Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcîndu-și meseria?

Am de ceva vreme informația că există înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute. Astăzi am primit încă o confirmare că se pregătește lansarea lor pe piață. O porcărie. Cine pariază pe intimidarea noastră ne face să rîdem.

joi, 25 septembrie 2014, 7:14

Am de ceva vreme informația că există înregistrări cu discuții purtate între mine și oameni cu care am vorbit despre Gala Bute. Astăzi am primit încă o confirmare că se pregătește lansarea lor pe piață. O porcărie. Cine pariază pe intimidarea noastră ne face să rîdem.

E un risc democratic să te ocupi cu înregistrarea jurnaliștilor cînd își exercită meseria și să le faci publice convorbirile din cursul documentării profesionale. Dacă vor apărea cu adevărat, ele n-au fost realizate cu galena de către un detectiv particular, avînd în vedere locul unde s-au purtat convorbirile.

Discuțiile despre care vorbesc au avut loc doar în instituții publice. Și nu pe holuri, nu la țigară, nu la toaletă trăgînd apa ca să acopere microfoanele, așa cum făcea judecătorul Mustață cînd își scîrbea complicii că mai uita din cînd în cînd să apese pe buton după ce trecea pe la WC.

Le-am purtat deschis și oficial, ca să zic așa. Ăsta e ghinionul celor care se așteptau să mă găsească șoptind cu sursele precum Louis de Funes pe fundul lacurilor și respirînd prin tub de scafandru!

Întotdeauna au fost mai mulți oameni de față, martori, dacă le dă prin cap să încerce să le falsifice, dar asta deja mi se pare imposibil. Cînd spun martori nu mă refer la colegi de-ai mei, care pot fi subiectivi, ci la ”partea cealaltă”. Nu mă refer, așadar, la ziariști, că la o discuție din asta informală au fost vreo 15 jurnaliști. Ci la oficialii în cauză, cu care n-am discutat niciodată șoptit, niciodată între patru ochi. Și n-am depășit nici un moment limita discuției dintre un ziarist și un oficial al statului.

De ce spun că există și o semnificație bună dacă se va ajunge la această enormitate, care ar șoca în orice țară civilizată? Nici măcar SUA nu au publicat discuțiile dintre ziariști și Edward Snowden, declarat pericolul public #1. Pînă și cu unul acuzat de trădare națională jurnaliștii au avut privilegiul de a discuta în secret, fără ca asta să pară dușmănos nimănui.

La noi, asistăm la o nouă formă de vînătoare a presei și de intimidare a angajaților statului să nu mai discute cu ziariștii. Dar povestea se va întoarce imediat împotriva braconierilor de stenograme. 

Am mai multe motive să fiu optimist și să am încredere:

1. Dacă băieții le fac publice, vor dovedi cît de supravegheați sînt jurnaliștii și cît de incomode sînt investigațiile lor.

Discutăm despre Gala Bute, un dosar anticorupție lansat de presă, deschis de DLAF, filiala OLAF în România, și preluat apoi de DNA, care îl cercetează de doi ani și jumătate, cu mari amînări, suferințe, dar înaintînd pas cu pas. Au angrenat ministere, federații, agenții naționale, companii de stat, avocați.

Sînt zeci de oameni și multe instituții cu care am vorbit în acești trei ani în care urmărim cazul. Niciodată n-am crezut că putem fi înregistrați, dar asta e!

Pe 2 decembrie 2013, nu existase nici o comunicare între noi și DNA, dacă cineva e atît de bolnav să-și imagineze că ziariștii influențează sau dictează măsurile procurorilor!, conducerea DNA se exprimă clar printr-o ordonanță în privința fraudei din Gala Bute.

Procurorii susțin că ministerul Elenei Udrea a încercat inclusiv păcălirea Comisiei Europene, în momentul în care a cerut banii. Iată un singur citat din zecile de citate care compun referatul dur ca un rechizitoriu:

”Funcționarii ministerului au făcut cu știință afirmații inexacte în cuprinsul cererii de decontare, fiind necesară continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de săvârșirea acestei fapte în forma autoratului, a instigării sau a complicității, după caz”.

Noi, la Gazetă, am numit povestea ”Bani pentru partid”, pentru că avem informații, pe care procurorii nu credem că le dețin încă, după care aranjamentele finale ale surplusului banilor au mers către clienții politici.

După cum zicea Elena Udrea, în interviul de azi de la ”Adevărul live”: ”Este multă ipocrizie la partide în ce privește campaniile electorale. Finanțarea partidelor politice este cauză a corupției”. Are perfectă dreptate și exact despre asta vorbește Gala Bute!

Împotriva unei astfel de investigații de presă  s-au grupat forțe politice în numele cărora a vorbit însuși președintele țării.

În emisiune la Robert Turcescu, o coincidență, desigur, Traian Băsescu a spus:  ”S-ar putea să vedeți cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important. Nu, nu voi merge mai departe”.

”Păi, atunci, acela nu mai e ziarist”, a zis Robert. Ce frumos și ce exigent sună asta acum, după autodenunțul lui Turcescu! Nu mai eram ziarist. ”Sigur că nu mai e ziarist!”, a plusat și președintele, adăugînd că, vai, vai, să nu insiste Robert, că el, ca șef de stat, nu merge mai departe. O avea omul o programare de dezvăluiri, cum a zis în cazul celeilalte insinuări, cu ofițerul acoperit, și i-o stricăm.

Dar, așa cum a sesizat un judecător CSM zilele trecute, nu doar presa e ținta afirmațiilor președintelui României, ci chiar justiția!

Hai, domnule președinte, mergeți mai departe, de ce să nu mergeți? Mai ales că într-un punct ați fost exact, atunci cînd ați spus ”veți vedea”, pentru că înregistrările sînt probabil audio-video! Le-au făcut băieții ca lumea. Mergeți mai departe și vom vedea cine este și cine nu este ziarist! Noi oricum mergem mai departe cu investigația nu cu înregistrările, că n-am înregistrat pe nimeni în 24 de ani de meserie. Iar Inspecția Judiciară, la cererea CSM, va merge și ea mai departe.

În rest, ce ați spus la Turcescu e ce ați înțeles dumneavoastră din acele înregistrări sau din ce vi s-a povestit. Și de aceea , dacă vor apărea e dureros de foarte bine, ca să încetați să ne mai dați lecții despre cum se face presă și despre ce e corect și incorect în meseria asta. O să vedeți niște discuții între oameni normali, de care nimeni nu se poate rușina. Va fi insolvența unui mod de a le-o trage ziariștilor și o evidență despre cîtă încredere aveți în justiție.

Noi vorbim mai frumos, mai civilizat, mai direct cu sursele decît vorbiți dumneavoastră la televizor, în fața țării. Vorba unui coleg: ”Gazeta a încercat și ea să dea un filmuleț cu președinți făcîndu-și meseria, dar n-a găsit!”.

2. Publicarea înregistrărilor va ilustra cum se construiește o investigație de presă, una dintre multele în care ziariștii au relatat îndelung, ani în șir, și justiția a apărut și ea la un moment dat pe fir. Gala Bute a Gazetei este deja premiată de către INMA, cea mai prestigioasă organizație a presei scrise în materie de branding și marketing, primul premiul oferit României în toată istoria organizației. Și ne bucură faptul că putem face din ea, cu participarea involuntară a politicienilor, un studiu de caz global. Cu cît mai multă presiune împotriva noastră, cu cît mai multe acte nedemocratice, cu atît va fi mai limpede.

Și nu e vorba doar de Gala Bute.

Cu unele excepții notabile, cam așa s-au construit toate dosarele anticorupție care au adus la condamnări sau care sînt încă pe rol. Cine crede că justiția vine și-ți dă pe tavă ție ca ziarist un dosar bate cîmpii. Pînă acum în România a fost taman invers, sigur cu exagerarea de dragul comparației!

Ziariștii au scris ani în șir despre Fenechiu, despre Ridzi, despre Dosarul Transferurilor, despre Copos și Loterie, despre schimbul de terenuri dintre Becali și Armată și anchetele justiției au apărut mai tîrziu. Cel puțin cam așa s-a întîmplat pînă acum. Azi, justiția se mișcă și ea mai bine și, de multe ori, presa află după deschiderea dosarelor.

În astfel de cazuri, au loc schimburi de informații, neoficiale, desigur, în care fiecare încearcă să ciupească mai mult din ce știe celălalt. Nu se coalizează decît aparent, dimpotrivă, apar divergențe, cei din poliție, serviciile, procurorii, judecătorii se enervează că tu publici și le strici socotelile, iar tu, ca jurnalist, ești furios că afli cît mai puțin dintr-un caz care poate că n-ar fi existat dacă tu nu l-ai fi semnalat.

Avantajul oamenilor legii e că ei pot să-i cheme pe martori cu legea, în timp ce, cu jurnaliștii, martorii vorbesc doar dacă au încredere. Se face altfel undeva în lume? Nu.

Grupul de influență care se pregătește să zvîrle înregistrările nici nu știe prea bine de ce să ne acuze: că am comandat procurorii sau că oameni din justiție ne-au influențat pe noi, dîndu-ne pasămite dosarele de-a gata?! Variantele se bat cap în cap. Se vor decide ei la una și o vor da pe piață. Între timp, au început intoxicările. Celor din instituții li s-a spus că noi am fi înregistrat.  Niciodată de 24 de ani nu-mi înregistrez întîlnirile! Și de ce le-am da noi că n-are nici o logică! O intoxicare.

Numai că publicul nu e prost deloc. El nu se pune la mintea politicienilor sau a aliaților lor travestiți în blogeri, care cred că așa se face presă: vine dosarul cu poșta și tu-l publici. Anchetele de presă nu sînt servite ca pizzele congelate, bune de pus la microunde. 

3. Ar fi o mică pierdere pentru presă, dar exemplul nu va șoca pe nimeni!

Dacă înregistrările vor apărea chiar și în ciuda acestui articol, poate că unii oameni se vor feri să vorbească, ”nu putem fi siguri că nu vă înregistrează”, dar viața merge înainte și discuțiile vor continua să existe, pentru că toate profesiile cîștigă din ele.

Toată lumea înțelege de unde vine furia pe ziariștii din cazul Gala Bute și încercarea de compromitere a lor și a justiției, mai nou. Recunosc că aici am avut cu toții, ăștia de vrem să meargă dosarul pînă la capăt,  și un pic de noroc. Vă explic, mai calm, de ce zic asta.

În presă, există mai multe căi de a obține informații. Am colegi și cunosc reporteri de peste tot din țară și din lume care își flatează interlocutorii. De regulă, aceștia sînt cei mai buni reporteri.  Îi amețesc pe cei cu care vorbesc, le fac promisiuni că o să fie bine, că luptă împreună împotriva răului. Cînd aleargă după informații i-am auzit deseori vorbind și îți vine să le dai și cămașa de pe tine.

Mai există și genul ziaristului supărat și revoltat, care se dă la interlocutor, îi spune că e nașpa, că-l ia de prost, că nu-i furnizează nici o informație lui, ca ziarist, și că nu mai vorbește în viața lui cu el.

Știu cazuri de ziariste care erau gata, gata să-i pocnească în cap cu poșeta pe unii cărora ele le spuneau ceva și obțineau prea puțin în schimb!

E 100% reală o situație în care un redactor de investigații l-a provocat la un skandenberg pe un funcționar public, de nervi că, după ce acesta îl storsese pe ziarist de percepții și păreri, ăla se codea să vorbească! Știți ce supercaz a ieșit din asta? Unul care a uimit România în momentul pronunțării deciziei judecătorești definitive. Să ne înțelegem, e treaba și meritul justiției că le-a făcut, dar noi le-am explicat pe înțelesul oamenilor și, în multe situații, le-am descoperit de-a dreptul!

Există și categoria ziaristului curios și destul de distant, care vorbește generalități și mai întreabă cînd și cînd ceva, cînd simte că poate obține un pont. Din fericire, așa sînt eu. Ceva mai rușinos, relaționez mai greu, și, din această cauză, par mai crispat și mai oficial în dialog. De ce zic din fericire? Pentru că n-am nici o emoție să se afișeze înregistrările cu discuțiile mele. În ele nu împing pe nimeni să facă nimic, nu ameninț, nu insinuez, nu sugerez.  Chiar și în discuțiile neoficiale, îmi exprim opinia, întreb și răspund, avînd un băț în fund mai degrabă decît o atitudine amicală.

Mă gîndesc însă că, poate, următorii ziariști care vor păți să fie înregistrați și difuzați vor aparține celorlalte stiluri, mai ferme să scoată de la oricine adevărul sau, dimpotrivă, mai prietenoase cu sursele lor. Atunci ar fi o problemă inițială de imagine, pentru că oamenii ar înțelege mai greu că în meseria asta contează ce publici, ce le aduci lor, și nu cum cum vorbești cu cei de la care obții informații! În termeni legali, evident, că nu descriem aici situații în care apar bani, șantaje, favoruri, amenințări reale și alte alea.

Dacă înregistrările vor apărea, o să facem o dezbatere ca lumea pe regulile meseriei de jurnalist. Cazul Turcescu are și el o parte bună. S-a retrezit cumva mîndria în noi și am simțit asta discutînd cu mai mulți colegi de breaslă. Unul dintre ei e cel care, de altfel, mi-a confirmat treaba cu înregistrările. Și el, și alții, și noi ne-am săturat să primim lecții despre presă de la toți politicienii sau de la avocații lor camuflați pe TV sau pe internet.

Și mă bucur că nu s-a întîmplat asta altcuiva, ci mie.

Pentru băieți: dacă ați fi avut înregistrările cu Mirela Neag, ați fi auzit live cum vă înjură o mamă că-i futeți viitorul copilului ei.

Comentarii (88)Adaugă comentariu

qpax  •  26 septembrie 2014, 9:21

Tolo … destinul tau este sa te ocupi de pestele mic, si sa produci arestarea lui … poate asa sa-ti speli si o parte din pacatele acestor ani … tumuultosi pentru identitatea ta de jurnalist.

Pe PESTELE MARE … sa-l lasi Pescarilor Profesionisti! …:))

Andrei  •  26 septembrie 2014, 9:33

Jos palaria, Tolo. E bine ca esti cu un pas in fata manevrelor cuplului Basescu_udrea. Disperarea e mare la ei, dar si la noi. Cat despre colega ta, care e mai directa, afla ca multi parinti „telepatizeaza” cu starile ei.

dan  •  26 septembrie 2014, 9:33

bravo cataline, ai perfecta dreptate la ultima fraza…cu viitorul copiilor nostri….ne simtim prizonieri in propria tara…in propria casa..ne meritam soarta pt ca noi ca romani suntem niste lasi…si induram toate deciziile toate de politicieni..poate ar trebui sa luam atitudine si sa invatam de la greci si turci care ies in strada si le dau foc cand sunt calcati in picioare de ce-i care ii conduc

rusine tuturor baietilor cu casti

Alegz  •  26 septembrie 2014, 9:34

The International News Media Association (INMA)
….

http://www.inma.org/blogs/main/post.cfm/30-inma-award-winners-unveiled-vg-campaign-takes-top-prize

Category 3: Best Use of an Event to Build News Brand

Group 1

First Place: Gazeta Sporturilor, Bucharest, Romania,“Where’s the Money from Bute Gala?”

Chiar am cautat … e adevarat.
Fiecare intelege si comenteaza cum vrea aceasta investigatie. Ca de altfel dovada ca presa este doar formatoare de opinii si nu obliga pe nimeni sa fie pe aceiasi directie.
Fiecare cititor are convingerile sau supiciunile sale. Precum eu nu pot sa inteleg cum cativa cred ca presa ar putea avea influenta mai mare la justitie decat politicieni.
Cand toate smecheriile/furturile se faceau chiar pe fata si presa parea ca scrie in gol toti cititorii erau nemultumiti si fara speranta ca tara s-ar putea schimba.
Iata insa ca anii au trecut .. investigatiile presei apar si chiar au finalitate in dosare penale ce aduc ani grei de puscarie .. politicieni nu mai pot ignora/cumpara/influenta presa (nu pe toata oricum).
Usor presa din Romania devine cu adevarat a patra putere intr-un stat democratic. Mai are destul pana sa para cu adevarat independenta, insa incepe sa scuture imaginea de presa aservita politicului.
Probabil ca mai trebuie sa treaca alti 25 de ani dar macar pare pe drumul cel bun 🙂

fotbal  •  26 septembrie 2014, 9:36

wow! pai, sa facem inventarul: prima grenada cu procurori influentati era mucegaita si a facut fas(bravo tie!). a doua le-a explodat in fata. oamenii sunt perseverenti, asta e clar, tot incearca. mi se pare ca direct sau/si indirect inclusiv serviciile au fost tarate in jocul ‘eu te-am facut, eu te omor’ dupa exemplul pdl-ului. calm, fa ce stii tu cel mai bine sa faci, jurnalistule!

Dan  •  26 septembrie 2014, 9:41

Tolo,

Care presa? Jurnalul National, GSP, Antena3? Trebuie sa intelegi: voi nu sunteti presa sunteti doar o parte a presei care deserveste o anumita parte a puterii si a anumitei parti a ologarhilor romani.
Inca o data te intreb: carei prese se pune pumnul in gura? Te rog sa exemplifici!! FA-MA SA TE CRED CA NU ESTI SUB PAPUCUL LUI VOICULESCU SI CA ESTI CU ADEVARAT UN ZIARIST PUS IN SLUJBA ADEVARULUI!

dan  •  26 septembrie 2014, 9:55

tolo, o meriti
esti unul din cel care a sustinut mizeriile numite generic Basescu, tu sustinand de atatea ori ca „justitia incepe sa se miste” in sensul sa isi faca treaba, cand de fapt justitia in Romania nu a fost niciodata intr-o mocirla atat de mare.
Mizeriile facute de Basescu (condamnarea unor oameni fara o judecata dreapta) aveau nevoie de o sustinere publica, iar tu ai fost unul din cei care le-au sustinut

Marc  •  26 septembrie 2014, 10:28

Cataline, ti-am spus ca ti se va trage de la Udrea.. nu poti sa te iei de femeia presedintelui si sa ai pretentia sa scapi cu gatul „netaiat”..

LucianD  •  26 septembrie 2014, 10:37

Uite care-i treaba, daca ceea ce publicati voi va avea ca efect ca la aceste alegeri (cel mai probabil doua tururi)vom veni CAT MAI MULTI oameni din cei care NU AM MAI VOTAT deloc pina acum, sictiriti de aceasta mizerie-cocina politico-informationala in care ne scaldam fara intrerupere de 25 ani, democratia reala va avea cu siguranta de cistigat in Romania!
Consider ca aceasta participare MASIVA la vot va fi cel mai frumos cadou pe care noi, romanii, ni-l putem face de Craciun anul asta.
Chiar daca va trebui sa stam la coada ca sa votam, va merita cu prisosinta!!!

Tudor  •  26 septembrie 2014, 10:52

vai, dar speriat mai eşti Cătăline !
acum încep să înţeleg jocul lui Turcescu .
neinspirat articol, mi se pare că te-ai demascat singur cu articolul ăsta, vorba lui Petrică.

chiru  •  26 septembrie 2014, 11:03

Felicitari. Imi faci ziua mai frumoasa si imi dai speranta la mai bine si increderea ca nu tot poporul acesta este pierdut. Succes.

MEGA-DEZVĂLUIRE SENZAȚIONALĂ: Cătălin Tolontan lucrează! | România curată  •  26 septembrie 2014, 11:04

[…] și am avut și ocazia să lucrăm împreună pentru a nu-mi pune problema că blufează, atunci când scrie că cineva a înregistrat și intenționează să facă publice înregistrările în care el s-a […]

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 11:14

57, dan: unde vezi tu ca aici e mina justitiei?

E mina unor corsari care, inainte de a apartine unor institutii, sint legitimati la o gasca.

Eu cred ca justitia n-are nici o treaba cu mizeriile astea si vom vedea cine are dreptate.

bucur  •  26 septembrie 2014, 11:18

Nicio problema„draga stolo„…daca simti un aer rece, inseamna ca zbanghiul pe care l-ai sustinut cand pe fata cand pe dos,s-a descotorosit de tine ca de multi altii care l-au slujit.
Incerci cumva sa pregatesti terenul pt.eventualele aparitii in presa in care ai putea fi implicat?
Cin` se scuza se acuza.

Robert_Vulcan  •  26 septembrie 2014, 11:20

Frumoasa politica asta.

Radu Pruteanu  •  26 septembrie 2014, 11:37

Respect, Tolo! Miza e mult mai mare decit rezultatul unei investigatii ori al unei anchete, mai mare decit noroiul cu care unii incearca sa va decredibilizeze.

De lupta asta a ta, a voastra, depinde un pic si insanatosirea noastra ca societate.

O presa mai puternica, mai increzatoare, o trezire a unor constiinte din rindul publicului. Bravo! Nu va lasati doboriti! Keep walking!

m  •  26 septembrie 2014, 11:38

Tolo, du-te, Tolo, Tolo, goooooooool
ca sa contiunui paralela cu acel meci celebru, le-ai dat gol din lovitura libera, trebuie sa le mai dai unul, scapand singur spre poarta :)(si nu, nu e ofsaid 🙂 )
sa nu uitam, tribunele sunt pline, adversarul, puternic 😉

sile  •  26 septembrie 2014, 11:41

Tolontane, rezisti bine, bravo cu felicitari, iar finalul e grozav. Mirela Neag le zice bine, foarte bine!

ion n. induplecatu  •  26 septembrie 2014, 11:42

Salut Catalin!
Mai ai un pic de asteptat si toate problemele existentiale vor disparea….va ajunge ponta presedinte, o va inchide pe udrea,basescu,videanu etc. iar pe voiculescu o sa-l elibereze ca sa puteti avea din nou acea intalnire in preajma sarbatorilor(parca ai zis ca ultima discutie ai purtat-o cu el in urma cu ceva ani tot de sarbatori)
Pana una alta sa apara inregistrarile si atunci ne vom expune fiecare parerea
O zi buna!

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 11:57

69, ion n. induplecatu: „Despre dosarul ICA, consider că justiția s-a pronunțat și verdictul e sacru”. E dintr-un interviu al meu in Kamikaze.

Deci nu cred ca presedintii inchid oamenii, fie ca e vorba de Basescu sau de Ponta, care sper sa nu ajunga presedinte.

manea costin  •  26 septembrie 2014, 11:59

Rezistati Cataline! Se pare ca asta e meciul cel mai greu pe care l-ati avut…

mihnea  •  26 septembrie 2014, 12:13

Acum te-ai saturat de Basescu cand vezi si tu la ce se preteaza cand are un interes? Un interes major, blond cu fusta scurta!

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 12:25

71, manea costin: Gala Bute nu e investigatia cea mai grea, meciul cel mai greu a fost Dosarul Loteria. Mult mai greu! Atunci traiam intr-o tara in care nu functiona legea accesului la informatii publice, in care ni spargeau masinile, eram amenintati la telefoane, oamenii plecau din tara si tot asa.

Uite aici, daca te intereseaza, marturia unei surse despre acele vremuri. E interesant de comparat.

https://www.tolo.ro/2014/09/19/a-avut-curajul-sa-vorbeasca-nu-mai-avem-inca-20-de-ani-sa-vindecam-romania-s-o-facem-repede/

Multumesc, o zi buna
Catalin

costel  •  26 septembrie 2014, 12:45

Deocamdata cam tot ce se spune in articol este la timpul viitor,veti vedea,veti auzi etc.Asta de 2 ani jumate.Eu stiu ca organele de cercetare penala TREBUIE sa produca DOVEZI certe,indubitabile,nu presupuneri.Tot asa se pronunta TOTI asa-zisii ziaristi din Trustul Intact.

haiducul  •  26 septembrie 2014, 12:48

Incercarile din ultima vreme de compromitere a ta, a anchetei arata disperarea adversarului. Iar astfel de stari duc la greseli care se pot intoarce impotriva lui. Hai succes in continuare

vasile_b  •  26 septembrie 2014, 13:09

Nu jurnalistii sunt tinta , ci interlocutorii lor. In prag de alegeri poate poate ca sursele vor fi „lapidate” public, spre aducerea aminte a celorlalti.

ionnou  •  26 septembrie 2014, 13:42

Multa bafta, sper, si cred in onestitatea doamnei Kovesi si sunt convins ca o sa faca ceva in privinta mizeriei cu jurnalisti ascultati.

Trebuie sa inteleaga importanta aflarii adevarului pentru procesul de normalizare a tarii noastre.

Curajul tau si al altora este sansa trezirii noastre ca natie!

Ramon  •  26 septembrie 2014, 14:10

care democrație, d-le Tolontan ? Locuiesc pe o stradă de unde vecinii fac periodic cerere primăriei ca strada să fie asfaltată! Credeți că îi bagă cineva în seamă ? Nu, s-a schimbat canalizarea (cine o fi cerut ?) și apoi diverse mașini au rămas cu roțile în șanțul lăsat de săpători. Au trebuit proteste prin media locală pentru ca strada să fie refăcută, măcar să nu dai în șanț cu mașina. S-a schimbat primarul, ”noul” s-a mulțumit să arunce bitum pe mijlocul străzii. Să vedeși cum arată acum strada ! Deci unde este democrația ? Cui îi pasă de populație ? Nicidecum primarilor. Au făcut, însă, stadion și se pare că va urma insolvența echipei. Au refăcut pavajul în centrul orașului. Cine a cerut ca toată iarna să circulăm prin noroaie, timp în care nu a lucrat nimeni ? Cui trebuie acum schimbarea liniei de tramvai, a cerut cineva ? Lansarea în media a luptei pentru putere a alungat cumpărătorul de presă. Și ce dacă, și-au făcut televiziuni, se laudă cu ratinguri! A început circul electoral, episodul 8 (dacă am numărat bine). Nu avem niciun plan de viitor, doar lupta pro sau contra, cine nu-l vrea pe xxxx va țipa pentru a nu fi votat respectivul. Puteți vedea, de câțiva ani, cum magazinele din centrele orașelor se golesc și rămân fără utilizator luni în șir. Cui îi pasă ? Există, oare, un grup care propune ceva ? Nicidecum, se fac planuri cum să se deturneze banii primăriilor sau statului în folosul diferitelor firme, atâta tot. Cui în pasă de cetățean, în România ? La fel de puțin le pasă, ca și în 1988, sau 1968!

PINTEA  •  26 septembrie 2014, 14:40

Tolontane sunt destui care te deplang.Eu nu cred ca esti un sfant.Esti o
unealta a lui Felix,care ai percutat intotdeanu in interesul lui si nu
ca slujitor corect al opiniei publice.Te-ai folosit de calitatea de ziarist pt a denigra si manipula cititorii cu minciuni impotriva
adversarilor politici ai lui Voiculescu.Si cum ulciorul nu merge de multe ori la apa,afla ca se apropie si adevarul despre „adevaratul”
Tolontan.Iti tremura izmenele ca vei fi dat de goil si toti cititorii
vor afla adevarata fata a lui Tolontan.Sa nun te miri cand probele
descoperite te vor obliga sa dai cu subsemnatul si pe la parchet.Un singur lucru nu stiu Romanii,ca in Romania,presa libera si independenta nu exista ci numai ziaristi si presa angajati sa slujeasca pe bani interesele patronilor si oamenilor politici.

Cristianescu  •  26 septembrie 2014, 14:42

Sursa acestor discutii si probleme este legata de alegerea viitorului presedinte. 60 de ani de comunism si post-comunism Iliescian a luat sfarsit cu venirea `corsarilor`. Omul de rand, multimea, poporul a suferit enorm de pe urma comunismului : lichidari, canal, poarti-albe, adica totul pentru a inabusi orice urma de democratie si diversitate de opinii, cele ce formeaza bogatia intelectuala a unui popor. Sper sa nu ne mai intoarcem niciodata acolo. Iliescu cel care a deturnat revolutia populara in favoarea lui si gashtii lui este in continuare presedintele lui Ponta pe care il agreaza onorat. Acest om este responsabil de moartea unor tineri liberali atat la revolutie cat si la mineriade. Ne tot zvarcolim ca s-a bagat la puscarie un anumit numar de oameni politici si apropiati ai acestora. Se explica prin lege ? Da . La mai mare ! Astazi ne gasim la cateva sute de kilometri de un razboi adevarat si am fost de la inceput tinta destabilizarii venita de la est. Rusia se zvarcoleste sa isi dea obstescul sfarsit sovietic-european. Fara Ucraina, Rusia devine o putere oarecare Asiatica sub China si undeva la egalitate cu India, Pakistan si lejer peste Iran. Rusia in zvarcolirea ei incearca sa isi joace ultima carte si isi sacrifica ashii. Nu stiu de ce dar Ponta cu tricoul lui Che, sapca lui Kim Ir Sen si scaparile antecedente spre Moscova unde presedintele de onoare si-a facut studiile si unde Geoana si Ponta dau cu subsemnatul nu imi inspira incredere. Daca privim atenti in jurul nostru Moscova tulbura apele, deoarece este un pescar deosebit in ape tulburi. Vrem, nu vrem, ne place sau nu, Romania a facut un progres urias in perioada Basescu. Nici mie nu imi place nici omul, nici metodele lui, dar pragmatic, lasand de o parte barfa de obor si mahala rezultatele sunt de partea lui. Ca nu o fi perfect, nu am nici un dubiu. Ca se putea mai mult iar nu am nici un dubiu. Ca s-a furat, iar nu am dubii. Ca s-a mintit, manipulat – sigur. Mai departe, sa faca urmatorul, mai bine asa cum a facut Base mai bine decat predecesorii lui. Iar in privinta lui Udrea, nu va mai excitati atat neuronii, Base a spus un mare adevar : societatea romaneasca nu este pregatita sa aiba un presedinte femeie. Regret pentru ea dar asta este adevarul.

LEFTER POPESCU  •  26 septembrie 2014, 14:58

.
Domnule Tolontan,

in articolul de ieri invitati la calm . Citind articolul de astazi , chiar daca in multe privinte aveti dreptate , simt o oarecare nervozitate care va copleseste .

1 – Daca in demersul dvs. de investigare jurnalistica a cazului „Galei Bute” ati fost inregistrat , chiar daca ati folosit vreun siretlic gazetaresc sau poate ati fost putin agresiv verbal pentru ca cel sau cei de la care ati incercat sa obtineti informatii cu ajutorul carora sa veniti in intampinarea adevarului, nu aveti de ce a va teme daca acele inregistrai sunt date cap – coada si cu pasaje extrase din context. Nu conteaza metoda folosita daca ea duce spre aflarea adevarului, doar daca nu cumva i-ati prin degetele in usa iar acesta a cedat raspunzand ceea ce ati fi dorit dvs., ceea ce nu este cazul. Asa ca va invit la calm . Nu aveti de ce sa va faceti griji.

2 – Discutati de Gala Bute ca despre un dosar aniticoruptie sau ca despre un dosar de coruptie ?

3 – Pe de alta parte acest dosar de coruptie este deschis de DLAF si ca sa-l citez pe un cititor care pare bine informat dintr-o data totul pare cusut cu ata alba.

Iata ce spune cititorul dvs. : – ” Investigatia dvs. se bazeaza pe acest raport al Directiei Lupta Anti Frauda (DLAF), care e o sursa cu ceva semne de intrebare. Bunaoara, DLAF e in subordinea directa a Primului Ministru, adica a lui Voctor Ponta, adica a contracandidatului si adversarului politic al Elenei Udrea. DLAF e condus de un om care a fost adus in guvern de Victor Ponta, pe vremea cand acesta era Seful Corpului de Control al Primului Ministru …………..daca spuneti ca e vorba de raportul DLAF, multi dintre cititori vor ramane cu impresia ca e vorba de un organism independent, eventual parte a OLAF sau a Uniunii Europene. Si nu un departament in subordinea lui Ponta, condus de fostul adjunct al lui Ponta de pe vremea Guvernului Nastase. Asta ridica ceva semne de intrebare, iar verificarea informatiilor din surse alternative, de preferat independente, se impune. Apropo – ati vazut raportul in cauza?

De ce am dat acest pasaj ? pentru ca dvs. pomeniti de DLAF-ul lui Ponta care poate genera in mintea multor cititori o razbunare politica si o manipulare a opiniei publice .

Tare mi-ar placea sa aflu rezultatul investigatiilor dvs. legat de acest dosar de coruptie si ca DNA-ul s-a autosesizt afland din presa toata tarasenia. De aceea cand mai pomeniti DLAF, specificati ce inseamna si ca se afla in subordinea premierului Ponta.

4 – Am remarcat si in acest articol mai multe soparlite pe care le strecurati pentru a va atinge scopul. Insa una dintre acestea pare un soparloi care vrea sa manipuleze si sa induca cititorii in eroare.

Va citez : „Procurorii susțin că ministerul Elenei Udrea a încercat inclusiv păcălirea Comisiei Europene, în momentul în care a cerut banii. Iată un singur citat din zecile de citate care compun referatul dur ca un rechizitoriu:

”Funcționarii ministerului au făcut cu știință afirmații inexacte în cuprinsul cererii de decontare, fiind necesară continuarea urmăririi pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de săvârșirea acestei fapte în forma autoratului, a instigării sau a complicității, după caz”.

Unde este pomenit numele Elenei Udrea de catre procurori ca ar fi facut afirmatii inexacte? Si de ce il folositi dvs. daca in cauza cercetarii sunt functionarii ministerului (cum s-o fi denumit el atunci )? De ce manipulati ? Fiti exact , pana la detaliu asa cum stiu ca va place , dar nu manipulati prin omisiune .

5 – Dvs. spuneti in continuare : ” Noi, la Gazetă, am numit povestea ”Bani pentru partid”, pentru că avem informații, pe care procurorii nu credem că le dețin încă, după care aranjamentele finale ale surplusului banilor au mers către clienții politici.”

Domnule Tolontan, daca aveti cu adevarat informatii pe care procurorii , credeti ca nu le detin , despre surplusul de bani care a ajuns la clientii politici, de ce nu le depuneti la DNA ? Cine va opreste ? Si ce asteptati ? Toti cititorii doresc aflarea adevarului . Sunt sigur ca stiti caracterul oamenilor politici corupti care sunt in stare de orice si va pot chema in justitie pentru ca detineti informatii cu care ati putea sa-i santajati .

6 – …dupa care continuati : „După cum zicea Elena Udrea, în interviul de azi de la ”Adevărul live”: ”Este multă ipocrizie la partide în ce privește campaniile electorale. Finanțarea partidelor politice este cauză a corupției”. Are perfectă dreptate și exact despre asta vorbește Gala Bute!”

Daca este asa si dumneaei are curajul sa puna punctul pe i , de ce nu incercati sa-i luati un interviu ? Sunt sigur ca veti afla multe lucruri care va vor ajuta in investigatiile dvs..

De ce va dau acesta sugestie ? Pentru ca nu cu mult timp in urma , inaintea avalanselor de pomeni electorale , Ponta a fi anuntat baronii locali ca daca el nu iese presedintele Romaniei , atunci scapa cine poate . Va dati seama cat de mare este coruptia in tara asta ?

ps- apropo , doamna procuror sef sectie la DNA Mariana Alexandru, cea care s-a pensiont , este cea care a instrumentat dosarul schimbului de terenuri din MAPN si GIGI BECALI care a dus la condamnarea lui Babiuc, a adjunctului sau cat si a lui Gigi Becali . Fiind vorba de un dosar foarte greu in care au primit pedepse cu inchisoare ministrul apararii si seful de stat major al armatei, mi se pare o naivitate sa spui ca aceasta doamna procuror s-a pensionat pentru ca i-ar fi fost frica de ” Gala Bute” .

LEFTER POPESCU  •  26 septembrie 2014, 15:00

rectific …si NU cu pasaje rupte din context

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 15:05

79, PINTEA: Asta zic si eu, hai sa vedem 🙂 De un lucru te asigur: exista presa independenta, exista sute de barbati si femei in tara asta care-si fac onest meseria de ziarist.

Ideea ca nimeni nu e independent (nu numai presa, ci si justitie, autoritati) vine din niste laboratoare.

81, LEFTER POPESCU: La intrebarea 5. Eu nu sint dator Parchetului cu nimic, nu e treaba mea sa fac reclamatii la DNA, eu scriu si e treaba DNA daca ia de bun sau nu ce scriem noi.

Daca un cetatean suspecteaza o infractiune, merge la DNA. Daca un jurnalist are aceeasi pista, el o investigheaza. Ca asta e profesia lui.

Venom  •  26 septembrie 2014, 15:38

Omul a scris ca sa-si protejeze/anunte sursa. In cazul in care apar inregistrari, vrea sa fie foarte clar ca nu le-a facut el. SAMD

Mark79  •  26 septembrie 2014, 18:03

Tolontane, Tolontane, cand iti spunea Badea cum e sistemul tu ii dadeai cu justitia isi face treaba si cu increderea in japitele bugetare, sa mai ai si de acu incredere in ei.

Bradut  •  27 septembrie 2014, 0:52

Cătălin, eu cred că ai dreptate. Pe fond nu te pot învinge. Ai grijă la formă, însă. Nu-ți pierde cumpătul. Nu te enerva. Rămâi rece. Fără roșu, fără semne de exclamare și fără cuvinte condamnate. Rămâi rece.

Nasul TV » Cătălin Tolontan | Insolvența democrației: vor apărea înregistrări cu ziariști făcîndu-și meseria?  •  27 septembrie 2014, 22:19

[…] Sursa: tolo.ro […]

Cristi  •  29 septembrie 2014, 23:41

Ce-mi place mie aici este ca sunt o gramada care-l injura pe Tolo, ba ca e sluga lui Base, ba ca e sluga lui Felix.

Niciunul dintre „inteligentii” astia nu-si pune problema ca o furaciunea trebuie data in gat indiferent de simpatiile politice si ca trebuie sa te bucuri cand intra la bulau un hot.

Din pacate, sus-mentionatii fac justitie prin intermediul simpatiilor politice: al lor e alb, adversarul e negru. Pai de-aia Romania nu e Germania; mai e mult pana departe!

Comentează