A fost aprobată reorganizarea Adevărul Holding: BCR spune adio celor 6,6 milioane de euro, Fiscul pierde 2 milioane și ProTV 1,4 milioane!

Ziarul Click este evaluat la 3,1 milioane de euro

joi, 15 mai 2014, 7:58

Ziarul Click este evaluat la 3,1 milioane de euro

La cererea administratorului special Denisa Turcu, om din cercul încrederii lui Cristi Burci, și a administratorului judiciar Servicii Reorganizare și Lichidare SPRI, care va fi plătit cu 10.000 de euro pe lună, plus o primă de succes de 300.000 de euro, comitetul creditorilor a acceptat planul de reorganizare pe trei ani a companiei Adevărul Holding.

Trustul editează Click, primul  ziar al României ca tiraj și audiență, cotidianul quality Adevărul, săptămînalul Dilema Veche și alte publicații. Societatea media a intrat în insolvență pe 9 noiembrie 2012. În 2013, Adevărul Holding a raportat un an de profit, dar problemele de cash flow au dus la creșterea datoriei către stat și furnizori cu 18 milioane de lei.

Potrivit planului de reorganizare, pe care îl găsiți mai jos, Adevărul Holding are o datorie totală de 405 milioane de lei. Compania își propune ca în trei ani de acum să plătească 4% din datorie, bani care vor merge la societatea Elida Media Consulting (11,2 milioane de lei), Finanțele Publice București (5,5 milioane) și salariații (800.000 de lei).

Companie controlată de Cristi Burci, Elida Media a venit la comitetul creditorilor cu o creanță de 69 de milioane de lei și cu o hîrtie prin care acceptă să primească doar 16,3% din sumă, aproximativ 11,2 milioane de lei.

Restul celor 175 de creditori nu vor vedea nici un ban. Printre cei care rămîn integral păgubiți sînt BCR, care a dat un credit de 30 de milioane de lei fostei societăți patronate de Dinu Patriciu, ProTV și ProVideo care contorizează împreună o gaură de 6 milioane de lei, și aceeași Direcție a Finanțelor Publice București, care își ia adio de la o altă datorie de 9,3 milioane de lei.

Conform surselor care au participat la adunarea creditorilor, în care aceștia au avut de ales între a vinde pe loc brandurile și a aproba planul de reorganizare pe trei ani, Finanțele Publice și ProTV au votat împotriva planului, Elida, pentru,  iar BCR s-a abținut! Astfel încît planul a fost aprobat.

Administratorul special susține că, spre finalul celor trei ani, Adevărul Holding va vinde tipografiile și brandurile publicațiilor, a căror valoare de piață a fost astfel estimată de un evaluator: Click 3,1 milioane de euro, Dilema Veche 144.000 de euro, Historia, 77,000 de euro și Tango, 48.000 de euro.

Marca Adevărul nu apare în patrimoniul Adevărul Holding pentru că, probabil, a fost trecută pe altă societate.

Practic, administratorul special susține că în cazul falimentului și al vînzării imediate a brandurilor și celorlalte active, printre care și tipografiile, s-ar fi putut recupera 14 milioane de euro, în timp ce prin continuare activității s-ar putea recupera, prin vînzarea acelorași active în 2017, 16,5 milioane de euro.

Personalul de la Adevărul Holding era, conform cifrelor din document, de 353 de salariați pe 31 decembrie 2010 (Adevărul vindea 100.000 de exemplare) și a ajuns la 111 salariați pe 31 decembrie 2013 (Adevărul vindea 10.000 de exemplare). Fondul de salarii este de aproximativ 200.000 de euro pe lună.

Printre creditorii chirografari, în dreptul cărora figurează 0% sumă pe care o vor recupera, sînt cîteva agenții de publicitate (Odyssey, intrată în insolvență – 19.000.000 de lei, Media Broker – 145.ooo de lei, DBV Media House 450.000 de lei, Media Investment – 28.000 de lei).

În aceeași categorie de ”pagubă totală” intră nume precum televziunea Kanal D cu 665.000 de lei, lanțul hotelier Ana Hotels cu 158.000 de lei, Fan Courier 148.000 de lei, Romtelecom 372.662 de lei sau Med Life, Orange, Asociația Scriitorilor din România cu sume mai mici, dar și tipografii (Infopress), institute de sondare (IMAS) sau furnizori de suplimente (cărți, DVD-uri) precum Content Partner din UK, cu 2.000.000 de lei.

Cifra de afaceri pe 2013 a companiei Adevărul Holding a fost de 66 de milioane de lei. Pentru următorii trei ani, potrivit administratorului special, afacerile se vor stabiliza la această valoare, urmînd ca onorariul administratorului judiciar să fie de 1,1 milioane de lei pe an, sumă ce reprezintă 10% din fondul total de salarii.  

Comentarii (31)Adaugă comentariu

adi_stelistul  •  15 mai 2014, 8:10

Nu inteleg cum BCR s-a abtinut cand hotararea e sa nu recupereze niciun ban. Sincer, e un plan de reorganizare de un tupeu greu de imaginat. Pe ce criterii s-au stabilit „norocosii” carora li se va restitui o parte din suma? Pentru ca daca Finantele sunt creditor privilegiat, Elida trebuie sa fie creditor chirografar. Pe cand BCR , creditor garantat (nicio banca nu da credite de nivelul acela fara garantii), nu ia nimic. Foarte interesant.

andrei  •  15 mai 2014, 8:39

Tolo, lucrurile sunt mult mai incurcate decat ai reusit tu sa afli. Numarul angajatilor este cu mult mai mare,undeva la 400-500 deoarece o mare parte sunt trecuti pe alte firme, care sunt bagate in insolventa in momentul in care acumuleaza datorii. Tot planul asta de reorganizare seamana cu o afacere de spalare de bani. Vor vinde activele bune, tipografii si branduri, unor firme controlate tot de Burci. Nu ar trebui sa plangem BCR. Probabil banca va castiga bani din alta afacere cu domnul Burci. Domeniul asta al insolventelor si falimentelor este complicat rau, cu reguli nu prea clare, iar ziaristii s-au cam ferit, sau nu au expertiza necesara, sa abordeze subiectul. Sunt afaceri de nivel mare, cu oameni de afaceri importanti, politicieni, avocati si angajati de la fisc prinsi intr-o retea maafiota. amintiti-va pe cum facea Vantu cu Realitatea TV, off-shoruri detinute de alte off-shoruri, cu afaceri in faliment dar cu profit, etc.

Curiosu’  •  15 mai 2014, 8:43

BCR a dat imprumut lui Patriciu fara garantii ? Parca seamana cu Bancorex, Banca Agricola, Credit Banc, sa.Smecherii primesc credite iar noi fraierii le achitam. Urmeaza marirea comisioanelor si a dobanzilor,scaderea lor la depozite, ca doar nu o sa ramana BCR in paguba,poate iese chiar pe plus.Idem pentru Directia Finantelor Publice.Platim taxe si impozite pentru „baietii destepti” ? Raspunde cineva ?

Venom  •  15 mai 2014, 9:20

Din pacate, legea falimentului e facuta sa protejeze teparii, prin tolerarea infiintarii de catre ei a unui sir de societati suveica, administrate de marionete, doar cu scopul de a instraina patrimoniul si a bloca executarea silita (Modelul Mititelu, de ex., unde exista circumstantele comiterii de infractiuni in forma continuata, pentru ca la fiecare faliment s-a folosit acelasi sitem de rostogolire a creantelor, in scopul evaziunii si inselaciunii, pe zeci de firme „administrate” de rude sau apropiati). Faptele ar trebui sa fie incadrate la infractiuni (mai ales cand exista un sistem si sunt comise in forma continuate). Dar nu, noi favorizam tepele: adesea, falitul is continua aceeasi activitate pe alte firme chiar in timp ce este supus procedurii falimentului, pe care de multe ori tot el a cerut-o. Apropos, in ce conditii a fost instrainat brandul „Adevarul”, de departe cel mai valoros titlu?

@adi_stelistul Primii la despagubiri sunt salariatii, apoi fiscul, conform legii.

ss  •  15 mai 2014, 9:37

Oricum in tara asta de rahat totul e un mare teatru, legile sunt facute tot pentru mafioti. Am o experienta f recenta cu o firma trimisa in faliment din insolventa. Primul Castigator Firma de insolventa, facturi imense de administrare iar plata garantata, statul al 2 beneficiar. apoi cei care creditat firma aflata in faliment ( in ordinea agreata de firma de insolventa) iar ultimii Angajatii cu salarii de rahat si plini de datorii iar sansele de a primi vreun leu =o.

Mark 3000  •  15 mai 2014, 9:40

BCR avea probabil creditul asigurat.

Reorganizarea Adevărul: PRO TV și BCR rămân cu buza umflată | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal  •  15 mai 2014, 9:42

[…] planului de reorganizare, prezentat de Cătălin Tolontan pe blogul său, Adevărul Holding, care îi aparține acum omului de afaceri Cristian Burci, are o datorie totală […]

Teo  •  15 mai 2014, 9:45

Tolo ma dezamagesti, ma asteptam de la tine ca in aceasta dimineata sa vi cu un articol de zile mari, referitor la superba finala de europa league de aseara.Pacat , nu vreau sa minimizez importanta articolului legat de adevarul holding, dar totusi….Esti unul dintre ultimii „mohicani” ai presei sportive din Romania, care inca mai arata ca iubeste sportul, sper sa nu te pierdem si pe tine….Stima.

Venom  •  15 mai 2014, 9:57

Si ca tot ne aflam la capitoul falimente, am o dilema. Cum pleaca jucatorii de la Vaslui, liberi de contract, cand apartin fiscului? Practic, nu sunt ei „patrimoniu”? Cum poate o decizie a unei comisii neoficiale din statul roman sa fie mai presus de sechestrul ANAF?

fane  •  15 mai 2014, 9:58

Aceasta lege a insolventei este o mare porcarie.
Sunt multi „mari oameni de afaceri” care au profitat din plin de ea, fara sa plateasca pentru „ingineriile financiare” facute.
Mi se pare firesc ca actionarii sub care s-au generat astfel de „insolvente” sa nu mai aiba dreptul la actionariat, sa nu mai aiba dreptul sa-si investeasca in ceva capitalul de care dispun.

Tudor ceferistu´  •  15 mai 2014, 10:05

da, foarte ciudată atitudine a celor de la BCR. Cum se explică ?

Cătălin Tolontan  •  15 mai 2014, 10:33

4, venom: inteleg ce spui, dar nu adevarul, ci click este cea mai valoroasa marca. Simplificind, vinzarile de la Click sint cele care tin lucrurile in picioare.

tardelli  •  15 mai 2014, 10:44

Tin minte si acum ! In primele luni din 1990 cumparam ziarul Adevarul stand la coada de multe ori.Atunci pe prima pagina scria :
TIRAJ 1 MILION EXEMPLARE !!!
Lumea era avida sa cumpere ziare zilnic.Si nu se limita la doar unul e zi .Se cumparau in special ziarele ce mergeau in directia FSN-ului.
Pretul unui ziar era infim.
In 25 de ani Adevarul a ajuns sub 10 000 exemplare!!
Cine e de vina?
Mai multi factori.Goana romanilor dupa ziare colorate cu femei goale ,omoruri ,stiri din asa-zisa „lumea buna„
Si evident un management prost.
Si uitasem cel mai mare „dusman„.Aparitia internetului ieftin si in Romania.

Venom  •  15 mai 2014, 10:47

Adevarul e unul dintre cele mai vechi si mai populare branduri de la noi. Stii tu, „Crucisatorul presei” etc. etc. 🙂 Sigur valoreaza vreun milion, doua, acolo, ca doar nu de fraieri l-au palmat…

A fost aprobata reorganizarea Adevarul Holding | Roman24  •  15 mai 2014, 11:25

[…] pe trei ani a companiei Adevarul Holding, intrata in insolventa in noiembrie 2012, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. Acesta publica planul de reorganizare, din care reiese ca Adevarul Holding, avand o datorie totala […]

vlad  •  15 mai 2014, 11:57

Este incredibil cum functioneaza insolventa in Romania, se sterg toate datoriile, toata lumea e pagubita, doar firma isi revine fara nicio problema. Bineinteles, are renumele distrus, nu stiu cine o sa mai lucreze in viitor cu ei…. dar tribunalele noastre certifica tepe uriase. Cam la fel a fost si la Rapid nu? peste 99% din datorii au fost sterse. Insolventa ar trebui sa-ti dea sansa sa-ti platesti datoriile, nu sa furi pe ceilalti.

ss  •  15 mai 2014, 12:01

Venom
Gresesti, legea spune intradevar ca salariatii au prioritate dar e un mare fas, legea e interpetabila, primi incaseaza firma de insolventa apoi statul trebuie sa incaseze darile pentru a se putea plati salariile….

adi_stelistul  •  15 mai 2014, 12:27

@ venom

In legatura cu plata datoriilor catre salariati n-am avut nimic de zis, dupa cum se vede. Mi s-a parut ciudata plasarea unui creditor chirografar inaintea unuia garantat si faptul ca doar un singur creditor chirografar primeste ceva.

Radu  •  15 mai 2014, 12:48

Din cate tin eu minte, brandul Adevarul apartine Adevarul S.A., unde este actionar si Andrei Tinu, si nu a putut fi vandut catre Adevarul Holding tocmai pentru a evita un litigiu cu Andrei. A fost, daca nu ma insel, o cesiune temporara a marcii…

Reorganizarea Adevărul Holding: PRO TV și BCR rămân cu buza umflată | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal  •  15 mai 2014, 14:07

[…] planului de reorganizare, prezentat de Cătălin Tolontan pe blogul său, Adevărul Holding, care îi aparține acum omului de afaceri Cristian Burci, are o datorie totală […]

gdragon  •  15 mai 2014, 15:43

unde esti tu Vlad Tepes

nelu  •  15 mai 2014, 20:16

Solutia la aceste probleme nu este aceea de a avea fantezii cu alde negoita, walter, netoiu sau niculae. Ca sa dau exemple de “finantatori” pe care i-am avut la echipa.
Problema este una structurala: lipsa de “governance” a cluburilor de fotbal. In mod normal statul ar fi trebuit sa impuna reguli clare de functionare (de ex sa nu le fi permis talharilor sa faca 17mn de euro datorii, sa fi terminat mai devreme Dosarul Transferurilor etc) pentru firme. De asemenea, Federatia ar fi trebuit sa intervina acum 10 ani cind au inceput sa vada ce se intimpla. Trebuia sa le fi impus criterii financiare stricte, cum face UEFA acum (chit ca si acolo e joaca). Trebuia ca galeria sa nu pactizeze cu talharii in unele momente cheie.
Tot dezastrul vine din aceasta lipsa de reguli de guvernare a cluburilor de fotbal. Nu e problema ca vrei sa faci profit in fotbal, dar nu fa profit distrigand clubul si jefuindu-l la drumul mare. Daca chiar au dat 1.2mn de euro pe Miranda ala e clar ce a insemnat contractul asta si cum Dinamo a fost folosit pentru a albi bani negri.
Si problema va continua, chiar daca va veni noul negoita, noul teleaga, noul niculae. Cluburile de fotbal au nevoie de o noua forma de organizare:
– fara control a unei singure entitati (persoana sau firma) asupra clubului
– obligatii de a publica semestrial datele financiare
– interzicerea imprumuturilor de catre actionari (daca vrei sa dai bani, fa subscriere de capital)
– protectie a actionarilor minoritari.
Ceea ce s-a intimplat la Dinamo, Rapid, Craiova, Timisoara nu este o intimplare. Iar “finantatorii” sunt cei care au creat problema, nu cei care o vor rezolva. Sunt niste gunoaie care au sarit pe cluburi in speranta ca vor fi bagati in seama de presa, au creat un sistem mafiot in care au albit banii sau maxim au imprumutat cluburile si le-au devalizat. Cazul lui teleaga, porcea, bucsaru, adamescu etc.

IA DREPTU”  •  15 mai 2014, 20:32

Cataline,

Azi LPF ar fi trebuit sa anunte CINE (ce posturi TV) va transmite Liga I in sezoul viitor. Si au tacut MILC!!!

Au zis rusii NIET?

Ia citeste asta de pe Mediafax!

Totodată, Kaplan a subliniat că Putin „a calculat probabil corect” că Europa nu va lua „sancţiuni semnificative” împotriva Rusiei, din cauza dependenţei energetice şi a implicării economice în Rusia. „Şi probabil că are dreptate, atât timp cât nu trimite trupe în Ucraina, ceea ce-i puţin probabil”, a spus Robert Kaplan.

„Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor”, a spus Robert Kaplan.

Hai fa si tu o invetigatie corecta, nu numai la comanda!

Fii barbat!

Catalin  •  15 mai 2014, 21:44

Sa inteleg ca Adevarul a cerut insolventa bagandu-se la masa credala printr-o firma apropiata, care se pare ca ia cel mai mult dintre toti.

Nimeni nu vorbeste de sute de imm-uri care probabil nu au mai primit bani de ani de zile, si nici nu ar conta la masa credala.

Tapa in stilul clasic romanesc.

Romanian Online NewsTolontan: A fost aprobata reorganizarea Adevarul Holding. Printre pagubiti – BCR, Pro TV, Fiscul. Brandul Click – estimat la 3,1 milioane de euro » Romanian Online News  •  16 mai 2014, 1:38

[…] pe trei ani a companiei Adevarul Holding, intrata in insolventa in noiembrie 2012, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. Acesta publica planul de reorganizare, din care reiese ca Adevarul Holding, avand o datorie totala […]

Ramon  •  16 mai 2014, 8:26

Hai sa fim seriosi, firmele care s-au lins pe bot de creante se asteptau sa nu mai ia acesti bani, nr.1 fiind BCR. Un patron care isi permite sa nu incaseze imediat o factura isi asuma pierderea banilor, deci si BCR. Un alt fapt as vrea sa subliniez: cum un ziar bine cotat a ajuns la 10.000 tiraj. De ce nu mai sunt clientii interesati sa-l cumpere ? De fapt surpriza mea a fost anul trecut cand un alt ziar afisa tiraj de 13.000 (in martie) si in decembrie s-a inchis. Ziarul respectiv a fost un mare pas inainte in standardul ziarelor de sport, aspect si armonizare a continutului, condus de cei mai de succes ziaristi din Ro, Ovi-Tolo. Daca Adevarul a ajuns la 10.000, ar fi bine sa nu mai toace hartia degeaba, nici sa mai umple internetul. Noile generatii nu-si mai arunca banii pe intelighentia din media, asta-i viata!

Vasile  •  16 mai 2014, 15:11

Marca Adevarul este inregistrata pe Adevarul SA, nu pe Adevarul Holding SRL.

Nu a fost trecuta, asa a fost intotdeauna, verificati la OSIM.

Gabriel  •  20 mai 2014, 11:43

Sunt unul dintre pagubiti iar ceea ce se intampla este o mare mizerie. sa iei tepa de 60000 lei cu marfuri trimise acolo si pe care sa nu le plateasca de 3 ani??!!! numai in Romania!

berghoff  •  22 mai 2014, 19:29

„Topul miliardarilor infractori: Liviu Tudor a luat credite de 8,4 milioane de dolari de la Bancorex şi nu le- a mai dat niciodată banii înapoi”…Mai trecem altii pe lista ? Vad ca se practica la noi in tara tunurile gen Bancorex

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Mărturie: ”Unul dintre judecătorii reținuți de DNA judecă și insolvența Adevărul, unde a acționat doar în favoarea firmelor controlate de Cristi Burci”  •  23 mai 2014, 17:58

[…] News au în profunzime asocieri ale acelorași persoane și că ultimul vot prin care s-a aprobat planul de reorganizare fatal pentru creditori a  devenit explicabil abia atunci cînd au văzut arestarea judecătorului Ion Stanciu de către […]

Şmecheria Adevărul Holding: Deşi societatea e în insolvenţă, tot omul de încredere al lui Burci e pus şef | Reporter Virtual | Portal  •  4 septembrie 2015, 18:03

[…] Servicii Reorganizare și Lichidare SPRI va fi plătit cu 10.000 de euro pe lună, plus o primă de succes de 300.000 de euro, a scris Tolontan pe blog. […]

Comentează