200 de pliante în loc de 110.000!

La 17 luni după ce Gazeta era pusă la zid și interzisă la Gala Bute, raportul DLAF distruge piesă cu piesă mecanismul prin care ministerul Elenei Udrea a finanțat cu 1,9 milioane de euro o gală de box profesionist

joi, 1 noiembrie 2012, 11:54

La 17 luni după ce Gazeta era pusă la zid și interzisă la Gala Bute, raportul DLAF distruge piesă cu piesă mecanismul prin care ministerul Elenei Udrea a finanțat cu 1,9 milioane de euro o gală de box profesionist

Investigație GSP de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Cînd, pe 9 iulie 2011, a interzis prezenţa reporterilor de la Gazeta Sporturilor la Gala Bute, Rudel Obreja avea dreptate.

Ziarul devenise atît de deranjant pentru organizatorii de la Romexpo, pentru Ministerul Dezvoltării și pentru toţi cei implicaţi încît a fost trecut pe lista neagră. Nu i s-au eliberat acreditări la meciul de box profesionist Bute – Mendy.

Am intrat cu bilete și am relatat meciul.

Udrea a tras concluziile chiar de a doua zi!

Chiar a doua zi după Gală, huiduită de public cu o seară înainte, Elena Udrea a venit în faţa presei ca să dea o lecţie “celor care contestă implicarea ministerului în organizarea Galei”. Ministrul a făcut o declaraţie șocantă prin rapiditatea ei, punîndu-și inclusiv subordonaţii care urmau să facă recepţia într-o situaţie delicată: “Ne-am îndeplinit obiectivele de audienţă!”.

Investigatorii antifraudă ai banilor europeni cred cu totul altceva în nota de control pe care Gazeta a studiat-o. Anchetatorii susţin că firma lui Rudel Obreja a umflat enorm costurile, că nu poate justifica două treimi din cele 1,9 milioane de euro primiţi de la instituţia condusă de Elena Udrea, că s-au comis falsuri pentru a mima că obiectivele au fost atinse și că ministerul a verificat și sesizat doar o parte a situațiilor, iar la restul a închis ochii pentru ca firma lui Obreja să ia banii!

“Ne-am atins scopul”

“Este nu doar un imens prilej de satisfacţie pentru victoria lui Lucian Bute, ci și o imensă ocazie de promovare a brandului turistic al României. Pentru acest parteneriat am alocat 1,9 milioane de euro, plus TVA, bani proveniţi din fonduri europene și care nu puteau fi utilizaţi în alt scop”, a spus Elena Udrea.

„Gala s-a bucurat de cea mai mare audiență din ultimii 20 de ani, în ceea ce privește competițiile sportive. Ne-am atins scopul”
ELENA UDREA, 10 iulie 2011

Ministrul s-a referit la faptul că Gala “a avut peste 4.5 milioane de telespectatori români”. Și a spus că “îi felicit pe colegii din minister, echipa care s-a implicat în acest parteneriat, fără efortul lor nu s-ar fi putut ţine această gală la București”.

Numai că aceiași colegi au sesizat la recepţie că o parte din promovare nu a fost realizată. În schimb, în alte situaţii, consideră DLAF, oamenii de la minister au fost superficiali sau chiar n-au verificat îndeplinirea contractului.

Obreja spune că totul e un complot

Într-o convorbire telefonică purtată marţi cu Gazeta, Obreja continuă să acuze, ”DLAF bate cîmpii” și că este parte “a unui complot” din care ar face parte și ziariștii Gazetei. În anumite medii, numele redactorului șef al Gazetei este vehiculat ca fiind primul pe lista neagră a lui Rudel Obreja.

“Tolontan este primul pe care Obreja are acum boală, chiar înaintea celor care vor să-l schimbe din funcţia de președinte la FRB. Obreja știe că Tolontan n-are nici o legătură cu gruparea Doroftei, dar nu-i poate ierta începerea scanda lului din Gala Bute”, spun în aceste zile agitate cei din lumea boxului.

21.700 corect folosiți din 1,9 milioane

DLAF demolează, practic, ceea ce Elena Udrea a numit un succes și susţine că doar o sumă infimă din cele 1,9 milioane de euro bani europeni au mers către promovarea imaginii României. Mai exact, 21.700 de euro! În procente, 1%.

Cei de la Antifraudă vin cu cîteva exemple pe care ei le consideră edificatoare pentru felul în care s-a lucrat în relaţia Europlus, firma lui Obreja, și Ministerul Dezvoltării.

Cazul incredibil al pliantelor

Astfel, Europlus promisese, în oferta tehnică, că va face cel puţin 100.000 de mici afișe (flyere, pliante) pe care le va răspîndi și care vor purta semnele evenimentului, frunza și celelalte.

Cînd a cerut decontarea banilor de la Ministerul Dezvoltării, firma lui Obreja a susţinut că a realizat 110.000 de flyere și a depus și un aviz de însoţire a mărfii, seria ADT nr. 112, din 26.06.2011. “Având menţionat la rubrica furnizor pe S.C. PRINT DESIGN TIPOGRAFIE S.R.L”, scriu investigatorii.

Investigatorii verifică și descoperă, după mai multe informaţii încrucișate, că S.C. PRINT DESIGN TIPOGRAFIE S.R.L a tipărit 200 de flyere! Ei află acest lucru de la S.C. THE AD. COMP. DIVIZIA DE PUBLICITATE S.R.L, care comandase la tipografie flyerele pentru Europlus și care pune la dispoziţia tipilor de la Antifraudă factura seria RTL, nr. 04046/28.06.2011.

DLAF acuză fals în acte la afișe

Un alt exemplu este cel al afișelor Galei. În ambele exemple, materialele au fost achitate de Federaţia Română de Box.

Firma lui Obreja susţine către minister că a făcut 10.000 de bucăţi.

“S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L. a depus la MDRT copia avizului de însoţire a mărfii seria ADT nr. 112, din 26.06.2011, având menţionat la rubrica furnizor pe S.C. PRINT DESIGN TIPOGRAFIE S.R.L. și în care se face referire la realizarea unui număr de 10.000 de afișe pentru gala de box”, scriu anchetatorii în raport.

DLAF a cerut documentele justificative de la Obreja. Nu le-a primit. Atunci a făcut rost de ele de la tipografie și de la firma care le comandase, aceleași ca în exemplul cu flyerele. Cifra reală? 1.000 de afișe de dimensiunile 50 x 70 cm.

În cazul afișelor, DLAF remarcă și un fals. “Înscrisul depus la MDRT de către Europlus, în copie, nu corespunde celui transmis DLAF de S.C. PRINT DESIGN TIPOGRAFIE S.R.L., deși are aceeași serie și același număr”.

8 ore în loc de 14 zile!

Raportul sesizează numeroase astfel de situaţii de cheltuieli umflate, inventate sau nejustificate. Doar unele au fost sesizate de minister.

De pildă, în loc să existe două panouri outdoor mobile cu dimensiunile 6 x 3 metri, puse pe mașini, vreme de două săptămîni, ceea ce valora 10.000 de euro. Pentru că organizatorul nu a făcut dovada, cei din minister au refuzat plata sumei. Europlus a contestat, susţinînd că și-a făcut treaba.

DLAF a verificat la S.C. MOTION VISION COMUNICATION S.R.L. și a aflat că, de fapt, fusese vorba de o singură mașină, închiriată pentru 8 ore într-o zi.

Audiența calculată după o formulă unică în lume

În alte cazuri, cheltuieli de sute de mii de euro au fost asumate de comisia de recepţie din minister ca fiind corecte.

Pentru unele nici măcar nu s-au solicitat documentele de cost, spun investigatorii! Flagrant, din punctul de vedere al DLAF, este felul în care cei din minister au înghiţit explicaţiile lui Obreja privitoare la audienţa meciului în străinătate.

265.000 de euro a plătit „după verificări superficiale”, conform DLAF, ministerul numai la capitolul audiențe TV, pe ProTV și la televiziunile din străinătate

DLAF notează: “În opinia reprezentanţilor MDRT transmiterea galei de box profesionist la două televiziuni din străinătate, respectiv din Franţa și din Marea Britanie, demonstrează, în mod automat, realizarea tuturor indicatorilor prevăzuţi pentru acest tip de serviciu de promovare, fără a mai fi necesară verificarea efectivă a valorilor reale ale audienţei”.

Abonaţii sînt socotiţi privitori și tot așa, se vehiculează cifre de milioane și milioane de oameni care ar fi văzut evenimentul, în România și în lume, fără ca nimeni să poată spune cîţi au văzut frunza sau cîţi au urmărit în mod real meciul.

Rue Joseph II numărul 30

Concluziile DLAF sînt severe.

Europenii au refuzat să ramburseze banii. Plata de 8.116.800 RON (fără TVA) rămîne făcută din bugetul de stat.

DLAF susţine că federaţia de box a încălcat propriile reguli, că ar fi trebuit să ia banii din bilete, dar că aceștia au fost luaţi de firma lui Obreja, că sponsorizările de la companiile de stat au fost ilegale pentru că au avut ca beneficiar final aceeași firmă a lui Obreja și că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au încălcat la rîndul lor legea, tot în favoarea firmei lui Obreja.

Cele 234 de pagini se încheie cu specificarea faptului că au fost întocmite patru copii ale notei de control: una rămîne la DLAF în București, una merge la DNA, una la Ministerul Dezvoltării și una pe Rue Joseph II 30, în Bruxelles. La sediul OLAF.

 

Comentarii (32)Adaugă comentariu

mimi  •  1 noiembrie 2012, 12:06

ma intreb, dna de ce face circ, cheama aiurea pe unii din federatia de box, sa intrebe daca au dat firmei lui obreja organizarea. praf in ochi!!! in culpa sunt semnatarii contractuluii, obrejea si udrea! pe ei ii dpare in gat sa se plimne pe la dna sau ince batista e pe tambal? in cazul asta e ca la darea si luarea de mita, e vinovat si ala care da si ala care ia, daca nu a sesizat. solutia e simpla, abuz in serviciu, inselaciune si delapidare!!! parnaie si recuperarea banilor!!!

Tolea Ciumeg  •  1 noiembrie 2012, 12:12

Intr-o tara normala s-ar mai fi ocupat minim doua locuri intr-o celula !

adrian  •  1 noiembrie 2012, 12:22

Cum e posibil ca acest Obreja sa se afle inca in libertate? A fost o calamitate pentru boxul din Romania si acum apare si asta. Un smenar, sforar, interlop. Ce se intampla cu tara asta?

cosmin  •  1 noiembrie 2012, 12:34

Daca nici dupa chestia asta nu o „imbulineaza” Elena Udrea, Zeus o sa piarda mult de tot la capitolul imagine …

cat despre Obreja, de la el te astepti la orice, e un balcanicul clasic, poate cu un usor „touch” de rroma 😉

Giani  •  1 noiembrie 2012, 12:34

Va fi publicata nota sau bucati din ea sau doar dupa terminarea investigatiei? Nu poti pune documentul pe blog?

florinM  •  1 noiembrie 2012, 12:35

Sunteti ca niste capuse. Mi-e o scarba teribila. De fiecare data provocati scandal inainte cu 2-3 zile inaintea meciului. Asa ati facut si data trecuta si se pare ca nu este o intamplare.

Efectiv va urcati pe spinarea lui Bute si sugeti ca niste capuse.
Presa sportiva din Romania.

NY  •  1 noiembrie 2012, 12:44

ar fi bine ca Obreja sa fie potolit…numai scheme are in cap, de asta a si stat pe langa Lucian si a tot insistat sa faca un meci in Romania.

Miki Maus  •  1 noiembrie 2012, 12:44

O gaură de aproape 2 milioane euro e foarte mare, mai ales că o suportăm noi, contribuabilii. Totuşi mă întreb – fiindcă tot e vorba şi de Udrea, deci de politică – dacă nu cumva unde merge mia merge şi suta.
În fond, numai pentru referendumul invalidat nu din vina cetăţenilor s-au cheltuit peste 100 de milioane de euro.
Dacă tot noi îi plătim pe ăia (şi nu Ponta), banii lui Rudel aproape că nici nu se mai simt.

Adi R  •  1 noiembrie 2012, 12:48

Dovezile impotriva acestui Obreja sunt incontestabile dar nu va face o zi de puscarie pentru frauda desi ar merita cel putin vreo 7 ani. Badea avea dreptate „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!”

pORUMBELUL  •  1 noiembrie 2012, 13:24

Daca am lasa toti criminalii si hotii marunti in libertate si am baga la mititica pe cei care au vandalizat tara asta , nici 5 pe loc si nu avem inchisori suficiente.
90% din cei care ajung pe functii au ca scop cum sa recupereze ce au cheltuit, altfel nu ar ajunge pe functii. E simplu nu????
Si noi suntem niste tampiti ca stim multe si nu spunem nimic.

marian  •  1 noiembrie 2012, 13:32

lui mircea diaconu i-au facut circ pentru „cumulul ala de functii”.in schimb pentru obreja se poate ca sa fie si salariat la sta si sa-si si dea singur bani catre firma privata proprie cu care face afaceri directe,sfidand orice interdictie.cum e cu justitia aia functionala?

Cătălin Tolontan  •  1 noiembrie 2012, 13:33

marian: mircea diaconu a gresit si nu e normal ca nu accepta asta.

criss_cross  •  1 noiembrie 2012, 13:48

un neica-nimeni acest obreja,

Bogdan  •  1 noiembrie 2012, 14:13

esti un dobitoc obreja un hot ordinar. Cu banii care i-ai bagat tu in buzunar puteai ori sa promovezi boxul printre tineri care in ziua de azi nu stiu decat sa stea cu fata in calculator ori sa faci o sala de sport si sa mai scoti un BUTE sau un DOROFTEI din tara asta. Hotule

Nu iese fum fara foc  •  1 noiembrie 2012, 15:07

Oare de ce s-a asociat Bute cu Obreja.
De ce tace cand e vorba de bani negri si spalatzi ?
Pt. ca ii e frica sa ii cada imginea.
Imagine in care a cazut de cand a acceptat un apartament din fondurile primariei Galatzi, practic o sponsorizare din bani publici a unui „PRO”.Si nu numai,alte dedesubturi asocieri cu interlopi.Carl Froch a razbunat acea imagine cladita artificial de un interlop roman cu mafiotzi frustratzi quebecosi.Faptul ca nu au intrat in U.S.A. e cea mai mare nenorocire ca imagine pt. acesti interlopi.
Bute ii e frica de Jean Pascal…cum a pierdut Pascal meciul cu Froch e mare diferentza.
Bute nu are cum sa recupereze in cateva luni ce n-a invatzat in atitzia ani.
Fii cinstit si renuntza la cooperarea cu interlopi nu ai cum sa performezi cu ei.
Imagine ..Imagine..Imagine..atita.
Cand Bute va fi jos de tot Obreja nu mai are cum sa apara la TV.

P.S.Ceea ce a vazut Froch in ochii lui s-a numit FRICA.Frica de e recunoaste ca esti amator in ceea ce faci.Cand spunea Bute ca o sa ii inchida gura lui Froch pt totdeauna ? Cred ca returul va fi iad.Campiile lui Abraham se vor trasnforma in infrangerea de la Centre Bell.

liviu  •  1 noiembrie 2012, 19:05

am avut si eu ocazia sa stau de vorba cu domnii de la DLAF si daca as fi citit acest articol inainte as fi strigat ca voi toti Hotii! Dar dupa ce am stat de vorba cu un domn dulce de la DLAF a carui incompetenta si aroganta depaseste cu mult limitele normalului incep sa cred ca saracul om nu a facut nimic, pur si simplu nu s-a acoperit de tone de hartii asa cum inteleg sa faca niste persoane care daca le-ai da drumul intr-o societate normala probabil ar muri de foame. Nu mai credeti chiar tot ce scriu unii sau altii, realitatea uneori este foarte departe de ce se prezinta…..

Krs box  •  1 noiembrie 2012, 21:03

habar nu aveti si vorbiti aiurea ziaristi de kkt

sergiu  •  2 noiembrie 2012, 8:24

Catalin, acest Obreja de aceea a insistat si insista sa faca toate prostiile astea de gale in Romania. Sapa mai adanc, e o frauda fiscala imensa intre Canada si Romania, intre Bute si Obreja. Bute are un contabil Romana acolo, Aurel Feraru ce povesteste acesta prin comunitate te crucesti. Are o companie in Romania Trans Lucian Pechea SRL si nu declara profit niciodata. In Canada taxele pe profit sint 51% daca se depaseste un prag de in come. Se plimba banii in tip suveica prin multe firme ale lui Obreja si Bute. Demasca impostorii si hotii!

cristi  •  2 noiembrie 2012, 13:06

tolo,

crezi ca rudel a furat?

este foarte posibil ca a umflat preturile unor capitole bugetare, pentru a avea bani de diverse cheltuieli ne-eligibile. probabil ca poti pune semnul egal intre ele, dar nu-i chiar asa.

din ce stiu, in practica implementarii proiectelor europene, este o metoda des folosita. problema e ca, de cele mai multe ori, caietele de sarcina sunt atat de prost facute, incat ar fi aproape imposibil de implimentat un proiect, daca nu s-ar apelea la astfel de practici. chiar daca ilegale, pana la urma.

Sergiu  •  2 noiembrie 2012, 14:03

Tot respectul pentru ceea ce faceti. Am totusi o intrebare. De de nu duceti pana la sfarsit anchetele? Cel putin din pct de vedere jurnalistic. De exemplu eu personal as vrea sa mai aud ce se mai intampla cu ancheta in cazul Ritzi? Sau cu alte anchete incepute? Nu vreau sa vorbesc si in numele altora, dar eu as vrea sa mai aud si cum s-au finalizat dosarele. Chiar daca cu un NUP mare. Traiesc cu impresia ca se face valva in presa un pic pe urma usor usor se musamalizeaza toate. Romanu oricum are memorie scurta.

Cu respect

Cătălin Tolontan  •  2 noiembrie 2012, 14:06

sergiu: publicam regulat care ese stadiul diverselor anchete. In cazul Ridzi, fostul ministru e judecat pentru acte de coruptie la Inalta Curte de Casatie si Justitie si procesul este pe rol.

Inteleg ce spuneti, vom mai reveni si cu alte dosare.

Tibi  •  2 noiembrie 2012, 14:14

Constat ca nici una dintre aceste dezvaluiri nu ma surprinde; este totusi cunoscut ca sporturi de lupta ( fight sports ) gen box sau kick box sunt asociate cu diverse forme de criminalitate deci este numai o chestie de timp ca putreziciunea sa iasa bine la suprafata. Ma intreb daca politia sau dna sau alte oficialitati au cercetat aceasta legatura ( criminalitate – fight sports ) . Ca este vorba de spalare de bani, frauda, coruptie sau pur si simplu pumni dati in dreapta si-n stanga de asa zisii pugilisti, n-are nici o importanta..Important este link-ul evident box-criminalitate. Multi spun ca boxul de exemplu este o arta si un sport nobil, ei bine, sincer, eu nu vad nici o arta si nici o noblete ( dar asta este parerea mea) in doi oameni care se mutileaza intr-un ring.
Ca s-a fraudat in draci la gala lui Bute deci nu-i nici o surpriza. Ca Obreja incearca sa-si elimine adversarii prin amenintari, nici asta nu-i o surpriza, ca dna-ul a asteptat pana s-au sesizat forurile europene, nici o surpriza. Deci, cu alte cuvinte: nimic nou pe frontul de…est ! Din pacate…:(

socatul  •  2 noiembrie 2012, 14:24

l-ati umplutu de epitete le obreja, mai toate adevarate dar pe unul ati scapat .REVOLUTIONAR! e cu acte !! e in lista de la comisie!

Laplex  •  2 noiembrie 2012, 16:06

Toata povestea este o ilustrare a sistemului de stat mafiot (mafiot in adevaratul inteles al cuvantului).
O grupare alcatuita din ministeribili distribuitori de fonduri si din liber intreprinzatori pun in aplicare un plan (inabil si de-a dreptul grosolan, chiar „pe fata”) de „colectare” a unor fonduri europene.
Nu conteaza ca in urma actiunilor de genul asta Romania s-a trezit cu accesul la finantari europene blocat, cu tot felul de rapoate si altele.
Reactia mafiotilor este absolut tipica: nu au nici un fel de probleme fata de situatia in care este Romania in uniune, ei au probleme cu cei care misca in front: Udrea ii spune lui Tolontan ca o sa fie nu stiu cum cercetat, Obreja ca il ia „la bucata”…
Si dnaul este ocupat sa ma ancheteze pe mine ca am fost la referendm… Cata treaba are…

lord belial  •  2 noiembrie 2012, 16:16

din afacerea asta, nu stiu cine e mai tigan, obreja sau udrea

Alex Maxim  •  2 noiembrie 2012, 16:55

De aici mananca Obreja atat de bine? Niste hoti. Halal!:)

mihai  •  2 noiembrie 2012, 17:44

Felicitari Cataline pentru articol ! …..si acuma ca nu mai apare spotul publicitar al firmei canadiene care vrea sa ne otraveasca cu cianuri la Rosia Montana am inceput sa te recitesc fara sa fac o grimasa de sila :(((( Nici nu stii cat ai pierdut din cauza lui (al spotului) :((((

larkins  •  2 noiembrie 2012, 20:33

tolo,tu inca nu ai inteles ca in tara asta nimeni nu plateste pentru nimic?
doar cei mici platesc pentru faptele lor…
iti consumi energia degeaba
intra in politica mai bine

kovacs  •  2 noiembrie 2012, 20:42

Dar cine sa faca ordine cu hotii in tara asta? Si furtul intelectual tot hotie este si daca in scaunul de prim ministru este un om cu astfel de „cariera” ce sa mai asteptam de la Obreja care de la distanta se vede ca este calificat in meserie!! N-am uitat nici de episodul Udrea-Ritzi de la care nu a rezultat nimic nici pana azi! Cu orice ocazie in Romania se fura, mai ales din banul public, fara rusine, fara frica, pt.ca nu are cine sa-i pedepseasca!

Cristi  •  3 noiembrie 2012, 1:03

Obreja, eu sunt un fricos si-un las,dar daca vrei o bucata din Tolontan ia-ma pe mine!! Cai verzi pe pereti!! Dupa dealuri suntem noi.. !!

wickedsick  •  3 noiembrie 2012, 1:54

Si ce tam tam s a facut ca Oprescu a sponsorizat Oltchimul cu 1 mil de euro…macar fetele alea fac ceva pentru romania…ce inseamna un milion pe langa cele 100 cheltuite cu referendumul sau cele 2 din cazul de fata? oricum nu intrau in buzunarele noastre…asha ca haideti sa apreciem un gest frumos al primarului din Bucuresti si sa nu ne mai facem griji si sa punem atatea intrebari…cel putin in cazul Oltchim…strict referitor la echipa de handbal…

Cifre, emotii si oameni | theRobi  •  5 noiembrie 2012, 11:41

[…] Tolo continua serialul Obreja – Udrea din care aflam detalii despre cum s-au dus 1,9 milioane de Euro din bani publici pe apa sambetei, […]

Comentează