Domnule prim-ministru, nu apărați presa?

„Ce plăcere să-l execut electric! Cîtă îndemînare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali” (Mirel Palada, purtător de cuvînt al Guvernului României)

sâmbătă, 16 august 2014, 2:47

„Ce plăcere să-l execut electric! Cîtă îndemînare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali” (Mirel Palada, purtător de cuvînt al Guvernului României)

Cum e posibil ca, prin vocea sa, Guvernul unei țări europene să-și atace un cetățean, exprimîndu-și satisfacția în metafore care trimit la execuții pe scaunul electric și la crimă, pentru că acel cetățean a criticat Guvernul?

Victima izbucnirii guvernamentale este un ziarist de la Gândul, nenumit. Practic, am ajuns să fim ironizați prin figuri de stil violente, care vorbesc despre bucuria suprimării, de către cei cărora le plătim salariile!

În mod normal, Mirel Palada ar trebui demis azi. Mai ales de către un premier care și-a exprimat deunăzi respectul necondiționat pentru libertatea de exprimare a presei și pentru rolul criticii într-o democrație.

Sau poate că Victor Ponta înțelege să apere presa, iar purtătorul său de cuvînt se bucură cînd o execută! Ceea ce ar însemna că fac o pereche în care unul îi frăgezește și celălalt îi omoară în serie.

Comentarii (79)Adaugă comentariu

bazileon  •  16 august 2014, 21:51

Saracul Palada, parea promitator; dar daca s-a dat cu FSNul (aripa batrana) nu ma mira ca scrie ca un licean cu cateva lecturi si multe erectii futile.
Dar dvoastra, dle Tolo, crema gazetariei sportive, ultima speranta a jurnalismului C-D-P (carpatodanubianopontic, iar nu fratele geaman si incuiat (cu Basca de Fier) al „decanului” CTP), mothorul puterii a patra si recipientul multor premii I.C., cum puteti rastalmaci mai oribil decat brucanii de odinioara o banala postare facebook? Ati trantit mucii in fasole big time, in stilul pe care nu ma sfiesc sa-l numesc tolontanian Halal!

Radu  •  16 august 2014, 22:00

Sunt anti-guvern pana in maduva oaselor, dar chestiunea asta n-are suport. Mirel Palada e un tip de o inteligenta si o cultura rare. Il stiu de mult si mi se rupe sufletul ca s-a urcat in barca asta, nu numai PSD-ul, ci toata clasa politica actuala nu l-ar merita.
In fine… I-am urmarit postarea. N-are nici o legatura cu vreo executie fizica. A blocat pe fb pe cineva si a gasit o formulare usor echivoca, obisnuit sa dialogheze pe pagina lui cu cei care-l cunosc si frecventeaza. Urmarind de la inceput firul, pot spune ca urmaresc live cursul unei dezinformari.

Blog  •  16 august 2014, 22:51

Ponta nu are ce să facă! 😀

Șerban  •  16 august 2014, 23:01

Fi sigur domnule Tolontan că eu nu confund șmecheria cu nimic.

pietro  •  16 august 2014, 23:10

Ascunde-te tolontane , ascunde-te ! Incearca si apuca-te de crescut broaste testoase ! Poate inveti sa te ascunzi !

Cătălin Tolontan  •  17 august 2014, 0:07

52, radu: nu-i contest cultura purtatorului de cuvint, dar mi se pare halucinanta usurinta cu care vehiculeaza pe facebook trimiteri in limbaj violent. E un nivel de mishto inacceptabil pentru o tara civilizata, venind de la un oficial guvernamental.

Ani de zile, pe cind era in opozitie, actuala putere PDS-PC se lamenta, pe buna dreptate!, ca Traian Basescu si unii dintre purtatorii sai de cuvint folosesc un limbaj nedemn de palatul Cotroceni.

Uitati-va acum la Palatul Victoria! E o cursa de genul „cine-i mai violent in limbaj” cu Palatul Cotroceni.

Filbert  •  17 august 2014, 5:33

@Radu
Daca are cultura si inteligenta, sa stii ca le ascunde foarte bine. Cred ca nici nu stie unde le-a mai pus…Grobianismul e, in schimb, la vedere.

gica  •  17 august 2014, 7:26

Tocmai pt ca are un nivel f ridicat de cultura, pt ca stapaneste f bine cuvintele si sensul lor, pt ca stie cum sa faca o aluzie si o ironie, dar e intr-atat de apucat sa nu realizeze ca e purtator de cuvant al GUVERNULUL TARII.

In aceasta functie nu e loc de ironii, metafore sau alte figuri de stil.

In orice tara din uniune, chiar si in Bulgaria, da, isi dadea demisia pana acum.

john  •  17 august 2014, 8:44

Draga Tolo,

De-acord ca personajul ar trebui demis, insa motivul pe care l-ai dat tu in postare e gresit. Omul asta nu a atacat in nici un fel presa, daca vreun jurnalist a inteles asta inseamna ca e prea prost si ar trebui sa se reorienteze profesional. Daca vrei atac voalat, e ce a facut Basescu cand i-a spus tipei de la A3 ca poate nu i se mai intoarce barbatul acasa.
Adevaratul motiv pentru care ar trebui demis este pentru ca este un nesimtit care isi exprima public niste opinii care trebuie sa ramana in privat. Asta cu facebook-ul ca e public sau privat e discutie lunga, depinde de el cui da accept la prieteni, depinde daca are si o pagina de facebook separat pentru functia de purtator de cuvant, si alte lucruri similare.

Problema e ca tu, impreuna cu alti jurnalisti, l-ati facut pe omul asta sa para Satana, cand de fapt el a fost doar un nesimtit nefrecventabil.

Iti urmaresc articolele si cred ca a fost o scapare din partea ta, si ar fi frumos sa precizezi asta, ca altfel ori esti tu smecher, ori ne faci pe toti prosti ca am inteles asta din exprimarea ta.

Cu drag, John

aspida  •  17 august 2014, 8:49

măi,tolo,măi!fii atent acilea:patronul tău,felix,acum la prizon ,l-a făcut pe ponta ceea ce este!ponta ,ca un adevărat discipol,se bucură că felix e la răcoare!și-a pus ca ponta-voce( nu e greșeală),un om cu un caracter ca al lui și al mentorului său!poți să faci legătura între felix,ponta,palavra,intact și libertatea presei?

lebateauivre  •  17 august 2014, 9:37

cand guvernul i-a dat functia, i-a dat si dreptul sa vorbeasca in numele sau; punct

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, despre un jurnalist anti-guvernamental: "Ce placere sa-l execut electric!" | HotNews  •  17 august 2014, 9:40

[…] nu a ramas insa fara ecouri. Jurnalistul Catalin Tolontan il intreaba pe premierul Victor Ponta, pe blogul personal, daca nu apara […]

mihai  •  17 august 2014, 9:50

absolut corect catalin,te-am criticat de multe ori aici, nu ai stiut sa alegi o cale de echilibru si cititorii tai au vazut asta;dar de data asta ai perfecta dreptate,nu ca nu m-as fi asteptat, e motivul pentru care la plimbarea la care am participat PENTRU ANTENA 3 nici un poilitician (din putinii care au fost prezenti ex codrin stefanescu,serban nicolae,cristiana anghel) nu a primit nici un fel de atentie; dezbara-te si tu de orice optiune politica in discursurile tale publice si voi deveni din nou un fan al scrierilor tale asa cum am fost acum 4-5 ani

Radu  •  17 august 2014, 10:12

@ 56, 57, 58
Aveti dreptate, sunt de aceeasi parere. Va multumesc ca nu m-ati inteles gresit.

rapidist de cand ma stiu  •  17 august 2014, 10:17

Care presa,d-le Tolontan,mai exista presa INDEPENDENTA in Romania? Nu,acum nu mai exista decat ,,instrumente de propaganda basiste” sau ,,antibasiste”! Din pacate,asta-i adevarul,ziaristii au devenit ,,ciomagari” si ,,slugi”ai celor care-i platesc,mai cu bani ,,albi”,mai cu ,,bani din sacose”! Poate sunt cam dur, dar eu consider asta PROSTITUTIE,nu presa!

Marcu  •  17 august 2014, 10:24

bre @basilicoane, #51, trecand peste excursul prin cultura jurnalistica locala, metaforos dar futil, vorba lu’ matale… trebe sa afli doua lucruri :
1. Palada n-a fost promitator niciodata si de nimic, e un mediocru expandat.
2. N-ai priceput ca Tolontan nu rastalmaceste nimic, pentru ca nu ia „literlamente” in serios postarea ipochimenului guvernamental ci se foloseste de ea ca sa atraga atentia nu numai asupra „evenimentului” in sine cat asupra derapajului indelung al personajului si al puterilor, in general, in relatia cu presa.
Dar daca-ti place asa tare s-o faci pe desteptul, n-ai decat.

Palada, în crize: „Reporter Virtual, niște DOBITOCI”. Cine zice, ăla e! DEMISIA! | Reporter Virtual | Portal  •  17 august 2014, 11:06

[…] Cătălin Tolontan: Palada trebuie demis azi! […]

Eugen Borbely  •  17 august 2014, 13:10

Domnule Tolontan,
Dacă dumneavoastră aşteptaţi ceva de la politicienii României, îmi pare rău să vă spun, dar sunteţi naiv. De genul Sancho Panza. Eu nu aş putea răspunde unor astfel de mârlănii. Şi respectivul nu e la prima abatere. Verificaţi şi o să-mi daţi dreptate. Şi el nu reprezintă produsul generaţiei decreţeilor aşa cum s-a sugerat într-un alt articol din acest cotidian, el reprezintă generaţia de oportunişti care au ocupat România din 1990 încoace, şi de care, nu mai putem scăpa. Din nefericire, media a avut un rol neagtiv în această poveste, promovându-i. Nu facem altceva decât să culegem ce am semănat, ca naţie, acum douazeci de ani. Mitocănia nu salvează România!

Cătălin Tolontan: Palada trebuie demis azi! | ExpresMagazin  •  17 august 2014, 14:19

[…] În mod normal, Mirel Palada ar trebui demis azi. Mai ales de către un premier care și-a exprimat deunăzi respectul necondiționat pentru libertatea de exprimare a presei și pentru rolul criticii într-o democrație. Sau poate că Victor Ponta înțelege să apere presa, iar purtătorul său de cuvînt se bucură cînd o execută! Ceea ce ar însemna că fac o pereche în care unul îi frăgezește și celălalt îi omoară în serie”, a scris Tolontan. […]

robert  •  17 august 2014, 14:44

macar omu spune direct ce-i place sa-i „execute” pe cei care nu sunt pupincuristi. In schimb pe pagina prim ministrului esti „executat” fara nici o explicatie daca ai cea mai mica opinie care nu denota servilism si sclavagism ideologic.

Maria  •  17 august 2014, 15:16

Mirel e un huligan care nu are cultura , e grosolan caci asa a vazut in „familia”psd, respectiv Viorel,Mirel e totuna!

petru  •  17 august 2014, 15:21

Mai Cata , ziaristii si cu magistratii au ajuns sensibili ca niste floricele. Exagerati !
Cum e criticat un magistrat incep rasfaturile cu inspectia judiciara si cu apararea reputatiei.
Cum zice unul ceva de un ziarist, luati foc, desi meseria voastra e sa vorbiti despre altii si e normal sa existe reactii la ce scrieti. Palada e un smecheras cu carte care face pe desteptul. Si ce ? Chiar s-a gandit cineva ca amenintarile erau pe bune ? Ce libertate a presei ataca el ? Ca s-a exprimat nepotrivit e adevarat. Ca ar trebui demis , se poate discuta. Dar nu pt. ca a atacat libertatea presei ci pt. ca a polemizat exagerat de patimas avand in vedere postul pe care-l ocupa. Adica n-a comunicat sobru informatii ci a scris un fel de pamflet gen Rom Mare. E adevarat , pe FB, pe care nu te oblige nimeni sa-l bagi in seama. Democratia inseamna sa poata fiecare sa zica ( cat de cat ) ce vrea. Comunicarea nu e apanajul exclusiv al ziaristilor. Crucisatorul CTP ( pe care stiu ca-l admiri ) e destul de violent uneori , in texte pe care le face publice si care conteaza pt.ca e lider de opinie. Si nu sare nimeni in sus pe teme fundamentale cand stimabilul mai scapa caii.
Cum ziceam…exagerati ….

Cătălin Tolontan  •  17 august 2014, 16:14

72, petru: evident ca nu am luat la propriu ce a zis si ca nu libertatea presei a fost lezata, ci functia in sine, care nu poate avea un ocupant care sa se exprima asa.

59, john: apelul la victor ponta a venit in masura in care omul luat peste picior era jurnalist si ponta tocmai se exprimase pentru o societate care nu poate exista fara presa, in cazul antenei 3.

Intr-adevar, in esenta nu conteaza ca omul e ziarist, de aceea am si inceput postarea spunind ca nu e normal ca un inalt functionar guvernamental sa vorbeasca astfel cu un cetatean. Orice cetetean,

Astept, de pilda, ca Bogdan Teodorescu, cel care i-a servit in direct o buna lectie lui Emil Boc atunci cind premierul i-a vorbit de sus la TV, sa atraga atentia, acolo unde e, nu in public, celor de la comunicarea guvernului ca au luat-o razna.

qpax  •  17 august 2014, 17:05

@73 … ce treaba are apelul lui Ponta … pentru respctarea libertatii presei … cu banarea unui basist de contul PERSONAL de fb al ORICUI. Este contul lui poate sa baneze pe orcine doreste, din orice motive doreste. Este un cont personal … oamenii au si libertati personale, nu numai obligatii profesionale … pai pe linia ta de ratiune … care se aplica in toate cazurile mai putin lui basescu si consilierilor lui pp … doar pt. ca individul respectiv este consilier, aka bugetar, asta insemna ca avem dreptul la bunurile lui personale, TV, bucatarie, ca totul este al nostru, chiar si ideile sunt proprieatea noastra! Cred ca faci confuzii grave … dar ma rog … imi dau seama ca esti prea indoctrinat ca sa-mi mai consum timpul cu tine! Salut!

Ramon  •  17 august 2014, 22:17

@ Radu: ”Mirel Palada e un tip de o inteligenta si o cultura rare”. Fiți sigur că mai există zeci de astfel de oameni în România, cu aceste insușiri, care nu au pupat vreun guvern și nu auziți de ei.
Din păcate libertatea presei este doar un șantaj, iar ziariștii sunt plătiți pentru aceste șantaje. Dacă mai aflăm câteva lucruri care ne interesează, astea sunt bonus (ex rezultate sportive), dar presa este inundată de cazurile penale și mai puțin penale pentru care această presă mai există, altfel ar fi fost închisă demult.

Vlad  •  18 august 2014, 9:55

Stiai ca Victor Ponta are o relatie apropiata cu partidul comunist chinez? Stiri pe care partidul comunist nu vrea sa le auzi. China NECENZURATA:

https://www.youtube.com/watch?v=nBTpoUj_QEo&list=PL4AQNuVMWbD3loU7tu9WQPAlvU7VkyfX1

Mihai  •  18 august 2014, 15:54

Zicea unu mai sus de inteligenta debordanta a lui mirel palada. Mai omule, individu asta palada e cea mai insuportabila fiinta pe care am vazut-o. Numai cum se uita de zeflemitor, cum vorbeste el pedant de parca ar fi pus pe un piedestal. Astea nu sunt nici pe departe apucaturi de om inteligent, ci de ghiolban parvenit.

silicon_v  •  18 august 2014, 16:56

Eu voi egalitate,
Dar nu pentru catei!

Cam asa e si Ponta: Iubeste libertatea presei, dar doar a presei care-l pupa-n dos.

Să nu-l deranjăm pe Mirel când îl execută pe Victor-Viorel | România curată  •  18 august 2014, 22:38

[…] nu au încetat să apară. Cătălin Tolontan (aici) și Alianța pentru o Românie Curată (aici) au solicitat demisia/demiterea purtătorului de […]

Comentează