Prinț și cerșetor

L-ați observat pe Uchida, fundașul dreapta al lui Schalke? Japonezul a coborît în prima repriză de cîteva ori în slalom printre ai noștri, că tot ningea afară ca pe Clăbucet, la Predeal.

marți, 26 noiembrie 2013, 11:34

L-ați observat pe Uchida, fundașul dreapta al lui Schalke? Japonezul a coborît în prima repriză de cîteva ori în slalom printre ai noștri, că tot ningea afară ca pe Clăbucet, la Predeal.

Cu bretonul său și cu fuleul omului care n-are nimic de pierdut, Uchida aduce întrucîtva cu Marius Lăcătuș. Poate nu știați, dar Lăcătuș este cel care poartă și azi coroana de recordman al Stelei, cu 72 de meciuri în cupele europene!

Să facem o socoteală simplă. Este Uchida, cel care ne-a dezechilibrat defensiva, în primii 50 de fundași laterali ai continentului? Mai degrabă nu!

Pe vremea cînd vîjîia printre ulmii apărărilor adverse, Lăcătuș era prețuit drept una dintre primele 3, hai să zicem primele 5 aripi ale Europei, asta ca să jucăm prudent cu aprecierile. Iată diferența!

Atunci îl aveam pe unul din TOP 5, acum ne e greu să jucăm împotriva unui fotbalist care abia prinde TOP 50 pe postul său!

Sigur, parcursul constant peste timp al Stelei este remarcabil, dar adevărul e că n-am cîștigat în Champions League de peste 7 ani. În septembrie 2006, Steaua învingea cu 4-1 la Kiev pe Dinamo. Pe bancă era Olăroiu, care de atunci a avut timp să cîștige de o sută de ori respectul șeicilor și să fie amenințat de tot atîtea ori cu expulzarea. În ritmul acesta, Oli se va ruga pe covoraș cu fața la Mecca, precum soldatul american din Homeland, pînă cînd fosta sa echipă va ajunge să bată pe cineva.

Steaua era atunci în epoca romantică, în care contabilitatea stătea nițel mai în umbră. Astăzi, clubul bagă la teșcherea aproape 20 de milioane de euro din calificarea în grupele Ligii și investește 1,5 milioane în jucători! Profitul contează.

Indiferent cine stă pe bancă și indiferent cum sună discursul conducătorilor, contabilul cu mînecuțe își freacă mîinile, ca o umbră de film noir, deasupra tribunelor și echipei.

Despre meci ce e de zis? Decent, rezonabil, plin de miză fizică și enervant precum cea de-a 22-a încercare fără victorie. A fost 0-0 Steaua – Schalke.

Destinul sincronizează. Cu acest meci, Steaua egalează pe Dinamo și Rapid, luate împreună, ca număr de meciuri europene, dar, în același timp, devine, alături de Spartak Moscova, cea mai slabă în Europa ca perioadă lipsită de victorii în UCL. Prinț și cerșetor.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

Sanchi  •  27 noiembrie 2013, 10:41

macar Steaua a ajuns acolo, nu uitati de unde a plecat…

marian  •  27 noiembrie 2013, 11:51

Intrebare: v-a placut articolul ? Raspund: nu mi-a placut. Dar … sunt perfect de acord cu Mr. Tolontan. Aici chiar are dreptate !

simplu suporter  •  27 noiembrie 2013, 13:23

Atat se poate acum. Asta e. Se va putea mai mult cand se vor putea sustine anual bugete de 40-50 mil euro. Deocamdata nu se poate. Cu toate incasarile din liga si vanzarea lui chiriches. de fapt un buget de 50 mil inseamna un buget de 200-250 mil, pt ca nu poti sa te anagajezi intr-un proiect care presupune 50 mil / an gandind anual. Paote anul asta ne apropiem de 40 mil cu UCL si vanzarea lui Chiri, dar la anul poate nu, pt ca poate ratam calificarea in UCL si nu avem cate un Chiri pe an de vndut. Asa ca trebuie inteleasa strategia clubului de a nu se intinde mai mult decat ii e plapuma, uita-te la celelalte cluburi care se bat la titlu – sustinute de bani publici (incl Astra, pt ca averea lui NIculae e furt de la statul roman sau CFR care a fost finantat prin presiunile PDL). Singurul comparabil cu Steaua este Vaslui, dar iata ca nici ei nu au un buget asa mare si nu au castigat nimic.
Ti-as recomanda Tolo sa folosesti comparatii corecte. De ex. nu poti compara incasarile din liga cu investitiile in jucatori. incasarile din liga sunt un cuantum covarsitor pt bugetul clubului, iar investitiile in transferuri nu, pt ca exista alte capitole de cost mult mai mari (salariile de ex.).
de asemenea sa compari o aripa/varf cu un fundas ofensiv nu prea merge. compara-l pe iovan/d. petrescu cu uchida. ok nici acolo poate ca nu vom arata prea bine, dar comparatia ta va avea sens logic

Vlad  •  27 noiembrie 2013, 14:46

Cred ca aceste mega esecuri ale stelei in UCL fac cu atat mai mari victoriile CFR-ului , care nu a primit nici 20% din atentia „presei” care o are Steaua.

Cip  •  27 noiembrie 2013, 14:48

Tolo, de ce ai preluat şi tu statisticile alea idioate? Ar fi avut o oarecare relevanţă în contextul în care Steaua ar fi jucat an de an în Liga Campionilor. Sper să mă înşel, dar cred că şi tu eşti socios la clubul antiSteaua. Obiectivitatea şi luciditatea nu main există printre „jurnalişti”.

vlad t.  •  27 noiembrie 2013, 16:03

steaua merita sa cistige, nu a cistigat pentru ca nu are atacanti, nu stie sa dea gol in faze unu la unu, nu i-a dat penalti, nu stiu ce…deci, nu merita sa cistige… merita, sau nu merita?

dtdr  •  27 noiembrie 2013, 16:06

Diferenta, intre atunci si acum era, ca atunci ANTRENORII VEDEAU INAINTE. Reghe a spus ieri ca si-a dat seama dupa meci unde a gresit. Dupa ” razboi ” toti fraierii-si dau seama de greseli ! Sa puna mana pe carte , sa invete meserie si apoi sa-si bata gura , ca pana acum n-a facut prea multe ca antrenor. Titlul l-a luat jiji, el a fost un mic ajutor acolo, iar de UCL sa nu mai vorbim !!!! ( vezi Urziceniul, CFR-ul, poate stie sa numere ! )

Adi Lupu  •  27 noiembrie 2013, 16:40

Iti dau dreptate domnule Tolontan. Pana nu vom scapa de mafia din fotbalul romanesc, de conducerea fotbalului romanesc si de psihicul jucatorilor romani din ziua de azi nu vom avea performante 🙂
Toata lumea isi doreste trofee castigate insa e greu sa obtii cand nici macar nu te sinchisesti sa alergi(Vedeti meciul cu grecii, tur-retur.

PANA NU EXISTA DORINTA, NU SE REZOLVA NIMIC

victor L  •  27 noiembrie 2013, 17:47

Meciul Stelei de aseara a fost cea mai exacta prognoza meteo: ne- spus clar ca „nu vine primavara” 😛
Vom vedea continuarea LC la televizie (numai sa nu fie a lu` Ghiţă ori Latrina) la fel ca si mondialele din Brazilia.
Si rugati-va sa nu le prefateze Zgonea, Dragnea si plagiatorul national 😛

ROMAN COMISARU’  •  27 noiembrie 2013, 17:49

ASA E MAH TOLONTANE, INTREBAREA E ; CE E DE FACUT?, SOLUTIA?, SCRIE DESPRE ASTEA DACA TE ,,DUCE CAPUL”, ADICA DACA AI CURAJ, ASA CUM ITI PLACE TIE SA FII PERCEPUT..

Blackhawk  •  27 noiembrie 2013, 18:52

Tolo, si cei care postati pe aici, imi pareti dusi rau de tot. Are Steaua nu stiu ce record negativ zic unii, altii ca Tolo ataca Steaua, altii ca Steaua e mafiota si face blaturi. Citind toate astea ai senzatia ca esti pe ulita principala cu tzatza Mitza, tzatza Pitza si inca vreo trei surate croncanind despre cine cu cine s-a mai cuplat si altele din astea. Chiar nu aveti ceva mai bun de facut? Steaua atat a putut, CFR a facut 10 puncte anul trecut dar mai are inca de confirmat pentru ca, cu o floare nu se face primavara. Iar acum pare in degringolada, financiar inteleg ca nu prea sta bine iar constructie nu se prea vede. Rapidul e unde e, Dinamo da ceva semne ca ar construi ceva dar le mai trebuie cel putin 1 an sa devina competitivi in Ro si inca unul pentru cupe europene. Pandurii fac o treaba buna si sper sa aiba forta sa faca saltul catre Europa. Petrolul a construit ceva dar mai trebuie. Eu m-am bucurat de ce a facut CFR ca si de evolutiile bune ale Pandurilor si Petrolului. Momentan doar Steaua are o constanta in reprezentare. Buna sau slaba. Restul au fost aparatii meteorice. Ne trebuie mai multe echipe competitive in Europa care sa fie constant acolo, ca sa crestem nivelul campionatului si implicit sa intre mai multi bani in fotbalul romanesc. Discutii ca cea propusa prin acest articol imi par de prost gust si chiar inutile. Ne incalzeste cu ceva ca Steaua are un record negativ sau ca alte echipe romanesti au cate o aparitie meteorica cu care se lauda 10 ani dupa aceea? Cred ca avem probleme mai serioase in fotbalul romanesc decat statisticile stupide. Sau ar trebui sa numaram recordul negativ de cand se pregateste Dinamo pentru CL sau recordul negativ al Rapidului de nu mai fi intrat in cupele europene, sau recordul negativ al nationalei de a nu se califica de n-spe ani la mondiale? Hai sa fim seriosi.

durden  •  27 noiembrie 2013, 20:24

in general corect insa uchida cred ca este totusi in primii 50 din lume.si sincer acum…lacatus in primii 3-5 din lume?!?!!? :)))))))))) doamne dumnezeule,ti-ai pierdut simtul masurii!

Tudor  •  27 noiembrie 2013, 21:11

CFR CLUJ ne-a dăruit marea onoare de a fi cetăţeni ai primei ţări din EST care a învins-o pe Manchester United pe Teatrul Viselor.
Perla Ardealului deţine recordul de puncte în Liga Campionilor,aşa că nu mai spune că nu am câştigat din 2006, nu aţi câştigat voi, dar CFR a câştigat .
Mulţumim CFR !!!!

Swamp  •  28 noiembrie 2013, 9:10

Catalin, te rog frumos sa acorzi cateva minute acestei abordari:

http://www.jurnalulph.ro/sport/4151-breaking-news-stana-din-ghencea-atacata-de-lupi.html#sthash.pTldqwh9.dpbs

…si te-as ruga sa ne spui parerea ta despre acest mod de a face jurnalism. Mii de scuze, chiar m-am gandit sa iti cer parerea stiindu-ti verticalitatea. Stima.

ovidiu_3003  •  28 noiembrie 2013, 10:39

Este bine sa joci in C.L….chiar daca nu bati pe nimeni …

Cătălin Tolontan  •  28 noiembrie 2013, 15:41

durden: nu era lacatus in 1986 intre primele 5 aripi ale Europei? Citeste atent, te rog. Vorbesc de clasamentul extremelor, nu de clasamentul general.

Andrei  •  28 noiembrie 2013, 23:00

Mie mi-a placut o chestie la dumneavoastra, cea cu investigatia despre gala Bute. Asa ca o sa pun acest articol pe seama frustrarii colective pe care o simtim probabil multi, fata de pretentiile, poate nejustificate, pe care le avem fata de echipa care a castigat campionatul in Romania. Si nu pe seama a ceea ce zic din ce in ce mai multi, vad ca este un trend, ca gsp are ceva cu Steaua (si despre prosport se spune acelasi lucru).

Si intradevar, eu recunosc, nu citesc foarte multe articole, dar din ce am vazut, cele care sunt impotriva Stelei critice/ironice par a fi multe sau mult mai multe decat cele pozitive. Aici intervin mai multe lucruri. Faptul ca ei nu va raspund la toate intrebarile, si au un aer de superioritate, si au un comportament rece cu presa,asta da se poate spune, se poate atribui lor. Dar v-ati intrebat de ce ? Doar atat, sa va intrebati, fara complicatii, sau alte interpretari, sau influente,sau subiectivism. De ce oare ? Ce le-am facut eu/noi lor ? Raspunsul este nimic,nu ? Oricum in chestia asta in care nu cunosc prea multe, nu am urmarit ce s-a intamplat, atribui la prima vedere vina ambelor parti, nici una nu cedeaza, nu recunoaste ce a gresit, fiecare o tine pe a lui, pe orgoliul lui. Asa ca prea curand nu vad o rezolvare, poate sa mai tina mult timp asa. Dar, repet, refuz sa pun acest articol pe seama acestui fapt.

Eu sunt un suporter al Stelei, mai putin suporter dupa meciul Steaua-Viitorul. Pentru mine a fost o performanta buna calificarea in Liga Campionilor,trecand prin tururile preliminare, nu am avut asteptari mai mari, pentru ca era destul de clar ca nu vom putea face mare lucru mai departe, in conditiile in care am vandut cel mai bun jucator al echipei, conform parerii majoritatii, si avand in vedere cat de subtire, ca sa nu spun mai rau, este lotul echipei. Pentru Champions League. Apararea sufera mult dupa plecarea lui Chiriches. Pentru mine nu era o realizare nici daca din CL ne calificam in Europa League.

Eu daca ma uit pe clasamentul oficial al grupelor Champions League, vad ca Steaua are 5 meciuri, 3 egaluri si doua infrangeri. Putem pune si 6 meciuri, 3 egaluri, 3 infrangeri. Deci 3 puncte. Sunt 5 echipe cu punctaj mai mic ca al nostru,din 8 grupe, printre care una din Spania si una din Franta. 2 au 0 victorii, 0 egaluri, 5 infrangeri, 0 puncte, 2 au 1 punct, si 1 are 2 puncte. Mai sunt si care au 3 puncte.

CORNELIU  •  29 noiembrie 2013, 11:05

am vrut dupa evenimentele din ’89 sa distrugem gimnastica romaneasca, prin campanii ale mass-media, am reusit. La rugby, Steaua, de vreo cinci ani tot pe 2 sau 3. Fruncea, Timisoara si Baia-Mare, plina de jucatori de afara, doar Steaua datorita bugetului mic „se bate” numai cu jucatori autohtoni. Cam aceeasi situatie si la fotbal. Astra, Petrolu, chefere 1907 cluj, au echipe puternice si in campionatul intern chiar sunt puternice, dar foarte multi jucatori sunt „stranieri” si nu ajuta cu nimic fotbalul romanesc. Steaua la toate sectiile de sport promoveaza jucatori autohtoni, buni, rai, cum sunt.In Polonia cand politicul „s-a amestecat” in fotbal, FIFA mai avea un pic si excludea Polonia din toate competitiile, la noi mass-media si „neica-nimeni” de pe blog se bucura pentru ca premierul si vice premierul „isi baga coada” in bucataria fotbalului, cu speranta, vezi doamne, ca „vor asigura un cadrul” mai bun fotbalui profesionist din romanica. Cati jucatori romani de la Astra, Petrolul sau chefere 1907 cluj sunt la nationala? Si atunci sa respectam razultatele Stelei, buna si mai putin bune, dealungul a peste trei decenii si sa promovam munca indelungata si la un inalt nivel a acestui club, care sa straduieste, cate o data cu succes, sa ridice stacheta fotbalului romanesc cu jucatori romani!

vrt  •  29 noiembrie 2013, 11:26

Durden are dreptate, Uchida e in primii 12 ai lumii, chiar…

CORNELIU  •  29 noiembrie 2013, 11:56

Câte puncte au făcut echipele româneşti în acest sezon:

Steaua – 11.5 puncte
Astra – 5.5 puncte
Pandurii – 5 puncte
Petrolul – 4.5 puncte

Capisci?

Comentează