Strigătul de luptă din “Librăria Socialistă”

Chiar în centrul Londrei există un loc care îndeamnă la grevă generală şi la sabotarea Jocurilor Olimpice

joi, 26 iulie 2012, 12:02

Chiar în centrul Londrei există un loc care îndeamnă la grevă generală şi la sabotarea Jocurilor Olimpice

De Cătălin Tolontan (din Londra)

Nu e nevoie. Dar, ca să fie siguri că pricepi repede, librăria de pe Bloomsbury numărul 1 poartă numele de „Librăria Socialistă”.

Cum ziceam, nu prea e nevoie. În vitrină stau cărţi de Marx și albume foto cu lupta muncitorilor din toată lumea. Plus, comunism cu simţ practic, volume cu Olimpiada, care se vede treaba că e evenimentul care vinde orice, inclusiv opoziţia la el însuși.


Cercuri din sîrmă ghimpată

Cărţile despre Jocuri au cercurile olimpice făcute din sîrmă ghimpată și acuză „Olimpiada, plaga lumii moderne”.

Iei un ziar pe frontispiciul căruia scrie „Pentru pace și socialism”. La doi pași de traficul obositor de pe Oxford Street și doar la cîteva minute distanţă de British Museum, librăria e însoţită de multă liniște.

Doar chemările la luptă din ziarele socialiste sînt zgomotoase. Te aștepţi să-l întîlnești pe personajul lui Mihail Sebastian, care anunţa la sediul ziarului că vine zilnic revoluţia mondială.

Ce zice „Socialist Worker”

„Socialist Worker” strigă pe prima pagină: “Pisicile olimpice grase halesc aurul!”. Articolul nu e lipsit de informaţii, chiar dacă tenta e vădit roșie.

«Chiar înainte de începerea Jocurilor e clar cine le va cîștiga. Marile firme vor lua profituri maxime, în timp ce oamenii care fac curat în Parcul Olimpic stau înghesuiți în clădiri de mahala, cîte 75 la un duș» 
Socialist Worker

Cea mai mare firmă de securitate a dat-o în bară

Ziarul îndeamnă pe toată lumea la grevă, inspirat din „Magnificul marș de la Madrid”, și speră că „spiritul revoltei se va răspîndi”.

Sînt criticate firma de securitate G4S, cea care a primit un contract imens pe care nu l-a onorat. G4S este cea mai mare firmă privată de securitate din lume și al treilea cel mai mare angajator privat al lumii, după lanţul de magazine Wal-Mart și firma de tehnologie Foxcom. Are contracte cu armata britanică în Kabul. G4S e criticată de toate ziarele, indiferent de opţiunea acestora.

Apropo de Afganistan, the Independent scrie că: „Sînt de două ori mai mulţi soldaţi pe frontul olimpic decît în Afganistan”.

Scutire de taxe

Vizate de socialiști sînt și McDonalds, Visa și Coca-Cola, care în calitate de sponsori ai Jocurilor și-au cumpărat privilegiul de a fi scutite de anumite taxe între 30 martie și 9 noiembrie. „Jocurile vor costa Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline și majoritatea banilor sînt publici”, scrie ziarul. Ar fi aproape un sfert din PIB-ul României în 1012, dar e greu de spus de unde a scos ziarul suma de 24 de miliarde de lire. În general, presa britanică avansează suma de 9 miliarde de lire drept cost al Jocurilor. Un amplu joc al cifrelor au realizat colegii de la Hotnews.

„În timp ce muncitorii sînt plătiți cu o mizerie de 7 lire pe oră, organizatorii Olimpiadei au cumpărat iPad-uri de 1,5 milioane de lire pentru voluntarii Jocurilor”
Socialist Worker

„Sînteți sabotorii jocurilor”

Există și perspectiva opusă. „Medalia de aur pentru cinism”, scrie Daily Mail, acuzînd sindicatele că sînt „sabotorii Jocurilor”.

Cei de la frontiera UK anunță grevă, iar lucrătorii metroului londonez amenință că se vor adăuga lor. E, într-un fel, obișnuitul dans din timpul oricărei Olimpiade. Lucrătorii tuturor orașelor gazdă procedează la fel.

Mai puțin acum 4 ani, la Beijing. Acolo, „pacea și socialismul” au învins și nu există „Librăria Capitalistă”

Comentarii (6)Adaugă comentariu

dan  •  26 iulie 2012, 12:35

si n-au dreptate sa critice?

undo  •  26 iulie 2012, 13:36

comunismul e gandit sa prosteasca masele.

Fabrizio  •  26 iulie 2012, 16:27

@undo: macar comunismul e GANDIT. tu cind ai facut exercitiul asta ultima data?

Comunismul nu e altceva decit efectul falimentului capitalismului. Cind nedreptatea sociala va depasi pragul de suportabilitate (cum zicea Basescu, referindu-se la manifestatiile din ianuarie 2012), comunismul va fi optiunea cea mai la indemina. Daca vreti sa scapati de comunism, n-aveti decit sa reparati capitalismul.

Puppinkuresku  •  26 iulie 2012, 16:43

Comunismul va invinge ! IN ROMANIA ; ponta si antonescu la ordinul lui FELIX ; au de gind si aproape au reusit sa readuca comunismul. Traiasca USL !!!

Vladimir  •  26 iulie 2012, 19:03

Corect, Fabrizio!

Claudiu  •  26 iulie 2012, 21:21

nu e frumos faptul ca cenzurati mesajele care va critica…

Comentează