Omul care a decontat turnee inexistente: “30-40% din aprobare a venit de la Oprescu! Vă rog nu mai dați în el că iubește sportul!”

Dan Păsărelu, patronul care a luat direct din casieria Primăriei București, în pungi de plastic, 270.000 € pentru servicii sportive pe care nu le poate explica și pentru competiții fictive de șah, spune că “în proporție de 30-40% a fost decizia lui Sorin Oprescu să le aprobe”.
Directoarea economică Iustina Cornel, cea care a plătit banii, reclamă că au existat contracte și mai mari la Clubul Sportiv! Printr-un document scris, ea se justifică, spunînd că ”de acești bani au știut directori din Primărie și consilieri locali”. Printre numele pe care directoarea le avansează sînt directorul economic al Primăriei, Mircea Constantinescu, fosta consilieră de imagine a lui Oprescu, Anca Alexandrescu, și consilierul local Doru Prioteasa.

joi, 21 februarie 2013, 10:50

Dan Păsărelu, patronul care a luat direct din casieria Primăriei București, în pungi de plastic, 270.000 € pentru servicii sportive pe care nu le poate explica și pentru competiții fictive de șah, spune că “în proporție de 30-40% a fost decizia lui Sorin Oprescu să le aprobe”.
Directoarea economică Iustina Cornel, cea care a plătit banii, reclamă că au existat contracte și mai mari la Clubul Sportiv! Printr-un document scris, ea se justifică, spunînd că ”de acești bani au știut directori din Primărie și consilieri locali”. Printre numele pe care directoarea le avansează sînt directorul economic al Primăriei, Mircea Constantinescu, fosta consilieră de imagine a lui Oprescu, Anca Alexandrescu, și consilierul local Doru Prioteasa.

O investigație de Gabriel Berceanu, Sebastian Culea, Justin Gafiuc și Cătălin Tolontan

Pentru un om care în 2012 a cheltuit un miliard de euro, îndatorînd orașul cu încă 60 de milioane, Bucureștiul are deja 900 de milioane de euro de restituit creditorilor!, Sorin Oprescu se bucură de o simpatie fantastică.

Doctorul de 62 de ani are charismă. La întîlnirile faţă în faţă te bagă în buzunar prin căldura umană și prin stilul dezinvolt. În sondajele de opinie, primarul domnește într-un clopot inatacabil, cu pereţii de diamant.

Din cînd în cînd, scoate un deget afară și arată ameninţător scaunul de la Cotroceni. Apoi rîde de cum s-au speriat proștii de politicieni. El se revendică administrator, nu politician.

E favoritul presei. Ultima oară cînd a fost criticat de televiziuni a fost pe cînd nu s-a bărbierit bine ca medic rezident. Cam acesta e nivelul reproșurilor.

Tăcere cu miros de bani în pungă
Chiar și primăria pe care o conduce e criticată mai rar decît Vaticanul. În condiţiile în care e cea mai opacă instituţie publică din România faţă de orice cerere de informaţie. Primăria Capitalei răspunde după luni de zile întrebărilor ziariștilor și răspunde doar ce vrea.

Sătui să tot așteptăm informaţii, am făcut rost pur și simplu de acte. Documentele descriu un jaf perfect de bani publici, petrecut la Clubul Sportiv Municipal București.

În perioada 2011-2012, milioane de lei au fost scoși prin casierie pentru turnee inventate, salarii pentru oameni care nu existau și alte servicii fictive, căraţi în pungi de plastic și distribuiţi acolo unde trebuie.

Păsărelu și ofensiva siciliană
Unul dintre oamenii care au ridicat acești bani de la Primărie este Dan Păsărelu. Numele nu spune nimic publicului. E un fost linotipist pasionat de șah din tipografia “Universul”, apoi ziarist și patron de club de șah, personaj a cărui reputaţie a scandalizat federaţia și multe cluburi sportive.

Totul parcursul lui s-a derulat în cheie minoră, în anonimat, exact așa cum se fac în ultima vreme afacerile cu statul în România. În faţă apar oameni ca Păsărelu. Conform documentelor prezentate în ziarul de ieri, în perioada martie 2011 – martie 2012, Păsărelu a ridicat din Primărie echivalentul a 270.000 de euro, majoritatea cash, în numele firmei sale Siciliana.

De ce a luat acești bani? Ce a făcut de ei? Cît a dispărut din banii publici ai bucureștenilor? Astăzi vă oferim două exemple proaspăt descoperite, clare și susținute cu documente.

EXEMPLUL 1
Jumătate de miliard pentru competiția la care n-ai fost!
Festivalul Internaţional de Șah “Mihail Sadoveanu” 2011, desfășurat la Iași în 19-25 august. Organizator e Asociaţia Judeţeană de Șah Iași, prezidată de Vasile Manole: “Siciliana, clubul lui Dan Păsărelu, și CSM București nu au avut nici o implicare în organizare”.

Dan Păsărelu scoate din CSM București 43.276 lei pentru festival. În posesia Gazetei există 11 chitanţe, există fișa contului Siciliana care dovedește suma, există factura pentru “taxă organizare”.

Ce treabă aveau clubul Primăriei Capitalei și Siciliana București cu o competiţie din Moldova? “CSM și Siciliana nu au avut nici un participant la festival”. Îl întrebăm de trei ori pe Vasile Manole, organizatorul. Neagă orice prestaţie a Siciliana către el! Exasperat de insistenţele noastre, ieșeanul ne trimite lista celor 210 jucători.

CSM și Siciliana nu au avut sportivi la competiţie, nu au avut legătură cu organizarea. Și totuși CSM a plătit către Siciliana jumătate de miliard de lei vechi pentru acest eveniment.

EXEMPLUL 2
Și un sfert de miliard pentru competiția care nu există!
Festivalul Internaţional de Șah Eforie Nord 2011, desfășurat pe Litoral, în 20-30 iunie 2011.

Ce se repetă: Siciliana nu face parte din organizatori, dar decontează prin CSM două facturi, în total 54.450 lei, una pentru “taxă de organizare”. Cealaltă, “cazare și masă 14 persoane”.

“Au participat doar 3 concurenţi din partea CSM”, precizează federaţia.

Ce e nou: mai există o factură, 19.700 lei plătiţi de clubul Primăriei, “taxă organizare Festivalul Internaţional de Șah Siciliana Eforie 01-10.09.2011”. Alt festival, tot acolo, la trei luni distanţă?!

“DSTJ Constanţa nu a dat aviz pentru un alt festival. Nu cred că a existat așa ceva”, spune Emil Ionescu, consilierul instituţiei care a organizat competiţia din vară. De fapt, singura competiţie care a existat.

“Nu figurează nici un concurs de șah în perioada 1-10 septembrie 2011”, anunţă federaţia.

Păsărelu vine în redacţia Gazetei. Explică în termeni vagi în ce constau prestaţiile firmei sale. “Promovez șahul în toată ţara și în lume”, spune el. Îi povestim despre factura și chitanţele prin care Primăria i-a plătit cash competiţia inexistentă. E vizibil tulburat. Pretinde că a ridicat atîția bani de la Primărie pentru că ”Siciliana a coorganizat 99% dintre competițiile de șah din România”. O spune ferm, dar ochii îi alunecă.

Avem în față un om care spune că pe umerii lui stă șahul românesc. Și că Oprescu s-a implicat direct în proiectele lui. E posibil ca oamenii care i-au dat banii să fi judecat greșit personajul și acesta să reziste mai puțin decît au sperat ei în momentele dificile care urmează. Ceva e cert: nu-și amintește nimic de turneul din septembrie 2011, de la Eforie. Nici măcar el nu-și amintește.

«Nu țin minte să fi existat așa ceva, un Festival Internațional de Șah Siciliana la Eforie, în septembrie 2011. Aveți factura și chitanțele că am luat bani din casă? Nu știu, nu cred că a existat festivalul»
Dan Păsărelu

 

LEGEA E PENTRU PROȘTI
Cum au scos bani cash din casierie pentru o competiție inexistentă: Festivalul Internațional de Șah Siciliana – Eforie – septembrie 2011

 

În România, legea interzice ca pe o factură să fie făcută mai mult de o plată cash, restul urmînd să fie achitat prin ordin de plată.

Dar legea nu se aplică Primăriei București. Iată cum lui Păsărelu i-a fost plătită o factură prin 6 chitanțe eliberate în 4 zile consecutive, prin care a primit cash de la Clubul Sportiv al Primăriei. Publicăm copia după factură și după cele 6 chitanțe a căror sumă reprezintă exact 19.700 de lei.
Chiar și Păsărelu se îndoiește că a existat Festivalul Internațional de Șah Siciliana – Eforie în spetembrie 2011. Federația și forurile sportive din Constanța și din Eforie neagă existența unei astfel de competiții.

pag 21
Cînd Păsărelu reface suma
Dan Păsărelu e și eroul unei jonglerii cu un decont hilar făcut la CSM după CN de șah pentru juniori desfășurate la Călimănești, în 1-12 aprilie 2012.

Pe 17 aprilie 2012, antrenorul principal Dan Păsărelu înaintează CSM un decont de 32.930 lei pentru 10 persoane: 2 antrenori și 8 sportivi. Numai că, în defalcarea cheltuielilor, calculează cazarea și masa pentru 15 zile, iar la rubrica “Indemnizaţie 1 lună egal 5.880 lei” trece 14 persoane! O scamatorie pe nerăsuflate din pix și umflarea totalului cu cîteva zeci de milioane de lei vechi.

Suma bizară și neconcordanţele comice din document determină noua conducere a CSM București să solicite la FR Șah lămuriri în privinţa delegaţiei clubului la Călimănești. Răspunsul e clar: CSM a participat cu numai două sportive, Anușca Mădălina și Grecu Teodora! Și cu un singur antrenor, Ciprian Nanu.

Drept consecinţă, Păsărelu revine cu un alt decont în care topește subit peste 30.000 de lei, prezentînd un total de numai 2.480 lei, care includ cazare, masă, taxe organizare și transport!

O voce pe holurile Primăriei: “I-am dat 7 miliarde lui Oprescu!”
La un moment dat, directoarea economică de la CSM București, Iustina Cornel, a adresat un memoriu primarului general. Încerca să se justifice în faţa suspiciunilor tot mai vizibile legate de cheltuielile enorme ale clubului care toacă aproximativ 5 milioane de euro pe an!

“În Primărie se vorbea de sumele imense cheltuite la club și de faptul că directoarea economică se laudă pe holuri că le-a dat 7 miliarde vechi lui Oprescu și încă 3 lui Constantinescu”, povestește o sursă a ziarului.

Mircea Constantinescu este directorul economic al Primăriei și “mîna dreaptă și mîna stîngă, omul-face-tot al lui Oprescu”, după caracterizarea unei surse.

Gazeta a intrat în posesia memoriului directoarei economice de la CSM. În el, primarul Oprescu este informat, textual, că despre anumite sume de bani care au fost cheltuite “are cunoștinţă domnul director general Mircea Constantinescu”.

În dreptul anumitor sume nici măcar nu există trecute competiţii sau evenimente, ci se scrie doar “O sumă de 80.000 de lei cheltuiţi în anul 2011 și decontaţi în anul 2012 pentru acţiuni organizate de a căror justificare are cunoștinţă domnul director general Mircea Constantinescu”. Sau alți domni și doamne, care apar pomeniți în memoriu: directori în Primărie, consilieri locali, politicieni…

Am sunat-o pe Iustina Cornel și am rugat-o să explice documentul prin care se disculpa și muta responsabilitatea mai sus în organigrama primăriei.

“Băi Tina, tu n-ai luat nimic din banii ăștia?!”
– Doamnă Iustina Cornel, ce înseamnă acești bani?
– Au fost proiecte de sport de masă și sport în școli care erau aprobate de domnul Constantinescu.

– Deci dînsul știa de ele?

– Păi, sigur! Noi expediam notele de fundamentare și direcția dînsului ni le aproba.

– De ce nu plăteați prin OP prin transfer bancar?

– Le-am zis și noi domnilor Dan Păsărelu și Dorinel Artene, care au încasat cei mai mulți bani pentru proiectele acestea, să le plătim prin bancă. Dar ne-au spus că erau premii pentru sportivi, pentru copii și alte cheltuieli care se făceau cash. Da, aveam un flux de numerar neobișnuit de mare, dar aceasta era activitatea. Să știți că n-am decis nimic de una singură. Nici eu, nici domnul Samungi, care conducea clubul.

– Adică?

– Totul era cu aprobarea Consiliului de Administrație al clubului. De pildă, pe domnul Artene cu firma Art Advertising, care a luat peste 2 milioane de lei, ni l-au adus doamna Anca Alexandrescu și domnul consilier Doru Prioteasa.

– Haideți să revenim la “Siciliana” acum!
– Lua banii din casierie cash. V-am explicat de ce.

– Acum nu mai sînteți angajată la club.
– Nu mai sînt că m-a dat afară Petre Brănișteanu cînd a venit. Am vorbit cu Sorin Oprescu și mi-a zis: “Băi Tina, și n-ai luat nimic din toți banii ăștia?!”. Eu am rîs. Nici vorbă să fi luat ceva!

«99% dintre competițiile de șah din România au fost coorganizate de Siciliana. Așa se explică cei 270.000 de euro primiți de mine de la Primărie. Vă spun sincer că 30-40% din decizia aprobării proiectelor mele îi aparține lui Sorin Oprescu. A venit personal la multe dintre competițiile mele. Vă rog eu, nu mai loviți în el!»
Dan Păsărelu

oprescu_ancheta

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  21 februarie 2013, 18:55

ervin: miine va dam in ziar o idee de ce ati putea face ca sa nu mai acceptam toti pasivi ce se intimpla

blue  •  21 februarie 2013, 19:36

cine a tocat banii trebuie sa plateasca dar acuma hai sa fim seriosi.

270k euro?

Alti dorm linistiti cu delapidari de milioane sau zeci de milioane de euro si voi vorbiti de 270 de mii.

BECA_GIGI  •  21 februarie 2013, 19:44

Domnule Tolontan, pentru anchete, bravo!!!
Celor care dau vina pe sistem: daca sistemul este prost, faceti efortul si schimbati-l. Am schimbat unul in 89, cel de astazi s-a dovedit prost, corupt, ineficient, sa il schimbam. Si tot asa pana vom nimeri unul bun.
Altfel, ne vaitam ca niste muieri neputincioase si dam dovada de resemnare tampa in fata sortii, „jmecherilor” etc.etc.
Si legat de 89, aia macar aveau idei fixe si incercau sa respecte o ideologie, astia nu stiu decat sa fure.
Cei de acum sunt dovada vie a definitiei unui partid politic data de clasicii marxism-leninismului: organizatie avand ca scop promovarea si apararea intereselor unei gasti.

Perken  •  21 februarie 2013, 19:58

Daca in anul de gratie 2013 se fura la greu intr-o perioada de criza, ganditi-va cum se fura in anii 90-2000, cand existau bani si se faceau datorii.
Mi-amintesc de un caz in care un fost fotbalist de la Sportul Std, Popescu parca, a acuzat in direct un consilier de-al lui Iliescu ca dorea spaga ca el sa aduca niste investitori nemti in Romania. Iar presedintele pe atunci al Romaniei, in loc sa ia atitudine, se ratoia tot la fostul sportiv care n-a mai suportat si a dat cazul in vileag. de aici rezulta ca toate aceste inginerii financiare (gen cazul fregata, FNI, devalizarea bancilor etc) s-au derulat organizat, in cadrul unui Sistem, protejat de mafiotii politruci din varf. Cu acordul si cu stirea lor.

Cătălin Tolontan  •  21 februarie 2013, 20:06

„cine a tocat banii trebuie sa plateasca dar acuma hai sa fim seriosi.

270k euro?

Alti dorm linistiti cu delapidari de milioane sau zeci de milioane de euro si voi vorbiti de 270 de mii”.

blue: citeste, te rog, ziarul de miine si astept mesajul tau. Multumesc!

PS: Putin a fost si cind am scris luni intregi despre Stadionul National, care si-a dublat pretul de la 100 la 200 de milioane de euro?

Gabi Calin  •  21 februarie 2013, 20:11

Bun! Se stie ca CSMB este subordonat municipalitatii, nimic de zis. La votarea anuala a bugetului se aloca o suma catre club, suma deloc neglijabila. Se stie ca Sorin Oprescu este un mare adept promovarii sportului. Cine din CSMB se face vinovat de episodul Pasaroiu, sa plateasca!

Cristina Raducea  •  21 februarie 2013, 20:18

Vreti sa credem ca acest Pasarelu a aparut asa,din inaltul cerului? Sa fim seriosi, nu a fost adus de pe strada, a avut conexiuni cu consiliul de administratie la clubului. Un mare „defect” al lui Sorin Oprescu este increderea prea mare pe care o are in oameni: isi inchipuie ca toti sunt onesti precum dansul.

Andrei Olariu  •  21 februarie 2013, 20:23

Haida, de! Exista vreun document semnat de Sorin Oprescu? Nici nu are cum, clubul primeste o suma atunci cand este votat bugetul municipalitatii. Restul e treaba mai marilor clubului.

Tudor  •  21 februarie 2013, 20:29

Sorin Oprescu are o imagine care nu poate fi clatinata cu una, cu doua. O ancheta la CSMB cred ca ar putea face lumina in aceasta poveste incalcita rau de tot.

Cătălin Tolontan  •  21 februarie 2013, 20:29

gabi calin, cristina raducea,andrei olariu: v-ati strins toti deodata? 🙂 ce simpatici sineti cum postati cu aceleasi idei! Si cum, Sorin Oprescu are un defect?Ntzzzz, eu nu cred asa ceva! Este perfect!

Saracul primar, cum s-a inconjurat el de oameni care-l fura, care-l tradeaza, care nu sint la fel de cinstiti. Si vina e, evident, nu a celui care face echipa, ci a destinului.

Va inteleg. Voi va cistigati o piine. Si ii inteleg si pe cei care va dau punctajul cu ideile pe care le postati… vorba lui Traian Tomescu de care mi-e dor…

Florin  •  21 februarie 2013, 20:55

Domnule Tolontan, nu e o taina pentru nimeni, se stie ca nu-l aveti la inima pe Sorin Oprescu! Asta e treaba, nu poti fi favoritul tuturor, nici macar cand esti Sorin Oprescu!

Radu din Padurea Lacului  •  21 februarie 2013, 22:33

Bravo, domnule Tolontan!

Cornel CC  •  21 februarie 2013, 22:46

ma „bucur” cand vad atati adepti ai primarlui capitalei, sustinand sus si tare ca acesta este un om cnstit. Atat de cinstit, incat la o sedinta cu „regii” asfaltului (exista inregistrarea), le pune acestora: „acum o sa intre presa in sala de sedinte, o sa tip la voi o sa fac pe nebunul, dar asta e asa, la shto, pentru okii presei. Voi trebuie sa stiti ca intre noi, intelegerile merg l fel ca pana acum”… Cinstit OM!
Bravos natziune!!
HALAL!!

P.S. Cinste tie, Catalin Tolontan si colegilor, care aveti curajul de a demasca astfel de hotzii, considerate de unii „minore”, dar care sunt tot HOTZII!!

mihaela ciobanu  •  21 februarie 2013, 23:05

Felicitari, nu stiu cum reusiti dar ne plecam cu recunostinta in fata voastra!

Ma intreb cum este posibil ca ziare in care aveam incredere pina acum (rl, adevarul, gandul) sa nu aminteasca nimic, nici-un rind despre aceasta investigatie jurnalistica atit de laborioasa, cu dovezi si argumente zdrobitoare! Sa fie chiar atit de rau?

mihaela ciobanu  •  21 februarie 2013, 23:14

O precizare: site-ul romaniacurata.ro, portalul anticoruptie, a publicat stirea.

http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtdezvaluiri-despre-bani-publici-prapaditi-pe-sejurur-3825.htm

roert  •  21 februarie 2013, 23:27

pai cum sa avem Patinoar National de calitate? cum sa avem patinoare prin colturile capitalei? cum sa avem sosele fara gropi? ..pai daca se joaca… sah? probbabil ca oamenii se cred TURNURI si REGI, si isi bat joc de noi ce de NEBUNI …sau de PIONI. dar Parchetu’ ce zice?

marius  •  22 februarie 2013, 0:05

Felicitari pentru articol, sper ca autoritatile sa-si faca datoria.
Chiar azi citeam despre o alta afacere marca Oprescu: http://www.b365.ro/costurile-reabilitarii-sediului-primariei-capitalei-din-regina-elisabeta-cresc-cu-6-5-mil-de-euro_187489.html

Cica nu sunt bani, orasul e murdar si plin de maidanezi iar edilii capitalei fac risipa pe banii publici!

Darby  •  22 februarie 2013, 0:57

A dat Oprescu tunuri mai mari decat acesta, banii astia sunt maruntis. Garda asta de parlamentari si oameni politici din Romania trebuie eradiata altfel copiii copiiilor mei vor avea si ei de suferit din cauza nesimtirii acestor magari.
90% din parlamentarii din Romania nu stiu nici o meserie. Daca i-ai luat de acolo devin oamenii nimanui, oameni fara valoare, oameni care nu aduc nici o contributie statului. Acesti Ceausisti trebuie indepartati cu orice pret.

r9  •  22 februarie 2013, 3:20

formidabil ca gafiuc participa la astfel de investigatii.felicitari.

oprescu seamana din ce in ce mai mult cu boss-ul din chicago. cel de pe starz, bineinteles.

acum, o puteti lasa mai moale si in sfarsit sa scrieti ceva de steaua-ajax? dau refresh la fiecare 5 minute si vreau sa mai dorm in noaptea asta. Multumesc

Ionel  •  22 februarie 2013, 16:27

Uitati ce fotografii posteaza Dan Pasarelu pe pagina lui de Facebook.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=436219266417405&set=a.436214636417868.102785.100000880064475&type=3&theater

In buzunarele unor „penali” ca astia se duc banii nostri

jugaru lucian  •  23 februarie 2013, 5:40

Domnule Tolontan,
Eu si altii am semnalat presei probleme ale lui Pasarelu inca de acum 3 ani. Din cate imi amintesc v-am scris si dumneavoastra atunci pe blog si altor redactori; daca reactionati atunci nu ar mai fi ajuns aici.
Daca nu ar fi facut cateva gafe in organizarea competitiilor(cele reale nu cele din acte) , el si echipaa lui ar fi ajuns sa conduca FR Sah, la ultimele alegeri fiind foarte aproape sa castige, si cum actuala conducere a facut greseli importante ar fi avut sanse uriase sa castige urmatoarele alegeri de anul viitor…
Zilele acestea la Olanesti se desfasoara Campionatele Nationale de Sah. Ar trebui sa-i intrebati pe organizatori si participanti cat de greu este sa organizezi si sa participi la turnee de sah si cat de dificil este sa gasesti sponsorizari de cateva mii sau fie si doar sute de euro, in timp ce unii incaseaza milioane in numele nostru.

marian  •  25 februarie 2013, 17:30

Cum e, dle Oprescu ? Există o explicaţie ?

Sfidare și cenzură la Primăria Capitalei | TOTB.ro – Think Outside the Box  •  26 februarie 2013, 17:36

[…] recente făcute de presă (1) (2) (3) au fost confirmate dezinvolt de către primar şi consilieri, expunându-se în cadrul […]

Andrei  •  8 martie 2013, 7:29

Felicitari pentru toate anchetele pe care le faceti.

Mâine protestăm! | Portocala Mecanică | Portocala Mecanică  •  22 martie 2013, 10:28

[…] Nu trebuie să ne fie frică de cuvintele astea: Oprescu e un şmenar pe care nu-l interesează nici cât negru sub unghie problemele acestui oraş. Presa îl ţine în puf, cu foarte puţine excepţii (Tolontan e unul dintre singurii jurnalişti care spune lucrurilor pe nume). […]

emil  •  23 martie 2013, 21:49

Salut!
Fac parte dintr un club de arte martiale numite Qwan Ki Do;clubul este Tho Bucuresti si este afiliat la Federatia Nationale de Arte Martiale :).pentru mai multe detalii intrati aici http://qwankido.ro/

Am participat la stagii de pregatire,la competitii,seminarii:mereu ne am platit transport,cazare ,echipamente,taxa de pregatire:competitie si cam tot ce era nevoie;nu stiu despre ce bani se vorbeste mai sus.retineti doar atat si faceti singuri calculele ,gandurile:cluburile de arte martiale Qwan Ki Do ,disciplina afiliata la FRAM nu primeste nici un ban de nicaieri…totul este pe autosustinere :);nu zic ca e bine, nu zic ca e rau…doar sa retineti cum se intimpla in acest sport si in multe altele.

Comentează