Ziua care a durat 12 ani

UPDATE 2: Gazeta  a publicat azi o pagină de ziar ca reverență pentru contribuția Cotidianului și a lui George Lăcătuș la condamnarea în justiție a fărădelegilor de la Loteria Română. Este  proba concretă și inatacabilă că munca onest făcută durează. În acest caz, rezultatele au supraviețuit închiderii ziarului Cotidianul!

marți, 26 august 2014, 7:06

UPDATE 2: Gazeta  a publicat azi o pagină de ziar ca reverență pentru contribuția Cotidianului și a lui George Lăcătuș la condamnarea în justiție a fărădelegilor de la Loteria Română. Este  proba concretă și inatacabilă că munca onest făcută durează. În acest caz, rezultatele au supraviețuit închiderii ziarului Cotidianul!

UPDATE 1: Vă recomand reconstituirea lui George Lăcătuș, cel despre care am scris repetat, pentru că merită. Era un competitor formidabil în materie de investigații. El a descris, în Cotidianul, exact sistemul cazului care a și dus la condamnare. Are dreptate: îl invidim colegial. Erau vremuri în care pentru o anchetă se luptau două, trei ziare fără alt interes decît descoperirea adevărului!

„Onorată instanță,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de om de afaceri care controlează societăți cu 4.000 de angajați, ca membru într-un partid politic ce reprezintă interesele a tot mai mulți cetățeni cu drept de vot, ca senator, membru în Comisia pentru Privatizare și Admistrarea Activelor Statului, fost viceprim-ministru, președinte fondator al clubului de fotbal Rapid București”.

„Articolele «Copos și Corupția» și multe altele pubicate de acest ziar reprezintă un șir de insulte și calomnii la adresa mea”.

„Subiectul articolelor nu are nici o legătură cu profilul sportiv al publicației Gazeta Sporturilor”.

„Titlul este scris cu caractere neobișnuit de mari”.

„Cuvîntul corupție este menționat de 10 ori, aplicîndu-se principiul clasic de dezinformare și denigrare dirijată”.

„Impactul pe care articolul l-a avut asupra imaginii mele este foarte mare, fiind publicat și în presa scrisă, și pe internet”.

„În plus, articolul a avut ecouri din opinia publică. Pe blog au fost 250 de comentarii, din țară și din străinătate!”.

„Articolul reprezintă o defăimare și conține expresii drept «afacerist judecat», evident cu sens peiorativ”.

„Campania de dezinformare și de calomniere a continuat”.

„Tolontan Cătălin este departe de poziția unui jurnalist care-și îndeplinește și-și respectă profesia!”.

„Ziaristul face o politică partizană și manipulează opinia publică”.

Așa se adresa George Copos judecătorilor în 2006. Citatele sînt reproduse întocmai din plîngerea sa. Avea motive să fie supărat. Războiul dura.

Încă din 2002, pe cînd lucram la ProSport, împreună cu un grup de colegi, în principal Decebal Rădulescu, Costin Ștucan și Marius Geantă, investigasem conexiunile dintre Loterie și Rapid.

Articolele expuneau filiera personală și de business dintre George Copos și Nicolae Cristea, șeful Loteriei Române și una dintre figurile enigmatice ale acestor 25 de ani tulburi.

„Prin contracte suspecte, sume de ordinul miliardelor au fost vărsate de-a lungul anilor din conturile Loteriei către firmele private ale unora dintre capii fotbalului românesc, printre care George Copos şi Dumitru Dragomir”
                                                                     ProSport, iulie 2002

Și alte ziare scriau despre mișcările tenebroase ale Loteriei, dar statul îi proteja pe cei implicați. Ne spărgeau mașinile și nu pățeau nimic. Își continuau afacerile.

În 2006, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Cristea, Copos și a interpușilor lor.

După 8 ani de proces și 12 ani de campanie de presă, ieri a sosit verdictul Tribunalului București.  Copos și Cristea au primit 4 ani de închisoare cu executare.

Sentința Tribunalului București este definitivă și, cu ea, subiectul s-a închis. Definitiv.

A fost cea mai muncită și dificilă investigație din viața mea de ziarist.

Am deschis această zi care a durat 12 ani cu citatele lui George Copos. O putem încheia citînd un alt mesaj. A sosit astăzi. Ca el au fost mii de mesaje care ne-au însoțit, în toată această perioadă:

„Tu, ca ziarist, ai ceva cu un comportament abuziv față de banii și cu deciziile de care o persoană e responsabilă, nu cu persoana! Ținta sînt faptele, nu persoana”.
                                                                                        Cititor gsp

Ziua își închide pleoapa peste soare, înghițindu-l cu totul. A durat 12 ani.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

mesteru  •  26 august 2014, 18:48

Cum se face ca nu mai anchetati dvs cate ceva si despre Mitica si Nasul? Sau stie el nea mitica ceva de cand va era sef?
Cum de au fost condamnati in acest caz Cristea si Copos iar de Corleone nu vb nimeni ?

plebeu  •  26 august 2014, 19:50

hai si cu gala bute, in jumatate din timp, daca e cu putinta

johnny  •  26 august 2014, 19:51

Pai de ce adurat procesul 12 ani, domnule Tolontan? Sunt convins ca, daca ati fost direct implicat, aveti o opinie. Nu doriti sa ne-o impartasiti si noua?

rapidist  •  26 august 2014, 22:15

ziua sau noaptea din fotbalul corupt??in fotbal, ca si in justitie, important e rezultatul!de dragomir si ceilalti, de ce nu va ocupati daca spuneti ca loteria nu vira sume doar pt rapid??de paszcany, domiciliat la budapesta acum, care a castigat televizarile meciurile prin 2 televiziuni locale pe care vrea sa le vanda la suprapretde ce nu va ocupati? 90 % din iubitorii fotbalului nu vedem meciurile din liga 1? intai recuperat prejudiciul ca si in condamnarile anterioare , s-apoi inchisi vinovatii.decebal este rapidist, dar razbunarile lui copos, lacom si ipocrit, nu vor inceta!cati jurnalisti isi fac meseria??

Fenris  •  26 august 2014, 23:14

Felicitari domnule Tolontan. Va apreciez munca depusa in jurnalismul de investigatie si, pana astazi, v-am considerat un ziarist impartial.
Astazi insa, dand click pe unul dintre primele articole de pe padina gsp, am fost intampinat de un mesaj care afirma „Ihanis, la fel ca Blaga, la fel ca Basescu”.
Dincolo de afinitatile politice, pe care nu am dreptul sa le disput, mesajul asta m-a socat atat prin faptul ca este practic pe prima pagina a unui site sportiv, cat si prin faptul ca in acelasi timp denigreaza o latura politica si o sustine pe cealalta.
In conditiile in care pana acum am preferat GSP pentru calitatea unora dintre articole si pentru impartialitate, imi vine greu sa diger ceea ce nu pot numi altfel decat o mizarie electorala prezentata brutal de site-ul dumneavoastra.
In incheiere, am considerat intotdeauna ca o campanie electorala trebuie sa contina numai prezentarea unor argumente care sa sprijine o candidatura si nu materiale care sa denigreze adversarul. Plecam pana la urma de la premisa ca avem de ales intre niste oameni care vor cu totii binele tarii, doar ca prin viziuni diferite, nu?

Fenris  •  26 august 2014, 23:15

Imi cer scuze pentru greselile de ortografie din mesajul precedent.

Braveheart  •  26 august 2014, 23:26

Şi acum? Dormi mai liniştit că face Copos 4 ani de pârnaie? Dar faptul că Mitică e bine mersi şi mai şi face pe oracolul fotbalului românesc nu-ţi dă insomnii? Până la urmă ce cauţi tu la GSP? Ţi-ai greşit cariera. Cere un transfer la DNA, ai vocaţie.

Fane  •  27 august 2014, 8:09

Ultima fraza e bestiala. Rar mai citesti metafore in ziarele noastre. Felicitari.

Cătălin Tolontan  •  27 august 2014, 9:00

36, insider: ce ”revedere” placuta 🙂 da-mi, te rog, un mail pe catalin.tolontan@gsp.ro

Multumesc!

Mihai Rusu  •  27 august 2014, 18:16

Succesul echipei de investigatii ProSport-GSP, este apreciabil si trebuie sa fie un etalon profesional pentru toata presa din Romania; dar si pentru politicieni, functionari si public.
Ceea ce ramine sub semnul intrebarii, este inactivitatea autoritatii de stat din perioada de investigare (atit „rosie” cit si „portocalie”)care a incercat sa musamalizeze afacerea ca atare. Tendinta de protectie, amenintarile precum si metodele actorilor principali aduc aminte de practicile invatate prin „inaltele” scoli comunisto-securiste, aplicate cu mare succes in perioada 1990-2004.
Daca nu am fi fost membrii in UE, am fi avut cu siguranta un alt deznodamint atit in investigatie cit si in procesul derulat in mod intentionat o perioada atit de lunga. Felicitari pentru investigatie.

interesant  •  28 august 2014, 2:00

Colegii de la http://www.gsp.ro au în mare parte dreptate. Dosarul Loteria este succesul unei întregi prese, dar scheletul este format din curajul individual al unor jurnalişti de investigaţie. Meritul ziarelor România Liberă, Cotidianul, Evenimentul şi ProSport este incontestabil. Cel al Gazetei este certificat în măsura în care energia unui lup singuratic poate exorciza forţele întunecate generate de furnicarul din Calea Victoriei, al cărui zumzet s-a stins. Urmele eforturilor sale disperate rămân însă în rafturile arhivelor.

Transport Mobila  •  31 august 2014, 12:09

Un fel de Romania si asta spune tot…

Comentează