolontan, in principiu sunt de acord cu dvs ca e o treaba de mantuiala, inutila si care ne-a costat foarte mult raportat la posibilitatile noastre, si o sa ne coste in continuare pe intretinerea ei. Ma astept ca acoperisul ala sa cada in curand, si sper ca nu peste oameni, Doamne fereste.

Pe de alta parte, daca v-ati pricepe la economie, ati realiza ca 190 mil euro in Germania nu sunt niciodata egali cu 190 de mil in Romania, si nu se poate face o comparatie.
Asa cum la noi sunt case de milioane de euro si-n Germania sunt mai ieftine. La fel cum nu putem niciodata compara o autostrada facuta in SUA cu una facuta in Romania. In SUA totul e foarte ieftin. De ce ? Pentru ca atat SUA, cat si Germania, sunt in spatele politicilor monetare pt USD si EUR, si ei exporta inflatia in exterior, tinand-o foarte mica la ei. Puteti considera ca intr-un fel 1 euro din germania e o moneda diferita de 1 euro in romania. Mai analizati un pic, sa nu cadeti in aceeasi plasa in care cad majoritatea ‘analistilor’ de prin media.

victor L  •  9 februarie 2012, 16:43

Totusi, se stie cit a costat stadionul? era vorba de peste vreo 230 de milioane.
Dvoastra sinteti mai ieftin, doar 190 de milioane.
Nu cumva v-a mituit Oprescu? 😉

mihai  •  9 februarie 2012, 17:07

Ce trist e sa citesti despre Romania…Oricare ar fi realitatea acestei situatii, omul de rand plateste chiar daca nu e microbist. Stupid! Monstrii astia trebuie sabotati prin absenteism. Atata timp cat stadionul se umple, Becali, Dragomir si toata sleahta de parveniti ne va rade in fata. Faptul ca nu esti prezent la stadion cand echipa favorita a incaput pe mana unor personaje josnice, nu te face mai putin suporter. Fularul si steagul meu sunt semnate de stelisti adevarati, dar pe stadion nu am calcat din 2007. Cat poti sa te lasi prostit si sa platesti bilet sustinand niste infractori?

Un cititor a reacţionat la textul lui Cătălin Tolontan » "Stadionul nostru e amărît, afară sînt condiţii superioare la stadioane din ’95" | DinSport Network  •  9 februarie 2012, 19:30

[…] cititor a reacţionat la textul lui Cătălin Tolontan, postat pe blogul personal, referitor la starea stadionului National Arena din Bucureşti. După mai multe nereguli prezentate […]

Alex  •  9 februarie 2012, 19:34

Chiar nu inteleg de ce nu se mai poate face un lucru de calitate in Romania! Fara spagi, comisioane pe sub mana si minciuna, multa minciuna!

petre stelistu  •  9 februarie 2012, 21:22

Am vazut ca multi aduc aminte si de Videanu.Eu nu stiu din ce partid vine asta, dar acum pe bune, voi mai stiti cine e portocaliu, cine mai e verde si care e ala albastru, sau ce culori mai sunt prin politica noastra? Spuneti-mi si mie care din voi stiti pe cine vreti la putere? Cu acesti bani puteam sa facem o sala pentru ecipele de handbal, o sala pentru gimnastica romana si mai renovam ceva pentru fotbalul romanesc, ca la ce rezultate au nu cred ca meritau mai mult. Sa stiti ca majoritatea romanilor ce se afla prin strainatate, doresc in primul rand sa-si cumpere masina, dar nu orice fel. Ei se gandesc doar la Mercedes,BMW si Audi, fara a sti ca problema acestor masini este intretinerea lor. Noi, romanii, suntem fudui de felul nostru si asta e o prostie. Tara asta poate fi scoasa din tot circul asta cu o revolutie adevarata, condusa de oameni destepti. La ora actuala nici un politician din Romania nu este destept si asta fiindca au demonstrat acest lucru.

REAlista  •  10 februarie 2012, 9:54

Si asta demonstreaza inca o data ca Sorin Oprescu n-are ce sa caute la primaria capitalei. Omul traieste din vise si iluzii. E nevoie de cineva care sa fie ancorat la realitate, altfel o sa avem un Bucuresti „suspendat”

Stefan  •  10 februarie 2012, 11:34

In lumea civilizata acoperisurile marilor arene au rezistente electrice sau tevi cu apa calda pentru a nu permite unei cantitati mari de zapada sa se acumuleze.Ca deobicei suntem maestrii in a nu face treaba pina la capat.Chiar ar trebui odata sa pierdem un meci cu 0-3 din cauza organizarii defectuoase.

Ionut  •  10 februarie 2012, 19:32

Cel mai bine vad meciul din sufragerie de pe canapea. Caldura, reluari si multe alte lucruri .. Astept sa vad cum se prezinta stadionul ;))

petre stelistu  •  10 februarie 2012, 22:46

Voi nu stiti adevarul. Acoperisul a fost facut la comanda „batranilor” de la echipa nationala. Ei cand vin si joaca cate un meci pentru Romania, stau prin baruri noaptea, la baut, astfel incat a doua zi sunt mahmuri. Acum spuneti-mi si mie cati din voi doresc sa le bata soarele in cap dupa o betie?

Cata  •  11 februarie 2012, 10:39

Titlul corect era 55.000 pinguini si 20.000.000 (dupa ultimul recensamant) de papagali.

catalin  •  11 februarie 2012, 13:29

Domnule Tolontan,

Ganditi-va ca s-ar putea ca stadionul sa nu fie chiar plin caci nu doar cei din capitala si-au luat bilete. Sunt mii de oameni care si-au luat bilete si locuiesc in provincie, iar datorita vremii e greu de crezut ca vor ajunge la meci! Dezbateti public aceasta problema va rugam!

Au cheltuit 45 de milioane de euro pe stadionul din Cluj, dar nu mai au bani de lojele VIP | Liviu Alexa  •  13 februarie 2012, 11:18

[…] sa intelegti ce “s-a patit la Bucuresti”, cititi un articol superb scris de Catalin Tolontan (finalul […]

Dan  •  13 februarie 2012, 14:30

Am cheltuit 250 mil de eur pentru un rahat,e o mizerie ceea ce s-a facut. O sa vedeti la ora jocului ce gazon „meserias”. Vorba aluia: Asa e la noi in Romania, toti ne bate, toti ne fura, noi ramanem cu degetu-n gura”
Imi doresc sa apucam sa vedem un politician corupt, judecat si condamnat pentru jafurile facute zi de zi. Acest doctoras cu limbaj de bisnitar din Obor, trebuie sa dispara din viata noastra de zi cu zi.

Comentează