Nici un adult fără copil

După înfrîngerea în fața Coreei la spadă, despre datorii față de țară, părinți și despre o inscripție la intrarea în Coram’s Fields

sâmbătă, 4 august 2012, 5:56

După înfrîngerea în fața Coreei la spadă, despre datorii față de țară, părinți și despre o inscripție la intrarea în Coram’s Fields

Nu există medalii sigure, vin și spun lacrimile spadasinelor. Au pierdut chiar în primul meci și plîng de se destramă literele sălii ExCeL. Ce s-a întîmplat aici? Pe „Heathrow” a început totul.

Cînd au ajuns, acum o săptămînă, pe cel mai mare aeroport al Londrei, aveau o nerăbdare vizibilă în mișcări. Nu era nevoie să fii cititor în limbajul corpului ca să adulmeci presiunea din fibrele lor. Stresul fusese trimis acolo de creierul lor și de creierul cel mare, Creierul Pofticios al Națiunii.

Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Anca Măroiu şi Loredana Dinu deveniseră proprietatea gloriei noastre anticipate. Multiple campioane mondiale și europene, spadasinele erau medalia certă a României la Olimpiadă și scutirea noastră de a ne îndoi. „Aici, la scrimă, nici un favorit nu cîștigă!”, le-a spus Mihai Covaliu băieților săi înainte de meciul împotriva Rusiei. Cum de ai știut, Cova?!

Abia ajunse în Londra, fetele nici măcar nu-și ascundeau stresul enorm. Ele fremătau fără chef de glume. Dacă ar fi avut armele, ar fi găurit, pe loc, cauciucurile enorme ale autobuzului care le-a luat din aeroport ca să le ducă în Sat.

Astăzi, în ceea ce englezii numesc Super Saturday pentru că se vor decerna în două zile 48 de medalii, lacrimile lor ne spun că am greșit. Dintre cele 48, nici o medalie nu e sigură.

Federația, COSR, noi toți ne-am comportat de parcă la medalia lor doar panglica era în dubiu. Nici măcar culoarea metalului nu se punea în discuție. Aur și nimic în minus. Am greșit. Și mai e ceva.

Regina presiunii a fost Ana Maria Brînză. Nici dacă făcea parte din Curtea Regală a Angliei ea n-ar fi simțit în această perioadă atît de mulţi irişi ațintiți spre ea, sorbindu-i intențiile și promisiunile. Ne-am prelins, ca o uriașă caracatiță cu zeci de brațe și mii de ochi, pe fiecare trotuar, podea și perete pe care a mers, și-n vis, Ana. Națiunea recunoscătoare i-a sorbit toată vîna în avans.

Acum, ele plîng aici, în sala întunecată de la ExCel. Pe străzile Londrei, vîntul îndoaie copacii pentru prima oară de cînd delegația României a ajuns la Jocuri. În fața parcului Coram’s Fields, un tată își introduce fetița de mînă pe porțile verzi. De fapt, e invers. Copilul își conduce părintele.

Pe gardul de la Coram’s stă cea mai stranie inscripție pe care am văzut-o în Londra: „Acest parc este proprietate privată a unei fundații. Adulții au voie să intre în parc doar dacă sînt însoțiți de un copil”.

Ana Maria Brînză și-a dorit medalia de aur ca să-l onoreze pe tatăl său, dispărut chiar în prima zi a lui 2012. În septembrie 2011 a aflat că are cancer la plămîni, după trei luni murise. Oricîtă presiune ar fi pus România pe ea, Ana a adăugat propria nerăbdare și tristețe de fetiță care a rămas datoare părintelui.

Toți facem la fel. De fapt, nimeni nu rămîne dator nimănui. Lacrimile de la ExCeL sînt uscate, misterios, de vîntul care bate în fața porții de pe Coram’s Fields.

Tot ce datorăm, datorăm copilului din noi, copilului fără de care n-ar trebui să fim lăsați să parcurgem aleile vieții noastre, oricîți ani am împlini. Nu fără minte, nu fără recunoștință, nu fără glorie, nu fără medalii sîntem seci, ci fără copilul din noi.

Fata a pierdut, datoria s-a stins, rămîn fetițele din Ana, Simona, Anca și Loredana, copiii care plîng din toată inima.

Să ne retragem un pic.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

andrei  •  4 august 2012, 18:06

Frumos articol.Pacat de ele, nici nu am conceput sa nu ia argint sau aur. Asta e, viata merge inainte, fetele mai pot participa lejer la o olimpiada. Sa ne luam acolo revansa..

AndySchleck  •  4 august 2012, 18:09

Asa se intampla cand nu ai ambitie si te crezi castigator dinainte de confruntare… ar fi incorect sa spun ca e tipic romanesc,dar aceste fete deja se gandeau cum o sa se bata ele in finala…. la fel am facut si la fotbal cand ne gamdeam la Olanda si noi pierdeam cu Lituania sau Austria

Calin  •  4 august 2012, 18:16

…mai usor cu TV ul fetelor .Mai multa munca si mai usor la TV.Aveati grija lui Borcea ^Co ca e promovat el si nu voi . E bine ca fiecare sa si vada de treaba lui si totul va fi OK .Valabil si pt Basescu , Antonescu , Pontescu …etc

mihai  •  4 august 2012, 18:42

mda, articolul iti atinge o coard a sensibila,frumos, dar ceea ce ramine in urma e deziluzia eliminarii de o maniera clara,cu siguranta lacrimile lor erau si lacrimile noastre daca pierdeau ca la individual,asa ramine doar o deziluzie…comuna…romaneasca

P.C.H  •  4 august 2012, 18:42

un alt lucru pentru care as vrea sa avem olimpiada mai des, pe langa intrecerile sportive, sunt articolele din presa, cand lumea lasa mediocritatea si mizeria din fotbalul mioritic si se concentreaza pe alte subiecte sau sporturi si ziarele, site-urile sau blogurile au o cu totul alta nuanta, de jurnalism pur in loc de „cancanismul” pe care-l gasim in restul anului…

e ca si cum mananci zi de zi parizer cu paine si la un moment dat pentru o perioada ti se servesc cele mai bune si mai variate feluri de mancare…nu mai vrei sa te intorci inapoi…

pacat ca asta se intampla doar odata la 4 ani iar in restul timpului ne ocupam de jegurile din fotbal si ce au mai declarat nu stiu ce analfabet sau cioban dupa nu stiu ce prostie de meci sau ce le-a mai trecut prin cap dimineata cand s-au trezit sa-si bea cafeaua…

e pacat ca se poate face jurnalism si altfel dar la noi se prefera varianta mai usoara, mai banoasa si care din pacate spala zilnic creierul cititorului obisnuit…

presa mai inseamana si educatie nu doar profit…

felicitari pentru tot ce ai facut pana acum la Londra Catalin.

Consi  •  4 august 2012, 18:44

@AndySchleck: Da-mi voie sa spun ca nu ai nicio cunostinta despre aceste fete sau despre sacrificiile pe care le-au facut 4 ani de zile, ca sa intelegi frustrarea si dezamagirea lor. Cunosti cum este sa te casatoresti si sa nu ai luna de miere? Sau cunosti cum este sa ai tot timpul bagajul pregatit de plecare si propria casa sa-ti fie loc de tranzit? Ca sa continui, scrima si aceste fete care aduc elita tarii noastre nu ai cum sa le compari cu un sport pe nume fotbal in care Romania in momentul de fata e mai mult decat mediocra. Poate ai intelege si tu ca nu lipsa de ambitie (ambitia de fapt este extrapolata)ci presiunea aceea ucigatoare croieste esecuri in destinul unor sportive de clasa. Asa ca arata-le putin respect unor fete care au mai multe medalii internationale decat poate ai tu tricouri in dulap!

paul  •  4 august 2012, 18:44

Oricine a practicat un sport stie ca se intampla cateodata ca oricata vointa ai avea lucrul sa mearga impotriva ta . Nu-i bai , A-TI FOST SI VE-TI RAMANE FETELE NOAETRE DRAGI !!!!!!!!!!!!!!!!Sa va dea Dumnezeu sanatate si ve-ti invinge la alte mari evenimente !

Epee  •  4 august 2012, 18:45

Am avut mare incredere in echipa de spada si mai ales in Ana. Din pacate nu s-a putut de data asta. Mi-ar placea sa spun ca nu sunt trist dar… 🙁
Insa si Ana si restul echipei pot merge mai departe si din punctul asta de vedere nu am niciun dubiu ca lucrurile vor reveni la normal. Presiunea a fost prea mare acum dar ce s-a intamplat azi poate fi o lectie de luat in seama pentru Rio 2016.
Capul sus! Jocurile Olimpice nu se termina la Londra!!!!

scorpionul  •  4 august 2012, 18:52

Iti multumesc pentru articol Cataline…prea putini vor fi de acord sau vor intelege dar nu mai conteaza in ceea ce ma priveste. M-am cam saturat de atatia oameni mici care se invart in jurul sportului comentand ca sa-si ostoiasca ura care ii macina permanent. In cazul meu e ultimul comentariu…imi pare bine ca e la articolul asta.

donald  •  4 august 2012, 18:52

Pentru informarea tuturor, trebuie spus urmatoarele: tabloul de concurs s-a stabilit cu mult timp inainte, in functie de clasamentul mondial. Romania (locul 1 in lume) a fost plasata in cea mai avantajoasa pozitie si a fost imperecheata cu cel mai slab adversar posibil (Coreea de Sud este de abia pe locul 10). Asta ca sa stim exact cine ne-a batut.

Pe scrimere le stiam drept campioane mondiale si europene. Acum am aflat cu suprindere ca ele sunt de fapt Fetitele Power Praf. De unde pana unde? Superman, Batman, Power Praf si orice alte prostii de genul asta nu sunt decat niste gaselnite ieftine, aparent mobilizatoare, care in cazul de fata nu arata decat cat de usor putem deveni ridicoli.

Asta pentru ca astazi spadasinele si-au facut praf munca de ani de zile, au facut praf sansele Romaniei la alte medalii, au facut praf sperantele noastre, cei din banii carora au mers ele nu doar la Olimpiada, ci si la toate competitiile pe la care au ajuns. Daca n-ar fi fost stupiditatea asta cu Power Praf, nici nu m-as fi gandit sa scriu aceste randuri.

Atat timp cat raman modesti, cu picioarele pe pamant, cand stiu sa gestioneze succesul, sportivii romani sunt capabili sa lege mai multe victorii. Cand insa incep sa-si piarda capul, sa se creada vedete mai mari decat sunt in realitate (Fetitele Power Praf), apar probleme de genul celor de azi, de la scrima.

PS. Razvan Martin, medaliatul nostru la haltere, povestea intr-unul din primele sale interviuri de dupa acest succes cum isi loveaa el profesoarele in liceu. El a pomenit de vreo patru, dar poate or fi fost mai multe.

Asta e eroul nostru? Pe el ar trebui sa-l dam exemplu copiilor? Asta e calea pe care cei mici ar trebui sa o urmeze in viata? Sau avem de-a face cu un gen de om de care nu prea am avea motive sa fim atat de mandri?

Cristi  •  4 august 2012, 18:54

Spada feminina echipe va absenta timp de 2 cicluri (8 ani)n din programul olimpic, din cate stiu. In acest caz, nu mai e nicio sansa pentru ele. Dar mai spun ceva. Nimic nu a fost gestionat responsabil in legatura cu ele. Siteul totallympics.com este facut de amatori, iubitori de sport. Ei bine, acolo s-a facut simularea turneelor olimpice de scrima si se stia, in urma rankingului mondial, ca vom intalni Coreea in sferturi? Doar COSR si FRS n-au stiut, de au acceptat ca echipa Coreei sa se antreneze cu noi la Izvorani sa ne filmeze toate miscarile? Anul asta in cupa mondiala echipa a castigat doar la Barcelona , a pierdut la Rio, la St.Maur, la Leipzig, la Doha…Nimeni nu s-a alarmat…Branza cand s-a aflat la tusa de aur mereu facea flesa. Cand era in dificultate, facea flesa mereu si crea duble. Nimeni n-a corectat nimic. Psiholog la echipa asta n-a existat. E o alta) valoare nationala de care cineva (si nu noi, iubitorii de sport si de rosu, galben si albastru) si-a batut joc.

Dani  •  4 august 2012, 19:05

@AndySchleck Tipic romanesc e sa injuram sportivii dupa „prima infrangere”. Fetele astea ne-au bucurat atata timp cu medalii si noi acum ce facem? Le facem in toate felurile dupa cateva zile la JO.

Si mai trist e ca jurnalistii fac si ei acest lucru. ProSport le-a facut praf intr-un titlu pe fete (am printscreen). Atunci ce mai cerem de la oameni simpli, fara cultura?

In loc sa cheltuim bani pe referendum-uri fara rost si pe Biserici tot mai mari, eu zic ca ar trebui sa investim in sportivi, in baze de sport cum ar fi: bazine, sali de scrima, sali de handbal samd. Germania, care investeste enorm in scrima, azi s-a clasat pe 5 la spada feminin. Italia mai jos, iar Ungaria n-are nici macar o echipa participanta in probele de scrima. A avut cativa la individual. La medalii stam mai bine decat multi colosi, care investesc enorm in sport: ex Canada, Danemarca, Spania, Brazilia, Slovenia, Croatia, Serbia samd.

gabipetre  •  4 august 2012, 19:05

S-a vazut ca erau crispate. Totusi ale noastre raman, faptul ca ne-au reprezentat acolo la marea intalnire a celor mai mari sportivi ai planetei, o data la 4 ani, este un lucru extraordinar, medaliile sunt cireasa de pe tort.
Si am aflat azi ca cele mai mari neimpliniri ale romanilor constau in acel nenorocit de maner francez, sau cum ii zice, si in cei 2-3 cm. in plus care le aduce avantaj adversarilor…

Dani  •  4 august 2012, 19:07

Plus ca n-ar trebui sa ne mire ca asiaticii vin si ne iau locul. De vreo 5, 6 ani au inceput sa investeasca enorm in sport, iar acest lucru se vede. Ei tac si fac. Noi comentam mai mult pe la TV si dupaia ne miram ca nu avem performante.

Emil  •  4 august 2012, 19:40

Capul sus,fetelor

AndySchleck  •  4 august 2012, 19:43

@Consi > nici macar nu le-am criticat ,le-am spus doar ca nu au avut ambitie si acesta e punctul meu de vedere,fiecare are dreptul la o parere personala deci nu ai nici un drept sa ma acuzi. Ele si-au ales acest drum in viata si au stiut ce au de infruntat ,e adevarat si ce spui tu insa orice job are urmarile sale, acestor fete trebuie sa li se dea o palma morala deoarece trebuie sa se constientizeze ca nu conteaza numarul de medalii nu conteaza palmaresul atunci cand te urci pe ring fiecare e egal si orice se poate intampla.. imi mentin parerea ca au tratat acest meci prea de sus…

Costi  •  4 august 2012, 19:51

Capul sus fetelor! Stiti bine ca sunteti campioane, adica cele mai bune!
Azi a fost doar o zi nefasta. Insa noi suntem mandri de voi!

Mult succes in viitor!

Andrei  •  4 august 2012, 19:54

Off…e pacat. Asta e problema cand te astepti sa castigi fara probleme…

Issos  •  4 august 2012, 21:10

Tipic romaneasca atitudinea suporterului de rezultat, daca fetele faceau un rezultat mare li se cantau osanale, cum nu s-a intamplat astfel acum ele sunt doar niste blazate fara ambitie. Asta e sportul. Capul sus fetelor sunteti si veti fi niste campioane. Multa sanatate si mult succes pe mai departe.

Andreea  •  4 august 2012, 21:10

fetele noastre sunt duble campioane mondiale, campioane europene si ana medaliata la olimpiada. poate pentru uni aceste lucruri nu conteaza dar pentru alti asta arata ca fetele noastre sunt foarte valoroase. nu au facut nimic la olimpiad! DA! SI? care este reactia noastra? UUUUAAAAAAA, de ce? pentru ca au muncit patru ani si intr-o zi sau spulbertat toate orele de munca in cantonamente si competiti departe de cei dragi, pentru ca asta este lumea sportului, uneori castigi si alteori pierzi, pentru ca am ajuns sa ne dam cu parerea despre ceva ce nu stim nimic, eu asa cred. cei care au comentat urat la adresa fetelor ar trebui sa stie ca nu de asta au acum fetele nevoie ci de incurajari din partea noastra, pentru ca ele pot , le trebuiesc doar ocazi pentru a o demonstra. ca idee as vrea sa va spun ca Franta si Ungaria nu sau calificat la olimpiada iar Germania si Italia sunt clasate dupa noi

Danny B  •  4 august 2012, 21:10

Ai dreptate , Cataline – dar ce poti sa faci cand statul nu-ti asigura nimic si doar iti cere ” sa-ti faci datoria fata de tara”! Zilnic dispar din Romania , stadioane , sali de sport , parcuri si apar ca prin minune mall-uri impunatoare sau cartiere rezidentiale pe banii contribuabililor , in scoli orele de sport se micsoreaza iar copii NU mai au maidanul de altadata , cei care mai concureaza li se aduc tot mai multe acuze , ca nu au luat aur , ca nu s-au pregatit indeajuns etc. – dar dumneavoastra ”tovarasi” ,cu ce ne-ati ajutat ???

adi_stelistul  •  4 august 2012, 21:31

Tot aud ca am pierdut cu Coreea pentru ca am facut un stagiu de pregatire comun, ba chiar ca „ne-am vandut pentru 3000 de euro” (zice concurenta). De parca am luat bani de la niste nimeni si le-am vandut marile noastre secrete. Coreea e una dintre fortele acestui sport (principala forta daca luam ca reper tocmai aceasta editie). Pe urma, de ce ei ne-au furat secretele si noi nu le-am furat pe ale lor? Sincer, mi se pare stupid. Scrima s-a schimbat enorm: Ungaria n-a calificat nicio echipa, la nicio arma(ceea ce e socant), Franta (FRANTA!!!) n-a luat nicio medalie(!), Italia a fost salvata de fetele de la floreta si de Occhiuzzi, iar Rusia va incheia fara aur pentru prima data din 1956. In schimb a luat aur Venezuela (!) la spada baieti, si Norvegia a obtinut prima medalie la scrima, dupa ce avea ca performanta maxima pana acum un loc 11 (!) in 1984. Scrima a luat-o razna, iar noi ne mai tinem inca cu dintii de plutonul fruntas. Ceea ce nu e putin lucru. Raman dezamagirile, mai ales cele ale fetelor, dar finala pierduta la europenele din iunie dupa 2 ani de cvasi-invincibilitate trebuia sa dea un semnal de alarma. Iar la individual am pierdut 3 meciuri la o singura tusa, ceea ce e ghinion, oameni buni. Hai sa privim lucrurile in ansamblu.

mogul  •  4 august 2012, 21:34

Am o mare rugaminte la tine Catalin. Sa insisti ca cine a aprobat turneul de pragatire al lotului Roman de scrima fete si baieti vs cel al Koreei sa plateasca pentru acest lucru . este vecina cu tradarea de tara acest gest . ne-au filmat antrenamentele si apoi ne-au ucis . in China acest lucru ar fi fost pedepsit exemplar . Noi ne multumim cu o demitere a d-nei PASCU cea care conduce de capul ei acest sport si care a ne-a vandut ca un Iuda pe cateva mii de euro . AFARA !!!

adi_stelistul  •  4 august 2012, 21:36

A, si sa nu uit: si Egiptul a obtinut prima sa medalie olimpica la scrima la Londra. Ei aveau si un loc 4, e drept, dar de la ANvers, 1920. Asa arata scrima acum. Vom sti sa raspundem acestor provocari?

Vasi  •  4 august 2012, 21:50

Nu va suparati, dar de ce trebuie ‘infierat’ creierul cel mare si pofticios al natiunii? URATA FORMA DE EXPRIMARE ATI GASIT, CA NU O POT NUMI METAFORA.
1.Daca nu le-am fi sustinut eram rai, daca le-am sustinut si am asteptat o medalie e tot rau?
2.Faptul ca au pierdut nu trebuie pus in carca natiunii, ca ar avea chipurile prea multe asteptari de la ele. Sa fim bine intelesi: toate natiunile care au cat de cat rezultate bune intr-un sport, se asteapta sa ia o medalie. Cu alte cuvinte, multe alte natiuni au creiere mari si pofticioase (urata exprimare de altfel), indiferent daca sportivii lor se antreneaza pe bani publici sau privati.
3. Sa nu uitam ca in Romania, sportivii se antreneaza pa bani publici, ceea ce e foarte rar prin alte tari vechi-capitaliste. Poate de aceea si trag tare de tot, ca sa-si poata plati datoriile din banca. Vezi cazul lui Gaby Douglas, pt care maica-sa a muncit cum a putut ca sa-i plateasca cel mai bun antrenor din USA si fata a stiut ce inseamna sa iei o medalie olimpica si inca una de aur.
4.In loc sa dea/dati vina pe altii, consider ca trebuie sa-si recunoasca slabiciunea, anume faptul ca s-au vazut deja campioane si sa se puna pe treaba pt olimpiada urmatoare, daca mai vor sa participe.
P.S. Daca deranjeaza atat de mult opiniile suporterilor si spectatorilor, pai atunci sa se desfasoare toate competitiile cu usile inchise, inclusiv pt presa, asa ca sa nu se mai bucure nimeni, sa nu mai laude nimeni, dar nici sa nu mai certe nimeni si NIMENI SA NU MAI AIBA DREPTUL LA VREO OPINIE, AFARA DE SPORTIVII INSISI SAU , POATE MAI BINE, DECAT ARBITRII. PRIETENII STIU DE CE.

BG  •  4 august 2012, 21:52

Minunat articol. Asa ar fi frumos sa traim mereu, de mana cu copilul din noi. Am vazut copii cotonogindu-se si insultandu-se, dar nu-mi amintesc daca am vazut vreun copil cerandu-i socoteala cuiva ca nu a castigat un joc pe care el l-a privit de pe margine. Eu nu stiu nici de unde sa apuc o sabie, nu am fost cel mai bun din Europa la nimic, niciodata, asa ca le admir din suflet pe fete. Sunt acolo, sus, la varf, nici o infrangere nu le poate lua asta.

Vasi  •  4 august 2012, 22:01

Faptul ca le-am sustinut si le sustin in continuare si faptul ca m-au dezamagit (pentru ca nu sunt de piatra si pentru ca imi pasa, de aceea am si astfel de sentimente), nu inseamna ca trebuie sa le jignesc si nu o fac si nu-mi place ca cineva sa le jigneasca, DAR, nu mi se pare normal nici sa fie jignit publicul, ca ar astepta o medalie si, vezi, el e de vina. Si acuma daca au pierdut rusinos, publicul e un urat care trebuie pus la punct? Aceasta eun fel de ‘dictatura” a presei sportive: numai sportivii si jurnalistii acreditati pe langa ei pot spune cand si cat sa ne bucuram, daca avem dreptul sa avem o replica sau nu, daca avem dreptul safin dezamagiti sau nu.
Rusinos.

Alin  •  4 august 2012, 22:41

s-a vorbit foarte mult zilele acestea despre sport. despre sperante si dezamagiri. despre presiunea asupra sportivilor. despre lipsa resurselor alocate sportului din Romania.
dar foarte putini au incercat sa inteleaga ce se ascunde in spatele presiunii…. despre faptul ca pe fond e o lupta pentru supravietuire.atat personala cat si pe linie sportiva…
daca nu ai medalii pui in pericol insasi existenta ramurii sportive pe care o reprezinti pentru Tara. fondurile de la COSR si de la minister vin numai daca ai rezultate. reprezentarea in forurile internationale exista numai daca ai rezultate.fara rezultate nu poti obtine bani pentru infrastructura (dupa medalia de aur de la tir dl Babii s-a gandit in primul rand ca salveaza poligonul de la Tunari), pentru loturile de copii si juniori, pentru participare la competitii internationale….
fara rezultate nu primesti renta, nu stii daca dupa ce termini activitatea te angajezi pe undeva, daca poti sa-ti intretii o familie…

privesc la sportivii altor tari si le citesc in ochi bucuria participarii… ai nostri sunt incrancenati si crispati ….
aceasta e e de fapt fata nevazuta a sportului din Romania…

loko  •  4 august 2012, 23:05

Felicitari domnule Tolontan pentru articol.Cat despre aurul sigur… numai de la niste roboti te poti astepta la ceva sigur.Ana felicitari pentru sportiva Ana Maria Branza si pentru omul Ana Maria Branza.

din California  •  4 august 2012, 23:30

Toate comentariile tale sunt patetice,subiective si fara noima.
Eu inteleg misiunea ta,ai fost trimis acolo sa faci reclama la produse expirate,ca sa-ti justifici salariul si functia.OK. Dar,mai departe,eu nu cred ca faci distinctie intre absurd si penibil.
Romanii din tara te inteleg si te aplauda,dar,comentariile tale mai sunt citite si de altii…care detin alte criterii de evaluare,nu stiu daca pricepi…{adresa mea de e-mail e reala si poti raspunde}
Dupa ce scrii tu,e Olimpiada lu’ Branza,Andrunache si Susanu,Dumitru si un no name de la tir.
De gimnastica ceva? Astept inca…. vin finalele pe aparate,esti pregatit?
Dar de fotbal? De Mexico azi,Lebron,Kobe,Phelps,Soni,Lochte,Volmer si altii..de ce nu comentezi?Romanii habar n-au.Dar tu?
Si va mirati ca nu ploua!!.
Pana la urma nu te condamn,esti o jucarie acolo,sunt convins ca ai si alte viziuni,dar…mai bine scrii ce trebuie decat sa devii colaborator!!!Ai mai trecut printr-o experienta asemanatoare,cu Ringier,cand ati iesit toti cu topoarele si v-a luat vantu.
Dar atunci,in 2007,erau alte vremuri,azi cine {te} va mai ia?

POP  •  5 august 2012, 0:09

MULTE FELICITARI FETELOR….MEDALIA DE ARGINT E UNA FOARTE STRALUCITOARE MAI ALES DACA E UNA CASTIGATA LA OLIMPIADA, INCA ODATA NUMAI FELICITARI SI RESPECT, CAT DESPRE ANTEVORBITORII MEI DE PE ACESTA PAGINA CU COMENTARII RAUTACIOASE DE GENUL ” S-AU CREZUT CAMPIOANE DEJA” SAU ALTE CELE…FRATILOR MEDALIA DE ARGINT E FOARTE BINE ….SA FITI VOI VICECAMPIONI LA CEVA SI MAI VORBIM

sburlea  •  5 august 2012, 1:25

@Tolo

Dupa ani de pribegie (a se citi navigarea in afara scrierilor tale) ti-am redescoperit condeiul cu placere, cu ocazia acestor JO. Cred insa ca acum te-ai pripit. Niciodata, dar niciodata, cei care te sustin ca sportiv nu trebuie sa se retraga. Nici macar un pic!

Asa-i corect, pare-mi-se! Asa cum dansezi de fericire la „succesuri”, tot asa trebuie sa indrepti spatele si sa te uiti in ochii lui. Ai publicului. Si sa nu-l minti, caci te va ierta!

Romani nerecunoscatori si jurnalisti de duzina ! | Dani's Corner – Blog Oradea – Evenimente Oradea – Sport Oradea – Dezvoltare Personala  •  5 august 2012, 1:38

[…] Aveti aici un articol interesant scris de unul dintre putinii jurnalisti sportivi buni din Romania, si anume Tolontan. […]

dragos ardelean  •  5 august 2012, 1:59

Felicitari pentru articol, excelent! Si comentariile se ridica – multe dintre ele – la valoarea acestuia. Imi exprim si eu regretul fara sa le jignesc pe fete. Sunt ele si asa suparate destul. Un lucru nu reusesc sa pricep in ruptul capului: am aflat si eu ca tot ignorantul de abia acum de acest „maner francez”… Pai oameni buni, sabia aia e mai lunga clar cu vreo cativa cm. Drept urmare ai un avantaj enorm cu ea, deoarece in acest sport conteaza chiar si 1-2 mm. De ce nu folosim si noi??? Eu de altfel nici nu consider fair-play faptul ca e permis ca un competitor sa foloseasca o sabie mai lunga decat a adversarului sau…

stefan004  •  5 august 2012, 8:52

marile caractere sau victorii vin din infrangeri amare.

fanulumocanu  •  5 august 2012, 10:20

Suntem profesori la scindat echipe. Pai, ce, aici e vorba despre Anamaria Branza? Inainte de concurs parca Anamaria Branza si cu mama ei concurau.
Lasati ca e acum la echipa mama Anamariei Branza si le incurajeaza spunandu-le ca daca intorc clasamentul invers sunt invingatoare…

leon  •  5 august 2012, 13:07

Nu stiu ce sa spun. Daca opinia publica ar fi fost in majoritate carcotasa si defetista(si odata cu ea si presa sportiva)in privinta rezultatelor la spada, iar situatia ar fi evoluat de la bine spre exceptional, acum toti am fi fost pusi in situatia de a ne cere iertare pentru defetismul nostru, si primele care ne-ar fi aratat in mod subtil obrazul pentru neincrederea noastra ar fi fost chiar fetele. Cred ca explicatia vine de la primul esec, la individual. Asta le-a facut sa vina la proba pe echipe cu o supramotivare ce le-a fost fatala.

viorel  •  5 august 2012, 13:30

De ce atat de pacat pentru ele? Eu stiam ca pentru a putea castiga, mai trebuie din cand in cand sa si pierzi. sa inveti sa si pierzi! Sa inveti din ce pierzi! Daca lumea este surprinsa ca ai pierdut, daca se intreaba cum de s-a putut intampla asta, inseamna ca esti deja un castigator! Nimeni nu se intreaba de ce pierd altii pe banda rulanta, inca din calificari, la nenumarate alte sporturi. De ce? Simplu: Numai invingatorii, campionii, pot fi invinsi! Ceilalti nu conteaza! Prefer sa fiu un campion invins decat un nimeni! Felicitari fetelor!

Madi  •  6 august 2012, 11:22

A fost minunat concursul! Eu ma gandesc acum sa imi dau baietii la scrima. Mult succes in continuare! Au fost frumoase fetele, au avut ghinion la individual, cel putin.

jeanD’ark  •  7 august 2012, 5:39

@Madi, n-au avut ghinion, pur si simplu altii au fost mai buni.

Le pasa de noi. Poate prea mult  •  7 august 2012, 18:49

[…] Tolo sugera: “Fata a pierdut, datoria s-a stins, rămîn fetițele din Ana, Simona, Anca și Loredana, […]

Comentează