Relansăm economia, cumpărăm avioane militare

În România se petrece ceva. S-a căscat o prăpastie uriașă între minciunile și iresponsabilitățile oficiale, pe de o parte, și efortul și îngrijorările oamenilor, pe de altă parte.

joi, 27 septembrie 2012, 4:32

În România se petrece ceva. S-a căscat o prăpastie uriașă între minciunile și iresponsabilitățile oficiale, pe de o parte, și efortul și îngrijorările oamenilor, pe de altă parte.

Acest gol este umplut de oameni care nu au neapărat aceleași ideologii sau apartenențe la școli economice de gîndire, dar care trec peste ceea ce-i desparte pentru a spune ce le dictează conștiința. Astrele se aliniază într-un mod neașteptat! Te pune pe gînduri cînd un economist care se definește drept analist împotriva noului colonialism,  Ilie Șerbănescu, și Sorin Pâslaru, redactorul-șef al Ziarului Financiar, ajung să trateze la fel un subiect. ZF nu e tocmai bastionul împotriva corporatismului și multinaționalelor, dar i-a ajuns și lui!

Ce scrie Sorin Pâslaru în Ziarul Financiar:

”România are petrol. Pentru că rafinarea nu are marjă suficientă, după cum se afirmă, înseamnă să închidem rafinăriile? Serios? Când toată lupta dintre ţările bogate şi cele sărace este cum să ajungi să faci şi tu maşini, nu să vinzi un tren de portocale să-ţi cumperi un BMW, noi am descoperit că aceasta este calea spre dezvoltare: să închidem capacităţile industriale?
Nu mai bine arestăm hoţii decât să dăm industria şi resursele la fier vechi sau la străini, în cel mai bun caz?”.

Ce scrie Ilie Șerbănescu în Jurnalul Național:

”OMV extrage singurele rezerve de petrol existente în România precum şi jumătate din resursele de gaze, pe care vrea de altminteri să le exporte pentru a le vinde mai scump decât pe plan intern, chiar dacă ar lăsa în frig pe proprietarul resurselor, poporul român. Oltchim a fost închisă intenționat. Căci coloniile n-au voie să aibă jucători în piaţă. Nu campioni, ci nici măcar jucători!”.

Și iată cum se unesc cei doi ziariști, din generații total diferite, într-o constatare amară. ”Pentru România şi poporul român va fi tot o lichidare! Nu numai a Oltchim! Ci a României şi poporului român!” zice Șerbănescu. ”În acest ritm, România riscă să fie luată ostatică pe drumul modernizării, ceea ce poate deveni la fel de rău ca şi atunci când ar rămâne pe afară, într-o zonă gri”, scrie Pâslaru.

Au dreptul să fie atît de pesimiști? Să vedem. România anunță azi că va cumpăra avioane militare la mîna a doua din Portugalia. Zilele trecute, Corneliu Dobrițoiu ne considera proști grămadă și ne avertiza că trebuie să ne grăbim să nu cumva să cumpere Bulgaria avioanele înaintea noastră de la portughezi! În 2012, în plină criză economică mondială, un ministru al guvernului României flutură conceptul de ”competiție la achiziție” ca pe eBay, cu precizarea că e vorba de marfă de 600 de milioane de dolari cu destinație strict militară. ”În jur de 600 de milioane”, de fapt. Mai vedem ce înseamnă ”în jur”.

”În jur de 100 de milioane” de euro era și Stadionul Național din București și s-a făcut ”200 de milioane de euro”, bani încasați de o firmă germană care n-a explicat nici acum și nu va explica vreodată cum a reușit să construiască mai scump în România ca în Germania.

În schimb, ni se spune, liniștitor, că nu dăm banii dintr-o dată pentru avioane. ”E și acesta un avantaj”, spune Dobrițoiu. Serios?! Noi credeam că vom plătit totul înainte în timp ce în România facturile au ajuns să se achite la 180 de zile! Pe ce lume trăiește ministrul Dobrițoiu?!

În acest timp, grecii ies în stradă și acuză că le-a fost vîndut armament de zeci de miliarde de euro chiar de către țările care acum le reproșează că au cheltuit nesăbuit, peste ce și-au permis!

Nu trebuie să crezi în ”Confesiunile unui asasin economic”, nu e nevoie să fii un hipiot întîrziat cîntînd la chitară împotriva războiului cățărat pe țevile de tun ca să-ți dai seama că ceva nu e deloc în regulă.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Dragos B  •  27 septembrie 2012, 17:10

„grecii ies în stradă și acuză că le-a fost vîndut armament de zeci de miliarde de euro”

He, he… Armamentul il cumpara singuri… De nevoie. Ia sa vedem… Populatia Grecia – 11.5 milioane, Turcia – 75 de milioane… Are si minunata lor pozitie geografica dezavantajele ei… Grecii au invatat ceva din tragedia armeana.

Lady Shoes  •  28 septembrie 2012, 11:29

Ce avoioane! Nu orice …

Lady Shoes  •  28 septembrie 2012, 11:30

Avioane..

Marcel  •  28 septembrie 2012, 12:24

Am citit acum cativa ani „Confesiunile a=unui asasin economic” si ma gandeam cu mila la tarile afectate de „prietenia” si „parteneriatele strategice” cu SUA. Acum vad cu stupoare, si groaza ca pe tacute ni se aplica acelasi tratament si noua. Din pacate raul e daja facut si sincer, nu stiu cum mai putem iesi din el.
Raul cel mare este acordul cu FMI, care practic ne dicteaza tot ce trebuie sa facem, inclusiv privatizari ale unor intreprinderi strategice si care tin de siguranta nationala. Tocmai pentru a fi doar o amarata de colonie si o piata de consum.
Toate aceste lucruri se petrec cu largul concurs al conducatorilor nostri, care se imbogatesc vanzandu-si efectiv tara. Aici vorbesc nu neaparat de cei de acum, care nu prea mai au ce sa faca…
Poate marii analisti ofera si niscaiva solutii, ca sa observi ce se intampla nu trebuie sa fi doctor in economie…

Ion  •  28 septembrie 2012, 23:38

@Dragos B. Mai fa o data calculul: Grecia e tara Nato. Orice agresiune asupra ei inseamna agresiune asupra aliantei.

ted  •  29 septembrie 2012, 1:00

La faillite de la Grèce a été le grand blockbuster de l’été.
Conclusion d’une tragédie européenne en train de s’écrire et, en gros-plan, d’une Communauté qui a perdu depuis longtemps son élan économique, son dynamisme centrifuge et ses touches de noblesse.
L’un des super-héros les plus emblématiques, L’Allemagne, donne encore l’impression globale qu’il peut réussir le tour de force de faire enfin oublier les ignobles daubes de ses moins compétents voisins.
Malheureusement, on a pour également conséquence l’éclipse des efforts indépendants de quelques autres participants moins grands, mais qui avaient su donner face au combat des solutions efficaces et d’une authenticité réelle (voir Pays-Bas, Finlande, même la Suède) et l’englobement vorace des économies (plutôt les fragments qui restent…) de périphérie, comme celle de la Roumanie ou Bulgarie.
Aujourd’hui nous nous intéressons à la Grèce, qui semble descendre en spirale vers un enfer presque de tiers-monde, mais en vrai, une autre question nous angoisse et noircit l’avenir, c’est-à-dire lesquels seront les prochains pays à sacrifier pour garder le confortable niveau de vie et les privilèges du citoyen centro-européen ?
En effet, ce n’est pas un banal effet domino ou une quelconque crise bancaire importée d’Amérique ou non, qui fait planer la menace sur nos pays. Non, le méchant du jour se trouve au cœur même du système et s’appelle l’Euro.
Cette monnaie est le véhicule et l’image directe de ces puissantes économies centrales européennes, dont la plus représentative de loin est l’Allemagne, qui cherche à maintenir sa position de leader.
La joufflue madame Merkel avec son aspect bénin peut induire en erreur mais non, il ne s’agit pas d’un bluff ni d’une politique conjoncturelle, dictée par le difficile moment.
Et il ne faut pas se croire à l’abri dans son petit coin perdu…
L’économie allemande avec ses petits clones germanophones et dans le même temps -philes en essence (malgré les discours d’affiliation plus ou moins évidents), ont serré les coudes pour ourdir une croissance centrale destiné à étendre encore leur influence sur les marchés limitrophes et pas seulement.
L’ombre vague de l’économie roumaine, qui se détache parmi d’autres postcommunistes avec son style particulier, complètement aboulique, avec ses mouvements anencéphaliques, sans aucune stratégie, dictées seulement par l’intérêt de pourboire d’un tel ou tel politicien, fera sans doute partie de ce mouvement d’ingurgitation centripète des économies fortes européennes
Imaginons-nous la suite : paupérisation graduelle en périphérie (dans le sud, l’est, peu importe) pour une stabilité et relative prospérité centrale. On a vu cela maintes fois déjà à travers l’histoire. C’était l’effet de la colonisation. Juste que maintenant on a changé de registre sémantique. On nous appelle « de jeunes économies », « jeunes démocraties », « économies émergeantes », « économies non-performantes », etc. C’est quand même bizarre que seulement le nom de ces derniers se change tandis que les puissants (voir riches et stables) sont restés les mêmes depuis des lustres.

Avoiane cu reactie  •  29 septembrie 2012, 2:33

Cred ca „agenturili straine e de vina si vrea sa ne fure bogatia tarii”.Decat idiotii de alesi prefer colonie.

Alexandru  •  29 septembrie 2012, 10:42

da, nu trebuie sa crezi in confesiunile unui asasin economic si nici sa fii un hipiot întîrziat. si ce i de facut? cind traim un exod al creierelor si al persoanelor active, fara precedent in istoria romaniei? asta in paralel cu un sistem educational care nu mai produce nici macar smecheri de cartier ? (smecheria insasi presupune oarecari abilitati).
o tara zombificata de comunism a intrat direct in corporatism (etapa dezintegrarii capitalismului). poate arata prezentul in aceste conditii altfel? si ce sperante mai au oamenii care s au hranit cu vise, traind intre sisteme, intr o perpetua asteptare si iluzia zilei de miine?

Florin  •  29 septembrie 2012, 13:13

romania nu e singura colonie, e doar singura colonie bucuroasa ca e colonie.

Cristi  •  29 septembrie 2012, 20:43

Iar polonezii au iesit astazi 100.000 in Varsovia desi Polonia e cam singura tara din UE neafectata de criza economica, singura oricum fara scadere in ultimii 5 ani.
Ce sa mai zici….

gikupitesti  •  30 septembrie 2012, 11:22

timpurile se schimba mereu.mai bine facem stadioane cu banii astia..

Marius  •  30 septembrie 2012, 15:39

Cataline, ca ai adus vorba de avioane… Avioanele noi, de oricine ar fi produse ele, vin insotite de un program de offset. Cu alte cuvinte, platesti un miliard de dolari pe avioane, producatorul vine si investeste la tine in tara un miliard de dolari (fie preia companii de profil si le operationalizeaza, fie produce la tine componente de avion si lista continua. La unguri, Saab face frigidere!) Cumperi de doua miliard, investesc aia doua miliard.

Mai mult, pentru ca suma este una mare, producatorul cauta credite avantajoase, de multe ori garantate chiar de guvernul tarii respective, cu dobanda preferentiala. Asa se ajunge la o rata anuala de 100-120 de milioane, similar cu ce va plati Romania pe avioanele la mana a treia. Cu credit „la liber”.

Aurel  •  1 octombrie 2012, 14:36

Cum zicea cineva mai devreme, mai bine colonie decat tot timpul prostit de cei care vezi-domle, vor sa ne impiedice sa devenim o colonie.

Dragos B  •  4 octombrie 2012, 10:30

@Ion Pai si Turcia e tara NATO… … … NATO oricum e o faca tura fara rost in zilele noastre… Am vazut cand cu micile tensiuni cu Ucraina…

Cheetah  •  4 octombrie 2012, 16:16

Da, ai dreptate, draga Tolo, minunat spus „ceva nu e deloc in regula” – si e foarte adevarat.
Dar noi toti trebuie sa intelegem ca asta este adevaratul efect sau pret, cum vrem sa-i spunem, al aderarii la UE si NATO.
Pentru „Schengen” si autostrazi cu cap si coada, vom da si Portul Constanta + resursele de la Marea Neagra, asta ca sa intaresc vorba ta de la finalul excelentei analize pe care o faci aici.
Felicitari.

bogdan  •  11 octombrie 2012, 18:09

Catalin, legat de stadion, de ce nu faceti o investigatie sa vedeti cat din aia 200 de milioane au intrat in buzunarele lui oprescu, sandu, dragomir.

costy  •  28 ianuarie 2013, 17:10

Nu avem bani de pensii, de salarii pentru bugetari, sa marim alocatiile copiilor, dar avem bani de avioane si alte marafeturi. Normal, pentru ca acolo se incaseaza comisioanele grase pentru gusatii „saraci”. Si cu ruinarea tarii s-a inceput fix acum 22 de ani, dupa revolutie. Produceam prea multe si trebuia de fapt sa importam resturile altora si de aia s-a dat la cap la tot ce insemna intreprindere in Romania.

MicroDataROM  •  21 februarie 2020, 14:08

Avion cu motor de bicicleta nu este dar Romania face electric Full la Craiova Se dau limitele A-1FFAC Si A-1DARTY

Comentează