După România TV, Eximbank intră cu publicitate „confidențială” și pe Antena 1, la România – Grecia!

UPDATE: „CEC Bank nu e o instituție publică”, i-a răspuns altă bancă de stat lui Victor Ciutacu.
OK, fiind niște bănci nu le cere nimeni să ofere conturile clienților sau contracte sensibile, dar publicitatea, sponsorizările și alte cheltuieli de acest gen trebuie să fie transparente! CEC și Eximbank sînt instituții publice cu un regim special, dar nu cu o natură diferită de cea a instituțiilor publice!

marți, 19 noiembrie 2013, 2:09

UPDATE: „CEC Bank nu e o instituție publică”, i-a răspuns altă bancă de stat lui Victor Ciutacu.
OK, fiind niște bănci nu le cere nimeni să ofere conturile clienților sau contracte sensibile, dar publicitatea, sponsorizările și alte cheltuieli de acest gen trebuie să fie transparente! CEC și Eximbank sînt instituții publice cu un regim special, dar nu cu o natură diferită de cea a instituțiilor publice!

Săptămîna trecută, Gazeta Sporturilor a întrebat verbal și în scris banca de stat Eximbank dacă a plătit publicitatea pe România TV pentru meciul Grecia – România. În proasta condiție a instituțiilor de stat, banca a amînat răspunsul!

Pentru demnitarii, bancherii și directorii de stat ai României și purtătorii lor de cuvînt, legea liberului acces la informațiile de interes public e o obligație care-i îngrozește și pe care o sabotează aproape de fiecare dată, împingînd răspunsul la limita celor 30 de zile legale. Chiar și cînd răspunsul e un simplu DA sau NU, sau o sumă de aflat în 15 minute.

În răspunsul pe care l-a dat către Realitatea TV, Eximbank bate cîmpii, confirmînd reclama, care se vede cu ochiul liber!, dar refuzînd să dezvăluie suma. În schimb, banca afirmă că și-a redus bugetul de publicitate cu 40% în 2013 față de 2012. Pe cine interesează asta? În loc de o cifră folositoare, Eximbank oferă publicului o motivație în sute de cuvinte și embrionul unei analize fără sens.

Între timp, reclama băncii de stat apare și pe Antena 1 pentru returul meciului România – Grecia, care se va disputa în această seară. Evident și această sumă e tot confidențială, nu-i așa?!!!

Ce bătaie de joc! Nimeni nu spune că publicitatea companiilor de stat e ilegală sau inutilă, dar nici secretă nu poate fi! Dacă sumele plătite către românia TV și către Antena 1 sînt rezonabile, de ce Eximbank le ascunde?

Eximbank este banca folosită pentru a recompensa personaje aparent de rang secund, dar, de fapt, foarte importante pe traseul banilor publici în România. De pildă, din informații publice luate din declarațiile de avere rezultă că Eximbank a plătit:

3.000 de euro pe lună pentru Ștefan Diaconu, șeful ANAF din România, ca să ocupe poziția de membru în CIFGA al Eximbank.
Potrivi ZF, CIFGA este ”o structură care aprobă regimul de acordare a dife­ri­telor facilităţi din portofoliul băncii”. Buni bani pentru o poziție care necesită întîlniri cînd și cînd! Diaconu este membru în nenumărate alte consilii de administrație și comitete la companiile de stat. Investigația despre Diaconu a fost realizată de către Centrul de Investigații Media.

3.000 de euro pe lună pentru Mihaela Dincă, director la MDRT implicat în Gala Bute.
Veche colegă la firma de avocatură cu Elenea Udrea, apoi director general pe Juridic și Achiziții Publice în ministerul Elenei Udrea, Mihaela Dincă este acum secretar general adjunct la ministerul lui Liviu Dragnea.
Mihaela Dincă, personaj amestecat în afacerea Galei Bute, a încasat, conform declarației de avere, 149.000 de lei ca membră a aceluiași CIFGA al Eximbank în 2010. Apoi, în declarația de avere dată în 2012 și care ar trebui să se refere la 2011, apare o sumă mult mai mare, de 244.000 de lei (50.000 de euro!!!) încasată de la Eximbank, dar poate că nu sînt doar 12 luni, ci 17 pînă la 1 iunie 2012, de cînd Dincă scrie că nu mai e membru al CIFGA.

Aceasta este Eximbank și aceasta este conducerea sa.

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii (17)Adaugă comentariu

MariusM  •  19 noiembrie 2013, 14:21

Mulțumesc pentru acest articol. Ar trebui să apară tot mai des acest gen de editoriale, care să demaște mârșăviile ”demnitarilor”

supertuxy  •  19 noiembrie 2013, 15:01

Citez dintr-un titlu de ieri din ZF: „Este rândul vostru să ieşiţi în stradă”. Altfel nu se schimba nimic iar ei isi vor aroga in continuare dreptul de sfidare.

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2013, 15:03

supertuxy: zf-ul se referea la oamenii de afaceri 🙂 Si era o metafora. Sau poate nu.

grig  •  19 noiembrie 2013, 15:21

bravo!

Consilier financiar  •  19 noiembrie 2013, 15:27

Daca mai scoti la iveala nereguli s-ar putea sa iti pierzi slujba !!

Cheetah  •  19 noiembrie 2013, 15:28

Daca CEC si Eximbank au regim special si nu se pot obtine usor informatii de la ei, in afara celor pe care le fac publice in diferite medii, atunci o idee ar fi sa intrebati politicienii care controleaza aceste institutii ale statului, in mod indirect (vezi Ministerul Finantelor) sau „ceva” mai direct (vezi consiliile de administratie sau „directoare” sau „de coroana”,sau cum le tot numesc acesti destepti ca sa imbirlige prostimea cotizanta si sa-i dea iluzia ca aceste treburi „nu sint de nasul lor”).

Felicitari ca esti tot timpul revoltat pe nelegiuiri si le faci publice in felul tau unic cu talent gazetaresc din abundenta. La fel de revoltati sint si cititorii tai in mare majoritate inteligenti peste medie, dar ei ar trebui sa invete sa-si foloseasca inteligenta pentru a civiliza odata pentru totdeauna tara noastra draga. Ei si nu altii, ce-si folosesc abilitatile intelectuale focalizat pe hotie, tilharie, jaf cu gulere albe.

IQ  •  19 noiembrie 2013, 15:44

Tare as vrea sa vad o emisiune unde sa ni se explice cum o banca de stat plateste publicitatea politrucilor ce se plimba prin fata camerei tv ca la moaste …..un spectacol grotesc si inept sustinut din bani publici.
Din pacate in afata de cativa nu reactioneaza nimeni ,ne-am obistuit cu mizeria,nesimtirea si indolenta ….stam si zacem ca niste muribunzi asteptand un miracol de la altii ca noi suntem prea puturosi sa avem o reactie!!!!

Alcaloid  •  19 noiembrie 2013, 16:26

Pentru „cunoscatori” – EximBank nu este o banca „pura”. EA NU DA CREDITE!!!!!!! Inainte sa vorbim, sa incercam sa stim ce vorbim, draga TOLO…Iar atata timp cat nu se ocupa cu creditarea si deci nu iti afecteaza tie banutul tau, ce te freaca ridichea ca isi face publicitate?

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2013, 16:30

alcaloid: dumnezeule, cum poti gindi 🙂 Nu conteaza daca da sau nu da credite, nu despre asta e vorba, ci despre faptul ca e o banca de stat si ca banii pe care opereaza sint bani publici.

Iar folosirea banilor publici ne afecteaza pe fiecare, fie ca e vorba de CEC, de Transgaz, de Eximbak sau de ocolurile silvice.

Ca sa te citez: noi ar trebui sa va frecam voua ridichea pentru felul in care ne folositi banii. 🙂

snacknews » Eximbank a cumparat reclama la Romania TV si Antena 1, dar refuza sa precizeze cat a cheltuit – Tolo.ro  •  19 noiembrie 2013, 16:35

[…] Grecia, dar refuza sa faca publice sumele cheltuite in acest sens, scrie Catalin Tolontan, pe blogul lui. Source: […]

basencu  •  19 noiembrie 2013, 17:00

Eximbank nu are clienti persoane fizice. Ca orice banca da credite. Nu poti face depozite. Creditele acordate nu provin astfel din depozite, ci surpriza din alocari de la bugetul de stat si din fonduri proprii care sunt tot de stat, fiind castiguri adiacente si aferente rulajului banilor publici (comisioane, dobanzi, etc.)
Nu uitati ca banca sponsorizeaza si baschetul de la Steaua (care politician a jucat baschet la Steaua si coincidenta l-a pus presedinte al bancii pe unul halalaicu). Eximbank este ,,patron la Steaua” vorba reclamei.
Ce dracu reclama sa-ti faci daca esti singur in piata. Domnu president este mare afacerist imobiliar, nu stiu ce dracu a pus botu la 30 000 de coco per luna. Ar fi pacat sa plece acum dupa ce a dat afara jumatate din personal,sa-si aduca toti prieteni. Cum dracu esti mare dezvoltator imobiliar si ceri derogari pentru constructiile tale. Derogari ca se poarta la constructii si la acordarea creditelor.

adrian  •  19 noiembrie 2013, 17:31

Din pacate, o cauza buna si nobila chiar e deturnata catre un articol ce miroase a campanie cu orice pret anti – Eximbank. Sunt multe lucruri de reprosat oamenilor din conducerea Eximbank, atentie!!! Si celor de dinainte de la Eximbank – Mariana Diaconescu, etc… Insa articolul asta e subtire rau. Nu imi place tonul asta mereu inchizitor ca nu a raspuns (inca) Eximbank cati bani a platit publicitate la Antena 1 si RTV. Avand in vedere audienta de la primul meci si de ce nu si de la al doilea, nu cred ca au fost bani prost investiti!
Apoi, daca oamenii nu au dat inca un raspuns nu este un motiv in acest articol sa faci afirmatii de genul ca Eximbank este banca folosită pentru a recompensa personaje aparent de rang secund, dar, de fapt, foarte importante pe traseul banilor publici în România. Sau ca sunt ingroziti de legea liberului acces la informatii de interes public! Sau alte lucruri hazardate din acest articol, care arata frustrare si nu jurnalism obiectiv!
Altfel, sunt de acord ca statul si entitatile lui sa fie obligate la transparenta si sa fie judecate de noi, cetatenii, pentru chibzuirea banului public! Dar nu e in regula sa amestecam lucrurile si sub masca unui articol fara subiect, de fapt, ca nu se bazeaza inca pe nimic, numai pe presupuneri, sa arunci laolalta lucruri mai vechi, mai murdare si sentinte inchizitorii!

Mihai Rusu  •  19 noiembrie 2013, 18:36

„Intimplator” cumnatul lui Mircea Geoana director la Eximbank, primeste un salariu lunar(cca 20.000€) comparabil cu acela al unui ministru din cabinetul german! O alta „intimplare” este aceea cu TVR-ul care „nu a avut bani publici” probabil neaprobati de cineva, pentru ca meciul de la Pireu sa fie „cumparat” de un post particular de TV, in care iarasi „intimplator” un prim-ministru sa-si faca campanie (pre)electorala. Regula/practica internationala este aceea ca partidele reprezentativei de fotbal,sa fie preluate de catre postul national TV, asa cum in RFG/Austria/Elvetia ca exemplu, doar canalul 1/2 de stat, primesc acest drept. Nimic intimplator si fara campanii electorale la fotbal pentru a nu incalca legile UEFA-FIFA.

Reporter Virtual – stiri exclusive » Bani de la Eximbank si pentru meciul Antenei 1. Face parlamentul comisie de ancheta?  •  19 noiembrie 2013, 19:56

[…] Jurnalistul Catalin Tolontan dezvaluie pe blogul personal ca si Antena 1 va beneficia de publicitate de la banca de stat EXIMBANK, pentru meciul Romania-Grecia (transmis in aceasta seara, de la ora 21.00), asa cum s-a petrecut si cu Romania TV, care a transmis partida tur, de vinerea trecuta. Insa problema e ca nimeni nu spune despre ce sume e vorba, fiind vorba totusi de institutii controlate de stat, care sunt obligate sa fie transparente. Mai mult, descoperim cum o banca aflata sub control politic cotizeaza cu sume secrete la doua televiziuni private apartinand – coincidenta! – celor doi moguli USL, Voiculescu si Ghita, piese grele in angrenajul puterii actuale. […]

Emil  •  19 noiembrie 2013, 20:01

Asta cu reclamele la Eximbank este exact ca reclamele de pe vremuri la CET-uri în „Ziua” lui SRS, dacă mai ţine minte cineva momentele. CET fiind acele centrale termice de oraş, care off course, îşi ţineau / îşi ţin şi acum consumatorii captivi.

bugsy  •  19 noiembrie 2013, 20:06

sa se faca o(sub)comisie parlamentara! si suntem in penibilul sublim. stalin e gelos!

ionel  •  19 noiembrie 2013, 22:51

Observ Tolontane ca asta seara nu il vezi pe Ponta si pe Constantin la Antene

Comentează