Cititorii au sesizat DNA: 1.000.000 € lipsă la Gala Bute. Sistem de fraudare a fondurilor europene

6 echipe de cititori au participat ieri la un joc cu indicii presărate de jurnaliști, în care au descoperit suma de bani care lipsește din Gala Bute: 1 milion de euro! Cînd milionul de euro va fi recuperat, pentru că va fi!, el există și nu e nici în conturile lui Obreja și nici în cele ale lui Bute, acești tineri merită să fie felicitați. Ei au fost primii care au spus procurorilor: să știți că noi știm că voi știți!

luni, 28 octombrie 2013, 9:22

6 echipe de cititori au participat ieri la un joc cu indicii presărate de jurnaliști, în care au descoperit suma de bani care lipsește din Gala Bute: 1 milion de euro! Cînd milionul de euro va fi recuperat, pentru că va fi!, el există și nu e nici în conturile lui Obreja și nici în cele ale lui Bute, acești tineri merită să fie felicitați. Ei au fost primii care au spus procurorilor: să știți că noi știm că voi știți!

Întrebarea imediată este: de căte ori s-a întîmplat ca banii europeni să fie decontați, la fel, din buget? Despre asta povestim în episodul de azi. Pentru că publicul a sesizat ceea ce scrie și SRI în rapoarte: există un sistem de fraudare a bugetului național via fondurile europene!

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

”Vreţi să spuneţi că aţi descoperit o conspiraţie?”.

Moise Guran se apleacă ameninţător peste masa din redacţia Gazetei Sporturilor. E în costumul care-l face și mai neîndurător. Repetă: ”Pornind de la Gala Bute aţi găsit o conspiraţie?!”. Întrebarea sună prost pentru noi. Părem nebuni de legat. 

”Stai puţin, Moise,răspundem cu voce joasă, e o poveste mai lungă!”.

* * *

Asta spunem noi, oamenii, ori de cîte ori ne e jenă să recunoaștem ceva: ”E o poveste mai lungă”.

Fie că ne întreabă părinţii, copiii sau prietenii, fie că e vorba de bani, de iubire sau de convingeri, noi, oamenii, parăm la fel: ”E o poveste lungă…”.

”Nu există povești lungi. Există povești scurte și povești pe care nu vrem să le spunem”, scrie, frumos, turcoaica Elif Shafak.

Are dreptate! Gala Bute nu e deloc o poveste lungă.

Și da, pornind de la meciul de box profesionist pentru centura mondială IBF, disputat pe 9 iulie 2011, am descoperit o reţea specializată în neabsorbţia fondurilor europene și în fraudarea lor!

* * *

Enunţul e scurt. Vine în urma informațiilor din mai multe surse de încredere și se confirmă din documente publice. Enunțul:

Gala Bute a fost doar una dintre sutele de acţiuni în care se mimează atragerea fondurilor europene pentru ca, în urma refuzului, banii să fie alocaţi, într-un final ascuns în ceaţă, direct din bugetul naţional. Aici, controlul este mai puţin strict și decontărilor li se pierde urma.

Ghinionul maeștrilor combinaţiilor a stat în opulenţa și în gălăgia stîrnită de gala de box profesionist de pe 9 iulie 2011. Și în încăpăţînarea presei.

* * *

Mare ghinion au avut!

Descoperind mecanismul simplu al Galei Bute putem sesiza cu toţii, pe un exemplu limpede și rece, ce se întîmplă la scară naţională.

Încă dinainte de Gală, iniţiativa presei a semnalat imposibilitatea ca banii să fie trași din fondurile europene. Și totuși Ministerul Dezvoltării și Turismului a mers înainte!

Nu a fost o greșeală. Știau ce fac! Un grup de înalţi funcţionari publici, care și-a pus semnătura pe multe alte operaţiuni de același fel, a repetat schema de neabsorbţie și în Gala Bute. În acest caz au fost protejați de Elena Udrea, iar astăzi protectorii lor se numesc Liviu Dragnea, Ramona Mănescu sau Maria Grapini.

Insistenţa jurnaliștilor pe evenimentul sportiv, manifestată și după Gală, a pus în mișcare mecanismul de control antifraudă al fondurilor europene, anchetele DLAF, DNA și preocuparea altor organizaţii ale statului român.

* * *

Toate informaţiile despre fraudă, cu excepţia notei de raport a DLAF, au rămas necunoscute publicului. Pînă acum.

Pentru că există temerea ca ”acest dosar să devină masă de manevră între politicieni și să se mușamalizeze”, mai mulţi oameni din interior au vorbit.

Poate că e și efectul sfidării practicate de Elena Udrea. Poate că e și frustrarea unora dintre foștii colegi de a o vedea mereu protejată. Dar cert e că miza o depășește cu mult pe fosta șefă de la Turism.

Surse concordante ale ziarului au povestit că întîmplările din Gala Bute scot la lumină matricea repetitivă prin care se comit fraudarea fondurilor europene și decontarea banilor din bugetul naţional.

Europa refuză, bugetul plătește și o parte din bani se întorc. Unde? Finanţează partide, facţiuni corupte ale serviciilor secrete și buzunare private.

”De aceea v-am spus că Gala Bute a fost o operaţiune de Bani de Partid”, descrie una dintre mărturiile pe care le-am adunat.

* * *

E simplu.

România are cea mai mică rată de absorbţie din UE, de aproximativ 9%.

România a pierdut 3 miliarde de euro pe an în perioada 2007-2013. Și se pregătește să rateze alte miliarde vitale dezvoltării ţării pînă în 2020.

De ce? Pentru că sîntem dezorganizaţi în a le absorbi? Nu numai! Pentru că sîntem organizaţi în a nu le absorbi! E o conspiraţie a incompetenţilor, dar și a șmecherilor.

28 de milioane de euro au fost contractate pentru turism pe București, inclusiv Gala Bute, în perioada 2007- 2012

1,4 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană

În interiorul statului român există reţele structurate care urmăresc acest scop: neabsorbţia banilor europeni, din care se fură mai greu, și cheltuirea celor din buget, mai ușor de operat.

SRI a transmis repetat această informaţie, în rapoarte ignorate de către politicieni.

Serviciul Român de Informaţii a remarcat mai multe lucruri:

1 Responsabilii fondurilor europene se plimbă de la un minister la altul.
2 Ei rezistă sau chiar sînt avansaţi în ciuda eșecurilor profesionale.
3 Averile acestor funcţionari, mai ales cele provenite din venituri neexplicite, cresc de la an la an!

De asemenea, DNA are probe valoroase în dosarul Galei Bute. Iar oamenii din ministere și beneficiarii fondurilor, care au trebuit să întoarcă bani, vorbesc și ei. Nu e foarte bine că v-ați dat pe mîna lui Obreja!

* * *

Procurorii știu foarte bine cîţi bani s-au cheltuit, cîţi au rămas și unde se găsesc ei.

Ieri, cîteva echipe de tineri au afișat ”1 milion de euro” în faţa sediului DNA, la capătul jocului „În căutarea banilor”, derulat împreună cu publicul ziarului.

Am făcut-o ca să le spunem procurorilor că noi știm că ei știu de acest milion de euro pitit. Și ca să-i îndemnăm să continue.

Statul a plătit aproape 2 milioane de euro, s-au cheltuit cam jumătate, iar ”comisionul” de 1 milion de euro nu e nici în contul lui Rudel Obreja și, o spunem azi în premieră, nici în cel al lui Lucian Bute.

* * *

Cum a arătat falanga de la Gala Bute?

”Coordonatorul-șef al operaţiunii din partea MDRT a fost Carmen Moraru”, numește o sursă a Gazetei.

Fost soldat credincios al Elenei Udrea, Carmen Moraru (exemplul 1) s-a înșurubat acum în scaunul șefului antifraudă al fondurilor europene în Ministerul Transporturilor, la Ramona Mănescu.

Moraru a fost promovată deși raportul DLAF afirmă răspicat că a prefabricat documentele astfel încît ”să se apere nu interesele ministerului, ci cele de afaceri ale firmei lui Rudel Obreja”.

Nici nu e greu de intuit ce structuri o apără pe Moraru, dacă amintim că ea a lucrat și la Ministerul de Externe, conducînd direcţia generală de diplomaţie publică. Mmmda!

Există zeci de astfel de cazuri identificate, de oameni cu funcţii importante, rotiţi între ei și care fac parte din reţeaua care are în sarcină fondurile europene.

* * *

Mihaela Dincă (exemplul 2) a fost director juridic și de achiziţii publice în ministerul Elenei Udrea.

Descălecată de la firma de avocatură a fostului ministru PD-L, Mihaela Dincă , a ajuns, după schimbarea de Putere, director general adjunct la constatări nereguli fonduri europene! Unde?  În Ministerul Transporturilor, condus de ministrul liberal Ramona Mănescu.

N-a stat mult și acum a fost promovată secretar general adjunct al ministrului PSD Liviu Dragnea!

Miniștrii se schimbă în urma votului popular, însă acești decidenţi sînt intangibili tocmai pentru că nu absorb fondurile europene, dar facilitează cheltuirea banului din buget!

Gabriel Friptu (exemplul 3), fost ofiţer al Securităţii de dinainte de 1989, este cel care a aprobat Gala Bute. El a dat verde proiectului care s-a dovedit un dezastru.

În guvernarea USL, personajul a fost avansat ca director general Programe Europene (POR) la Liviu Dragnea. Supranumit și ”Secuiul”, Friptu a ajuns responsabil pe alte miliarde de euro, după ce a avut 4 miliarde pe mînă în 2007-2013.

Colega sa Doina Surcel (exemplul 4), o altă supravieţuitoare a tuturor regimurilor chiar și în condiţiile rezultatelor execrabile ale absorbţiei, este acum adjuncta lui.

Bogdan Răileanu (exemplul 5), fost director la Ministerul Turismului, implicat și el în organizarea Galei Bute, a ajuns astăzi angajat al POST, programul operaţional al fondurilor europene pe transporturi.

Amprenta e evidentă: migrează de la un minister la altul, dar rămîn aproape de banii europeni. Am dat 5 exemple, dar sînt 10 reperate și documentate.

* * *

În fine, noile personaje sînt și ele apariţii pe care nu știi cum să le clasifici.

La jocul de ieri, cititorii au fost rugaţi să descopere cine ar trebui să păzească acum folosirea corectă a fondurilor europene la actualul Minister al Dezvoltării.

Șefa serviciului anticorupţie privind banii europeni, angajată de Liviu Dragnea, se numește Ioana Maria Ardelean.

Participanţii la jocul Gazetei au reperat-o imediat și au găsit-o sub forma unui manechin cîntător în faţa ministerului. Ioana Maria Ardelean are zero experienţă în funcţiie publice, dar este o apreciată cîntăreaţă, din valul tînăr al muzicii populare. O puteți urmări pe directoarea anticorupție aici.

* * *

În ciuda eforturilor disperate ale societăţii civile de a ajuta la conștientizarea problemelor, de pildă SAR a alcătuit în 2012 un Manual de fraudare a fondurilor europene cu 44 de metode de furat, mecanismul de sifonat bani din buget continuă să-și reîmprospăteze forţele.

Victimele justiţiei sînt uneori aplicanţii, cei care fură conform sistemului al cărui design e alcătuit de către rețea. Chiar și companii multinaţionale au fost surprinse de justiție în situaţii jenante pentru acestea, cînd au fraudat fonduri europene și bugetul național. Alteori, complicii sînt și în sistemul bancar! Despre asta mai vorbim.

Pe fraude, mai cad verigi minore care fac legătura cu sistemul de stat, dar niciodată pînă acum n-au fost afectați Intangibilii, politicieni sau funcționari plasaţi în zăpezile organigramelor înalte.

Pentru românii obișnuiţi, acești responsabili superiori ai insuccesului fondurilor europene sînt ceea ce reprezentau la începutul secolului trecut stăpînitorii britanici pentru indieni, și despre care EM Forster scria: ”Băștinașii afaceriști corupţi sînt prinși pentru că fac totuși ceva cu banii luaţi de la stat! Stăpînii scapă întotdeauna pentru că au grijă să nu facă nimic pentru banii pe care i-au luat din buget”.

* * *

După schimbarea de Putere, nu doar aceste personaje s-au eternizat, ci și sistemul lor de lucru. PD-L, USL, aceeași mizerie!

La Ministerul Turismului, condus de Maria Grapini, se derulează în acest moment peste 20 de proiecte de promovare turistică ce vizează fondurile europene. De ele se ocupă oameni din aceeași rețea de nemuritori, care este acolo de dinainte.

”Proiectele sînt făcute în totalul dispreţ al legislaţiei”, conform unor angajaţi, și e foarte puţin probabil să fie acceptate de către Comisia Europeană.

În final, vor fi finanţate, ca și Gala Bute, de la bugetul naţional. Bugetul constituie ţinta.

Bugetul e prada vulnerabilă a celor pe care una dintre numeroasele surse ale ziarului, care s-a săturat de cifrele, numele și faptele ignorate de șefii săi și a trecut la metafore cam dramatice, îi numește ”vulturii care mușcă banii și cadavrele noastre de morţi vii”.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

Ciprian  •  29 octombrie 2013, 21:36

Felicitari Catalin!!!! Traim cu speranta si speram sa mai apara oameni ca tine

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: După România TV, Eximbank intră cu publicitate “confidențială” și pe Antena 1, la România – Grecia!  •  19 noiembrie 2013, 16:20

[…] secretar general adjunct la ministerul lui Liviu Dragnea. Mihaela Dincă, personaj amestecat în afacerea Galei Bute, a încasat, conform declarației de avere, 149.000 de lei ca membră a aceluiași CIFGA al […]

Ignat Gheorghe (prietenul lui Sava) adica fost prieten  •  2 decembrie 2013, 21:01

Foarte bine, in sfarsit auzim de bine de ion ariton, golanul care negocia cu fostul sef dgipi mures, sava mihai altul golan si hot de informatii din sts mures prin nepotul sau, karda attila pe care la fortat sa demisioneze promitand ca va interveni si la barosso ca sa nu fie anchetat penal, si ii rezolva si lui un loc in consiliul europei,sava cu ariton, expre sau intalnit sa puna la cale cum sa dea sa taie la fier vechi termocentrala fantanele din jud.mures in 2011 la un alt interlop din tarnaveni, ignat mircea (cgioru) prietenul de tita a lui nelutu popa de la ipj covasna, de care zicea chioru, am fost la nelutu, bastan bastan, ei cat iam dat pe langa ca lam angajat pe fius-o la firma mea de recyclare la terra recycling de furaciuni
na da bineinteles pe infractorul sava mihai, d-ul ministru Stroie la avansat intr-o functie frumoasa,la ANA Mures, in timp ce TRAIANA BERBECEANU era arestat(pentru infractiuni hilare nascocite de un dobitoc)

Nasul TV » Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! | Afaceristul Gărdean susține mărturia  •  17 februarie 2015, 10:08

[…] Vorbeam, împreună cu cititorii, despre 1 milion de euro care lipsea! Ziarul a susținut că banii nu au ajuns toți la Rudel Obreja și că ei sînt în conturi ale unor companii și oameni care au legătură cu Ministerul Dezvoltării. Asta știam din mai multe surse, care se completau una pe cealaltă. Pe 1 decembrie 2013, publicam felul în care banii plecaseră din MDRT. […]

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! Afaceristul Gărdean susține mărturia  •  19 februarie 2015, 20:35

[…] Vorbeam, împreună cu cititorii, despre 1 milion de euro care lipsea! Ziarul a susținut că banii nu au ajuns toți la Rudel Obreja și că ei sînt în conturi ale unor companii și oameni care au legătură cu Ministerul Dezvoltării. Asta știam din mai multe surse, care se completau una pe cealaltă. Pe 1 decembrie 2013, publicam felul în care banii plecaseră din MDRT. […]

Comentează