TVR și RRA cheltuiesc 1 milion de dolari pe zi

Românii finanțează cu 1 milion de dolari pe zi televiziunea și radioul public, sumă echivalentă cu 70% din pierderea celor mai mari 123 companii de stat.

vineri, 30 martie 2012, 8:50

Românii finanțează cu 1 milion de dolari pe zi televiziunea și radioul public, sumă echivalentă cu 70% din pierderea celor mai mari 123 companii de stat.

Contribuabilii plătesc posturile publice în două moduri: prin taxa radio TV obligatorie și prin alocări directe de la bugetul de stat.  TVR costă aproximativ 170 de milioane de euro pe an, iar Radioul cam 100 de milioane de euro. La TVR, aproximativ 30% din finanțări vin direct de la buget, iar la RRA 50%. Cifrele sînt valabile pentru 2011.

De-a lungul anilor, TVR a cheltuit chiar mai mult decît acest buget, ajungînd, conform datelor propriului Consiliu de Administrație prezentate de Hotnews, la un deficit de 100 de milioane de euro în ultimii 5 ani. Deficit care, conform aceleiași surse, crește și care face imposibil un calcul exact în acest moment. Pe 2012 sînt preconizate scăderi de cheltuieli, dar, acceptînd o marjă de eroare, acestea sînt cifrele.

În privința pubicității, cele două instituții publice obțin sub 5% din bugetul lor cumulat de pe piața privată de advertising. De ce Guvernul nu conștientizează că acest sfert de miliard de euro pe an, un milion de dolari pe zi, este cheltuit?!

Dintr-un motiv simplu: pentru că, după cum reiese din datele oficiale, direct din buget se vor plăti doar 70 de milioane de euro în 2012 (să vedem de unde se va achita deficitul suplimentar care se tot adună!), grosul provenind din taxa obligatorie achitată direct de la români. Iar, dacă nu plătește din propria casierie, Guvernul nu are percepția banului adunat tot de la români.

Ponderea publicității va fi nesemnificativă în veniturile celor două instituții publice și în 2012.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Tolontan o dă iar în fasole. Atacă radioul și televiziunea publică  •  2 aprilie 2012, 9:33

[…] fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk")); Cătălin Tolontan scrie pe blogul său despre suma cu care românii finanțează televiziunea și radioul public.   Cu privirea […]

tantel  •  2 aprilie 2012, 11:12

Minunat demers! Incercati sa continuati cu:
– sumele platite pentru drepturi de autor! Cate dintre acestea sunt platite in plus catre proprii angajati ( ase vedea cati si cine sunt ei), desi prin contractele de munca le-au cesionat contra salariului! Platile pentru drepturi de autor , sunt efectuate din taxele de abonament, conform Dacin Sara!
-Achizitionarea unor programe (licenta/franciza) externe SRTV, la care dupa un numar de difuzari se renunta, zice-se din lipsa audientei dar…..la fel de bine sunt folosite drept editii pilot si ajung pe alte posturi, unde culmea….pot avea audienta datorita promo-ului facut pe tvr! Sa fie oare vorba despre acel parandarat?
– in cazul achizitionari altor programe, pentru ca proprii angajati preferati sa-si justifice „creatia”, se procedeaza si altfel! Se fura ideea si se motiveaza ca Art.9 din Legea 8/1996 , nu protejeaza ideile!
Cu stima<

Stirile Online » TVR a inregistrat in 2011 venituri de 490 milioane de lei din taxa TV si subventii de la bugetul de stat  •  3 aprilie 2012, 7:52

[…] informari a Televiziunii publice, transmisa in replica la un material publicat saptamana trecuta de Catalin Tolontan pe blogul sau, in care acesta afirma ca “TVR si RRA (Radio Romania – n.r.) cheltuiesc 1 milion de […]

nelu  •  3 aprilie 2012, 19:33

Dmnule Tolontan ce are toata lumea cu TVR alte probleme nu sunt in tara asta .Poate scrieti de abonamentul pe care il platim la gazele naturale, energia electrica care este mult mai scump decat abonamentul tv.SI poate aruncati un ochi pe tv KBS care este tv nationala si sa vedeti sursele de finatare si abonamentul pe care il platesc,dar ca si la noi politicu isi baga coada si presupun ca o tara ca,COREEA este mult deasupra noastra cu tot ce vreti dumneavoastra.

Fără știri la TVR!  •  12 aprilie 2012, 11:12

[…] toți cei 3.000 de angajați, plus miile de colaboratori, furnizori, prestatori etc., pe care îi plătim cu milioane de EURO sunt toți în epoca de descoperire a comunicării în secolul […]

Comentează