Rugă pentru copii. Adevăratele rădăcini ale dosarului Ridzi

Monica Ridzi a apelat ieri la argumentul memoriei imaginii în fața copiilor săi în ultimul cuvînt pe care l-a avut la Înalta Curte. Sentința va veni pe 27 ianuarie

vineri, 17 ianuarie 2014, 9:51

Monica Ridzi a apelat ieri la argumentul memoriei imaginii în fața copiilor săi în ultimul cuvînt pe care l-a avut la Înalta Curte. Sentința va veni pe 27 ianuarie

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Cele două versiuni ale realităţii s-au așezat ieri una în faţa celeilalte, pentru întîlnirea decisivă.

Procurorii au cerut pedeapsă cu închisoare pentru toţi cei 12 oameni din cazul Ridzi. Avocaţii inculpaţilor au spus că “procurorii n-au înţeles nimic din acest caz”. Completul de trei prezidat de judecătorul Ilie Iulian Dragomir a ascultat, a intervenit pe alocuri și va da verdictul luni, 27 ianuarie 2014.

Cine se aștepta la asta acum cinci ani? Pentru că, de fapt, atunci a început cazul. Există un episod relevant, pe care procurorii nu l-au sesizat, deși au inserat toate mailurile la dosar.

Aceste mailuri spun o poveste interesantă, din care a izvorît dosarul.

Au cerut patrimoniul sportului românesc!

Abia instalată pe fotoliul de ministru la MTS, Monica Ridzi ia contact cu Ioana Vârstă, un consilier politic versat. Pe 6 ianuarie 2009, Vârstă îi cere Ilenei Cazan, șefa de cabinet a lui Ridzi, organigrama ministerului. Încep epurările și sînt răsplătiţi susţinătorii politici. Se adună bani pentru campania electorală, pe furiș, amintiți-vă cum Ridzi îi avertiza că presa e cu ochii pe ei! În cîteva luni, se ajunsese la concursuri înscenate pînă la nivel de șef de bază sportivă! Gazeta Sporturilor a publicat în primăvara lui 2009 rezultatele înainte de concursuri, dar nimeni din cei de la putere nu a ținut cont de semnalele presei. Iată un singur exemplu.

Vârstă solicită imperativ încă ceva de la cabinetul lui Ridzi. Ea vrea, cităm din mail, “centralizatorul bazei materiale a ministerului”. Patrimoniul. Bazele sportive. Zestrea de aur a sportului românesc. Terenuri, stadioane, atracţia imobiliară din care, de altfel, se va și prăda îndelung în anii care au urmat. Le primește pe 15 ianuarie 2009.

Ioana Vârstă n-avea nici o calitate oficială să pretindă aceste documente. Ea va ajunge abia mai tîrziu consilier al lui Ridzi. Dar le cere pentru că aceasta pare a fi misiunea ei reală. Favorurile, pentru partid, imaginea pentru ministru și banii pentru cine trebuie.

Și așa începe o dominaţie fără precedent în sportul nostru, care se termină brutal, cu 12 oameni aduși în faţa instanţei.

9 sint demnitari și funcționari de stat, 3 sînt oameni de afaceri, provenind din agențiile de publicitate.

Le privim chipurile, după 5 ani. Se uită în jos. Ne urăsc și e normal să o facă. Se consideră victime. Ridzi, victima ”încrederii prea mari în ceilalți”, așa cum spune azi în fața judecătorilor. Ceilalți, victima circumstanțelor. De fapt, Ridzi i-a adus sau promovat pe cei 8 si  toți erau colegi la PD-L. Fiecare suportă temerea unor pedepse mari. Ridzi, de pildă, riscă între 5 și 15 ani de închisoare.

Avocații au admis că documentele au fost antedatate

Contractele din jurul evenimentelor din 2 mai 2009 sînt doar o picătură în această poveste a forţei de a domina o lume pe care n-o înţelegi, n-o iubești, dar ai o treabă de făcut cu ea.

O picătură pe care Gazeta Sporturilor a răsucit-o în lumină pînă cînd oamenii au văzut, au înțeles și procurorii au început cercetările. Sincer, n-am crezut că e vorba despre furt de bani, nici n-am afirmat-o. Am crezut că sîntem în fața unui abuz pentru imagine, mînă în mînă cu televiziunile care au vîndut știri: Realitatea TV, Antenele și ProTV.

Nu știam tot. Pentru că, speriaţi de investigația din presă, cei din minister s-au apucat să șteargă urmele a ceea ce procurorii aveau să numească “falsificarea documentelor de achiziție”. Unul dintre parlamentarii UDMR din comisia de anchetă, Petru Lakatoș, a fost primul care a exclamat chiar în fața celor din minister: ”Aveți grijă că astea arată ca niște documente false de achiziție!”.

«Da, actele au fost antedatate, dar din cauza circulației hîrtiilor în MTS» avocații apărării

Pînă și avocaţii inculpaţilor au recunoscut ieri, în pledoariile finale, “că documentele au fost antedatate”, după expresia lui Tiberius Bărbucioru, apărătorul Ioanei Vârstă. “Contractele au fost antedatate, dar nu au fost fictive, dovadă că evenimentele au avut loc”, a pledat Bărbucioru.

“Doamne ferește!”

Cînd cei din minister s-au apucat să șteargă de prin calculatoare urmele postfabricării contractelor, DNA cablase deja unul din angajaţi, pe Lelia Preoteasa.

Microfonul ei a înregistrat discuţii incredibile, în plină panică a șefilor MTS. “Doamne ferește!”, exclamă Ridzi, cînd unul dintre directori, care-l chemase pe șeful de la IT, spune că trebuie șters tot din reţea că altfel ajung pe mîna DNA. “Doamne ferește!” era acolo, înregistrat.

DNA i-a lăsat să se înfunde

În acele zile, DNA a avut de ales între “a-i ridica pe toţi și a aștepta să-i lăsăm să se înfunde”. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Mariana Alexandru, pe atunci adjuncta lui Lucian Papici.

Alexandru e singura despre care Traian Băsescu, dar poate că e doar o coincidenţă, a spus că are ceva rezerve cînd  recent a luat apărarea șefilor DNA, demiși de noua putere.

Alexandru nu a reținut-o pe Ridzi, care între timp a și demisionat din MTS, după un îndemn sec de la președintele ţării. Această informaţie a demisiei forțate a ministrului a venit, pentru ziar, dintr-o sursă de la Cotroceni.

DNA nu a reținut-o pe Ridzi, lăsînd-o să încerce să altereze probele și transformînd în dovezi chiar această tentativă de ștergere a urmelor.  Încet, a alcătuit dosarul de peste 10.000 de file și l-a trimis în instanţă în iunie 2011. “Unii cercetaţi au venit cu carnetul de partid la DNA”, însă cazul a mers înainte, în scepticismul general că se va întîmpla ceva. Elena Udrea, Monica Ridzi și Elena Băsescu alcătuiau triada inatacabilă a acelor ani. Imaginea Elenei Băsescu a fost promovată substanțial pe banii MTS de 2 Mai. Ridzi însăși a primit 304 știri în două zile.

Ridzi nu s-a abţinut să exclame într-o conferinţă de presă de la începuturile scandalului, sincer uimită: “Ce am făcut?! Am cheltuit 600.000 de euro? Putea fi mai scump! Alţi colegi, de la alte ministere, au făcut mai mult!”.

“Clienta mea a fost obligată de lege să organizeze Ziua Tineretului”

Ieri, la ora 17:30, Monica Ridzi a avut ultimul cuvînt în faţa instanţei. “Să spuneţi altceva decît pînă acum, vă rog”, a îndemnat-o instanţa.

Ea a spus că a fost linșată vreme de cinci ani. A adăugat că “am intrat în politică la 20 de ani ca să arăt că cineva din Valea Jiului poate face politică la nivel central”.

A spus că atît își dorește: ”Cei doi copii ai  mei să știe că mama lor nu e hoaţă, coruptă și oportunistă!”. Și a încheiat: “Mă consider că nu sînt vinovată”. Cu toții sînt nevinovați și doar judecătorii vor decide pe care dintre versiuni o creditează. A inculpaților sau a procurorilor.

Avocatul ministrului Ridzi, Alexandru Chiciu, cel care o apără în acuzaţia de abuz în serviciu, pentru celelalte capete de acuzare fiind angajat Marin Nazat, a început pledoaria spunînd: “Stimată instanţă, legea o obliga pe clienta mea să organizeze Ziua Tineretului. Ea ar fi avut trei variante. Să nu facă Ziua, ceea ce ar fi însemnat că încalcă legea, să organizeze Ministerul Tineretului și Sportului prin direcţiile judeţene și să externalizeze. A ales a treia variantă, de a lucra cu profesioniști”.

12 profesioniști

Cuvîntul “profesionist” a apărut repetat în discursurile avocaţilor și ale inculpaţilor. Drept “profesionistă” s-a prezentat și Vârstă. Un profesionist “aflat la momentul și la locul nepotrivite” a fost caracterizat și directorul economic al MTS de către apărătorul său.

“De ce, atunci, Monica Ridzi și-a trimis oamenii să se consulte cu ANRMAP după ce stabiliseră deja modalitatea atribuirii?”, a întrebat președintele completului. Cei 12 au tăcut. Stresul se vede pe feţele lor și în kilogramele în plus căpătate în acești ani lungi.

“Punctul nodal este procedura de achiziții”

În teoria procuraturii, șefii din MTS s-au dus la ANRMAP doar ca să asigure o spoială de legalitate post factum. Toţi avocaţii au recunoscut implicit antedatarea actelor, sînt probe, n-o puteau contesta!, dar au explicat-o prin “circulaţia hîrtiilor în minister”.

“Punctul nodal al acestui dosar este procedura de achiziţii”, a remarcat instanţa, prin președintele său, Iulian Dragomir.

Pe 27 ianuarie, cei 12 vor afla sentinţa. Inculpații sau Parchetul vor face recurs.

Apoi vor mai avea o singură instanță. După un îndelung chin, început într-un ianuarie friguros cu mailuri în care solicitau să li se ofere repejor patrimoniul sportului, totul se va termina într-o sală înăbușitoare, la 40 de grade, indiferent de vremea de afară.

Comentarii (86)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  17 ianuarie 2014, 20:01

50, clujean din state: am senzatia ca e un proces cheie pentru justitie. Independenta justitiei, atit de mult clamata, negata si invocata va fi testata in acest caz.

google  •  17 ianuarie 2014, 21:26

Ma alatur celor de mai sus si spun si eu ca acest proces reprezinta, d-le presedinte Ilie Iulian Dragomir, „punctul nodal” al justitiei din Romania.

D-le Tolontan si d-na Neag, va felicit pentru aceasta ancheta, care a fost demarata intr-un moment sensibil pentru Cotroceni si este finalizata intr-un alt moment dificil, tot pentru Cotroceni.
Cu respect, un roman satul de minciuni

fiulratacit  •  17 ianuarie 2014, 21:34

Cred ca mai bine decat „ruga pentru copii” ar fi sunat „Ruga pentru copiii nostri”. Pentru ca ceea ce va face justitia acum influenteaza in mod direct viitorul copiilor nostri. Pentru ei trebuie sa ne rugam cand vom astepta sentinta in procesul Ridzi. Si nu numai.
Va multumesc pentru ca luptati pentru noi, pentru viitorul nostru. Va doresc sanatate d-le Tolontan si colegei d-voastra, care, din cate am citit, a avut un moment de cumpana. Curaj si spor la munca.

Tagore  •  17 ianuarie 2014, 22:32

Sa extrapolam la ceea ce se va intampla dupa 21 dec.2014.

edy  •  17 ianuarie 2014, 23:37

Mda… Sa vedem cat de curata, independenta este justitia, care se afla in fata primului dosar portocaliu greu. Si despre care toata lumea nu mai crede in lacrimi. Sta la baza mandatului de europarlamentar EBA. Asadar, E BA sau DA!
Sincere felicitari

veron  •  18 ianuarie 2014, 0:08

Sper ca justitia sa-i acorde mai mult de 5 ani de puscarie avand in vedere ca nu-si recunoaste vina.Nu exita circumstante atenuante pentru acesti oameni.
Nu vreau sa-i judec dar cazul pare foarte clar,oamenii au fost la rupere,au ras tot ce au prins,erau bine pusi pe treaba.
Normal ar fi sa li se confiste si averile

fane  •  18 ianuarie 2014, 0:20

Bravo pentru ancheta! Si succes pe 27 ianuarie sa vedem cat de bine am inceput acest an?

mimi  •  18 ianuarie 2014, 5:12

pe pariu ca nu ia, nici macar o zi cu executare…o sa ia 3 cu suspendare. ce tam tam si ce spume se facea cu necolaiciuc ala , cu perne de 1000 euro si lopeti de 500. iote ca a fost achitat!

cataleya  •  18 ianuarie 2014, 7:15

Pacat ,mare pacat vor face puscarie niste oameni pt. a fi promovate nulitatile!!??

Bibi  •  18 ianuarie 2014, 9:29

Mirela, Razvan, Catalin, multumesc !

nba  •  18 ianuarie 2014, 10:41

Da. Justitia va da un examen important pe 27 ianuarie. Sa avem rabdare. Zilele trec repede, la fel si viata noastra….

Andrei  •  18 ianuarie 2014, 11:10

Buna initiativa, buna investigatie si anchet..dar tot nu se va schimba nimic.Astia parca au reteta anti-puscarie.

ride bene chi ride ultimo  •  18 ianuarie 2014, 11:13

Multumirile noastre, domnule Tolontan ! Ce multe ite ar fi trebuit sa descalceasca onorata noastra justitie daca tara asta ar fi avut mai multi ziaristi ca dumneavoastra !

Shaq  •  18 ianuarie 2014, 12:15

Pai sa vedem cat ar trebui sa primeasca:

Q: Dl. Voiculescu pentru furt de 60 de milioane de euro a primit 5 ani in prima instanta. D-na Ridzi pentru 600 de mii de euro va primi „x”. Sa se calculeze „x”.

A: Regula de trei simpla: x=5 ani/100=18.25 zile.

decretel  •  18 ianuarie 2014, 13:09

Sentinta in dosarul Ridzi va fi acel indiciu, cel putin pentru mine, al sperantei la o viata mai buna in Romania. Sau poate insemna ca toti anii de dupa ’89 nu au fost decat o mare ratare. O mare minciuna.
De acum si pana pe 27 ianuarie, judecatorii de la Inalta Curte sa nu faca nimic altceva decat sa se gandeasca bine la ceea ce vor decide. Sa nu doarma linistiti pana atunci.
Voi, Tolo si Neag, puteti insa sa va odihniti. Pentru ca ati facut totul si nimeni nu are ce sa va reproseze. Sunteti un exemplu pentru noi toti.
Sanatate si respect

codrin  •  18 ianuarie 2014, 13:19

Nici nu stiti cat de frumosi sunteti! Va multumesc

Tudor  •  18 ianuarie 2014, 14:24

mai groaznice decât articolul sunt comentariile …
o să ia cu executare şi o să iasă după o treime din pedeapsă.Mi se pare aberant ca o fetiţă ca Ridzi să ia mai mult decât mafiotul Năstase.
Urmează patronal tău, Tolontane, atunci la fel o să scrii ?

Cătălin Tolontan  •  18 ianuarie 2014, 16:47

65, decretel: sintem aceeasi generati 🙂 multumim!

Cătălin Tolontan  •  18 ianuarie 2014, 16:52

67, tudor:

https://www.tolo.ro/2009/06/29/ridzi-afacerile-voiculescu-afacerile-vantu-elena-basescu-si-televiziunile/

https://www.tolo.ro/2009/07/13/gsp-a-gasit-banii-pentru-imaginea-ridzieba/

http://www.ziare.com/dan-voiculescu/stiri-dan-voiculescu/dan-voiculescu-isi-ataca-angajatii-tolontan-nu-mai-exista-pentru-mine-930194

http://www.reportervirtual.ro/2013/04/tolontan-despre-interesele-patronului-sau-dan-voiculescu-in-tva-ul-de-9-la-paine.html

cabrera  •  18 ianuarie 2014, 19:06

Monica Ridzi o noua martira,victima DNA,care surprinzator nu beneficiaza de prezumptia de nevinovatie din parte lui C Tolontan la fel ca Felix&co!Si bineinteles L Bute e un campion!

voinicu  •  18 ianuarie 2014, 21:33

Neag, un minister te stie de frica, Tolontane, bine le gandesti si zici. O echipa adevarata. Cate lucruri bune ati fi facut daca domeniul ar fi fost unul mai bugetat. Invatamant, economie, sanatate!!! Cata nevoie de voi este acolo!
Un ziar de investigatii nu ar putea merge?
Va multumesc,

Ervin  •  18 ianuarie 2014, 23:37

Da ruga ptr copii , care au parintii plecati prin strainatati ptr un trai Mai bun si isi
Iau dragostea parinteasca prin Skype , ruga ptr copii care nu pot primii un tratament
Decent intrun sistem de sanatate distrus, ruga ptr copii care invata intrun sistem de invatamant fara cap si fara coada, ruga ptr copii al caror viitor a fost si este furat de aceste jeguri umane, si ruga la D-zeu ca acesti nenorociti care distrug generatii intregi de copii sa primeasca ceea ce merita, sau ce le-o harazii soarta lor si copiilor lor si nepotilor lor.
V-ati vandut sufletele pentru saci de bani , prostilori.

lili  •  18 ianuarie 2014, 23:55

Ruga pentru Romania
Felicitari pentru intreaga ancheta si toate celelalte investigatii

Foxcrawl  •  19 ianuarie 2014, 3:50

Daca vor fi condamnati,parca vad ca unii vor striga: basescu e de vina 🙂
Aia, Ioana Varsta ar trebui sa incaseze cel mai mult. O oportunista care trebuie sa stea dupa gratii, iar ceilati la fel si ei deoarece sunt incompetenti si n-aveau ce cauta in functii inalte daca nu se pricepeau.
Vorba clasica din popor: „daca esti prost, stai acasa si nu te baga”

titanic  •  19 ianuarie 2014, 12:08

Ruga pentru toti romanii onesti, care muncesc cinstit si traiesc la limita subzinstentei. Hotii sa se roage singuri pentru libertatea de care si-au batut joc crezand ca sunt invincibili. Nenorocitii!

HAIDUCUL  •  19 ianuarie 2014, 18:06

Cu respect, Tolo si Neag

blogul  •  19 ianuarie 2014, 18:43

Sper ca Ridzi & comp. sa plateasca pentru ceea ce sunt acuzati, nu mai mult, dar nici mai putin. Ma rog ca justitia sa fie dreapta.
Felicitari pentru Tolonta & comp.

paloma  •  19 ianuarie 2014, 23:50

Daca Ridzi primeste cu executare o sa va promit ca voi cumpara ziarul Gazeta zilnic cel putin in 2014. In semn de respect si recunostinta pentru munca voastra. Oricum, va felicit

printul  •  20 ianuarie 2014, 0:21

AMR 7 zile.

Justin Case  •  20 ianuarie 2014, 3:07

Justitia, asa „independent” cum e ea trebuie sa dea pedepse cu executare tutoror celor din dosar. Faptul ca Ritzi reprezenta interesele alegatorilor in functia care o ocupa ar trebui sa fie o circumstanta agravanta, 10 ani trebuie sa ia. Asa cum Nastase era exponentul coruptiei (fara probe prea concrete) acum un deceniu, Ritzi e simbolul coruptiei portocalii coordonata de la Cotroceni (cu foaqrte multe probe care s-a incercat sa fie distruse)!

piratul  •  20 ianuarie 2014, 9:59

Sa speram impreuna ca justitia este oarba si ca le va da celor 12 ceea ce merita, indiferent de varsta, sex, apartenenta politica, stare civila, studii etc.
Felicictari pentru intreaga ancheta Ridzi, un reper in jurnalismul de investigatie din Romania

floarea  •  20 ianuarie 2014, 10:14

Bravo, Tolo si Neag. Sunt un cititot fidel al anchetelor voastre si ma bucur cand vad ca exista o continuitate a lor pana in justitie. La Ridzi a mai ramas un pas de facut si sper sa fie unul facut inainte.
Cu respect,

bibicu  •  20 ianuarie 2014, 12:15

Felicitari

Mihai  •  24 ianuarie 2014, 0:19

Draga Tolo,
Faci foarte bine ca te ocupi de Gala Bute.
Dar, draga Tolo, de ce nu te ocupi de tunurile, de miliarde de euro, date de cei din usl ?
Intii sa recuperam miliardele de euro furate de Felix, Nas6case, Patriciu, Mitrea, DIP, Dragnea, Oprisan, Mazare, Nicusor Constantinescu, Niculescu – Arges, Fenechiu, Cancescu, Bradisteanu, Ioan Dumitru – Romsilva, Voicu, Copos, Seres, Pantis etc etc etc, iar abia apoi sa ne ocupam de Gala Bute.
Cred ca incerci, in disperare, sa abati atentia de la fraudele de miliarde de euro, ale stapinilor tai.
Ca sa fii credibil, pentru fiecare articol despre Gala Bute trebuie sa scrii citeva mii de articole despre tunurile de miliarde de euro date de infractorii din usl, care au devalizat tara, au dat o lovitura de stat, au fraudat masiv alegerile si referendumul, au obstructionat justitia si i-au favorizat pe infractorii din usl. Acestia reprezinta adevaratul pericol pentru tara, adevaratul pericol pentru siguranta nationala.

xyz  •  27 ianuarie 2014, 18:42

Mai pupincuristi basisti, mai aveti putin si va pierdeti obiectul muncii, voi vorbiti de furturi, voi clica basista cre ati batut toate recordurile in materie. Pacat de fata asta tinara ca sa lasat amagita de Basescu si odreslele lui, ele trebuiau sa fie acolo. Cred ca mai e putin si justita o sa se descotoroseasca de Base , apoi o sa vedeti vi, asta-i doar inceputul

bibicu  •  29 ianuarie 2014, 13:41

@Shaq Cand o sa termine Voiculescu banii care i s-au dat cu permisiune (vezi si cazul Khodorkovsky! Sau Patriciu caruia o sa-i pape banii englezii de fraier ce e, ca lui Berezovsky), in desertul legislativ al acelor ani, atunci o sa mai vorbim. Deocamdata da de lucru la oameni si nu are pretentii politice (sa-l suparam pe Basescu, vai!), ceea ce Ridzi nu poate face, caci e doar un instrument.
Dar sunt de acord cu tine, pe de o parte. Altii sunt scobiti in fund si-n conturi pentru ca si-au vandut apartamentul proprietate personala, de exemplu. Romania va ramane de facto in afara structurilor internationale daca nu respecta SAU OBSTRUCTIONEAZA legile, inclusiv cele ale proprietatii.

Comentează