”Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!”, a spus Ilie Dobre, pentru că, pînă la Gala Bute, Radio nu plătise la meciurile boxerului!

UPDATE2: Există o mărturie a unui om din Radio care susține că ”Am văzut acest contract la o lună după evenimentul din iulie și era încheiat pe 6.000 de euro! Nu știu cum a fost făcută o plată de 60.000 de euro!”El susține că suma era trecută în euro, cu specificația că va fi plătită în lei. În schimb, contractul pe care l-a văzut Gazeta era în lei, în valoare de 253.746 de lei plus TVA, echivalentul a 60.000 de euro.

vineri, 25 octombrie 2013, 10:03

UPDATE2: Există o mărturie a unui om din Radio care susține că ”Am văzut acest contract la o lună după evenimentul din iulie și era încheiat pe 6.000 de euro! Nu știu cum a fost făcută o plată de 60.000 de euro!”El susține că suma era trecută în euro, cu specificația că va fi plătită în lei. În schimb, contractul pe care l-a văzut Gazeta era în lei, în valoare de 253.746 de lei plus TVA, echivalentul a 60.000 de euro.

UPDATE1: Citind că președintele Radio, Istvan Demeter, a spus în dialogul cu gsp că Adrian Fetecău i l-a recomandat pe Viorel Sima, Fetecău precizează: ”Era o întîlnire stabilită între cei doi, de care eu nu știam. Eu l-am luat pe Viorel Sima de jos de la Radio, că așa e la noi procedura: jandarm, bon… Și atunci l-am văzut prima și ultima oară pe Demeter. Am făcut, ca să glumesc, un serviciu de cărăușie și am ieșit. N-am nici o legătură cu acest contract și mai spun o dată: Demeter și Sima și-au stabilit singuri întîlnirea, fără recomandarea mea. Sima poate confirma”.

”E o nebunie, eu nu accept. Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!”, a exclamat Ilie Dobre, în auzul redacției, cînd i s-a spus să aprobe un contract de doar 6.000 de euro pentru Gala Bute. A fost ocolit și Radio România a plătit, pînă la urmă, 60.000 de euro, de zece ori mai mult decît suma pe care șeful Departamentului Sport o respinsese!

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

“Radio România e un eșantion dintr-o Românie care nici nu moare, nici nu se naște”, povestește un jurnalist, niţel pitit pe holurile clădirii de pe General Berthelot.

Pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, la microfonul Radio România, fizicianul Dragomir Hurmuzescu, inventator îndrăgostit de teoriile lui Marconi, rostea cu voce tare primele cuvinte din istoria radioului public românesc: “Alo, alo, aici Radio București!”.

Peste cîteva zile se împlinesc 85 de ani. Și, după atîtea decenii, în clădire se șoptește.

“Nu vorbim pentru că e nevoie de pile multe ca să intri aici ca angajat. La ce vremuri sînt în presă, aici sîntem totuși liniștiţi”, mărturisește un alt ziarist. Alo, alo, vorbiţi mai tare!

Pasionați și osificați

“Aici, între cei 2.400 de angajaţi, găsești mulţi oameni curaţi și iubitori de meserie, dar și un sistem osificat”, spune chiar șeful de azi al instituţiei, Ovidiu Miculescu.

Politicienii care au ajuns șefi de-a lungul anilor și-au mai tras cîte ceva, bani și favoruri. “Pe scurt, Radioul public nu este atît șmecherit, cît mai degrabă prăfuit!”, rezumă unul dintre oamenii din organizaţie. Unii spun însă că e vacă de muls cu buget de 100 de milioane de euro pe an.

“Eu din Gazetă am aflat de contract!”

Vestea că în această instituţie precautăpînă la imobilism s-au plătit 60.000 de euro pentru Gala Bute din iulie 2011 a produs un șoc.

Oamenii sînt supăraţi pentru că Dumnezeu știe ce poate ieși de aici!

Iar își aduce aminte publicul că, în Radio, se cheltuiesc anual 100 de milioane de euro sau că instituţia e populată cu neamuri, rude și pile. Recent a fost descoperită în instituție o familie cu 14 membri, toţi angajaţi în Radio România! Toate astea pică prost tocmai cînd se cere publicului mărirea taxei radio TV.

“Eu din Gazetă am aflat de contract și nu declar nimic!”, spune Ilie Dobre, coordonatorul Departamentului Sport. Cunoașteţi tonul, nu e nevoie să vi-l reproducem. Ilie vorbește tare.

Nu comentează

Insistăm degeaba. Sincer și repezit cum îl știţi de la microfon, Ilie ne spune că se pregătește de meciul Fiorentina – Pandurii Tîrgu-Jiu și că nu declară nimic fără acceptul conducerii.

Mai încercăm o dată. În telefon se aude rumoarea din faţă de la Galeriile Uffizi. Ilie aleargă pe fundal, e un pelerin neobosit, legendar printre jurnaliștii sportivi pentru că nu stă locului nicăieri unde-l mînă profesia. “Măi, măi, nu mă provocaţi că nu vă spun nimic acum!”, repetă el.

Mărturiile oamenilor de la Sport

Nici nu e nevoie. Reconstituirea este simplă. Toată redacţia Sport își amintește că, în iunie 2011, paparazzo Viorel Sima a apărut în redacţia Sport și i-a zis lui Dobre: “Ilie, eu am drepturile de radiodifuzare pentru meciul lui Bute. Avem acceptul directorului Istvan Demeter să facem un contract pe 6.000 de euro”.

Dobre a înlemnit. Precipitat, el a început să înghesuie cuvintele, refuzînd din prima. “Sima ne-a propus să scriem pe loc contractul chiar într-un calculator de la Sport”, descrie momentul unul dintre cei prezenţi în Radio.

Radioul nu plătise niciodată pentru meciurile lui Bute!

De unde veneau indignarea și opoziţia lui Ilie Dobre? “Noi niciodată n-am plătit pentru meciurile lui Bute”, ne lămurește un redactor de la Sport.

“Da, așa e: Radio România a transmis mereu gratuit galele lui Bute, în virtutea unei relaţii tacite și cu Lucian, și cu Interbox”, spune Rudel Obreja. “Din cîte știu eu, pînă la Gala Bute a existat parcă un singur meci cînd au dat 2.000 de dolari sau așa ceva. Oricum, ceva absolut simbolic”, se jură Obreja.

A refuzat și a fost sărit

“Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!” a fost concluzia lui Ilie Dobre, rostită în faţa colegilor, care-și amintesc episodul și nervozitatea șefului lor. Din acel moment, nimeni de la Sport nu a mai fost implicat în contractul pentru Gala Bute.

La Radio, contractele de drepturi sau de producţii pornesc de jos în sus și, în general, sînt propuse chiar de departamentul care le deservește editorial. În acest caz, de către Sport.

“Plus că primesc avizul Radio România Actualităţi, din care face parte Sportul”, spun angajaţii. La Gala Bute, ambele trepte au fost sărite.

Doina Jalea: “Un contract la nivel înalt”

“N-am văzut contractul de la Gala Bute. A fost un contract discutat la nivel înalt”, spune Doina Jalea, șefa din 2011 a canalului Radio România Actualităţi, între timp pensionată.

“Înţelegerea s-a discutat la nivel înalt”, conchide Jalea. Întrebată la ce gen de evenimente sportive s-a procedat la fel, Doina Jalea a spus: “La Jocurile Olimpice, de pildă”. Numai că acolo au existat avizul și participarea activă a Departamentului Sport, chiar dacă Jalea n-a participat.

Nici ceilalți doi n-au discutat cu posesorul drepturilor

“Bizar e că directorul Demeter, care era un birocrat perfect, enervant pentru noi și care altfel ne îngropa în proceduri, și-a asumat singur acest contract”, remarcă un alt angajat.

Sursele Gazetei susţin că nici măcar ceilalţi semnatari ai contractului din 24 iunie 2011, în valoare de 253.746 de lei plus TVA, Carmen Ionescu de la Producţie Editorială și Constantin Pușcaș de la Economic, nu l-au văzut la faţă pe Sima și n-au participat la discuţii. Că negocieri n-a pretins Demeter c-au existat.

De altfel, singura persoană cu competenţe editoriale care apare în documente, Carmen Ionescu, este numită interimar în funcţie pe 21 iunie,potrivit declarației dată ieri ziarului, și semnează contractul pe 24 iunie.

Ilie a refuzat și factura!

Pentru Ilie Dobre motivele de enervare sînt inepuizabile.

La un moment dat, el primește o factură la semnat. E pentru Gala Bute!

Șeful Sportului zărește pe factură o sumă imensă, “parcă echivalentul a 30.000 de euro”, rememorează un coleg care s-a trezit cu Ilie scuipînd foc în biroul său. Încă o dată, Dobre refuză să semneze.

Era numai un aviz, o agăţare, o acoperire, era ceva ce a evitat și fără de care oricum plata a mers înainte. Din acest episod, cei de la Sport reţin, uluiţi, că din 6.000, contractul a ajuns la 30.000 de euro.

De fapt, era 60.000! Ceea ce văzuseră ei era o jumătate din suma totală, pentru că banii s-au dat în două tranșe.

Versiuni neconfirmate

Acestea sînt întîmplări certe, iar ziariștii sînt sclavii faptelor.

Restul poate fi interpretat.

1. Există, de pildă, versiunea că Radioul a fost încărcat, în același stil, cu o factură uriașă la una dintre galele anterioare disputată de Bute în Canada, dar Gazeta n-a intrat în posesia probelor și nu putem confirma.

După cum Obreja a susţinut public că, de fapt, contractul dintre Sima și Radio a fost iniţial de 6.000 de euro și s-a transformat mai apoi într-unul de 60.000!

2. Apropiaţi ai fostului șef al Federaţiei Române de Box, el însuși cercetat de DNA pentru organizarea Galei, au împrăștiat informaţia că Sima l-ar fi sunat pe Obreja pe vremea cînd erau prieteni nedespărţiţi și i-ar fi exclamat, șocat: “Nașule, mi-au intrat în firmă 60.000 de euro, nu 6.000!”. Contractul ar fi fost umflat ulterior, ca un bonus nesperat.

Nici pe asta nu o putem credita, făcînd doar constatarea că Sima a evitat toată ziua de ieri să răspundă la întrebarea dacă nu cumva contractul inițial cu Radio România a fost de 6.000 de euro și s-a transformat apoi într-unul de 60.000!

Aceste variante pot fi doar ipoteze-muniţie cu care se împușcă tabere aflate în război în acest moment.

11 minute și 49 de secunde

Dincolo de ce spun ei, Obreja și Sima, rămîn faptele.

Obreja i-a cedat lui Sima fără bani, pe o înţelegere de barter, drepturile de transmisie ale Galei Bute, iar acesta a fructificat drepturile într-un contract care transformă timpul pînă cînd Bute l-a trimis la podea pe Mendy în cele mai scumpe 11 minute și 49 de secunde din istoria transmisiilor sportive ale Radio România. Plus cele 10 secunde de KO.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Adi  •  25 octombrie 2013, 10:12

Bine ca mai exista si oameni integri, precum Ilie Dobre.

duda  •  25 octombrie 2013, 10:28

Este evident din toata aceastainsiruire de evenimente ca sunt posibile doua scenarii: ori contractul s-a facut din start pe 60.000 de euro ori cineva a marit pe parcurs cifra cu un zero. In cazul din urma e cazul sa se sperie mai multi oameni din Radio, inclusiv Sima, pentru ca e de natura penala si ar trebui sa se autosesizeze dna sau parchetul.
Nu renuntati la ancheta pentru ca incet, incet mizeria iese la iveala

yos  •  25 octombrie 2013, 10:33

D-abea astept sa va scoata astia dupa piata! V-ati gasit ce sa luati in vizor, oare furturile adevarate de la autostrazi, din Constanta de rosia montana de ce nu scrieti nimic? a pentru ca sunteti comandati politic si trebuie sa dati in pdl doar, doar la rosia montana baga toti mana, acolo nu e culoare politica. Mai bine v-ati ocupa de sport ca gsp-ul e plin de can can plin de tot felul de licentiati in ce mai apare pe facebook-ul lui meme, reghe, piti talent samd. Nu mai tin minte de cand am citit un reportaj de la fata locului pe gsp cu emotia momentului samd.

brod  •  25 octombrie 2013, 10:41

cum era anecdota aia cu primarul ungur ales într-un sat din oltenia? :))

mihaita  •  25 octombrie 2013, 11:01

Ilie Dobre spune adevarul. A refuzat sa semneze pe 6.000 pentru ca a stiut ca e o suma mare in comparatie cu celelalte transmisiuni ale meciurilor lui Bute. Magaria s-a petrecut la varf si acestia ar trebui sa plateasca!
Bravo

babuinul  •  25 octombrie 2013, 11:06

Totul a fost o mare porcarie in care multi din radio, precum Ilie Ddobre, nu au vrut sa se bage. O parte afla acum de ea! ceva nu e in regula!

Alexandru Mantoiu  •  25 octombrie 2013, 11:07

Respect, Ilie Dobre!

andrei  •  25 octombrie 2013, 11:08

Degeaba exista oameni curati, cum este Ilie Dobre. Sunt prea putini…

Miki Maus  •  25 octombrie 2013, 11:20

Radio România are 2400 de angajaţi??
Şi câţi ascultători? 139?

Loving Grammar Nazi  •  25 octombrie 2013, 11:28

Apreciez atitudinea dlui. Dobre (si nu este singurul lucru de apreciat la dansul).

Nu pot insa sa nu remarc (cu titlu de gluma) micul fault la logica executat in declaratia care da titlul articolului de fata.
”Nu semnez nici dacă mi se taie mîna!” – pai daca ti se taie mana, in mod cert nu mai poti semna, ca nu suntem in Familia Adams sa semneze mana singura 🙂

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2013, 11:33

yos: chiar azi puteti citi un reportaj din atena, al colegului meu Razvan Lutac, unul dintre cei mai talentati jurnalisti din valul tinar. „De la fata locului”, cum spuneti dvs, unde vom ramine inca 20 de zile, zi de zi, pina la meciul de baraj Grecia – Romania.

Inainte de a va infuria, cititi 🙂

Venom  •  25 octombrie 2013, 11:35

@MikiMaus Daca ai internet si nu stii sa cauti mai departe de wikipedia, esti ingrozitor pentru mileniul asta. Cauta-ti singur audientele radioului public.

Tudor  •  25 octombrie 2013, 11:55

@Loving Grammar Nazi: Nu chiar. Un om are doua maini. De exemplu daca tu esti dreptaci te pot ameninta ca-ti tai mana stanga daca nu semnezi cu dreapta. 🙂 N-a spus „Nu semnez nici daca mi se taie mana cu care semnez”.

daniel  •  25 octombrie 2013, 12:10

”Loving Grammar”Nu e un fault la logica.
In evul mediu daca nu terminai un proiect in cazul arhitectilor sau o pictura ca pictor ti se taia mana.Asta nu inseamna ca daca ti se taia mana mai puteai desena sau picta,este vorba de o pedeapsa.

bravo ilie dobre  •  25 octombrie 2013, 12:12

da, bravo ilie dobre, sarmanul de tine, poate ca intr-un an castigi 6000 de euro, dar bravo pentru demnitatea de care ai dat dovada.
bravo si pentru curajul de a spune!
bravo, bravo, bravo!

costel  •  25 octombrie 2013, 13:13

A fost o magarie indiferent cum privesti faptele. Ca s-a falsificat suma, ca s-a schimbat suma pe parcurs, tot infractiune se cheama. DNA, wake up!

enigma  •  25 octombrie 2013, 13:16

Contractul s-a perfectat la varf. Nimeni de mai jos nu a fost implicat, asa ca zvonul cum ca Sima a fost astfel rasplatit pentru poza cu Geoana la SOV, este mai aproape de adevar decat ne imaginam noi!
Felicitari Gazeta

fanica  •  25 octombrie 2013, 13:18

Concursul „Unde-s banii de la Gala Bute” se anunta din ce in ce mai interesant. Misto treaba!

mihaela  •  25 octombrie 2013, 13:28

Voi realizati cate smecherii de genul acesta se intampla la Radio sau TVR si noi nu stim? Cati bani se scurg in buzunare personale!

dlgoe  •  25 octombrie 2013, 13:46

Ilie Dobre, cati ani trebuie sa muncesti la Radio ca sa castigi 60.000 de euro, cat a luat Viorel Sima in cinci minute? Si fara sa comenteze la microfon nimic?!

boby  •  25 octombrie 2013, 14:17

„Gala Bute” ar trebui sa se numeasca „Gala Pute”! Atat de urat miroase toata „afacerea”. O mascarada platita din bani publici si plina de matrapazlacuri. Cei implicati au inceput sa se dea in primire unul pe altul. Pentru ce s-au platit pina la urma acesti bani din buget? Pentru o „gala” aranjata al carei main event era un meci intre Bute si un francez Mendy din lumea a 3 a a boxului care avea 39 de ani si dupa ce a incasat aceasta bursa s-a retras din box. I-am asigurat acestui no name Mendy o pensie viagera din bani de la buget. Un adversar slab cotat care a mai si simulat, pumnul ala incasat de la Bute nu putea face rau nici unui copil de 10 ani. Si acum dupa aceasta „inselatorie” apar si aceste contracte umflate, bani fraudati si anchete la DNA. Tupeul si nesimtirea unora e chiar maxima, unii spunand in spatiul public ca au organizat „cel mai mare eveniment indoor din Romania”. O „inselatorie” din bani de la buget este motiv de lauda pentru unii. Probabil ca asta este doar inceputul si vor iesi si mai multe la iveala. Bute el insusi un boxer mediocru a fost o unealta in mana unora pusi pe capatuire. 60.000 de euro platiti de SRR si 1,5 milioane de euro de la buget pentru aceasta porcarie cu public. Vai de capul nostru!

Gaby  •  25 octombrie 2013, 15:52

Ilie Dobre om integru??? ?? tot pe brontozauri ii considerati oameni integri? comunistii lupii moralisti

Daniel  •  25 octombrie 2013, 16:33

Astia trebuie arestati,in frunte cu Udrea,nu politistul Berbeceanu!!Tara de banditi!

Cătălin Tolontan  •  25 octombrie 2013, 16:37

21, Boby: Gala a costat bugetul aproape 2 mil de euro: 1,5 din MDRT, 430.000 sponsorizari de la 10 companii de stat, 60.000 de la Radio

companiile de stat le gasesti aici
https://www.tolo.ro/2013/10/11/obreja-urmarit-penal-dar-unde-au-ajuns-banii/

roman  •  25 octombrie 2013, 18:35

Sa nu va mai mire NIMIC! In radio apropae toti au -ca profesionisti!- cel mult 300-500 de EURO! Sefii au cate 2000 de EURO-MINIM! Plus primele ce si le acorda lunar intre 300-1000 de EURO!mai mult,cei din RADIO BUCURESTI au de doua-trei ori mai mult decat cei din provincie!
siti ca DIRECTORUL GENERAL are 10 -12 ,,consilieri,,!? care nu fac altceva decat sa ridice lunar cate 5000 de lei!? Asta in timp ce de peste 7-SAPTE!- ani nu li s-a dat angajatilor(ma refer la cei care muncesc!) nici macar UN LEU majorare!!!!!

Cali  •  25 octombrie 2013, 18:45

Pai iar a inventat Marconi radio-ul, domnule Tolontan?…ce mama ei de treaba…

marian  •  25 octombrie 2013, 20:56

Domnule Tolontan, cum ramane cu campania contra titlurilor „bombastice ” gen: bomba, incredibil, etc, care a fost mediatizata de site-ul dumneavoastra in urma cu ceva timp in urma?

stefancelmare  •  25 octombrie 2013, 22:25

O porcarie made in Romania. Oameni buni, voi ati mai auzit de o astfel de magarie petrecuta in tarile europene? Simt ca-mi pierd mintile daca acesti hoti nu vor plati pentru ceea ce au facut. In frunte cu Elena Udrea, care a laudat public reusita acestui eveniment de tot rahatul!

dc  •  26 octombrie 2013, 3:55

un articol lung fara cap si fara coada, absolut de neinteles pentru cineva care nu stie despre ce e vorba din alte surse

pietricica  •  26 octombrie 2013, 5:59

E chiar penibil.chiar zilele astea se zice despre safi de milioane de euro (vezi hiodroelectrica0 si multe alte dastea care arputea fi discuta si nea tolo „si dai si lupta cu gala Bute”de citiva ani.Pentru ca erea facuta de dusmani patriotilor(varanu,vintu,plagiatoru,fenechiu si inca doua pagini de patrioti cinstiti)

yos  •  26 octombrie 2013, 10:47

Multumesc pentru raspuns. Da stiam de jurnalisti prezenti la Atena, cu bune cu rele urmaresc zilnic site-ul. Dar totusi vrem ceva mai mult, mai putin cancan spre deloc plus ca alte sporturi numai exista? Decat mocirla ce se cheama fotbal de la noi din tara? Ne-am bucura sa numai fie promovata prostia ci performantele chiar daca asta inseamna un efort mult mai mare pt dumneavoastra gazetarii. Plus despre articol stim cu totii de furaciunile din tara asta, momentan e raca dintre ponta si basescu si justitia are de lucru, dar altfel, nu vad nimic bun de viitor la acest capitol.

nimeni  •  26 octombrie 2013, 13:12

Orice investigatie jurnalistica care dezvaluie acestui popor hotiile care se fac cu banii lui este binevenita chiar daca sperantele unei finalitati logice si normale sunt extrem de mici. Orice atitudine impotriva nedreptatilor nu poate sa insemne decat progres. Asa ca, bravo Gazeta pentru ancheta.

maniu  •  26 octombrie 2013, 13:31

Radioul si TVR-ul sunt niste balauri care inchit milioane de euro pe an. Cum ii inghit? Contractul dintre Sima si Radio este un exemplu mic, dar foarte clar. Asa se duc banii, fratilor! Prin aranjamente facute pe ascuns.

ciNicu  •  26 octombrie 2013, 23:32

E o nebunie faptul ca ilie dobre a ajuns sef intr-o institutie in care nici nu trebuia sa ajunga vreodata si cu care nu are nimic in comun!!!
DACA lucrurile s-au petrecut intr-adevar asa, ar fi pentru prima data cind simt o unda vaga de respect pentru individ…macar e onest.

Comentează