Cum a demisionat un fost campion olimpic în urma unui plagiat și cum a vîndut TVR meciurile de la Euro de cinci ori mai ieftin decît le-a cumpărat!

Unele lucrurile sînt limpezi și au consecințe firești, nu are sens să ne comportăm ca și cum ar fi insolvabile. Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat, iar explicația cu bibliografia din finalul lucrării este subțire! Nu acestea sînt standardele de atribuire a surselor.

miercuri, 20 iunie 2012, 1:58

Unele lucrurile sînt limpezi și au consecințe firești, nu are sens să ne comportăm ca și cum ar fi insolvabile. Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat, iar explicația cu bibliografia din finalul lucrării este subțire! Nu acestea sînt standardele de atribuire a surselor.

La fel a reacționat inițial și Pal Schmitt, președintele Ungariei și fost mare scrimer, un sportiv de talie mondială, care a văzut lumea de pe podiumul Jocurilor Olimpice. Ca sportiv, Schmitt a fost contemporan cu Ivan Patzaichin. Pal si Ivan au luat medalii de aur la Mexico si la Munchen.

Prins cu plagiatul lucrării de doctorat, Schmitt a invocat bibliografia de la sfîrșitul tezei, lumea universitară s-a enervat de-a binelea și, pînă la urmă, presiunea academică, publică și politică l-a determinat pe președintele Ungariei să demisioneze, dar măcar lăsînd în urma sa o motivație civilizată, demnă de un dublu campion olimpic în ceasul demnității sale:

„Dat fiind faptul că potrivit Constituţiei preşedintele trebuie să fie cel care să reprezinte unitatea naţiunii ungare şi că persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, simt că este de datoria mea să renunţ la post”.

E un exemplu pentru Victor Ponta.

Și acum, ceva pentru cealaltă tabără, nu de dragul echilibrului, ci de dragul continuării investigației legate de TVR. ”TVR a devenit o afacere de familie și acolo au fost tot soiul de politruci”, a spus Traian Băsescu.

Așa e. Iar ultimii politruci, în frunte cu Alexandru Lăzescu, numit la postul public chiar de către Palatul Cotroceni, au comis un lucru fără precedent. Ziarul Ring a furnizat un document cadru din care rezultă că Dolce a dat 1,1 milioane de euro pentru meciurile Campionatului European de Fotbal. Lăzescu a inițiat, a supervizat și a semnat contractul.

Gazeta a aflat azi noapte cifra exactă achitată de televiziunea publică pentru aceeași competiție: TVR a plătit 9,4 milioane de euro pentru ”European”.

Calculele sînt îngrozitoare în simplitatea lor. Conform contractului și anexelor, rezultă:

– Cost de achiziție al TVR 303.000 euro/meci (31 de meciuri are toată competiția).
– Cost de vînzare către Dolce 58.000 euro/meci (19 meciuri, din care 12 exclusive mergeau la Dolce).
– Cost rămas la TVR 436.000 euro/meci (19 meciuri, din care 12 exclusive rămîneau la TVR).

Ceea ce înseamnă că TVR a vîndut meciurile de cinci ori mai ieftin decît le-a cumpărat. Și a reușit performanța de a obține un preț unitar mai mare la difuzare decît la achiziție. Nu socotim costurile de producție în sine, ci doar drepturile.

Ni se va spune că TVR a luat de la Dolce și meciuri de Liga 1 în acest preț. Să vedem contractul! Pentru că există diferențe de preț și la alte competiții din listă. Atunci ne vom lămuri dacă meciurile de Liga compensează pierderea TVR în această afacere care își dezvăluie magnitudinea cu fiecare zi care trece.

Și cu cîți bani a cumpărat televiziunea publică un meci de Liga 1 dacă a vîndut cu 58.000 de euro bucata un meci de Campionat European?!

Vom continua calculele. Rețineți-l, deocamdată, pe acesta: meciul difuzat la Campionatul European a costat-o pe TVR de 7,5 ori mai mult decît pe Dolce!

Comentarii (57)Adaugă comentariu

raduli  •  20 iunie 2012, 16:52

Ring NU este ziar.

monica  •  20 iunie 2012, 17:57

“Dat fiind faptul că potrivit Constituţiei preşedintele trebuie să fie cel care să reprezinte unitatea naţiunii ungare şi că persoana mea a devenit, din păcate, sinonimă cu divizarea, simt că este de datoria mea să renunţ la post”.Apropo , asta cu divizarea nu i se potriveste de ani buni lui Traian Basescu ? Nu trebuia sa plece , dle Tolontan ? Ce ipocrizie , sa plece Ponta inaintea lui Basescu !? Mai are rost sa comparam gravitatea celor facute de cei doi ?

Georgero  •  20 iunie 2012, 21:59

@monica

Pentru mentinerea Presedintelui Romaniei in functie, atunci cand au avut ocazia, au votat 75% din persoanele participante la vot.
Cati dintre cetateni au votat pentru numirea dlui Ponta ca prim-ministru? None, zero, nema, nimeni, no-one…
Lasand la o parte jignirile dvs. tipice fanilor prim-ministrului trisor, tin sa va aduc aminte ca traim intr-o democratie, doamna, indiferent daca dvs va convine sau nu!

laur22  •  21 iunie 2012, 6:27

@Georgero

NU TE FACE CA NU INTZLEGI.

Presedintele Ungariei nu a demisionat din functzie nu pentru ca a plagiat ci pentru ca devenise incompatibil cu functzia sa de mediator si impaciuitor adica cu functzia lui Basescu. Altminteri ce importantza are pentru un fost campion olimpic daca in teza sa de doctorat acolo unde explica ce a intzles el din lumea sportului pe care a dominat-o copios a copiat fara sa citeze au ba?

Concluzia lui despre cum se face cand s eface e aceiasi la fel si medalia.

Functzia lui Ponta este incepand de azi altanu de impaciuitor ci de „reformator” al statului si de reparator al gravelor injustitzii comise de regimul securist Basescu.

Daca presedintele basescu (mic, mic, mic de tot) vrea sa se mai mentzina in functzie o vrema pentru a mai evita temporar intrarea la parnaie a lui, a tatucului regimului coloneilor la FF (ca doar n-om fi noi greci n’asa ?) va avea in curnd sansa sa mearga la referendum.

Dulce ca mierea e glontele patrie n’asa ?

A si inca ceva .

Compasiunea e specifica oamenilor si nu masinilor.
O alta diferentza dintre oameni si masini este aceea ca masinile nu sunt ucise ci scoase din circulatzie, casate sau chiar dezmembrate si re-folosite ca piese de schimb atunci cand nu mai fac trebuintza.
Kosovo Liberation Army si spitalele din Turcia stiu precis cum se procedeaza.

BARBU  •  21 iunie 2012, 12:41

exemplul lui pall schmitt s-ar putea să indispună al naibii de tare gruparea voiculescu-ponta-antonescu. de indispus, mă indispune şi pe mine faptul că, prin furtul său intelectual şi nesimţirea care i-a urmat, prim ministrul româniei îi face pe mulţi dintre concetăţenii săi se se simtă inferiori maghiarilor: lipsa de onoare, de onestitate, de curaj a conducătorilor se răsfrânge asupra prestigiuli naţional. şi ne mai mirăm că ne arată alţii cu degetul?

Andi  •  21 iunie 2012, 12:53

„Presedintele Ungariei nu a demisionat din functzie nu pentru ca a plagiat ci pentru ca devenise incompatibil cu functzia sa de mediator si impaciuitor adica cu functzia lui Basescu. Altminteri ce importantza are pentru un fost campion olimpic daca in teza sa de doctorat acolo unde explica ce a intzles el din lumea sportului pe care a dominat-o copios a copiat fara sa citeze au ba?”

ARE MARE IMPORTANTA, GOERGERO, PTR CA EL ESTE UN EXEMPLU IN SOCIETATE, PENTRU NOUA GENERATIE MAI ALES. DACA SEFUL „TRIBULUI” E SMECHER, COPIAZA SI MINTE DE CE NU AR FACE-O SI CEI DE SUB EL? ASTA E CEL MAI TRIST SI INGRIJORATOR, CA NOI NICI MACAR NU INTELEGEM CARE-I IN ESENTA PROBLEMA CU PLAGIATURA ASTA. VAI DE NOI!

Dan  •  25 iunie 2012, 9:48

Dle Tolontan,
Daca justitia se face pe VORBE si nu pe FAPTE(dovezi materiale), atunci orice CUVANTATOR este un justitiar.
Vai de noi unde am ajuns.
Cu stima.

Comentează