USL plimbă patinoarele ca să protejeze afacerile din sport ale PDL. ”Așa mor cazurile care fac Bani de Partid!”

ACEEAȘI MIZERIE: Actuala conducere a sportului românesc a mușamalizat un control al Curțiii de Conturi și, mai mult, s-a apucat să mute un patinoar aflat în ruină în momentul în care ziarul a dezgropat dosarul. ”Pentru că aici s-au făcut Bani pentru Partid”, susține o sursă a Gazetei Sporturilor.

marți, 8 octombrie 2013, 10:19

ACEEAȘI MIZERIE: Actuala conducere a sportului românesc a mușamalizat un control al Curțiii de Conturi și, mai mult, s-a apucat să mute un patinoar aflat în ruină în momentul în care ziarul a dezgropat dosarul. ”Pentru că aici s-au făcut Bani pentru Partid”, susține o sursă a Gazetei Sporturilor.

O investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

foto-blog
În 5 orașe ale României, 5 patinoare stau în paragină. Au costat, împreună, 1 milion de euro din bugetul de criză al sportului. Nu e o afacere mare, dar e o afacere relevantă. ”A fost concepută și executată ca Bani pentru Partid”, susuține sursa ziarului.

Pline de buruieni, mizerabile, închise sau, pur și simplu, nefolosite de la început, patinoarele au devenit vestigiile unei afaceri începute în 2009 sub mandatul de la MTS al Sorinei Plăcintă. Sînt plasate la Focșani, Suceava, Reșița, Călărași și Iași. Al șaselea, cel de la Bistrița Bîrgăului, s-a cumpărat dar nu s-a asamblat!

Patinoarele din plastic au fost, încă de la început, o afacere perfect inutilă ca utilitate sportivă și publică, dar și-au atins perfect scopul profund. ”Au adus bani electorali pentru Partid!”, susţine o mărturie pe care o vom detalia imediat.

Ruinele patinoarelor nu sînt doar dovada unei risipe sau a unei potenţiale infracţiuni comise de bine cunoscuta firmă MBS Group a lui Gabriel Szilagyi. Consilier PD-L de Turda, Szilagyi a derulat investiţii publice de aproape o sută de milioane de euro în sport, construcţii și transporturi.

Resturile acestor plăci de plastic alb-murdar sînt, de fapt, explicaţia prezentului în care trăim cu toţii și ruine care vin din viitorul ce ne aşteaptă.

Barter de dosare
Mărturia pe care am obţinut-o și evenimentele din ultimele săptămîni indică ceva important și grav: complicităţi.

Complicităţi între puterea Ponta-Antonescu și fosta guvernare sprijinită de Traian Băsescu sub ochii îngăduitori ai unei justiţii care s-a obișnuit să lucreze selectiv sau chiar să-i fie folosită munca pentru ”barter de dosare” între politicieni.

Politicienii se succed la putere, dar nu trădează sistemul care face Bani pentru Partid. Indiferent de numele Partidului.

„Nu aveați de unde să știți că e o afacere de Partid”
În cazul patinoarelor, chiar dacă partidul dominant s-a schimbat, nou-veniţii la șefia sportului au acoperit afacerea în care s-a cheltuit 1 milion de euro pentru niște bucăți de plastic cu dimensiunile a jumătate de teren de baschet!

Gazeta a scris despre cazul patinoarelor în aprilie 2010. ”Pe atunci, nu aveaţi de unde să știţi că e o afacere de partid, așa că nu aveaţi nici o șansă să urniţi sistemul! Erau planificate 7 patinoare. O investiţie s-a anulat la Cîmpulung Moldovenesc pentru că a cîştigat cine nu trebuia. 6 patinoare au fost cumpărare şi 5 montate. Iar banii au mers unde trebuia”, spune sursa noastră.

150.000 de euro a costat un patinoar de plastic.”Patinoarele au fost supraevaluate cu 50% față de prețul pieței”, avea să constate Curtea de Conturi, ”care a pornit controlul pentru că a scris presa”


Mărturia-surpriză

Gazeta a intrat în posesia unei confesiuni valoroase care descrie ce s-a întîmplat în cazul patinoarelor și în alte cazuri din sport. Și ce se întîmplă în general în afacerile cu Bani pentru Partid.

Pentru că fenomenul nu se petrece doar în sport, ci în toate domeniile din România.

Din aceste diferenţe, evidențiate la patinoare de Curtea de Conturi, dintre preţul plătit de stat și costul real, se naște finanţarea neagră a Partidelor. Pe care nici un politician nu o va trăda și unde justiţia este împiedicată să intre.

Frunze și paragină
Am reluat documentarea pe teren ca să vedem ce s-a întîmplat cu ”patinoarele cu gheaţă uscată”, așa cum au fost ele botezate în documentele oficiale.

La Suceava, frunzele acoperă patinoarul. ”Nu a fost folosit deloc”, spun oamenii.

La Călărași, patinoarul e nefuncţional. ”Din 42 de luni de la punerea în funcţiune, a fost deschis doar două luni adunate”.

La Iași, suprafaţa e abandonată, iar la Focșani, ca să acopere paragina, surpriză: MTS și-a trimis oamenii! Cînd? Chiar ieri, după ce a aflat că, de o vreme, ziarul reinvestighează cazul.

Sursa: „Verificați!”
Imediat după ce am început să punem întrebări despre patinoare, MTS a intrat în alertă. A apucat să expedieze ”oamenii din minister aici, la Focșani, ca să mute patinoarul undeva unde există patinaj. Probabil la Miercurea-Ciuc”, spune Petrea Vîlcu directorul executiv al Unirii din localitate.

Sursa ziarului ne provoacă. ”Verificaţi dacă, în afara voastră și, apoi, a Curţii de Conturi, cineva s-a mai ocupat de această afacere!”.

Are dreptate
Verificăm. Sursa are dreptate. Deși concluziile Curţii de Conturi au fost incriminatoare, nimeni n-a mișcat. ”Licitaţii organizate discreţionar”, ”bani trimiși în teritoriu înainte de finalizarea lucrărilor”, scrie Curtea de Conturi în raportul său. Normal! Veneau campaniile electorale și era nevoie rapidă de bani la firmele de partid, pentru ca să fie împinși mai departe!

Cu toate acestea, nici conducerea MTS, nici DNA și nici altcineva n-a mers pe caz. N-au existat plîngeri penale dinspre minister sau acţiuni din proprie iniţiativă ale Parchetului.

De ce? ”Pentru că dacă vă uitaţi la cazurile care au ajuns în justiţie sau s-au transformat în condamnări, Năstase, Remeș, Avram, Fenechiu, Babiuc, ce au în comun aceste dosare? Banii de buzunar! Cînd apar Banii de Partid, nimeni nu se bagă”, sună explicația sursei.

Următorul caz: patinoarul olimpic de la Brașov
Sursa nu e deloc blîndă cu noi. Spune că pe lîngă anumite anchete am trecut prea repede. Cum a fost acest caz, al celor 5 patinoare cu gheaţă artificială. Sau altul.

”A urmat patinoarul Brașov. Tot pentru Partid”, spune omul. Tresărim. N-am știut asta.

”Da, Brașovul a fost la fel! A murit și aia. Nu vă reproșez nimic. Aţi făcut tot ce a ţinut de voi, jos pălăria! Așa trec și mor toate anchetele afacerilor făcute în numele Partidului. Iar acestea nu sunt singurele”.

Zice că nu ne reproșează, dar în ton simţim un soi de delegare a neputinţei.

E evident că anumite cazuri au dispărut din atenţia publică. În cazul Brașovului, investiţie de 12 milioane de euro derulată tot de MBS Group, dezvăluirile noastre din 2010 n-au dus nicăieri. ” Bani de Partid”, insistă omul.

Sursa: „Amintiți-vă!”
”Amintiţi-vă ce s-a întîmplat în timpul unora dintre anchetele voastre. De exemplu, cea cu patinoarul de la Brașov!”, insistă el. Persoana are extrem de multe informaţii. Informaţii despre felul în care am fost vizaţi și despre mai multe cazuri îngropate. Acum devoalăm doar ce s-a petrecut în dosarele patinoarelor.

”Cînd e ameninţat Partidul, se pune în mișcare mașina manipulării opiniei publice, a justiţiei, care e vulnerabilă, a celui care va rupe tăcerea. Se va încerca discreditarea pe toate planurile, inclusiv a familiei lui. Aţi simţit şi voi acest mod de operare”.

Are dreptate din nou!
Ne amintim. Uite un singur exemplu, care ne-a surprins prin noutatea lui! La un moment dat, în plină relatare despre patinoarul de la Brașov, un film propagandistic care venise direct din laboratoarele consultanţilor de imagine ai Partidului, era difuzat repetat, ca o publicitate extinsă, pe B1TV. Avea rolul de contrainvestigaţie la cea a Gazetei, ai cărei jurnaliști erau numiţi ”ziariști care au ca scop denigrarea puterii”.

Site-urile media au sesizat operaţiunea de spălare a celor investigați și de incriminare a reporterilor printr-o metodă în premieră în România: spotul video.

“În seara asta vă vom arăta marea dezinformare şi minciună”. Aşa a introdus Radu Moraru filmulețul despre patinoarul de la Braşov, arată paginademedia.ro pe 10 iunie 2010.

Sorry, Radu!

 Moraru continua: “Se face ceva bine în România, trebuie neapărat desfiinţat şi acel patinoar, dar şi cei care l-au făcut, adică primarul. Haideţi să vedeţi acest material şi cred că nu e nimic de comentat!”.

Apoi urma filmul propagandistic de 5 minute. Sorry, Radu, acestea au fost faptele! Poate n-ai știut și te-au folosit, dar așa au stat lucrurile.

Un caz îngropat
Nimeni n-a lămurit pînă azi cine a făcut și cine a plătit filmul și difuzarea lui pe B1TV. Nici nu e atît de important. A fost un fragment dintr- o operaţiune de mușamalizare mult mai vastă. Pentru că nimeni din justiție n-a anchetat serios patinoarul de la Brașov.

Exact așa cum descrie sursa. Cazul patinoarului din Brașov a murit cu fiecare zi cu care s-a îndepărtat din atenţia publică și a intrat în burta unei justiţii ”care avea roșu să trateze cazul”. Reţineţi această expresie. ”Justiţia avea roșu la caz”. Ne vom mai întîlni cu ea.

Acum ceva vreme, DNA Brașov a anunţat că a decis neînceperea urmăririi penale pentru cei responsabili de investiţia publică făcută la patinoarul de la Brașov.

Partid, extremă urgență!
Între timp, ziarul obţinuse declaraţii noi despre ce s-a petrecut acolo. ”Ca să presteze la preţuri foarte mici, constructorilor din Brașov li se spusese clar, de către cei care puseseră mîna pe lucrare, că totul se face pentru Partid”, ne-a spus unul dintre furnizorii de lucrări de la patinoarul de sub Tîmpa. Fuseseră obligați să disconteze tot deși aflaseră că se decontau mulți bani. Pentru ca diferența să meargă acolo unde trebuie.

Așa sună parola supremă a compromisurilor și tăcerii: ”E pentru Partid!”. E ceea ce aud subcontractorii cînd li se cere să accepte prețuri mici sau să întoarcă bani.

Cînd a venit la șefia DNA, Laura Codruţa Kovesi a început să schimbe unii procurori pentru ”tergiversarea anchetelor”. Recent, serviciul teritorial anticorupţie de la Brașov a fost unul dintre cele vizate.

Transfer la PNL
În cazul celor 5 patinoare de plastic, lucrurile au murit și mai repede, fără ca Partidele să facă mari eforturi.

După alegeri, Sorina Plăcintă, cea care a girat construirea lor, a trecut de la pedeliști la liberali. A schimbat Partidul.

Întrebat de un jurnalist dacă aceasta nu e genul de soluţie imorală, Crin Antonescu a răspuns: ”Una mică”.

 

 

Din Suceava la București!
După ce hocheiștii și patinatorii au protestat, în luna septembrie, din cauza închiderii patinoarului “Flamaropol”, conducerea MTS i-a anunțat pe aceștia că va oferi o soluție alternativă. Patinoarul de plastic din Suceava să fie mutat în București, cît timp “Flamaropol” este închis! “Era o enormitate, nu e bun nici pentru agrement, așa că am refuzat”, spun protestatarii. O altă soluție ar fi fost mutarea patinoarului din Poiana Brașov, folosit în timpul FOTE.

Declarația unui hocheist «Nu se poate patina pe așa ceva. E o păcăleală! Nu doar că suprafața se crapă dacă nu e întreținută cu acel gel, însă nu poți aluneca! Am avut mari dificultăți în a-mi păstra echilibrul»

Plin doar la inaugurare!
Deși a fost construit de firma concurentă a MBS Group, Intersport, avînd o suprafață dublă, plus gheretă și patine incluse în preț, patinoarul de plastic din Reșița nu a fost nici el o investiție de succes. “A fost plin doar la inaugurare. Nu s-a bucurat de prea mulți vizitatori”, se arăta într-un articol din ziarul Adevărul publicat în 2011.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

sandu  •  9 octombrie 2013, 9:47

Sunt convins ca stiti mai multe decat ceea ce apare in articol si nu cred ca o sa va opriti aici! Succes

Nutu  •  9 octombrie 2013, 10:03

La puscarie cu jegosul ala ordinar de la MBS si cu marionetele ce le avea langa el. Un tzepar nenorocit la care ii vine vremea incet incet. Of Tolo si cate ar mai fi de spus referitor la firma asta de papagali si marionete. De doi lei

george  •  9 octombrie 2013, 10:21

Este oare un domeniu,macar unu,in care dupa decembrie ’89 sa nu se fi facut jaf de proportii inimaginabile?De aceea nu sunt bani cand vine vorba de nevoile populatiei,fie ca vorbim de locuri de munca,asistenta medicala,invatamant,pensii,alocatii pt.copiietc…

Marian  •  9 octombrie 2013, 11:14

sa vedeti ce dezastru e la tir cu arcul ! de la cantonamente fictive pana la firmele presedintelui care vand echipamente taman la federatie 😉

Cătălin Tolontan  •  9 octombrie 2013, 13:56

nutu: asteptam un mesaj pe catalin.tolontan@gsp.ro

titi  •  9 octombrie 2013, 14:54

si cel de la Tg. Mures nu e in aceeasi situatie????

ROBERT  •  9 octombrie 2013, 21:46

e timpul ca aceste derbedeisme sa ajuna acolo unde e locul lor: pe masa judecatorului. eu unul sunt sincer stupefiat insa cat de idioti sunt acesti panglicari, care ar putea face ceva treaba de calitate si sa le ramana nuste bani de papat. In loc sa faca UN SINGUR patinoar de calitate (la 600.000E – faceau unul de calitate) pe care sa il declare dublu, au preferat sa faca 5 proaste astfel incat si-au riscat pielea in 5 locuri….e incrediil cat de stupizi trebuie sa fie.
Bai oameni buni, va dati seama ca tara asta a ajuns sa fie condusa de niste gagauti care haar nu au nici macar sa fure? e tragic ….dar s-au invatat de la autostrazi, ca timp de 2 ani am platit autostrazi s iam mers pe gropi, iar cand s-au apucat de ele leplatim la cel mai scump pret din lume….aici e aici….cancerul e metastazat.

adrian  •  10 octombrie 2013, 8:25

la galati se organizeaza gale de box, in patinoar… in decembrie !!!

Sorina Plăcintă îşi recunoaşte eşecul în afacerea patinoarele » Au început demolările | TokNok România  •  10 octombrie 2013, 10:46

[…] Citeşte şi: USL plimbă patinoarele ca să protejeze afacerile din sport ale PDL. ”Aşa mor cazurile care fac … […]

O nouă investigaţie cu ”Bani de partid” în Gazeta de mîine! | TokNok România  •  10 octombrie 2013, 19:29

[…] Citeşte şi:USL plimbă patinoarele ca să protejeze afacerile din sport ale PDL. ”Aşa mor cazurile care fac … […]

Petre  •  10 octombrie 2013, 20:59

Domnule Tolontan pe langa patinoarele din plastic este si patinoarul Flamaropol care are o datorie de 12 mld lei(300000 euro).Sportivii din Bucuresti nu au unde sa se pregateasca pentru ca Federatia Roman de Hochei pe Gheata(UDMR) a tocat banii pe cre i-a primit de la ANST.Nimeni nu raspunde pentru asta?Nu vreau sa par comunist dar daca eraau pe vremea lui Ceausescu pt asemenea suma erau condamnati la moarte.Acum trec nepastori prn patinoar si lucreaza pe laptopuri cu curent de imprumut,nevoile facandusi-le pe holuri ca nu au apa!RUSINE ..va stam la dispozitie cu acte de la Parchet ,ANI,DNA .IGP si nimeni nu face nimic …poate doar daca ne alaturam celor de la Rosia Montana la Universitate sa ne strigam pasurile….

O nouă investigaţie cu ”Bani de partid” în Gazeta de azi! | TokNok România  •  11 octombrie 2013, 0:15

[…] Citeşte şi:USL plimbă patinoarele ca să protejeze afacerile din sport ale PDL. ”Aşa mor cazurile care fac … […]

iesean  •  11 octombrie 2013, 8:00

d-le tolontan sunt iesean (nascut, crescut aici), dar nu am vazut patinoarul ala de plastic..nu stiu pe unde s-a construit..in schimb, complexul PALAS, declarat ilegal de toate instantele judecatoresti exista; oamenii usl care au contribuit la manarie (au dat gratis terenul public pe care se afla complexul, fara nicio licitatie!!!!) sunt bine merci (nichita e chiar primar si vrea sa fie guvernator!) si nimeni nu se ia de ei! au fost condamnati dar stau bine merci..iar d-voastra, nici nu va sinchisisti de ei..usl face destule afaceri murdare dar va faceti ca nu-i vedeti!!! succes in viata! usl ,,iubeste” iasiul!!!

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Obreja urmărit penal, dar unde au ajuns banii?!  •  11 octombrie 2013, 10:50

[…] fapt, ca și în afacerile celor 5 patinoare din plastic și a patinoarului olimpic de la Brașov, marea întrebare a Galei Bute este: unde au ajuns în final […]

elidor  •  2 noiembrie 2013, 10:19

Din ce am citit pe net , si in cadrul proiectului Cornisa , dela Botosani , se va construi un patinoar cu suprafata sintetica . Si la Campeni exista un asemenea proiect votat de consiliul local . Deasemenea cred ca si la Deva s-a construit un astfel de patinoar aberant . Daca ne referim la greseli flagrante facute de proiectanti si constructori de baze sportive , cazul bazinului de polo Steaua este relevant . Bazinul de polo , avind dimensiunile de 33mx25m , are instalate BLOCSTARTURILE GRESIT , acestea fiind puse pe distanta NEOFICIALA de 33m (nu exista probe de 66m, 99m 198m ETc ), in loc sa fie instalate pe distanta OFICIALA DE 25m . Datorita acestui fapt , bazinul NU POATE ORGANIZA COMPETITII OFICIALE DE INOT , DESI s-a platit o suma exorbitanta pentru acesta . De remarcat faptul ca la Miercurea Ciuc s-a costruit un bazin identic cu cel de la steaua, dar acolo blocstartuile au fost instalate corect .

Stepanescu cel cinstit  •  22 decembrie 2013, 16:54

Am fost azi la renumitul patinoar din Resita.Pretul este de 10 lei/ora…patinele fiind incluse in pret.Baiatul din ghereta mi-a zis ca patinoarul are administrator privat desi eu stiam cele enumerate mai sus in articol.Poate cineva sa-mi explice cum s-a facut trecerea asta de la stat la „PATRON” si in ce conditii.Apropo,baiatul din ghereta nici macar nu este roman…..este sarb…………poate conteaza si acest lucru.

Comentează