Invenția lui Asztalos

UPDATE: Reacția lui Mihai Stoica pe facebook.

miercuri, 10 octombrie 2012, 12:54

UPDATE: Reacția lui Mihai Stoica pe facebook.

Tolontan spune ca ma sinucid ca persoana rezonabila, dar el nu intelege cum se traiesc meciurile de fotbal cand esti implicat total. Sau cum le traiesc oamenii ca mine, care nici dupa 20 ani nu reusesc sa-si cenzureze emotiile.
Din punctul meu de vedere, Tolontan e cel mai bun ziarist din tara. Chiar daca nu sunt convins ca stapaneste foarte bine fenomenul fotbalistic, ca Vochin, de exemplu.
Din punctul meu de vedere, Tolontan era si cel mai corect ziarist din tara. Pana cand a ales sa dea credit unora care inventeaza stiri. Dar asta e alta poveste. Stiu ca trairile mele de la meciurile cu mare incarcatura starnesc antipatie, mai ales in randurile antistelistilor. Sunt si stelisti ponderati care nu accepta asta.
La orice alta echipa as activa, m-as comporta asa cum imi recomanda CNP-ul. La Steaua nu pot. Iubesc Steaua, urasc perioada in care am lipsit, chiar daca a fost una de succes profesional, sunt managerul acestei echipe, dar – inainte de toate – unul din milioanele ei de suporteri… N-am pretentia sa fiu apreciat pentru asta, n-am nici macar pretentia sa fiu inteles. IMPREUNA SPRE 24!!!”

Minciuna cea mai rea e minciuna celor care sînt plătiți să spună adevărul. În loc să spună adevărul Puterii, mai nou Csaba Asztalos se simte bine în rolul Puterii.

Șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a afirmat că observatorul meciului Steaua – FC Copenhaga, fostul fotbalist maghiar Marton Esterhazy, a trimis către UEFA un raport în care acuză Steaua de rasism.

“Cine e Asztalos?! În cele trei zile în care am stat în România eu n-am întîlnit nimic rasist”, le-a declarat Esterhazy colegilor mei de la Gazetă, uluit și iritat că i se folosește numele. Găsiți uluitorul interviu doar în Gazeta tipărită de azi.

Putem discuta dacă într-adevăr e oportun ca MM Stoica să înfigă steagul României în iarba stadionului Național Arena după meciul Steaua – CFR. Putem discuta, deși avem cu toții o problemă dacă a flutura steagul țării a devenit un fapt provocator care merită sancționat instituțional. “Stoica nu vrea să se potolească deloc”, a spus același Asztalos privind scena steagului, interpretată cabotin de managerul Stelei. Nu e cam mult ca teatralul să fie pedepsit prin lege? De cînd a devenit drapelul țării obiect de îngrijorare pentru CNCD, un for plătit din bani publici și subordonat Parlamentului?!

Nu am nici un fel de simpatie pentru ieșirile lui MM, omul a luat-o pe un drum care e opus civilizației și pare că nimic nu-l va opri de la sinuciderea sa ca personaj rezonabil. În unele cazuri, inteligența este direct proporțională cu viteza căderii.

Dar să-i pui în cîrcă lui Stoica un raport inexistent e incorect, nedemn pentru șeful CNCD și, mai ales, amenințător pentru cauza bună pe care Asztalos ar trebui s-o vegheze. În fond, Asztalos nu e numit ca să împartă indulgențe, somații și să polemizeze cu Gigi Becali, invincibil cînd e vorba de circ, ci ca să slujească un țel mai înalt decît pare că poate să ducă.

Dincolo de orice dubii, șeful CNCD a mințit. Nu cred în scenariul fantasmagoric al lui Becali că totul e un complot la adresa Steluței lui. Probabil că Asztalos a făcut-o ca să iasă în față un pic, ca să mai apară la televizor.

Pentru că există ziare, i s-a înfundat. Încă un om supărat pe presă.

Comentarii (133)Adaugă comentariu

Brusture  •  10 octombrie 2012, 18:55

Domnule Asztalos,daca fluturarea drapelului national pe o arena tot nationala este un act de ‘RASISM’,atunci cum considerati spanzurarea unei papusi ce intruchipa chipul simbolulului natiunii romane: AVAM IANCU intr-o piata publica? Atunci de ce n-ai sarit sus de c…? Nu cumva acel netrebnic este de-o nationalitate cu dumneavoastra si-l aparati? Haide-ti sa-l decoram pe acel netrebnic si sa-l condamnam pe viata la puscarie pe MM. Apropo de astazi arborez si eu drapelul national la geamul locuintei mele,haideti si la mine si-mi spuneti ca sunt rasist!

Andrei  •  10 octombrie 2012, 19:09

Iată unde ne-a adus „revoluţia” română, ne punem problema dacă este bine să intrăm pe Arena Naţională cu tricolorul, să nu se supere nu ştiu care astaloş. Ruşine!

gabriel_04pyb  •  10 octombrie 2012, 19:42

daca a fi un roman mandru de drapelul si poporul sau a devenit un motiv de rasism, inseamna ca nu nu stim ce mai cautam pe acest pamant!

gabriel_04pyb  •  10 octombrie 2012, 19:56

Drapelul si imnul sunt insemnele nationale ale unui popor de care cetatenii ar trebui sa fie mandri si ar trebui respectate si aparate. A flutura drapelul propriu, cu orice ocazie, nu mi se pare iesit din comun, din contra, folosirea lui imi pare a fi un moment deosebit! Cu atat mai mult, drapelul ar trebui arborat la orice competitie, ocazie sau moment in care avem posibilitatea. Sunt mandru sa pot afisa drapelul Romaniei pe terasa casei nu numai la competitiile sportive, dar mai ales la sarbatori nationale care ne reprezinta ca romani. Oare de ce americanii nu sunt considerati xenofobi atunci cand ei arboreaza drapelul SUA in curtea fiecarei case, apartament, birou sau cladire? E o mare tampenie ce se intampla in Romania, cand fiecare gest de mandrie nationala este considerat defaimator la adresa altui neam sau popor! Inteleg globalizarea, dar nu inteleg de ce nu ne putem pastra identitatea nationala si nu ne putem respecta simbolurile!

flavius  •  10 octombrie 2012, 19:58

@Domnule Tolontan:
Daca „Ziarul asta lupta, cit e omeneste posibil si cit ne duce capul, pentru niste valori in apararea carora nu se ridica multa lume azi, in Romania.”, de ce acest ziar promoveaza un personaj de teapa lui Becali? Nu exista o zi fara stirile acelea de prost gust gen „Vezi ce a facut Becali”. Nu reusesc sa inteleg.

andreas  •  10 octombrie 2012, 20:03

bun articol, la timp, bine aleasa postarea lui MM. Toti (Tolo, unicul capitan), Maria, … stiu fotbal. As vrea eu sa stie si MM ce stie toata lumea: Steaua are inca nevoie de un mijlocas sigur de el, de constructie, care stie sa dea macar un pas de 5 m, sa intre la un un-doi.
Doar pt MM: Jiji, Dukadam stiu fotbal, sint oameni buni fara ura, Arga e Nr.1, singurul care fara sa se bage in fotbal, ar putea juca la orice echipa. Ar face bine sa se potoleasca, sa nu se mai dea in spectacol pe Net, ori sa faca si el ceva. Faza cu steagul Romaniei (pt nivelul MM, dupa nr.1 al lui, Cacarica), este de apreciat, dar daca a fost in stare sa termine toate examenele cu 10, e de presupus ca poate mai mult.

Cătălin Tolontan  •  10 octombrie 2012, 20:07

flavius: fiecare stire despre becali este cuplata cu un editorial critic la adresa lui. Am fost dintre cei care s-au certat aprig cu el in emisiuni. E adevarat, pe cind mai mergeam la televiziuni.

florin.b  •  10 octombrie 2012, 20:16

@Tatu,uite eu sint de acord ca Steaua sa piarda cu 3-0 acel meci cu Rapid,un meci in care Rapid s-a facut de RUSINE ! Si asta nu pentru ca galeria stelista a scandat „lozinci rasiste ” ,sunt de acord cu asta,sa pierdem.Dar te intreb si eu,daca poti sa fii obiectiv,o infringere la masa verde ar rezolva problemele Rapidului ? S-ar sterge cu buretele faptul ca n-ati avut o ocazie tot meciul ? Sau ca Herenven v-au dat 4 ? Spune sinccer amice ,te-ar face mai fericit ? Da sa piarda Steaua cu 3-0 ,dar ai fi de acord ca Rapidul sa pateasca la fel cind jucatorii sau antrenorii adversarilor sint scuipati mereu ? Esti de acord ca echipa din Giulesti sa fie penalizata cind spune despre stelisti sau dinamovisti ca sint „bolsevici” ? Ca aceste doua echipe ar trebui desfiintate ? Oare sa numesti un copil de 11-12 ani care tine cu Steaua „bolsevic” nu e la fel de grav cu a striga vulgaritati la adresa unei etnii ? Dar daca moldovenii sint mereu injurati pe Giulesti asta cum se cheama ?

mitica de la scularie  •  10 octombrie 2012, 20:35

nu l-am auzit pe astalos sa-l urecheze pe maghiarul de la cfr cind a declarat Clujul oras maghiar!!! daca stoica aborda steagul sua era ok??

Mihai  •  10 octombrie 2012, 21:44

Domnul Asztalos are dreptate in privinta lui MM, care normal ca a vrut sa le faca in ciuda la cei de la CFR, dar n-are ce sa-i faca, doar nu poti sanctiona un om pentru ca indirect ar fi lezat „sensibilitatea” unora, deci sa-l sanctionezi pentru ceva subiectiv si in acelasi timp avand obligatia sa-i protejezi libertatea civila,conform careia are tot dreptul sa arboreze drapelul national.Ce mi se pare insa extrem de grav este atitudinea partinitoare a domnului Asztalos, care favorizeaza clubul CFR, devenind mult mai sensibil la presupusele lor sensibilitati si ramanand orb cand vine vorba de alte echipe sau alte cazuri de discriminare facute de minoritari la adresa majoritarilor. Pe acelea nu le vede!

victris  •  10 octombrie 2012, 22:14

Draga Catalin,
Chiar nu inteleg de ce iei apararea lui MM! Toata lumea, chiar daca ne place sa ne acundem dupa degetul aspectului national al drapelului tricolor, stim cu totii ca gestul lui Stoica a fost ostentativ, menit sa umileasca pe membri galeriei clujene. Si eu ma bucur la victorii, dar niciodata nu am putut asocia bucuria victoriei cu nevoia de a umili adversarul infrant. MM Stoica, in momentul in care a infipt drapelul la poarta unde cateva minute mai devreme fusese Felgueiras, a strigat catre galeria clujeana „Bozgori cretini!”. Am fost aproape si am auzit. Si inca ceva: nu mi se pare firesc ca Steaua sa confiste simbolurile nationale. Adica nicio alta echipa de Liga 1 nu mai are voie sa arboreze si sa agite drpelul tricolor, pentru ca l-a confiscat Stoica? Daca acel drapel infip in poarta CFR-ului ar fi fost unul ros-albastru, cu insemnele Stelei pe el, toata scena ar fi fost una cu un farmec deosebit, aparte. MM Stoica, acest imbecil irecuperabil, a premeditat insa intreaga scena, jignindu-i pe ROMANII din galeria clujeana, trimitand mesajul subliminal conform caruia „Doar noi, stelistii suntem romani; voi, clujenii sunteti doar <>”… Asta e adevarul, Catalin. Indiferent de mesajele si postarile patriotarde, absolut toata lumea stie ca acesta este adevarul gol-golut despre gestul acelui iresponsabil „manager stelist”.

Dan  •  10 octombrie 2012, 22:40

ingamfarea e primul semn al schizofreniei.

Poti sa fii ce vrei, sa faci ce vrei fara insa a impieta celuilalt. e definitia libertatii.

de ce tot mereu cine nu e cu mine e impotriva mea? cine nu simpatizeaza cu steaua e antistelist.

CFR e echipa ungurilor, dupa Becali
steaua a jucat cu CFR
steaua a jucat impotriva ungurilor

sa fluturi steagul romaniei intr-un meci cu CFR
sa fluturi steagul romaniei intr-un meci cu ungurii

ce sa insemne asta? gest ostentativ al unui schizofrenic bolnav de sine. la rigoare e rasism, daca nu ar fi vorba de mm…

caci ridicol si jalnic e personajul. la fel ca tot ce juiseaza extatic in jurul expertului in trans-humanta.

la fel de pestilentiali sunt si ceilalti.adica „sefii” de la cfr.

silviusilviu  •  10 octombrie 2012, 23:06

foarte inspirata alegerea echipamentului de rezerva de la cfr, cred ca trebuia sa gaseasa si mm un steag mai verzui si nu mai avea probleme cu cncd… zic si eu

Murmurel  •  10 octombrie 2012, 23:17

Prea mult circ ala Jiji, televizat zilnic, a dus la un derapaj al valorilor societatii, si asa departe de nivelul mediu european. Nu numai ca majoritatea nu mai intelege decit, ca Jiji, pe ce se poate pune mina, posturile TV si presa srisa se prostitueaza avind constiinta faptului ca in loc sa educe, promoveaza mirlania, lipsa de crestere si decenta. Rezultatul e calitatea disputei stirnite de marele MM, un Jiji in devenire.

Horia  •  10 octombrie 2012, 23:50

Mi-e teama ca un om platit din banii nostri si angajat al aparatului de stat tocmai a trecut limita neconstitutionalului. Din cate stiu eu, imnul si steagul sunt protejate de Constitutie. Daca arborarea steagului pe Arena Nationala, de altfel chiar arena nationala a Romaniei, este infierata de un om din administratie, nu inteleg de ce mai avem o Constitutie cat timp orice bou isi poate bate joc de ea.
Da, gestul lui MM a fost provocator si insinuant. Dar da, in Romania Constitutia spune ca ai voie sa fii provocator si insinuant arborand tricolorul sau cantand imnul.

flavius  •  11 octombrie 2012, 0:31

@Domnule Tolontan: si din cauza dvs, a presei, becali a ajuns ce este azi..

Herbert Holyoake  •  11 octombrie 2012, 2:36

In tara mea exista rasism,nu pot nega acest fapt.Este inevitabil din momentul in care populatia e formata din descendenti ai emigratiei din toate continentele lumii si din indigeni.Fapt imbucurator e ca fenomenul e in regres serios.Exista inca „buzunare” de rezistenta,dar nu se manifesta public. In Romania nu exista „buzunare”,Romania e ea insasi un enorm sac fara fund.Fiecare uraste pe fiecare : ungurii pe romani,romanii pe unguri,sirbi,ucrainieni,nemti,banatenii pe moldoveni,ardelenii pe regateni samd,iar toti impreuna pe romi.Ce am vazut la meciul Steaua-Rapid depaseste orice standard al fenomenului,daca e normal ca acest fenomen oribil sa aibe un standard.
Se pare ca exista acolo un deficit serios de educatie.Mai precis in cei „7 ani de acasa”.

Mircea  •  11 octombrie 2012, 7:15

Domnule Tolontan nu mi se pare raspunsul dumneavoatra la comentariul lui flavius un raspuns concludent. Mi se pare pe de alta parte ca va asumati vina si nu prea,iar in contextul celor scrise in articol ,ca si critici impartiali ,judecatori si fromatori de opinie,raspunsul dumneavoastra imi suna in felul urmator(din perspectiva unui´´instalator´´saulucratorradet: domne´la robinetul cu apa potabila noi va dam apa potabila lunea miercurea si vinerea ,poate duminica iar marti joi simbata rahat (si nu turcesc,ca tot jucam cu otomanii).Deci beti ca i buna apa de baut da va imbolnaviti.(iar tevile raman murdare). Deci cine se imbolnaveste?noi(prostimea) CIne imbolnaveste?voi(presa)Cine cistiga?ei(lichelele,marii hoti,fostii securisti etc in general actualii ´´patroni´´de echipe). Sper sa intelegeti ce am vrut sa spun si chiar as vrea sa va aflu parerea sincera.

joy division  •  11 octombrie 2012, 8:43

Asztalos e de o fatarnicie rar intalnita iara MM de o cretinatate notorie!!!De ce trebuia un editorial despre maimutoii astia???La noi pana si combaterea rasismului a cazut in ridicol datorita unorastfel de personaje…va rugam domnule Tolontan, ingorati i

Octavian Stăncioiu  •  11 octombrie 2012, 10:43

N-ai voie să-ți afișezi steagul, sfântul steag al țării tale, pe pământul, pe scumpul pământ al țării tale? Trăim vremuri din urmă.

Feri ăsta e doar un funcționar mărunt și stupid, dar nu mă mir că lupul a fost pus paznic la oi (un UDMR-ist șef peste inchiziția discriminării).

apoca  •  11 octombrie 2012, 10:54

steagul e o falsa problema … problema e cu scandarile de „boala pe tigani” … si da stiu ca la noi nu e mare branza dar ganditi-va ce s-ar fi intamplat daca in franta la sf meciului OEM – PSG parizienii scandau cu „boala pe magrebieni” sau in state s-ar striga la fel vis-a-vis de negri sau latino … si nu asa odata ci meci de meci cu oficialii unor cluburi sefi de cor … asta e adevarata problema, nu ca s-a infipt steagul (de altfel cred ca sunt vreo 20 deja infipte inauntrul si in jurul arenei).

jos_cenzura  •  11 octombrie 2012, 11:05

Insasi existenta CNCD-ul este un afront la adresa logicii si a bunului simt. Faptul ca institutiile incep sa imparta populatia in grupuri, si sa le trateze diferit, inseamna ca ne intoarcem iar la mentalitatea de trib, in dauna libertatii si demnitatii individului. De ce sa-i imitam pe irakieni (cu sunitii, siiti si kurzii lor) si alte popoare la fel de „civilizate”, in loc sa ne pastram valorile europene care ne-au facut prosperi si avansati? Cenzura, indobitocirea si inlaturarea gandirii si exprimarii libere sunt infinit mai periculoase pentru societatea noastra decat rasismul.

victris  •  11 octombrie 2012, 11:40

@silviusilviu: Sa inteleg ca, in conceptia dumitale, oricine poarta echipament de culoare verde, e ungur sau ar sugera filiatia la simbolurile nationale maghiare? Pai atunci cei de la Vointa Sibiu ce sunt? Dar cei de la Vaslui? Ca sa nu mai amintesc de cei de la Chiajna, sezonul trecut, cand in deplasare utilizau tot echipament verde… Toti or fi unguri si noi nu stim! Concluzia e ca ceea ce ai postat aici e urmarea unui gest instinctiv, la moment, care nu are nimic de a face cu ratiunea. Putina utilizare a materiei cenusii inainte sa „scuipi” ineptii, ar face o diferenta enorma, crede-ma! 🙂
@mitica de la scularie: Ai trantit-o exact precum Mirica de la scularie! Vass nu a declarat niciodata Clujul „oras Unguresc”. A spus doar ca ii e mult mai usor sa se adapteze intr-un oras in care se vorbeste ungureste. Dar tu trebuia sa iti afisezi eroismul „patriotic”, interpretand declaratia jacatorului prin prisma dictionarului Dambovitean, nu-i asa? Sa citeasca toti si sa constate ce roman „adevarat” esti matale! iar referitor la steagul pe care ar fi trebuit Stoica sa il agite / fluture / arboreze, acela ar fi trebuit sa fie DOAR un steag cu culorile si insemnele Stelei. Got it?

Vaduva Aurelia  •  11 octombrie 2012, 11:48

Observ un deficit al educatiei!

tino  •  11 octombrie 2012, 13:35

Domnule Tolontan,

va scriu despre un subiect care n-are nicio legatura cu Asztalos, Steaua sau fotbalul. Ma refer la ultima aiureala a lui Andrei Marga, care devine in ultima vreme nu doar o dezamagire crunta dar si o sursa nesfarsita de perle de bac de Spiru. Ma refer la promovarea caloriferului de catre ICR, ca mare inventie romaneasca.De ce oare nu s-a gandit ca ICR ar putea sa promoveze si avionul cu reactie, penicilia sau macar stiloul lui Petrache Poenaru, ca scrisul tot are legatura cu domeniul culturii? Tinand cont ca investigatiile dv au fost de fiecare data foarte pertinente si acute, nu puteti sa aflati si ce salariu primeste acest demnitar, din banii nostri? Macar sa avem si noi aceasta informatie, pentru … cultura noastra generala. Un asemenea personaj chiar merita promovat cum se cuvine de media romaneasca la papadiile pe care le sufla pe gura. Si cand ma gandesc ca tatal meu, care a fost seful corpului de control sub 3 ministri ai invatamantului imi spunea ca el a fost cel mai bun ministru pe care l-a avut la invatamant. Oare ce s-o fi intamplat cu el in ultimii ani?!?!?!

jocker12  •  12 octombrie 2012, 6:24

a flutura un steag in mod ostentativ pentru a demonstra indiferent ce, denota o frustrare profunda… arata ca cel care face asha ceva are nevoie de mai multa recunoashtere decit crede el ca i se acorda…
evident ca, din pozitzia comentatorului potzi analiza in orice directzie vrei, insa in romania exista o puternica discriminare impotriva minoritatzilor shi a femeilor…. shi nu spuna nimeni ca daca exista citziva minoritatri in parlament shi citeva femei pe la guvernare, gata nu exista discriminare shi totzi maghiarii, rromii shi femeile au scapat de mishtourile generale…

Corectorul  •  12 octombrie 2012, 15:07

Catalin, articolul tau este, intr-o masura considerabila, gresit. Iti explic de ce. Spui tu asa: „Minciuna cea mai rea e minciuna celor care sînt plătiți să spună adevărul.” Desi pleci de la o premisă corecta, o aplici subiectiv. Catalin, principiul expus de tine se aplică in genere. Tu, C. Tolontan, esti platit sa spui, de asemenea adevarul. Si esti platit din banii publicului/cititorilor (inclusiv ai mei, si pretind sa fii un in/formator corect). Sigur, nu sunt bani publici, ci privati. Dar, contextualizat la principiul apelat de catre tine (cu atat mai mult in cazul formatorului de opinie – ziaristul, care beneficiază de o notorietate si incredere net superioare functionarului public), natura şi provenienta banului nu capata relevanta, intrucat tu esti obligat sa spui adevarul, fiind platit de catre public sa-i oferi doar adevarul (publicul detine dreptul de a fi informat corect, iar tu obligatia de a informa corect/adevarat, distinct de parerile subiective ale ziaristului, adecvat convingerilor sale launtrice). In concret, ce este eronat în articolul tau (si efectiv in misiunea ta de ziarist in cazul dat)? Pai faptul ca denaturezi partial adevarul in speta si emiti pareri personale cu iz pernicios la adresa tintei articolului (vezi urmarea, fie si indirecta, a unui asemnea articol: “Asztalos a fost agresat pe strada”, asa cum titrati si voi…uluitor intr-o tara care, cica, este civilizata si refuza sa-si asume acte proprii de rasism si ura etnica) si, mai grav, a autorităţii CNCD. Sigur, Asztalos s-a pripit atunci cand a lansat o informatie, care ar putea fi eronata, inca nu stim sigur (asa cum deriva din pozitia acestuia), desi trebuie precizat ca nu a fost o “declaratie institutionala”, in sensul in care nu a fost asumata de catre CNCD, declaratia fiind, mai degraba, obtinuta intr-un context jurnalistic…aspect important, caci, in atare lumina, CNCD, ca entitate publica, nu trebuie vizat. Mai mult, este profund nedrept sa permiti, fie si mijlocit, inducerea tezei ca CNCD isi propune tinte false (dand, astfel, “munitie” unor, in genere, ignari si, in concreto, neautorizati in materie de legislatie nationala si comunitara antidiscriminare, precum Becali si Dragomir, care se erijeaza in mod fals in cunoscatori ai fenomenului, propagand ideea ca in Romania nu exista acte de rasism). Este indubitabil faptul ca in Romania exista acte de rasism si discriminari etnice (este suficient sa citesti postarile alaturate unor articole despre romi, inclusiv multe din postarile aduse articolului tau…si vezi cat de multi intoleranti are Romania si cat de belicoase sunt manifestarile lor, factuale sau declarative). Ba chiar FC Steaua si G. Becali, in personam, au fost sanctionati pt. discriminari de acest gen (aici trebuie precizat ca, in acord cu sustinerile celor de la CNCD, sanctiunile au fost mentinute, definitiv si irevocabil, de catre instante, …iar in acest context, manifestarile lui Becali, de tipul distrugerii in mod ostentativ si instigator a unor acte institutionale oficiale, asa cum declara chiar el, sunt vadit periculoase, de natura desconsiderarii statului de drept, reprezentat aici implicit de catre instantele judecatoresti, inclusiv ICCJ, care isi asuma hotararile CNCD in cauza). Deci, ce este fals in articolul tau? Este fals continutul tezei a doua a articolului, cea in care prezinti o asa zisa intentie sau posibilitate ca CNCD sa sanctioneze juridic gestul lui MM (privind “drapelul tricolor”). Practic teza cea mai importanta a articolului, ori cea cu impact major in randul cititorilor. Cea care a dat nastere, asa cum rezulta si din postarile urmate, unor manifestari, in mare masura, inadecvate si extremiste. Asa cum rezulta din “firul evenimentelor” (si al declaratiilor), Asztalos nu a declarat in niciun moment ca gestul lui MM ar reprezenta discriminare sub consecinta raspunderii juridice. Cu atat mai putin ar rezulta ca CNCD ar fi demarat vreo masura in sensul asta. CNCD nu a confirmat existenta vreunui dosar cu acest obiect. Asadar, este, concomitant, atat o interpretare gresita, cat si o informatie falsa. Deontologic oare? Asztalos ar fi declarat (si asta daca o fi adevarat, caci nu am auzit sa fi confirmat): “Stoica nu vrea să se potolească deloc”. Declaratia in cauza nu echivaleaza defel cu intentia de a califica gestul ca discriminatoriu si sanctionarea acestuia. Dar deloc. Mai degraba eu l-as interpreta, intr-o cheie obiectiva, ca venind in contextul declaratiilor absurde ale “falsului patron” al Stelei (caci Becali nu este, de jure, patronul Stelei, acesta in mod fraudulos se autointituleaza patronul echipei, dpv juridic nu are nicio relatie cu acest club…asa zisa calitate de “patron de facto” nu-l indreptateste juridic sa emita declaratii in numele clubului) in legatura cu inchipuita apartenenta nationala straina (maghiara) a echipei CFR. In acest context, stiuta fiind sensibilitatea “fratiei romano-maghiare” (iar declaratiile lui Becali in sensul ca echipa ungurilor –CFR trebuie cu orice chip batuta si impiedicata sa mai ia vreodata titlul in Romania, declaratii notorii), mi se pare chiar legitima declaratia lui Asztalos cum ca MM nu se potoleste. Eu nu interpretez sub nicio forma ca CNCD ar fi intentionat vreodata sanctionarea juridica a lui MM pt. acest gest. Si nu exista nicio dovada care sa i se opuna interpretarii mele. Iar tu, ca ziarist, trebuia sa-ti fondezi informatia pe o proba oficială in acest sens (eventual confirmarea expresa in sensul autosesizarii din partea CNCD). Deci, in mod gratuit presedinte CNCD este criticat de tine pt. speta asta. Pe de alta parte, este dincolo de orice dubiu ca gestul lui MM trebuie contextualizat declaratiilor si intregii povesti legate de “nationalitatea CFR-ului”. Este de natura evidentei ca gestul lui MM, de agita steagul tricolor (circusmcris contextului dat) este unul tendentios la adresa echipei CFR, cauzat precumpanitor de falsa nationalitate maghiara atribuita CFR. Faptul ca MM a infipt steagul national in poarta la care CFR primise golul (si fusese invinsa) semnifica, ab deductio logica, potrivit vointei nealterate (evident ascunsa) a lui MM, ca o echipa romaneasca a invins-o pe cea banuita a nu fi (si blamata prosteste pt. asta). MM nu poarta drapelul national in mod constant la meciurile Stelei. Nu infige steagul in portile unor “adversari romani”, bunaoara in poarta lui Dinamo (caci gestul respectiv nu ar detine niciun mesaj, gestul prin definitie fiind purtatorul unui mesaj, in speta mandria nationala raportata evident la alta natie – aici maghiara). Doar cei limitati (la nivel de intelect) nu ar pricepe semnificatia reala a gestului. Este dreptul lui MM sa uziteze, in conditii legale, drapelul national. Iar pt. gestul per se, nu e cazul ca MM SA raspunda juridic, cel putin nu in accord cu atributiile CNCD. Insa nu putem sa omitem semnificatia reala a acestui gest (care, contextualizat, detine in mod clar caracter tendentios si provocator, care poate sa alimenteze prin sine prejudecati determinative in dezvoltarea unor stereotipuri negative). Iar in aceasta lumina, declaratia lui Asztalos poate fi calificata chiar potrivita, fara a se intelege in mod necesar ca a intentionat vreodata sa aplice sanctiuni juridice. Concluzia (fara a fi partinitor, ci doar obiectiv in raport cu declaratiile si desfasurarea evenimentelor): Catalin, pentru ca exista ziare, in cazul dat (cazul “tricolorului”), lui Asztalos, si mai ales institutiei CNCD, li s-a facut o nedreptate. Si presupun ca da, inca un om suparat pe presa, dar pt. ca a gresit fata de el (si mai mult decat atat, a contribuit, din cate se pare, la provocarea-suportarea unor agresiuni fizice, desigur si morale, inadmisibil intr-un stat care se doreste a fi civilizat si educat).

Intoleranta. Seful CNCD agresat in capitala.  •  12 octombrie 2012, 15:31

[…] hai sa zic si contextul: acest domn, Asztalos Csaba, declarase nu cu mult timp in urma ca a infige steagul tricolor in iarba este un gest “provocator”. Este intr-adevar provocator sa-ti iubesti tara, este o adevarata provocare sa traiesti in ea, in […]

other side  •  12 octombrie 2012, 23:45

Fara rautate: efectele de primitivism si de turma se manifesta din nou. Acum nu vorbesc despre ce a facut sau n-a facut Asztalos, ci despre directiile in care se intinde discutia.

Faptul ca managerul a infipt steagul in poarta cfr-ului are o semnificatie clara, care nu cred ca trebuie explicata. Sa fluturi steagul natinal pe stadion este o alta chestie.

Dar prezentarea faptelor, reformularea, deplasarea lor intr-o alta directie este o metoda bine stapanita de cater „lideri”, ca sa se ajunga la un subiect care pune in priza oamenii primitivi. Si turma nici nu sesizeaza ca „focusul” a fost mutat la problema de „a flutura drapelul propriu”.

Turma e mare, iar nationalismul se mananca ca painea calda. Si fara paine nu se poate trai, nu-i asa?

Shaq  •  13 octombrie 2012, 19:44

„Miercuri, 10 octombrie a.c., presedintele CNCD a fost atacat stradal, in centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar cateva zile dupa exprimarea unor pozitii publice ale institutiei pe care o reprezinta domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste inregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua. ”

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13407695-coalitia-antidiscriminare-din-romania-semnalat-premierului-ponta-presedintele-cncd-fost-victima-unui-atac-politia-capitalei-precizeaza-asztalos-nu-depus-plangere.htm

Cătălin Tolontan  •  13 octombrie 2012, 22:06

shaq: stiu, e inadmisibil ce i s-a intimplat, gazeta a dat prima stirea acum doua zile, eu am vorbit cu asztalos si am aflat-o

Shaq  •  14 octombrie 2012, 0:16

Din pacate, acesta e riscul aici: chiar daca informatiile din articolul dumneavoastra sunt adevarate, unele animale sa incerce sa isi faca „dreptate” in baza lui. Mihai Stoica si prietenii lui fac un joc riscant si nu cred ca jurnalistii ar trebui sa le cante in struna.

Bug-Nistru-Tisa Express  •  14 octombrie 2012, 19:35

@ Shaq
„nu cred ca jurnalistii ar trebui sa le cante in struna”.
– – –
Nu doar să nu le cânte în strună, ci chiar să spună lucrurilor pe nume și să-i ”articuleze” necruțător. Pentru că (e foarte clar pentru orice minte limpede) și cu Rapid, și cu CFR, MM și acoliții au sărit calul. Iar formatorii de opinie ar trebui să oprească debandada asta și să scoată fotbalul românesc de pe terenul mlăștinos în care l-au dus MM și compania.

Comentează