Tranzacție de multe milioane de euro pe piața de Internet! Compania de media Ringier cumpără un site de servicii

UPDATE CU O AMINTIRE: pe unii dintre deținătorii de azi ai eJobs i-am întîlnit acum mai bine de 12 ani, pe cînd lucram în Pro. Lucian Despoiu,  Liviu Dumitrașcu și Horia Nistor aveau în jur de 20 de ani, arătau ca Man in Black și vorbeau o limbă de pe altă planetă. Niște puști îndrăgostiți de jurnalism se întîlneau cu niște puști îndrăgostiți de net. De la ei am aflat pentru prima oară de google, pe cînd nici nu era cotat la bursă. Tot cu ei am făcut primul site ProSport. Între timp, valoarea acțiunilor google a crescut de 7 ori, iar valoarea investiției eJobs probabil de 50 de ori. Bravo lor, așa arată niște milionari pe bune!

vineri, 30 martie 2012, 12:37

UPDATE CU O AMINTIRE: pe unii dintre deținătorii de azi ai eJobs i-am întîlnit acum mai bine de 12 ani, pe cînd lucram în Pro. Lucian Despoiu,  Liviu Dumitrașcu și Horia Nistor aveau în jur de 20 de ani, arătau ca Man in Black și vorbeau o limbă de pe altă planetă. Niște puști îndrăgostiți de jurnalism se întîlneau cu niște puști îndrăgostiți de net. De la ei am aflat pentru prima oară de google, pe cînd nici nu era cotat la bursă. Tot cu ei am făcut primul site ProSport. Între timp, valoarea acțiunilor google a crescut de 7 ori, iar valoarea investiției eJobs probabil de 50 de ori. Bravo lor, așa arată niște milionari pe bune!

S-a făcut! Este tranzacția anului nu doar pe net, ci și în piața media din România. Am reușit, orgoliu de jurnalist, s-o anticipez aici, la punctul 2.  Ringier a cumpărat eJobs, unul dintre primele siteuri de anunțuri din România.

Actul cumpărării își developează amploarea și semnificația dacă întrezărim cifrele. Profitul siteului depășea 1 milion de euro pe an. Cum în industria de net factorul de multiplicare la achiziție merge între 10 și 15 x profitul anual, un calcul simplu arată cît au investit elvețienii în eJobs. Reiese, cu siguranță, un număr din două cifre!

Valoarea trazacției și opțiunea Ringier schimbă logica unei piețe. Pentru că au mai existat în industrie discuții recente, concretizate sau nu, între diverse alte companii, în care ziarele au fost valorizate în jur de 5 milioane de euro, siteurile de știri pe la 2 milioane de euro, iar ceea ce s-a realizat a fost o tranzacție în care un trust media achiziționează altceva, și anume un site de servicii, pe mult mai mulți bani!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Cosmin  •  30 martie 2012, 14:21

„Cum în industria de net factorul de multiplicare la achiziție merge între 10 și 15 x profitul anual, un calcul simplu arată cît au investit elvețienii în eJobs. Reiese, cu siguranță, un număr din două cifre!” —- esti sigur ca numarul e format din doua cifre? :)) Eu cred ca in cazul zecilor de milioane de euro ,e vorba de 8 😉

Nu o lua personal, imi dau seama ca a fost o simpla greseala si nimic mai mult

Cătălin Tolontan  •  30 martie 2012, 14:32

cosmin: nu o iau personal, ramine cum am scris 🙂

Claudiu  •  30 martie 2012, 16:26

Domnule Tolontan, vă felicit pentru spiritul de anticipație și mulțumesc pentru trimiterile de la punctul 6 din același articol.

dante  •  30 martie 2012, 18:27

daca privim si mai departe un posibil scenariu ar fi de fapt revanzarea catre Axel Springer [AS]. AS detine un portal pan-european de locuri de munca StepStone. Ca si ironie in Romania ca si partener StepStone e Bestjobs dar probabil situatia se va remedia dupa aceasta tranzactie.
http://www.fin.ro/articol_72589/afacerea-cu-anunturi-publicitare-a-lui-axel-springer-face-peste-1-miliard-de-euro.html

Cfr_Atlanta  •  31 martie 2012, 4:31

Hai sa mai citim odata.”Domnule Tolontan, aveam de gând să vă scriu un mail, vizavi de mizeriile scrise în aceste zile de meciul CFR – Oțelul, vizavi de modul incorect în care tratați o echipă care ar trebui să fie un exemplu pentru restul echipelor din România, și anume, CFR Cluj.
De la bun început vreau să lămuresc un aspect, sunt un fost stelist, unul dintre cei care au bătut sute de km pentru a fi în Ghencea la multe din meciurile Stelei, mai ales cele din CL. Sunt unul din suporterii care au crescut de mici cu bucuria de a ține cu Steaua, asta până la un punct. N-am să dezvolt aici motivele pentru care am decis că nu mai am absolut nimic în comun cu ceea ce înseamnă Steaua azi, în schimb am să-ncerc să vorbesc despre CFR.
CFR, un club aflat acum nu foarte mulți ani în divizia C. Un club în care s-a investit sănătos.
Un club, care avea un stadion c-o singură tribună, tribuna I. Un club care a investit ~20 de milioane în stadion. 20 de milioane din resurse proprii.
Un club care a făcut eventul în două rânduri. Un club care ne-a reprezentat fără să se facă de rușine în CL. Oare își mai aduce cineva aminte cum a jucat CFR-ul, de la egal la egal, acasă cu Chelsea?
Un club care a investit și-a crescut un jucător precum Traore, un club care și-a apărat investiția, chiar și-atunci când noi toți îl înjuram pentru ratările din CL.
Un club care a dat 2 milioane pe Alvaro Pereira ca mai apoi să-l vândă la Porto pe 4, acolo unde joacă meci de meci titular, și de unde erau discuții că vor să-l cumpere cei de la Chelsea pe 30, da, 30 de milioane de euro.
Un club care face ceea ce-ar trebui să facă un club de fotbal, business, îl cumpără pe Weldon cu câteva sute de mii, îl folosesc jumătate de campionat, după care-l vând cu 2 milioane. Până la urmă ăsta e scopul unui club, care nu e decât o altă societate comercială, care la sfârșitul anului, când trage linie, ar trebui să fie pe profit.
Un club ai cărui conducători nu numai că n-au jignit simboluri ale fotbalului românesc cum ar fi Hagi, Pițurcă, Lăcătuș etc., dar i-a și respectat. La Cluj a avut loc acum câțiva ani meciul ”Stele în iarbă”, organizat de Gică Hagi, la care am și fost în tribună.
Un club care-și tratează cu respect jucătorii, chiar și atunci când aceștia nu joacă la valoarea lor.
Aș putea continua cu încă vreo 10 puncte, încă 10 motive pentru care CFR-ul e de departe un exemplu pentru cluburile din România.
Ei bine, domnule Tolontan, ce ați înțeles dvs. și ziarul dvs. să faceți? Să creați imaginea CFR-ului ca fiind un club de blatiști, ca fiind un club favorizat de arbitraje. Un lucru absolut fals. Și-o spun din postura unuia ce urmărește meciurile de la noi. Probabil dacă Gazeta era un ziar spaniol, după ultimele meciuri ale Barcei în care echipa catalană a fost dezavantajată de arbitri – ca în partida contra Realul, echipă iertată de niște penaltyuri evidente până și de pe Lună – ați fi titrat că Madrid-ul a cumpărat arbitrii, că Madrid-ul e avantajată și că jocurile au fost făcute ca Realul să câștige campionatul. Ei bine, nici eu nu spun asta, deși sunt un suporter la catalanilor, nici cei de la Barcelona nu spun asta, pentru că realizează și ei că arbitrii pot să greșească. Așa cum pot greși și jucătorii. Faceți referire la lovitura liberă din care a deschis scorul CFR-ul, cum că jucătorii s-au tras, chipurile, din zid. Ei bine, dacă Gazeta era un ziar englez, azi ați fi titrat cum că Everton a blătuit aseară cu Sunderland, mai ales după ultimul gol, când apărătorul celor de la Sunderland și-a băgat singur mingea în poartă fără să fie presat de cineva. E fotbal, domnule Tolontan, fotbal care stă sub semnul hazardului, tocmai de aceea e atât de frumos. Cum credeți dvs. că s-au înțeles cei din zidul Oțelului cu Gabi Mureșan? Dacă Mureșan ar fi tras prin partea dreaptă a zidului, și nu prin cea stângă, am mai fi discutat azi de blat la CFR – Oțelul?
Revolta mea continuă cu anormalitatea pe care am ajuns s-o considerăm normalitate. Aveți un duel cu domnul Stan, și ceea ce scrieți mai sus e cât se poate de corect, din păcate nici dvs., nici ziarul dvs. nu luați atitudine atunci când, ATENȚIE!, șeful arbitrilor e sunat de Gigi Becali și-njurat de mamă. Atunci când conducătorul celui mai iubit club din România, din păcate, dictează cine să intre, cine să iasă de pe teren. În loc să condamnați astfel de practici, nu ați făcut decât să le transformați într-o normalitate. Nu mai e nimeni oripilat de comportamentul domnului Becali, nu mai e nimeni oripilat de faptul că domnul Porumboiu se-njură cu Ana Maria Prodan în direct la tv, nu mai e nimeni mirat de toate derapajele care se-ntâmplă la cluburile din România. În schimb sunteți oripilați, ultragiați de-un așa zis blat.
Eu, dacă aș fi în locul celor de la Cluj, v-aș da în judecată pentru daune morale pricinuite echipei, și v-aș pune să dovediți cu probe că acel meci a fost un blat.
Din păcate, domnule Tolontan, și-o spun cu regret, de-o bună vreme încoace participați în mod direct la distrugerea a ceea ce-a fost odată fotbalul românesc. Și toate astea de dragul unicilor, de dragul tirajului și de dragul reclamei. Cândva aveați niște principii, și vă stimam pentru asta, e foarte probabil să le aveti și-acum, și totuși nu le impregnați și redacției pe care o conduceți.

Cu respect, un fost cititor al GSP.”

marian  •  31 martie 2012, 14:10

pe unii dintre deținătorii de azi ai eJobs i-am întîlnit acum mai bine de 12 ani, pe cînd lucram în Pro. Liviu Dumitrașcu, Lucian Despoiu și Horia Nistor aveau în jur de 20 de ani,

Liviu Dumitrascu are aproape 60 de ani, acum 12 ani sigur nu avea 20

Cătălin Tolontan  •  31 martie 2012, 14:24

marian: liviu dumitrascu are 36 de ani, avea 24 atunci

domozina  •  31 martie 2012, 21:41

liviu dumitrascu are 57 de ani acum. stai rau cu amintirile.

NetuLiber  •  1 aprilie 2012, 0:41

Dar cand o sa cumpaere rds-ul, upc-ul?

marian  •  1 aprilie 2012, 1:00

eu stiu ca asta e liviu dumitrascu

http://vechi.upg-ploiesti.ro/english/leadership.htm#

Vice-Rector (Vice-President)In charge of International Relations
Prof. Dr. Eng. LIVIU DUMITRAŞCU Prof. H.C.

nu prea arata a 36 de ani. asta fiind fondatorul ejobs, mi-a fost profesor la facultate

Bogdan  •  1 aprilie 2012, 8:57

Catalin, factorul de multiplicare nu are cum sa fie de 10-15x profitul anual :)) Nici in cele mai frumoase vise. Hai sa zicem 2-3x. Daca cineva da de 10-15x profitul anual ptr o companie de net, aia se cheama teapa sau spalare de bani. Nu sugerez ca ar fi cazul aici (Doamne fereste), dar o firma de servicii online nu se vine cu 10-15x. Felicitari oricum ejobs ptr vanzare, daca s-a facut inseamna ca au obtinut pretul dorit 🙂

sorin  •  1 aprilie 2012, 10:41

Eu am cont de multa vreme pe eJobs si caut un job caci asta e scopul site-ului. Cu ce o sa ma ajute faptul ca il cumpara Ringier ?

Liviu  •  1 aprilie 2012, 20:38

Mediafax-ul zice aici http://www.mediafax.ro/economic/ringier-preia-ejobs-ro-cel-mai-mare-portal-de-joburi-din-romania-9455830/
ca eJobs era detinut de Liviu Dumitrascu si Daniel Tatar. De la acestia a preluat Ringier pachetul majoritar de actiuni, in jur de 70%. Despre ceilalti doi „milionari” amintiti aici de Tolo, si care intr-adevar au fost printre fondatori, in urma cu 9 ani, probabil ca trebuie sa mai astepte oferte, pina sa devina milionar in euro.
Mai vad aici ca unii il confunda pe dl. profesor Dumnitrascu cu mai tinarul sau tiz antrepenor, care poarta acelasi nume.
Aici aveti si o poza cu „cel tinar”, http://www.dailybusiness.ro/top-influenti/online-romanesc/liviu-dumitrascu, care este personajul zilei.
Sa ne mindrim cu amindoi si sa incetam cu pretentia detinerii certitudinilor.

vlad  •  1 aprilie 2012, 20:59

@marian – bine ca nu il cheama Ion Popescu, sa vezi cate varste avea atunci:).
@sorin: probabil ca nu o sa te ajute ca sunt sanse sa mearga mai rau:)

O alta bucata din puzzle | theRobi  •  2 aprilie 2012, 14:15

[…] Tolo, dap, e tranzactia anului in Romania. E nevoie de M&A ca o piata sa creasca asa ca evenimentul e de salutat. Din pacate sunt prea putine asemenea preluari la 8 cifre, iar istoria ultimelor tranzactii mai notabile nu le da curaj investitorilor. […]

Link-urile săptămânii #12 – Blogul lui Bogdan | Blogul lui Bogdan  •  2 aprilie 2012, 19:00

[…] 1. Ringier cumpără ejobs; […]

Comentează