ONG-urile în vremea TV-ului

UPDATE2: Minunile nu durează! Mircea Mihăieș și Horia-Roman Patapievici au fost prezentați la ”Sinteza zilei” drept profitori imobiliari la Roșia Montană, pentru că au proprietăți pentru care ar fi despăgubiți dacă va începe exploatarea. De fapt, ei au cîte 1 mp, o proprietate simbolică și semn al solidarității cu mișcarea civică de acolo. În mod normal, Mihai Gâdea ar trebui să rectifice în această seară informația difuzată ieri.
Iar Antena 3 a avut o zi la dispoziție și n-a făcut precizarea că s-a înșelat, crezînd, probabil, că a spune adevărul ar fi o favoare făcută celor doi, nu o rectificare cuvenită publicului și pe care o televiziune de știri e datoare s-o facă în timp real.

miercuri, 11 septembrie 2013, 11:37

UPDATE2: Minunile nu durează! Mircea Mihăieș și Horia-Roman Patapievici au fost prezentați la ”Sinteza zilei” drept profitori imobiliari la Roșia Montană, pentru că au proprietăți pentru care ar fi despăgubiți dacă va începe exploatarea. De fapt, ei au cîte 1 mp, o proprietate simbolică și semn al solidarității cu mișcarea civică de acolo. În mod normal, Mihai Gâdea ar trebui să rectifice în această seară informația difuzată ieri.
Iar Antena 3 a avut o zi la dispoziție și n-a făcut precizarea că s-a înșelat, crezînd, probabil, că a spune adevărul ar fi o favoare făcută celor doi, nu o rectificare cuvenită publicului și pe care o televiziune de știri e datoare s-o facă în timp real.

UPDATE1: Unde sint toti ziaristii, multi astazi vedete TV, care au facut stagii in strainatate pe banii ONG-urilor in anii 90? De ce tac acum aceste  sute de oameni si nu povestesc care este contributia benefica reala a organizatiilor nonguvernamentale la viata publica din Romania?!!!

Am o mai veche disputa amicala cu Cristina Guseth, de la Freedom House. Mi se pare ca ultimele evenimente imi dau dreptate. Proasta mina ati avut cind ati investit in ziaristii care urmau sa devina aparatorii presei libere in Romania si avocatii unei societati deschise! Jumatate din ei sint in marketing, PR, lobby, in Parlament si restul prin televiziuni si case de productie. Si toti tac, timorati de teama represariilor retorice ale televiziunilor care toaca tot ce e diferenta de opinie!

Final de emisiune despre Roșia Montană la „Sinteza Zilei”. Mihai Gâdea și ceilalți sînt încîntați.

Dezbaterea a fost, într-adevăr, bună. Văzută din afară, starea e întrucîtva amuzantă. Oamenii de la Antena 3 sînt căzuți în admirația efectului proaspăt al dialogului! E bine cînd pui părțile față în față. Se naște o atmosferă respirabilă.

Asta merită făcut mereu.  Și asta nu fac de regulă majoritatea celor din TV. Sînt militanți cei din A3, la fel ca oamenii din stradă, după cum militanți sînt cei de la B1TV, dar de sens invers, sau cei de la RTV.

Diferența e că protestatarii nu emit pretenții de obiectivitate, ei luptă pentru o cauză, în timp ce vedetele de televiziune au aerul că reprezintă publicul. Nu-l reprezintă, fac niște show-uri!

Unele spectacole sînt inteligente, altele dure și lipsite de orice măsură, majoritatea au audiență, dar aproape toate sînt străine jurnalismului. De altfel, unii dintre realizatori au integritatea de a recunoaște că ei nu sînt ziariști.

Chiar și așa, cînd descoperi virtuțile dezbaterii, te bucuri tu, realizator de show-uri! E imposibil să nu observi de acolo, din studiourile unde de regulă se aud păreri monolit, că e nu doar mai viu așa, dar e și mai plin de satisfacție pentru tine ca vedetă de televiziune. Că afli, tu însuți, lucruri, împreună cu telespectatorii tăi.

O dezbatere de nivel produce un efect paradoxal. Atunci cînd vorbește o parte tinzi să-i dai dreptate, iar, apoi, cînd ia cuvîntul cealaltă tabără, te gîndești că și ea are partea sa de claritate în argumente.

E ca în serialele bune cu avocați, balansezi între a crede versiunile ambelor tabere pentru ca, la final, indiferent de dezondămînt, din ascultarea cazului să devii mai informat și mai deschis la minte.

Într-o dezbatere ca lumea nu e important să cîștigi ci să circule ideile și să cîștige publicul.

Revenim în legătură directă la ”Sinteza Zilei”. Dintr-o dată, unul dintre invitații neobișnuiți ia cuvîntul. „Bine că ne-ați invitat măcar de data asta. Cînd nu mai aveți reclamă de la Roșia Montană puteți face emisiuni obiective! Pînă acum n-am ajuns în studioul dumneavoastră”. A vorbit Dan Trifu, unul dintre liderii ONG-ului Ecocivica.

Uimit și vizibil lezat, Gâdea își păstrează calmul, dar ocupă centrul platoului, întrebîndu-l pe Trifu: ”Adică ați venit vreodată la mine și v-am refuzat?”. Omul sesizează sofisimul. ”Nu asta e discuția, domnule Gâdea! Eu nu mă pot invita singur, dar, dacă doreați să aveți toate opiniile, m-ați fi găsit, așa cum m-ați găsit acum”.

Vedeta spune că n-au realizat emisiuni cu Roșia Montană ”pentru că nu fac audiență, iar noi sîntem o televiziune comercială”. Măcar e cinstit să recunoști asta! Emisiunile acestea nu sînt despre căutarea adevărului, despre decantarea opiniilor, care e treabă de jurnalist, ci despre spectacol și audiență. Indiferent de talentul realizatorilor, ei nu fac presă. Sînt amuzanți, cinici, unii au o capacitate  aproape genială de a descrie situații și de a surprinde personaje, dar nu relatează, nu investighează, nu consemnează și nu explică oamenilor!

Dacă ei înșiși ar fi mai atenți, protestatarii ar face diferența dintre presă și televiziuni. În fine, nu știu dacă e rezonabil să ceri asta mulțimii. O fi o obsesie personală, nu neg.

Dar ceva mi-e clar. În ultimele zile, ONG-urile sînt atacate în bloc. Pe subiectul Roșia Montană sau pe cel al cîinilor maidanezi, establishmentul TV critică ONG-urile fără să-și întrebe reporterii dacă e adevărat ceea ce a spus Trifu, și anume că destule subiecte vin dinspre ONG-uri. Și nu numai subiecte! Nu discutăm de ponturi, ci de un rol mult mai amplu al organizațiilor neguvernamentale.

Cu peste 20 de ani în urmă mi-am început meseria citind un manual de jurnalism editat de Fundația Soros. Inca il recomand colegilor mai tineri care patrund in redactie. Am învățat o groază de la CJI, am tăcut și am rectificat cînd Monitorizarea Presei mi-a arătat unde greșim.

De-a lungul unor vremi, mai bune sau mai grele, și chiar și acum în anii aceștia de rahat ai presei, nu m-am sfiit să ascult și să notez idei de la ARC sau SAR. După cum am luat notițe la mesele rotunde ale GDS. Am folosit documente de la Ecocivica si am cascat ochii la ce face Freedom House.

Uneori, așa s-au născut investigații, s-au salvat baze sportive precum Tineretului sau pur și simplu m-am pus la birou și am folosit, ca jurnalist, date, fapte și opinii de la IPP. Cînd nu înțeleg un domeniu îmi sun prietenii de la Open Politics și România Curată sau îi citesc pe Ghinea, Avădani, Ioniță, Filipescu, Toma, Mungiu, Ștefan și alții.

Nu am semnat niciodată petițiile lor, pentru că în calitate de ziarist vreau să rămîn neutru. Cu cît e mai improbabilă meseria, cu atît mă încăpățînez să încerc să o respect.

Sar peste conflictele interne ale lumii ONG-urilor, care lume nu le are?!, și mă mulțumesc să folosesc munca lor după cum și ei o folosesc pe a noastră. Astăzi se vorbește despre ei ca despre aspiratoare de bani, ceea ce e profund nedrept, pentru că știu cît de greu își derulează activitatea.

Pe scurt, le e contestată utilitatea publică. Și, în această furtună perfectă de pixeli, mi se pare că întrezăresc exact confirmarea de care nu doar ”oengiștii”, ci și noi avem nevoie: contează!

Comentarii (21)Adaugă comentariu

lord belial  •  11 septembrie 2013, 12:01

cind un guvern ajunge sa critice ong-uri (uitind, de exemplu, ca la rosia montana guvernul a fost cel care a declarat-o zona mono-industriala, reducindu-i sansele de a mai obtine venituri in orice alta forma), iti dai seama ca tu, cetateanul platitor de taxe, societatea civila, trebuie sa iti pui serios indoieli legate de probitatea si calitatea asa zisilor reprezentanti din parlament sau guvern.
mai avem pina la democratia participativa, dar faptul ca de mai bine de o saptamina blocam strazile in centru, ar trebui sa ii puna pe ginduri pe acesti politicieni de carton, la fel de politicieni ca si oamenii de afaceri din romania, asa cum ne apar ei in filmul lui solomon kapitalism, reteta noastra secreta

Noi  •  11 septembrie 2013, 12:26

Daca subiectul defintarii ong-urilor a gasit ecou in mintea romanului de rand, atunci ne meritam umilintele.

sorin  •  11 septembrie 2013, 12:34

Nu este chiar asa! Hai sa vedem nitel cum s-a comportat Antena 3 la protestele anti-Basescu si cum sa comporta acum. Nu este nicio diferenta? Criticau absolut orice misca pe vremea aceea si mai mai dormeau acolo doar sa fie 24 din 24 intre oameni. Revenind la Rosia Montana, sa nu spui tu nimic ca toata treaba asta e neconstitutionala si ilegala!? Sa nu iei nicio atitudine fata de acest lucru? Parca Antena 3 era revoltata de contractul Rosia Montana in guvernarea Boc – Ungureanu…

behaitoarea_woody  •  11 septembrie 2013, 12:50

Iar politica domnule Tolontan? Scrieti despre SPORT mai bine…ca de politica impotenta suntem satui. Inteleg concluziile dumneavoastra…cum ca televiziunile ..SOC! SOC! SOC! vor sa faca profit…si muncesc pentru asta…. insa va pricepeti mai bine la SPORT….

PS: GSP nu tot pentru PROFIT scrie cate 15-20 de articole despre Steaua zilnic din care unele de toata jena? Stiti vorba aia…cu paiul din ochiul altuia si barna din ochiul nostru?

„Emisiunile acestea nu sînt despre căutarea adevărului, despre decantarea opiniilor, care e treabă de jurnalist, ci despre spectacol și audiență.”

Nici articolele dumneavoastra ( ma refer aici la GSP )…mai ceva ca niste ode de pe timpul raposatului pro Reghe, Nationala, Steaua…etc nu cauta adevarul…cauta doar profitul si traficul.
Paiul domnule Tolontan..PAIUL.

Xardas  •  11 septembrie 2013, 13:10

Guvernul ar trebui sa construiasca o fabrica la Rosia din bani publici. Orice, nu neaparat minerit. Poate ceva conex mineritului, daca tot au oamenii experienta. Orice numai cianura nu. Sa isi faca bai de cianura in Canada pana nu mai pot.

radomir  •  11 septembrie 2013, 13:38

Tu pe langa Radu banciu, n-ai nicio treaba cu jurnalismul. Aia inseamana sa-ti pese, nu sa stai intr-o neutralitate calduta. A ataca metehnele acestei tari, incepand cu securism comunismul de care n-am scapat, inseamna sa-ti faci datoria.

Meka  •  11 septembrie 2013, 13:55

Absolut mizerabil ceea ce au facut televiziunile… nu as fi crezut niciodata ca pot fi in stare de asa ceva. Ma uit la Antena 3 de ceva timp, dar dupa acest scandal cu Rosia Montana, n-am sa mai urmaresc niciodata acest post de stiri. Ar trebuie sa le fie jena… eu unul as intra in pamant de rusine. In locul lor mi-as da demisia si as pleca in alta tara.

Andrei  •  11 septembrie 2013, 14:11

Atunci cand un ONG o sa scoata oamenii in strada sau o sa streseze Guvernul pentru ecologizarea zonei Rosia Montana, o sa incep sa cred in ele. Altfel sunt satul de salvatori de cianuri si de caini care primesc bani si ii folosesc ca sa-si faca ITP la masini.

vlad  •  11 septembrie 2013, 14:12

Asteptam articolul asta din seara cand au iesit oamenii in strada si televiziunile discutau despre nimic evitand subiectul.

Ati dat exemplul Newsroom intr-un articol in urma cu ceva timp. Este un monolog in care personajul principal argumenteaza ca televiziunile pot fi comerciale dar nu cand este vorba de stiri (http://www.youtube.com/watch?v=XRGgih6kzvQ – de pe la min 1:20). Din pacate este o insulta pt cei ca Dvs. sa-i numim jurnalisti pe multi din cei de la televiziunile noastre de stiri.

Tot din pacate nu prea mai sunt surse credibile de stiri in tara asta si putinii credibili scriu cam rar in ultimul timp:)

robson  •  11 septembrie 2013, 16:41

Asa cum spunea si Vlad mai sus, articolul asta trebuia sa vina cand presa evita subiectul protestelor, nu acum, cand s-au linistit apele. Asa, e doar un articol in tonul emisiunilor care brusc si-au adus aminte ca in cazul Rosia Montana sunt doua tabere.
E mai usor sa dai in altii, decat sa-ti vezi propriile pacate.

acelas  •  11 septembrie 2013, 17:55

oda gsp-ului de la un fost prosport-ist

http://adevarul.ro/international/statele-unite/911-perspectiva-romaneasca-1_52304dcec7b855ff566e9e92/

.

emg  •  11 septembrie 2013, 20:15

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/google-frate-cu-rosia-montana-impact-absolut-fabulos-in-online-statistici-cum-o-arde-consilierul-lui-ponta-pe-facebook-cu-serpiliencele-si-cum-o-arde-ponta-cu-investitorii-straini-98011.html

gerula  •  11 septembrie 2013, 23:23

Stiti ceva: m-am saturat si de protestatarii aia sositi din Vama, care cred ca eco e totuna cu etno, m-am saturat de idioteniile spuse la TV (Realitatea cap de afis) cum ca, vezi Doamne, protestele sunt consecinta unor descatusari tinute ascunse in egoul romanesc, si de fapt

clerc  •  12 septembrie 2013, 8:03

Tolo, daca ai avut „profesori” precum cei invocati, pe care ii admiri si azi, atunci confirmi inca o data, la vedere si emfatic, cit de odios de abisal de iremediabil de basist ai fost si-ai ramas…
Nici macar trist. Doar dezgustator. Dar ce zic eu, e atit de simplu: cine se aseamana, se-aduna.
ONG-urile. Open Society. Karl Popper. Etc. Spune simplu: George Soros. Care este, carevasazica, un maaaare filantrop si democraaaat. Dezinteresat baiatul? La fel si Ghinea, si Ionita etc.
ONG-urile. Ecologistii. E banal, pina la urma: ia urma banilor, vezi cine finanteaza si vei intelege care e miza.
Pina la 28 august, ani buni, citeva firimituri, nu mai mult de 40-50 de protestatari in strada pentru cauzele eco. In functie de evolutia actiunilor la bursa si de progresia proiectului de lege in parlament, peste noapte, 10 000 de vasnici combatanti, organizati militar, la milimetru, care au trait Damascul iluminarii ecologice. Fulgerator.
Dar tu, reflexivul si analiticule, cum sa te arati mirat de schimbarea la fata? S-a trezit natia eco ca un membru in erectie, ca doar romanii au un spirit civic in ei, mai ales tripsterii, mama-mama!Intre o bere si un joint, intre doua pirturi intelectuale, da-i si lupta respectind la litera manualele societatii civile „independente”.
Tu nu te miri.
Faci elogiul ONG-urilor.
Bravo, Tolo…
Macar nu te ascunzi. E pe fruntea ta. De ce mai scrii articole? Ar trebui sa postezi un clip in care bati cu petul in tastatura. Sau poate cu o sticla goala de Chivas vechi de 12 ani? Mai gindeste-te… Ai gresit instrumentul.

Reporter Virtual – stiri exclusive » Tolontan, despre cum a descoperit Antena 3 “efectul proaspat al dialogului”  •  12 septembrie 2013, 9:07

[…] Cititi comentariul integral semnat de Catalin Tolontan AICI. […]

didi  •  12 septembrie 2013, 10:53

Atat timp cat primesti bani sa sustii o cauza esti mercenar. Cine vrea cu adevarat sa sustina cauza Rosiei Montane si sa fie independent o face in timpul liber, dupa serviciul din care traieste si din donatii publice. NU sa fii angajatul unui ONG si sa primesti bani de la Soros ca atunci esti angajatul lui Soros si spui ce vrea Soros.

vividaniel  •  12 septembrie 2013, 12:35

Din nou esti extraordinar cu acest articol.Probabil unul din putinii ziaristi adevarati si mai ales inteligenti din Romania.O vreme,acum cativa ani, eram mirat de banii pe care ai reusit sa ii strangi din jurnalism. Mi se parea ca e ceva in neregula sa strangi bani dintr-o profesie care in mod normal nu poate genera asemenea venituri,asa ca te suspectam de lucruri necurate.Acum stiu insa ca daca esti inteligent si muncesti poti face si bani cinstiti din jurnalism.Ma bucur ca am avut onoarea sa dau mana cu tine,cu ocazia unui premiu pe care l-am ridicat de la sediul redactiei voastre,cu toate ca nu sunt un tip care ia in seama asemenea prostii.Nu era un premiu pentru cine stie ce realizari doar castigasem un concurs de pronosticuri dar uite ca mi-a oferit prilejul sa fac cunostinta cu probabil cel mai bun jurnalist din Romania asta ca sa-l parafrazez pe unul care se crede si el mare jurnalist,bine,nici premiul nu avea o valoare chiar de neglijat.Acum,ca sa ma refer la articol,n-am sa povestesc despre ONG-uri.Am si eu unul si mai stiu cateva personaje care detin asemenea asociatii si nici unul macar nu le-au infiintat pentru a ajuta societatea.Nu spun insa ca toti infiinteaza ONG-uri pentru profituri materiale.Probabil ca sunt si oameni care o fac dezinteresati,dar marea majoritate sunt cei ca mine.Eu nu am avut nici o sponsorizare pe ONG-ul meu dar poate daca s-ar fi ivit vreo oportunitate as fi procedat la fel ca cei pe care ii critica acum lumea.Nu stiu ce sa zic fiindca nu am fost pus in situatia asta.Am sa vorbesc insa despre Gadea.Am vazut finalul emisiunii acelea.El face pentru a nu stiu cata oara o gafa colosala cand spune chestia aia cu „post de televiziune commercial”.El nu spune chestia asta din sinceritate cum lasi tu sa se inteleaga.El o spune din prostie efectiv.Gafa uriasa ca multe altele pe care le face de vreo doi ani incoace.Ce as vrea sa inteleg de la tine este cum de un asemenea tip,cu o inteligenta medie in opinia mea,a ajuns director la Antena3.Nu-l urasc,nu am nimic cu el dar ma framanta intrebarea asta de un an incoace

Adrian Moraru  •  12 septembrie 2013, 16:57

asa, si? patronul tau a mers mai departe si a inventat o menajerie pe care o numeste ”societate civila”: ciuvica, facias,profesoara grevista cu salariu la post samd

Valentin  •  13 septembrie 2013, 8:05

Ha ha ha!! Tolo, pai tu crezi ca atunci cand a deschis gura, Gadea nu stia ca-i vorba despre un metru patrat de teren??

Donkeypapuas  •  16 septembrie 2013, 21:47

La baza democraţiei se află, domnilor postaci, LIBERTATEA DE ASOCIERE! Adică, folosind acest termen modern, înfiinţarea şi ralierea la diverse Organizaţii Non Guvernamentale (ONG), dacă aţi uitat ceea ce semnifică. ONG este şi Fundaţia Soros dar şi ProVita, fanii Michael Jackson dar şi nu ştiu care peluză a clubului X.
Dar continuaţi să puneţi botul la aberanta politică de coabităcism prin care diversele categorii ale societăţii sunt instigate unele împotriva altora! Vă meritaţi soarta! Cianurare plăcută.

Uniți, simplificăm și arătăm cu degetul | bucurenci.ro  •  1 octombrie 2013, 1:24

[…] “vândută” și “mincinoasă”. “Dacă ei înșiși ar fi mai atenți, scrie Tolo, protestatarii ar face diferența dintre presă și […]

Comentează