Zăpada leilor

UPDATE: Articolul publicat ieri la prînz pe gsp.ro de colegul meu Daniel Șendre a intuit discret și emoționant ce se va întîmpla pe stadion. O altă recomandare din ziarul de azi. După ce Marius Chivu a consemnat în ”Dilema Veche” o notiță dintr-o carte care susține că Nadia nu a fost prima gimnastă care a luat 10 la Jocurile Olimpice, colegele mele Roxana Fleșeru și Luminița Paul s-au aplecat cu minuție asupra știrii, au cercetat cîteva luni și publică azi povestea care, fără a știrbi din unicitatea Nadiei, modifică într-adevăr reperele istorice ale perfecțiunii în gimnastică.

miercuri, 29 februarie 2012, 10:34

UPDATE: Articolul publicat ieri la prînz pe gsp.ro de colegul meu Daniel Șendre a intuit discret și emoționant ce se va întîmpla pe stadion. O altă recomandare din ziarul de azi. După ce Marius Chivu a consemnat în ”Dilema Veche” o notiță dintr-o carte care susține că Nadia nu a fost prima gimnastă care a luat 10 la Jocurile Olimpice, colegele mele Roxana Fleșeru și Luminița Paul s-au aplecat cu minuție asupra știrii, au cercetat cîteva luni și publică azi povestea care, fără a știrbi din unicitatea Nadiei, modifică într-adevăr reperele istorice ale perfecțiunii în gimnastică.

Asta nu s-a întîmplat niciodată. Tot stadionul a strigat „La pușcărie, Mitică, la pușcărie!” și „Sandu, ești o mizerie!”. Într-o seară în care echipa a jucat inimos, zecile de mii de oameni și-au ridicat mîinile și le-au fluturat, cu liniile vieții despărțite pentru totdeauna, cerînd plecarea președinților Federației și Ligii.

Într-un fel, îmi pare rău pentru Sandu. Ajuns în culmea carierei sale internaționale, el primește acasă protestul unanim al suporterilor. După cum Dragomir poate mima mirarea. ”Am adus mulți bani din drepturile TV. CE VOR?”.

Revolta de pe Național Arena depășește datele concrete. Nu e vorba aici despre retrogradarea Universității Craiova, nu e vorba despre Poli Timișoara, despre Roșia Montană, despre legea anti huligani sau despre  orice altă temă, oricît de fierbinte.

E vorba despre lipsa de respect cu care șefii fotbalului au tratat sportul și care, iată, li se întoarce ca o palmă amară, imposibil de mascat chiar și sub mănușile albe ale zăpezii mieilor. E vorba despre abuzurile comisiilor, despre procesele de corupție ale șefilor arbitrilor, despre tot ceea ce au girat, au manipulat, au înjurat și au comis Sandu și Dragomir.

Cînd publicul a răbufnit, camerele de luat vederi au surprins spaima de pinguini rătăciți pe banchiză a oficialilor federali de la marginea terenului. Privirile lor alertate și pline de reproș la adresa tribunei dovedeau că nu au înțeles nimic. Această guvernare fotbalistică va sfîrși urît pînă la urmă.

Păcat pentru echipă! Jucătorii  au fost concentrați, au demonstrat atitudine, semn că Pițurcă a rămas șeful de trib care știe să-și motiveze oamenii. Preliminariile vor fi însă lungi, dure și încurcate. Nu va fi suficientă o simplă răscolire de orgoliu, ca în fața acestui Uruguay talentat, estet și romantic.

Pentru o calificare e nevoie de un întreg traseu, alături de FRF, de public, de cluburi, de sponsori, de toată lumea fotbalului. Jocul bărbaților îmbrăcați în roșu a fost un apel la o unitate care, în această seară rece, pare la fel de greu de obținut precum acoperirea unui stadion acoperit.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

Epigonul  •  1 martie 2012, 14:54

Mi-au plăcut recomandările tale, ca şi cu alte ocazii. Îmi iau libertatea să-ţi recomand şi eu ceva… E vorba despre articolul colegului tău Cătălin Gheorghiu, despre jucătorul refuzat de Dinamo şi care apoi a ajuns la Juventus.

pepeman  •  1 martie 2012, 16:18

Dle Tolontan, nu-mi permit să vă dau sfaturi, nici măcar sugestii, pentru că vă consider unul dintre foarte puţinii oameni de presă adevăraţi din ţară. Totuşi, am o rugăminte: Gazeta are mijloacele şi influenţa necesară pentru a lua legătura cu cel puţin unul dintre cei agresaţi revoltător de abuziv de către firma care ar fi trebuit să asigure ordinea pe Arena Naţională, nu să provoace haos şi să încalce drepturile cetăţeneşti elementare; dacă vă veţi oferi asistenţa juridică victimei şi veţi face presiuni jurnalistice, poate că huliganii cu uniformă vor plăti într-un fel sau altul şi, mai ales, poate că cele petrecute aseară nu se vor repeta. Indiferent ce ar fi „ordonat” Sandu ori Dragomir, iar aici ar trebui să ştim ce consemn a avut şeful stewarzilor, treaba forţelor de ordine este, fireşte, să menţină ordinea şi să protejeze spectatorii de eventuale ameninţări. Prin ce a fost ameninţată, aseară, integritatea corporală a participanţilor la spectacol? Doar prin intervenţia forţelor de ordine! În lipsa violenţei fizice, verbale, a proferării de obscenităţi sau scandări rasiste din partea spectatorilor, acţiunea în forţă a gorilelor de la BGS este de natură infracţională. Camerele de supraveghere destinate, de regulă, identificării spectatorilor recalcitranţi, ar putea sta mărturie cu privire la cei care au lovit în loc să apere. În ultimă instanţă, măcar ar fi ceva ca agenţii BGS să fie consemnaţi la secţia de poliţie pe timpul meciurilor de fotbal.

mitran  •  1 martie 2012, 17:09

Jos Sandu si Dragomir!Unde mai e democratia?daca noi suntem batuti si amendati daca ne strigam nemulturile in mod pasnic?Huooo!Rusine!

akkiller  •  1 martie 2012, 18:04

cu respect si cu multumiri pentruca ati luat aceasta pozitie vreau sa va aduc la cunostinta un lucru despre care inca n-am citit nicaeri nimic si care ar trebui investigat de politie lasind laoparte modul in care s-au comportat jandarmii.
VREAU DACA SE POATE MACAR UN RASPUNS
ACELACI COMENT L-AM LASAT SI LUI OVIDIU IOANITOAIA
eri nu aveam degind sa ma duc la meci nici in ruptul capului dar vazind la tv emisiunea de la digi cu vochin si dumitrescu si modul in care incercau sa convinga lumea sa mearga pe stadion am hotarit sa i-mi calc pe inima si sa merg la meci mi-am sunat un coleg si la ora 6 am plecat stiind ca mai sunt bilete si probabil nu o sa fie vre-o problema sa le achizitionez ajuns la case am aflat ca nu mai sunt bilete decit la tribuna sector est si ca toate biletele de la peluze erau epuizate cel mai eftin bilet costa 35 de lei cind pe toate posturile sa spus ca bilete sunt. era un domn in fata mea venise cu carnetul de pensionar si cu un copil probabil nepot pentru a-si lua biletele promise cu 5 lei si sa trezit ca nu mai erau, nu am achizitionat bilete de la case pentruca aveam decit 30 de lei ma gindeam ca imi iau bilet si i-mi ramine si de-o bere am gasit bilete la bishnitari cu 20 de lei si tot in tribuna oare asta de ce ? vreau o pozitie clara din partea dumneavoastra pentruca peluzele erau aproape goale. mi-a parut foarte rau ca nu am putut intra la peluza sud pentruca mie asta imi place sa scandez asta inteleg eu prin fodbalu vazut la stadion nu sa stau pe scaun si sa inghet de frig dar dupa ce au intervenit jandarmii m-am bucurat intrun fel pentruca am stat la tribuna azi am fost si mi-am facut buletinu inclusiv poza pentru buletin si ma gindeam oare cum as fi aratat eu in buletin daca stateam in peluaza sud atit de draga mie.

lemgo  •  1 martie 2012, 18:37

E o parere personala si atat.Fotbalul romanesc atat la nivel de club cat si nationala, nu merita nimic , trebuie lasat sa moara. Acesti indivizi nu se vor da la o parte, pentru ei e o afacere si una profitabila(bani, imagine, putere). Eu totusi nu inteleg de ce te duci sa protestezi pe stadion? Pentru o bataie zdravana sau o amenda? Vreti sa protestati, atunci lasati stadioanele goale, adio bani din bilete si drepturi de televiziune, de bani din performanta nu se pune problema. Nu merita sa mergi la stadion si sa iei bataie, sa distrugi viata ta si a familiei tale doar pentru a protesta impotriva clanurilor. FRF, LPF sunt institutii independente de stat, private, ei fac regulile si ca orice companie privata o sa dispara intr-un singur fel: produsul lor nu mai e interesant pentru nimeni.

d(r)ac_impielitzat  •  1 martie 2012, 20:53

toti trebuie sa plateasca, nu numai cei care au executat ordinele ci si cei care le-au dat. TOTI!
mysport.gsp.ro/dac.impielitzat/note/mica-mineriada-8357.html

axyd  •  1 martie 2012, 21:33

am citit articolul si online si in editie tiparita.
mult mai frumos a sunat aici „ca în fața acestui Uruguay talentat, estet și romantic.”
nu crezi?

Cosmin C  •  1 martie 2012, 22:03

Aseara atat jandarmeria cat si bgs-ul spuneau ca interventia s-a facut din cauza bannerelor…

Astazi cand au vazut ca e groasa si s-a alertat majoritatea presei cum ca de unde pana unde se incalca constitutia pe stadioane au ce inceput sa o dea la intors.

de fapt a fost haos toata ziua ba i-a acuzat bgs-ul pe jandarmi ba invers…spre seara au cazut de comun acord si au inventat o noua poveste cum ca suporterii au sarit de fapt la bataie si au rupt si aruncat scaune…si nu aveau de fapt nimic cu cele doua bannere „Stiinta nu moare” si FRF = RMGC

m-am uitat la zeci de filmulete facute de amatori si puse pe youtube nu am vazut un singur scaun rupt cum sustine jandarmeria, bgs-ul si federatia…dimpotriva in toate e foarte clar cum bgs-ul intra in suporteri trag de banner aia il dau din mana in mana in peluza, bgsii se retrag mai stau putin si apoi intra impreana cu jandarmeria in forta…

in ce tara traim ???

a intrat nu stiu purtator de cuvand de la FRF a spus numai minciuni, ca nu au fost vuvuzele in boxe de fapt erau niste trompete impartite i n stadion, ca s-au aruncat cu scaune si alte minciuni de astea…

FRF a devenit stat in stat si National Arena e capitala lui…locul in care Consitutia Romaniei nu se mai respecta pentru ca asa zice nasu si cu mitica…

CENZURA DE ORICE FEL E INTERZISA – DE ORICE FEL BAH MITICA

Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

(3) Libertatea presei implica si libertatea de a înfiinta publicatii.

(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.

Moganstein  •  2 martie 2012, 11:42

Eu cred ca atat BGS-ul cat si Jandarmeria au actionat la comanda celor doi conducatori ai fotbalului romanesc . Bannerul a fost un motiv ieftin pentru a-si arata din nou muschii.
Pentru a nu mai fi invocata o astfel de clauza , scrisa in nu stiu ce regulamente , care sa „permita” interventia prin forta a „organelor” , ii sfatuiesc pe cei ce vor sa se organizeze , sa faca un lucru foarte simplu si intalnit in multe cazuri la suporterii altor sporturi.
Prin inscriptionarea unei litere pe tricou , in cazul FRF=RMGC , ar fi fost nevoie de 8 oameni . Acesti oameni stau linistiti in tribuna tinandu-se umar la umar. Nici o lege din lume nu-i poate desparti sau sa-i dea afara din stadion. Tricourile pot fi imprimate inainte de intrarea pe stadion sau si mai bine pot fi pictate literele la fata locului pentru a evita „lipsa” vreunei litere , din cauza controalelor . Materialele pentru pictat fiind usor de introdus pe stadion.

Comentează