Olguța Vasilescu vrea să radă chioșcurile de presă, suprimînd astfel ziarele critice

Joi, pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova, sînt prevăzute două puncte prin care se cere rezilierea contractului dintre Primărie și principala firmă de difuzare de presă din oraș, care deține 27 de chioșcuri.

marți, 25 martie 2014, 1:59

Joi, pe ordinea de zi a Consiliului Local Craiova, sînt prevăzute două puncte prin care se cere rezilierea contractului dintre Primărie și principala firmă de difuzare de presă din oraș, care deține 27 de chioșcuri.

Motivul ruperii contractului este faptul că, în afară de presă și de cărți, respectivele puncte de vînzare comercializează băuturi răcoritoare și țigări, lucru aprobat  anterior de primărie și care se întîmplă în aproape toate orașele țării.

”De fapt, Olguța Vasilescu este enervată de criticile din ziare, pentru că ele au rămas singurul mediu unde se pot arăta faptele sale. În principal o deranjăm noi, cei de la Gazeta de Sud. De ceva vreme știam că vrea să atace difuzarea, acum sîntem covinși că acesta este motivul!”, a explicat unul dintre șefii editoriali de la Gazeta de Sud.

”Deja primăria ne-a hărțuit volanții. Iar acum, dacă se va aproba desființarea acestor chioșcuri, problema nu va fi doar a difuzării. În momentul în care chioșcurile vor dispărea, va dispărea și expunerea ziarelor, care nu vor mai fi vizibile!  Vom fi agrav afectați în baza noastră economică, pentru că mai degrabă trăiești din vînzarea de la tarabe și nu din abonamente. Evident că primăria vorbește despre faptul că punctele vor fi date altor firme, dar e o păcăleală”, a spus același jurnalist de la Gazeta de Sud.

Gazeta de Sud este principalul cotidian din Oltenia și din sud vestul României și unul dintre cele mai importante ziare locale din România. Cu 12.000 de exemplare vîndute, el are un tiraj superior unor ziare naționale.

Ziaristul de la Gazeta de Sud, care a preferat să nu i se publice numele, susține că ”Olguța Vasilescu a aplicat inclusiv alt gen de presiuni. O parte din firmele care cumpărau publicitate în ziar au renunțat să mai facă după ce am fost sunați de la primărie”.

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Broscuţa Oac  •  25 martie 2014, 22:34

Nu Olguţa e inamicul presei tipărite. Dispariţia chioşcurilor de ziare e un fenomen mondial. N-o să-l stopeze nicio campanie.

Csaba  •  25 martie 2014, 22:42

Suntem singura tara est-europeana unda s-a facut adevarata revolutie prin aparitia presei libere. S-au infiintat mii de firme de distributia presei in toata tara, insa nu s-a facut nicio lege care sa reglementeze functionarea firmelor de vanzarea presei.

Totdeauna am fost la cheremul alesiilor locali, care in principal, dintre care in special aia cu diploma cumparata si cu titele aruncate platou, a incercat sa scapa de presa prin fel si fel de presiuni inventate impotriva difuzorilor de presa, dintre care cel mai cu efecet lovitura aplicata a fost intotdeauna rezolvarea problemei difuzárii prin litera legii, adica prin organizarea licitatitiilor publice. Care s-au si facut, iar unii smecheri fara de lege Presspoint, alias Rodipet, alias Network, alias Hei Distribution, alias Hiparion, alias Symmetria, alias MAV Millenium, etc., au licitat preturile pt. locatii pana la stele, iar dupa ce au eliminat concurenta autohtona mana in mana cu primariile, n-au mai platit nimic din ce au licitat.

Asa ni s-au bagat pe gat niste firme de angrosisti, care de pe o parte santajau editurile, iar din cealalta diifuzorii mai mici, la care dadeau comisioane de 20-22%, iar acuma cu toti suntem pe nicaieri.

Axioma: tot ce este virtual, asa si isi face efectul in viata de zi cu zi, adica, tot ce registram prin televiziune sau net sa si dispare din creier, dupa cateva ore bine retinute in memorie. Practic media virtuala este a apa de foc pt indienii de noi de aztazi. Adica, daca n-ai o proprie elita, care si-a dzevoltat propria cultura prin carti, publicatii tiparite, asta insemana, ca practic ca natie, esti condamnat sa dispari de pe harta istoriei.

Ca maghiar ma exprim mai greu, dar asta este, cu analfabeti creati in aceste 24 ani am creat niste monstrii care vor darama tot ce s-a construit in aproape o suta de ani. Nu clementa, nu bagare de seama, niciun fel de sprijin primt, pe cand noi difuzorii de presa suntem principalii raspunzatori pt. a o tara functionala. Daca nu credeti pot sa detaliez ideea si mai amanuntit. Asa ca fie cu Olguata, fie fara, cu totii ne-am dat de dracu.

dorin  •  25 martie 2014, 22:53

Catalin,

Criticile din ziare sunt de fapt „criticile din ziar”, e vorba de un singur ziar. E posibil ca pentru criticile dintr-un singur ziar sa se anuleze un contract cu o firma ce vinde mai multe ziare? Eu nu cred asta, decat daca firma apartine editorului ziarului, aspect nelamurit in editorial.
In alta ordine de idei, vehiculati idea ca primarul doreste anularea contractulu, in realitate primarul chiar daca doreste, poate doar propune, cel care hotaraste este consiliul local.
Poate e o informatie ce foloseste ideii rezultate din materialele dvs scrise in ultima peruoada ca firmele de distributie au probleme, dar o minima verificare a informatiei nu strica. E informatia comfirmata din mai multe surse? Nu cea privind intentia de reziliere a contractului, ci cea ca rezilierea s-ar datora criticilor din ziar? Nu rezulta din articol! Stima!

Csaba  •  25 martie 2014, 23:04

Altceva. Oare unde o sa ajunga chioscurile Press Point ridicate la Oradea… la Targu Mures? De ce nu a durut la presa chioscirile verzi „italienesti” de 17.000 bucata a lui Mateescu? Cat la suta din a cest pret inseamna mita pt cei din primáriile din Oradea, Timisoara, Cluj si Sibiu?

Ovy  •  25 martie 2014, 23:20

Da’ chiar asa: nu face Olguta o gazeta mai la sud decat actuala gazeta, sa-si arate muschii umflati de partid? Da’ unde va credeti voi? 😀

Cătălin Tolontan  •  25 martie 2014, 23:48

50, vlad: am gresit, scuze, am rectificat

Csaba  •  26 martie 2014, 0:20

Cateva ganduri ca sa faceti o idee, cam cum functioneaza difuzarea presei pe la noi.

GdS are 27 de pucte de vanzare, din care presupun cel putin la 26 vanzatorii au lipsuri enorme, de la 10.000roni in sus. Si daca au vanzatorii numai 20.000 roni lipsa esti prieten bun cu Dumnezeu, dar de la aceasta suma in sus, incep sa vina dracii pe noi.

Si daca si ala care imparta furta, si ala de la calculator, mai bine nici decat asa, nu poate sa fie. Si acest model sa aplicati la firme ca Symmetria, Hparion etc, care au avut sute de chioscuri in folosinta.

Salariatii duc acasa in mana circa 600de roni pe luna, insa in lunile de iarna factura la gaz ajunga la peste 600 de roni, si daca are cetateanul si o linie de credit contactat de la o banca, ca proprietar de firma de difuzarea presei, imediat poti sa-ti si sapi propria goapa. Si cine nu a atentionat pe astia slabi la minte in legatura cu hotiile practicate de banci…. tot presa ne-a lasat in paguga!

Practic cine are de la 10 chioscuri in sus, ori are de undeva un alt sprijin material, ori este escroc, care pe linie de partid desfasoara activitatea iar o parte din bani colectati din vanzari se duc la partid. Asa se explica si faptul, ca mastadontii din distributia presei au ajuns in faliment cu sute de mii de ron datorii cátre stat, sin u la 45.000de roni au intrat in insolventa, cum prevede legea.

viorescu  •  26 martie 2014, 7:24

De ce i se spune Olguta?? Asa apare in buletin? Mai repede i se potriveste Olgoaia, na daca e sa exersam variatiuni de diminutive si „diminutive”. De cind a schimbat tricoul, personajul e „mort” pentru mine, se pare ca vrea sa-l depasesca pe Solomon in ticalosii. Ar fi timpul sa se opreasca, a reusit deja.

ramon  •  26 martie 2014, 9:55

Presa la noi se imparte în cea de divertisment, de informație și cea de șantaj. Ultima are două misiuni: una este șantajul: știm și noi că furați, dați-ne și nouă, a doua este de popularizare prin articole negative. Dacă în București nu s-ar fi țipat un pic relativ la acele ceasuri chipurile de aur, cred că ar fi fost ignorate complet. PSD va închide, treptat, gura celor care îi critică, va lăsa doar popularizarea ca efect contrar al criticilor (iată, au și reacționat la graficul de liberalizare al prețului gazelor).

BTW: observ că pe primul rând al gazetei apare anul 90. FALS. Nu numai că actuala gazetă nu este continuatoarea celei din 1924-47 (care a falimentat în concurența cu Sportul Popular editat de autoritățile comuniste) ci și pentru că dacă 1924 se consideră anul 1 de apariție, 2014 este al 91-lea an de apariție. În toți acești ani nu a existat niciunul în care ziarul de sport să fie suspendat. GSP a apărut între 1924 și 1947, cu o pauză de 2 luni în 1940 și câte o săptămână cauzate de rebeliunea legionară 1941 și ”23 August” (nu a mai apărut până la 31 august). Sportul Popular a apărut începând cu 19 martie 1945, până la 22 decembrie 1989. De la 24 decembrie 1989 apare GSP. Deci 1924 a fost anul 1, 1934 anul 11, 1944 anul 21 (eronat trecut ca 24 în ziar), 1947 anul 24 (la fel de eronat 27). Sportul Popular, apărut din 1945, are anul I în 1945, 45 în 1989. În fine, GSP are anul I în 1989. Greșit menționați anul 80 în 2004, etc. 2014 este al 91-lea an de apariție, cu mențiunea că între martie 1945 și aprilie 1947 au existat două cotidiene de sport.
Lipsită de logică este numerotarea de anul acesta începând cu nr 4 la 7 ianuarie 2014. Ziarul nu a suportat nicio schimbare revoluționară (ca în 1989), nicio reapariție (seria II de la 6 oct 1940). Și ca să fie totul ”românesc” începeți renumărătoarea cu nr.4 (nu nr.1).

Dragotoiu Mihail  •  26 martie 2014, 10:05

Craiovenii au luat o mare teapa cu aceasta primarita. Poate peste doi ani vor scapa de aceasta pacoste !!

marc vornicu  •  26 martie 2014, 10:58

Draga Tolo,

Te tutuiesc, desi nu te cunosc, pentru ca ma simt apropiat de gandurile si faptele tale.

Citesc de mult Gazeta online si sincer cumpar foarte rar ziarul pentru ca ori nu-l gasesc (se epuizeaza in locul de unde il iau de obicei), ori deja am aflat de pe net noutatile.

In editia online citesc printre randuri pentru ca de cele mai multe ori ma dezgusta. Tot m-am gandit cum de un ziar cu asemenea jurnalisti de calitate a ajuns sa cocheteze cu tabloidele de scandal.

Incep cumva sa inteleg ca vreti sa impletiti rating-ul pe care il genereaza stupid people cu posibilitatea de a sustine si promova jurnalismul adevarat.

Dupa „dosarul transferurilor” mai aveam oarece indoieli.

Deschiderea cutiei pandorei pe care scrie TAXI este mai mult decat ma asteptam de la voi. Este un subiect cu un impact social mult mai mare decat poate banui cineva la o activitate banala.

E „dangereus” cum se aude pe la colturi.

Sunt sigur (nu ma indoiesc!) ca aveti un fir, inclusiv la ce se intampla la Craiova. Cum ati avut si in alte cazuri (apropos ce se mai aude cu clubul Vointa?) sper sa aveti taria de a merge pana la capat. Cel putin al firului (firelor) care vi s-au dat. Si sa speram ca or mai aparea si altele, poate si cu maidanezii.

Unii o sa spuna ca ce-au comunitarii cu sportul. Sportul este de mult un fenomen social, iar tot ceea ce tine de societate se rasfrange inclusiv asupra sportului. Daca sunt considerat evaziv, atunci ma pot lega, de exemplu, de jogging-ul din parcuri, care a devenit o adevarata aventura pentru cei care vor sa alerge la ore mai tarzii.

E posibil… sa devina o moda aflarea adevarului si repunerea lui in drepturi prin justitie, sau ma insel?!

Sper sa nu, pentru ca de azi m-am hotarat sa particip cu o contributie umila la existenta voastra si m-am abonat la Gazeta digitala pe 6 luni (maxim). O sa-mi fac si un abonament la ziar ce o sa-l las pe o banca intre pensionari, asa cum am facut si pana acum, dar dupa ce-l citeam pe sfert. De asemenea cred ca daca ati deschide un cont transparent (sa explicati unde si cum se cheltuie…, si ca un exemplu de buna practica pt ONG-uri) care sa sustina astfel de investigatii, multa lume ar dona ca la teledon, numai sa vada ca se face dreptate in Romania si ca intram si noi in normalitatea la care jinduim din anii 90.

Si mai sper din tot sufletul ca institutiile statului sa mearga macar pe aceasi linie ca in ultima perioada. Sa nu devina demersul vostru inutil.

Marc Vornicu

PS. Toata lauda pentru promovarea ww.trezecizero.ro oferita de GSP!

Un gen de continut pe care l-am dori dedicat si altor sporturi

Cristina  •  26 martie 2014, 11:14

Dorin, societatea care detine chioscurile de ziare nu apartine editorului sau vreunui angajat/ asociat/ acolit al ziarului Gazeta de Sud. Ar trebui sa lucrezi in media din Craiova, ca sa intelegi de ce este capabila aceasta primarita. Stiu, este greu de crezut, dar vorbim despre o femeie care hartuieste, care ameninta si minte cu nerusinare. Rautatea ei este viscerala.

Mircea  •  28 martie 2014, 14:45

Eu nu cred ca e o mare paguba sa scapam de reteaua locala a celor de la Tutun si Ziare, detinuta de doi “corifei” ai tepelor din distributie: Catalin Gorcea si Sorin Strutinsky!
Oricum le vor mai ramane inca vreo 15 alte retele in tara prin care sa poata “sifona” banii editorilor.

Comentează