Începutul nesfîrșit al unei prese transparente

Trei organizații neguvernamentale cu o consistentă preocupare în zona de media au lansat joi inițiativa ”Coaliţiei pentru o Presă Curată” (CPC). Am așteptat reacțiile.

sâmbătă, 24 mai 2014, 6:48

Trei organizații neguvernamentale cu o consistentă preocupare în zona de media au lansat joi inițiativa ”Coaliţiei pentru o Presă Curată” (CPC). Am așteptat reacțiile.

Societatea Academică din România (SAR), Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI) şi Active Watch solicitaseră instituțiilor media publicarea pe site a cîtorva date esențiale despre patronat și despre exercițiul financiar. 

În cele trei zile care au trecut de la lansarea proiectului au apărut mai multe comentarii din breaslă. Unii au zis că e extrem de puțin, așa de puțin că n-ar trebui să ne deranjăm pentru atîta lucru. Nu că aș fi în total dezacord cu unele dintre observațiile lui Stelian Negrea, formulate însă cu un radicalism care nu lasă loc relatării.

Nici mie nu-mi place ”Să vină presa să-i scoatem lesa!”, dar:

1. Metaforele sînt acceptabile doar cînd sînt formulate de jurnaliști la adresa altora și sînt răutăcioase cînd sînt create de alții la adresa presei?

2. Sloganul ne deranjează tocmai pentru că e real. Dacă manifestanții și, acum, ONG-urile ar fi spus ”Jos presa care risipește resursele!” aș fi rîs, pentru că avem resurse împuținate, deci nu ne-am fi simțit vizați. În schimb, în privința libertății presei și capacității de a fi nepartizană, aici avem o problemă. Să nu ne enervăm e primul pas în a ne asuma.

Există și alte opinii.  Unii cred că, în spatele minimalismului cererilor de transparență ale ”Coaliției pentru o Presă Curată”, stă, de fapt, o amplă atitudine inculpatoare.

Iar alții, inclusiv autorii ireconciliabili, Mircea Badea de la Antena 3 și Mircea Marian de la Evenimentul zilei,  au spus că vor publica datele și că abia le așteaptă pe ale celorlalți, despre care au dubii că le vor expune. Eu cred că le vor afișa. De ce? Măcar ca să-și demonstreze unii altora că sînt transparenți. Și, în primul rînd, pentru că nu e nici un secret! Datele solicitate sînt publice sau ușor de obținut din surse deschise.

Gazeta, ca și Evz, a spus de la început că le va publica. Acționariatul, rezultatele financiare și datoriile la stat se pot găsi pe siteurile instituțiilor financiare ale statului. Primii 20 de clienți de publicitate sînt relativ ușor de reconstituit din monitorizările organismelor independente ale pieței. Astea-s toate, care-i problema?!

Fiind publice, datele nu sînt ale instituțiilor media, ci ale publicului. Noi nu vom face decît să înlesnim oamenilor accesul rapid și comod la ele.

În ceea ce privește gsp, aderăm și la ideea de a angaja un ”avocat al publicului”, plătit de redacție, dar cu un statut de observator autonom situat în afara redacției. ”Avocatul publicului” e definit ca un profesionist care să recepționeze nemulțumirile și criticile cititorilor la adresa muncii noastre.

Uneori e nevoie și de o perspectivă din zborul păsării, ceva mai relaxată și axată pe respectarea regulilor democratice, în condițiile în care redacțiile sînt preocupate de ”fabrica” de zi cu zi. Vom căuta acest om și-l vom anunța. Vom face publică și înțelegerea cu el, care să-i garanteze puterea reală de a ne critica.

E puțin? În țara marilor proiecte care se termină înainte de a începe, prefer un început fără sfîrșit.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

mere  •  25 mai 2014, 14:12

E un inceput bun, asteptam insa si continuarile

realitatea  •  25 mai 2014, 15:05

Asta nu e transparenta. Cand iti postezi datele publice e normalitate!

dan.motru  •  25 mai 2014, 16:00

Blocarea promovarii UNIV.CRAIOVA se face pe fata acum cu mai multa inversunare dupa ce investitorii si-au aratat disponibilitatea renasterii mitului de CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI! Daca pana acum masmedia lansa acoperit antipatia sau dusmania pentru CS UNI.CRAIOVA prin sustinerea lui mititelu fiindca este un falimentat care nu poate realiza renasterea mitului de CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI,acum dupa ce multi suporteri au realizat ca mititelu este un escroc,masmedia invoca pe fata dusmania pentru CS UNIV.CRAIOVA. Aceasta ura voalata a fost transformata pe fata fiindca mititelu a pierdut credibilitatea suporterilor sa fie sustinut,fapt pentru care au trecut la atac direct de complotare.La finala Cupei Romaniei unde seful FRF Burleanu a participat pentru inmanarea trofeului,reporterii PRO TV l-au abordat sa-l intrebe daca suporterii i-au cerut salvarea lui Dinamo,Rapid si oprirea promovarii UNIV.CRAIOVA. Este hilara si abuziva aceasta abordare in contextul deontologiei profesionale de jurnalisti.Adica daca salvezi Dinamo si Rapid de la faliment sau insolventa nu este un abuz iar daca promoveaza CRAIOA pe merit sportiv este un abuz in contextul invitatiei facute de ocupare a unui loc vacant ,conditionat de licenta pentru participare.Aceasta este argumentul dusmaniei pe fata,fapt pentru care sloganul SINGURI IMPOTRIVA TUTUROR ne defineste mitul de CAMPIOANA UNEI MARI IUBIRI!

Andrei  •  25 mai 2014, 16:38

Referitor la reclamatii. Cand vor inceta ziarele/siteurile sa puna titluri false doar ptr a atrage cititori? Cand vor invata ca atunci cand nu folosesc sensul propriu al cuvintelor sunt necesare ghilimelele? Cand vor inceta sa mai puna la articole poze care nu au legatura cu articolul, ci sunt puse din dorinta de a atrage vizualizari?

Kius  •  25 mai 2014, 17:23

Publicarea datelor financiare si actionarilor nu ar ajuta la absolut nimic. In jurul unei publicatii de multe ori se invart si alte afaceri si multe alte firme. Multi dintre ziaristi sunt platiti de alte firme decat cea care editeaza publicatia, in vreme ce patronii ruleaza si alte afeceri prin firma care editeaza publicatia. Vezi exemplul Romania Libera. Am aflat ca au primit un imprumut, dar nu ne-am lamurit nici pana acum ce au facut cu banii.

Degeaba stii si cine sunt actionarii daca nu le stii si interesele si mecanismele care guverneaza ce se publica si mai ales ce nu se publica. Vezi cazul Antena-RCS-Mitica.

Listati-va domnilor la Bursa sa vina actionarii si auditorii sa va intrebe daca voi faceti presa sau presiune si santaj!

alina  •  26 mai 2014, 1:55

nu e putin, e foarte putin si fara rost daca nu chiar posibil periculoa

cum a spus si comentatorul nr 2 asta nu e transparenta, e normalitate

insa tonul ultimativ si aerul de salvatori ai presei sugerat de slogan e penibil si in stilul amp care face tot, stie tot, inventeaza si roata si de ea depinde tot binele din ro

si nu e doar enervant, e ingrijorator pt ca nu reusesc sa inteleg cum prin aflarea acestor date interesante in sine putem intelege cauzele deprofesionalizarii si instrumentalizarii presei romanesti insa se creeaza impresia falsa ca cei care dau datele fac parte automat din presa curata

Alexa  •  26 mai 2014, 2:13

2 intrebari:
1. Coalitia a spus ca vor verifica datele. Putem afla cum?
2. De ce era nevoie de show ul de pr cu sloganul si solicitarea si deadline ul cind coalitia putea colecta si face publice aceste date?
Spun ca puteau pt ca sint obligate sa o faca avind in vedere ca nu exista alta cale de a face verificarea 🙂

Gelu  •  26 mai 2014, 16:00

Pai era nevoie de deadline si scrisoare ca altfel media nici nu raspundea. Asa, oamenii se oftica- la fel ca voi, confrati- dar fiecare organ trebuia sa ia o decizie, isi posteaza datele sau nu? Acum sau mai tirziu? Ca lantul se stringe. Numai din stressul si ura ascunsa din comentarii vad ca ati fost loviti unde va doare.
Sigur ca Romania se descurca perfect si fara AMP. Se si vede cit de bine. De ce or fi asteptat 25 de ani sa vina ea sa ceara transparenta datelor astora? Si daca i-o zicem pe aia dreapta, cit o sa mai treaca pina vine altcareva? Ca nu prea vad voluntari la fapte bune vazind primirea di granda de care au parte.

Comentează