ProSport, un ziar care a trăit și a murit în picioare

Agenția Mediafax anunță în această seară că, începînd cu 9 decembrie, ProSport își va înceta ediția cotidiană și va apărea ca supliment săptămînal al Ziarului financiar.

luni, 25 noiembrie 2013, 8:51

Agenția Mediafax anunță în această seară că, începînd cu 9 decembrie, ProSport își va înceta ediția cotidiană și va apărea ca supliment săptămînal al Ziarului financiar.

Am lucrat la ProSport din 1997 și pînă în 2003. Au fost ani de efort sălbatic, alături de oameni  incredibil de talentați și dedicați. Astăzi, la altă vîrstă și în altă epocă, dacă m-aș supune o singură lună ritmului de 16 ore de muncă pe zi, 7 zile din 7, m-aș epuiza de la prima încercare.

Anunțul de azi nu a fost o surpriză pentru lumea presei. Informația plutește de ceva vreme și, spre deosebire de alți manageri mai puternici, care au declarat că nu au nici o emoție să renunțe ediția tipărită a ProSport și să rămînă pe site, mărturisesc că eu am emoții.

Acum, pot spune doar atît: într-un moment în care atîția stau în genunchi, ProSport a fost un ziar care a trăit și a murit în picioare. Faptele sale bune îl vor însoți în noua viață digitală.

Comentarii (69)Adaugă comentariu

mircea.barna  •  26 noiembrie 2013, 11:25

Si inca ceva:cel mai bine vandut ziar din Germania,Bild-Zeitung,desi este un tabloid,are o rubrica de sport extrem de documentata si „serioasa”,cu analize,comentarii,etc,ca sa nu mai vorbim de revista Sport-Bild,care apare saptamanal si se vinde de asemenea foarte bine

Dino  •  26 noiembrie 2013, 11:46

Eu nu mai citesc Prosport online din cauza „stirilor bomboa”. Plin de reclame la orice click. Gsp-ul a ramas singurl ziar decenent de sport din Ro..

1q  •  26 noiembrie 2013, 12:00

tolo, realizezi ca prin link-ul dat la comentarii, contrazici tot ce ai spus in editorial ? amir kiarash da de pamant cu echipa prosport, amintind insa de echipa ioanitoaia-tolontan, cu evlavie. ai vrut sa fi elegant, dar ai calcat in picioare adevarul: prosport a trait o vreme drept ca bradul, dar a murit oribil si nu se va transforma din omida in fluture, asa cum nici ziarul gandul nu a facut-o. pt orice cititor neutru este lesne de observat halul in care a decazut prosportul, de la calitatea oribila a scriiturii la reportajele scutariului razbunator si pizmas impotriva acelora care nu ii placeau „ziaristului” din varii motive. inadmisibil cum un ziar atat de sustinut de un trust media sa nu fie capabil sa traiasca pe hartie. dar asta se intampla cand sefii sunt cara-lipo-stuca etc. acum modreaza-ma ,te rog !

Romeo  •  26 noiembrie 2013, 12:12

diferenta dintre redactorii GSP si Pro Sport este cea dată de tirajele vândute. PS a intrat de mult în degringoladă și acum iți anunță sfârșitul, dat fiind și sezonul mort în fotbal. În primii ani PS a fost scris de cu totul alți oameni, dar și cei cu acces la net erau mult mai puțini, siteurile bune mult mai puține, cluburile își permiteau să achiziționeze cele 3-4 cotidiene de sport (existau și Sportul Românesc, Sport XXI, Fotbal Plus). Anii au trecut, oamenii sunt alții, noi mai bătrâni, cei tineri cu alte preferințe, posibil sătui, posibil mai superficiali. Informația a explodat pe numeroase siteuri și ele în restructurare continuă și mai rapidă. O comparație a GSP cu PS putea fi văzută și în postările cititorilor de pe cele două siteuri. Redactorii PS s-au schimbat, dar de la o egaliate aproximativă în 2008, diferența a devenit tot mai mare. Abandonul PS marchează și un trend tot mai pregnant: cel al abandonului printului și extindere pe digital (siteuri, bloguri, Facebook). Cum am hulit întotdeauna articolele care atrăgeau înjurături, nu mă bucur de închiderea PS, dar asta este viața. Prefer Sportul anilor 1972-74 (cu care am inceput să înțeleg sportul) medei de astăzi.

sadrainbow  •  26 noiembrie 2013, 12:14

Catalin, cu parere de rau iti spun ca au inselat meseria de jurnalist sportiv. Iar daca au murit, au murit pe mana lor.
De un an jumate nu am mai deschis pagina online a ziarului respectiv. Nu are rost sa vorbim despre ce a fost acum 15 ani, important e ce se intampla acum. Sunt convins ca esti subiectiv, din motive sentimentale, dar realitatea e ca sportul in ziar se rezuma la fotbal si scandal.
Grav e ca si aici se intampla acelasi lucru, mai grav este ca tu, Ioanitoaia, Vochin, Naum, Geambasu si ceilalti editorialisti, sunteti depasiti de noul val de „ziaristi” de la voi. „Ziaristi” care nu fac altceva decat sa minta, sa caute scandal, sa intretina atmosfera de mahala din comentariile „articolelor” scrise de ei. Am descoperit ca unii dintre ei au capacitati paranormale, stiu ce anume gandesc antrenorii, stiu cum isi vor aseza jucatorii in teren, s.a.m.d.
Grav este ca la asta se rezuma sportul, la scandal!
E greu sa afli un rezultat la handbal din prima liga feminina…e cazul sa mai spun si despre alte discipline sportive?

Catalin Tolontan:”Eu cu acestea lucruri ramin. Bineinteles ca sint subiectiv.”
Dar noi, noi cei ce vrem sa citim sport, noi cu ce ramanem Catalin?

Cătălin Tolontan  •  26 noiembrie 2013, 12:38

#55 sadrainbow: cu ce ramineti? Ia ziarul de azi. La taraba sau editia de print pe care o poti cumpara pe net. Vei ramine cu amplul interviu facut de Luminita Paul si Roxana Fleseru cu Simona Halep. Iti va placea!

Sau vei citi analiza facuta de colegii mei Andrei Craitoiu, Liviu Manlocahe si Dan Udrea despre faptul ca Steaua ajunge diseara la numarul de meciuri europene pe care le au in comun, Dinamo si Rapid. Sint cifre si descoperiri fotbalistice foarte interesante!

Ileana Mladinoiu  •  26 noiembrie 2013, 12:39

Felicitari domnului Tolontan care, in doar cateva cuvinte, a spus esentialul! Da! ProSport a murit in picioare. Si vina nu este a „redactorilor”, cum spune nu stiu ce neavizat de pe aici, ci a erei in care traim. O stiti cu totii. Vorba lui Tolontan, cunosc tineri care muncesc in redactia ProSport ore in sir, intr-un stres infernal. Sa-si caute surse, sa urmareasca meciuri, sa fie cu urechea palnie la orice informatie, s-o verifice bine si cate si mai cate.

Mircea Barna  •  26 noiembrie 2013, 13:07

Catalin,imi permit sa-ti spun pe nume ca intre sportivi,prin anii ’70,pe Vasile Conta era sediul Sportului Popular,cu jurnalisti de mare,mare valoare:Paul Iovan,Ioan Chirila,Dumitru Stanculescu,Hristache Naum,Ovidiu ioanitoaia si multi,multi altii;am avut privilegiul sa stau cu toti acesti maestrii ai jurnalismului sportiv;as vrea sa-ti relatez o afirmatie a unuia dintre ei,nici nu mai conteaza numele fiindca era un crez comun si anume:…”jurnalistul sportiv face parte din stafful echipei,din afara el vede mult mai bine partile bune si mai putin bune si le relateaza apoi in mod public fara resentimente,doar in interesul echipei sau al sportivuli(individual);sunt convins ca foarte multe dintre rezultatele de exceptie ale sportului romanesc din acele vremuri s-au datorat si acestui crez al jurnalistilor sportivi de odinioara,iar asta ti-o spun si din experienta proprie ce mult au contat remarcile lui Bita Stanculescu,el scria despre baschet impreuna cu Paul Iovan,pentru toti componentii echipei nationale de baschet,desi nu de putine ori erau mai putin favorabile

dan  •  26 noiembrie 2013, 13:35

Gata Catalin?

Si cu sutele de mii de exemplare vandute de acum un an cum ramane? Sau te refereai la accesarile on-line? Nu fi trist! Ar trebui sa te bucuri pentru ca de acum incolo hartia tipografica va fi folosita intr-un mod mai util!! Bafto delo in continuare!!

BestFox  •  26 noiembrie 2013, 13:50

Cum sa moara in picioare cand in ultimul an au fost alaturi de mircea sandu impotriva Universitatii Craiova? Cand era ceva de rau de Craiova scrieau imediat iar cand era de bine treceau ore pana sa apara ceva si la ei pe site. Vezi si stirea de ieri cu stadionul si multe altele cum ar fi referirile la articole penibile de pe liga2.ro unde scrieau numai mizerii de Universitatea si ridicau in slavi C.S.U. Ti se pare asta a semana cu muritul in picioare?

Romeo  •  26 noiembrie 2013, 13:53

Întotdeauna când o afacere se închide (în acest caz Pro Sport), cei vinovați sunt managerii, dar cei care suportă cel mai greu consecințele sunt angajații. De ani de zile, pe siteul Pro Sport, dar și GSP, cei care citesc detestă articolele de can-can, dar niciodată acestea nu dispar (vedeți, mai sus, o sinteză a prostiilor de pe siteul PS). Cam tot la fel a fost și cu economia Romîniei, marfa slab vandabilă a abundat, împotriva legilor economiei de piață (un mic exemplu: Sportul se vindea în 30 minute, dar Scînteia se găsea din abundență).
Scrieți că putem citi un interviu cu S Halep. Vă întreb (retoric), ceva: știți care sunt singurii jucători români care au câștigat turnee de grand slam (în tenis) ? De peste 100 ani există 4 turnee de grand slam în tenis, deci în total au fost peste 440 trofee rămase în istorie (mă refer doar la simplu). Numai doi români au câștigat 3 trofee la seniori-simplu, un bărbat și o femeie. La fel, un singur român a câștigat un meci de șah împotriva legendarului Bobby Fischer. Cum comparați astăzi pe Halep cu aceștia ? Ziarul de sport rămâne prin rezultatele pe care le înregistrează, interviurile își pierd importanța chiar a doua zi după ce sunt tipărite. Nici PS, nici GSP nu par interesați de aceste rezultate. Căutam, acum câțiva ani, minutele în care brazilienii au marcat într-un meci amical, prin 1959. Spuneți că este mult mai important când va pleca M Sandu de la FRF ? Sigur, nu! Ei bine, acele minute în care Brazilia a marcat nu se găseau pe internet (nu știu dacă sunt acum). Știți unde le-am găsit (în condițiile în care nu-mi permit să caut în bibliotecile din Stuttgart, Paris sau London) ? În ziarul Sportul Popular. Spațiul ziarului era ticsit cu interesul pentru sport popular, dar iată că a furnizat unele informații care se găsesc greu peste zeci de ani. La fel și Sportul, tot mai plin de ședințe de lucru, pe măsură ce se apropia 1989, conținea informații care se găsesc cu greu astăzi. Nu-mi amintesc câte interviuri au fost publicate cu Ilie Năstase (cel care a câștigat 2 turnee de grand slam), dar este important că ziarul a menționat (cred), toate rezultatele acestui jucător.

Sorin  •  26 noiembrie 2013, 14:13

Catalin Tolontan: Daca editia prepaid ce se poate cumpara de pe net va avea un continut de sport pur (precum Prosportul de odinioara) si intr-adevar „quality” sunt sigur ca veti dezvolta un business de succes intr-un timp foarte scurt. As plati oricand suma ceruta pt articolul despre Simona (din editia de astazi), sau pt unul ipotetic despre Mark Webber de ex care a incheiat in weekend o cariera superba in F1 – pt mine cel mai frumos sport din lume.

sonumbitch  •  26 noiembrie 2013, 17:35

catalin tolontan,adevarul despre prosport este cu totul altul decat cel descris de tine, insa n’am sa intru in acest turmoil de lacrimi si reprosuri. disparitia prosport este dovada ca lumea s’a saturat de minciuni si scandal, si „exclusiv”, si „senzational”, iar voi veti intelege asta si veti face totul pentru a rezista in piata. in plus, lumea se reformeaza si saiturile mai mici vor avea posibilitatea sa se ridice din tarana in care au fost tinute cu capul de mizeria „marilor ziare”. oamenii vor alege ce sa citeasca mai responsabil, iar voi veti fi, din nou, obligati sa aduceti lucruri care sa conteze, nu doar sa le fabricati. cititorul si’a castigat discernamantul. voi veti deveni profesionisti.

teddy  •  26 noiembrie 2013, 17:35

domnule Tolontan, stiti insa ce inseamna pentru GSP acest lucru ? vor veni vremuri foarte grele pentru simplul motiv ca fara o competitie (fie ea formala, fie ea serioasa) va scadea foarte mult calitatea articolelor !!! iar pe site, daca doar v-ati uita macar o data la nivelul de incultura, nu cred ca l-ati putea considera neaparat generator de venituri pe termen lung …

Prosportul a murit ! Traiasca MONOPOLUL !! Si, bineinteles, sa sufere CONSUMATORUL ( CITITORUL ) !!!

Octavian Stăncioiu  •  26 noiembrie 2013, 18:23

Pacat, adio ”ProSport”… Cel din perioada 1997-2002 – realizat de echipa aflata azi la Gazeta – a fost superb, neegalat apoi de vreun alt cotidian. Din pacate, site-ul lor e, de multa vreme, ridicol. Era o reclama acolo, prin 2009, in care ne avertiza ca, in timpul actului sexual, ni se poate rupe p..a. Chiar nu glumesc! Cat de jos ajungi, pentru niste arginti in plus (generati de trafic), sa te dedai la asa ceva? Imi pare rau de Floricel Caramavrov.
Oricum, nu cred in disparitia presei scrise. Sau se poate forta si asta, de catre corifeii globalizarii…

edd1ploiesti  •  26 noiembrie 2013, 18:54

Eu nu am mai cumparat ProSport de la ultimul campionat mondial cand in paginile dedicate avanpremierei unui meci al argentinei se vorbea despre cat costa ceasul si costumul lui Maradona si nimic despre meci in sine. Calitatea slaba a produselor vandute a ingropat ProSportul, nimic altceva.

Adrian  •  26 noiembrie 2013, 23:10

Pe voi ce crezi ca va paste daca mai srieti mult de oier si mioare, de parca numai ei exista in lumea asta.

Linkurile zilei: despre HOHA, aventură de blogger şi dispariţia Pro Sport • Chinezu  •  27 noiembrie 2013, 7:58

[…] Sport dispare din print şi rămâne doar pe […]

Romeo  •  27 noiembrie 2013, 8:23

În 2008 ambele cotidiene se vindeau bine, dar criza le-a tăiat mult avântul. Atunci când trebuie să cheltui bani mai puțini (fie că ești șomer, fie că ți s-a tăiat drastic salariul (bugetarii știu de ce), renunți la lucrurile mai puțin importante. Am luat Pro Sportul de luni (penru meciurile din L2, în celelalte 4 zile nu mă interesează) și nu este chiar prost, dar este treaba managerilor să caute un concept vandabil (echipa GSP încă îl are). Ceea ce pe mine mă contrariază (pentru că nimic nu trebuie să ne surprindă în țara asta) este că niciodată managerii nu sunt interesați de părerile consumatorilor (vezi criticile permanente asupra știrilor de senzație), mai mult ni se impune un anumit trend de presă, indiferet că-l acceptăm sau nu. Am prieteni care-mi spuneau, de-a lungul anilor, că au renunțat să mai dea banii pe urmașele Sportului, oameni care au fost împătimiți cândva de acele 4 pagini din care un sfert era gunoiul propagandistic. Ei bine, managerii Pro Sportului nu au fost niciodată interesați de abandonul a mii de cititori și acum pleacă în alte domenii. Asta este, mergem mai departe.

Comentează