Elodia joacă extremă la Oltchim. Despre Ponta și DD

Știrea că Dan Diaconescu a cîștigat licitația pentru combinatul Oltchim nu e decît versiunea economică a știrii mondene că Victor Ponta l-a nășit pe fiul interlopului Vasile Gorun.

vineri, 21 septembrie 2012, 10:04

Știrea că Dan Diaconescu a cîștigat licitația pentru combinatul Oltchim nu e decît versiunea economică a știrii mondene că Victor Ponta l-a nășit pe fiul interlopului Vasile Gorun.

Cele două evenimente poartă același nume de oraș, Rîmnicu Vâlcea, și același nume de sentiment: teama.

Ați observat? Nu cred că mi s-a părut. Cînd oamenii au zărit panglicile galbene sau purpurii de breaking news pe televiziuni, ”DD A CÎȘTIGAT OLTCHIM”, amuzamentul a ținut puțin și frigul mai mult.

Parcă ni s-a făcut frică. Frică pentru că butaforia a mers prea departe, frică în fața evidenței că nebunii au ieșit din salon și au pus mîna pe oraș, frică pentru că am devenit o țară unde se poate întîmpla orice.

Da, sigur, situația e amuzantă în ridicolul ei, vorba colegilor mei de la Gazeta Sporturilor, în sfîrșit Elodia o să apară și o să joace extremă stînga la echipa de handbal Oltchim, dar în redacție nu predomină rîsul, ci stupoarea și frisonul aduse de absurdul instalat pe tron.

Plus amintirile. Ca jurnaliști sportivi, știm foarte bine cine e Vasile Gorun! La mijlocul anilor 90, socrul mare de la nunta lui Ponta stăpînea Vâlcea și echipa de fotbal cu metode mafiote și, după ce dictai în redacție cronica de meci, o luai la fugă spre gară ca să nu-ți rupă picioarele. Punea cîinii pe arbitri, caftea pe orișicine, numai Miron Cozma făcea la Petroșani ceea ce-și permitea Gorun la Vâlcea. Abia peste 10 ani intra în închisoare.

Închipuiți-vă ce sentiment au azi toți interlopii din țară cînd premierul României îl nășește pe băiatul unuia de-al lor. Ăștia sînt solidari și se respectă în lumea lor unde se supraviețuiește greu.

Sigur că a fost nevoie ca mafioții să se benocleze din greu ca să observe știrea, pentru că televiziunile au evitat-o aproape in corpore, excepție a făcut parcă Realitatea TV, datorită libertății nădușite care se pogoară asupra omului în fața plutonului de execuție, ”ia mai dă-te în mă-ta, dacă tot ne închizi și nu ne primim salariile, ia-o pe asta!”.

Să nu-și închipuie nimeni că nu se află: garda pretoriană a lui Ponta s-a ocupat personal de ocultarea informației!

Imaginați-vă, așadar, ce garanție de imunitate au primit găștile care practică meseria stresantă a lui Gorun. Ditamai premierul țării stă la masă cu al lor!!! Și ce îndemn să continue să se amestece cu politica, poliția și justiția.

Cu răbdarea treci marea. Poate le iese și lor o combinație la nivel înalt. Nici în Soprano n-au rulat secvențe precum cele cu Vasile și Victor, n-au rulat pentru că așa ceva nu îndrăznește să-și imagineze nici un scenarist de filme cu mafioți. I s-ar lua analize de sînge și ar fi concediat și trimis la secția ”ecranizări după Stephen King”, dacă tot îi arde de thrillere horror.

”DD A LUAT OLTCHIM”, scrie pe ecrane, colegii mei se întorc cu spatele ca atunci cînd nu poți suporta ridicolul, e o reacție fizică în fața inimaginabilului jenant și, totuși, alta mi se pare știrea zilei.

La începutul anului 2012, a apărut pe fundul oceanului, în apropierea coastelor Japoniei, o enigmatică formă regulată de o frumusețe delicată.

Yoji Ookata, un scafandru pasionat de imagini subacvatice, care face asta de 50 de ani, a surprins imaginea stranie, plasată de ființe necunoscute la 25 de metri adîncime, în albastrul Pacificului.

Oamenii de știință au tresărit. Construcția din nisip era atît de frumos elaborată și de simetrică, încît era imposibil să fie produsul întîmplător al naturii. Ce se ascunde sub desenul rafinat? Ce semnifică cele trei  ceruri simetrice, peste care vin striații atent calculate. Ufologii au spus că e posibil să fie vorba despre amprenta fuzelajului unui OZN, îngropat în nisip.

”Cunoaștem mai bine suprafața lui Marte decît fundul oceanelor”, a admis, încurcat și el, un specialist de la NASA.

Yoji a așteptat, a observat și azi lumea a primit știrea, cam la ora în care s-a aflat cîștigătorul Oltchim. Castelul misterios cu circumferința de 2 metri de pe fundul oceanului a fost creat, ”după o muncă de zile și nopți”, de un pește!

Masculul din specia puffer fish, peștele care arată ca un balon cu spini umplut cu aer și e otrăvitor de nu poate fi mîncat decît dacă e gătit de bucătari hiperspecializați, construiește cu migală aceste creneluri perfect circulare ca să atragă femela să-și depună ouăle.

În lumea curenților submarini, cu cît zidurile sînt mai laborioase, cu atît icrele au mai multe șanse de a rezista. Peștele arhitect s-a freacat cu burta sa de nisip pînă cînd a construit splendoarea sa de castel ascuns de lume, dar deschis pentru mireasă.

Cu un ochi pe televizor, unde DD anunță că ”Oltchim a redevenit pămînt românesc” și cu celălalt sub apă, vă întreb direct: cînd ați întîlnit ultima oară un lucru frumos făcut în România? Cînd v-a surprins ultima oară plăcut țara oamenilor, nu cea creată de natură, cînd ați spus ”Wow!” în fața unui pod românesc, a unei construcții, a unei idei materializate, a unei lecții magistral predate, fie și a unui gest care să vă încînte, să vă bucure sau să vă stimuleze?!

Vă lipsește și ne lipsește tuturor frumosul, pentru ochi, mentru minte, pentru inimă. În schimb, l-am avut azi pe Remus Vulpescu, șeful privatizării Oltchim, care a transformat licitația în kitsch, într-o reprezentanție TV personală în care a murit de plăcere că s-a văzut la televizor, a fluturat hîrtii, a vorbit despre conceptul de privatizare în termeni de glumițe de șantier și s-a întrecut în miștouri cu Dan Diaconescu. Erau ca într-o reclamă cu Dorel la licitație.

Pînă la urmă, în ciuda faptului că ia spuma, DD e ultimul invitat la acest carnaval și, în nici un caz, principalul responsabil!

PD-L a numit miniștrii în vîrstă de 30 de ani peste economia țării, puști fără nici o experiență pe cartea de muncă. A instalat șefi care nu conduseseră pe nimeni în viața lor peste companii din industrii dure, vezi cazul Tarom. Acum  a venit USL care afișează alte fețe, dar același tupeu iresponsabil, pentru că despre asta e vorba: iresponsabilitatea mută a altor vremuri a fost înlocuită cu cea locvace.

Iresponsabilitatea de sertar a foștilor activiști care au preluat conducerea țării după 90 este succedată azi de iresponsabilitatea de prime time a generației multimedia. După aventurierii bătrîni de partid și de stat urmează, logic, aventurierul tînăr pur sînge. Asta e reforma statului: se dezetatizează aventurierii? Întineresc șmecherii? 

Vorba lui Dan Tapalagă, cu care am vorbit azi, uluiți amîndoi, ”parcă am asistat la Tele Eurobingo Show, nu la privatizarea Oltchim”. Vorbim despre o societate cotată la bursă, despre pierderi de miliarde de euro, despre zeci de mii de locuri de muncă, totul licitat fără garanții serioase, ce bătaie de joc!

Și, mai ales, ce urîțenie! Adrian Ursu spune imediat pe Antena 3 că a fost prima privatizare manea, iar Rareș Bogdan vorbește despre umilirea normalității pe Realitatea TV.

Cristian Tudor Popescu îl vede pe ”talentatul domn Vulpescu” într-un spot YouTube, iar Cristi Pantazi, redactorul-șef al Hotnews, scrie că are senzația că-i scapă ceva.

Nu cred că e un proiect genial și malefic, altul decît planul mereu agresiv al proștilor de a da lovitura și de a vedea ei apoi ce fac.

Aici gîndesc fix ca Rogozanu: ăștia sînt din categoria ”nu știi ce să faci, prostești cu televizorul!”.  Numai că mi-e teamă că ei nu știu, de fapt, să facă nimic! Acesta e nivelul la care s-a ajuns. Dacă-i scoți pe Raed Arafat și pe încă vreo doi, trei din lista cu sute de componenți ai ultimelor guverne, luați cîte vreți!, nu găsești oameni care să fi creat o instituție, o marcă, o cultură de organizație, o operă cu semnificație!

Aștept titlul Ziarului Financiar de luni, faceți o analiză a profilului de manager al lui DD!, na că a ajuns circul și în reduta corporatistă a cifrelor și a cotelor de piață, cum să tratezi serios o astfel de mascaradă?

Într-un fel, îmi pare rău s-o spun, dar și-o merită pe deplin elitista noastră castă a afacerilor! Prea multă lume din business-ul românesc sau străin prezent aici a luat de la stat, a făcut compromisuri uriașe, a dat șpagă, s-a lăsat șantajată de Secu sau de media murdară și a urmărit ceea ce pînă și fata lui Murdoch, nu e cea mai bună referință, dar citatul e corect, numea ”profitul fără alt scop, adică rețeta sigură a dezastrului”. Și circul nu s-a încheiat, să vedeți compoziția viitorului Parlament, o societate se reclădește nu doar cu implicarea cetățenilor, ci și cu cea a companiilor oneste și a antreprenorilor care au făcut bani și vor să-i dea înapoi pentru viitorul copiilor lor.

Am aceeași senzație ca și Vasile Dâncu, care simte cum se revarsă prostia în cazul urșilor.  Antologică imaginea cu Rovana Plumb cu urechea la pădure. Am avut-o ministru pe Elena Udrea, acum a venit Rovana Plumb, totuși ce păcat ispășim?!

Încă o dată, DD e ultimul pe listă, uitați-vă la toate agresivitățile instituționale din ultima vreme! Față de flăcăii care iau decizii economice naționale bătrînul Vadim Tudor e o amintire a unor vremuri romantice, cu pirați care amenință din vîrful catargului, dar care nu ajung niciodată la țărm.

Traian Băsescu se poate retrage liniștit cînd o vrea el. Lasă în urmă o nevroză națională, eșec teribil pentru un conducător, nu e nevoie să fii admirator al Buthanului ca să te gîndești că la ce naiba folosesc toate dacă starea de spirit a oamenilor e de rahat, zi de zi și ceas de ceas?!

Adevăratul extremism constă în prostia și incapacitatea de a face ceva frumos, ceva care să dureze, ceva care să-ți asigure traiul și să-ți bucure sufletul.

Nu că statul ar trebui să-ți ofere pe tavă armonia vieții tale, dar nici să creeze un climat toxic și disfuncțional de ți se înveninează ficatul mai rău decît cel al peștelui care găsește la 25 de metri sub apa rece a oceanului puterea de a-și construi mandala, precum călugării budiști care lucrează săptămîni întregi, la lumina Lunii, desenînd cercurile lor drage de nisip!

Puneți-l pe Vulpescu să facă ce-a făcut peștele, dați-i lopețele în fața Palatului Victoria și, dacă reușește, îmi retrag cuvintele. Cînd ați văzut ultimul lucru frumos în România?

 

 

Comentarii (117)Adaugă comentariu

ŢEPARUL DD TRAGE CU TUNUL DUPĂ VRĂBII « Cronici Geruliene  •  22 septembrie 2012, 21:15

[…] Tolontan: Elodia joacă extremă la Oltchim. Despre Ponta și DD Știrea că Dan Diaconescu a cîștigat licitația pentru combinatul Oltchim nu e decît […]

mate  •  22 septembrie 2012, 21:20

cercurile alea trei construite de pestele arhitect sunt „concentrice”, nu simetrice (poate fi o greseala din inertie, mai folosisesi cuvantul „simetrie” in aceeasi fraza 🙂 )

radu  •  22 septembrie 2012, 22:11

tolo ar trebui sa ai respect pentru o femeie care a murit. Elodia dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca!

Octavian Stăncioiu  •  22 septembrie 2012, 22:42

Ultimul lucru frumos în România e însăși România. România cea depărtată de orașe, România de pe Valea Izei sau din satele Bucovinei. Și nu trebuie să exclamăm, tâmp și americănește, ”wow!”, putem să ne entuziasmăm și pe limba noastră…

mcp  •  22 septembrie 2012, 22:47

@ Toma Gabriel
fraza asta e lipsita de logica :
,,Ceilalti ofertanti nu vor decit sa desfinteze combinatul pentru simplul motiv ca ceea ce produce Oltchim costa mult, pentru ca Oltchim nu face nici cit o ceapa degerata fara Arpechim, iar Arpechim costa enorm sa o retehnologizezi pentru a face ecuatia viabila si profitabila din nou, pentru ca competitorii Oltchimului, de sorginte germana au lobby-ul necesar la FMI sa isi inchida unica concurenta…,,
adica Oltchim nu face nici cat o ceapa degerata fara Arpechim iar Arpechim nu poate functiona decat cu costuri enorme , si atunci cum poate fi o concurenta pentru firma germana ? si apropo de firma asta germana, are filiale in vreo 13 tari din lume si credeti ca-i e frica de oltchimul nostru?! ABSURD !
http://pccromania.ro/pccsero.html

E.T.  •  23 septembrie 2012, 0:50

Domnule Tolontan,

Eu nu sunt multumit.

Pana la ce grad de distrugere trebuie sa se ajunga, pentru a va simti fortat sa analizati „fundamentele” ? Vreti sa va declare toata familia Murdoch la unison niste adevaruri elementare, ca sa va atraga atentia asupra lor ? Si daca nu vine de la un Murdoch, nu va atrage atentia ?

De ce nu scrieti in stil mare, despre cum se mai poate iesi din groapa democratiei ? De ce va limitati la a tine pasul cu mizeriile acesteia, prin comentarii de acompaniere ? Mizerabilii care conduc azi lumea au facut-o dupa pregatiri temeinice!

Inca sunt curios sa va cunosc, in sensul unor discutii directe. Articolul de azi mi-a ridicat semne de intrebare. As vrea sa stiu „cu cine votati”. De pe la ce IQ vi se trezeste interesul ? Pariez ca veti spune ca limita nu e masurabila in $$. Va misca doar talentul literar ? Simtul „realitatii” ? Cel de „intreprinzator” ?

N-AM!

Va ofer doar un aperitiv:

„Față de flăcăii care iau decizii economice naționale [,,,,,,,,,,,,,!] bătrînul Vadim Tudor e o amintire a unor vremuri romantice, cu pirați care amenință din vîrful catargului, dar care nu ajung niciodată la țărm.”

Ureche muzicala e bine ? Ori e doar halucinatie ?

Mai adaug cate ceva, ca tot va necajesc rar!

„Traian Băsescu se poate retrage liniștit cînd o vrea el. Lasă în urmă o nevroză națională, eșec teribil pentru un conducător, nu e nevoie să fii admirator al Buthanului ca să te gîndești că la ce naiba folosesc toate dacă starea de spirit a oamenilor e de rahat, zi de zi și ceas de ceas?!”

Glumiti. Ce „nevroza” ?! Ce „stare de spirit” ?! „Dezastru” nu va suna bine ? E doar in Romania ? E doard de la T.B. ? De ce nu informati cum arata democratia in lume, sa ne puneti in context ?

„Adevăratul extremism constă în prostia și incapacitatea de a face ceva frumos, ceva care să dureze, ceva care să-ți asigure traiul și să-ți bucure sufletul.”

Domnule, altii fac ? Aveti exemple ?

Scriu cititori ai dvs. ca au mai trait „afara”, ori ca abia asteapta sa le iasa viza, sa isi educe copiii intr-o tara (!) etc. … Cu regret, oamenii nu stiu pe ce planeta traiesc. Impostura si mafiotismul sunt la putere si in marile democratii. Daca nici macar un Tolontan (un CTP etc.) nu le zice … Afla ei, cand ajung la fata locului.

„Nu că statul ar trebui să-ți ofere pe tavă armonia vieții tale, dar nici să creeze un climat toxic și disfuncțional de ți se înveninează ficatul mai rău decît cel al peștelui care găsește la 25 de metri sub apa rece a oceanului puterea de a-și construi mandala, precum călugării budiști care lucrează săptămîni întregi, la lumina Lunii, desenînd cercurile lor drage de nisip!”

Ma calcati pe nervi de multa vreme. Statul este cel care ofera pe tava tutoror intreprinzatorilor privati Pentagonali protectia, forta, legile etc. etc. pentru a le permite totul pe tava eroilor privati. Tot statul este cel care permite o cetatenime de Tolontani rafinati, spre deosebire de privatii care nasc Berbecali. Evident – in acest caz – nu statul mafiot, produs al democratiei.

De ce nu spuneti cititorilor ce mai cred despre pomposul „We, the people …” cei care gandesc, despre propria lor tara ?

„Și circul nu s-a încheiat, să vedeți compoziția viitorului Parlament, o societate se reclădește nu doar cu implicarea cetățenilor, ci și cu cea a companiilor oneste și a antreprenorilor care au făcut bani și vor să-i dea înapoi pentru viitorul copiilor lor.”

In democratie circul nu se sfarseste niciodata, fiindca ar lua-o mintea razna pe unde nu trebuie. Mai nou (de ceva ani buni, care se vor transforma pe nesimtite in decenii), chiar si painea e din ce in ce mai rara, asa ca …

Oricum, urat mai e sa traduceti (aproximativ!) literal expresii din engleza. Mi-ati trezit indoieli. Daca m-as fi trezit acum dintr-un somn inceput in ’89, as fi privit naucit formularea

„…antreprenorilor care au făcut bani și vor să-i dea înapoi …”

Formularea bolnava „to give back” merita o traducere mai rafinata in romana, neintinata de fantezia maladiva a celor care isi inchipuie ca ei sunt merituosii care devin binefacatori ai natiei, dintr-o imensa generozitate.

Ajunge. Oricum nimic nu se ridica la standardele dvs., dupa toate probabilitatile.

Ce-ar fi sa va apucati de scrisul care anticipeaza evenimentele, in loc sa le poarte, PAS CU PAS, trena ? Sa ne dati si noua un semn de valoarea Mariei Voastre, demna de a fi luata in seama ?

razvan smeu  •  23 septembrie 2012, 2:44

Catalin, lipseste iubirea din tot tabloul asta. Si asta e de ajuns ca sa ne scufundam. Putin cate putin.

George  •  23 septembrie 2012, 10:39

DD a dat de lucru posturilor de dat din gura in timpul weekendului. Saptamana care urmeaza incep clarificarile. Va face DD un circ monstru, care va zdruncina alianta USL, care are alegerile ca si castigate in acest moment, sau DD va fi acel patron inteligent care va scoate Oltchim din pierderi ? Sincer, sper sa aiba succes, sa zdruncine acesti politicieni dispretuitori care-si impart salariile statului si manipuleaza in folosul lor banii din bugetul statului. DD poate proba ca partidul sau, pe care CTP il jigneste profund, nu este o fantasmagorie, dar nu vad cu cine ar putea el sa schimbe mafia cladita in Romania in ultimii 23 de ani.

sorin  •  23 septembrie 2012, 11:04

De acord Catalin cu tot ce ai scris de altfel sunt un vechi fan chiar daca nu prea am scris pe blogul tau dar de citit te citesc de peste 10 ani cand inca nici nu te gandeai probabil sa scrii despre politica. Inca o data complet de acord dar pentru Dumnezeu care-i solutia ? I-ai luat si pe cei batrani si pe cei tineri si i-ai demascat .Multi am sperat in generatia tanara de politicieni dar tu si pe astia ii faci varza cu argumente si te cred. Inca o data care-i solutia ? Eu nu mai intru pe blog astazi si poate nici maine , daca ai chef sa-mi dai un raspuns scrie-mi pe :sorinel_58@yahoo.com . Eu as fi incantat s-o faci . O zi buna si succes !

andreas  •  23 septembrie 2012, 14:17

Nr.106, E.T
nu cred ca Toti are pretentii sa se masoare cu tine. Nici eu. Toti investigheaza, scrie bine si are curaj, nu are mereu linia GSP. O comparatie cu un „ziarist” caCTP nu se poate face. Eu doar intreb. Caci pe mine ma enerveaza cel mai tare astia care stiu sa se exprime, poate mai bine decit Toti, dar nu spun mimic.Scoala sovietica? La EVZ mai e un filozof care scrie din barul sau despre copilaria cu Nicusor si ride probabil de cultii care-l citesc. Mai e o balena alba care scrie din „sanaroriu”. Cu astia ai putea sa te intilnesti. La o vodca puteti discuta despre „groapa democratiei”, impostorii din Germania …
Intreb. E bine facuta privatizarea? E bine ca Ponta a nasit interlopi?
Vrei viitor? Discuta tata cu balena alba.

Constantin  •  23 septembrie 2012, 14:30

România este de mult timp o țară în care se poate întâmpla absolut orice,din păcate,domnule Tolontan.Victor Ponta nu este primul și mă tem că nici ultimul,demnitar al statului care se înrudește cu interlopi.Nicolae Văcăroiu,Theodor Stolojan,Traian Băsescu și mulți alții au făcut-o înaintea sa.Articolul este foarte bun, vă împărtășesc amărăciunea,revolta și consternarea care răzbat din el.Cu ceva ani în urmă, formația „Sarmalele Reci” cânta ceva despre „prostia la putere” și că „țara te vrea prost”.Acum constatăm că și ridicolul este la putere,la propriu și la figurat.O zi bună domnule Tolontan.

Cheetah  •  23 septembrie 2012, 15:14

Cu felicitari pentru acest excelent articol, am sa raspund la intrebarea de la sfarsitul acestuia:
„Asta vara, cu ocazia unei excursii pe care n-o voi uita niciodata, la Sarmizegetusa Regia si cetatile dacice, de-a lungul apei Gradistii in Muntii Orastiei”
Au fost construite, ce-i drept, acum mai bine 2000 de ani, dar eu personal cred cu putere ca gena stramosilor ne va fi de folos si noua, cei de azi, sa incercam apropierea de spiritul inalt si genialitatea inginereasca a acelor vremuri.
Cine nu crede, sa mearga acolo, si sa dea si o tura pe la Biserica din Densus, cea mai veche din EU.

cubba  •  23 septembrie 2012, 21:18

PRIMO
Crezi ca daca-ti asociezi numele cu al lui Tapalaga si Pantazi te mai cureti putin ?
SECUNDO
Este induiosator felul in care te straduiesti sa raspunzi acuztiilor. Probabil ca o treime din postari iti apartin.
TERTIO
Ai grsit. Gresesc, mai ales, cei ce sunt ispititi. Retrage-te, cata vreme, nu ai abnegatia colegilor tai de la A3.

Placebo  •  24 septembrie 2012, 2:35

Materialul e super ok, dar nu am inteles ce cauta pe aici, credeam ca e o pagina despre sport. Concluzia: inclusiv Tolontan a cazut in capcana politizarii tuturor publicatiilor de orice profil. Propun sa tinem un moment de reculegere in memoria ziarelor care vorbeau intr-adevar numai despre sport. Aici vad politica la greu. In plus, domnu’ Tolontan, daca tot nu va mai place sportul de ce nu intrati intr-un partid sau nu va angajati la o televiziune cu emisiuni politice? Pacat! Revino-ti omule, esti bun ca blogger si jurnalist dar nu atat de bun ca sa scrii despre toate pe un blog de sport.

laurentiu  •  24 septembrie 2012, 11:47

avem nevoie de mai multe voci, in media, care sa infiereze prostia. Si asta zi de zi, vre-o zece ani de acum incolo…. tine-o tot asa! Bravo!

Cătălin Tolontan  •  24 septembrie 2012, 13:43

placebo: esti pe un blog de jurnalist, nu e nici o contradictie ca apare un astfel de material. Plus ca blogul, in sensul originar al cuvintului, inseamn marturia unui om si interactiunea cu altii, indiferent despre ce domeniu

Ora Noua » Vasile Dâncu: Dan Diaconescu, un Păcală în satul cu miniștri  •  26 septembrie 2012, 18:41

[…] și m-a lovit o undă de perplexitate. Dacă nu erau câțiva jurnaliști și comentatori (Cătălin Tolontan exprimând cel mai sugestiv deruta rațiunii în fața absurdului) care să exprime și ei șocul […]

Comentează