Marea Crăpelniță la TVR

Postul public cere bani de urgență de la buget, dar nu transmite în direct decît 60% din meciurile Campionatului European

vineri, 8 iunie 2012, 9:58

Postul public cere bani de urgență de la buget, dar nu transmite în direct decît 60% din meciurile Campionatului European

Începe azi. Guvernul s-a speriat că românii nu vor vedea Campionatul European  și Jocurile Olimpice. Guvernul va ajuta TVR să-și plătească datoriile de aproximativ 12,5 milioane de euro către EBU. Guvernul nu știe pe ce lume trăiește. El participă la Marea Crăpelniță a TVR și RRA.

Marcello Mastroianni salivează de pe margine.

Meciuri înregistrate pe TVR2
De fapt, și după ce vor veni banii, neneaaaa, am rămas fără minge!, românii nu pot urmări la liber și în direct decît 60% din Campionatul European! Asta pentru că televiziunea publică a vîndut 60% dintre meciuri către Dolce. Cele două cifre nu cumulează 100%, ci mai mult pentru că unele partide vor fi transmise simultan de ambele canale. „Transmitem în reluare și meciurile cedate către Dolce”, parează TVR, dar – ce să vezi?! – sîntem în 2012 și conceptul de meci înregistrat ține de epoca tîrzie a lui Ceaușescu, cînd era greu să afli rezultatul de la Rapid – Sportul pentru cuplajul de pe „23 August”.

Hai să vedem cîtă audiență va face Germania – Portugalia pe TVR după ce derbyul începutului de European va fi transmis live sîmbătă, de la 21:45, pe Dolce! Cînd îl dă TVR în reluare? La 2 noaptea sau duminică de dimineață, în locul emisiunilor de pe ogor, parte a grilei de excelent serviciu public al acestui colos public care ne costă singur 200 de milioane de euro pe an! Sau, auzim mai nou, reluările meciurilor vor fi pe TVR2, după rezumatul care oricum va fi difuzat pe TVR1. Noaptea minții! Ne uităm pe audiențe și mai vorbim.

Pînă atunci, așteptăm încă răspunsul oficial de la TVR în privința prețului cu care a vîndut pachetul la Dolce. Gazeta a solicitat TVR cifrele și ele n-au venit. Ieri, zeița-care-face-ce-vrea a furnizat un comunicat de două pagini fără nici o cifră.

Ați primit jumătate din bani?!
„Am vîndut la prețul pieței”, declaraseră vag pe la șezători șefii din Pangrati. OK, asta înseamnă că Dolce v-a dat jumătate din banii pe care voi i-ați dat către EBU, de vreme ce ați împărțit practic egal competiția. Dolce a căpătat 60%  din meciuri. Cît a dat? TVR a plătit 12 milioane de euro și a luat 6 milioane de euro?

Și, chiar dacă ar fi așa, dar evident că nu e și din acest motiv au ascuns meniul de la Marea Crăpelniță, nu era necesară o licitație? Parcă așa se poate stabili un preț de piață. Poate că venea Pro TV sau venea postul lui Paszkany, sau RCS, sau oricine altcineva și vă dădea mai mulți bani.

Urît moment! Și nu pentru că publicul larg nu va vedea decît 60% dintre meciuri, românii trebuie să se obișnuiască și cu astfel de situații curente în Occident, ci pentru că tot el va plăti diferența din buzunar.

Statul gangster
Pe bune, parcă nicăieri nu e atît de vizibil ca în audiovizualul public relația gangsterească pe care statul român o are cu cetățeanul său. Dă-mi banii pe taxă… Păi, stai… Lasă, nene, marcă abonamentul și vedem noi ce marfă îți livrăm pe el! Știri, filme, meciuri? Da, da, stai liniștit.

Și, cînd vin meciurile, o dată la doi ani, televiziunea pariază pe spaima noastră eternă. Nu putem transmite! Aoleu, păi nu v-am dat banii? Ba da, dar mai trebuie! Marea Crăpelniță românească sau ce?!

300 de milioane de euro pe an
Și ca să vedem despre ce sume vorbim, uitați-vă acum la comparație!

Chiar ieri, Europa a mai transpirat rece încă o dată. Spășită, Grecia a anunțat că, pe primele 4 luni ale lui 2012, veniturile la buget sînt mai mici cu 500 de milioane decît cele necesare ca să nu arunce patria în derivă și pe noi toți la ruleta destinului.

Vorbim despre o țară cu PIB aproape triplu pe cap de locuitor față de România. Grecia este șocată pentru lipsa a 500 de milioane, în patru luni, e adevărat, în timp ce noi păpăm doar pe TVR și pe RRA 300 de milioane pe an. Zeița înfulecă pișcoturi la petrecere.

Că Victor Ponta s-a speriat am înțeles, el trăiește printre politicieni care cred că românii vor ieși cu furci și topoare dacă nu vor vedea Europeanul sau Olimpiada. Atenție și JO se împart! Mai tragem un chef în august. Așa e politicos.

Victime cu dureri de burtă
Deci prim-ministrul nu se sperie că audiovizualul public toacă anual 300 de milioane de euro pentru o treabă care ar costa cam o treime. În cinci ani, economisești un miliard doar luîndu-le somonul de pe șandvișurile soioase.

Victor Ponta se sperie de amenințările EBU și TVR, care, foarte, foarte mult tupeu, se mai și victimizează.

În timpul ăsta, niște tipi de acolo continuă să-și facă jocurile, distrugînd  bruma de reputație construită ineficient la scară economică, dar cu pasiune, de profesioniștii care or mai fi în TVR.

Zeiță, fii nițel atentă! E cam multă insolență în reluare, cam multă pentru Marea Crăpelniță!

Comentarii (160)Adaugă comentariu

bogdan  •  11 iunie 2012, 14:03

nu scrie in nici o constitutie ca romanul are dreptul inalienabil de a vedea sport gratis. drepturile de televizare sunt o marfa care se vinde si se revinde in conditii de piata libera. chestia asta nu o intelege tvr, guvernul si, in ultima instanta, poporul. vrei ceva? trebuie sa platesti. nimic nu e gratis in lume, mama ei de tara plina de mocangii….

bogdan  •  11 iunie 2012, 14:07

luciannnnnn, nu upc restrictioneaza, rai uno insusi restrictioneaza. da, ciudat si greu de crezut, dar si la ei e pay-per-view, si asta e radiodifuziunea nationala!

cristiano8545  •  11 iunie 2012, 16:25

eu nu stiou de ce nu intervine dna-ul este evident ca tvr face in asa fel incat da din drepturi celor de la dolce pe sum modice,sper ex. euro 2012, j.o.2012 si campionatel mondiale si europene de handbal.

speedy  •  11 iunie 2012, 16:37

este (inca) o mare magarie facuta de tvr.
personal, as putea fi de acord cu ceea ce au facut, cu 2 conditii (ambele neindeplinite):
1. daca TVR nu ar fi sustinuta din banii publici (deci din banii mei…si ai tuturor…si nu e vorba numai de abonament aici, ci de faptul ca TOTUL – inclusiv salariile angajatilor – se platesc din banii pe care ii platim noi ca taxe si impozite…nu pot fi de acord ca sefii TVR sa faca afaceri PE BANII MEI…chiar daca aranjamentul financiar cu Dolce ar fi avantajos pt TVR, cum sustin oficialii (desi nu cred ca e), atata timp cat AU INVESTIT BANII MEI normal ar fi sa primesc o parte din profit…nu?
2. daca dolce ar putea oferi un „pay per view” decent…da, as plati sa am acces NUMAI la meciuri. NU sunt de acord sa imi fac abonament pe 1 an sau 2 ani numai ca sa vad niste meciuri…oricat mi-ar place fotbalul…si alea odata la 2 ani.

Lucian  •  11 iunie 2012, 19:20

@bogdan (post 151 si 152)
Sport gratis? Tu esti nebun? Care gratis … eu platesc pentru tvr! Tu nu? Cat despre Raiuno, nu stiu 100%, insa banuiesc ca italienii receptioneaza TOTI postul si deci pot vedea TOATE meciurile. Tie ti se pare normal ca unele meciuri de la un CE sa fie transmise de o „televiziune” obscura ca dolce? Cat au ei acoperirea, 10% ? Ce bine ar fi daca tvr ar cumpara Olimpiada si sa vanda la … caca-maca tv. Sa vada caka si cu maca Olimpiada!

Marea Crăpelniță la TVR  •  12 iunie 2012, 11:51

[…] Pages: « 1 2 3 [4] Show All […]

cf  •  12 iunie 2012, 17:01

Cineva d-le Tolontan vorbea acum cativa ani foarte elogios despre marea lovitura pe care a dat-o TVR-ul achizitionand la un pret imens drepturile pentru Champions League. Care apoi s-au dovedit o pierdere uriasa, mult mai mare decat costurile cu toti analistii politici si alte emisiuni culturale sau ale minoritatilor. Atunci vorbeati despre succesul tandemului Antena 1 – RDS si despre faptul ca TVR-ul s-a pus pe harta publicitatii. Acum va indignati ca banii de taxe (care fie vorba intre noi nu acopera nici macar scoaterea publicitatii din filme) nu ne permit sa vedem Campionatul European in direct. Sincer mi se pare opinia partinitoare. Cred ca ne-transmiterea integrala a meciurilor scad audienta ziarelor de sport, care oricum se bazeaza pe vesti despre echipe sustine in principal de primarii sau oamenic cu contracte cu statul.
Am si eu o opinie!

Octavian  •  13 iunie 2012, 8:11

De sintagma „licitatie publica”a auzit cineva in Romania? 🙂 Si sa-i transmita cineva d-lui Lazescu stirea ca a vandut jumatate dintre meciurile de la Euro, nu doar cele din faza finala a grupelor, cum sustine in comunicat.

marty  •  19 iunie 2012, 9:19

TVR, daca voia sa faca bani, trebuia sa-si patreze prima optiune la toate meciurile si sa faca licitatie pe cea de-a doua. eu as crede ca ar fi scos mult mai multi bani chiar decat a dat pe Euro.

nu inteleg, sau inteleg, de ce nu a facut licitatie… daca Mitica de la Liga poate tine licitatii pentru meciuri si sa faca bani din televizarea blaturilor de pe la noi, astia de la TVR, cu 3.000 de angajati, de ce naiba nu pot sa scoata profit din meciurile de Liga Campionilor sau Euro 2012?

tot ce e de stat de devalizat in tara asta.

yephet  •  11 august 2012, 3:21

Reorganizarea TvR = TUN IMOBILIAR???
plus: eliminarea concurentei / sprijin direct pentru trustul care a trimis cei mai multi reprezentati in CA al TvR?
Extrase din hotararea 106/2012 a cons de admin a TvR.
pagina 38:
„Propunerea cea mai logica este ca SRTV sa primeasca finantarea unui proiect de construire a unui nou telecentru in spatiul din Pipera, urmand ca spatiile si cladirile din Calea Dorobanti si din Moliere sa fie eliberate dupa mutarea in noul telecentru”
PLUS:
„vor inceta emisia canalele: TVR Info, TVR Cultural – a carei misiune va fi preluata de TVR 2 si TVR 3.
De asemenea misiunea TVR Interactiv va fi preluata de Directia Stiri” (pag 49)
„SRTV se poate implica in mod activ in crearea unui sistem alternativ de distributie pentru programele sale prin punerea la punct a unui sistem de distributie Direct To Home prin care cetateanul roman care isi cumpara echipamentul de receptie (antena de satelit si receptor) sa poata, pe baza cartelei SRTV vandute in kit, sa receptioneze programele noastre gratis, impreuna cu alte programe care se distribuie liber (antena 2,3,4, n24, Favorit, Duna TV, M1, M2, Kopernicus, Balkanica, Mtv Germany, etc). Eventual SRTV ar putea intra intr-un parteneriat cu alte televiziuni comerciale din Romania pentru a oferi contra cost si pachete care contin si programele acestor televiziuni.” (pag 39)
wikipedia=După plecarea sa din fruntea SIE, Claudiu Saftoiu si-a continuat activitatea de jurnalist, publicand editoriale în cotidianul „Jurnalul National”
romania libera = Anne Rose Marie Jugănaru […] După 1993 a fost jurnalistă la trustul de presă al lui Dan Voiculescu ( Antena 1 şi Jurnalul Naţional) + asistent parlamentar al lui Adrian Severin.
Irina Radu lucrează în televiziune din 1991, când a debutat la TVR. […] iar din februarie 2010 este director general al Intact Production.
Irina Radu, director Intact Production: „Menirea televizorului este să distreze, nu să educe“ adevarul ro
Valentin Nicolau = iulie 2005 – martie 2006 – vicepresedinte al Grivco – grupul de presa Intact (vicepresedinte al strategiei si dezvoltării) (wikipedia)
Apropos: Cristian Zgabercea, consilier al lui Saftoiu, are niste care de reportaj prin Constanta? Nu ar fi conflict de interese?
Lucia Hossu Longin […] a mai spus ca Parlamentul României ar trebui să ia în calcul graţierea Lotului Năstase. Va face o nouă serie din “Memorialul Durerii”, despre prigoana politică din perioada postcomunistă şi că un episod va fi dedicat Lotului Năstase. roxanaiordache wordpress com
Claudiu Brinzan (ca gluma buna-5 mai 2011): familia Brinzan si-a marit numarul de membri, Claudiu Brinzan fiind fericitul tata al unui baietel[…]care se numeste Claudiu Felix. (nepasadegalati wordpress com/2011/05/05/pesedistul-claudiu-brinzan-a-dat-lovitura-vietii-sale/)
[vvv]tvr[punct]ro[slash]hotararea-consiliului-de-administratie-nr-106-din-data-de-10-08-2012_2634[punct hash te me le]#view
http://www.tvr.ro/hotararea-consiliului-de-administratie-nr-106-din-data-de-10-08-2012_2634.html#view

Comentează