4 din 5 nu văd Liga 1

4 nu-l pot vedea. Doar 1 din 5 telespectatori români are acces la fotbal.

sâmbătă, 2 august 2014, 9:59

4 nu-l pot vedea. Doar 1 din 5 telespectatori români are acces la fotbal.

Din această etapă, Look TV iese de pe Romtelecom, canalul pierzînd încă 1,3 milioane de telespectatori. Sau telespectatorii au pierdut fotbalul, depinde la care capăt al țevii te afli. Ambele versiuni sînt corecte.

Cine crede că oamenii vor năvăli pe stadioane, pe siteuri sau la chioșcurile de ziare nu a urmărit istoria televizării marilor competiții. Oamenii compensează, dar altfel. Vorba lui Aristotel, dacă actorii piesei de teatru joacă modest, spectatorii mănîncă mai multe dulciuri în sală. Genială observație și azi, după 2300 de ani.
Publicul nu înlocuiește fotbalul televizat cu fotbal pe stadion și nu se dă peste cap ca să-și pună o nouă antenă, ci substituie fotbalul cu altceva. Desigur, vor exista oameni care se vor muta la un alt furnizor, UPC în acest caz, însă de la an la an sînt tot mai puțini.

Cînd Formula 1, Turneul celor Cinci Națiuni și Liga 1 au devenit proprietatea unor canale de nișă, competiția a pierdut din audiența totală, nu doar din cea televizată. Mai puțin televizor înseamnă mai puțină atenție generală, mai puțină preocupare și, în final, mai puțin interes.

Paszkany, care e în spatele acestui model de business cu Look TV, speră să se pornească o revoluție populară. Mai degrabă, la cît de cald e afară, se va naște o bere cu prietenii. La Brașov, vorba colegului meu Răzvan Prepeliță, erau mai mulți oameni în tribune cînd se vedea meciul la televizor. Acum, au fost o mie și ceva și asta ca să-l vadă pe Mutu!

Paszkany nu doarme însă. Pe siteul reportervirtual a apărut un atac la adresa lui Ovidiu Ghiman, directorul comercial de la Romtelecom, care n-ar fi semnat contractul cu Look pentru că ar fi blat cu Digi.

Semnătura este cea a lui Laurențiu Ciocăzanu, așa că nu suspectez nimic. Există jurnaliști pentru care bag mîna în foc. Asta a aflat, asta a scris. Paszkany nu doarme. El are o lungă tradiție a influenței afacerilor prin presă. A ajuns și în fața procurorilor pentru cumpărarea unor jurnaliști pe care i-a folosit ca măciucă la adresa rivalilor de business clujeni. Nu e cazul acum să fi cumpărat pe cineva, dar tipul știe să preseze prin toate mijloacele.

Asaltul la Ghiman e însă inutil. În intestinele unei balene precum Romtelecom, nu o persoană decide un asemenea contract. Plus că Romtelecom știe foarte bine că are o șansă strategică pe care doar un iresponsabil n-ar folosi-o.

RCS e la cuțite cu Paszkany. Dușmăniile foștilor amici sînt tot ce poate fi mai rău în afaceri. Look a semnat cu UPC, dar nu-i acoperă nici pe o măsea foamea de a-și recupera banii. Ce i-a rămas? Romtelecom. Dacă semnează ei, atunci cei de la Digi rămîn izolați și, cine știe?, poate se aliniază. Dar dacă Romtelecom nu semnează, modelul de business aproape că sare în aer și nimeni nu poate fi 100% sigur că următoarea rată către cluburi se va plăti. Așadar, Romtelecom își folosește atributul diferențiator de companie care poate înclina balanța pieței. Din punctul de vedere al propriei companii, Ghiman poate să plece în bras din Mediterana prin Atlantic, ca să se joace cu nervii Look TV.

Dacă e o tactică bună, asta vom vedea mai mulți decît putem vedea Liga 1.

Comentarii (160)Adaugă comentariu

Marius  •  7 august 2014, 1:30

Şi eu ce fac fără meciurile din România? Cum voi mai putea bea bere la pet şi sparge seminţe?Cum?

Serioja  •  7 august 2014, 10:15

Domnule Tolontan, sunt convins ca nu-mi veti citi mesajul dar as vrea sa va anunt ca pentru un microbist ca mine faptul ca RCS-RDS nu mai transmite mizeria numita Liga 1 este o binecuvantare.De ce ? Pt. ca atunci cand o faceau ma uitam ( stiti cum se uita trecatorii la un accident cu victime) vrand nevrand…acum nu am aceasta posibilitate si ma bucur. Nu o sa caut site-uri pt. streaming, nu o sa platesc in plus 1 leu pentru ca DEJECTIA numita Liga 1 nu mai produce interes, nu ma ce sa vad , fotbal 0. Inchei cu o intrebare : Daca in acest sezon Dolce si RDS nu cumpara drepturile de difuzare pentru canalele Look ,cluburile isi vor mai primii banii pe contract ?

MISTER BEAN  •  7 august 2014, 15:29

Tolontan recunoaste ca Paskany in trecut a ajuns in fata procurorilor pt. cump. unor jurnalisti,dar acum baga mina-n foc pt. Ciocazan..eu unu’ n-as face asta!.Paskany a avut succes numai din afacerile cu statul prin intermediul politrucilor-el a cistigat iar noi toti am pierdut!.Daca Paskany a cistigat bani din fotbal cu CFR,ca si Bucsaru, amindoi au pierdut cu afacerile din imobiliare si bagind banii cistigati din fotbal in imobiliare(pierzind!),eu nu inteleg de ce sa abandonezi un bisnis care merge (fotbalul)si-ti aduce bani si sa ingropi banii in afacerea care e falimentara..!.Ca sa fiu mai explicit,citez dintr-o poveste-AU OMORIT GISCA CARE FACEA OUA DE AUR ..!

alex  •  8 august 2014, 7:54

Cand traim intr-o lume in care banul dicteaza si nu interesul comun – adica ca L1 sa se vada in cat mai multe case, este normal ceea ce se intampla cu aceste negocieri
cred ca si Paszkany si cei de la Dolce au adoptat variantele care pt ei sunt cele mai sigure in acest moment; probabil ca pe viitor lucrurile se vor aseza si L1 se va vedea mult mai mult la TV
este prea devreme pt cei de la Dolce sau RCS sa vada ce se pierde in urma netelevizarii L1 – in momentul in care vor considera ca pleaca prea multi abonati se vor replia sunt sigur
nu sunt de acord cu tine in ceea ce priveste plata ratei catre liga – din ce am inteles ei au o scrisoare de garantie bancara asa ca dace nu se plateste luga va executa scrisoarea, deci financiar nu se pierde nimic in acest moment… adica pe termen scurtpt ca daca se va intampla asa atunci pretul pt transmisia TV a L1 de la anul va cadea spectaculos

Cristi vasile  •  8 august 2014, 11:26

Rcs-rds a ales calea mai grea. A lansat zvonuri care s-au dovedit false si au tot incercat sa forteze mana celor de la LookTv. Din pacate si romtelecom intrase in jocul lor. Acum am inteles ca de fapt cei de la romtelecom ar negocia. Asteptam cu interes. Singurii care nu s-au tinut de suse au fost cei de la upc.

Colea  •  8 august 2014, 11:46

Legat de rds au tot aparut zvonuri ca ar urma sa difuzeze Liga1 dar s-au dovedit a fi false.

Mihai  •  8 august 2014, 13:47

Teoretic pentru abonati modelul asta ar trebui sa fie cel mai avantajos. Fiecare cablist sa faca un pachet separat cu meciurile din LIGA 1. Atunci nu ne-am mai face griji ca meciul se da la RDS sau la Romtelelcom sau la UPC.Practic insa … este razboi intre RDS si LPF / LOOK. Romtelecom cauta sa profite de pe urma acestui razboi. De platit se va plati. Este aceeasi poveste care se intampla si cu presa online. Pana nu de mult tot continutul era gratuit. Lucrurile se schimba insa si apar din ce in ce mai multe articole ce pot fi accesate numai daca platesti. ‘Eu nu platesc pentru ca inainte era gratis’ e o tampenie. NU era gratis … doar ca pe factura nu aprea scris fotbal sau LIGA 1.

Cristi  •  8 august 2014, 15:53

Televiziunile au umflat la maxim acest balon numit fotbal intern si la fel ca orice bula speculativa si aceasta are scadenta ei. Zeci de milioane de euro ca sa vezi un spectacol trist cu artisti lipsiti de valoare. Fotbalul romanesc a devenit o afacere de casta care umfla artificial cota unor fotbalisti vanduti pe bani seriosi in strainatate pentru a fi mai apoi repatriati anonimi. In exterior am ajuns sa depindem exclusiv de blandetea celor care extrag bilele la tragerile la sorti si sa numim ghinion ca avem adversari ca Ludogoret. Gresiti inca din start domnule Tolontan. Spectatorul roman are acces la fotbal: Germania, Spania, Italia. Ce se practica pe terenurile noastre, nu merita aceasta titulatura.

Adrian  •  9 august 2014, 18:07

Din pacate implicarea politicului in fotbal prin numirea lui Iorgulescu in fruntea Ligii 1 au dus la aceasta situatie de necrezut. Daca Mitica dadea drepturile TV fara licitatie deja era in puscarie. E pacat ca nimeni nu face nimic, toata lumea are de pierdut de la fani la sponsori si televiziuni.

jago  •  10 august 2014, 21:35

cine se mai uita la verzele astea

Comentează